Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2023 06:00 5 224 27

Бразилия има всичко, което ще е нужно на света след войната

  • война-
  • бразилия-
  • украйна-
  • русия-
  • ресурси-
  • южна америка-
  • литий-
  • газ-
  • петрол

Петрол, газ, литий, храни, възобновяеми енергии: Бразилия може да спечели много в икономически и геополитически план от войната в Украйна

Бразилия има всичко, което ще е нужно на света след войната - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петрол, газ, литий, храни, възобновяеми енергии: Бразилия разполага с това, от което останалата част от света ще се нуждае спешно, след като приключи руската война срещу Украйна. Тъй като Русия се опитва да попречи на износа на зърно от Украйна, което засяга най-вече африканските страни, Бразилия може да запълни много от празнините.

Бразилия може да се превърне в "чудесна алтернатива" за пазар, който все повече търси не само качество и добра цена, но и екологично чисти продукти, заяви преди няколко дни вицепрезидентът на страната Жералдо Алкмин. Бразилската селскостопанска промишленост и полудържавната петролна компания напоследък реализират милиардни печалби. Въпреки многото критики, основно заради инвестициите във вредния за климата добив на нефт и газ, по същество новият икономически план на Бразилия е отговорът на страната на глобалното търсене.

Още новини от Украйна

"Първото нещо, което предизвика войната в Украйна, бе ръст на цените и забавяне на икономическия растеж. В този смисъл Бразилия ще може да се позиционира добре с оглед на трудностите, които изпитват тези пазари", казва за ДВ икономистът Фелипе Нашименто от фондация "Жетулио Варгас".

Атрактивна за чужди инвестиции?

Роберто Гуларт от Института за международни отношения към Университета на Бразилия е на същото мнение: "Продължаващата война в Украйна открива пред Бразилия възможността да привлече инвестиции на своя територия", казва той за ДВ.

През първата година от войната и след края на мандата на дяснопопулисткия президент Жаир Болсонаро, 50% от преките чуждестранни инвестиции в Латинска Америка са отишли именно в Бразилия, сочат данните на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC). Тенденцията изглежда ще продължи: преди около месец, по време на визитата си в латиноамериканската държава, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви инвестиции за милиарди евро в региона до 2027, голяма част от които ще бъдат насочени именно към Бразилия. ЕС смята да инвестира два милиарда евро в подкрепа на производството на екологичен водород в Бразилия и за насърчаване на енергийната ефективност в промишлеността, обяви още Фон дер Лайен.

Бразилия се преориентира

Докато Бразилия се превръща в интересен пазар за чуждестранни инвестиции, за да може Западът да изгради по-независими вериги за доставки, в геополитически план страната се опитва да заеме неутрална роля. "Бразилия все още смята, че не трябва да се налагат санкции на Русия, защото те имат слаб ефект и в крайна сметка страда населението", казва Гуларт за ДВ. Това не е гледната точка на повечето европейски държави и САЩ, но Бразилия запазва добрите си дипломатически, икономически и търговски отношения с Русия.

Проблем за Бразилия може да се окаже опасността от икономическа криза в Китай. Пекин сега е най-големият търговски партньор на Бразилия - през 2022 обемът на двустранната търговия е достигнал 135 млрд. долара. Ако Китай бъде засегнат от очертаващата се вече криза, това ще се отрази негативно не само на търговския баланс, но и може да подтикне страните от Меркосур да помислят за сключване на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Ако Брюксел осъществи такъв пробив, тогава Бразилия наистина ще се позиционира наново на световната сцена.

Автор: Тобиас Койфер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бразилия

    36 4 Отговор
    е първата буква в БРИКС.БРИКС е Алтернативата на Запада,а не част от него.
  • 2 един въпрос към пропагандаторите

    6 21 Отговор
    да обаче бразилия дали ще я има след края на войната ? ако северна америка бъде заличена от картата то и бразилия може да бъде засегната…
  • 3 ИВАН

    22 2 Отговор
    И горещите бразилки, че те са най важни
  • 4 фен

    31 9 Отговор
    БРИКС, заедно с новите си членове, имат всичко, от което човечеството се нуждае, по принцип. Колективният запад има всичко, от което човечеството не се нуждае! Два свята. Единият е излишен. Ние пак драпаме към грешният.

    Коментиран от #20

  • 5 Миризлив пор

    30 3 Отговор
    Така като гледам, следващата държава в която ще има нарушени човешки права, химическо оръжие или нещо такова ще е Бразилия. Явно ще трябва и там да се внася демокрация от големия брат.

    Коментиран от #6, #22

  • 6 фен

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Иска им се, ама вече не могат. След провалите в Афганистан и Украйна, вече нямат душа. В Нигер се зъбиха, заплашваха, а сега се чудят как по - скоро да си изнесат базата... Чао, САЩ!
  • 7 Точен

    26 6 Отговор
    Луис Игнасио Лула да Силва /Луна/ е най-големият САЩомразец от 5-та президенти в БРИКС. Урсулата няма да я огрее плахата надеждица, че ЕС ще има влияние в Бразилия. Пак сме от грешната страна на историята, пак ще има Народен съд, този път НОВ /ННС/.

    Коментиран от #10

  • 8 И ко прайм сега

    17 1 Отговор
    Ко ша правят ФАЩ и пудели... всички или повечето блага на света ще са от къде страната на БРИКС ... туй Г7 ша страда, а и жандарма на света май ша събира гълъбите!°
  • 9 Да бе

    7 9 Отговор
    Бразилия си има своите проблеми! Престъпност и бедност на най високо ниво, мързеливо и неграмотно население!

    Коментиран от #12

  • 10 Механик

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Точен":

    Дано тоя път тоя съд си свърши работата окончателно, а не да проявява снизходителност към някои от осъдените.
    Щото тия дето предния път беше пощадил сега заедно с децата и внуците си вече 35 години грабят и раздават България.
  • 11 Не може

    13 3 Отговор
    Да не се призная че Дойче веле са неуморни в антируската си пропаганда
  • 12 Хихихи..

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе":

    Също като при нас,само дето нямаме числото на населението и площта.Също и Менделеевата им таблица..

    Коментиран от #19

  • 13 МАЙНА

    14 2 Отговор
    Прави са бразилците. Само трябва да натирят англосаксонската напаст и МВФ и ще просперират.
  • 14 Тити

    3 11 Отговор
    Има ама нищо не произвежда с темпове до 15 години щее пустиня както Рашистите изсичат Сибирските гори.
  • 15 донякъде е така

    6 2 Отговор
    Първо: Бразилиеросите ще трябва да се отърсят от Доктрината Монро.
    Второ: Сериозната война още не е започнала.
    И за двете точки ще има яко бой.
    Останалото е вярно. Ресурсите са налице
  • 16 За протокола

    8 4 Отговор
    Само природните богатства и дадености не са достатъчни за една успешна държава. Примери много - Русия, Венецуела, дори България. Корумпираните и алчни за власт политици са способни да унищожат всичко:
    - В най-голямата и най-богата на ресурси държава хората не живеят нормално, а оцеляват.
    - В най-богатата на петрол държава внасят горива и има купони и режими на тока и водата.
    - Една райска държава като България е систематично ограбвана, а природата и се руши заради алчността на шепа мафиоти.
    В момента в Бразилия има чудовищна престъпност и огромна корупция и ако тези проблеми не се решат, нищо добро не я чака.
  • 17 На снимката Величествената Статуя на Мес

    6 1 Отговор
    Статуята на Христос Спасител, посветена на Исус Христос, е сред основните забележителности в град Рио де Жанейро, Бразилия. . Изградена е от железобетон и е облицована със стеатит, устойчив на външни въздействия. Построена е в периода 1922 – 1931 г. Великият Човеколюбец Месията. - . -А, Колко хора в днешни дни могат да кажат за себе си "Аз съм човек"? И дали не сме забравили какво означава думата "човек"?
  • 18 Фори

    3 4 Отговор
    Бразилия няма паметник на съветската армия!
  • 19 Мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    Като Венецуела, Куба и Северна Корея. Пълен просперитет.
  • 20 Байно

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Спомни си думите, когато се обърнеш и видиш всички технологии около себе си, които са благодарение на тъй наречения западен свят. Защото и това, което е произведено в Китай е благодарение пак на него. Иначе днешен Китай щеше да е бедна и незначителна, като Сверена Корея. Да не говорим за Южна Америка или Африка, чието население бяга по света. Колективния Запад е 70% от световната икономика и толкова като потребление. Потребление, заради което брикс и техните партньори са там където са, а не на бунището.

    Коментиран от #27

  • 21 Почти

    2 3 Отговор
    Бразилия ги има тези суровини от както е държава - резултат засега няма. Или както се казва - не става само с копане на полезни изкопаеми, трябва и акъл - справка руските степи
  • 22 Бразилия може

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    за известно време да си развива селско стопанство - там вече може да се мине и с по-малко работна ръка, отделно в тези райони местните фермери са концентрирали огромна власт - финанси, връзки, дори оръжие и да наказват. Може да развива и добив на ресурси - там също вече е с малко работна ръка. И за това е предопределена като се прочете статията. Обаче за модерна икономика няма как да говорим - градовете им не са много далеч от положението в ЮАР и обстановката само ще се усложнява. Това ще е проблемът за всяка латино страна, макар че те са облагодетелствани от сегашната международна обстановка - далеч от всички потенциално горещи точки, ръст на населението, сериозни природни богатства - навсякъде има сериозна и задълчоваща се разлика между бедни и богати и те има своите традиции в обществено недоволство.
  • 23 ганю

    5 0 Отговор
    запада ще налапа руския бахур
  • 24 това е положението

    5 0 Отговор
    Познавам вече български семейства , които оставиха домове , и бизнеси в България , за да започнат нов живот "на чисто" в Бразилия. Държавата започна да ни преследва с все по-фашистки методи. По техните обяснения. Казват , че там непрекъснато се увеличавали диаспорите от жители на държави от старият континент, напуснали също своите родни държави.
  • 25 Кантар

    4 1 Отговор
    Бил съм в Бразилия няколко пъти в различни времена и мога да ви кажа , че на малка площ в градовете от 1 км2 е рай , а останалото е жива циганска махала с огромна престъпност и много военни с оръжия пазят богатите от набези. Предимно американски коли, технологиите са американски където и да се погледне по пристанища, нефтени и газови добиви. Заробени за от американците и много трудно ще се откъснат. Един президент , дори и двама наведнъж както имаха по едно време нищо не могат да направят. Всичко е разпределено между 1 % от населението , а останалото са живи роби.
  • 26 Иванов

    1 0 Отговор
    Напротив не само Бразилия има всичко и други държави имат всичко,интересно ми е как Брикс ще се държи щом войната още се проточи и кремълската хунта я загуби защото в един момент ще я загуби
  • 27 една

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Байно":

    Как няма да създават нови технологии западняците, като изсмукаха умните хора от бившия соц блок, използват акъла им и после идват следващите модерни роби