Last news in Fakti

27 Юни, 2023 13:07 4 957 31

България задморска губерния ли е, бананова република или и двете накуп?- Първа част

  • българия-
  • бананова република-
  • задморска губерния-
  • славчо кънчев

В XXI век в България изобилстват политиците и фигурите от средствата за масова информация, които активно търсят подкрепата и си предлагат услугите на водещите в геополитически план държави. И са напълно готови брутално и безогледно да конвертират в собствени изгоди ролята си на „агенти на влияние“

България задморска губерния ли е, бананова република или и двете накуп?- Първа част  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на ХХ-то столетие основателят на социалистическото движение в България Димитър Благоев (1856–1924 г.) смята, че „у нас революцията ще зависи три четвърти отвън и една четвърт отвътре“, имайки предвид не толкова ролята на непосредствено съседните ни държави, колкото влиянието на „Великите сили“ върху ситуацията в нашата страна, с оглед на защитата на техните интереси, както и факта за нейната относителна малка територия и население.
Един век по-късно в България изобилстват политиците и фигурите от средствата за масова информация, които активно търсят подкрепата и си предлагат услугите на водещите в геополитически план държави. И са напълно готови брутално и безогледно да конвертират в собствени изгоди ролята си на „агенти на влияние“.
Типичен пример в това отношение е публикуваната в „Уикилийс“ тайна грама на посланичката на Съединените американски щати у нас Нанси Макълдауни, изпратена на 22 октомври 2008 г., във връзка със срещата ѝ с лицето Борисов, Бойко, бъдещ министър-председател на България: „Борисов непрекъснато се хвали с американските и европейските си връзки, включително с подкрепата от дясноцентристката фондация „Конрад Аденауер“, от фондациите „Ханс Зайде“ и „Робер Шуман“, както и с личните си отношения с германския канцлер Ангела Меркел и Европейската народна партия. В първата си среща с мен той акцентира, че българите не са свикнали да вземат самостоятелни решения и затова се нуждаят Вашингтон и Брюксел да казват на министър-председателя какво „трябва да направи“. Той добави, че когато ГЕРБ победи, смята да покани чужд експерт за всяко министерство, за да подпомага и контролира работата му“.
Предложението на Бойко Борисов да кооптира чуждестранни „диригенти“ при провеждането на вътрешната и външната политика на България не представлява някаква новост за нейното държавно управление.
На 16 септември 1944 г. командващият Трети украински фронт маршал Фьодор Толбухин (16. 06. 1984–17. 10. 1949 г.) изисква от тогавашния военен министър в правителството на Отечествения фронт Дамян Велчев (04. 03. 1883–25. 01. 1954 г.) българска армия да премине на оперативно подчинение на съветското командване. Заместникът на маршал Ф. Толбухин генерал Сергей Бирюзов (18. 08. 1905–19. 10. 1964 г.) пристига в София, за да ръководи съветските войски в България и българската армия.
На 28 декември 1944 г. генерал Бирюзов изцяло несамоволно разширява обсега на пълномощията си и налага на правителството на Отечествения фронт решението на Кремъл всички граждани на Унгария, Чехословакия, Югославия, Румъния и Германия, които са се установили на територията на България и имат немски произход (дори и смесен), да бъдат депортирани в СССР, за да бъдат изпратени в трудови лагери. Това важи за мъже от 17 до 45 години и жени от 18 до 30 години.
На 2 април 1945 г. генерал Сергей Бирюзов поставя искане в Съюзната контролна комисия да се представи списък на издадената след 1917 г. „антисъветска и великобългарска“ литература. С това искане Йосиф Сталин (1878–1953 г.) изпълнява своя ангажимент към Йосип Броз Тито (1892–1980 г.), свързан с основния въпрос на водената от Югославия политика. С тази политика Тито определя Македония като част от Велика Югославия. С постановление на Министерския съвет № 12/6 октомври 1944 г., съставено въз основа на „съветски инструкции“, през министерството на информацията и изкуствата, до ноември 1945 г. са изгорени 11 436 тома „великобългарска“ литература. В началото на 1952 г. представителят на КГБ (Комитет государственной безопасности) в България генерал Леонид Филатов лично връчва на тогавашния генерален секретар на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) Вълко Червенков отчета на съветските съветници за тяхната работа, задачите, които следва решат, както и поименно лицата, по които още работят (т. е. разследват). Именно съветските съветници са проводника в България на концепцията на Йосиф Сталин в редовете на комунистическата партия (както в СССР, така и в другите държави от социалистическия лагер) да бъде търсен „врагът с партиен билет“. Най-видната жертва на тази привнесена отвън вълна на репресии в България става тогавашният заместник-председател на Министерския съвет Трайчо Костов (р. 17. 06. 1897 г.), осъден на смърт посредством дирижиран съдебен процес и обесен на 17. 12. 1949 г.
След Трайчо Костов, през 1951 г., в арестите са задържани и други видни комунистически кадри: генералите Петър Вранчев, Тодор Тошев, Крум Лекарски, Стоян Трендафилов, Славчо Трънски, полковниците Здравко Георгиев, Денчо Знеполски, Благой Илиев и още редица активни участници в антифашистката съпротива.
Тази тенденция за чуждестранна (успешна!) намеса във вътрешните работи на България, подкрепяна от съответните „пети колони“, има своя исторически генезис.
Освобождението на България през 1878 г. е вследствие на конкретно стечение на обстоятелствата в сблъсъка на интересите на Великите сили за разпределяне на наследството на Османската империя. Независимо от споровете за причината за обявяването от руския император Александър ІІ (1818–1881 г.) на освободителната за България руско-турска война (1877–1878 г.), неоспорим факт е, че самото Освобождение става възможно вследствие на резултата от военните действия, водени от друга държава. Създаването на институциите, необходими за управлението на освободена България, се извършва под непосредствения контрол на назначени от руския император представители. Така че в идеята на Бойко Борисов, споделена през 2008 г. в срещата му с тогавашната посланичка на САЩ в България Нанси Макълдауни, че след като ГЕРБ победи на изборите, смята да покани чужд експерт за всяко министерство, за да подпомага и контролира неговата работа, няма нищо принципно ново.
Върху Балканския полуостров политическата история и политическата култура на България от ХІХ в. насам са по-силно обусловени от външни фактори, отколкото на повечето от останалите балкански държави. Кои причини предпоставят това обстоятелство?
Континюитетът в независимото развитие на една страна и минимизирането на социалните катаклизми вследствие на драматични събития: революции, загубени войни и пр., са позитивни фактори за напредъка и усъвършенстването на една държавност.
България обаче има по-кратко модерно развитие като самостоятелна държава, отколкото Сърбия, Гърция, Румъния, които по-рано от нея извоюват своята независимост (Сърбия през 1804 г., Гърция – 1829 г., Румъния – 1859 г.). Освен това в Гърция е налице и елемент от нейната запазена държавност, понеже гръцката църква опазва своята автономност през целия период на османско владичество, за разлика от българската. В северната ни съседка пък двете части, от които се появява държавата Румъния, са били дълго време преди това автономно развиващи се от османското господство. Наистина самата Турция възниква като модерна държава едва на 1 ноември 1922 г., когато Великото национално събрание на Турция унищожи султаната, т. е. светската власт на османския монарх; после, на 29 октомври 1923 г. е провъзгласена републиката, а след половин година, на 3 март 1924 г., е ликвидиран последният атрибут на стария строй – халифата1. Но все пак непосредствено преди встъпването ѝ в модерността Турция притежава многовековна история на независима държава.

* – Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България.
1 – Системи на мюсюлманска феодална монархия, възгласявана от халиф, който съсредоточава в своите ръце духовната и светската власт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    32 6 Отговор
    на снимката знае ли кога е създадена Българската държава ?

    Коментиран от #9

  • 2 Пич

    26 10 Отговор
    Сценарист на порно :
    - Тюуу , откъде ме накараха да пиша сценарий на филм , за Българско правителство ! Айде , за Габриел ще намерим да я изиграе някое гърло ( ма незнам откъде толкова дълбоко ) ! Ама Денков според мен , трябва да го играе Чичолина ! Туряме и едни очила , и готово ! Но режисьора писка , че не било европейско ! Трябвало да намерим джендър , който да се вози повече от Чичолина !? Еей , и филмите вече не са , каквито трябва!
  • 3 Мехмед

    9 20 Отговор
    Булrapистан е кeнeф

    Коментиран от #18

  • 4 гражданин

    45 5 Отговор
    От 15 год. територията само копае под дъното , защото банският крадец окраде и продаде държава и народ ,и изгони още 1.5 мил. млади .Докато той е на свобода и крачка напред няма да мръднем !!
  • 5 вижда се

    33 2 Отговор
    Ама ние не сме и бананова република ,защото банани тук не виреят , а произвеждаме само найлонови торбички и изнасяме ангали и проститутки на запад .
  • 6 Без Русия

    27 13 Отговор
    и войната от 1877-1878 никой не би чул и разбрал по света за тн.България..

    Коментиран от #15

  • 7 Селянин

    29 11 Отговор
    България американска колония ли е или да, а?
    Нашите ПродажниПолитици марионетки ли са или да?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    Много добре знае. Когато четиримата братя Красимир Маринов (Големия Маргин) и Николай Маринов (Малкия Маргин), Румен Николов (Пашата), Младен Михалев (Маджо) я учредиха.
  • 10 12г царуване на цар тикварий стана

    17 2 Отговор
    България задморска губерния ли е, бананова република или и двете накуп?- Първа част
  • 11 ущет

    29 3 Отговор
    България е МУТРАНДИЯ с БИВШ ШЕФ чекмедже бандит!!
  • 12 без имена

    22 3 Отговор
    това ,че нашите политици са крадливи и затова са зависими , не означава , че всички сме такива. отделно от това се издигат прегрешили хора , за да са зависими.въпросът е как биват избирани такива? кой гласува ? кой брои бюлетините? и ала-бала....

    Коментиран от #16

  • 13 гражданин

    23 2 Отговор
    ние тука от 15 години пишем че ГЕРБ и Борисов са национални предатели, освен това са некомпетентни, безхаберни, и некадърни, без грижа и визия за народа и държавата си, автора какво иска да ни каже с тази статия, да ни успокои, че така е било, и така ще бъде, Влахия и Молдавия са васални територии, управлявани от местните боляри, там турски крак не е стъпвал, особено Молдавия е завладяна късно, и е много кратко време под турски ботуш, Гърция се ражда в резултат на съглашателство на Англия, Франия и Русия, съглашателство, което за България не е налице, английските кораби акостират в Цариград в 1878 година, за да го вардят от русите, сърбите водят почти 10 годишна разрушителна война, реки от кръв и планини от трупове, конфликта им с Империята се подновява отново и отново, и е разорителен за народа им, българина не е наясно колко струва свободата и държавността, а и не му пука особено за тези неща
  • 14 Путинофил

    10 12 Отговор
    путинофилска територия е!
  • 15 Аре стига с тези опорки бе

    15 18 Отговор

    До коментар #6 от "Без Русия":

    След 12 руско -турски войни за Проливите на Босфора, само 5 годишно дете може да си мисли, че са ни "асвабаждавали"!
  • 16 Бай Митко

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "без имена":

    Всичко е ала-бала.
    Всичко предварително е съгласувано с посолството и така е вече 33-години. Може и никой да не гласува и пак ще има протокол от ЦИК с разпоредбите от посолството. И какво от това? От батака няма излизане наивний ми народе.
  • 17 Посолството(ТА)

    14 4 Отговор
    Май е краварски кенеф...
  • 18 фенче

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    Турция е деспотия, държава неготова за 21 век
  • 19 кокорчо

    12 3 Отговор
    България е задморска губерния , бананова република и двете накуп
  • 20 Никой

    7 13 Отговор
    На чугунената болшевишка кратуна каквото и да и напишеш за Руското освобождение на България тя винаги обръща глава на запад. Ти му пишеш за варварството на Русия спрямо България , че са изгорили 11 136 тома " великобългарска литература " в която вероятно става въпрос за историята на кочината в която живеем в момента,то русофилското зло пак гледа и писка ,че запада му е виновен. То това патриоти ли ги наричаш ? Живи предатели и марионетки.
  • 21 Тома

    13 1 Отговор
    Забравила е да пише американката че най много бате бойко се е хвалил с кмета на Симитли
  • 22 Българин

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Еха, не са ли ти казали, че ще те изселят в Магадан, а децата ти ще станат комсомолци и писмено ще се откажат от българските си имена и от баща си?
  • 23 Яяяяя

    3 1 Отговор
    Територия
  • 24 редно е

    7 0 Отговор
    да поглаголим за предателството, продажноста, дерибейщината(потмствена, утвърдена, като семейна ценност), за държавността, за философията на правото............ опалянка, изгубихме 2/3-ти от държавните служители.................
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Справедлив

    8 2 Отговор
    От народ - боклук, държава не става.
  • 27 Дочоолу

    6 0 Отговор
    Ква дръжава бре? Като оставим миналото,държавата ни е на 145 години и все зависима от други.Я от Русия,от Германия и САЩ.
  • 28 Адолф

    6 0 Отговор
    Ех,що ми трябваше да ходя в Русия? Да бях мирно седял,до сега щях да си владея Европа.
  • 29 Тоя

    6 1 Отговор
    мазния на снимката общо взето е прост,но за себе си много хитър.Готов е да унищожи всеки и всичко ако е в негова полза.
  • 30 На "фон"-а на всички чудеса ...

    2 0 Отговор
    ... приписвани за (търся думата) тази територия, не чудно че този индивид преди 12 години, сега е в эатихващи "функции". И този публикация и всички останали за уникалността ни, са "вятър и мъгла" при факт общ брой хора тук, бедност, ниски доходи и нещастна съдба в сравнение с уср айна и 83-те милиарда евро (и само това ли) дадени за война.
  • 31 Хахаха

    1 0 Отговор
    В момента гледам Стани богат и виж тези които ще ти купят банкя, стигна за жалост и падна на 500 лева.