Last news in Fakti

15 Септември, 2023 21:01 4 482 129

Вижте само как се промени България, откакто е в ЕС

  • корупция-
  • българия-
  • ес-
  • доходи-
  • бвп-
  • пари-
  • българи-
  • русия

Това е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на България

Вижте само как се промени България, откакто е в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

В началото една задача за трети клас по случай 15-и септември. Изчислете икономическото влияние на еврочленството, като знаете, че България (член на ЕС) и Сърбия (кандидат) са държави, които са сходни по население, манталитет, култура, историческо развитие и срутване на икономиката през 90-те години на миналия век. Сърбия е по-близо до индустриалния център на Европа и традиционно е била малко по-богата държава от България през модерната си история. Отчетете също така, че до 2007-2008 г. БВП на двете държави е на практика идентичен. Настоящата ситуация изглежда така:

БВП България 2022 г. - $ 86 млрд.
БВП Сърбия 2022 г. - $ 63,5 млрд.

Средна работна заплата България 2023 г. - $ 1058,9

Средна работна заплата Сърбия 2023 г. - $ 783,55

(Отговорът е в края на текста.)

Членството на България в Европейския съюз е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на страната в модерната ѝ история. При това "случило" не е подходяща дума, защото европейското членство е постигнато чрез съзнателните усилия на много хора. Но в крайния резултат има и известна доза късмет, защото не са малко и тези, които работиха и работят срещу него.

Какво носи еврочленството на България

В резултат от това членство България попадна в групата на най-развитите европейски държави и започна да скъсява исторически наложилата се голяма дистанция спрямо тях. В началото на 21-и век БВП на България е 20-25% от средното за ЕС. Сега е близо 60%. Заплатите на българите бяха около 100-200 евро на месец в края на 90-те години на миналия век. Днес, макар и най-ниската в ЕС, средната заплата в страната гони 1000 евро. Темповете на наваксване са бавни и България изостава от Румъния например, която вече е достигнала 75% от средния БВП в ЕС. Но нашата посока на развитие е вярна и трябва да бъде поддържана с търпение и много енергия.

Затова състоянието на ЕС е особено важно за България. Речта пред Европейския парламент на Урсула фон дер Лайен от тази седмица всъщност беше отчет на едно относително успешно справяне с поредица от кризи. Пандемията от Ковид показа, че когато е необходимо, ЕС може бързо да се координира за общи, солидарни действия. Беше създаден Фонд за възстановяване и устойчивост, който почти удвои бюджета на Съюза за програмния период от седем години. Това даде глътка въздух на по-уязвимите икономики (като нашата), които получиха безвъзмездни грантове и възможности за нисколихвени заеми. Бяха закупени и най-добрите ваксини, които поради суеверия ние не използвахме, но така или иначе възможността я имахме като държава членка. (Цената на отказа от нея беше свръхсмъртност от 100 000 души за периода на заразата - антирекорд в световен мащаб.)

Мнозина не вярваха, че ЕС ще действа като единен субект по отношение на войната в Украйна, но сигурно са останали изненадани. ЕС колективно налагаше и налага санкции на Русия, а и успя да не се поддаде на изнудването от руската страна с газ и други енергоносители. Да, имаше много висока инфлация, но и тя като цяло беше овладяна. Същевременно подкрепата на ЕС за Украйна е значителна и безсрочна. Нейното членство в ЕС е и стратегическа цел на целия Съюз, макар да е ясно, че това членство ще отнеме време.

Самият факт, че ЕС сериозно мисли за разширяване - първо към Западните Балкани, а след това към Украйна и Молдова - е показателен за добрата форма, в която Съюзът се намира. Това би трябвало да радва и успокоява българите, защото ЕС е общата рамка, в която нашата страна се развива и на която разчита.

Като цяло българите наистина не поставят членството на страната в ЕС под въпрос - конституционни мнозинства го подкрепят, а над половината от хората смятат, че ЕС се развива добре. Въпреки това обаче в България, както и в други страни на ЕС, има евроскептични гласове и дори такива, които биха искали Съюзът да се разпадне. С какво се обяснява съществуването на такива политически сили, които въпреки очевидните предимства на ЕС водят политика срещу еврочленството?

Кой и защо работи срещу ЕС

В България обикновено популярните аргументи гласят, че противниците на ЕС са някакъв вид "копейки" - хора, които по един или друг начин са зависими от Русия и се отчитат пред г-жа Митрофанова в руското посолство. Дори президентът Радев не може да се отърси от подобни съмнения, които често започват с подозрението, че неговата кандидатура е била координирана с руския разузнавач генерал Решетников (да не се бърка с художника Решетников, автор на картината "Пак двойка").

Тези аргументи в голямата си част приличат на градски фолклор, но сигурно има и хора, за които се отнасят валидно. Въпросът е обаче, че двигателите на евроскептицизма не могат да бъдат сведени до подобни истински или мними зависимости. Посланията на политически предприемачи срещу ЕС и в полза на Русия попадат на благодатна почва - както у нас, така и в чужбина - поради следните причини:

Конституционализация на политиката: България се развива икономически добре въпреки безпрецедентната политическа нестабилност през последните години, защото много политики са защитени на конституционно или квази-конституционно ниво. Курсът на лева спрямо еврото е 1,9558 и това не може да се промени заради валутния борд, ERM 2 и предстоящото членство в еврозоната. Прекият данък е плосък и е 10% - това също се е превърнало в нещо като конституционна конвенция. Страната е член на НАТО и има външнополитически задължения, които също са изведени от рутинната политика. Всичко това дава стабилност, но същевременно новосъздадените партии нямат много пространство за разграничаване от старите по съдържание. Затова някои от тях се радикализират и започват да искат референдуми за излизане от ЕС, НАТО и паричната политика на ЕС (на която България е член, макар и с дерогация);

Опортюнизъм в стабилна среда: Тъй като конституционните и квази-конституционните ограничения създават стабилна среда, дори мейнстрийм играчи като Румен Радев и БСП се изкушават да пробват да поразклатят системата за партийни и електорални ползи. Те си мислят, че става дума за калкулиран риск - България няма да излезе от ЕС, но защо да не спечелят някой друг глас с патриотарска и антиджендърска реторика. По подобна логика Борис Джонсън застана зад Брекзит през 2016 г. - надяваше се хем Обединеното кралство да остане в ЕС, хем той да стане министър-председател. Планът му наполовина успя;

Скачени съдове: Колкото по-шумни са "Възраждане", толкова по-голямо оправдание има за съществуването на "проевропейски" партии, пък дори и с корупционна репутация, които да спасяват страната от националпопулизма. Симбиозата между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" като цяло е невероятна: на практика в това НС има алтернативно мнозинство, което винаги може да се задейства. Основата му е, че тези партии са си инструментално полезни една на друга;

Културни войни: Конституционализацията на политиката във финансовата (а и данъчната) сфера оставя пространство за междупартийно състезание в културната област. Затова наблюдаваме прекомерно патриотарското биене в гърдите, издигане на знамена на пилони, обвинения в предателство и свръхупотреба на словосъчетанието "национален интерес". Идеята е, че така, без да се направи беля в икономиката, могат да се трупат електорални точки;

Пълзяща антисистемност: Политиката в страната малко по малко добива съдържателно антисистемен характер. Засега никой не отхвърля демокрацията, но се налага масово очерняне на партии, парламент и избори. Генерира се недоверие към системата като цяло. Русия, Путин и ваксините всъщност са поводи и символи, които мобилизират тези антисистемни настроения. Затова и антиваксърите са путинофили по принцип - не само у нас, а и в Европа.

Ум царува, ум робува

От тази гледна точка евроскептицизмът и путинофилството в България не бива да бъдат разглеждани (само) като пропагандна операция на враждебна към момента страна. ДАНС и службите трябва да работят по-добре, но проблемът няма да се реши чрез тях. Необходимо е по-сериозно вглеждане във вътрешната политика. Без да се рушат или отменят конституционализираните нейни части, да се направи опит креативно да се отговори на реални проблеми. Един от тях е налагащата се голяма разлика и неравенство между столицата и останалата част от страната. Вътрешнодържавното неравенство нараства в целия развит свят (към който вече и ние принадлежим с някои уговорки). Изоставането на страната (а и на Европа като цяло) във върхови технологии, изкуствен интелект и т.н. също е важен структурен проблем. И, разбира се, крайно време е българската политика да се поизчисти (а не поизпере) от компрометирани политици. Това са трите мегазадачи, които ще определят европейското бъдеще на страната.

А иначе отговорът на задачата за икономическата роля на еврочленството е ясен. България щеше да бъде поне с една четвърт по-бедна без него. А ако бяхме се справили с корупцията и завладяването на държавата, ако водехме политики като тези на Румъния, щяхме да сме и още по-напред спрямо съседите ни, които не са страни членки на ЕС. Но ум царува, ум робува и най-вече - занимава се с птицевъдство на дребно.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ийназа

    144 23 Отговор
    Лъжец. Играе си с цифрите този лъжец и търси баламурници дето да му се хванат на лъжите. Плащат му и лъже момчето, гнусно.

    Коментиран от #16

  • 3 Русофил

    49 122 Отговор
    Възраждане и Левицата искат да ни набутат отново в руската кочина.

    Коментиран от #82, #86, #105

  • 4 Русофил

    41 113 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като изгоним руснаците малкият и средният бизнес ще живне още повече.
  • 5 Направо

    118 12 Отговор
    Цъфнахме и вързахме.
  • 6 родител

    135 8 Отговор
    Искам като се върна от работа да ме посреща щастлива жена с хубавя вечеря и усмихнати деца , и да не да живея в робска страна ,която е управлявана от мафията и тя да е шапка на съд и прокуратура !

    Коментиран от #57

  • 7 Гориил

    53 15 Отговор
    Вижте как се промени Русия. Почувствайте Москва на следващото хилядолетие.О, да, беше ви забранено да мечтаете за това.
  • 8 Пръц

    93 12 Отговор
    Промени се .Днес работих до едно училище.Ми то половината не можах да различа.Момче или момиче.
  • 9 манипулира

    33 82 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Искаш да кажеш,че при комунизма е имало малък и среден бизнес и средна класа.!Защо смяташ ,че някой ще ти повярва.?

    Коментиран от #12, #89, #94

  • 10 Сталин

    109 14 Отговор
    България в ЕС - поредната жертва на еврейските банкери ,бедната българска овца да плаща дълговете на западните мародери
  • 11 Баце ЕООД

    100 13 Отговор
    Няма такава средна заплата в България...
    Доларът освен хартията на която е принтиран, нищо не струва.. Цените на продуктите освен това не са взети като реален контекст. Изобщо, каквато ни е демокрацията, такава ни е статията. Платена
  • 12 Баце ЕООД

    51 12 Отговор

    До коментар #9 от "манипулира":

    Аз си спомням бая бакалийки, бая малки дрогерийки и тям подобни. Ти си просто лапенце. Тати явно зимал рушвети и не знаеш

    Коментиран от #46

  • 13 Боби

    60 1 Отговор
    Мен ме интересува заплата, пенсия , цени и данъци. Не си правете вятър на устата!
  • 14 Все по зле

    94 4 Отговор
    минус поне 2 млн. души и много милиарди кредит
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 статия от DW

    84 1 Отговор
    загубено време - много плоска манипулация. Но, човекът си е взел парите за нищо незначещите ала-бала.
  • 18 Б.М.Б.

    38 6 Отговор
    Още се чудя на тия гал---фони от ЕС как ни приеха. Трябваше първо да се преборим с политическата мафия и корупцията и тогава да ни приемат. Тогава щяхме да имаме наистина видим напредък и народа да усети ползата от ЕС и благинките му. А сега само се излагаме и една шепа мега нагли хора станаха мега богати. И вече е трудно да се отървеш от тях.

    Коментиран от #22, #29

  • 19 Сталин

    101 3 Отговор
    Чудесата на еврейския съюз - 500€ заплата,150 000€ за двустаен в София,и всичките богатства на България са в ръцете на западните мародери,злато,мед, цинк, олово,манган ,минерални води,немската Аурубис има за последната година 6,6 милиарда печалба от медните рудници в България,и също толкова ония канадски чакали влачат от златните мини на България,а бедната българска овца пасе на празна поляна
  • 20 Видими резултати

    87 3 Отговор
    Намаляхме с 1.2 милиона за тези 10 години. Цените ни се изравниха с европейските цени и продуктите са ни по-скъпи от Германия, Франция, Италия и други западни държави, а заплатите ни са африкански стандарт. Много български животновъди фалираха, заради европейските "стандарти ". Зеленчуци и плодове също започнахме да внасяме от Турция и Гърция.
  • 21 Пха ха ха ха

    32 0 Отговор
    Тръццц оффф че мирише
  • 22 те просто разширяват пазарите си

    56 1 Отговор

    До коментар #18 от "Б.М.Б.":

    България им трябва само геополитически.
  • 23 Нашийник

    43 0 Отговор
    Зелето как тънко се гаври, не е истина. Чак ме накара да сложа 1 звезда на статията. Щото е номер 1.
  • 24 Дойче веле ,🚮🚾

    58 3 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България

    Коментиран от #36

  • 25 Мисирка

    70 2 Отговор
    Статия за промиване на мозъци..България се превърна в кенеф...
  • 26 Гост

    54 3 Отговор
    От как сме в ЕС с всяка година корупцията достига нов и нов връх
  • 27 Гост

    62 4 Отговор
    Не ви ли е срам, бе! Сърбите ни стигнаха по заплати и по БВП, след като са водили война срещу НАТО!!!! Осъзнавате ли го това?
  • 28 Да, бе

    66 4 Отговор
    От 8 милиона остахме към шест и на половината българският език не е майчин... Евала! Това и турците за 5 века "съжителство" не го постигнаха. Ама ще ни погребат демократично и жалейки те ще са цветни, като дъгата...
  • 29 Нашийник

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "Б.М.Б.":

    Не е чак толкова трудно. Благодарение на контрабандата с оръжие, покровителствана от баце, цените на огнестрелните оръжия са напълно приемливи.
  • 30 Мимчят

    63 1 Отговор
    Тази средна работна заплата в България се калкулира от шепата милионери и милиардери,които я вдигат.Средно за обикновения работник заплатата е 780 лв..братовчед....Така,че не лъжете хората...

    Коментиран от #33

  • 31 Гост

    46 1 Отговор
    България в ЕС 2023 - 8 годни за летене стари изтребителя.
    Сърбия, след война с НАТО 2023 - 33 разнородни бойни самолети.
  • 32 Гост

    42 1 Отговор
    Въхххххх ма божеееее. Цъфнахме. Ех Дойче Велле...... Ехххх.
  • 33 Хаха

    22 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мимчят":

    Българите лъжат безплатно, но защо пък да не им плащат ако друго не могат
  • 34 Сталин

    68 1 Отговор
    България в ЕС - Кремиковци - унищожени,АЕЦ Козлодуй - унищожени,АЕЦ Белене - унищожени ,химическа и военна индустрия -унищожени, образование - унищожено,здравеопазване - унищожено,3 милиона българи инищожени
  • 35 Гост

    42 0 Отговор
    България в ЕС 2023 г - градско население 73%, население в селата 27% и пада.
    Сърбия - градско население 57%, население в селата 43%.

    Коментиран от #44

  • 36 Естествен Интелект

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дойче веле ,🚮🚾":

    Изритани И оттук със задна дата!
  • 37 Вирус

    36 1 Отговор
    Зелето полекичка ни тласка да заобичаме еврозоната хахаха няма да се получи тя потъва
  • 38 Пешо

    30 0 Отговор
    А къде е историята с Косово в розовия анализ?
  • 39 СТИГА ГЛУПОСТИ

    50 3 Отговор
    ЕСЕННО ВРЕМЕ КУПУВАХ 4 ЧУВАЛА ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ ЗА 15 ЛЕВА ! ДНЕС ЧУШКИТЕ СА 3 ЛЕВА КИЛОТО , А ДИНИТЕ НИКОГА НЕ СА ПРОДАВАНИ ПО ВРЕМЕ НА ,,ДИКТАТУРАТА " НА ТОШО НА ПАРЧЕТА И ВСИЧКО ТОВА КОЕТО Е ДНЕС Е ЧЕ УПРАВЛЯВАТ НЕКАДЪРНИЦИ И УГЛАВНИ ПРИЕСТЪПНИЦИ - КРАДЦИ ОТ 33 ГОДИНИ НАСАМ !
  • 40 Дупничанин

    37 2 Отговор
    "...Като цяло българите наистина не поставят членството на страната в ЕС под въпрос..."
    Даниелчо, свиньо лъжлива, ше те намера и ше ти нашокам простата предателска тиква, боклук!
  • 41 Здрасти

    43 1 Отговор
    Така се промени, че нямаме никакво производство и не дай си боже ако нещо се случи и вноса приключи няма да имаме какво да ядем освен хляб и котки. Това промени.
  • 42 Гост

    34 0 Отговор
    България в ЕС 2023 г - 80 годни за действия, стари руски танка.
    Сърбия, след война с НАТО - 323 танка, 1130 БТРи и 406 ракетни установки.
  • 43 Ветеран

    43 0 Отговор
    От уважавана медия през деветдесетте днес сте една жалка медия пропагандатор,олеквате с всяка публикация.
  • 44 реру

    7 23 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    В България това е тенденция още от времето на насилствено вкарване в ТКЗС.
    Сърбия /Югославия/ се размина и с този съветски модел...

    Коментиран от #49, #53

  • 45 Статия от "Работническо дело"

    39 1 Отговор
    някъде 70-те г. И с какво толкова ни е помогнал този съюз?
    Споменава се "корона кризата", като "много добра реакция и координация" на съюза? Не се споменава обаче, че сме принудени да купуваме още и още някакви ненужни ваксини, понеже онзи ковид 19, вече го няма, изменил се е. А ваксините са правени точно за него и не върши вече никаква работа.
    А също нищо не се споменава, че от най-високо ниво на съюза се откраднаха милиарди, присвои ги даже Урсула и какво? Никакви наказания!
    Споменава се и ДАНС, да наказват хората с друго мнение? Според автора, нямаш право да критикуваш този съюз? Май отиваме към Северна Корея? "Някои хора, са повече хора от другите"? Техното мнение, не само, че е "най-правилното", но трябва и да се санкционират всички други, понеже "са погрешни и вредни"?? Еми на кого му трябват такива ценности? С какво такава обществена система тогава е по-добра от бившия социализъм? Онези се целуваха с партийните шефове на другите соц страни, а тези сега открито си казват, че "всичко се определя от посолството"? Е, такава "демокрация" не е никаква демокрация!
  • 46 реру

    10 12 Отговор

    До коментар #12 от "Баце ЕООД":

    "Аз си спомням бая бакалийки, бая малки дрогерийки и тям подобни..."


    Така наречените НАРКООП, НАРМАГ и т.н. управлявани и регулирани естествено от...
  • 47 Гост

    33 0 Отговор
    България в ЕС 2023 г - раждания за тази година 45533.
    Сърбия, след война с НАТО, 2023 г - раждания за тази година 62519.
  • 48 вземете си почивен ден

    35 0 Отговор
    и спрете с манипулациите. Изхвърлени пари на вятъра, но затова пък лесно спечелени от вас. Няма как да пречупите духът на българите. Това да се знае!
  • 49 Гост

    35 5 Отговор

    До коментар #44 от "реру":

    Лъжеш! Живял съм и на село, по времето на ТКЗС. Тогава селото ни беше 3000 души, а днес е едва 500.

    Коментиран от #55

  • 50 Лотария

    17 1 Отговор
    Когато сравняваш България с Гърция и става смяххх , иначе и двете ги водят за бедни европейски страни .
  • 51 Гост

    17 1 Отговор
    България в ЕС, 2023 г - ръст на популацията тази година -34102.
    Сърбия, след война с НАТО, 2023 г - ръст на популацията тази година -28302.
  • 52 България завинаги

    7 32 Отговор
    в ЕС и НАТО

    Коментиран от #68

  • 53 Сталин

    35 6 Отговор

    До коментар #44 от "реру":

    Абе хайванин,ТКЗС то хранеше цяла България с плодове и зеленчуци ,зърно,цвекло ,грозде ,боб,соя от първо качество и също хранехме половин СССР

    Коментиран от #60, #61

  • 54 Гост

    28 1 Отговор
    С коментари 27, 31, 35, 42, 47, 49 и 51 става ясно, че не всичко се измерва с пари, уважаеми европчани. Не всички се кланяме на цар д0лар.
  • 55 реру

    12 10 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    "Тогава селото ни беше 3000 души, а днес е едва 500..."


    Тогава знаеш по онова време как се отиваше да живееш в града, сменяше местожителство и т.н.
    След 1990 год. това, което беше спирано, забранено и затруднявано се отпуши и явно няма спиране...

    Коментиран от #62

  • 56 Всичко тече

    37 2 Отговор
    Ако всичко беше така прелестно, нямаше да има яростна битка срещу паметта на българите и носталгията по хубавото на соца. ... А днес какво - ремонт на ремонта на ремонта - като започнеш от жълтите павета и спреш до законодателството. 80 % живеят на ръба, оцеляват... 2 мата милиардери и 2000 милионери не правят 80-те % вярващи в доброто на ЕС. Последните 30 години са смъртоносни за българския народ и държавата. Илюзионисти се упражняват върху живота на самоубийствени съзерцатели - това е България днес.
  • 57 Айде бе,

    8 25 Отговор

    До коментар #6 от "родител":

    Твоята е най лесна! Чемодан, вокзал и Москва. Направо си в рая! Никой няма да направи даже опит да те задържи тук, както преди 35 години.

    Коментиран от #65, #117

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пепи

    19 1 Отговор
    Понеже се прави сравнение със Сърбия, каня автора на статията да го разходя до там да види какво е ред, чистота, пътища и т.н.

    Коментиран от #64

  • 60 ха, ха, ха...

    9 11 Отговор

    До коментар #53 от "Сталин":

    А защо тогава не ти позволяваха да се заселиш в града без разрешение на властите или така нареченото "жителство"? За да не избягаш от нивата, че няма кой да копа...
  • 61 реру

    11 19 Отговор

    До коментар #53 от "Сталин":

    "Абе хайванин,ТКЗС то хранеше цяла България... и също хранехме половин СССР"


    Това с храненето на СССР беше голямата трагедия и причина "текезесарите" да взимат за
    тежкия си труд само жълти стотинки и да се чудят как да спасят децата от такова бъдеще...

    Коментиран от #63

  • 62 Гост

    23 6 Отговор

    До коментар #55 от "реру":

    След 1989 селяните не отидоха в града, а направо бяха изоставени от емигриралите си деца. Управниците ни концентрираха всички инвестиции край столицата, като така обезкървиха провинцията и провинциалните жители бяха принудени да търсят хляб по света или в самата столица, защото в селото не остана нищо.
  • 63 Гост

    18 7 Отговор

    До коментар #61 от "реру":

    Трохи - друг път. Срещу нивите си в кооперацията вземахме жито, люцерна, царевица, ечемик, цвекло, дини, пъпеши, боб....... Все неща, с които си отглеждахме овце, прасета, кокошки за да имаме истинско месо, а не магазинен отпадък. Сега, срещу същите тия ниви, които не продадохме, взимаме по 1000 лв рента на година.

    Коментиран от #67

  • 64 Ами сега!

    2 6 Отговор

    До коментар #59 от "Пепи":

    А ти през Сърбия минавал ли си поне транзит? Недей да ми ги хвалиш по инерция от преди 40 години! Всеки месец минавам през Сърбия поне по 4 пъти.

    Коментиран от #76

  • 65 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #57 от "Айде бе,":

    Нито пък теб те е спрял някой, да заминеш за любимата ти Турция.

    Коментиран от #72

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 реру

    8 11 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    "... Сега, срещу същите тия ниви, които не продадохме, взимаме по 1000 лв рента на година..."


    След като сте избягали и не искате да работите земята, с животни и т.н. сега търсите виновници.
    Щом това решава проблема...

    Коментиран от #71

  • 68 Абе

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "България завинаги":

    Датисере кучефостата.
  • 69 Гост

    9 1 Отговор
    България в ЕС 2023 г - 77% българи и 4,4% жицобера4и.
    Сърбия, след война с НАТО 2023 г - 83% сърби и 1,4% жицобера4и.
  • 70 Уъъъъ

    30 1 Отговор
    Всеки ден става все по-зле.
    Налазиха ни всякакви - хелзински комитети, лгбтта, ппта, убиха малкия бизнес, цените на ток и горива са в пъти по-високи, продуктите от първа необходимост - също.
    Образованието е под всякаква критика, здравеопазването е убито, инфраструктурата е в ужасно състояние.
    Цялата промишленост беше унищожена, и в България вече нищо не се произвежда.
  • 71 Гост

    10 7 Отговор

    До коментар #67 от "реру":

    А ти, да не би да хвана сърпа и да зажъна нивите на дядо си? Или се квалифицира като ИТ специалист, да опонираш в нета с евтини опорки?
  • 72 Айде бе,

    3 5 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Мен тук си ми е добре, а специално за Турция трябва да ме закарат с конвой за да стъпя там. Да му мислят такива като вас, дето им е тясна Българията и чакат някой друг да им подреди живота. Даже като се върнат в къщи пак мечтаят да има кой да ин слугува.

    Коментиран от #74

  • 73 Павел пенев

    39 2 Отговор
    Откакто е в ЕС България много се промени и то в негативна посока. Продължаваме усилено напред без собствена икономика, енергетика и селско стопанство. Плащаме данъци,такси и осигуровки, но нямаме здравеопазнане,образование и социална сигурност. Страната е превърната в пазар за стоки и услуги на запада а търговската печалба не се инвестира у нас а се изнася навън. Навън се изнася и поколението млади хора,които създават семейства и деца но с чуждо а не българско гражданство. До 1989 год.на 15 септември постъпваха по 110-120 хиляди първолаци, а а сега са 57,000 за година от които 30% циганета които учат до 3 клас след което се женят. Ето така се промени страната насилствено напъхана в ЕС и НАТО.
  • 74 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Айде бе,":

    Не реви за другите. Гледай себе си.
  • 75 Коментар

    17 1 Отговор
    Нищо против ЕС нямахме докато не решиха да ядем скакалци...Също така вместо за мир говорят за климатични промени.Смахнали са се.
  • 76 Пепи

    7 2 Отговор

    До коментар #64 от "Ами сега!":

    Не минавам през Сърбия, а работя с тази държава от 23 години и я познавам, доста добре. А това че минаваш оттам изобщо не значи, че знаеш нещо. Затова не се изказвай неподготвен.
  • 77 нннн

    11 0 Отговор
    Тия лyди ли са?
  • 78 Някой

    25 1 Отговор
    Това като реклама на ЕС ли са го приемам? Ако беше толкова хубаво, нямаше да се налага да се рекламира.
    Държавата се обезлюди от както сме в ЕС. Младите отиват да учат и остават там. После си остават за постоянно и създават семейства там. Това е неоколониалната политика на ЕС и на САЩ.
    Тъй че, какво ни донесе ЕС?
  • 79 Кой кого лъже ?

    23 0 Отговор
    Средната брутна заплата през май 2023 в Сърбия е 118 992 динара, което е около 1985 лева.
    За сравнение, според последните данни на Националния статистически институт в България средната брутна месечна работна заплата e 1 882 лв.
    Така излиза, че в момента в западната ни съседка заплатите са с около 100 лева по-високи от българските.
  • 80 Мирослав

    34 3 Отговор
    Промени се до неузнаваемост.... вече няма индустрия, няма земеделие, няма армия, няма язовири , няма летища, няма железници, няма корабоплаване, няма пътища, няма образование , няма детски градини и ясли , няма правосъдие,..... списъкът е дълъг......на път са да унищожат и енергетиката...... Продължаваме Промяната!....фашизмът се завръща, но няма да се плашите!
  • 81 ханс

    19 0 Отговор
    Да ,окончателно пропадна държавата
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ежко

    18 1 Отговор
    Смилов...разходи се малко по провинцията и после пак ще си говорим.От бюрото няма как да разбереш кое какво е и колко е всъщност.
  • 84 Зле сме

    14 1 Отговор
    Но Смилов е добре. Иначе средната заплата на университетски преподавател е по-ниска от средната за страната. Затова се натягат за някое друго евро от западните спонсори и майндсетъри. Калпав народ - продажна интелигенция.
  • 85 Ти си

    1 0 Отговор
    Офффф......
  • 86 Обективист

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Комунистите поне оставяха сладките приказки и блянове за Комунизма, в неопределеното бъдеще, а наглите атлантисти се опитват да ни убеждават, че в момента сме в Рая.
  • 87 Факт!!!

    2 13 Отговор
    Некадърниците са зле, хората които работят имат пари и се развиват.

    Коментиран от #88, #92

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Алфа херинга

    33 1 Отговор
    Виждаме. Най бедната и най корумпирана страна в ЕС. Нивото на образованието стигна критично ниски нива, спортът дълбае дъното с малки изключения, цените на стоките и жилищата почти достигнаха европейските, докато заплатите са най ниските. Селата и малките градове се обезлюдиха или се напълниха с цветнокожи. Армията беше ликвидирана и разпродадена. Сега остава само да ни вкарат и в чужда война. Ще бъде чудесен завършек на тази бляскава промяна.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 TV Бобов дол

    24 3 Отговор
    Стана ми много смешно когато сравнима България със Сърбия. Сърбия я биха , мачкаха , бомбардираха, територии и отнеха и пак стои по-добре от нас които сме вече 16 години в ЕС че даже сме и членове на НАТО (това същото което ги бомбардира) ! Много плитка манипулация и тъпа пропаганда - живеем в глобалния свят , пътуваме гледаме и правим преценка на нашия живот с живота на останалите около нас .
  • 94 000013

    27 2 Отговор

    До коментар #9 от "манипулира":

    А бе кел.еш , нямаш си а представа от 1990 да 2007 колко магази чета от всякакъв род имаше , колко колко квартали кафенета и ресторант чета имаше , колко фурни имаше , ,колко ма дро де направиха , колко мелници и фурни за хля и закуски имаше , зеленчуковите борси пратиха по шефовете с родна стока , малки работилнички
    и бутици хората бяха в еуфория и всеки пробваш нещо ново , чредприемаческия дух у българина се разпали и после - ЕС и веригите магази лека нощ български предприемсчески дух , останаха с пари и бизнес само мутрите и корумпирани политици !
  • 95 Язека

    20 0 Отговор
    Когато някой лъже, или се смята за много хитър, или смята читателите за глупави.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Болярче

    1 18 Отговор
    Сега си е много по-добре.Ако копейките хванат влака за Москва ще стане още по-добре.Получавате ниски заплати защото работите за ония с куфарчетата.Работете за себе си.
  • 98 Малийййй,

    4 0 Отговор
    Тая статия ме възхити!
  • 99 Един

    4 10 Отговор
    Каквито и локуми да разтягате, истината е, че българите не са живяли по-добре от векове.

    Коментиран от #100

  • 100 Всъщност,

    18 1 Отговор

    До коментар #99 от "Един":

    Може да имаш пари, но нямаш свестна медицина, образование, селско стопанство, индустрия. Имаш престъпност, мръсотия в градовете около кофите, клоните в центъра на градовете ти се навират в устата, наоколо е пълно с стари пушещи коли, нямаш нормални услуги и ред по пътищата. Та всъщност, кое ти е по-добре?

    Коментиран от #104

  • 101 охо

    4 15 Отговор
    Слабоумният българин вече забрави как преди 2007-ма година заплатите у нас бяха по 200лв и не стигаха за храна на един човек.
  • 102 Ченгето Сашко Андреев

    12 0 Отговор
    Тия цифри са много добре скалъпени.
  • 103 Надрусан син шаман

    12 1 Отговор
    Ем, че тая статия противоречи много на другата Защо толкова много хора напускат България?
  • 104 Един

    3 17 Отговор

    До коментар #100 от "Всъщност,":

    Много реват, че били едва ли не умирали от глад, а аз виждам ябълкови, черешови, орехови, черничеви, сливови, прасковени дървета просто плодовете им падат долу и никой не ги поглежда в градовете. Услуги има за всички и то на добро ниво...не знам ти къде си ги търсил! Престъпност винаги е имало и винаги ще има. Истината е че за мързеливия, винаги освен при комунизма е лошо. ЕС е най-хубавото, което ни се е случвало от доста време насам.
  • 105 Сега

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ще ядем украински хляб и питки и ще затрием и сектор земеделие.

    Коментиран от #116

  • 106 Перо

    16 2 Отговор
    Абсолютна стъкмистика и лъжа в данните! Вижте само цифрите на чуждестранните инвестиции! Те обясняват всичко и защо там инвестират чуждите фирми! Това се крие от джендъра Смилов, който по неизвестни причини се явява коментатор на българския екип на DW! Друг път се показва като пропагандатор с измислена професия, независим или под шапката на друга медия! Един файтон хора се мъчат да създават суматоха за цели митинги тичайки от медия на медия, тролене, коментари и шум, във всички посоки! Остава сами да си повярват!

    Коментиран от #108

  • 107 Аре нема нужда

    15 2 Отговор
    Егати лъжите и тъпните.Откакто сме роби на ЕС им ядеме и пиеме третокачествените храни и напитки ,онкоболните се увеличиха драстично в България ! За това,че има огромна престъпност е виновен пак ЕС ! Нито едно решение или закон не може да се приеме без "богословията" на джендърите.Пълен упадък и деградация !
  • 108 Перо

    13 2 Отговор

    До коментар #106 от "Перо":

    П.С. Даже широко рекламираната от Киро кампания за мощната инвестиция на немски концерн за производство на електрически коли в Ловеч се провали безславно, като избягаха на бързо в Сърбия или РСМ, понеже сме “много добре” и германците не проучват условията и пазара! Дреме им за БГ и ЕС! Темата стана табу и има заповед към джендърските медии, да се мълчи по въпроса!
  • 109 Констатация

    1 10 Отговор
    Статията е вредна и много противопоказна за привържениците и симпатизанти от "Възраждане" !!!!!!!!

    Трябва да си кьорав, или "изрожденец" русофил, за да не виждаш, че присъединяването на България към ЕС с възможностите които се дават, е най хубавото нещо което се е случило на България след Освобождението от турско и сравнимо само със Свободата която получава българския народ със Съединението на България.!!!
  • 110 ха ха

    10 2 Отговор
    ами виждам промени , 80% икономисват от храна и отопление за да си купят дрехи и обувки , 90% мразят всички до обяд а след обяд са 95% , бандитите облекли законодателни тоги си пишат закони за лична употреба , здравеубиването работи за заплатата на началника , униформени мутри конфискуват лични автомобили , борците срещу мафията са 10 пъти повече от мафиотите и все не успяват да ги преборят , а корупцията е на 100% , хората се развиват ама в обратна посока
  • 111 Справедлив човек

    10 1 Отговор
    "България няма да я има до 2030 година"
    Това е казал един гърбонос ционист на име Ротшилд.
    Сами си направете изводите.
    .... ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЛИ, ЗАВИСИ САМО ОТ НАС, БЪЛГАРИТЕ.
  • 112 Справедлив човек

    8 2 Отговор
    Нека се обединим, нека обединим нацията ни, нека бъдем патриоти и започнем да отстояваме САМО НАШИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС.
    Ние сами можем да произвеждаме, да се образоваме, да се лекуваме, да си пазим националните граници.........
    НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ЕС И НАТО.
    НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ШЕГЕН И ЕВРОЗОНА.
    НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ЕВРЕИ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ...........
    ИМАМЕ НУЖДА ОТ НАШАТА СВОБОДА И ТРЯБВА ДА СИ Я ОТВОЮВАМЕ.
  • 113 Справедлив човек

    7 1 Отговор
    НЕКА БЪДЕМ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, А НЕ РОБСКА КОЛОНИЯ.
    ....... Всичко зависи САМО И ЕДИНСТВЕННО ОТ САМИТЕ НАС.

    Коментиран от #114

  • 114 Истина

    0 4 Отговор

    До коментар #113 от "Справедлив човек":

    Ще бъдем,всичко ще бъдем.
    Илюзии,цял живот чакам,сега и децата ми ще чакат, внуците....
    Генетиката е точна наука.
    Какъв народ -такава и държавата.
    Ще бъде всичко,което сме.
    Ни грам повече.Искренни благодарности на Европа,че се мъчи да ни помогне!
    Но напразно,нищо няма да стане.

    Коментиран от #121

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Истина

    0 4 Отговор

    До коментар #105 от "Сега":

    Винаги си ял украински питки.
    Години наред.
    По една проста причина,че тази държава винаги е произвеждала МНОГО зърно.
    И винаги е била от първите на световния пазар.
    И по съветско държавата,а сега бизнеса купували и купуват
    украинското зърно.
    Затова, продължи да си похапваш украинските питки.
    Да ти е сладко!
  • 117 Родни

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Айде бе,":

    Твоята е още по-лесна!
    Катафалка гроб пръст, а може и без катафалка, а направо жив и пръст!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Матей преображенски

    7 0 Отговор
    Какво се промени бе,грездей,само градските площади греят като от картинка,а другаде е като след бомбардировка,пустош и дупки по улици и шосета.
  • 120 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    До преди десетина години и централните части на градовете бяха тотално занемарени ,без авариен ремонт дори,но видяха от София как се краде от общ-поръчки и кметовете се юрнаха да надписват с милиони и да крадат безогледно.сега и по селата почнаха с тия одурми.
  • 121 позеленял

    5 0 Отговор

    До коментар #114 от "Истина":

    европа помогна , с финансиране на мафията

    Коментиран от #122

  • 122 Истина

    2 0 Отговор

    До коментар #121 от "позеленял":

    Какъв народ -такава и държавата.
  • 123 Е убуу де

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ама българина ходи у Сърбия на кулинарен туризъм, а не сърбина тук. Смилов така и не вдява, че БВП нищо не значи.
  • 124 Авторчето

    2 0 Отговор
    Ти бил ли си някога в Сърбия да видиш индустрия, пътища и развитие бе, манипулаторче? А? Разбирач смешен.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Адски глупости смислов адски . Най глупаво беше тоеваз а сглобката между ГЕРБ ДПС и Възраждане , толкова глупаво че си за специализирана помощ познай при какъв специалист ... Апропо това за увеличените заплата за времето от влизането в ЕС беше верно и по време на управлението на ГЕРБ , как да не е като е почти всичкото време от 2007 насам ... тогава не съм чул да беше аргумент за нещо увеличените заплати!? Нечистоплътни сте промянаджиите и очите на мислещ човек ставате за смях .
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Пълни глупости

    0 0 Отговор
    Еврочленството е заробване. По принцип сме на нулата. Колко даваме членски внос, почти толкова и ни връщат с програми, но с всякакви условия и прокарване на техни интетеси. Превръщат ни в тяхна колония. Малкия бизнес умря, за да останат техните фирми и огромни търговски вериги.
    А по въпроса за културата е катастрофа за България. Те ни унищожават вековни традиции, бъркат се във възпитанието на децата, образованието е станало дебелизиране..
    Да си против само ЕДНИ ваксини, не те прави веднага "антиваксър" и "путинифол"! Доказано е вече даже и от юристите, че това за ковида не са ваксини, а генна терапия... Просто излъгаха хората и си направиха огромен експеримент. Но някои даже от това умряха.
    Изобщо тази статия е писана от неуки хора, които се опитват да направят голяма манипулация. Все едно без ЕС бихме били много по-зле. Глупости. Даже без техния диктат и унищожение на електроцентрали, на индустрията, на средния и дребния бизнес, без да ни забраняват да търгуване с други, извън ЕС и без да ни карат да помагаме на някаква си Украйна, която не е нито в съюза и нито в НАТО щеше да сме много, много по-добре. ЕС е заробване в някакво ТКЗС, комунистически съюз. А ние нали от това уж бягаме? Искахме демокрация, но получихме друго заробване.