Last news in Fakti

26 Юли, 2023 16:00 2 750 30

Румен Воденичаров: Македонски пародии

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • българия-
  • обединение

Когато се изгражда нова самостоятелна държава, не е красиво да се краде от историята на съседите

Румен Воденичаров: Македонски пародии - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 3 март 1878 г. Санстефанският предварителен договор определя границите на българите в една нова държава от около 200 000 км2 с излаз на Бяло море при Солун и Кавала и включваща Македония и част от Одринска Тракия. Какво повече може да желае една държава на земеделци и скотовъдци, продуктите на които са известни от Виена до Дамаск? Но само след няколко месеца на същата 1878 г. великите сили попарват надеждите на част от българите. Новият Берлински договор ги лишава от Македония и Одринска Тракия. Идеята за национално обединение се подхваща от ново поколение комити, твърдо решени да извървят пътя на Левски.

Това припомня за в. "Труд" Румен Воденичаров.

Моят дядо даскал Мингьо Тодев (1873–1953) е връстник на Гоце Делчев и се запознава с него в Солунската гимназия. През 1896 г. за няколко месеца учителстват заедно в родното му Банско. Учат българчетата на... български език! „Но сърце юнашко не трае...“ и Гоце, усетил колебливите настроения на банските големци, тръгва като Апостола да основава революционни комитети. През март 1890 г., придружен от Лазар Маджаров, точно с тази цел, Гоце прави обиколка в Одринска Тракия. Когато се връща в Бургас, той предлага на Михаил Герджиков да оглави бъдещото въстание в Одрински революционен окръг. Дядо ми Мингьо остава баш-комита в Разложката котловина. Негова е идеята за отвличане на мисионерката мис Стоун (първата американка отвлечена за откуп извън пределите на САЩ), реализирана от Яне Сандански и Христо Чернопеев.

Нашите приятели от т.нар. Северна Македония сякаш не знаят тези подробности и с половин уста предлагат: „Абе хайде Илинденското въстание да е македонско, а Преображенското да остане за българската история.“ Веднага бих запитал македонистите: „От какъв зор Гоце Делчев е шетал да прави комитети от Радовиш до Одрин, ако се е борил само за автономия на Македония? Не долавяте ли, че нещо не се връзва?“

Когато пораснах, разбрах защо Гоце престава да се надява на великите сили и възлага на своите съмишленици, атентатори и терористи да работят за обединението на всички български земи, подпалвайки фитила на разпадащата се турска империя.
Спомням си как моят дядо Мингьо, вече след 9 септември, си пиеше кафето заедно с Михаил Герджиков на Лъвов мост.

Единият комита от Илинденското, другият водач на Преображенското въстание. Те имаха собствено мнение по македонския въпрос, различно от това на българските комунисти. Но ако те бяха чули претенциите на днешните македонски политици, от устата им, сигурен съм, щяха да излязат доста обидни думи. Защото Илинденско-Преображенското въстание е по-голямо дори от Априлското и всеки, който иска да го дели на две: българско и македонско, е просто негодник и явно преследва други цели.

На 3 май 1943 г., 40 години след гибелта на Гоце Делчев, Царство България поставя на лобното му място паметна плоча с надпис:

„В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г.
за обединението на Македония с майката-родина България
и за вечен спомен на поколенията.“

Но дойде 10.11.1989 г. През 1990 г. течеше кампанията за първи многопартийни демократични избори. Идва при мен един младеж от Петрич и ми се жалва, че отношението към ОМО „Илинден“ било лошо и властите не им давали да заявяват, че в Пиринския край живеят македонци, които говорят македонски език. Местните активисти от СДС ми бяха дали един вестник със запис на разпита на Гоце Делчев, при валията в Скопие, където през 1896 г. е бил арестуван след залавянето на пратка с динамитни патрони. На въпроса какви езици говори, отговорът на Гоце е: „Турски и български“. „Ако беше казал „Турски и македонски“, щяхме да продължим разговора, приятелю.“ – разочаровах сепаратиста аз.

Ако Сталин е казвал: „Я русский грузинского происхождения“,то Гоце Делчев с пълно право би могъл да казва: „Аз съм българин с македонски корени“. Но той казва нещо повече: „Гръцките учители и свещеници са пречка за нас, дойде време да работим за България, защото ние всички сме българи“.

А сега за пародията, която мина незабелязано и се знае малко. При разпадането на СФРЮ се пръкна нова независима държава – Македония, с мегаломанските си претенции да приватизира името на Александър Македонски. Така от 1991 г. в нея започна да се изгражда култ към великия пълководец.

Гърците, естествено, не можеха да се примирят: „Това е провокация. Антична Македония е част от гръцката културна традиция.“ Тогава македонците решиха да намерят свои потомци на Александър Велики в днешен Пакистан по пътя на армията му за завоюване на Индия. Хунзите се оказаха правилният народ – „незаети“ и сравнително лесно достъпни по едно от чудесата на света – шосето към Китай.

През 2008 г. македонците поканиха „принца“ на хунзите Ганзафар Али Кан и съпругата му в Скопие и им устроиха посрещане като на държавен глава, на което присъстваха премиерът Груевски, архиепископ Стефан и кметът Трифун Костовски. Обявиха на всеослушание, че са открили корените на македонския народ в долината на Хунза и даже помолиха Галзафар Али Кан да обяви на всички македонци колко силно е развълнуван от факта, че е попаднал в прародината си.

Не зная кога македонци са посещавали хунзите в Северен Пакистан, но ние българите достигнахме до главното им селище Каримабад още през 1986 г. В дневника си записах: „Това, което ни завладя за няколкото дни престой в Каримабад, беше странното чувство, че през тези долини сякаш действително са минали прабългарите. Изпечени, простодушни лица, сякаш излезли от описанията на Йовков и Елин Пелин…“ Хунзите ни казваха, че по каменните стени в долината на река Сват имало барелефи на конници, които са подобни на нашия Мадарски конник.

Пародията на Северна Македония можеше и да влезе като историческа истина в учебниците, ако генетиката не беше разкрила някои тайни. „Македонците“ са славяни, дошли на Балканите през 6-8 век на н.е., докато великият пълководец е живял 40 години през 4 век пр. н.е. Съвременният генетичен анализ с хаплогрупи показа доста убедително, че средиземноморските гени у хунзите са кът (само 2%), т.е., в тях няма нищо от древните македонци.

Когато се изгражда нова самостоятелна държава, не е красиво да се краде от историята на съседите. Особено пък, ако съседът е собственият ти брат. Всичко зависи обаче дали политиците на Балканите са фигури на „Голямата шахматна дъска“ или не. Това, което днес е официална политика на Скопие, е опит за историческа кражба с пренаписване на историята. По всичко изглежда, че „залезът на Европа“ ще изобилства с неверни твърдения и откровени лъжи, които ще водят до конфликти и дори до войни заради държави-крадли.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това за евроатлантиците на наизуст

    22 6 Отговор
    "На 3 март 1878 г. Санстефанският предварителен договор определя границите на българите в една нова държава от около 200 000 км2 с излаз на Бяло море при Солун и Кавала и включваща Македония и част от Одринска Тракия. Какво повече може да желае една държава на земеделци и скотовъдци, продуктите на които са известни от Виена до Дамаск? Но само след няколко месеца на същата 1878 г. великите сили попарват надеждите на част от българите. Новият Берлински договор ги лишава от Македония и Одринска Тракия. Идеята за национално обединение се подхваща от ново поколение комити, твърдо решени да извървят пътя на Левски."
  • 2 честен ционист

    3 29 Отговор
    Българите когато са бягали след края на ВСВ в САЩ всичките са се писали македонци.

    Коментиран от #3, #6, #8, #26

  • 3 Така е

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Българите когато са бягали след края на ВСВ в САЩ всичките са се писали от македонСКО..))
  • 4 Телевизиите в РСМ

    24 1 Отговор
    Ако ги гледате, там твърдят че нямаме история, че ние и гърците крадем тяхната! Две английски фирми дето водят туристи от острова, вчера им спряха договорите, защото, екскурзоводите "предавали" грешно историята на РСМ! Така че разбрахте ли? Единствената история, е тази която е поръчал Тито да бъде написана от пиян сръбски учен, на кило ракия, в кафенетата на белградската чаршия, на салфетки еднодневки!
  • 5 Е като...

    6 8 Отговор
    Не е останало нищо от 3-ти март,тогава какъв национален празник е?Ама било е замислено добре.Да съгласен съм,ама какво от това,като нищо не е останало.

    Коментиран от #7

  • 6 Няма такава нация бе

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Всички македонци са изселени от българите и славяните под протока на Пелопонес! Днес в цяла Македония няма ни един македонец!
  • 7 Не четеш ли бре

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Е като...":

    На 3 март 1878 г. Санстефанският предварителен договор определя границите на българите в една нова държава от около 200 000 км2

    Коментиран от #9

  • 8 Георги Джордж Атанасовски

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Само слънцето е по-старо от Македония, и всички македонци са произлезли от българите!
  • 9 Точно щото...

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Не четеш ли бре":

    Чета.Но нещо не виждам къде са тези 200 000км.
  • 10 История с документи

    10 2 Отговор
    Освобождение или окупация? Документалната истина.
    Чл. 2. Високата порта признава окончателно независимостта на княжество Черна гора.
    …………………..
    Чл. 3. Сърбия се признава за независима. ……………………….
    Чл. 5. Високата порта признава независимостта на Румъния, която ще предяви своите права за едно обезщетение, което ще бъде уговорено между двете
    страни. До сключването на един пряк договор между Турция и Румъния румънските
    поданици ще се ползуват в Турция от всички права, гарантирани на поданиците на
    другите европейски сили. ……………………
    Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция. Окончателните граници на княжеството ще бъдат определени от една особена
    руско-турска комисия преди изпразването на Румелия от руската императорска войска.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 История с документи

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "История с документи":

    Освобождение или окупация? Документалната истина.

    Чл. 7. Българският княз ще бъде свободно избран от населението и потвърден от Високата порта със съгласието на силите. Никой член от царуващите династии във великите европейски сили не може да бъде избран забългарски княз. В случай на овакантяване на достойнството на княз на България изборът на нов княз ще стане при същите условия и същите форми. Едно събрание на първенците (нотабилите) на България, свикано във Филипопол
    (Пловдив) или Търново, ще изработи преди избирането на княза под надзора на един
    руски императорски комисар и в присъствието на един турски комисар организацията
    на бъдещото управление според правилата, установени през 1830 г. след Одринския
    мир в Дунавските княжества. В места, където българите са смесени с турци, гърци, власи (куцовласи) и други,
    ще се държи справедлива сметка за правата и интересите на тези населения в изборите
    и при изработване на органическия правилник. Въвеждането на новото управление в България и надзорът за неговото
    упражнение ще бъдат поверени за две години на един руски императорски комисар.
    След изтичането на първата година от въвеждането на новото управление и ако по тоя въпрос се постигне съгласие между Русия и Високата портаи европейските кабинети, те
    ще могат да прибавят към руския императорски комисар и специални делегати.
  • 12 История с документи

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "История с документи":

    Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство. Високата порта ще има правото да разполага по своя воля с военния материал и
    други предмети, принадлежащи на отоманското правителство и които биха останали в
    крепостите на Дунава, вече изпразнени по силата на примирието от 19/31 януари, както
    и с тия, които биха се намерили в Шуменската и Варненската крепост. До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда,
    сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно
    съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски
    войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.
    Тази ОКУПАЦИЯ ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две
    години. Ефективът на руския ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС, съставен от шест пехотни дивизии и
    две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от
    императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан
    за сметка на ОКУПИРАНАТА СТРАНА. РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ в България ще запазят
    своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата
    на Черно море – Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът
    на ОКУПАЦИЯТА, необходимите депозити.
  • 13 История с документи

    6 1 Отговор
    Чл. 9. Размерът на ГОДИШНИЯ ДАНЪК, който България ще плаща на
    сюзеренния двор, като го внася в банката, която Високата порта ще посочи покъсно, ще бъде определен по съгласие между Русия, отоманското правителствои
    другите кабинети в края на първата година от дейността на новата организация. Този данък ще бъде установен върху средния приход от цялата територия, която ще съставлява княжеството. България ще замести императорското отоманско правителство в неговите
    тежести и задължения към железопътната компания Русе- Варна след съглашение между Високата порта, правителството на княжеството и управлениетона тази
    компания. Уреждането на другите железни пътища, които минават през княжеството,
    ще стане също по съглашение между Високата порта, установеното в България
    правителство и управлението на заинтересованите компании.
    Чл. 10. Високата порта ще има право да си служи с българските пътища за превоз през определени пътища на своите войски, муниции, хранителни припаси в областите, разположени зад княжеството, и обратно. За да се избягнат мъчнотиите и недоразуменията в упражнението на това право,
    като се гарантират военните нужди на Високата порта, един специален правилникще
    определи условията за това в срок от три месеца след ратифициранетона настоящия акт
    по едно съглашение между Високата порта и управлениетона България. Разбира се, че това право ще се простира само до редовните турски войски и че нередовните, башибозуцitте и черкезите, ще бъдат изцяло и
  • 14 История с документи

    13 2 Отговор
    Другият мит за 200 000 загинали руски воини. Според руските архиви загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 починали от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите или 3 456 убити. А жертвите сред цивилното българско население, както и от клането в Стара Загора, никога не са изчислявани.
    Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора…
    Честит ви празник !

    Коментиран от #23, #24

  • 15 История с документи

    11 2 Отговор
    От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. Тези 32 тона злато са изплатени в Петербург в продължение на 12 години. Въпреки че България е била със силно намалено население и територия, българите плащат всичко до копейка.
    Във въпросния брой на „Държавен вестник“ буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Императорски Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

    Коментиран от #19, #28

  • 16 Нещо пак се обърка!

    7 1 Отговор
    Македонците, ония на Александър, още през 2-ри век са разпродадени като роби. На тяхно място (земите) идват мизите, които по-късно са познати като българи. Наричани над 1000 години - мизи от летописците. Засвидетелствани в карта от 4-ти век на Йероним Блажени с Мизия, също и Вvлгария. Македонцити произлита от Ематия, пеонът трак, или онези българи мирмидони, но също и пеони. Другия им създател е от АРгос (гос-под-АР, ГОСтун), с име Темен, по името на планината в Мизия - Теменос. Какви антични македонци, какви съвременни? Вие сте луди бре!
  • 17 Никой

    1 2 Отговор
    Румене преди да мажеш така ,кажи Сан Стефанския договор има ли го в екземпляр написан на български при подписването му от Русия и Турция. Виждам вещ си много в материята.
  • 18 Перо

    5 3 Отговор
    Нищо не може да освободи от отговорности унтерменшите, случайници, от началото на прехода, когато признаха измислената държава и помогнаха на РСМ да бъде призната от Турция и Русия! Разбира се главния виновник е “човека” от с.Веселиново! На кого не е ясно, че една измислена държава, не може да съществува, без история, без писменост, език, национални герои и др. Единствената държава, от която може да се краде и измислят горните потребности е БГ, поради единната история на държавата, от която произхождат! Посегателствата към другите съседи са невъзможни, защото бият през пръсти, имали са собствена и чужда за “макетата” държава и щеше да се получи нова Сребреница! Сега берем “плодовете” на измислените, доморасли “демократи”, унтерменши, които вече ги няма, но посяха антибългаризма и националното предателство, в чужд интерес!
  • 19 Е какво

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "История с документи":

    Правилно си написал -за издръжката,съгласно Берлинския договор.Аз не разбирам защо помощта трябва да е безплатна?А случая се отнася за издръжка на руската войска за 2 г. съгласно договора.От една страна да обучи новата българска войска и от друга да гарантира мира.Тогава е приета и първата българска конституция.
  • 20 Милчо Мицков

    4 0 Отговор
    Проф.Гълъбов след ПСВ:Даваха ни много,поискахме всичко,накрая не взехме нищо.Харесвам идеята на Т.Икономов за анексия на Македония,след бълг.- сръбската война.Силна,отлична армия,висок боен дух.А Румелия после....Въпросът сигурно е бил,дали силите са щели да одобрят.Както казва голям историк-няма столица,от Москва до Вашингтон,която да одобри голяма и силна България.
  • 21 По-леко с високомерието

    7 1 Отговор
    "Една държава на земеделци и скотовърци"?
    По това време България е на петъо място в Европа и на 7-о в света по процент образованост и качество на образованието.
    Пародираните земеделци и скотовърдци са осигурявали средно бвп на глава от населението доста над средното за Европа.
    Фабриканти, търговци и пр успели люде не са липсвали.
    Напр. едни братя имали толкова крупни суми, че могли с дарение да създдат Софийски университет.
    А 200-те хиляди квадратни клометра са границите на признатата Българска екзархия, при това орязани.
    Посланическата конференция след Априлското въстание, също очертава единб ареал от 250 000 квадратни километра, но предвижда да бъдат разцепени на две автономнии бласти....

    Не принизявайте истъорическата истина до низините на политическото подгъзуване!

    Коментиран от #22

  • 22 Милчо Мицков

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "По-леко с високомерието":

    Къде ги намирате тези проценти?България е била толкова образована,че от целия набор за бълг-сръбската война(това е било най-доброто от 18до50год),само три процента са били грамотни до степен да четат едрите букви във вестника.За женска образованост започва да се говори след 1924год.Въртите едни и същи кръчмарски лакардии.Малка слаба,без ресурси държавица,такава си е и до сега.Който е чел внимателно А.Тойнби,знае че българската цивилизация приключва с цар Самуил.Не случайно първи ни завладяват,последни ни освобождават.
  • 23 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "История с документи":

    Тази война не се е водила само по българските земи.Сигурен съм,че ще успееш да намериш данни и за другите фронтове.И това са всичките руски жертви,а не само в България.
  • 24 Глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "История с документи":

    Отиди в панорамата в Плевен.

    Коментиран от #25

  • 25 според рускатата

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Глупости":

    википедия. 15 567 убити,
    6824 починали от раните си,
    56652 ранени,
    81 363 починали от болести,
    3,5 тыс. пропаднали без вести,
  • 26 Ти си чел сръбската

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Пропаганда, югиславията е наливала милиони и чрез агенти са работили в сащ за създаването на македонска нация, емигрантите са македонски българи и си ги казват в печатните издания, ако са сърбомани-македонисти от къв зор да бягат, айде правете връзка с главния мозък

    Коментиран от #29

  • 27 Язека

    1 0 Отговор
    Темата е безсмислено да се дискутира, щото има твърде много за и против., които взаимно се изключват. Има македонци, които са ми помогнали повече от брат ми. А има и такива, които много са ми навредили. По принцип, има такива, които умеят да сеят раздори и да жънат облаги. Някои го правят на дребно, други -на едро. Насъскват големи групи от хора и печелят. "Разделяй и владей".
  • 28 Стига бе

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "История с документи":

    Сега не е ли същото?
    Вземат ни златото за милиарди.
    Взели са ни военните бази без да плащат и цент.
    Карат ни да им купуваме скъпото оръжие.
    Назначават управляващите от посолството.
    И е по-лошо от тогава- окупация с колонизация.
  • 29 честен ционист

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ти си чел сръбската":

    Кой ще приеме политически бегълци фашисти от България след ВСВ? Затова са казвали, че са македонци и повече никога не са споменавали за българския си произход така вече 3 поколения.

    Коментиран от #30

  • 30 В БГ никога

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "честен ционист":

    Не е имало фашизъм, това е опорка на коминтерна, оправдават репресивният антифашизъм, борили се били срещу нещо дето го няма, а всъщност обирали мандри, мошеници на дребно, айде бе фашизъм-антифашизъм