Last news in Fakti

10 Август, 2023 23:00 4 908 23

Фалитът КТБ: следите изчезнаха, за ДП няма кой да пита

  • корпоративна търговска банка-
  • цветан василев

Ако сега в България гръмне банка, във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) има само около 1.5 милиарда лева, тъй като беше изпразнен през 2014 г., за да се плати на гарантираните вложители в КТБ

Фалитът КТБ: следите изчезнаха, за ДП няма кой да пита - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът КТБ лъсна с нова сила. Липсват кредитни досиета, договори за отпуснати суми и обезпечения по тях, липсват описи на прокуратурата за иззети документи. Следите са заметени, осъдени няма. А може и пак да плащаме.

Одитен доклад на Сметната палата за периода 2016-2020 г. разкри данни за липсващи кредитни досиета от документацията за Корпоративна търговска банка (КТБ), за изчезнали договори и вземания на фалиралата банка, за пропуски на синдици.

Ако сега в България гръмне банка, във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) има само около 1.5 милиарда лева, тъй като беше изпразнен през 2014 г., за да се плати на гарантираните вложители в КТБ. Тогава ФГВБ им изплати общо 3.7 млрд. лева, заради което българската държава изтегли кредит, който Фондът по-късно върна. До момента обаче КТБ (в несъстоятелност) е изплатила на Фонда за гарантиране на влоговете едва 928.2 млн. лева от дължимите 3.7 млрд. лева. Това е една от констатациите в одитния доклад на Сметната палата за дейността на ФГВБ в периода 2016-2020 г., публикуван вчера без много шум. Излиза, че при банков фалит държавата отново ще трябва да помогне. Хипотетично. От 2020 г. България е член на Европейския банков съюз и този надзор е по-стриктен от българския.

В България всички афери завършват така

Девет години след фалита на КТБ обаче следите се замитат, осъдени няма, данъкоплатците са платили милиарди. Тази констатация е валидна за всички големи афери в България - като се почне от милионите по сметките на задграничните дружества, през банковите фалити през 1996 г., зърнената криза, източването на “Кремиковци” и гьола “Белене”.

До тях се нарежда и КТБ, в която потънаха над 5 милиарда лева. Мега дело с 18 подсъдими, което така и не е приключило на първа инстанция. Сага по несъстоятелност, която се точи осма година, контролирана от затворена институция като Фонда за гарантиране на влоговете и надзираваните от него синдици. Един управител на БНБ, тръгнал си без почести, но и без обвинения - и един прокурор, който (за кратко) бе изстрелян до главен, тъй като знаеше как “правилно” да прочете инициалите Д.П.

Сега одитният доклад потвърждава онова, за което се появиха сигнали от по-рано - липсват важни документи за КТБ. Такива, които показват зависимости, по които може да бъде проследен пътят на парите, по-голямата част от които бяха средства на държавни предприятия и фирми, на министерства и общини, привлечени в КТБ.

Изчезнали кредитни досиета

В частта от доклада “Вдигане на печатите и опис на имуществото на банката”, одиторите констатират едно… непрецизно отношение към документацията на КТБ (н). Липсват кредитни досиета и ценни книги, също и описи на недвижими имоти и вещи, както и на наличните ценни книги в помещенията на КТБ (н.) и/или във владение на трети лица (липсват данни и информация за вида ценна книга, номер, стойност, дата, издател и т.н.).

По информация от ФГВБ, част от ценните книги били иззети от прокуратурата, но към описите няма приложени копия на протоколите, с които са иззети. В протоколите и описите липсва информация дали прокуратурата е иззела всички ценни книги и къде са тези, които не са иззети.

Най-сериозната липса обаче е тази на кредитни досиета, както и договори за банков кредит, налична документация по предоставените кредити, обезпеченията по тях и др. “В отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета”, пише в доклада. Ако прокуратурата ги е иззела, е трябвало да се направят описи, но такива няма, коментира по БНР бившият управител на Сметната палата Цветан Цветков.

Има огромна разлика и в стойността на активите в баланса на банката към 30 юни 2014 г. и ликвидационния ѝ баланс - над пет милиарда. По данни на БНБ в края на юни 2014 г. активите на КТБ са 6.8 милиарда лева. А според оценката на „Прайсуотърхаус Купърс България“ и „Инженерингсервиз София“, към датата на обявяване в несъстоятелност – 22 април 2015 г., те са 1.378 милиарда лева.

Кой още липсва

Публична тайна е, че детонацията на КТБ ознаменува края на партньорството между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. "Как кандидатът за главен прокурор Иван Гешев и наблюдаващ прокурор по делото КТБ "пропусна” да разпита и депутата Делян Пеевски, и майка му, въпреки десетките документи в тези 500 тома с техните имена, инициали и директно свързани фирми”, запита през 2019 г. журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков, автор на мащабно разследване за аферата КТБ. Той публикува и таблица-справка на Цветан Василев, където срещу инициалите ДП1 стоят над половин милиард лева.

В предаването "(О)позиция” на онлайн изданието "Сега” бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев съобщи за сигнал срещу Гешев, постъпил в Министерството на правосъдието, в който се твърди, че лично е унищожавал доказателства по делото "КТБ”. Човекът дал показания и като свидетел в полицията. "Свидетелят твърди, че информацията, която не е в кориците по делото, е унищожена“, каза Демерджиев. (По-късно Георги Георгиев от „БОЕЦ“ разкри, че е автор на сигнала.)

Амнезията за ДП при Гешев е толкова трайна, че дори и при напускането на прокуратурата и атаките му срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той не засегна нито Пеевски, нито ДПС - макар и те да бяха в мнозинството срещу него. Нямат памет за ДП и прокурорските свидетели по делото.

Какво (няма) да направят политиците

Бившият шеф на Сметната палата е категоричен, че одитният доклад трябва да бъде разгледан от парламента - още повече, че идеята за изготвянето му е била на "Демократична България”, настояла преди време за обективна оценка на дейността на синдиците на КТБ (н).

На парламентарно-конституционното мнозинство, избрало кандидата на ГЕРБ Димитър Главчев за председател на Сметната палата, не му е до КТБ. На есен всички ще са вторачени в новия бюджет за 2024 г. и предстоящите местни избори. Шеф на Фонда за гарантиране на влоговете до 2019 г. бе Радослав Миленков, който вече четвърта година е подуправител на БНБ - ръководи "Банков надзор”. Делян Пеевски се изявява като едно от "остриетата” на конституционните промени, към които е кооптирано ДПС, а също и ГЕРБ. Банкерът Цветан Василев си живее в Сърбия. Иван Гешев не е прокурор. За ДП няма кой да пита.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    18 16 Отговор
    И без това спестяванията в банките ще изчезнат с приемаме на €врото.По-умните ще ги дръпнат предварително.Те тогава се очаква фалит на банките,щото нямат ликвидност,т.е. кешовица

    Коментиран от #3

  • 2 Мда

    50 1 Отговор
    герб завзеха всички институции и нещата започнаха да изчезват, има амнезии и пр.
  • 3 Напротив

    18 27 Отговор

    До коментар #1 от "Боклук":

    Това, което си описал ще стане, ако Възраждане дойде на власт.
  • 4 Артилерист

    50 0 Отговор
    Самата истина. Вече писах мнението си под друг текст. Омерзен съм от очевидното будалкане на на обществото. Най-напред Гешев е за затвора -под неговото наблюдение, а всъщност чадър, се откраднаха милиарди пари, а прокуратурата и въобще гнилата съдебна система пишат ли пишат томове за баламосване....
  • 5 Държавна мафия

    35 3 Отговор
    КТБ е стара работа, актуалните са аферата ББР и аферата ф16, парите ги няма, самолетите също.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цецо В.

    8 0 Отговор
    Еееее..., ама не бе, не, не... не мога такива неща да правя !
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ Е КАСИЕРА НА ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ " СИВИТЕ ВЪЛЦИ В БЪЛГАРИЯ"
    ....
    В ГЕРМАНИЯ СЪЩО Я ИМАТ , ОБАЧЕ И ТАМ НЕ ГО БАРАТ :))
  • 9 Смях

    16 7 Отговор
    Сега да избият парите започнаха с конфискацията на коли и камиони после и на жилиша щом не е санирано значи ще бъде конфискувано
  • 10 Гръч

    23 3 Отговор
    Сложих 5 звезди на Просто Киро евала магьосник е по изпирането на мутри и мафиоти успя да ги избели превърна тиквата в снежен човек
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пловдив

    15 1 Отговор
    Всеки народ си заслужава съдбата!
  • 13 дедо

    10 2 Отговор
    "Девет години след фалита на КТБ обаче следите се замитат, осъдени няма, данъкоплатците са платили милиарди." Ей тука авторката греши - данъкоплатците не са платили милиарди. Милиардите ги платиха другите банки чрез вноските си във Фонда за гарантиране на влоговете. КТБ е една, така да се каже, вътрешнобанкова далавера. Банките си плащат за всяка една гнила ябълка между тях. Големите вложители другия път да внимават повече.

    Коментиран от #14

  • 14 Дааа

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "дедо":

    Скоро мафията дпс-герб-бсп като източат и без това крадените пенсионни фондове и останеш без втора пенсиния, сихурно тогава другите стълбове на пенсионната реформа ще "помогнат" на източните.

    Коментиран от #18

  • 15 Край

    12 0 Отговор
    Нямаш проблеми когато откраднеш няколко милиарда. Особено като откраднеш от българи.
  • 16 дядото

    11 0 Отговор
    такава е милата родна картинка.а ни побъркаха с домашно насилие,с битова престъпност,с псевдо правна реформа и какво ли още не.важното е ние,простия народ да не знаем какво върши власт и политика и най-вече,-да останат ненаказани
  • 17 има изход

    10 0 Отговор
    Фалита на КТБ е очевиден. Доказателствата са че липсват документи. Просто тези които са отговорни за съхранението на документите влизат в затвора за престъпна безстопанственост и после вече в затвора започват да проговарят и да стават свидетели. Напримар как Надежда Йорданова организира "преместването" на специализираната прокуратура.
  • 18 има изход

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа":

    Тази песен "всички сме грешни" дето ни я пеят онези които приемат вината с мезета вече ни е омръзнала. Време е прокуратурата да започне да разплита кошницата. Аз не искам много. Един по един като започнат да посещават централния, това ще укроти бъдещите поколения на ДС. Добрите Сили както се изразява един от тях. Заинтересовани има. Прокурорите също живеят в тази бедна безправна страна. Важното е да почустват подкрепата и очакванията на обществото.
  • 19 инж. Ганчо Илков

    3 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Олигархичната система така действа. КТБ бе създадена от политиците (парламентарното мнозинство в това число БСП, НДСВ, ДПС и областите се от СДС - Иван Костов и жена му). За да се запази политическото статукво, след реализиране на големият финансов обир и появата на нови политически "играчи" водещите фигури в обира решиха КТБ да бъде закрита. Уж виновните бяха дадени на Прокурора, но всъщност фарса беше режисиран в форма на прикритие. За да бъде прикритието ефективно, осъществила обир на съдебната документация. Така поради липса на доказателства, виновни за обира и фалита няма. Битието си бит, Напълнилият си гушата сит. Това е в България вследствие на различните но всъщност общи управление ски модели организирани от ДС и преобразуването комунисти в социалисти и изкуствено създадените демократи.
  • 20 Венци

    2 0 Отговор
    Следите отдавна са изчезнали, а наказани няма. Ей такава ни е държавата.
  • 21 Елена

    1 1 Отговор
    За да изчезне нещо трябва да има причинно - следствена връзка, а мисля, че тя се намира в Белград
  • 22 Васил

    1 0 Отговор
    Следите на изчезналите пари водя само и единствено към Сърбия!
  • 23 Никакво внимание

    0 0 Отговор
    Нито към одитния доклад нито към подвизите на Фонда за защита влоговете на гражданите? Нито от банковия надзор, нито от прокуратурата, нито от парламента, нито от президента, нито от будната демократична журналистика и така мнооого години. Това е то върховенството на закона.