Last news in Fakti

10 Септември, 2023 19:00 2 821 37

Светослав Иванов: Агресията. Има кой да те защити, ако това се наложи?

  • агресия-
  • мвр

Затворени в балони от раздуто его и стереотипи, които превръщат различната нагласа в израз на враждебност, българското общество - бавно и полека, потъна в агресия

Светослав Иванов: Агресията. Има кой да те защити, ако това се наложи? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е навсякъде. Агресията се е впила в ежедневието, политиката, вербалната и невербалната ни комуникация. Затворени в балони от раздуто его и стереотипи, които превръщат различната нагласа в израз на враждебност, българското общество - бавно и полека, потъна в агресия.

Виждаме я на пътя, на тротоара, в квартала, в магазина и в парламента, в болниците и заведенията. Агресията е най-големият бич на днешния ден.

На този фон, презумцията, която чуваме от властимащите "Ние ще ви дадем добри закони и всичко ще се оправи", е възможно най-лесният, но и най-грешният път. Уважаеми политици, няма законов текст, който да ни спаси от агресията, ако този текст не минава през разума и сърцето на онези, които трябва да го спазват и по-важното - на онези, които трябва да го прилагат.

Далеч съм от мисълта, че обществото е монолитна конструкция, която гледа в една посока. Има група от хора, за които нарушаването на правилата е начин на живот. И тук идва ролята на символите на закона и реда.

Дами и господа, много от вас пътуват или са пътували из Европа. На мен винаги ми е правело впечатление полицейското присъствие, което неизменно е част от градския пейзаж на всеки европейски по-голям град.

Идеята на подобно присъствие е именно в символиката на посланието - "Не си и помисляйте да нарушавате закона, защото направите ли го - ние сме тук". Защото на всички им е ясно, че да разчиташ на самосъзнанието на общото, не става. Полиция има на основните булеварди, на пешеходните зони, на летището и гарите. Видими са и на подсъзнателно ниво ти знаеш, без да има нужда някой да ти обяснява, че има кой да следи за опазването на реда.

Затова с особено недоумение наблюдавахме как цяло лято старото служебно ръководство на МВР и настоящето - редовно, се замерваха със статистики колко акции направили, колко престъпления разкрили, докато старата чисто българска шизофрения продължава. Тя е позната на всички ни - седиш у дома, вечеряш, гледаш по новините за поредното безумие на централен градски булевард, а през отворения прозорец долита рев от мотор или кола от поредната гонка.

В този момент си казваш - за какво изобщо ми говорят тези хора? Къде са полицаите? Защо ги няма? При всички тези брутални престъпления на пътя в последните години, как е възможно по шепата булеварди, които има София - така и да няма полиция. За да видят всички онези безумци, че има кой да ги спре и да ги санкционира.

За какви закони говорим, ако не съществува усещането, че има кой да контролира тяхното спазване и директно да санкционира тяхното нарушаване? В крайна сметка - ако символите нямаха значение - нямаше да виждаме полиция в западния свят дори и по пешеходните зони, британският парламент нямаше да продължава да заседава в сградата си на брега на Темза от 1871 г. насам.

Нямаше Паметника на съветската армия или "3-ти март" да породят национален спор. Или Народното събрание да се премести отново в сградата, построена по времето на Вълко Червенков. Така и не ни стана ясно защо това се наложи точно сега и дали в залата ще броят звезди върху знамето на Европа, или петолъчки, но това е тема на друг коментар...

Когато агресията започне да се впива в колективното ни съзнание, при тотално отсъствие на символите на реда и закона, единственото решение е свързано с действия, а не с нови текстове - на хартия. Защото агресията не е на хартия - тя е истинска. И трябва да виждаме, че има кой да ѝ противодейства.

(Коментар на водещия на предаването "120 минути")


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светльо е класическа

    46 17 Отговор
    медуза. Джур налята е просто трагедия.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 истина е

    32 2 Отговор
    Само вижте пс--етата в парламента как се дъвчат , и да ти стане ясно каква държава сме !!
  • 3 Очевидец

    24 4 Отговор
    Прав е. Достатъчно е само да се разходиш по Дондуков или където и да е по големите улици на София и ще регистрираш безброй нарушения. От това да се спира на трамвайна линия до не спирането на пешеходна пътека.
  • 4 Е защо така

    15 31 Отговор

    До коментар #1 от "Светльо е класическа":

    Това какво общо има. По-принцип е добър журналист.

    Коментиран от #20

  • 5 Да разрешат

    14 2 Отговор
    на всеки изпълняващ определени условия да притежава КСО и да мотивират отказа за разрешение. Сега ако отидеш да подадеш молба те питат: "Правен ли е опит за убийство върху вас или заплахи за такова?" Трябва да докажеш, че е правено и документирано в полицията, иначе не вярват. Човек го иска просто да се защити, не е необходимо да е заплашван.
  • 6 питам

    36 7 Отговор
    Тоя кюнец кой го гледа????

    Коментиран от #18

  • 7 Медуза е слабо казано

    54 5 Отговор

    До коментар #1 от "Светльо е класическа":

    Преди няколко години ме удари с колата си. Когато слязох от моята, беше умрял от страх - типична мишка. Без дума да каже, почна да върти телефони. Веднага се появиха ченгета, от ония, дето са кучетата на шефа, дето изпълняват мръсни поръчки. Казаха ми, че аз съм виновен, нищо, че ударът беше в десния ми задан калник, при успоредно движение на колите по булевард. Когато изразих несъгласие, заплашиха да ме арестуват. Та такъв храбрец и борец срещу насилието е светльо ви! И американски хрантутник!
  • 8 Рапона

    44 8 Отговор
    Това момченце от Читагонг се прави на Кеворк. Смешник си ти, рожбо.

    Коментиран от #19

  • 9 Риба цаца

    41 5 Отговор
    Тоя е по мазен и от осолената сланина в мазето,! Само като му видиш физиономията с тоя гел течащ по лицето и си правиш изводите! Черешката е като му чуеш гласа!
  • 10 Ххххххххххх

    22 1 Отговор
    Вие я създадохте, вие берете плодовете й.
  • 11 Ами да

    43 3 Отговор
    Ето това се нарича ала-бала! Агресията е резултат, не е причина! Резултат е на първо място от калпавата политическа система, чрез която ни натресоха псевдо демокрация от елементарен тип, годна само за кражби! И, разбира се - тотална безотговорност на властта за каквото и да е! И най-отгоре - гарантирана несменяемост във властта! Едни и същи нагли мръсници, крадци и некадърници разиграват пред очите ни циничен театър, а ние ръкопляскаме! Разбра ли нещо бе, Иванов!?
  • 12 97542

    22 7 Отговор
    Тоя смръдльо, дебел и мазен, докога ще е в Босфор тв?
  • 13 Патриот

    10 8 Отговор
    9-ти септември!
    10-ти септември!
    11-ти септември!

    Ежегоден тридневен национален траур!
    За 40 000 с неизвестни гробове.

    По традиция, опечалените българи носят
    траурна лентичка!
  • 14 НАРОДЪТ

    18 24 Отговор
    Насилието започна веднага с9.9.1944г.
    Насилието бе същината на социалистическият концлагер НРБ.
    От манталитетът на насилника комунист, не можем да се отървем и до днес!
    Трубадурът на насилниците Слави Трифонов:"Няма не искам! Няма недей! Щом те желая-ставам злодей"

    Коментиран от #16

  • 15 ФИНЦИ

    20 8 Отговор
    КОИ ЩЕ ТЕ ЗАЩИТИ ТИ ЛИ БЕ ЖЕНЧО С ОЧИЛАТА ТИ КОИТО НЕ СИ ХОДИЛ И В КАЗАРМА И СЕ СТРАХУВАШ ОТ СЯНКАТА СИ ШМАТКООООО ШМАТКООО
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 куку

    8 1 Отговор
    Пастирят размахва юмрук , но това не плаши хищниците .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    10 0 Отговор
    Силно както винаги и глас в пустиня, както винаги има общества и общества, такива които са създавали и създават и такива които само рушат, е ние от кои сме!?
  • 22 Име

    4 4 Отговор
    Това е така, агресия има и винаги е имало, даже при соц-а, но - все пак - никога при соц-а нямаше мутри и - максимум другаря да е с волгата с перденцата евентуално, но агресия не е имало. Тогава всеки беше равен на другият - колкото и да е.

    За 9-ти септември - това което съм чул - са разстрели по входните врати, лично отмъщение, просто си набрал на някой и отиваш и го убиваш, това е било неправилно - разбира се. Просто са използвали безвремието.

    Какви комунисти е имало на 9-ти септември - не е точно веднага навсякъде да има комунисти, а е имало безвластие. Както и да е - не е изяснено.
  • 23 Име

    5 3 Отговор
    Това е така, агресия има и винаги е имало, даже при соц-а, но - все пак - никога при соц-а нямаше мутри и - максимум другаря да е с волгата с перденцата евентуално, но агресия не е имало. Тогава всеки беше равен на другият - колкото и да е.

    За 9-ти септември - това което съм чул - са разстрели по входните врати, лично отмъщение, просто си набрал на някой и отиваш и го убиваш, това е било неправилно - разбира се. Просто са използвали безвремието.

    Какви комунисти е имало на 9-ти септември - не е точно веднага навсякъде да има комунисти, а е имало безвластие. Както и да е - не е изяснено.

    Коментиран от #28

  • 24 ИСТИНАТА

    14 4 Отговор
    Ето на такива като този, несменяемия в БНТ,
    дължим 111-то място по свобода на словото-
    наредени след повечето африкански държави!

    Коментиран от #30

  • 25 плоиаз

    14 6 Отговор
    А бе на тоя бездарник и некадърник няма ли кои да му каже че е едно голямо нищо? Няма ли приятели които да му го кажат в очите. Ласкаете го и тоя си е помислил наистина че е журналист. Кажете му че е посредствен бездарник и геврек. Мазнотия дето със шпатулата е готов да оближе за пари каквото му подадат.
  • 26 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    Кой щете спаси,ще те спаси неволята,викаш я,после хващаш една вършина им обрулваш свинските ши.
  • 27 Трак

    10 8 Отговор
    Тоя индийски м:-а-нгал пак ли трови Бг ефира
  • 28 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Име":

    Имаше по равни от другите като сега нищо ново
  • 29 Туй не е решение

    6 6 Отговор
    Ма вие от сипене на попръжни по негов адрес (напълно справедливи между впрочем), не обърнахте внимание за какво призовава тоя дри сък. А то е да станем полицейска държава. Обаче САЩ са полицейска държава и стрелбата по живи мишени, ей така за кеф, си е ежедневие там. Франция също е полицейска държава, но това въобще не попречи на тарам бу ките да изгорят Париж поне три пъти. Даже имаше и стрелба в центъра на Париж преди години десетки жертви. И Германия уж такава, а през ден някой архитект или инженер, от гостите, ръгне по някой германец

    Коментиран от #31

  • 30 Какво БНТ

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    те тресе? Пъров пишеш после забравяш да четеш?
  • 31 Вие

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Туй не е решение":

    какви сте, русороби или анархисти?
  • 32 Въпрос

    6 0 Отговор
    А бе тук само недора8вити ли пишат. За да има държавност трябва да има ред. Иначе ще продължават празноглави да убиват децата на България по пътищата .
  • 33 Ами да си внесем

    4 1 Отговор
    за определен период и полицаи отвън. Нали си спомняте историята с английските митничари как привърши. Има гилдии, които нито предават, нито приемат. И така ден след ден до края на света.
  • 34 Поредното

    5 0 Отговор
    Поредното журналистическо промиване на мозъци. Къде е полицията? Ако я нямаше наистина, тогава щяхме да я втасаме. Този Иванов не е бил на българско летище или в Борисовата градина вчера: беше посиняване от полиция и конна даже. И за британския парламент дудне. А в коя сграда заседава българският?
  • 35 Артилерист

    5 1 Отговор
    "Има група хора, за които нарушаването на правилата е начин на живот"- така е още от началото на "демокрацията". Още от времето на "кой не скача е червен" до сегашната "склобка", демократическата атлантическа по-мия дава непрестанен пример на агресия и самоуправство. От парламентарната трибуна седесарският циник Ал. Йорданов, а впоследствие и други демократически и депесарски активисти като Данчо-ментата, през юридическия титан Барни-Ръбъла и артистичния ренегат и говорител на шайката Тома Биков и сега на атлантика Денков, в ПРАВ ТЕКСТ СЕ ГАВРЕХА и ГАВРЯТ с "ТАКА ЩЕ Е, СВИКВАЙТЕ!" Нима е възможно тази нагла, брутална и цинична агресия да не се пренесе като пример във всички сфери на обществения живот? После президента и Путин, разбира се, разделяли обществото...
  • 36 Поп

    4 1 Отговор
    Неадекватен и тъп коментар. А полицейското присъствие в България е огромно в сравнение с Европа. Не знам къде е пътувал тоя и какво е гледал
  • 37 бай Иван

    4 0 Отговор
    Мили ми Светльо! Част от агресията / и то не малка / се поражда и насажда от медиите част от която си и ти. Това ,че определихте една гледна точка за правилна ,това ,че каните едни и същи "експерти" да ни обясняват колко сме глупави и как не разбираме кого трябва да избираме,защо не трябва да има референдуми, кого трябва да обичаме и кого да мразим , как не разбираме нищо от образование и демократични ценностти , как не разбираме и не приемаме ЛГБТ обществото , как не можем да оценим дали 3-ти март е български или руски празник , как следва да разрушаваме паметници /като в най-лошите комунистически традиции/.
    Всичко това мили ми Светльо също е вид агресия на една малка част /по Кирчо около 7-10%/ която си е присвоила правото да мисли , решава и управлява вместо останалите 90% щото сме били много прости и трябва да ни управляват като стадо /да ни вкарват и изкарват от кошарата когато те преценят/. Това е агресия и налагане на малцинство над мнозинство поради фактора посолствоТо. Защо не казваш нищо за тази агресия?А да , ти си част просто от нея!