Last news in Fakti

1 Юни, 2023 06:00 5 332 106

Записът от съвет на "Промяната": има ли тук престъпление

  • пп-дб-
  • герб-
  • радостин василев-
  • запис-
  • бойко борисов-
  • кирил петков-
  • мария габриел-
  • румен радев-
  • служби-
  • иван гешев

В България няма кой да преследва истинските престъпления на политиците, затова си седим с пуканките и се възмущаваме от незаконни записи

Записът от съвет на "Промяната": има ли тук престъпление - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Да почна с цитат на Ерик Берн: „Никой не е герой за психиатъра на жена си“. Или актуализирано: няма сериозни политици в свят, където всекидневно ни разкриват частните им разговори. И това не важи само за институционално разнебитената ни държавица България: кризата на политическото е повсеместна. В основата ѝ е подкопаването на разликата между публично и частно, установена от векове на цивилизационно развитие.

Не, не сме се върнали в предмодерния свят на полиса, където всичко става пред очите на всички; всъщност очакваме да има частни пространства, но нахлуването в тях през ключалката ни изпълва с дива възбуда. Защото нашата представа за истина е построена именно така: трябва да се вдигне някаква завеса, да се отиде отвъд очевидното. Ами добре – ето ви втори план, трети план, конспиративни заговори.

Поглед към личния живот на политиците

Проникването в личния живот на уж достолепните политици е стара тема. От слуховете за чудовищните навици на римските императори през анонимните листовки на доброжелатели за набедения в хомосексуалност Луи XVI или че Екатерина Велика се сношавала с кон - до британската таблоидна преса, която не спря да ни занимава с анорексията на Даяна, любовта на Чарлз и Камила и етническия произход на Меган, голите снимки на величията станаха любим жанр на папараците. Да се учудваме ли, че тайните записи се превърнаха в център на публичността? Те ни пренасят на мястото на събитието сякаш без човешка намеса. Или, да кажем, почти.

В политиката разкритията са класически елемент от политическата борба, защото подкопават легитимността и доброто име на конкурентите. Но тази работа не трябва да става прекалено видима, защото тогава ефектът е обратен. Ако например днес разберем, че Румен Радев е съгласувал с така наречения Руди Гела акцията по записването на закритата сбирка, градусът на възмущението от „Промяната“ със сигурност би спаднал.

За да се почувстваме над тях

Другият момент, това сме ние, потребителите на информация. Дали само истината ни мотивира, когато настръхваме от възмущение при едни или други „мръсни тайни“, които ни поднасят? Не е само тя: прониквайки в „задкулисието“, ние запазваме достойнството си, защото сякаш унижаваме символически онези, които са над нас, по-властни, по-известни, по-богати. Велика, да, ама спала с коня си! Ще ме реформира Петков, да, ама не се е научил да не ме-ка…

Трета страна на този триъгълник е медийната индустрия. Какво можем да очакваме, когато на даден пазар има търсене на някаква стока? Колкото по-ожесточена е конкуренцията в сектора, толкова повече стока се изнася на сергиите - все повече разкрития, записи, снимки, видеа. Допълнителният момент тук е дигиталната революция, където всеки един потребител вече е малка медия. И потребителят снима безобразия, записва държавни служители, препраща на приятелите си разкритията, които са му пратили. Пасивните страници заспиват, изчезват, мрежата изстисква от нас мнения дори по теми, по които не сме мислили - само и само, за да съществуваме в дигиталния свят.

Няма как да спрем този процес. Но ми се струва, че у нас една граница беше прекрачена с това, че незаконни записи се разпространяват не просто от граждани, а и от депутати (от школата на ИТН) и дори от главния прокурор Гешев, върховен блюстител на правото, който се хвалел, че има 150 изобличаващи записи и неведнъж пуска такива публично, противно на всякаква конституция и закони.

Ако искаме да имаме държава, тази практика незабавно трябва да се прекрати с най-строги наказания. Говорят хора на управленски позиции. За журналисти и будни граждани разбира се трябва да се прави изключение, защото понякога подобни записи помагат за разкриването на престъпления - например така беше със записаното от минувачи убийство на Джордж Флойд, довело до сериозни санкции в полицията на Минеаполис.

Има ли престъпление

Нека все пак разгранича два типа разкрития - да ги наречем естетически и криминални. В първия жанр бих сложил например подслушаното изказване на Бойко Борисов, където нарича своята председателка на парламента ПКП. То казва нещо за него, за отношенията им, поражда кикот, но до тук. От съвсем друг порядък беше записът, разпространен, ако помня добре, от „Галерия“ за „Мишо Бирата“.

Там става ясно, че Борисов нарежда на митниците да не проверяват въпросния производител на бира най-вероятно срещу някаква отплата (появи се дори рап версия на този разговор, озаглавена „Ало Ваньо“, както се казваше шефът на митниците). Подобен сигнал следва да се проучи от съответните служби, защото може би води към престъпление, което със сигурност е оставило следи.

Дали г-жа Караянчева според Борисов е ПКП или не си е тяхна частна работа. Изтеклият запис от срещата на ПП за мен е в тази естетическа категория – много хора бяха шокирани от фриволния език на определени участници, но не виждам какво точно престъпление е извършено, още по-малко как би могло да бъде установено. На някои пък може да им харесва, както си има почитатели самобитният изказ на г-н Борисов.

Криминалните скандали безспорно имат своето място в съвременните демокрации. Да споменем Уотъргейт 1972-1974, където един запис породи разследване на прикритото от Никсън проникване на републиканците в офиса на конкурентите им демократи (всъщност Руди Гела е откъм Никсън, т.е. откъм незаконно проникващите, не мислите ли?).

Някъде подават оставки, но не и в България

През 2013 излязоха записи, уличаващи тогавашния премиер Ердоган в това, че съветва сина си да скрие едни незаконни милиони. През 2019 пък австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе беше записан от журналистка, която се представяла за племенница на руски олигарх и уж предлагала изгодни договори. Всемогъщият американски президент Никсън и новоизбраният крайнодесен вицеканцлер Щрахе бяха принудени да се оттеглят, но, що се отнася до нас, тук на Балканите, нещата винаги са по-сложни - и Ердоган, и Борисов обявиха лентите за манипулирани, а овладяната съдебна система и там, и тук остави нещата да потънат в неопределеност.

И понеже записите, които дават истински сериозни сигнали за престъпления, не се разследват ние тук си оставаме при естетическите възмущения – преживяваме това колко сме по-културни и велики от подслушаните политици. Да не мислите, че го няма и другаде? През 2008 президентът Саркози се ръкуваше наред в салона на селското стопанство, но един гражданин отбягна ръката му и каза: „А, не ме докосвай, ще ме омърсиш!“ На което вбесеният президент отвърна „Ами изчезвай тогава, нещастник такъв!“

Записана тайно, тази реплика се превърна в хит на социалните мрежи, а гражданинът, чието име така и не се разбра, беше преизмислен като ФБ-персонаж - със страница, на която левите обругаваха президента години наред. Няма лошо, и това е елемент от политиката. Само че френското правосъдие не обърна никакво внимание на тази забава и вместо върху злополучното ръкуване се съсредоточи върху финансовите дела на г-н Саркози, като в последна сметка го осъди на три години за незаконно финансиране на кампанията и корупция. Да можехме и ние да разделяме така естетическите възмущения от сериозните разследвания нямаше да е лошо, само дето съответните институции тук повече позират пред медиите, отколкото да работят.

Частни и публични разкрития

Не знам докъде може да стигне това състезание по проникване в частното пространство. Някой каза, че политикът нямал частен живот – чудя се дали скоро няма да монтират камери в тоалетните на Народното събрание? Нали помните и страстта на ИТН за решаване на политически спорове посредством детектор на лъжата? Ама науката се развива. Скоро ще могат да им слагат някакви електроди на главите, за да знаем какво са си помислили преди да решат едно или друго. Ами я си представи, гласува за закона, ама три минути по-рано се е почудил дали по-добре да не иде да си купи цигари? Скандално!

Увлечението по това ликвидиране на частното пространство преди години беше проникнало дълбоко в демократичния свят. Какво бяха течовете на Уикилийкс? Пробив в онази закрита сфера, където се взимат решения. Асандж твърдеше, че всяко управление по определение е конспирация, сиреч престъпление спрямо гражданите. Възхищавахме се от смелостта на хора като него и Сноудън, пък постепенно се оказа, че това са едни предатели, които просто подкопават управлението на своята страна в полза на една друга.

Къде са истинските разкрития

Съвсем различни бяха течовете, организирани от международната журналистическа мрежа за разкриване на офшорните мошеници – „Панама пейпърс“, после „Парадайз пейпърс“. Дай боже повече такива разкрития. Те обаче следват една определена журналистическа етика и предполагат последващи действия на националните съдебни системи. Е, у нас, разбира се, всичко подобно минава и заминава, защото не е интересно. Няма колоритни изрази като „с двеста“ и „ала-бала с президента“, няма „шменти капели“ и „посолства“, няма, разбира се, и служби, които да проучат кой къде какви офшорни пари крие. Ами затова ще си седим с пуканките и ще превключваме от едно възмущение на друго.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихи®

    135 25 Отговор
    Хардвардските Измамници вън от България....

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тото

    120 20 Отговор
    Как да няма престъпление?????? Марш на далеко от нашата държава негодни харвартски нещастници,идете си сменете пола и се развихрете но не и тук ,тук народът скоро ще ви отрече!!!!!
  • 4 Делю Хайдутин

    124 18 Отговор
    15 години затвор за Кирчо и Кокорчо за заговор срещу държавата и национално предателство.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Никакво престъпление

    18 94 Отговор
    няма! Цялата работа е нескопосна ченгеджийска сглобка!

    Коментиран от #42, #46, #51

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1234

    90 10 Отговор
    има ли престъпление-незнам, трябв али да се разследва-ДА. всичко останало са опити да се покрият страшните факти изнесени в етзи записи. Чуждо посолство назначава ръководствата на службите. "ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг" и т.н. Пълна помия, която не бива да се замита!
  • 10 хихи®

    78 9 Отговор

    До коментар #2 от "Кошмар за русофилията":

    Ще направят Възраждане първи на изборите....
  • 11 Грантояд Мисирков

    49 9 Отговор
    При едно престъпление не е виновен извършителя, а свидетеля.
  • 12 Бонев

    76 9 Отговор
    Ивайло Дичев. Бащата голям писател, синът голям лизач.

    Коментиран от #106

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха-ха-ха

    57 7 Отговор
    2.28.20 ч чуйте ,как единия казва,че са дошли тука за 4 г да си изкарат парички и да си ходят, ама не им се случило и сега ще трябва да поостанат повечко.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 При "Ало Ваньо"

    9 39 Отговор
    Борисов казваше да се спре проверката, защото е поел ангажимент към президента Първанов. Така, че истинският поръчител на тези убийства, които последваха е анти Натовеца Първанов.

    Коментиран от #66

  • 18 Някой

    66 6 Отговор
    Водопад от думи, с който се цели да ни убедят, че черното е бяло. Значи да предаваш националния си интерес и да съгласуваш някои от неговите основни елементи е съвсем нормално и така трябва да се прави. И разбира се авторите пак са обичайните заподозрени
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 123

    56 3 Отговор
    Ивайло Дичев: Ще започна с цитат на американски роб от 18 век "Правя и казвам това, което наредят господарите ми" и ще завърша с това "Извършването на държавна измяна не е престъпление, а повод за гордост, но сигнализирането за държавна измяна е най тежкото престъпление"
  • 22 Ала бала

    40 4 Отговор
    Съд и затвор за тия продажници от ппдб
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин 681

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кошмар за русофилията":

    „Две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост. За Вселената не съм сигурен.“ Тези думи на Алберт Айнщайн ги........
    потвърждаваш.
  • 26 дядото

    30 1 Отговор
    на нашите политици,депутати и властовата върхушка всичко им е позволено.дори да има престъпление естествено че няма да има наказани. едно време учехме,че общественото право има за база обичайните и моралните правни норми. у нас става все по-откачено.
  • 27 Гошо

    42 2 Отговор
    До автора:
    Проблема е в това, че записа даде яснота относно безпринципното поведение на личности застанали начело на гражданското недоволство от управлението на Борисов.
    Екатерина и Никсън няма да им лъснат лицата…
    Промяната с тези господа начело е обречена.
  • 28 Геле

    30 2 Отговор
    То трябва да се пита, защо няма обесени още?

    Коментиран от #33

  • 29 Айде и тоя

    38 4 Отговор
    Платения се опитва да измести темата!!! Народа се възмущава от предателството на ПП и от сервилното им отношение спрямо Америка а това е престъпление!!! А как е направен записа е без значение защото разкрива организирането и замислянето на терористичен акт спрямо държавата!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Щото

    2 23 Отговор

    До коментар #28 от "Геле":

    Румун Решетников го пази НСО.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Механик

    37 1 Отговор
    Даже няма да си правя труда да чета статията.
    Казвам го просто и логично. Щом "редят" шефовете на службите и ги съгласуват/удобряват с "посолствата", значи имаме държавна измяна. Толкова е просто. Какво има да му се разсъждава?
    Тия посолства може да са "приятелски", но това нищо не значи. САЩ защо имат служби за сигурност, като са приятели с германия и япония? А германия що има?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сух

    25 2 Отговор
    Всички които твърдят, че записа е нещо нормално, трябва да бъдат съдени за манипулация на общественото мнение, свързана със сигурността на България!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Псевдоним

    25 0 Отговор
    За престъпление не знам, но на този запис има престъпници!
  • 41 Даамм

    27 0 Отговор
    Още един поклонник на новото нормално. Значи моралът бил въпрос на естетика. И разкритията на Сноудън и Асанж били неприлични, неестетични. Както и записът на Василев. Все едно конят на Екатерина Велика да обсъжда императрицата... Срам! И от 99 кладенеца вода да донесе, за да омаловажи заговора за преврат на пепетата, водата е гнила и отровна. Черното не е бяло! Лъжата не е истина! Не знам дали този сам си вярва, но със сигурност заработва жалките си сребърници във вреда на човешкото....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Макробиолог

    17 0 Отговор
    От изчерпване към препиране по заповед на бигбрадъра, точка.Не че някой нормален е очаквал нещо друго от гмо-промяната и соросоидния и електорат.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кънчо

    11 0 Отговор
    Абе айдуче си е Кирчо и Асенчо и той де. И Родо си е аидук.
  • 48 Киртака у тинята

    14 0 Отговор
    Киртаците така се набутаха у... тинята, че колкото и мисирките да замазват положението, няма замазване. Вместо това става още по-голямо омазване с... тиня. Посолството е впрегнало цялото си войнство на пълни обороти - мисирки, "експерти", анализатори, но задачата е непосилна. С една мокра кърпичка, да замажеш едно голямо оцапано до ушите бебе(Кирташки), ама и бебето ги реди големи големи
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 резервист

    24 0 Отговор
    Частно пространство, друг път. Това не са разговори с жената под юргана, а дискусии на заседание на партиен ръководен орган. Той дава представа за начина на мислене, целите и методите за постигането им на водачи на партия, които неистово се стремят към властта. Избирателят трябва да знае какво наистина мислят неговите водачи и на къде го водят. Ако го нямаше записът щяхте ли да повярвате? Помията си е помия, колкото и да я парфюмираш, драги г-н Дичев.
  • 51 резервист

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Никакво престъпление":

    Има или няма, ще кажат юристите. А ти като си овца ще те стрижат и доят!
  • 52 Стрина Гина

    14 0 Отговор
    Ша ги бият на некой митинг де е техен си. Киро го освиркат и неговите вече.
  • 53 Пенчо

    13 0 Отговор
    Ивайло, Дичев, преди седмица писа че ББ и ГЕРБ били на колене. Виж ми тогавашния коментар...

    А сега, историята с 200 пак се случи ... Това ме навежда на дилемата - ПП дали са престъпно прости или просто престъпни ?
  • 54 Има престъпление

    15 1 Отговор
    за държавна измяна на група шарлатани, подчинени на ЦРУ Козяк. И престъпление за фалшифициране на изборите от Лорер, Киро, гн-ма, Ицо, Асен... И от морална гледна точка - ПП ДБ изпират Борисов, а знаем тези некадърни безродници как влязоха в политиката... Сега Козяк 16 искат двата им клана да направят на вс цена правителство на войната...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Точен

    19 0 Отговор
    Има безупречни данни за 3 престъпления: 1.На Урсула фон дер Лайен, че склонява Кирчо да фалшифицира данни за милиарди, Урсулата е не за оставка, а за пандиза, независимо дали в България или Немско, 2.На Кирчо, че премълчава пред съда, склоняването на Ушито, 3.На Асен Василев, че премълчава пресъпление за намеса на САЩ в МО. И откога Дичев започна да разбира от право, защото Радостин Василев може да е политически ветропоказател, но е юрист и формулира престъпленията в запаса. Ивайло, баща ти се върти в граба?!
  • 57 факуса

    8 0 Отговор
    една мисъл ми идва веднага от демократичния турлю гювеч,требе да освободим всички затворниц,не са виновни за това което са направили,потерпевшите са ги предизвикали да го направят,окрадените с притежаваното а убитие с действията си
  • 58 мафии

    15 0 Отговор
    ОПГ - Партиите се превърнаха в организирани престъпни групи! Този запис само доказва още веднъж това! Чии представители са ПП-ДБ сега? На борците срещу корупцията и мафиотският модел на управление на ГЕРБ?
  • 59 състав на психично състояние

    6 0 Отговор
    То май на идиотите не им се търсеше отговорност за действията им .
  • 60 Последния Софиянец

    2 11 Отговор
    ППДБ И ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ.
  • 61 айде

    10 0 Отговор
    още един на амбразурата! и ти се утече в канала ивайло, аре бегай!
  • 62 Няма нужда да

    13 1 Отговор
    ни носите от 99 кладенеца вода, кое, как, защо и т. н. т. Важното е съдържанието. Истина ли е? Истина е! В нормална държава, тея престъпници би ги чакала смъртна присъда. Не замитайте престъпленията под килима. Идва Видов ден.
  • 63 Този е син на голям българин

    11 0 Отговор
    Стефан Дичев, но потвърждава поговорката:
    Трън трендафил ражда, но трендафил
    Трън ражда

    Коментиран от #67

  • 64 Гост

    12 0 Отговор
    Не са виновни Киро и Кокора, а Радко, че ги издаде. Значи не е виновен престъпника, а е виновен някой, че ги е предал. То и не било, че ги удобравали от посолството ами било, че се радвали, че ще работят заедно щото. Ми, че тия са си за затвора и не знам защо ги чакат още?
  • 65 Исторически парк

    16 1 Отговор
    Да има престъпление - поставяне в услуга на чужда държава/държави!

    Коментиран от #68

  • 66 Какъв антинатовец бе?!!!

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "При "Ало Ваньо"":

    Та първанов разписа за амерските бази в България! А бе откъде ви намират такива тия, от козяк?!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Възражданяците са незаменими

    0 13 Отговор

    До коментар #65 от "Исторически парк":

    По предателство - поставяне в услуга на чужда държава/московие/.
  • 69 Вън сащ от България

    13 1 Отговор
    Престъпление има и още как - Да консултираш министри и шефове на служби с чужди посолства е за сваляне на имунитети и обвинения по Глава I от НК „Престъпления против Републиката“.
    Прокуратурата и ДАНС вече проверяват Петков и Василев за престъпления против републиката.
    За това и бързат да отстранят Гешев.

    Коментиран от #73

  • 70 нннн

    13 1 Отговор
    Ако скриеш престъпника, ставаш съучастник. А измамата е престъпление. Измамата на ПеПетата е чудовищна.

    Коментиран от #72

  • 71 В душичката

    0 7 Отговор
    На гела е предателството.

    Коментиран от #77

  • 72 Стрина Гина

    7 0 Отговор

    До коментар #70 от "нннн":

    Няма ли кой да ги играе по ена лопата у главата, може па да им дойде акъла
  • 73 Вън московието от България

    0 13 Отговор

    До коментар #69 от "Вън сащ от България":

    Престъпление има и още как - Даааа, този гел не е направил записа а някоя от службите му го е дал.

    Коментиран от #79, #81

  • 74 Порно

    11 0 Отговор
    Яко, и дойчето се хвана да бърше наакания имидж на променкаджиите. Демек , идиоти, ама наши идиоти, та не ги бутайте. И да не се сравняваме с Австрия и Щатите, ами да вземем пример от Тюркието. Само дето казаното от Кирчо и Кокорчо не е в стил ПКП, а е съставомерно по Наказателния кодекс, и е по тежко наказуемо от Ало, Ваньо.
  • 75 Дивана експрес

    2 0 Отговор
    Какво ще ми говорите за грях,
    че Парламента е отново сгрешен.
    Аз през април се чинно постарах,
    два гранта получих и две депеши,
    Два гранта получих и две депеши...
  • 76 старецът и реката

    12 0 Отговор
    Прави впечатление, че когато се появът нелицеприятни записи, започва да се коментира начинът на появата им, а не това какво съдържат за да се прикрие мерзоста на записаните?!?!?!? Споре мен, дали са зконни или не, за нас ,,обикновенните" българи е важно по някакъв начин да разберем за мерзоста и подлоста на хората, които решават съдбините ни!!!
  • 77 # идиоти вън

    8 0 Отговор

    До коментар #71 от "В душичката":

    А на ППейците предателството е в гена!!!
  • 78 Брут

    10 0 Отговор
    И ти ли, Иво и ти ли, сине на писател Гигант се продаде за 30 сребърника!?
  • 79 Вън сащ от България

    13 1 Отговор

    До коментар #73 от "Вън московието от България":

    Направо изби рибата - няма значение кой е дал записа, ако ППДБ не бяха корумпирани продажни национални предатели никой нямаше да може да ги компрометира. Уви те са, за това и се случва.

    Коментиран от #84

  • 80 Пала Марка

    4 1 Отговор
    а не, няма престъпление. Сменете думата посолство с руското посолство и питайте козяците има ли престъпление
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Вън московието от България

    0 9 Отговор

    До коментар #79 от "Вън сащ от България":

    Възражданяшката ти логика да подаряваш българия на московието, няма да те онивини.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Защо така

    5 2 Отговор
    Този, гела има вид на виновен и уплашен човек?
  • 88 Абе ГлуХар

    0 10 Отговор

    До коментар #86 от "Пор Чвор":

    В една нормална държава, половината парламентарна група на възражданеците отдавна щяха да са по затворите за престъпление срещу републиката.

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Грантаджиев соросоид

    12 0 Отговор
    Перем имиджи всякакви. Само дето харвардците са тотал щета и всеки вързал се да ги оправдава ще потъне с тях.
    Истината е, че са за съд за държавна измяна. И нямат никакво право на мандат и въобще да участват в управлението под каквато и да е форма. Всичко друго е извъртане.
    Друм бе!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ПП трябваше

    10 0 Отговор
    да ги раследват още при управлението им, като са обещавали на Германското правителство да пуснат Македния в ЕС, Изгонването на Руски дипломати, които явно е станало по поръчка на някоя чужда държава, след като тия си нямаха и понятие за това. Покупките на скъп природен газ и други. Според мен държавна измяна има още от времето на ГЕРБ, при които както както е казал Бориесов в едно интервю, чужди правителствени служители са му давали листчета с имена на фирми, които са имали проблеми в България. За съжаление институциите които трябва да ги разледват тизи неща, са явно некомпетентни, а както изглежда и корумпирани.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Магарешкия

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Касапин":

    Вече си с изцъклени очи, как те цепнАх.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Орка

    7 0 Отговор
    ПП И ДБ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ТЕ НЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ БЯХА И СИ ОСТАВАТ ШАРЛАТАНИ ПРОБЛЕМА Е В БОРИСОВ ОТ МАЧО СЕ ПРЕВЪРНА В МУХ...ЛЬО НО КОЙ КОТ САМ СИ НАПРАВИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ НАПРАВИ
  • 98 Без този запис нямаше

    7 0 Отговор
    да видим истинското лице на "Десницата" и "Промяната", понеже нашите политолози нямат никакво намерение да ни го покажат. И сега само погнуса предизвикват опитите ви да ги оневинявате с приказки от сорта: "Ама,това е реалната политика" , "Виновен е записващия" или "Записването е незаконно". Не са ви виновни записите, а продажния и нагъл манталитет, че избирателя може да бъде изработен и заобиколен.
  • 99 Трича ни пес оглавецът

    8 0 Отговор
    С тоя пасквил изклесавецът Ивайло Дичев ни трича чрез технологията Прозорецът на Овертон - стъпка по стъпка да сФикнем ,че и най-гнЪсното морално падение е нещото на новото нормално,нещо като най-Ентелектуалното либерастко нормално,досещ като узаконената педофиция,инцеста и инбридинг.
  • 100 Мухаа,хаа!

    6 0 Отговор
    Този п,сог,лл,авец се опитва да ни убеди,че да изнесеш кирливите ризи на простора,пред целия народ било " незаконно"? Алло, центаджията! Покажи ми ,какво говориш в тесен кръг,и ще знам какво представляваш в действителност! Иначе,пред медиите е друга бира! Премислено,претеглено до грам! Но не е гаранция,че едно говориш,а друго се каниш да правиш!И такива,тридесет години ни убеждаваха,че при Диктатурата нямало права! Ти какво търсиш- да има гонения през угодни закони,за онзи,който им изкара кирливите ризи на показ,защото било недемократично?

    Коментиран от #104

  • 101 Даа!

    6 0 Отговор
    Посолството говори през неговите уста! Радостин им обърка тотално плановете.
  • 102 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Дичев какво предлагаш да мерим с двойни аршини !? Или може би да се посмеем и подминем !? Ми не! Нали искахте умнокрасивците затвор и бай Ставри , докато ГЕРБ през цялото време на тия 2 размирни години ви траеше и приканяше към разум и политическа сговорчивост ... е ще го получите затвора и няма да ривети !
  • 103 Сащ са зло

    4 0 Отговор
    ЦРУ Козяк реди бг правителствата и службите! От 30 г. закопават България - от топ 20 по развитие сага е 95-та. Посолството на злото ще бъде закрито, иначе пропадането продължава.
  • 104 Като го гледам

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "Мухаа,хаа!":

    Като то гледам с тоя мършав дълъг врат ми прилича на дърта костенурка от отстровите Галапагос.
  • 105 Чичак

    2 0 Отговор
    има ли тук престъпление ? Разбира се че има ! Има ли член в някой закон или конституцията който да доказва обратното ? Къде пише че назначение в службите и държавната администрация се съгласуват с чужди посолства и служби ? Къде ?.......но категорично може да се докаже обратното че описаното в записите е национално предателство на 100% както беше и с двойното гражданство на Киро и с тройното на Лорер....
  • 106 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бонев":

    Дичев..дичев..как се казва човек който се кълне че никога с герб и дпс...ама НИКОГА...сигурно и вие сте повярвали на този простокирчо и кокорчу..ама виж какво излезе от ПП..едно мазно,дебело и вонящо нещо ...Този който го приехте с прегръдки/Радостин/ ..заби ви един шут..диче..дичев..Такива като теб все ще намерят оправдание за предателства, престъпления..и измяна..в името на добруване на шарлатани..какво да ви провиш...агенти чуждо влияние..Трябва ни един закон ..има го в сащ..такива като вас там наричат шпиони,предатели..тези които цвъкат за пари..