Last news in Fakti

27 Юли, 2023 06:00 2 870 50

За тайните на популисткия успех - в България и другаде

  • русофили-
  • брекзит-
  • българия-
  • германия-
  • владимир путин-
  • популизъм-
  • популисти-
  • крайна десница-
  • моча

Трябва ли да се тревожим от настъплението на популистката крайна десница? И да, и не.

За тайните на популисткия успех - в България и другаде - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Трябва ли да се тревожим от настъплението на популистката крайна десница? От една страна да, защото в повечето европейски страни тя се окопа между десетте и двайсетте процента, в Италия управлява, а във Франция може и да спечели следващите президентски избори. От друга страна до прогнозирания домино ефект от Брекзит не се стигна и европейското единство не се разпадна пред лицето на руските ядрени ракети.

В Италия Мелони застана твърдо зад Украйна, а очакваният триумф на "Вокс" в Испания така и не се състоя - някои твърдят, че основна причина за спада на популистката крайнодясна партия с три процента е един афиш в Мадрид, на който тя хвърля в коша различни неща като климатичните промени, правата на ЛГБТ, феминизма и каталунската независимост. Крайностите все още плашат.

Видовете популизъм

Много анализатори обсъждат разликата между англосаксонския и европейския десен популизъм. Политици като Доналд Тръмп и Найджъл Фараж заложиха на някакво въображаемо величие, към което държавите им щели да се върнат след излизането от съюзи като ЕС и НАТО. В Европа е обратното - национал-популистите неусетно започнаха да се стремят към интегриране в европейския мейнстрийм. Тук парадоксално Костадинов е по-близо до англосаксонците, макар и по руски причини, а и вероятно уплашен от примера на ВМРО, които тръгнаха по другия път.

Модела зададоха лидери като Орбан и Качински, които яростно громят всички европейски ценности, но съвсем не се готвят да напуснат Общността, нежели да се откажат от нейните фондове. Във все повече страни "санитарният контрол" около крайната десница се вдига и тя се превръща в патерица на управлението. На крайнодесните разчитат в Швеция, във Финландия, а примерите ще се множат. Въпросът е кой компромис е по-приемлив: десните да се съберат с левите или да потърсят съюз с крайнодесните?

В България след "златния пръст" на Сидеров, пример за коалиция на десни с крайнодесни беше третото правителство на Борисов. Сещам се за две неща, с които той плати коалицията си: глупавото отхвърляне на Истанбулската конвенция и блокирането на Северна Македония, което задълго развали отношенията ни с тази потенциално близка нам страна.

Лекото нормализиране е факт

Цената на подобни компромиси варира. Най-често крайнодесните искат затягане на миграцията и бой по малцинства от всякакъв вид. Например по ЛГБТ- общностите, които са техни редовни изкупителни жертви. Борбата с европейските "бюрократи" традиционно произвежда популистки герои. Нов повод за културни войни даде руската инвазия в Украйна, която прокара политически окопи - едни се противят на солидарността по икономически причини, други мобилизират традиционни за страните си антиамерикански настроения, трети, каквито са нашите тук, размахват предполагаемата историческа близост, след като са били възпитавани усърдно по време на 45-годишния комунистически режим.

Ново развитие е, че крайнодесните започнаха леко да се нормализират, за да станат приемливи за мнозинството и да влязат в управлението. Добър пример е Марин льо Пен, която замени расистките нападки на баща си срещу мюсюлманите със загриженост за това, че те не уважават правата на жените и хомосексуалните. В традициите на Националния фронт, който тя наследи, можехме да очакваме твърда подкрепа на полицията, която застреля младежа Наел. Но бунтовете, избухнали в негова защита, я разубедиха и тя си остана доста въздържана. "Алтернатива за Германия" пък се върна към икономическите въпроси с такива консервативни решения, заради които се създаде навремето. У нас политолозите не спират да предсказват подобно успокояване на "Възраждане", което би ги направило приемлив партньор някой ден, но засега Костадинов залага на всичко или нищо.

От друга страна десният мейнстрийм неусетно започна да се доближава до крайната десница, може би изкушен от популярността ѝ. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте например падна, защото изостри твърде много антиимигрантската си политика, което разсърди по-умерените му партньори. Партии като БСП и ИТН у нас все още гравитират към към мейнстрийма, но и двете са си подложили за възможно сътрудничество с крайнодесните от "Възраждане": първата с проруския си курс и хомофобията (ако така обобщим борбата им с т. нар. "джендър идеология"), вторите с напъните за директна демокрация, "Македонияяя" и пръскането на омраза във всички посоки.

Устойчивостта на крайните формации се дължи на все по-умелото управление на недоволствата в обществата ни. Отделният човек непрекъснато се ядосва ту на едно, ту на друго. Талантът на политическия предприемач е да обедини тези разнопосочни усещания и да ги насочи към един враг, носещ цялата вина. За популиста това е еврото, което е в основата на всички проблеми.

Не изчезват, но и не настъпват

В психологически план тайната на популисткия успех е в противопоставянето на властта, която иска от нас едно или друго. Хората не са за Путин, те са против американците, които вече възприемат като новите началници. Не са против Европа, а пазят достойнството си, като отказват да изпълняват онова, което тя очаква от нас. Талантът на предприемачите е в умението да облекат инатенето в подходяща идеологическа форма - суверенитет, идентичност и т. н. Последствията често са фатални. След Брекзит, обединил всички проблеми на Острова във фигурата на източноевропейския имигрант, се оказа, че в Обединеното кралство няма кой да работи и подлъганите взеха да съжаляват. Ако зарежем еврото и се върнем към гордия български лев, катастрофата ще е още по-голяма.

Технологията на медийните омрази, с които си служат, обяснява защо десните популисти едновременно не изчезват, но и не овладяват политическия терен. Това са продукти, които биват пускани в публичното пространство, за да бунят емоции, а не трайни политически програми. Погледнете ги като тийзъри. Страшният мигрант джихадист. Дълбоката евро държава. Голямата подмяна на християнските населения. Неминуемата война на НАТО с Русия. Чипирането с ваксини. Тайната смяна на полове на децата ни. Леденото хоро, пилонът, на бой за защитата на МОЧА и Трети март… Ако ги разглеждаме като един вид популярна култура, със своята публика и мода, вероятно ще гледаме напред по-спокойно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихи®

    49 8 Отговор
    Нашите "десни" са леви резби...
    Много са прилепчиви 6 години не можем ги изчагърта...

    Коментиран от #4

  • 2 Шабан

    49 8 Отговор
    Не само да се тревожите! Българина трябва да вие като сирена за това че, допуска такива деградирали цървули в обществените прояви. Ненормалността е превърната в мода и лайфстайл за тази държава. Какво развитие очаквате от такива хора. Но, това е нормално за България. Като се има предвид историята, той българина 500 години не е намерил сили в себе си за да се освободи сам, че сега ли, когато е управляван от собствени чорбаджии! Дето никога няма да стане....

    Коментиран от #48

  • 3 Знаем това-виждаме го

    57 10 Отговор
    Популиъм е днешнят нео-либерализъм който вече се приплита с фашизма.Ярки представители са днешните западни политически елити-с малки и условни изключения.И най-страшното е,че самите елити на Запада крещят и убеждават,че целият останал свят не е в правилната политическа полскост.А ако не си политкоректен-веднага те обвиняват в страшни грехове-от хомофоб та чак до подръжник на "изостаналите традиционни ценности" -които за тях са смъртен грях....
  • 4 пояснение

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "хихи®":

    Нашите политически резби , отдавана са изтървали . И само се движат аксиално при най-малкият натиск.
  • 5 да де

    41 9 Отговор
    По-големи популисти от либерастите в ЕСССР няма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фен

    45 11 Отговор
    Истината не е популизъм! И за щастие, кризите, през които либералната ви демокрация преминава, отварят очите на все повече хора. И за затриването на Европа чрез имиграция и ЛГБ... извраения, и чрез деиндустриализацията й чрез войната на САЩ срещу Русия, пълната безсмисленост на НАТО, което гръмко се провали в Украйна.... Вече почти никой не ви вярва!
  • 8 Перо

    47 6 Отговор
    Джендърски клишета на олигофрен! Никъде не казва, че хората се отвратиха от такива като него пропагандатори на ЛГБТ 24/7 и не се интересуват вече от политика, а гледат само да вържат двата края, в резултат на чичко Шорош в БГ и платения слугинаж, като измисления “политолог”- измислен пропагандатор от новия комсомол!

    Коментиран от #13

  • 9 Няма

    36 6 Отговор
    Европейско единство за Украйна а има авторитарно управление на шепа политици в Европа които са на каишка при Америка и който не изпълняват исканията на мнозинството!!!! Само не ми твърдете и че България е част от това единство когато от анкетите се вижда че само20-на % са евроатлантици подкрепящи Украйна, Америка и продажното правителство. А десницата ще укрепва защото политиците нарушават демокрацията действайки пряко волята на избирателите
  • 10 Човек

    16 35 Отговор
    Костадинов плюе демокрацията, но иска да ползва всичките й блага. Защитава диктатурата, но не иска да живее в такава. Разкъсва Сорос и грантовете, но жена му взема грантове от Сорос. Ваксиниран антиваксър. Не случайно е роден на първи април - деня на лъжата

    Коментиран от #12, #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 САЩ са зло

    33 9 Отговор
    Светът отхвърля колективната западна шайка - членовете й все повече се превръщат във фашистки диктатури.
  • 17 Ауууууу

    11 25 Отговор
    След статията на Ивайло Дичев който разкрива механизма по който руските хибридчици, така наречените копейки манипулират обществото, джендъри, мендъри, американски окупатори които ни взели златото, среброто и цървули те ни, лев, евро, фашизъм, вкарват ни във война, дадохме си оръжието, Русия ще ни спаси, сега 3ти март, НАТО-вън, излизаме ОТ ЕС, и така нататък до безкрай, и когато се появи някой да напише истината за копейкаджийският фалш, вой до небесата, накрая копейкин ще отече обратно в руската фекална яма откъдето излезе, като Атака.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Копойкин

    7 14 Отговор
    Много я закъса.

    Коментиран от #32

  • 20 само че

    18 3 Отговор
    под "популизъ6м" в последно време се има поредвид цялата човешка цивилизация до преди 15-тина години.

    А за "нормалнопст" се има предвид антибелия расизъм и лгбт+

    Ако сменим значенията на думите можем да си дрънкаме каквото н ие удобно. Това е като да играем игра, на която по всяко време можем да сменяме правилата според както ни е угодно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    Преди години ФАШИСТИ викаха на НЕсъгласните с идеите на комунизма, днес ФАШИСТИ викат на НЕ съгласните с идеите на довчерашните ФАШИСТИ ❗🤔❗
  • 23 Писледн и ят

    3 13 Отговор
    Да бъде забранена ,,Възраждане"".Дупетатите и да бъдат. Осъдени по бързата процедура.Членовете и,които сазаели общинска и държавна служба да бъдат изгонени

    Коментиран от #25, #26, #33, #36

  • 24 Алооооооо

    18 5 Отговор
    ДИЧЕВ ТИ СИ ГОЛЕМ РАЗБИРАЧ БЕ И ТОЯ ТЮРЛЮГЮВЕЧ ДЕТ СИ ГО НАПИСАЛ КОЛКОТО И ДА МАЖЕШ КОЛКОТО И ДА ШИКАЛКАВИШ И ДА СЕ МЪЧИШ ДА ПРАВИШ ПЛИТКИ ВНУШЕНИЯ ДИНКИШ НЕ ХВАЩА ИСТИНАТА СЕ ВИЖДА ОТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ И В ЕВРОПА ТА ВЗИМАЙ СИ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЕМИГРАНТИТЕ ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА БЕЗСМИСЛЕНИТЕ СИ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ И СЕ СКРИЙ
  • 25 ООООО

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Писледн и ят":

    ГЛАДНА КОКОШКО СЪНУВАЩА ПРОСО С МОЗЪЧЕ АСПИРИН ЩЕ ТИ СЕ АМИ АЙДЕ ЕЛА И НИ ЗАБРАНИ БЕ ЖЪЛТОПАВЕТЕН ХРАБРЕЦ И В ГЕРМАНИЯ ЗАБРАНИ АЗГ ИЛИ ВЪВ ФРАНЦИЯ ЛЬО ПЕН ЩОТО АЗ ЩЕ СЕ ОПЛАЧА НА ЕДИН ПРИЯТЕЛ КАЗВА СЕ ЛАНЦЕТ И ПРЕКРАСНО СЕ СПРАВЯ С УКРАИНСКИТЕ ТИ ПРИЯТЕЛЧЕТА
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Писледн и ят":

    Не става само с ядене❗
    / за едни с щафетни гладни стачки денем, дето набиваха салами вечер забрави ли или не знаеш/
    Еднибсъс сините знамена свалиха лошите с червени, за да сме добре❗
    После едни с жълти знамена свалиха лошите със сините, за да сме добре❗
    Сега всички веят синьо-жълти....
    и пращат бомби с пари за мир ...
    за да сме добре❗🤔
    А ние все не сме добре,
    упс казват, че сме по-добре,
    АМА НЕ ГО УСЕЩАМЕ 🤔❗🤔
  • 27 Гост

    13 2 Отговор
    И аз мисля, че нещо не се получи с ЕС. Не знам защо стана така ама, не се получи. Факт е, че Англичаните се отделиха. Няма нищо което да показва, че е ОК работата. Жалко, идеята за единна Европа беше наистина нещо страхотно.

    Коментиран от #28

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Идеята за единна Европа беше розовия балон , като Светлото бъдеще в тунела на БКП🤔❗🤔
    Когато ги помете идващи влак, разбраха какво свет!
    Сега ЕС издиша като спукан балон, ама чак като спадне ще стане ясен.
    ПЛАНЪТ КАЛЕРГИ, ,
    който е в ход вече ЦЯЛО СТОЛЕТИЕ ❗
  • 29 Българка

    5 14 Отговор

    До коментар #10 от "Човек":

    Много точно описание на Копейкин. Проблема е, че неграмотните го припознават и аплодират, а се оказва че са много.

    Коментиран от #35

  • 30 Краси Марков

    11 1 Отговор
    Дойчо Веле. Благодаря на Факти, че ни информира за гледната точка на правителството на ФРГ.
    Сега там на власт са Зелените (в коалиция с комунистите на Шолц). Едва ли има по-популистко политическо движение в Европа от това на Зелените, оглавявано от пищната мома Аналена Бербок.

    Коментиран от #41

  • 31 Фон дер Миндер

    9 1 Отговор
    На либералните нео фа-шаги яйце им се пече на г@зо ... идват големи проблеми и водят големи шамари със себе си за либералния терор . Дерзай Народе , ще има справедливост , всяка диктатура рано или късно се срива . Либералния режим не е непобедим
  • 32 Фон дер Миндер

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Копойкин":

    Напротив . Социологията/ колкото и нагласена да е / доказва ,че лъжеш
  • 33 Оле затвори очички

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Писледн и ят":

    вземи първо ДА се научиш ДА четеш и ДА пишеш
  • 34 Олиглот

    8 2 Отговор
    много им бърка в колоните на продажнизите Възраждане. Така и трябва
  • 35 Тапа Нар

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    евтина опорка. Има разбивка на електората на възраждане по образование. Опитай пак с нещо по-смислено да ги оплюеш
  • 36 Кре Тен

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Писледн и ят":

    е направи го де, какво те спира?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Артилерист

    10 0 Отговор
    Четох Дичев донякъде и видях, че съчинява. Не съм чувал толкова много да са очаквали ефект на домино за ЕС след Брекзит, а Мелони може да се окаже също такава американска наложница, като просто Киро. В Италия не е чудно, че също имат доста атлантици. Те си имаха едно Дуче и през Втората световна война, като нашите фашисти, бяха на страната на хитлеристка Германия. А за Тръмп определено преиграва, плонжирайки пред привържениците на войната. Последните-това е дълбоката държава в лицето на финансовите кръгове, военнопромишления комплекс и др.-никога няма да простят на Тръмп, че заговори за излизане на САЩ от НАТО, за разпускането му, за взаимно изгодни отношения с Русия и т.п. Нима има разумен човек, който смята НАТО за неагресивна организация? Така че Дичев смуче съчинения от пръстите си, за да прикрие слугуването на сегашната американска пропаганда...

    Коментиран от #42, #45

  • 40 Емили Тротинетката

    2 1 Отговор
    Ще връзвам когото си искам като куче и ще го водя на каишка в мола! Аз, съм от ЛГБТИ!
  • 41 Aналене

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Краси Марков":

    Не съм мома! Почнах още на 16 г.!:)

    Коментиран от #46, #47

  • 42 Дичев

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Артилерист":

    Ти, какво очакваш?! Те, ми плащат!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 кална вена

    4 0 Отговор
    яжте помия д.зеле и компания....вие не сте стожери на каквото и да било, даже показвате на къде е обратната тяга. да ви сеизсерем....на съжденията измислени

    Коментиран от #49

  • 45 Като сървънт

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Артилерист":

    Тоя гли . т с костенуркова шия така е сФинал още от соца - усърдно да обслужва като сървънт.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 катран

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шабан":

    Радев...за такива каза..безродници и шарлатани..Само недейте да триете този коментар..защото ще бедете същите...
  • 49 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "кална вена":

    те и без това са всеядни..каквото им сервират на козяк..
  • 50 Класика

    2 0 Отговор
    Този който е писал това и престъпниците Байдън Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер и още няколко престъпника сътворили ковид,предизвикали войната,обявили война на християнството чрез джендур- идеологията,спретнали рецесии,репресии,хаос,забрани и разврат трябва спешно някак си да ги пратим при бай Ставри за кожени ваксинации!!!! Чакаме Тръмп за спасение на света!