Last news in Fakti

26 Юни, 2023 13:00 1 790 55

Антифашистката борба

  • народен съд-
  • антифашисти-
  • тройния пакт

В крайна сметка Америка бомбардира София по същите причини, заради които СССР ни окупира

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Милена ФУЧЕДЖИЕВА/Филтър

Преди няколко дни предизвиках във Фейсбук дискусия на тема жертвите на Народния съд и по-конкретно относно личности като Богдан Филов, който ентусиазирано е бил готов да депортира българските евреи, но не е успял, благодарение на известната ни история за тяхното спасение. Всяка година политически лидери поднасят цветя на мемориала на жертвите на Народния съд в парка на НДК. Само че не всички жертви са жертви, като Филов например. Също така дали непременно са жертви осъдените от VII състав на Народния съд, който се е занимавал с анти-семитските престъпления? Жертви ли са тези, които са прилагали съвестно и старателно небезизвестния Закон за Защита на Нацията, според който всеки човек от еврейски произход е лишен от граждански права в Царска България и бива изселен от родния си дом и имуществото му конфискувано? Това пита за в. "Филтър" Милена Фучеджиева.

От днешна гледна точка е абсолютно парадоксално, че на тези въпроси неизменно се отговаря с това, че Народния съд е бил нелегитимен и е унищожил цвета на българската нация нелегитимно, и че е действал под указанията на СССР. Никой не оспорва жестокостта и мащаба, с който са били убивани или изпращани в лагер хора с недоказани вини, а някои напълно невинни. Но сред невинните е имало и престъпници, които са осъдени справедливо на разстрел, както самия Богдан Филов. По същото време навсякъде в Европа текат процеси срещу нацистките престъпници и колаборационисти. Ако Богдан Филов беше гражданин на Норвегия или Франция, той също така щеше да бъде разстрелян, както е разстрелян министър-председателят на колаборационисткото правителство на окупирана Норвегия Видкун Куислинг. А България на всичкото отгоре не е и окупирана и не става дума за колаборационисти на нацистка Германия, а направо за политически и военен съюзник, държава, присъединила се към Оста „Рим, Берлин, Токио“, и съответно непряк участник във войната срещу Съюзническите сили. Правителството на Богдан Филов сключва тази сделка с Дявола.

Изборът е бил между Сталин и Чърчил срещу Хитлер, и надделяват антианглийските и антисъветски сили. Въпреки, че в Норвегия никак не обичат Русия, защото имат обща граница и са патили от нея, те не отстъпват пред Германия. Не стават съюзници с Хитлер. Опитват се да запазят неутралитет заедно с другите скандинавски страни. Хитлер им обещава, че няма да ги нападне, но не спазва обещанието си. Норвегия и тогава и сега е с много по-малко население от тъй наречената жалостиво „малка“ България. И за разлика от България, Норвегия има граница с Русия. Тя е в много по-голяма опасност да бъде окупирана от руснаците, но категорично не желае да бъде съюзник на Хитлер. Не можем да не определим това поведение като достойно. Разбира се, те плащат цената. Хитлеровата армия нахлува в Норвегия на 9 април 1940 г. След няколкомесечна съпротива – да, имало е норвежки партизани антифашисти, тъй наречени „терористи“ тук – достойният крал Хаакон II и правителството му бягат в Лондон. В Норвегия се установява колаборационистко правителство, подобно на правителството на Виши във Франция, с министър-председател Видкун Куислинг и губернатор от немска страна Йозеф Тербовен.

След края на Втората световна война в Норвегия започват процеси срещу колаборационистите. Тази тема е застъпена във филма ми „Ваймар Експрес“, чиято премиера ще е през октомври на фестивала „СинеЛибри“. Куислинг е разстрелян, колаборационистите са разстрелвани и изпращани в лагери, а гражданските им права са отнети за 10 години. Любопитното в норвежката история, което е различно от българската е, че те изначално не понасят комунизма, там не е имал почва да се развие, но все пак в Съпротивата участват и норвежки комунисти.

Техният народен съд масово осъжда комунистите на затвор, лагери и отнемане на гражданските права. В момента обаче постепенно започват да ги реабилитират, признавайки приноса им в антифашистката борба.

Антифашистката борба. Това словосъчетание предизвиква обяснима неприязън в много от нас, защото то беше част от пропагандата в ежедневието ни по време на комунизма. Обаче е време да се отърсим от психологическите си травми и да осъзнаем, че тази борба не е била само, за да се обират мандри, да бъде тормозена буржоазията и да бъдат убивани генерали като ген. Луков, а тя е била жестока битка срещу национал-социализма, намерил почва в България чрез влизането в Пакта с Германия.

Тук лявото винаги е било много силно по много причини, върху които няма да се спираме сега, защото са известни на всеки средно интелигентен човек. Виолета Якова е еврейката партизанка от отряда „Чавдар“, която ликвидира генерал Луков. Пресъздадена чудесно във великолепния филм на Въло Радев „Черните ангели“, който разказва историята на това убийство, Якова е класифицирана като терорист, според водещия наратив в момента. И всички сме приели, че тя е такава и че такива политически убийства са огромно престъпление.

От друга страна, Якова, като еврейка, е имала изключителната смелост да се бие съвсем реално със смъртните врагове на нейния етнос. С хората, които нямат нищо против да бъде гласуван срамният Закон за защита на нацията по модел на Нюрнбергските закони, който обрича евреите на смърт или робство. Терористката убива военен, който иска да изпраща български войски на фронта срещу Съюзниците. От днешна гледна точка това изглежда като героизъм.

Нямам никакви илюзии какви реакции ще провокира този мой текст, но както някой скоро каза, времето е разделно. Съответно за мен остава напълно необяснимо как е възможно интелигентни, образовани хора, които се считат за либерали, да ходят да се кланят на мемориал, на който е изписано името на Богдан Филов като жертва. И когато повдигам този въпрос, или съм била свидетел на дискусии на стената на Леа Коен във Фейсбук, отговорът неизменно е, че Народният съд е бил нелегитимен, изтребил е незаконно огромно количество невинни хора и дотук. А трябва да се продължи и по-нататък. Трябва да се ревизира този мемориал, трябва да се ревизират и „невинните жертви“ на Народния съд като Богдан Филов. Не е само той. Не е възможно всички осъдени от VII състав да са осъдени несправедливо за антисемитски престъпления.

Поставяйки тези „невинни жертви“ на едно място с истински невинните жертви, е престъпно от днешна гледна точка. Неразбираемо е и отношението на историци, социолози, политолози, културолози и изобщо интелектуалци от дясно, които циклят върху нелегитимността на Народния съд, без да ги интересуват реалните престъпления на про-германското българско правителство. Дори хард антикомунистите като норвежците имат достойнството, чувство за морал и справедливост, макар и с нежелание, да отдадат дължимото на комунистическата анти-фашистка съпротива в Норвегия, заради която те сега не се срамуват, че са се предали без бой на нацистите. Не че в България някой се срамува от пронацисткото ѝ минало.

Жестокостта на българския Народен съд, диктувана от СССР, се дължи и на това, че за руснаците България е съюзник на Хитлер. Тя е враг. Те влизат тук като окупатори, не като освободители. Англия и Америка отлично знаят какво се случва тук по време на войната, а и на процесите на Народния съд, защото са се разбрали със Сталин.

В крайна сметка Америка бомбардира София по същите причини, заради които СССР ни окупира. Ние сме врагове и политическият и бизнес елит е работил за Германия и нейната победа. Това не оправдава хилядите невинни избити, но обяснява някои неща. Необяснима остава реакциите на съвременния български елит към историческия, неполитически прочит на тези събития. Във Франция текат Прочистващи процеси, на които със съд са избити близо 7000 души, а без съд сигурно още толкова. Там обаче няма колебание нещата да се назовават с точните им имена, защото и Франция не е била съюзник на Германия, а е окупирана страна със сериозна анти-фашистка партизанска съпротива.

Налага се да се отговори на едни сериозни въпроси от съвременна гледна точка. Докога името на Богдан Филов и съучастниците в прилагането на Закона за защита на нацията ще бъдат третирани като невинни жертви на Народния съд и не е ли време да се признае, че в някои случаи той е действал точно както се е действало навсякъде в Европа. Другият въпрос е към десните политици и техните симпатизанти. Той изисква заемане на съвсем проста позиция. Ако си консервативен политик или симпатизант, десен, и не се заявиш, че не си анти-семит и че си срещу расизма и национал-социализма, а само громиш комунизма, значи си крайно-десен. Съответно тези, които са срещу разделянето на имената на реалните престъпници като Богдан Филов от невинните жертви на Народния съд, се ситуират като антисемити. И това няма нищо общо с натовареността от кървавото българско минало. То не може да бъде вечно оправдание. Когато заставаш на мълчалива позиция по тези въпроси, ти отново си на страната на онази Германия, срещу Англия и САЩ. Десните трябва да разрешат вътрешния си конфликт – десни ли са или крайнодесни. Второто не може да остане скрито завинаги. Или си на светлата страна, или си на тъмната. Да си на светлата не те прави комунист, а хуманист.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    43 11 Отговор
    И сега има нужда от Народен съд.
  • 2 Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф

    27 9 Отговор
    Голямата гадост е, че точно тези, които създадоха чудовището наречено фашизъм, те бомбардираха София...
  • 3 Умни хора писатели

    25 7 Отговор
    За какъв избор говорят тия неграмотници че не ми е ясно..вермахта 40 година щеше да срине България и да убие милион население поне както стана в Югославия и Гърция
  • 4 101 Далматинци

    42 12 Отговор
    Виждам, че отново се пробутва тезата за злите комунисти, които своеволно са решили да се разправят с инакомислищетите!

    Да, а ма не!
    Първо България губи войната и подписва договор за примирие, като още в самото начало на договора с "великите сили" , ако не бъркам по памет чл. 5 България се задължава да извърши т.нар. "Народен Съд" под надзора на съюзниците! - Тоест това не е своеволие и не е решение само на комунистите или руснаците!
    Най- много жертви и най- много осъдени от Народният Съд са във Франция има и в Белгия, Холандия, Гърция и във всички държави победителки и победени! - Това са фактите! В Щатите също има чистки но някак недораслите мухльовци на по 30 години, които говорят тези неща по медиите някак незнаят или не искат да го коментират.
    Така, че когато се говори, трябва да се говори истината!
  • 5 Цар Борис излезна глупак

    25 9 Отговор
    Става съюзник на Хитлер за да нямаме жертви, а в крайна сметка руснаците 1944г пак ни пращат на фронта и даваме 50 000 жертви!
  • 6 Помня дядо ми разказваше

    20 25 Отговор
    че Марица 1 месец е текла с червен цвят 1945г. Комунистите са разстрелвари хората на брега без съд и присъда!

    Коментиран от #30

  • 7 Права е!

    29 12 Отговор
    Историята е такава, каквато е, не може да се пренаписва. Иначе историята ни ще заприлича на тази от РСМ.
    Истината, само истината и фактите!
    И стига сте/сме плюли против българските комунисти, каквото са могли, според разбиранията си, да направят за Родината, направили са го!

    Коментиран от #9

  • 8 Тотеми на руският окупатор

    15 34 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв с педалското име Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Добре де, ама в България не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!!
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...
  • 9 Интернационала не забравяй

    10 26 Отговор

    До коментар #7 от "Права е!":

    Аве ква родина ония всичките са съветски агенти
    Тия ако имат родина не е България

    Коментиран от #13

  • 10 Русороб

    9 24 Отговор
    Мислех, че по прост народ от нашия няма! Оказа се, че има и по прост! Затова сме „братушки“ с руснаците!
  • 11 Аман от русороби

    14 24 Отговор
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март за да нахока и унижи Президента Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят!
    А вицето Илянчето падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Права е!

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Интернационала не забравяй":

    И френските комунисти, всички комунисти са свързани с Коминтерна!
  • 14 Пацо

    9 19 Отговор
    Обаче като развяваш знамена и казваш че си за мир и неутралитет си за фашистка русия, за геноцида, за отвличането на украински деца, за рушенето на училища болници домове
  • 15 обективен

    17 4 Отговор
    Сега е времето точно народният съд да съди ,защото друг НЯМА !!
  • 16 Димитър Талев- писател

    16 10 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...!"
  • 17 АМИ СЕГА

    18 6 Отговор
    как така си позволява "някаква" там да надига глас срещу СИСТЕМАТА. ДЕМОКРАЦИЯ е ТОТАЛНА. Тя не допуска алтернативни мнения. Цензурата по нашите медии е по-лоша от тази на Работническо дело. Ай де бе, ще си правим на замаскирани руски агенти на Путин или вечно живите агенти на ДС....Къде е Паси, Ал. Йорданов, А.Агов и другите наши хора да отвърнат на удара. Смачкайте я тази "комунистка"...В крайна Сметка може и оня с черния шлифер дето го уредихме като Премиер 12 г. да се обади на своите другари от 90те...

    Коментиран от #36

  • 18 истина ти казвам

    10 12 Отговор
    Преди няколко дни предизвиках във Фейсбук дискусия на тема жертвите на Народния съд???? Това е бил комунистически съд! Що обиждаш и принизяваш народа?
  • 19 Сила

    23 5 Отговор
    Кланят се и на поручик Йорданов, избил Ястребичетата...... и неговото име е там, а Ал Йо знаем къде се подвизава в момента

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Изпърдяло комуне

    9 11 Отговор
    Дрогарката да каже как комунета убиваха комунета Никола Петков бил фашист че тоя ли боклук е фашист бре той е лидер на ОФ той създава лагерите на смъртта където по късно са вкарани неговите хора николапетковисти всички до един земеделци антифашисти а Трайчо Костов и много други комунета убити от БКП и Гоше Димитров
  • 22 АКО ОТИДА УТРЕ С ЕДИН ЧУК

    12 5 Отговор
    и коригирам паметника на "репресираните" от НАРОДНИЯ СЪД това ЩЕ ЛИ Е ИЗЯВА на ДЕМОКРАТИЧНО МНЕНИЕ и ще се счита ли за СВОБОДА НА СЛОВОТО
  • 23 плюс минус

    14 6 Отговор
    Много деца на отявлени високо поставени комунистически дейци си объртаха палачинката.
    Горката Милена!
    Явно е със периодично изкривено съзнание.
    Лашка се и се люшка ту като дъщеря на комунист, ту като уж демократка, ама не съвсем.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Фактопроверител

    16 12 Отговор
    Другарката фучеджиева страда или от остра форма на историческа неграмотност или от банална шизофрения.
    Какво означава, цитирам:
    "Изборът е бил между Сталин и Чърчил срещу Хитлер"?
    Кога "и" и "срещу" застават в последователността, посочена от др.фучеджиева?
    Защото, когато Царство България зорлем се присъединява към Пакта, вярното изречение е:
    "Изборът е бил между Сталин и Хитлер срещу Чърчил".
    А пък парламентарната група на "антифашистите" (ти да видиш - във "фашисткия" парламент има "антифашисти" - 10 човека) с овации посреща Богдан Филов, когато обявява присъединяването.

    Антон Югов ( по това време известен като Антон Танев Гьошев, православен българин, минал още през 30те години на обучение през съветска школа за терористи) със следния позив, както сам си признава в собственоръчно написани показания:

    „Искаме военен съюз със СССР, смърт на агентите на англо-френския капитализъм и общ фронт със социално прогресивна и героична Германия“!
    Другарко Фучеджиева, не всички сме балами!

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Помня дядо ми разказваше":

    ПАК ЩЕ ТЕЧЕ ЧЕРВЕНА С МАРИОНЕТКИТЕ НА КРАВАРИТЕ КОИТО ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА КРАВАРИТЕ ДА Я ОГРАБВАТ ...
  • 31 Сила

    15 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ти да видиш":

    Сигурно си 15 годишен пубер, нали..... пий си Монстера и си носи белите маратонки менте от Илиянци
  • 32 Госта

    8 7 Отговор

    До коментар #27 от "Фактопроверител":

    Това съчинение е някакво рекламно есе. То трябва да рекламира някакъв филм на Фучеджиева, която смята, че е станала експерт по темата след заснемането на въпросния филм. Така че целта не е да се провокира истинска дискусия, а да се промотира movie. А във фатки и заглавието продава.
  • 33 Колев–Босия

    12 9 Отговор
    До Милена Фучеджиева

    За да се коментира този проблем е редно да се напише кой създаде и въоръжи немския нацизъм.
    За тази цел трябва да се напише за плана "Гроза", създаден от Психомата Улянов/Ленин/ и проведената по този план конференция между Ваймарската република и СССР в предградието на Венеция Рапало. Там е подписан договор с тайни клаузи за тайно въоръжаване на германската армия с тежки нападателни оръжия и да се създаде в Германия реваншистки дух към победилите я Франция и Великобритания. Когато Германия ги победи, но е изтощена от войната с тях СССР ще ги нападне в гръб и така ще придобие цяла Европа за СССР. За тази цел те са допуснали до 14-те най-големи машиностроителни съветски комбинати тайно немски оръжейници, които да проектират и прозвеждат за нуждите на немската армия оръжие. За тази цел се е подписал договорът "Молотов-Рибентроп", за да има СССР обща граница, за да ги нападне в гръб. Редно авторката да обясни на читателите си, че концлагерите не са измислени от Хитлер и Гьобелс. Първият концлагер е създаден от Ленин през 1918 г. и е на о. Соловки.
    Нека Фучеджиева да бъде така добросъвестна и да не пише и натрапва откровени лъжи и полуистини.

    Коментиран от #38

  • 34 09.09.44

    12 6 Отговор
    Жалко, че комунистите са пипали толкова меко и не са пречукали Симеончо, сестра и майка му. Щяха да ни спестят много неща.
  • 35 нено

    14 6 Отговор
    Жестоко е да сравнявате хвърлените бомби през втората световна война над София- защото царят стоеше на страната на хитлер, а Сталин освободи цяла Европа от тази кафява чума! При соца беше изградена държавата ни с помощта на освободителите ни , бяхме достигнали нормален стандарт на живот, нямаше олигарси милиардери, нямаше бездомници , но имаше безплатно образование и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ !
  • 36 геноцид

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "АМИ СЕГА":

    Хареса ми иронията ти , бравос !!!
  • 37 Сандо

    5 6 Отговор
    Само две неща към авторката:
    1.Да трепеш евреи-антифасти е лошо,за трепането на българи-антифашисти - нищо.
    2.Народния съд не е по заповед на СССР а на Съюзниците!
    И изобщо,целият текст,въпреки привидно пправилният му характер,така смърди на политкоректност,та не се трае и дори не му се иска на човек да влезе в някаква разумна и задълбочена дискусия.А пък съпоставянето с Норвегия направо потриса читателя.
  • 38 Сандо

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Колев–Босия":

    Доста глупости си написал,но поне едно нещо можеш да научиш относно първите концлагери.За подробности се обърни към историята на англосаксите,те са световноизвестно с изтребването на цели народи.
  • 39 Много спорен въпрос

    4 6 Отговор
    По тази тематика обществото ни е разделено поне от 100 години.А какво ще каже Уважаемата Госпожа за атентата в църквата "Света Неделя"?.Един чудовищен акт на Комунистическата партия без аналог в световната история и пак инспириран от Москва.!А пък видите ли по нейните думи имало между невинните и виновни дето били справедливо осъдени от т.н "Народен съд"!Самото допускане на тази теза е правен парадокс защото видите ли излиза,че повечето осъдени били НЕВИННИ и имало само тук там по някой невинен!Много странна логика, както и аналогиите с това, което е ставало на други места из Европа!
  • 40 дядото

    7 4 Отговор
    негативни реакции към коментара ще се появят преди всичко в наследниците на онези попаднали под ударите на народния съд,които сега са във политиката и властта и явно желаят реванш.и в онези,продали се на чужди интереси и служби,имащи една цел- забогатяване за сметка на народа.а той,народа най-добре разбира и приема коментара,за който ви благодарим.изненадани сме , че е допуснат в медиите
  • 41 Демократ

    6 5 Отговор
    Комунистката Милена Фучеджиева няма моралното право да обсъжда истинската история на България, защото в главата й кънтят залповете на Австралия. Освен това е завършена с любов и вярност към Кремъл дъщеря на диктаторски културтрегер Дико Фучеджиев, нанесъл непоправимо щети на българската култура. Поне да замълчат тези наглеци. Какво правеше тя толкова дълго в САЩ, а не беше в Москва?

    Коментиран от #42

  • 42 Демократ

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Демократ":

    Написах залповете на Аврора, не на Австралия. Оправете си редакциите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Генерал 🇧🇬

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Генерал 🇧🇬":

    2)
    -Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон.
    -Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.
    -Създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната.

    Коментиран от #46

  • 46 Генерал 🇧🇬

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Генерал 🇧🇬":

    3)
    -Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на четирите Велики сили - СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София зорко следеше и наблюдаваше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди, особено смъртните, се одобряваха и от тази комисия.
    -Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се оформи от трите главни съюзника във Втората световна война - САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г. Техеранската конференция от декември 1943 г., Ялтенската конференция през февруари 1945г. и решението на Четирите Велики сили в Лондон от август 1945г."
  • 47 Генерал 🇧🇬

    5 2 Отговор
    1)
    Няма как Народния съд да е бил нелегитимен. Стана такъв при "демокрацията". И сто пъти да повторите, че е бил нелегитимен, няма да стане нелегитимен.
    -Народният съд не беше нелегитимен. Напротив - образуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигнаха и подписаха в периода 1943 – 1946 г. и беше изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали.
  • 48 мейрям

    2 1 Отговор
    чифутоджиева
  • 49 Гошо мексиканеца

    2 0 Отговор
    Нещата не са толкова прости, комунист срещи фашист, добро срещу зло и така нататък. Личният и групов интерес мотивира хората, а не някакви книжни политически фрази. След 9 септември много хора са избити за лично отмъщение или за да ги ограбят. Много може да се пише по въпроса, но главното е, че не бива да се поставят под общ знаменател толкова много хора с различни съдби.
  • 50 Явно

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ти да видиш":

    си недоучил, провери и ще знаеш.
  • 51 безпартиен

    2 0 Отговор
    Каква е разликата от тогава и сега,ако някой излезе с оръжие в ръка да свали законно избрана власт,колкото и калпави да са законите?Защо ли в един случай се явяват освободители а в друг терористи?Дали причината се крие в това,че КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО-ВЛАДЕЕ БЪДЕЩЕТО И КОЙТО ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО?Направете го този номер с "въоръжената борба" сега и ще видите как би се отнесла сегашната законно избрана власт с такива хора!Преди много години "великият кормчия" беше казал,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!Така,че на мераклиите за власт нито писалка ще им дадат,още по-малко оръжие!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.