Last news in Fakti

5 Август, 2023 19:00 3 852 47

Германия отново е "болният човек на Европа"?

  • германия-
  • икономика-
  • олаф шолц-
  • инфлация

Фирмите от преработващата промишленост все още се крепят благодарение на поръчките, натрупали се след пандемията заради проблема с веригите на доставка

Германия отново е "болният човек на Европа"? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълги години Германия беше възприемана като "икономическа суперзвезда". Но според оценките тя ще е единствената от големите държави със спад в икономиката тази година. Превръща ли се Германия в болния човек на Европа?

В навечерието на 2000-ата година британският "Икономист" излезе с унищожителна оценка за германската икономика и определи страната като "болния човек на Европа". Това трябваше да е сигнал за германските политици, които във въодушевлението си от икономическия подем след Обединението така и не предприеха необходимите реформи. В крайна сметка част от промените бяха направени от правителството на Герхард Шрьодер.

14 години по-късно ситуацията вече изглеждаше далеч по-различно. Група икономисти от Берлин и Лондон описаха развитието в Германия така: "От болния човек на Европа до икономическа суперзвезда."

Положението отново се влошава

Но ето, че сега отново се говори за "болния човек на Европа". Германската икономика не може да се изправи на крака - две последователни тримесечия икономиката на Федералната република се свива, което представлява техническа рецесия. Всички важни икономически индикатори сочат надолу - като например индексът за бизнес климата, който през юли намалява за трети пореден месец, както показват данните на мюнхенския институт Ifo. "Състоянието на германската икономика се влошава", обобщава шефът на института Клеменс Фюст.

Очакванията са, че през третото тримесечие БВП ще продължи да спада. Това мнение се споделя не само от изследователите от Ifo. "За съжаление, подобрение не се задава", казва главният икономист на "Комерцбанк" Йорг Крамер пред "Ройтерс". Александър Крюгер от банката "Хаук и Ауфхойзер" е на сходно мнение: "Проблемът е в това, че икономиката едва е достигнала нивата преди пандемията", казва той. Други държави в еврозоната са ги надскочили значително.

Индустрията също буксува

В сравнение с другите индустриални нации Германия изобщо не стои добре. Според прогнозите на МВФ Федералната република е единствената от големите държави със спад в икономиката тази година. Най-голямата гордост на Германия - индустрията, буди сериозни тревоги. Тя отговаря за цели 24% от германската икономика, но от години страда от проблемите на световния икономически цикъл. Сдържаността на чуждестранните клиенти се усеща най-вече в силно зависимите от износа браншове като машиностроенето и автомобилната индустрия. Важният китайски пазар не се възстановява след пандемията с очакваната динамика, а китайците предпочитат да не харчат парите си.

Фирмите от преработващата промишленост все още се крепят благодарение на поръчките, натрупали се след пандемията заради проблема с веригите на доставка. Но тези поръчки скоро ще бъдат изпълнени, а новите са малко - от март до май спадът е с над шест процента в сравнение в предишните три месеца.

Пандемията и войната промениха ситуацията драстично

За срива на германската икономика има много причини. Една от тях е паричната политика на централните банки. Те се опитаха с високи лихви да овладеят инфлацията, което оскъпи кредитите за фирмите и потребителите. Това възпира на свой ред важния за Германия строителен бранш, както и желанието на компаниите да инвестират. Именно това "задушаване" на икономическата динамика бе търсеният ефект с увеличението на лихвите. Но други държави в еврозоната като Франция и Испания също трябваше да се борят с този проблем и се справиха много по-добре.

Проблемите на Германия са по-скоро от структурен характер. Някогашният успешен бизнес модел, включващ вноса на евтина енергия - най-вече от Русия - и евтини суровини, които да превръщат в скъпи стоки и да изнасят, вече не функционира. Множеството кризи от изминалите години, най-вече пандемията и руската война срещу Украйна, ясно разкриха слабостите на германската икономика.

Нужни са смели решения

Пред най-голяма заплаха според актуално проучване на банката DZ е изправена германската средна класа - "гръбнакът на икономиката". Авторите открояват цяла поредица от проблеми - не само енергийните цени, но и липсата на квалифицирана работна ръка, прекомерната бюрокрация, високите данъци, лошата инфраструктура и забавената дигитализация. "На големи части от нашата икономика липсва увереността, че инвестициите ще се изплатят в условията на високи разходи и донякъде противоречива уредба", казва председателят на Германската индустриална и търговска камара Петер Адриан пред ДПА.

"Ако Германия не иска отново да се превърне в "болния човек на Европа", трябва да се обърне към перспективните браншове на бъдещето, вместо боязливо да излива милиарди в енергоемките отрасли от миналото", казва Мориц Шуларик, председател на Института за световна икономика в Кил.

Това би означавало бързо отстраняване на дефицитите и пропуснатите шансове от последното десетилетие, т. е. на "странното на моменти изоставане във всички дигитални сфери, рязкото намаляване на държавните капацитети и на обществената инфраструктура, както и липсата на смислена стратегия за справяне с жилищния проблем и за увеличаване на миграцията с цел преодоляване на последиците от застаряването на трудоспособното население".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    69 5 Отговор
    Немските фирми се изнесоха в Китай и Индия и пак си работят с евтин руски газ и суровини.

    Коментиран от #22

  • 2 Делю Хайдутин

    69 2 Отговор
    Икономиката намалява но бежанците се увеличават.
  • 3 Ами у нас

    11 32 Отговор
    Да те направо умират виждаш ли а в бг сме на първо място что ли. Ама нали трябва да напишем нещо за пропагандата виждате ли в Германия глад само че този който е отишъл не иска да се пребирам в бг.
  • 4 Хаха

    60 6 Отговор
    Станаха изпаднали германци.Да благодарят на укрите.

    Коментиран от #6

  • 5 Естествен Интелект

    48 3 Отговор
    Изхвърлете дойчо от ес и еврозоната, че ге дърпа назад:)))))) Сега реалността: Локомотива на ес умря, инерцията на останалите вагони бавно гасне...
  • 6 Естествен Интелект

    31 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    И едно голямо мерси да шпрехнат на окупатора.
  • 7 горски

    75 5 Отговор
    Щом имат пари и оръжие да пращат на Украйна,не ги жалете швабите.Да си оставиш вимето на руската крава,и да поемеш шурката на американския бик ,изисква сериозни ментални проблеми на ръководството на Германия..
    Лошото е ,че нашите са по активни в това отношение....
  • 8 баба Изперкел

    9 33 Отговор
    даде на путин 7 трилиона евро и засели Германия с 4 милиона рускоговорящи и 1 милион араби. Вие какво очаквате?
  • 9 Пха ха ха ха

    60 2 Отговор
    Тепърва започват незгодите на колективният запад сащ им го натресе с двеста
  • 10 ХАХАХАХАХА

    64 5 Отговор
    Какво става бе, нали Русия щяхме да убиваме? Умираме ние, Европа и ФАЩ. Санкциите работят.

    Коментиран от #14

  • 11 ДВ измамно

    24 2 Отговор
    Трябва да ви забранят
  • 12 Пха ха ха ха

    4 16 Отговор
    Брикс пха ха ха ха
  • 13 ГеювИ

    42 1 Отговор
    Без евтина енергия за индустрията сте умрели! Дръжте на байхой дъртия ... памперс!
  • 14 Германец

    9 27 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХАХАХА":

    Проблемът не е нито Русия, нито САЩ. Сами са си виновни поради социалистическото им мислене ищедрата социална система- никой не иска да роботи както трябва, тъй като може да бъде на помощи.
  • 15 фен

    50 2 Отговор
    Ами САЩ, чрез Украйна, най - тежко удариха Германия
  • 16 Пала Марка

    34 5 Отговор
    Това е руска пропаганда. Питайте нашите козеци, те ще ви кажат колко добре е германската икономика
  • 17 Сандо

    45 0 Отговор
    Вчера цял ден руснаците се кефеха - в новата класация на МВФ за 2022 г. Русия е на пето място по БВП и за първи път изпреварва Германия.Тройката е:Китай,САЩ,Индия.В десетката са още Япония и Индонезия,което е ясен сигнал че азиатската икономика става водеща в света.
  • 18 Не е вярно

    9 21 Отговор
    Болният “човек” на Европа е бил, е и остава тюркистан.
  • 19 Тапа Нар

    36 2 Отговор
    Заглавието трябваше да е Санкциите работят! или Сбогом газпром!
  • 20 а бре,дойчовци

    37 1 Отговор
    каква стана тя.Нали се хвалихте,че сте преуспяли,първи слуги на американците.Когато сте нечии слуга не може да просперираш
  • 21 Калпазанин

    39 0 Отговор
    Дойчето да ни светне, защо говедата след падането на стената не се прибраха в обора,
  • 22 ХоХоХо

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кажи кои фирми се изнесоха ,а не само да пишрш лъжи

    Коментиран от #25, #36

  • 23 Някой

    8 6 Отговор
    Пак добре, че България е здравият човек на Европа
  • 24 зависимости

    51 1 Отговор
    Германската политика е изцяло подчинена на американската. "Приятели" на Германия взривиха руските газопроводи Северен поток 1 и 2. Това, както и да го погледнеш си е терористичен акт. Но, никой не смее да се обади... Свършиха евтините енергийни ресурси. Сега страната внася втечнен газ през изградените си терминали, но ... цената не е същата. Германското производство стана скъпо! И поръчките намаляха... Затова страната е в рецесия и дърпа надолу и други страни в ЕС.
  • 25 фалити

    32 0 Отговор

    До коментар #22 от "ХоХоХо":

    Например, BASF! Ако не е производството им в Китай, щяха до сега да фалират...
  • 26 Няма какво хубаво да очакват

    36 3 Отговор
    от управляващите зелени талибани. И от външен министър, който заявява, че ще подкрепя Украйна докрай, независимо какво мислят избирателите й. А до скоро концепцията беше, че в демокрациите се зачита общественото мнение. Явно вече не. Човек остава с впечатлението, че правителството им не спира да се прострелва само с решенията си. Какъв е изходът? Измислете още санкции, досегашните дават "невъобразим" резултат.
  • 27 "...Нужни са смели решения..."

    34 4 Отговор
    Да! 1.Среден пръст на ФАЩ. 2.Спиране на военните помощи за държава 404. 3.Спиране на санкциите с/у Русия и възстановяване и задълбочаване на търговските отношения м/у двете държави - руски газ, руски суровини и руски пазари.
  • 28 Потребител

    34 2 Отговор
    "Някогашният успешен бизнес модел, включващ вноса на евтина енергия - най-вече от Русия - и евтини суровини, които да превръщат в скъпи стоки и да изнасят, вече не функционира"

    Санкциите действат - Германия заради подлоги на власт се самопростреля в крака по заповед на чичо САМ - лошото е че повлича целия ЕС. Ние с нашите подлоги на власт ги следваме че може и да ги задминем - вече скочиха горивата.
  • 29 Ако Германия е болният човек

    3 20 Отговор
    на Европа, то тогава какво е Русия....?

    Коментиран от #31, #32, #35, #44, #45

  • 30 Ключа от бараката

    17 0 Отговор
    "евтина енергия - най-вече от Русия - и евтини суровини, които да превръщат в скъпи стоки и да изнасят, вече не функционира. "
  • 31 за съжаление това

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ако Германия е болният човек":

    Това което твоята държава не може да бъде никога - независима .
  • 32 Антитрол

    23 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ако Германия е болният човек":

    Ами по данни на МВФ Русия вече е пета икономика в света и задмина Германия и най-вече има растеж а не рецесия.
  • 33 Шваба

    19 0 Отговор
    Ами да вкарат още брадати "инджинери" от Афика и ще оправят икономиката си
  • 34 ганювщини

    8 7 Отговор
    Е те според българските медии много станаха болните - Германия, Китай, САЩ, а утре може да включат Япония, Австралия и други. Дано е дошло време България да заеме позицията на една от ново излекуваните. С тоя манталитет на българина да се вълнува повече от благополучието на някоя партия, вместо от общото за нас българите като цяло едва ли ще влезем в някоя класация, освен да сме първи от последните както винаги.
  • 35 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ако Германия е болният човек":

    По-горе съм ти го написал.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 🇧🇬🇪🇺💯

    7 1 Отговор
    В Западна Европа са последните следи от “експеримента либерален социализъм”, ако не работиш да ти плащат пари, никъде другаде по света да не работиш и да ти плащат месечни заплати!

    Коментиран от #39

  • 38 Гръч

    5 1 Отговор
    Смартнафашизма свобода за народите
  • 39 Гръч

    14 0 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Плащат на мързеливите пъстроцветни от данъците на работещите от сутрин до вечер бели хора.Няма нищо либерално а фалшиво спокойствие фалшиви усмивки
  • 40 Мхм

    2 6 Отговор
    Пука ми за немската кочшона от доказани тапатси и суровинният им придатък Рашкия
  • 41 споко

    8 4 Отговор
    Хитра позиция, но некоректна.
    Нормално е Германия да премине през някакъв период на спад след 20 години непрекъснат растеж.
    И не, не е "болният човек", а все още е моторъ6т не Европа.
    Ако искат да се върнат на зелено, да си решат енергийния проблем по-адекватно от това да продават мъждиви лампи и да стоят на студено.
  • 42 Емо

    4 6 Отговор
    Аман от глупости, от шест месеца не могат да се експонират данни за влошаваща се икономика. Гледай как живее средния германец, 70-80% от населението там и 70-80% от българите, и двата случая изключваме тези най-високите доходи. Сравнението е несъпоставимо. Другото е преливане от пусто в празно. Брат ми живее и работи в една бяла държава. Макар и не в Европа. Взема средна заплата. Там с нея може да си купи 3-4 пъти повече месо отколкото с 2000 лв. в българия и съответно пак 3-4 пъти повече литра бензин.
  • 43 Име

    6 0 Отговор
    И ние си имахме икономика, ама - сега ето това е.

    Нищо де - свиква се.

    Коментиран от #46

  • 44 В Европа

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Ако Германия е болният човек":

    Ама Русия в Европа ли е ?
  • 45 ТрампЛин

    0 9 Отговор

    До коментар #29 от "Ако Германия е болният човек":

    Умрелия човек на Азия! Ето това е русия!
  • 46 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Име":

    И аз снощи сънувах че намерих много пари….но като се събудих нямаше и следа от тях. Някой ги беше откраднал.
  • 47 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Слава на Америка .В Германия икономиката се свива В лентяйстващи Гърция и Италия расте