Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Август, 2023 06:00 5 541 163

Да поговорим за предателството и простотията в България

  • русофили-
  • българия-
  • украйна-
  • русия-
  • история-
  • простотия-
  • предателство

Коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да прекрачва?

Да поговорим за предателството и простотията в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Митрополит Климент - или Васил Друмев, автор на "Иванку - убиецът на Асеня", два пъти министър-председател на България и отявлен русофил - умира през 1901 година. Тогава вестникът на стамболовистите "Нов ден" отбелязва: "Дядо Климент умрял. Бог да го прости! Голям предател беше.".

Още новини от Украйна

Трите проблема

В този цитат са вплетени три проблема за граници: на свободата на словото, на предателството и на простотията. Първо, в една свободна държава гражданите могат да се изразяват така, както искат - такава държава България се е опитвала да бъде през 1901, опитва се и сега, с далеч по-голям успех. Второ, дядо Климент наистина е бил голям предател - той ревностно е защитавал руските интереси, дори когато заради тях конституцията на България е била суспендирана или когато руската империя се е опитвала да се меси директно в управлението на още крехката българска държава. Дядо Климент е обаче събирателен образ - в българската история такива като него са мнозина. Има ги по ниски и високи постове и сега.

Накрая, написаното от "Нов ден" по повод смъртта на дядо Климент е голяма простотия, откъдето и да се погледне. Всеки човек заслужава и в смъртта му базово уважение към неговото достойнство в живота. Българската журналистика от началото на миналия век не е достигнала до това прозрение и по-скоро е следвала Байганьовската максима: "Че голям мурафет ли е един вестник да се издава? Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно."

Простотията и в наши дни се оказа печеливш бизнес модел в журналистиката и политиката. Цели медии и партии се изхранват от като цяло съзнателно генерирана простотия в публичното пространство. В някои случаи бозата прелива и гражданството се потриса от нещата, които могат да излязат от устата на публични лица. Такъв бе случаят с Вежди Рашидов, който (за пореден път) стъписа публичността с откровенията си. И най-сетне подаде оставка от политиката като цяло, което е похвален, макар и позакъснял ход.

Всъщност и до днес се борим с проблематика, с която прохождащата българска демокрация след Освобождението не се е справила добре. Коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да преминава? Коя е границата на простотията, която не бива да се допуска в публичната сфера и в национален ефир?

"Другата гледна точка"

Популярната днес теза за "другата гледна точка" е илюстрация на двата въпроса. Според тази теза дори в медиите да се обсъжда тема като канибалството например, трябва да се даде балансирано време на канибали и неканибали да участват в дискусията. Очевидно даването на възможност на всяка "друга" гледна точка да бъде чута и обговорена е добре дошло както за предателството, така и за простотията. И двете стават нещо нормално, дори мейнстрийм - нещо утвърдено, което започва да се приема за даденост.

По конституция България е парламентарна демокрация, която зачита човешките права. Страната - с абсолютно демократично взети решения - е станала и член на ЕС и НАТО. Въпреки това обаче има мнозина, които в публичността искат да защитават "другата гледна точка" по тези въпроси.

Каква е тази "другост", ако не отричане на конституционната демокрация и защитаване на излизането на България от ЕС и НАТО? В стамболовите времена такова разминаване с официалната политика на страната би било достатъчно основание за репресии срещу инакомислещите. Дядо Климент например е бил осъден за обида на монарха и други измислени престъпления, заради които е заточен "до живот" в Гложенския манастир. Петко Каравелов пък е осъден на затвор в Черната джамия за съучастие в опит за покушение срещу Стамболов, защото като чул гърмежите, отишъл вкъщи до прозореца, за да разбере какво става навън.

Явно е, че стамболовщината не е отговорът на политическото разногласие, дори когато то всъщност касае предателство на интересите на страната и защита на интересите на друга държава - традиционно Русия. Съвременна България не може и не бива да си позволява репресии срещу политически опоненти, колкото и съмнителни да са техните действия и идеи.

Същото важи и за свободата на словото - не може просто да запушите устата на журналисти, дори когато те са превърнали националния ефир в руска радио точка. Стамболовистите, а след това и наследниците им, са приемали доста драстични закони, ограничаващи словото, като споменатото вече законодателство за "обида на княжеската/царската особа", от която си изпатил дядо Климент, но далеч не само той. Ясно е, че това не е съвременното решение на проблема.

"Всеки сам си преценя"

Но и днес сме позагубили добрия баланс. Разбира се, наказателна репресия срещу журналисти е недопустима, но това не означава, че на простотията и предателството трябва да им се дава субсидиран ефир в държавните медии. Затова има регулатори като СЕМ, които да се произнесат по въпроса с границите на допустимостта на тези два плевела в българската политика. За съжаление обаче сегашната председателка на СЕМ, заедно с двама други членове на този орган, формират мнозинство, което е много laissez faire: според това мнозинство "всеки сам си преценя" и "другата гледна точка" трябва да е максимално обгрижена, както по въпросите на предателството, така и на простотията. Тоест, националното радио ще звучи като "гаварит Масква", докато балансът в СЕМ не се промени.

Конституционната демокрация работи чрез закони, правила и институции. Затова всички се стремят да реформират институционалната рамка - от конституцията, през СЕМ и т.н. Но демокрацията не е изградена от формални правила. В крайна сметка не е възможно - без да изпаднете в стамболовщина - да напишете закон срещу предателите на интересите на страната или пък срещу простотията в публичното пространство.

Затова демократичните общества са развили собствен конституционен етос - неформални правила и принципи, според които, когато простотия или предателство се появят, обществото реагира силно негативно.

Българското общество вече е интернализирало и развило някои такива принципи. Например чувствителността към корупцията е вече много висока и хората се разделят дори с любимци, когато те прегрешат. Борисов например може и да се радва, че е "изпран" заради участието в управленската коалиция, но всъщност всички имат едно наум и петната остават в общественото съзнание. Дали тази чувствителност е достатъчна? Най-вероятно не е, но сама по себе си тя е плюс за обществото ни.

Сходна чувствителност наблюдавахме и по въпроса с насилието срещу жени, както и по въпроса с непремерените приказки на г-н Рашидов. Тези неформални правила, които действат като имунна система на обществото, са ключови за удържане на демократичния ред. Да, понякога те могат да станат твърде взискателни и да се превърнат в "политическа коректност", която задушава дебатите. Но България не страда от свръх-развитост на тези неформални правила, а от обратното - недоразвитост. Все пак да кажете, че г-н Рашидов е жертва на "политическа коректност", е комично: той просто прегази базови неформални норми, които съществуват във всяко що-годе цивилизовано общество.

Повече чувствителност към предателството и простотията

Накратко: България има много работа, която не може да бъде свършена с "пипването" на един или друг закон. Примерът с дефиницията на "интимна връзка", която започва след 60-ия ден и е само между мъж и жена, е показателен за това, че "пипването" набързо на законите може да доведе и до чиста глупост (а и дискриминация). Развиването на неформалните принципи и на чувствителността към предателството и простотията е дългосрочна задача за партии, законодатели, регулатори, медии, университети, учители и т.н.

Българската свободна демокрация ще бъде истински защитена чак тогава, когато обществото реагира на предателството и простотията така, както реагира на насилието с макетно ножче.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ццц

    111 6 Отговор
    Като си говорим за простотия в България и веднага се сещам за журналистите. Те направиха хората апатични към пандемията. В голямата си част те направиха така, че украинците не срещат подкрепа. Оня ден чух една баба да се оплаква, че им е писнало да слуша за домашно насилие. Скоро и тази тема ще направят токсична. Просто пресоляват всяка манджа и гледат да са мнооого услужливи. Толкова, че чак отблъскват. А и творческото( идващо от друг проблем ) безсилие си казва думата.

    Коментиран от #7, #96

  • 6 Пригответе се емоционално другари

    42 6 Отговор
    Спокойно след войната феновете им ще намалеят доста..

    Коментиран от #10, #154

  • 7 Джарвис

    47 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Мисирки сър!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    40 92 Отговор
    Възраждане, БСП и други руски наколенки опетниха българския флаг като наложиха върху него герба на друга държава и показаха, че са небългари по самосъзнание.

    Коментиран от #19, #29, #90, #109

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Верни бе

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Аве я вземи се лекувай
    Наясно ли си изобщо колко племена са преминали по тия маршрут от 5 век до 10

    Коментиран от #23

  • 16 Лягай си ти казвам

    30 73 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Паметника отразява руския болшевизъм които е равен на фашизма и изчезва

    Коментиран от #21, #130

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    50 15 Отговор
    В РУСИЯ ЖИВЕЯТ 30+ МИЛИОНА ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ
    ..... КОИТО СА СИ БАШ БЪЛГАРИ ПОНЕЖЕ СИ ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ
    ...... .... ЗАЩОТО В ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ ГОВОРИМ НА СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКИ , КАТО В РУСИЯ , СЪРБИЯ И ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - СКОПИЕ
    ... ЗАТОВА И ПАИСИЙ ПИШЕ И НАРИЧА ТРУДА СИ "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА "

    Коментиран от #157

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реалист

    83 18 Отговор
    Смилов слугата на Сорос! НПО Център за либерални стратегии е разклонение на Разложено общество, а Смилов се води директор там.
  • 21 Последния Софиянец

    64 22 Отговор

    До коментар #16 от "Лягай си ти казвам":

    90 процента от европейците нямат собственост скоро няма да има и пари с цифровото евро,а в Брюксел управляват Червените комисари като Габриел.Честит комунизъм!

    Коментиран от #94, #131, #132

  • 22 Пха ха ха ха

    37 9 Отговор
    Дв трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 23 Последния Софиянец

    36 9 Отговор

    До коментар #15 от "Верни бе":

    Великата Българска цивилизация се крепи на православието и кирилицата и е разпространена от Адриатика до Аляска.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За някои

    20 35 Отговор
    Ще викат още
    Голям предател беше , голям Копейкаджия .

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да поговорим за лъжите на ДВ?

    55 16 Отговор
    ДВ краварските лъжци!
  • 32 Задачка

    24 3 Отговор
    Господа метафизиката и шаманизма нямат нищо общо с историческата наука
    като разберете в коя година живеете тогава ще говорим за история сериозно
    Само имайте в предвид че да определяш етническия състав на населението в Скития е практически невъзможно

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    32 10 Отговор
    Аве либерастиии и в Европа не ви искат вече мизерници
  • 39 Последния Софиянец

    13 8 Отговор

    До коментар #32 от "Задачка":

    Най старата цивилизация е край Черно море преди потопа.От нея произлизат Тракийската, Египет и Месопотамия.Доказано.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Историк

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "Пха ха ха ха":

    Безсилието да дадеш дефиниция на фашизъм ясно говори, че си нямаш идея какво е това, тъй че не съм впечатлен от напъните ти.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дойче веле ,

    36 9 Отговор
    Лъжлива краварска медия
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Оня с голямата глава как се казваше

    Коментиран от #52

  • 51 Анонимен

    26 3 Отговор
    Все едно чета литературен анализ на "Крал Лир", "Хамлет" или "Макбет"! За истински случаи и събития в британската история изобщо да не споменаваме! Същите предателства, убийства ..... дори и още по! За Франция, Италия и Германия не е ли същото?!: В крайна каква е разликата между българското и каквоото и да е друго предателство!?
  • 52 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Започна да увяхваш и се сучеш ли? Не те разбрах.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Анонимен

    27 5 Отговор
    Да припомним на широката публика за съществуването на една НПО управлявана и едва ли не притежавана от семейство Смилови!? За финансирането на въпросната НПО няма да питаме!?
  • 59 Българин

    10 17 Отговор
    Радев и съвременният митрополит Климент. И за него един ден ще пише по същият начин както за Климент. И това те е простотия а истина. А древните да казали "За мъртвите или добро или нищо друго, освен истината."
  • 60 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Самбиста":

    Да бяха само ръцете , те с охота не са ги целуват тук - там ,ами направо ги облизват.
  • 61 Оставам

    22 3 Отговор
    С чувството че се прави намек към това да се намери перфиден начин да се запуши устата на онези които имат някакви забележки към новата геостратегическа ориентация на България
  • 62 Соловьов

    6 6 Отговор
    Имаме една от трите най слаби валути в света .
    Всички зад граница ни се смеят .

    Хахаха

    Благодаря за Гениалната политика на Централната Банка.

    Хахаха
  • 63 КОМУНИСТИТЕ УМИРАТ

    10 11 Отговор
    УМИРАТ ОТИВАТ СИ БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК ТИК ТАКА ИЗМЕТЕТЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ СГАНТА ВЕЧНИ СА ВОЙВОДИТЕ И
    и ХАЙДУТИТЕ,

    Коментиран от #150

  • 64 123

    31 5 Отговор
    Смилоф, това е най-слабото ти и бледо появяване в публичното пространство. Но и най-наведеното. Ще ти кажа една африканска пословица: "Маймуната колко повече се качва нагоре по дървото, толкова повече и лъщи задника". За теб важи правилото, че колко повече се изявяваш, толкоз повече личи къде си на захранка.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    23 12 Отговор
    Дойче зеле завижда на Русия, че някой я обича, а тях - не. Който твори само войни, в това число и две световни, никой не го обича. От пасквила на зелето излиза, че българския народ все пак има някакъв имунитет срещу зелевите инфекции и не иска да му наложат ЛГБТ, въпреки че има много предатели - ППДБ ГЕРБ ДПС
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Сложи си едно перде...

    16 3 Отговор
    Да ти дойде до гуша от опростени писания. И то от Смилов!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Некъпан джендър

    16 6 Отговор
    Даниел Смилов: Интимна връзка, която започва след 60-ия ден и е само между мъж и жена, е чиста глупост (а и дискриминация). Мен например всеки ден ме ет и пердашат мъже, а единствената ми интимна връзка над 60 дни е тази с американското посолство.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ИТН

    9 3 Отговор
    Пък чакат в резерва, ще се включат като почне бутането. Дано някой е занесъл одеалца на дежурните, че тая вечер беше ладовина. Ама нищо де, да свикват с климата на майка раСССия.
  • 84 бтр

    16 9 Отговор
    Много са нагли ей, не стига че краварите само пръст да вдигнат и те са скочили , ама Русия защо се месела . Евроатлантиците наричат патриотизма и родолюбието на руските политици “комунизъм“, за да омърсят морални ценности , които самите те не притежават. Краварската версия , че който симпатизира на Русия е предател , да си я дискутират в Посолството , че тази идея е тяхна , а не българска .
  • 85 Госあ

    20 9 Отговор
    По голямо предателство да коронясаш австриец, който да използва българската армия за нуждите на страната си и да експериментира с нея, което води България до няколко национални катастрофи - няма !!! Кво да напиша повече ? А, да в момента в Украйна става същото, само дето деления еврей поне не е с американски паспорт. Козяшките подлоги директно си казаха, че служат на посолствата и всичко минава през тях, тука нек’ва мижитурка ми говори за Русия ! Много нагли и прости типчета.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Касапин

    14 6 Отговор
    КОЙ ОПРЕДЕЛЯ КОЙ Е ПРЕДАТЕЛ И НА КАКВО И АКО НАТО И ЕС СЕ ДЪРЖАТ ИДИОТСКИ НИЕ ТЕЯБВА ДА СМЕ СЪГЛАСНИ С ТОВА ИЛИ ДА СЕ МЪЧИМ ДА ГО ПРОМЕНИМ
    СЕСЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА СЪС СЪРБИЯ ИЛИ МАКЕДОНИЯ А ЕС НЕ Е СВЕЩЕННА КРАВА И КОГАТО СТРАНИТЕ В НЕГО СЕ ДЪРЖАТ ИДИОСКИ НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ СЪГЛАСНИ БЕЗ ПРАВО НА МНЕНИЕ ТЪЙ ЛИ

    Коментиран от #92

  • 88 БайБоцимир

    4 0 Отговор

    До коментар #73 от "Аз съм от ссср":

    Погледни какво си написал и тогава говори за полуграмотност. Може да опиташ на руски.
  • 89 Човек

    13 9 Отговор

    До коментар #68 от "Самбиста":

    Тоновете злато се изнасят в посока Намибия, а на Дънди Прешъс като й проследиш собствениците през поредица от офшорки достигаш до руски олигарх. Не случайно компанията копае в България, Сърбия и Армения - все руски губернии. Преработва в Намибия, защото там няма контрол на замърсяването. Добре са ви обработили да вярвате, че за всеки проблем, идващ от Русия, е виновна Америка.
  • 90 Какъв

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    герб има върху българското знаме ? Българското знаме няма герб. То е бяло, ЗЕЛЕНО и червено ! И нищо друго! Далтонист ли си?

    Коментиран от #95, #97

  • 91 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    11 9 Отговор
    Има много слуги в България, които срещу скромно заплащане или потупване по рамото са готови да продадат държавата само и само интереси на 🇷🇺ZVяра🇷🇺 да бъдат защитени.
  • 92 Ти верно

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "Касапин":

    Си Касапин. На българския език, обаче. Остави сложните теми като НАТО и ЕС на хората с 12и клас.
  • 93 БайБоцимир

    12 9 Отговор

    До коментар #79 от "варненски пенсионер":

    А с лизането на руски ботуши как е?
  • 94 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    значи - мечтата вече е реалност.
  • 95 Само питам

    11 12 Отговор

    До коментар #90 от "Какъв":

    Не виждаш ли двуглавата кокошка, която е застъпила българското знаме. Или за русофилите това не е проблем?
  • 96 Псевдоним

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    И се обиждат като им го кажеш.
  • 97 Българин

    16 11 Отговор

    До коментар #90 от "Какъв":

    Ти не можеш да четеш, другарю. Написал съм, че Възраждане и БСП са наложили ЧУЖД ГЕРБ върху българското знаме, а не, че върху българското знаме стои по принцип някакъв герб. Далтониста си ти, на снимката ясно личи че върху българското знаме е лепнат герба на чужда държава. Това, че е съединено със знамето на тази държава само показва какви анти-българи са Възраждане и БСП, защото явно демонстрират, че България в техните очи винаги трябва да стои под руска "опека".
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Шаран БГ

    11 3 Отговор
    Преди 40 години бях предател за Москва !! Сега съм предател за Вашингтон!! Къпя се, мия се, трия се, гледам се в огледалото - все съм си АЗ - предателят на България! Гол сиромах със "бяла спретната къщурка......"....Липите ги отряза Общината – почиствала коритото на реката, която е на 300 /триста/ метра разстояние и 40 метра денивелация от тази къщурка. Клоните ги хвърлиха в коритото на реката - къде другаде....Изсъхнаха, изгниха...Липи няма..........
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 кокорчо

    11 7 Отговор
    ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДАТЕЛИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМА

    Коментиран от #104

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Хаха

    15 7 Отговор
    И аз това се чудя: 500 г.робство, руснаците ни спасиха, а сега управляващите ги предават и ни дават под американско робство

    Коментиран от #106

  • 106 Българин

    12 18 Отговор

    До коментар #105 от "Хаха":

    За 500 години турците не успяха да потурчат съзнанието на българите, но за 75 години рузнаците успяха да направят голяма част от населението в България анти-българи. Та, какво казваш, са направили рузнаците?

    Коментиран от #144

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 АРЕС

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    К.Р.Е.Т.Е.Н
  • 110 Предателството и простотията

    5 2 Отговор
    Днес са управляващи коалиционни партньори.

    Коментиран от #111

  • 111 Предатели са

    1 2 Отговор

    До коментар #110 от "Предателството и простотията":

    Носещи и радващи се на това знаме.
  • 112 Толкова свободна

    8 2 Отговор
    Все пак да припомним за стамболовистите. Заточаването на бивш министър-председател е само троха от свирепата им диктатура. От Стамболов започна кървавият разлом на българите, когато за първи път бяха убивани поборници и капитаните-геои от Сръбско-бългаската война.Че и Петко Каравелов,и капитан Петко войвода...и стотици още. Точно стамболовистите ни натресоха Кобургите и трите им национални катастрофи.Тааа... такава " свободна" държава се е опитвала да бъде Бъгария през 1901г. ,толкова свободна е и сега - напълзяна от анаблизатори като ДАниълчо.
  • 113 Перо

    7 3 Отговор
    Първо БГ екипа на джендърското радио да се образова и направи разлика между западната демокрация и джендърски тоталитаризъм, чрез налагана измислена “демокрация”. Например защо руските фенове били предатели, а тези на другите страни, които ги ръководят не са или тези, които по “демократични” причини не допускат национални референдуми, като влизането на страната в ЕС и НАТО! Защо само джендърите не са предатели и те ще решават и са “оторизирани” да правят оценките?

    Коментиран от #115, #117, #118

  • 114 Слепок

    10 2 Отговор
    Дойче Зеле е престъпна агенция работеща против интересите на България. Престъпни са и тези журналисти които я цитират и разпространяват.
  • 115 Абе перото

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "Перо":

    Ти като си неджендо, що си, как ти го прават неполов?
  • 116 Троян

    2 4 Отговор
    Защо тия не издигнат флага на Руската империя. Реално освободила ни. Болшевишка напаст.Комунделите срам намат.
  • 117 Абе първолаче

    0 2 Отговор

    До коментар #113 от "Перо":

    Ти какво, да не си от опрашване? неджендовецо!
  • 118 Червейчетата

    0 2 Отговор

    До коментар #113 от "Перо":

    се появяват чрез деление, това е пътя на неджендото.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Козела

    8 1 Отговор
    Предателство има когато Галя (секретарката на Козяк) вдига телефона и уволнява Вежди Рашидов -зам.председател на българският парламент. Нещо нечувано дори преди 1989 година.
  • 121 Васко делчев

    4 1 Отговор
    Боже, какви хайвани пишат статии по медии.
  • 122 Жорж

    8 4 Отговор
    Възраждане ще ви оправи вас,глобалистки предатели!

    Коментиран от #124, #125, #127, #134

  • 123 Капо

    4 7 Отговор

    До коментар #119 от "шефа":

    Предатели са изражденеците, създали и развяващи този компост.
  • 124 Както ще опази и мочата

    0 2 Отговор

    До коментар #122 от "Жорж":

    Бухахахаха
  • 125 Ти дам

    1 2 Отговор

    До коментар #122 от "Жорж":

    Пет лева?Знам,че нямаш.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Развяващите този компост

    6 8 Отговор

    До коментар #122 от "Жорж":

    Възражданеците са националните български предатели.
  • 128 Абе морския по пясъци

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "Морски":

    Глупостите са твои творения.
  • 129 Българин

    5 6 Отговор
    Как се наричат хора, които развяват флага на държава, която е обявила родината им за вражеска държава?
  • 130 Не казвай

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лягай си ти казвам":

    Много много, като гледам слушането ти е силата
  • 131 555555

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Айде,пак упорките-вече и децата ви се смеят.
  • 132 Абе миналия покрай София

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Путлера отдавна направи електронна рубла. Все си на балканска първа предавка.
  • 133 Доктор Рачо Петров

    4 4 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати.
  • 134 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #122 от "Жорж":

    Единственото нещо, което Израждане може да оправи е имотното състояние на лидерите си.

    Коментиран от #135

  • 135 Слепок

    6 1 Отговор

    До коментар #134 от "Българин":

    Ми те ОПГ ГРОБ винаги само това са правели - да си уреждат имотното състояние. Сега ще делят кокала с другите престъпници - ДапродадемБългария и ПунтаПарцал.

    Коментиран от #136, #137

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Питона

    2 4 Отговор

    До коментар #135 от "Слепок":

    Възражданека винаги е набеждач.
  • 138 Краси Марков

    7 3 Отговор
    "Тогава вестникът на стамболовистите "Нов ден" отбелязва: "Дядо Климент умрял. Бог да го прости! Голям предател беше.""
    Да припомня на Смилов кой беше Стамболов - докарал Фердинанд в България, който пък затрил България с две национални катастрофи. Страхотен пример именно за предателство.
    Бих попитал Дойчо Веле, защо Германия не защити своя гавазин Стамболов, а го остави на убийците на Фердинанд?

    Коментиран от #139, #141

  • 139 Абе краси на марко внучето

    4 4 Отговор

    До коментар #138 от "Краси Марков":

    Я и аз да те питам, развявайки руското знаме, българси или московлийски патриот си?
  • 140 Мнение

    7 0 Отговор
    Когато в Германия има протести тук в България не ги отразяват,но когато има тук са първа писта да пускат манипулативни статии.Дойче Зеле да си гледа Германия!Там наскоро имале голям протест против наливането на оръжия и пари в тази война.
  • 141 И ризницата не му помогна

    9 1 Отговор

    До коментар #138 от "Краси Марков":

    Стамболов е страхливец и вместо да повдигне въстанието в Търновско се изсулва като пръдня в Румъния.Бъзльо ама лаком - изкупува на безценица и даже даром фуражи от селяните и ги продава прескъпо на руската армия.Страхливец но кръволок - ... първи посегна да коли българи . Стамболов като днешните шороши предаваше Македония и репресираше офицерските братства борещи се са освобождението на Македония. Стамболов искаше да върне България в Османската империя. Този кръволок получи заслужена кървава смърт и ризницата не му помогна.
  • 142 Кен Еф

    5 2 Отговор
    границата е прекарчена отдавна - симпатизантите на чуждата държава позволиха тя да определя правителството на България. Както Коцето им обеща, очаква ги справедлив процес

    Коментиран от #152

  • 143 зевзек

    3 6 Отговор
    как пък не се намери един, да го похвали на Смилов, каквото и да си говорим, проблема който е описан в тази статия съществува, и за 150 години, не е намерено решение, трябва ли някой да ни окупира, да ни направи нещо, за да се усетим че имаме проблем, има и други славянски народи в Европа, които не се поддават на руското влияние, там то се е настанило само по върховете, докато ние сме феномен, при нас го има и в най дълбоките низини на обществото, защото щял да дойде дядо Иван, е какво като дойде, ще цъфнем и ще вържем ли, в Сърбия какво става, западните корпорации са заменени от руски, разлика няма, заплатите пак са ниски, и живота на обикновения човек пак е труден

    Коментиран от #147, #155

  • 144 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #106 от "Българин":

    Сега ти казвам какво.създали са държава България.ПЕТ века такава не имало,и нямало да има.Руснаците стават идват дават стотици жертви,откъсват парче земя от османската империя.Наричат я дунавска България и създават държава. Фантазията на Романови е доста богата.Но колкото е по голяма лъжата толкова по лесно вярват в нея,това е дунавска България.а ти Българин.
  • 145 Дрън дрън

    9 1 Отговор
    Като видя ДВ и под заглавието и спирам да чета.Тези са най-големите пропагандатори,а говорят за руска пропаганда.Всеки ден тонове айна сипят по Р0ссия.Важното е да се пише.Най-вече лъжи.Не обективна журналистика,нищо повече.Вероятно мразят Р0ссия толкова много,щото през 40те г. на миналия век тя им наби каските и ги сложи на място.
  • 146 Човек с очи

    5 1 Отговор
    Как обичам агенция за лъжи с име на немски и заплати в долари да ми обяснява кое е правилно в България ! ! !
  • 147 Реплика

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "зевзек":

    Вероятно отговорът е в това да бъде намерена причината,поради която има хора,които вярват в дядо Иван,вместо в дядо Джон.
  • 148 !!!?

    4 3 Отговор
    Рашидов подал оставка ! Бог няма да му прости ! Голяма подлизурка беше !!!?

  • 149 Бабаджанан

    0 0 Отговор
    Всичко движи Секуритате. А кои ги движат тях, само можем да гадаем.
  • 150 безсмъртен

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "КОМУНИСТИТЕ УМИРАТ":

    Да, ама наследниците им са тук и са отново начело! Аб такива шарани като теб им ръкопляскат че говорят за евроатлантизъм, ценности и т.н.
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Трети режим

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Кен Еф":

    Управлява ни трети стамболовистки режим , но както ризницата не спаси Стамболов, така и на тия няма да им помогне виртуалната краварска броня.
  • 153 фбр

    3 0 Отговор
    Типичен представител на ДСБ - абсолютен ТЪПАНАР !
  • 154 Да питам...

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пригответе се емоционално другари":

    След коя война..Аз нхе знам в момента някой на някого да е обявявал война. По тази причина никой не може да спечели необявена война, а война която не е обявена , не е война..капиши!!!
  • 155 Страничен наблюдател

    5 2 Отговор

    До коментар #143 от "зевзек":

    Какво руско влияние те гони бе, приятел? Четири американски (не натовски) военни бази у нас, забранени руски медии, назначени от Козяк правителство и парламент, цялата политика на правителството е в угода на САЩ и против държавните интереси, министри и депутати през ден в ПОСОЛСТВОТО на инструктаж, Буци от САЩ ни обясни, че "така искат началниците", руското посолство остана без дипломати, скъсахме търговски връзки с Русия за милиарди, загробваме си АЕЦ-а заради интересите не на Росатом, а на Уестингхаус - а ти ми пееш любовни песни за некво руско влияние?

    Впрочем такова наистина има. Но не идва от руснаците, а от нашенската простотия - много хора се отвратиха от залягането на политиците ни пред Брюксел и Вашингтон, и е нормално сменят плочата и да се обърнат към Русия. Както е казано в поговорката - Ела, Зло, че без тебе по-зло!
  • 156 Хххххххххх

    2 0 Отговор
    Ето затова никой не слуша медиите. Вие не прадавате новини, а вашето мнение. НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА МНЕНИЕТО ВИ!!
  • 157 Ханку брат

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Няма такава "История славяно- българска ", а "История славно - болгарская ".

    Коментиран от #160

  • 158 СПИСЪК

    2 0 Отговор
    НА НАЙ ВРЕДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ
    1 ФЕРДИНАНД КОБУРГОТСКИ -----ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ
    2 ЖАН ВИДЕНОВ. НАЦИОНАЛЕН ФИНФНСОВ ФАЛИТ
    3. ИВАН КОСТОВ МАСОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ И РАЗГРАБВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО ПОСТРОЯВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ТЕЦ С ДОГОВАРЯНЕ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА ЦЕНА НА ТОКА
    4 МЕГЛЕНА КУНЕВА ЗАКТИВАНЕ НА РЕАКТОРИТЕ В АЕЦ В УСЛУГА НА ФЕЕНСКАТА АЕЦ В РУМЪНИЯ СРЕЩУ СЛАДКА СЛУЖБА ВЪВ ФРЕНСКА БАНКА ДОВЕЛО ДО МИЛИЯРДНИ ЗАГУБИ
    5 МАРТИН ДИМИТРОВ РАДАН КЪНЕВ И КОМПАНИЯ. ЯРОСТНА БОРБА СРЕЩУ АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕФТОПРОВОД БУРГАС АЛЕКСАНДРОПУЛИС И ЮЖЕН ПОТОК В ИНТЕРЕС НА САЩ ДОВЕЛА ДО МИЛИЯРДНИ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ
    6 БОЙКО БОРИСОВ. ПРОЯВА НА МАЛОДУШИЕ И СТРАХ ПРЕД САЩ ОТНОСНО АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК ДО НЯКЪДЕ КОМПЕНСИРАНО С БАЛКАНСКИ ПОТОК
    7 КИРЧОКОКОРКОВЦИ ОТКАЗ ОТ РУСКИ ГАЗ И КУПУВАНЕ НА СЪШИЯ ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ ДОВЕЛО ДО МИЛИОННИ ЗАГУБИ ЗА КОМИСИОННИ
    ИМА ОЩЕ ДОСТА НО ТЕ СА НА ДРЕБНО САМО НЯКОЙ И ДРУГ МИЛИОН
    ВЪПГОС. ДА МИ ПОСОЧИТЕ НЯКОЙ РУСОФИЛ ПОНЕ ЕДИН
    ИЗВОД. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ ПЛОСКО АДЕ МАЛКО ФАНТАЗИЯ МОЛЯ

    Коментиран от #161

  • 159 Гост

    1 2 Отговор
    Русия не ни е чужда, а ни е братска държава. Чужда ми е дой4ланд, както и краварника.
  • 160 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "Ханку брат":

    Първо чети, после пиши. Не си чел българска история, но си тръгнал да я плюеш. Аре, гит към Босфора!
  • 161 ДОБАВКА

    1 1 Отговор

    До коментар #158 от "СПИСЪК":

    1.ИВАН КОСТОВ. ПРОДАЛ ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ НА БЕЗЦЕНИЦА
    2. БОРИСОВ. ОТКАЗ ОТ ДЕРОГАЦИЯ ТА ЗА РУСКИ ПЕТРОЛ. ПОСЛЕДСТВИЯТА СА НА ЦЕНОРАЗПИСА В БЕНЗИНОСТАННЦИИТЕ
    3. КИРЧОКОКОРКОВ. КОНФРОНТАЬИЯ С РУСИЯ И ЛИПСА НА РУСКИ ТУРИСТИ ЗА РАЗЛИКА ОТ КУРОРТИТЕ В ТУРЦИЯ ОПИТ ЗА ПОДАРЯВАНЕ НА РЕАКТОРИТЕ ЗА АЕЦ И ОКОНЧАТЕЛНО ЗАГРОБВАНЕ НА ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ ИЛИ КОЙТО И ДА Е ДОГОВОР С УЕСТИНГХАУС И СКАПВАНЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ
    4. МИЛИАРДИ ЗА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ НА ХАРТИЯ СКЪПИ ПО НАЧАЛО КАКТО И ЗА ПОДРЪЖКА НАЛИ СМЕ УЖ В ЕС
    5 ПРОДЪЛЖАВАЩИ ОПИТИ ЗА НАЛАГАНЕ НА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ В ДОБРУДЖА
    6.НАПЪНИ ЗА ИСТАМБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ С ВСИЧКИ СРЕДСТВА ДОРИ И ВЪРХУ ГЪРБА НА 18 ГИДИШНО МОМИЧЕ
    НЯКЪДЕ ДА ВИЖДАШ РУСОФИЛИ МЕЖДУ ТИЯ
  • 162 Конник

    0 0 Отговор
    Кой пише за простотията? Обикновено просто тъп драскач под.името на Deutsche Welle плюе българите!
    Аз и ние не слизаме на нивото на Даниел.
  • 163 Одит

    0 0 Отговор
    Естествено интересите на “Париба“ бяха да се осигури пазар на румънската централа на Балканите, за да си върне по-бързо инвестициите и да осигури съответната печалба, като се закрият 3-ти и 4-ти енергоблокове на на АЕЦ “Козлодуй“. Не случайно след изтичането на мандата й като еврокомисар, Кунева беше наета от банка “Париба“ за член на борда на директорите.