Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 06:00 2 614 44

Пеевски във властта: оптимистичен и песимистичен вариант

  • делян пеевски-
  • магнитски-
  • герб-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • бойко борисов

Политическите амбиции на Пеевски далеч не се изчерпват с изчистване на името му по санкциите "Магнитски"

Пеевски във властта: оптимистичен и песимистичен вариант - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Делян Пеевски е може би най-успелият млад мъж в България. И продължава неудържимо да успява, устремен към зенита на прераждането си.

Шеметна кариера

Едва на 21 години стана парламентарен секретар и шеф на най-голямото пристанище у нас, на 26 – зам.-министър, на 32 – председател на ДАНС. Медиен магнат, победител в битката за фалиралата КТБ и човек с неугасваща бизнес мощ. Дългогодишен депутат от ДПС, който след като дълго не ходеше на работа, сега е не само най-прилежен народен представител, но и активен законодател и дори говорител на много от важните решения в парламента. Вече е и съпредседател на парламентарната група на ДПС.

Пеевски е амбициран да е емблематична фигура на евроатлантическото мнозинство и на конституционната реформа. С новия си пост той вече легитимира тази претенция до високо партийно ниво. Дори да остане единствен председател на групата при плавно сваляне от поста на Мустафа Карадайъ, едва ли ще го наследи начело на партията. Не само защото досега неин лидер винаги е бил етнически турчин, а и защото освен икономическото си влияние, той не е органично приет в партийните структури. И независимо дали бизнес връзките му с почетния председател са в унисон или колизия, Ахмед Доган няма как да остави творението на живота си в ръцете на друг човек. Особено такъв, който умее да се налага и оцелява, а сред политическите си и бизнес партньори Пеевски е известен като държащ на думата си и привърженик на ясните договорки.

Политическите амбиции на Пеевски далеч не се изчерпват с изчистване на името му по санкциите „Магнитски“. Както каза американският посланик у нас Кенет Мертен, те не се отменят с промяна на политическите позиции. Затова най-важният въпрос е каква ще е ролята на Пеевски и ДПС в евроатлантическото и конституционно мнозинство, както и в управленското мнозинство, в което (засега) са само ПП-ДБ и ГЕРБ. Макар че отрече подхвърлената от Борисов хипотеза, че при ротацията напролет ДПС може да влезе със свои министри в кабинета.

Два възможни варианта

В най-оптимистичния вариант Пеевски искрено иска да се запише като реформатор, и то силово - въпреки и тъкмо заради отвращението на избирателите на ПП-ДБ от него. И той, и формацията му действително да осигурят конституционната промяна с ключовата в нея реформа на съдебната власт и да продължат с подкрепата си за мерките за освобождаване на страната от руска зависимост. При този сценарий Борисов и Пеевски, ГЕРБ и ДПС ще могат да се запишат в историята като бащи на конституционните промени и като ключови евроатлантици, дори само защото имат повече гласове от ПП-ДБ. А както е известно, религиите, да не говорим за политиците, включително тези отвъд Атлантика, прощават на покаяли се грешници. И то не за историята, а в текущо време.

По-предпазливото очакване обаче е реформите да се случат с промяна в конструкцията на сградата, но да бъдат блокирани чрез новите ѝ обитатели. Структурната промяна с разделянето на Висшия съдебен съвет и реформата на прокуратурата може и да се случи, но кадровите попълнения да се окажат решаващите за очаквания резултат. Особено като се има предвид изпитаното кадрово влияние върху ключови позиции в съдебната система и в държавните регулаторни органи от новопокръстените реформатори. Накрая може да се окаже, че и след една успешна конституционна реформа статуквото е останало почти без промяна.

Подобна може да е ситуацията и с изтласкването на Русия от българската икономика. Тя да не е мотивирана само от патриотични подбуди и евроатлантическа преданост, а и от добре преследван интерес за настаняване в освободените бизнес ниши.

Промяна или подмяна?

Самоналожената от Пеевски позиция на конституционен и евроатлантически реформатор, дамгосан по „Магнитски“ и от протестите срещу него през 2013 г., едва ли ще е още по-голям дразнител за привържениците на ПП-ДБ с нейното официализиране като съпредседател на ДПС. Но именно с това официализиране цялата партия ДПС се поставя в залог на това дали тази реформаторска позиция ще е искрено изкупление или поредна мимикрия. Ако се окаже второто, Движението окончателно ще се делегитимира като либерална фасада на една корпоративно-политическа върхушка и вече трудно би оцеляло без радикална раздяла с нея, начело с почетния ѝ председател.

А пред политиците от ПП-ДБ ребром застава задачата да не допуснат подмяна на промяната, защото в противен случай това ще доведе до опустошителен ефект – много по-силен за демократичните сили отколкото за ДПС.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Машина

    20 1 Отговор
    За ..... , знаете какво.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Благодарим ти Ристю!

    40 0 Отговор
    Без Ристю, нямаше да му се радваме на Дебелянчо. Докато Ристю държи голямата гъба и кофата за подмиване, всички сме оптимисти
  • 5 Шиши защо

    43 0 Отговор
    не е в затвора?

    Коментиран от #15

  • 6 Хе-Хе

    13 1 Отговор
    Дойде време, ставайте! 6,15 е! Добър ден!

    Коментиран от #7

  • 7 Селянин

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хе-Хе":

    Ха, Добрутро!
  • 8 Прославяща Пеевски статия

    45 0 Отговор
    от Дойче Зеле? Какво ли още ще видим? Не виждам да е споменато как "младият успял бизнесмен" успя да разруши и унищожи всичко, до което се докосна, като "Булгартабак", "Лафка", КТБ и прочие.
  • 9 смърта

    23 0 Отговор
    дебне зад ъгъла
  • 10 плюс минус

    26 1 Отговор
    На мен, като обикновена българка, политиката ми става все по-странна.
  • 11 нннн

    33 2 Отговор
    Оптимистичният вароант за българитв е : Шиши - при Бай Ставри.
  • 12 Мими

    44 0 Отговор
    След толкова години такива неща като Боко и Шиши са на първа управляваща линия, какви хора сме ние че допускаме това??!!!

    Коментиран от #14, #30

  • 13 Гневен

    23 1 Отговор
    Без извинение да ти се из@ кам на статията
  • 14 Хе-Хе

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мими":

    Не сте хора! И като количество отстъпвате на етносите! По скоро крепостни.Към всяка по лансирана групировка си има електорат на щат и привилегии! Агитацията съвсем затихна! Плакати няма. Всеки си обезпечава хората, без да се подписват на ведомост.
  • 15 Край

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шиши защо":

    Шиши затвор не го лови. Държавата е негова. Той ще свърши зле. Може и да не е мн скоро но ще е зле.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДПС във власта!

    18 1 Отговор
    Какво да очакваш? Тези са толкова сплотени и освен личния си келепир, гледат и келепира на една друга държава. Ние, докато търсим на кого да се кланаяме пак, тези много добре знаят, на кого винаги се кланят! И са много добре организирани. За съжаление никой не мисли днес за националните интереси на българския народ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Румен

    18 1 Отговор
    И тоя ще свърши на някоя месност като Трактора
  • 20 Цялото DW и Пеевски!!

    19 1 Отговор
    Тези не, искаме да ги виждаме и чуваме, а те нечрекъснато ни се Навират в очите и ушите!
  • 21 Забележете, какво е "успех"

    27 1 Отговор
    според немското зеле?
    "Делян Пеевски е може би най-успелият млад мъж в България."???
    И след това не се чудете, какво стана с България след 1989-та година!
    Значи "успех" според тези е това, което Шиши е правил до сега? И също е "успех", което Меркелицата направи с тяхната страна? И сега, какво правят зелените шушумиги там при тях? Унищожават индустрията, затварят електроцентрали, налагат открита дикатура. Някаква малка група психично-изкрейзили налагат на всички други своите психични разстройства. Учат се и от болното момиче в Швеция.
    Еми, "напред към успеха" тогава! Скоро идва и водопадът и ще паднем всички с огромна скорост "долу"! Това следа след такива "успехи" на "най-успешните личности"!
  • 22 Тити

    26 1 Отговор
    Пеевски въобще не трябва да стъпва е парламента този крадлив изрод.
  • 23 Мафия ни управлява

    23 0 Отговор
    Престъпник във власта ! Срам !
  • 24 Ето!!!!

    17 0 Отговор
    На това вече му се вика култ към личността. Така се създават диктатори.
  • 25 1302

    11 1 Отговор
    Продължаваме Подмяната
  • 26 Хасковски каунь

    13 0 Отговор
    На снимката е след дебелариума
  • 27 АРЕС

    16 0 Отговор
    Тази торба с лай.... ако си мисли че ще доживее да си изхарчи ограбените от народа пари е в голяма грешка.
  • 28 Кочо

    10 0 Отговор
    Тази медия се гаври с чувствата на българите! Явно награбените и накрадени милиарди от безогледното унищожаване и разграбване на България избелват и правят бял и пухкав и най-големия крадец, грабител и мафиот! Направо на Борисов и Пеевски да им се даде останалото от колонията България, да доизчистят територията от местното аборигенно население и да я предадат на САЩ чиста и празна, готова за населяване с избрани племена!
  • 29 чирак на Ралин

    3 0 Отговор
    Немската вълна все така залива ни с...
  • 30 Какви хора сме?

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мими":

    Такива, че другата неделя пак ще гласуваме за партиите на Боко, Шиши, Кирчо и Кокорчо, Пинокио и Гнома. И пак ще се изтъпанят даръсят мозък и да ни газят. При положение, че ще имаме избор измежду стотина ДРУГИ партии.
  • 31 Не разбрах ?!?

    7 0 Отговор
    За какво е бил Пеевски в списъка „Магнитски“ ??
    И как, какво стана та Пеевски си "изчисти" името му по санкциите „Магнитски“??
  • 32 На тая

    10 0 Отговор
    сланина, мъж ли му викате, че и млад!?
  • 33 Дойче Гьобелс

    9 0 Отговор
    Спомняте ли си ДВ как плюеха по Пеевски преди, а сега го величаят.
  • 34 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    мафия
  • 35 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    7 0 Отговор
    Благодарим на Ицхака Бойкикиев, че даде път на този млад и успешен човек в политиката. С помощта на ППЛГДБ г-н Кой Пеевски ще стане скоро министър председател.
  • 36 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    6 0 Отговор
    Ицхак Бойкикиев е неосъществен юрист, но за сметка на това е напълно осъществен ибрикчия на ДПС.
  • 37 Към "политиците" и депутатите:

    4 0 Отговор
    ДЕГРАДАЦИЯТА на българските премиери: Луканов - Беров - Виденов - Костов - СимеонЧО - Тиквата - пърДенков - Шиши ! Очаквайте и още по-надолу!
  • 38 Сандо

    0 0 Отговор
    Песимистичният е да заслабне и тогава да се озлоби,а оптимистичният е да надебелее,а се знае,че болшинството дебеланковци са добрички и хрисими люде.
  • 39 жаяиьжж

    1 0 Отговор
    Рядко, но все пак сред моите познати някой се изпуска, че ще гласува за пп. Нападаме го като ястреб мърша. И все пак имат кода за машините, това е лошото.
  • 40 Публиката не знае подробности

    5 1 Отговор
    За живота, бизнеса, връзките, зависимостите и за много други неща относно Делян Пеевски.Разбира се, че е смущаващо как само на 21 години един човек би направил шеметна кариера без "ракета носител", но в нашите географски ширини всичко е възможно.Публикуват се откъслечни материали и разследвания за Делян Пеевски, за това как искал да вземе бизнеса на Васил Божков, как бил в основата на фалирането на КТБ и т.н и т.н...все неща които са субект на службите и Прокуратурата(която у нас е политически инструмент и обслужва тези на власт).Нещата са много мъгляви за нас, но не и за уредени държави със солидно икономическо и финансово разузнаване като САЩ например, които вероятно не без основание го включиха в списъка Магнитски."Чест" оказвана на съвсем малко нашенци!.И сега този човек се прави на свтъх активен, кипи от "законодателна енергия"(пита се дали в полза роду?) и се опитва да ни убеди какъв патриот е и да изчисти името си.Едва ли ще успее, Българинът е мнителен човек, не се подвежда два пъти на една и съща стръв, но .....нека видим!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Факти

    0 0 Отговор
    Пеевски материала български калпав е на изчезване. Сега са на ход на шефкет от мадан в сащ хората, войната е между саръев попа от дс и турците, а българите са с едните лизачи и с другите. Силни са на бойко хората, хамбари пълни, а кой би отказал, нищо, че не му мислят хубавото. Пеевски без коментар, послушно бебче на доган а на 2024 март края овена става на 70 лета кгб дс бкп. Всички са навързани като кайма за рециклиране
    Всичко алчно е що се казва памачор. Ще си имат държава но бойко Борисов нинова да гледат, а що не да живеят всред тях много години. Отдалече ви е лесно, а и българи някои млади, от простовати по простовати. Лесно е да се разбирате, защото и вие сте част от тях, учили недоущили и купили дипломите ви