Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 16:00 6 101 43

Как Борисов се самопровъзгласи за елит

  • бойко борисов-
  • елит-
  • герб-
  • политика-
  • списък с имена-
  • кирил петков-
  • народен съд

Борисов отново сравни действията на властта с Народния съд

Как Борисов се самопровъзгласи за елит - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако Бойко Борисов беше журналист, щеше да е творческо безсилие да сравни за n-ти път в рамките на година действия на властта с Народния съд. Но Борисов е политик, а политиците не ги упрекват за повторенията им, дори и да са израз на безсилие.

Непристойно фамилиарничене с историята

"Така е било и през 1944-45 г. - по списък са изтрепали цвета на нацията" - така лидерът на ГЕРБ коментира през уикенда списъка с 20 имена, които премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата. В него, както се разбра, е и самият Бойко Борисов, както и финансовият му министър и настоящ консултант Владислав Горанов, но и други политици от ГЕРБ и ДПС. През април 2021 лидерът на ГЕРБ заяви, че го викат в парламента, за да му "правят Народен съд". През май с.г., по повод смените, извършени в министерствата от първия служебен кабинет, "Народният съд" пак влезе в употреба. "Аз се чудих какво се е случило през 1944 г. Правят същото, "избиват" елита на нацията." След месец отново: "Разбиране за съдебната система по Радевски е съдиите да пращат решенията предварително, той да ги одобрява и да съдят така, както 44-та година Народният съд е съдил опонентите".

Така лидерът на ГЕРБ, хибрид между МВР и известна по времената на прехода групировка, се самопомаза за елит барабар с "лейтенантите" си. За тези хора в края на 2015 година известният юрист Кристиан Таков, вдъхновил хиляди за защита на правовата държава, написа в блога си: "Властващата клика изорава все по-непреодолима бразда между себе си и кадърните, интелигентните и свестните хора в държавата. Скоро няма да има кого да покажат за лице и ще останат само по задни части".

Има ли нещо общо между тези охлократи и осъдените преди 77 години над 11 000 души - военни, интелектуалци, банкери, юристи, журналисти и други? 2730 от тях - със смъртни присъди. Сред "смъртниците" на Народния съд са карикатуристът Райко Алексиев (осъден посмъртно, защото умира от побоища), спасителят на българските евреи Димитър Пешев, капитан Иван Вазов (племенник на народния поет), хирургът от световна величина д-р Александър Станишев, но и стотици други стават жертва на ненаказания терор. Заради липсата на онзи елит стигнахме до този.

Но не само присвоената елитаризация е това, което дразни в непристойното фамилиарничене с историята. През 2015 тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров - същият, за когото се помни репликата към Борисов "Шефе, ти си го избра!", атакува отпадането на давността за престъпленията на комунистическия режим, (в т.ч. и деянията на Народния съд). И Конституционният съд отмени текстовете в Наказателния кодекс, приети от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС, с което се заличи всякакъв опит да се потърси възмездие и за Народния съд, и за "възродителния процес", и за лагерите на смъртта в Скравена и Ловеч и др. Бойко Борисов, по онова време премиер втори мандат, не промълви и дума по темата.

Днес Борисов се представя за мъченик на демокрацията, жертва на развилнели се тирани. Като жертви на политически терор са се предрешили и негови фаворити - олигархът-депутат от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Иван Гешев. Опрасканите хора и бизнеси, чиито истории се появиха, изглежда не тежат на съвестта им. Тежест имат само кюлчетата и пачките. А прокуратурата година и половина игнорираше нахождението на такива в спалнята на Борисов и дори се чудеше дали "правоъгълните жълти на цвят предмети" са златни. Такъв ми ти елит - спи с пистолет на шкафчето, злато в чекмеджето и мехлем за гъбички.

Борисов и образът на жертвата

Но човекът, чийто кумир е Тодор Живков, се надява да го играе по живковски. Чака да види кога кризите ще дестабилизират новото управление, за да се появи носталгия по джипката, карана от силните ръце на Борисов - като копнежа по соца и тихите му улици. После ще си дойдат и хиперболите, към които лидерът на ГЕРБ изпитва неудържимо влечение - вижда магистрала зад първа копка и инхаус поръчки, приятелство - зад протоколно ръкуване с европейски лидер, баланс - зад приклякване. В днешната реалност обаче изглежда като артист занаятчия, когато иска да демонстрира творческа интеграция с образа на жертва. Че коя жертва разполага с прокуратурата зад гърба си и използва правомощията ѝ като бухалки!

Разбира се, че българското общество иска да бъдат осъдени виновниците за настоящата национална катастрофа - стъпканото върховенство на закона, опороченото правораздаване. Не от Народен съд, а по обвинителни актове с годни доказателства.

Впрочем, някой съмнява ли се, че във времената на Народния съд Бойко Борисов щеше да е милиционер - също като Тодор Живков?

Автор Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 6 Отговор
    Дядо му го утрепализа купуване на гласове.
  • 2 Жоро

    11 74 Отговор
    А сега натурализираният българин канадското Кире ще ни оправи няма що.

    Коментиран от #10

  • 3 zeus

    75 8 Отговор
    Абсолютно съм сигурен, че Баце си вярва, то цял клон на медицината се занимава с подобни проблеми :)
  • 4 кнаус 485

    71 6 Отговор
    Не чета вече зелето.....но питам, защо тиквата не е разследван арестуван и вкаран в затвора .....противен е адски ....

    Коментиран от #11

  • 5 Стойков

    57 5 Отговор
    Откакто ПП са на власт, започнах да се усещам като човек. Заплатата ми се увеличи с 340 лв само за няма и 3 месеца. Преди това при крадците от ГЕРБ-ДПС - 12 години суша и мизерия. Само празни приказки и хвалби на Дебелия крадец по медиите му.
  • 6 Мдааа

    61 4 Отговор
    Идолът на Про стите ще се пръсне от злоба. Няма вече безотчетно крадене от европачките и обществените кюлчета.
  • 7 КОВЧЕЖНИКЪТ

    59 5 Отговор
    ГОРАНОВ Е ТИПИЧЕН БЪЛГАРСКИ КОМПЛЕКСАР. МАЛКОТО БЕДНО МОМЧЕ ДЪЛГО Е ТАЯЛО ОМРАЗА КЪМ БОГАТИТЕ ЧИЧКОВЦИ И ТАЙНО Е МЕЧТАЕЛО ДА ДОСТИГНЕ ЛУКСОЗЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН. МЛАДЕЖЪТ ЗАВЪРШВА ПРЕСТИЖНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ В СВИЩОВ, КОЙТО ПРОДАВА ДИПЛОМИТЕ СИ ОТ ПОДВИЖЕН ОФИС, ВЕДНАГА НАТОЧВА ЗЪБИ И СЕ ПЪХА В ГАЩИТЕ НА БАТКОВЦИТЕМАФИОТИ. СЛЕД КАТО БАТКОВЦИТЕ ПРИДОБИВАТ, ЧРЕЗ КУПЕНИ И КРАДЕНИ ГЛАСОВЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НАРЕЧЕНА ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ, ФИНАНСОВОТО ИМ ОТРОЧЕ ПОЕМА КРАТКИЯ ПЪТ НА ДЪРЖАВЕН ФИНАНСИСТ. ТАКА БЕДНОТО И ОЗЛОБЕНО МОМЧЕ, БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ В ЖИВОТА, СЕ СДОБИВА С ПОСТА НА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР. И О-О-О БОЖЕ, МЛАДЕЖКИТЕ МУ КОМПЛЕКСИ ИЗБИВАТ НА ПОВЪРХНОСТТА. ТОГАВА ТОЗИ ИНДИВИД СЪС СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ, ОГРАНИЧЕНИ МИСЛОВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И МАФИОТСКО ВЪЗПИТАНИЕ НЕ МОЖЕ ДА УСТОИ НА НАПИРАЩИТЕ ГО КОМПЛЕКСИ. ДЪЛГО ТАЕНАТА В НЕГО ЗЛОБА СЕ ПРЕВРЪЩА В ПЪРВОБИТЕН СТРЕМЕЖ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ, ЧРЕЗ ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ЗАВИСТ У ОКОЛНИТЕ.
  • 8 Митко от Хераково

    57 4 Отговор
    И двамата дядовци на Борисов са починали доста след девети - единият в Банкя през 1978 г., другият в Хераково през 1983 г. Но на изпечения лъжец не му мигва окото.
  • 9 Серго

    53 4 Отговор
    "Впрочем, някой съмнява ли се, че във времената на Народния съд Бойко Борисов щеше да е милиционер - също като Тодор Живков?"
    Много силен финал!!
  • 10 Веско

    58 4 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    По-добре натурализирания канадец Петков, който всъщност си е пловдивчанин, отколкото Банкянския натурализиран лъжлив и крадлив ром.

    Коментиран от #14

  • 11 Питащ

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "кнаус 485":

    Колко години живя Живков след предателството от дрОгарите след като Бойко го охраняваше, съкрати му живота
  • 12 Българка

    62 4 Отговор
    Бойко Борисов и свитата му могат да имат претенции за елит в някоя неразвита африканска територия, в която живеят племена и си избират вождове.
    Адмирации за статията
  • 13 шопи

    40 2 Отговор
    тоя превъртя
  • 14 Жоро

    1 13 Отговор

    До коментар #10 от "Веско":

    Да да живял е в българи 1 година
  • 15 089954

    5 34 Отговор
    Както и да погледнем , това са 12 години на върха , как да не е елит .
  • 16 Оооо Чичкааа

    29 1 Отговор
    А наздраве ве! Благодаря ти, че ми провали бъдещето! Едно мустаче пусни под нослето та да замязаш на великия Фюрер. Предателю..
  • 17 Тази мутра може само и единствено

    32 2 Отговор
    Да руши!
  • 18 име

    26 7 Отговор
    За мен комунистите не са онези, които си разпределиха пачките и заводите, и продадоха цяла България на турци, американци и руснаци. Комунистите са хората, които са се борили с гивота си срещу фашистката диктатура в царска България, осъждала на смърт поети и заради критика и повече от 10г управлява без парламент и суспендирана конституция; онези, които с тпуда си след 44-та са издигнали българия до 16-тж място по развитие, вкл онези, които са били достатъчно далновидни за да посомат какво и как трябва да се развива в държавата. А колкото до Народния съд, ива една наша поговорка: "Каквото повикало, такова обадило!" Все пак лагерите, убийстата и въченията са похват първо на фашистите.

    Коментиран от #30

  • 19 Стефан

    42 3 Отговор
    На Борисов не дядо му, а братът на дядо му, съселяните му са го пребили на площада в Банкя затова, че се е скътала с фалшиво медицинско да замине за фронта и докато те воювали в Унгария, той е оправял жените им по домовете.
  • 20 Петров

    45 0 Отговор
    Абе големия лъжец - бащата на Борисов, полковник от Народната милиция и по-малкият лъжец - самият Борисов, как са ги взели на работа в Милицията и са ги приели в БКП, като са имали съответно баща и дядо антикомунисти. То бива лъжи, бива, ама чак пък толкова. Живяли сме по онова време и знаем как приемаха и в милицонерския развъдник в Сименово и в Партията им.
  • 21 ФактЪте такива каквито са

    38 2 Отговор
    Този индивид “разстрои психически” голяма част от населението. Вкарайте го в Зандана вече за да се успокоят хората! Това е един ярък пример на ЗЛО!
  • 22 Костас

    41 1 Отговор
    Здравейте, срам ме е,че сме търпели 10 години този човек като министър председател. Вижте лицето му и погледа. Излъчва отмъстителност, омраза и скрита надежда за реванш.
  • 23 Отврат

    28 0 Отговор
    Хераковският крадлив ром пак е пощръклял.
  • 24 007

    25 2 Отговор
    Съвременния "елит" - тиква каскет Козяк пкп влади роска(все с малки топки) и още буюк тъпаци които ще влязат в учебниците... Трудно ще да обясниш на децата си кои са тия тумбаци яхнали държавата цяло десетилетие...елита на мутрите...
  • 25 Хага

    13 1 Отговор
    В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев !Следете Официалната страница на ICC- Международният Наказателен Съд в Хага или страницата им във фейсбук !
  • 26 Дълбоко вярващ

    26 2 Отговор
    Чудя се Борисов със същата ръка дето краде ли се кръсти (макар и на обратно) пред Иконите, с които Севда е накичила Зайчарника му. Няма ли срам от Бога ?
  • 27 Наблюдател

    18 0 Отговор
    Последните десетилетия България и ЕС такъв лъжец не са виждали !
  • 28 Зззз

    7 1 Отговор
    Цвет е , цвет ,магарешки бодил забит в задните части на България .
  • 29 Голяма грешка в статията

    8 2 Отговор
    борисов е политик не
    борисоof Е КРАДЕЦ
  • 30 Бате

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "име":

    Така е като си бил шумкар по горите да обираш мандрите никога няма да нучиш граматиката.
    Ах ти митко ах ти палаузов мехлюзин
  • 31 Така е

    0 17 Отговор
    Бойко връщай се. Тия умножиха тока и газта. Нямаме пари. При теб ходехме цяла година по почивки.
  • 32 скорпи

    4 0 Отговор
    Списъкът е по дълъг с изрезките
    трябвало е да сложат първо себе си и кръгът който ги подкрепя плюс олигарсите!
  • 33 Запознат

    4 0 Отговор
    Абе Бойко, когато по твое нареждане /не гласно/ избиваха бандити за да изтриеш следите до теб и да вземеш парите им и когато кражбите които извърши ти беше ОК . Сега когато те подгонват ти е КОФТИ. Договорките ти със строителни фирми които си /отгледа/ знаеш добре схемата как се отглежда фирма, беше велик ама ти си същия бушон както и фирмите. Румен ,Младен , Христос.....Таки,Красимир и брат му /кашона/ и всички останали по списъка няма да те извадят от тинята в която се завря сам. Накрая се помисли за велик схемаджия ама те зготвиха по рецепта. За ТРАФИКА също ще чуеш........там вече ще те похарчат .......голяма шматка излезе. Няма лошо,ще полежиш,тамън ще си починеш известно време, лошото е че като излезеш и пари няма да имаш. Чака те само страдание, нали си много набожен ? Там обаче си пропуснал щото сричаш: НЯМА НЕ ПЛАТЕНИ СМЕТКИ. Муамар Кадафи го свариха в тенджерата по същия начин барабар със семейството ми. Ама ти четеш Винету и това си го пропуснал. Мислиш че службите в Щатите ще те пазят и имаш протекции.......тъпанар, ще се дистанцират и грифовете ще ти отнемат положението. Оставаш си селянин от Банкя....Михаилово,Вертикал,Иваняне и Градоман......Клисура ще ти се види като Париж.

    Коментиран от #35

  • 34 Баро

    7 0 Отговор
    Само се кефа на пукела на снимката
  • 35 Пропусна

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Запознат":

    Да кажеш ако оцелее
  • 36 Фейк_ти

    0 10 Отговор
    Борисов пак премиер ! Канадските комунистчета заедно с американското комунистче Прокопи и баба Лири вън от България.
  • 37 Фейк_ти

    1 2 Отговор
    баба Кури
  • 38 Българин

    10 0 Отговор
    Само погледнете на снимката погледа му ,който говори всичко за страха , който изпитва този боклук.
  • 39 Човек от народа

    7 0 Отговор
    ТоякрадливПедал трябва да гние взатвора
  • 40 Да герб

    6 0 Отговор
    Са елита на крадците и Гешев ги пази докато може--марш всичките във затвора
  • 41 Перо

    2 0 Отговор
    Щом толупа е от елитно семейство,защо не е засегнато от народната власт? Нали само вундеркинди са избивани през 1944 г. Отхвърлен е за кандидатурата за 1-ви факултет и от Института по психология на МВР,сигурно по причини на “интелект” на “елита”!
  • 42 Гими

    1 0 Отговор
    Как даде прескомференция само със Севдето😃трябва да си адски дебил да се излагаш така и въобще да не ти пука. Да питаш празните столове "имате ли въпроси". Гузен не гонен бяга. Още малко му остава и се усеща. Бах тоя велик диктатор няма спасение от него
  • 43 DW Реве ли бивола от Банкя??

    0 0 Отговор
    Вие сте му Кръстник, хвалихтесе, че сте измислили името на партията:ГЕРБ!! Голяма Хвалба ударихте!!