Last news in Fakti

11 Септември, 2023 13:57 8 430 58

Румен Петков пред ФАКТИ: Няма „сглобка“, две посолства управляват България

  • румен-
  • петков-
  • абв-
  • борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • денков-
  • тройна коалиция

Ако се покажете още няколко пъти министърката на туризма – с или без костенурка, това със сигурност ще даде решителен принос за упадъка на кабинета, казва председателят на партия „АБВ“

Румен Петков пред ФАКТИ: Няма „сглобка“, две посолства управляват България - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес се обяснява на обществото, че колаборацията на измамниците - тези, които излъгаха едните 600 000 и другите 600 000 избиратели, е подвиг. Други задачи на новата коалиция са ограбване на парите от Плана за възстановяване и устойчивост, възпрепятстване на богатите да обеднеят и на бедните да водят нормален живот. За ролята на ДПС в управлението, за Алексей Петров, за „АБВ“ преди местните избори… Пред ФАКТИ говори Румен Петков, председател на партия „АБВ“.

- Г-н Петков, кои партии управляват в момента в България?
- Аз мисля, че в момента не партии управляват България, няма „сглобка“, а страната ни се управлява от две посолства. Много пресилено е да се каже, че български партии управляват в момента държавата.

- Кои са тези посолства?
- Американското и британското. Те са много активни през последните години - особено британското посолство. То много активно работи след 2000 година насам, но нямаха успешни интервенции върху Министерството на вътрешните работи и върху отделни служби до 2010-а. След това те решително влязоха в системата за сигурност. Така че да се твърди, че партии управляват в момента, е едно доста непремерено изказване и придава на говорещите го едно самочувствие, което не ни приляга, ако сме обективни хора.

- „Сглобка“ в името на държавата или в името на властта. Как го виждате…
- В момента имаме едно персоналното оцеляване в името на властта и грабежа.

- А как виждате ролята на ДПС в този кабинет, защото те са един неформален участник, неформално подкрепят кабинета, но…
- ДПС днес е с твърде особена позиция, но, бих казал, значима. Много се надявам именно от там да дойдат някои възпиращи елементи към напъните на властта да правят промени. Визирам специално този рубеж, който е свързан с Конституцията. Промените в Конституцията може институционално и нравствено да съсипят Българи за десетилетия напред, ако допуснем пренаписване на историята ни - като се прави в момента. Когато американският посланик беше изслушван в сенатската комисия, той достатъчно ясно каза, че основната му задача в София е да работи за дистанциране на България от Русия. Британският посланик пък тук и там се хвали, че управлява ефективно „играчите“, респективно хората, от които зависи дистанцирането на България от Русия. А това е много съществен въпрос. България не трябва задължително да е близка с Русия, но българите трябва уважаваме своята собствена история. Значи сме готови да издигнем паметник на летците, бомбардирали 1943-1944 година София, а в тези бомбардировки са загинали над 4500 жени, деца и старци, а в същото време говорим как ще съборим Паметника на Съветската армия, която е освободила Европа от нацизма. Това вече е много обезпокоително.

- Тук малко изпреварихме един въпрос, защото все по-ясно от „Левицата“ давате заявка за референдум за отмяната или не на 3 март като национален празник…
- Когато говорим за референдум, трябва да споменем, че зад него стои инициативен комитет с огромна интелектуална мощ в лицето на академик Иван Юхновски, професор Валери Стефанов, с ангажиментите на професор Андрей Пантев, депутатът Петър Витанов. Не искам да подценявам никого, но става въпрос за много сериозна декларация, подписана от лидери, които са готови да бранят българщината от чужди посегателства. Всеки гражданин, който изпитва принадлежност към България, към българската история, трябва да се включи с всички сили и средства за организирането и реализацията на този референдум.

- И да се върнем към управлението. „Сглобка“ ли бе и Тройната коалиция. Искам да ви върна доста време назад, защото и там ДПС играеше сериозна роля…
- Разбира се, че не беше „сглобка“. И това бе така, защото решенията се взимаха пред обществото, а не се правеха срещи на лидери край градове – договорки някакви между трима. Обществото наблюдаваше заседанията на коалиционния съвет. Пред очите на хората бе всичко, практически всеки месец имаше отчет. В Тройната коалиция много ясно бяха разпределени отговорностите и ангажименти на всяка една от партиите. А ние днес виждаме как ГЕРБ практически управлява министерствата и това не мисля, че е тайна за никого. Всички тези лъжи от ПП, че ГЕРБ нищо не управлява, са за пред хората. А всъщност слушат посолствата, нали всичко се съгласува с тях. Като прибавим към това, което трябва да чуе обществото, и някой медии, защото те участват активно в промиването на мозъци, картината блясва. Но аз се надявам, че обществото ще даде урок на тези медии, че това е техен проблем - на медията, а не е на обществото.

- Вие сте бил министър на МВР. Обяснете, в този ред на мисли, защо е важно - както чуваме от записа на Националния съвет на ПП, да имаме „наше“ МВР…
- Аз ще припомня, че в момента, в който станах вътрешен министър, се оттеглих като председател на предизборния щаб на „Коалиция за България“. Направих това, за да не оставя никакво съмнение, че ще има влияние по някакъв начин на вътрешното министерство върху изборите. А след това се нагледахме как това стана практика. И друго. Аз съм сменил трима или четирима служители и то поради пенсиониране – говоря за шефове на областни дирекции и национални служби. Хора, с които работи преди мен професор Георги Петканов, светла му памет. Това беше един период, в който в министерството се създаде усещане, че то е приоритет на държавата. Ще припомня и това, че това бе периодът с най-големи инвестиции, защото министерството се оборудва с автомобили, техника, екипировка и т.н. А после какво – последваха няколко кадрови погрома, което всъщност деморализира и продължава да деморализира служителите. Това е грозно. Днес управляващите показват, че гледат на МВР като на политически предизборен инструмент. Недостойно и жалко е това.

- Алексей Петров! Третото покушение срещу него се оказа успешно. Вие сте имали допирни точки. Добър служител или е преекспонирана ролята му в службите?
- Аз не бих казал, че Алексей Петров е бил сериозен фактор в службата за сигурност преди да стане съветник в ДАНС. Би било спекулативно аз да обяснявам той какво влияние е имал. Мисля, че е имал такова влияние и е бил безспорна фигура в ДАНС, но аз не мога да бъда полезен. Хората, които са работили с него в качеството му на съветник в ДАНС, могат да бъдат по-полезни за неговата работа. По темата могат да коментират хора като генерал Чобанов, генерал Драшков, полковник Марков, Цветелин Йовчев, който е работил отблизо с него.

- Убийство от третия опит. Как да гледаме на това…
- За мен, за България това е удар по държавността. Но тук има и нещо друго. А именно активната роля на Алексей Петров за реализацията на това правителство ясно. Нека си припомним как чрез публичните си изяви – защото той беше „добре дошъл“ в Btv и Нова телевизия, показа личната си ангажираност с реализацията на това правителство. Скоро, от преди дни, имаше един много добър материал на ваш колега, който описва как Петров е бил ангажиран още със самия изборен процес, защото е обезпечил работата с машините преди изборите. Този факт трябва да бъде оценен от българските граждани по достойнство, защото това е един вид нерегламентиран натиск да не се проверява ефективността на машините. Това е било процес и всички българи, а и най-вече гласоподавателите на „Продължаваме промяната“, трябва да си дадат сметка как продължава „подмяната“. Как „подмяната“ говориха на българските граждани, че ще се дистанцират от ГЕРБ, че ще пенсионират Борисов, но видяхме как му се хвърлиха в обятията. Това показва, че господин Петров е постигнал много в това си начинание.

- След местните избори ще видим ли нова конфигурация в правителството?
- Първо правителството трябва да устиска до местните избори.

- Имате съмнения ли…
- Предвид това, което в момента виждаме, а именно, че управляващите имат такъв интелектуален недоимък, че… Ако се покажете още няколко пъти министърката на туризма – с или без костенурка, това със сигурност ще даде решителен принос за упадъка на кабинета. Тази жена, която не бива да бъде допускана в приемния ден на министъра на туризма в сградата на министерството, е министър на туризма!? Какво повече да се каже. Също наблюдаваме и поведение на министър-председателя, което принизява, унищожава нравствено и интелектуално човека Денков. А вътрешният министър, който реализира „нашето“ МВР... Той посегна върху хора, с които е работил години наред. Те са били до него. И какво излиза. Допреди да стане министър тези хора са били кадърни и професионално подготвени колеги, а сега виждаме отношението му към тях. Освобождаването на главния секретар е изключително неморален акт. Не искам да коментирам другите сектори. Оказва се, че същността на „Продължаваме подмяната, пардон промяната“ е жалка. Стою правото – нали го ротираха. Говоря за председателя на Правна комисия в парламента Стою Стоев, който беше сменен от представител на ГЕРБ. Но ние не трябва да забравяме, че за „Демократична България“ и ПП това бе човекът, на когото те разчитаха в правната сфера. Стою правото с две свои публични прояви показа, че най-добре владее „аааа“ и „ъъъъ“, но правни познания няма.

- Партиите гледате към местните избори. АБВ какви „сглобки“ и некоалиции ще прави по места?
- АБВ е част от формацията „Левицата“ и се надявам, че обществото ще оцени перспективата ни, защото ние сме една солидно политически подготвена коалиция. Имаме възможност да участваме със своите кандидати ефективно, в интерес на обществото в управлението на общините. Трябва да се знае ясно, че „Левицата“ е структурата, която може да формира и реализира лява политика в полза на България.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой е

    53 64 Отговор
    този?

    Коментиран от #7, #11, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тома

    55 54 Отговор
    На този му викат глъвътъ
  • 4 Читател

    93 51 Отговор
    Браво ! Рядко има статии с твърдения от първо лице , в които се говори конкретно !

    Коментиран от #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Съдията Дред

    58 14 Отговор
    Колкото и верни неща да говориш, от тоз политически гьол не моиш вече риба я.
  • 7 АБВ

    68 59 Отговор

    До коментар #1 от "Кой е":

    Един гаден комуняга
  • 8 Чубайс

    69 52 Отговор
    Предстваям си как излиза от руското посолство след тежка маса и им се изпикава на входа
  • 9 да питам

    32 25 Отговор
    сега не сме ли 2023 година.
    стига сте вадили коментатори от 2021 г- като петков, кремка фришопова, Зайка зайкова и прочие.

    сглобката се получи но пачки,кюлчета барселона не стана
  • 10 още през 2/та световна

    51 22 Отговор
    са искали да ни изорат напълно, остатъчно препитание картофи. какъв им е проблемът на англичаните?
  • 11 Боцмана

    56 58 Отговор

    До коментар #1 от "Кой е":

    Този е нагъл безочлив лъжец, руски пропагандатор!
  • 12 Канада е доминьон на Великобритания

    24 36 Отговор
    А САЩ и Канада имат най либералната граница
    България е в съюз с Великите сили ЕС и в съюз с НАТО военната организация на великите сили

    Коментиран от #58

  • 13 Само питам

    53 45 Отговор
    Защо всички руменовци са все руски подлоги! Румен Радев, Румен Овчаров, Румен Петков.....

    Коментиран от #24, #29, #46

  • 14 Фонтан

    24 14 Отговор
    А китайското и индийското, не са ли активни?
  • 15 Казуар

    44 39 Отговор
    Главанак Петков, на теб мозъкът ти е промит от руското посолство.
  • 16 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    41 31 Отговор
    Знаме според Румбата България трябва да се управлява само от едно посолство - руското!
  • 17 Ако някой ми повярва

    31 19 Отговор
    Реки от жива вода ще потекат и ще пикате в шадравани.
  • 18 реру

    47 27 Отговор
    "... Няма „сглобка“, две посолства управляват България..."


    Има повече посолства...

  • 19 адрес 4000

    43 34 Отговор

    До коментар #1 от "Кой е":

    Този е
    Много нагъл агент на влияние подчинен на Московията
    Реве ,че ни управляват Американците
    А нито думичка няма да каже за руското посолство
    Той самият и всички други четирихилядници редовно ходят на поклонение там
    И с охота изпълняват поръчките на леля Митрофан

    Коментиран от #31

  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    37 25 Отговор
    АЛОООООО ПИКАЕЩИЯ ШАДРАВАН ........ ВИЕ ИСКАТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВА ПОСОЛСТВОТО НА ...... МУТРОФАНОВА ЛИ ? ?
  • 21 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    27 19 Отговор
    А, такова 🥂 Господин Петков! Малко се объркахте - две са - ама са американското и руското! Не бъдете така скромен!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Алигатор

    35 16 Отговор
    Пропуска руското , но той е техен агент , затова мълчи .
  • 24 явер

    24 11 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Защото румен цвят е червеният.
  • 25 Най дейния русофил

    30 11 Отговор
    Със семейството си няма толкова снимки.

    Коментиран от #43

  • 26 Тодор

    25 21 Отговор
    Това е председателят на партия АБВ.
    Характерното за нея е, че членовете са по-малък брой от буквите в наименованието.
    Но този пък не спира да се показва и остроумничи.Това е издевателство.
  • 27 един

    22 14 Отговор
    тебе те знаем, че си на отчет към руското посолство ... така че се скривай някъде в миша дупка и не се изказвай неподготвен - политически труп. мине се не мине и някой политически труп изпълзява от дупката си да дава акъл ...
  • 28 Калмук

    12 13 Отговор
    Руменчо, може би си прав, но с какво са по-различни от теб ?!?!? Само ПОСОЛСТВАТА са ви други !!!
  • 29 реру

    27 11 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Не пропускай Румен Гечев... може да се обиди...
  • 30 Съмишлиник

    18 17 Отговор

    До коментар #4 от "Читател":

    Ами руското посольство «като тропа на Масата на президента « Явно са изнервени
  • 31 Аватар

    17 15 Отговор

    До коментар #19 от "адрес 4000":

    Това за 4000 -ците по медиите го пусна Лена Бориславова,началник на политическия кабинет на правителството на Кирил Петков.Нямам основание да и вярвам,след като не предостави доказателство за твърдението си.Кой от кое посолство получава нареждания и хонорари може да се разбере от банковите преводи по сметките на заподозрените в обслужване на чужди интереси лица.И пак има едно но- банковата тайна.Така,че нека не клатим въздуха с твърдения.Остава да се надяваме,че България ще започне все някога да води самостоятелна външна политика в собствен интерес.

    Коментиран от #44

  • 32 уауууу

    14 14 Отговор
    Румба,що не си таковаш това,а ?
  • 33 Роналд Рейган

    22 13 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО ТОЯ Е МИЛИАРДЕР, НЕ МИЛИОНЕР А МИЛИАРДЕР, ИМА ОРЪЖЕИНИ МАГАЗИНИ, КАТО МИНИСТЪР ВСИЧКИ ДРОГАДЖИИ МУ СЕ ОТЧИТАХА В МИНИСТЕРСТВОТО, ДА КАЖЕ ЗА ПЛАМА ПЛЕВЕН, ТАКА СТАНА МИНИСТЪР, ДА КАЖЕ ЗА СЕСТРИ БЕЛНЕЙСКИ, ДА КАЖЕ ЗА ФИРМА ЕВРОЛАП, ИСПИСЪКА С ИЗМАМИТЕ МУ Е ОТ СОФИЯ ДО ПЛЕВЕН, ПРОПОДНАЛ ПИЯНИЦА ДА КАЖЕ ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ МУ ДАВАТ ВИЗА, ГЛУПАВ КЛОУН
  • 34 Пфф

    23 13 Отговор
    Какви бомбастични глупости е надрънкал бай Румен, надминал е себе си.
  • 35 Дрън, дрън ... съветски чугун

    21 12 Отговор
    Каква "достоверна информация" от собака мирофановна ... :)))
  • 36 шлосер

    7 9 Отговор
    САЩ и Англия, са гарантите на териториалната цялост на Украйна, по Будапещенският протокол!
  • 37 Димитър Георгиев

    22 13 Отговор
    На тоя комунистически престъпник,защо му давате трибуна?
  • 38 Кондуктор посоль мутраФанала

    19 15 Отговор
    Молодец ! Так держать !

    Сещам се как това влeчyro ронеше крокодилски сълзи по изгонените 70 руzки шпионина и другарЕ по чашка.
  • 39 шлосер

    14 16 Отговор
    САЩ и Англия формират 50% от БВП на света а Китай и Русия, 20%!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тоз

    14 10 Отговор
    ръб на снимка да го видиш, трябва да му покажеш вратата на тоалетната. Стига пикал газ, където му дойде мерака. Путкин мерзавец.
  • 42 Незнаещ

    21 10 Отговор
    Нека Румбата каже,кое Посолство управлява България от септември 1944г и дали волята на народа е била пролетарска диктатура??
  • 43 А не, не в грешка си

    21 8 Отговор

    До коментар #25 от "Най дейния русофил":

    ПосолствоТО на московиеТО му е семейството, русофилска обвързаност.
  • 44 Адрес 4000

    14 9 Отговор

    До коментар #31 от "Аватар":

    Много ясно знаем какво означава за вас работещите във ферми (за повлияване на общественото мнение) България да води уж независима външна политика
    Интересите на България са да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО и изкореняване на руското влияние
    Това е независима политика ,нали така?

    Коментиран от #47

  • 45 ИНЖ

    14 9 Отговор
    Тоя клоун си мисли, че още сме в соцлагера(посолството на СССР управляваше Бг). Инерция от отминали времена.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Аватар

    9 4 Отговор

    До коментар #44 от "Адрес 4000":

    Точно така,но до момента не виждам къде е пълноправието в членството на България в НАТО и в ЕС.Географското положение на България предполагаше повече ползи за българските граждани,които да бъдат извоювани от политиците ни след членството ни в тези съюзи.Къде е причината- в нашите политици,в НАТО и ЕС или и двете?
  • 48 007

    19 10 Отговор
    Не знам кой управлява България, но със сигурност теб те управляват от посолството на путлеристан!!! 🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 49 путлерастки

    13 9 Отговор
    Б О К Л У К
  • 50 Чиба,бе!

    18 8 Отговор
    Кремълска Мастия!
  • 51 Този

    8 6 Отговор
    Е за затвора от отдавна. И е прав, че ни управляват две посолства, но обърка имената. Защото това да руското с кукла Радев, Възраждане и БСП и американското с кукла ПП/ДБ, ГЕРБ и фурнаджийската лопата ДПС.

    Коментиран от #52

  • 52 Стършел

    7 6 Отговор

    До коментар #51 от "Този":

    Това човече даже се мъчи да бъде и духовито, но му лъщи червения за.ник още повече! Може да се сравнява по остроумие само с копеековци и чалгаджии! Изключително се настървява щом усети келепир от някъде.
  • 53 От срам

    9 5 Отговор
    Заради този, заради фатмака, заради Овч. ще си сменя името
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Златен скункс

    6 3 Отговор
    Тъп съм и не разбирам защо когато някой заговори за българския интерес става руски агент/кой беше и брои в посолството, ако е бил там хонорара, кой му държа п.шката на фонтана и още и още/.При толкова облъчени недоразумения,лижещи г.з.на ,забележете-хамерика зае......на България и получаващи според.....усилията съответните центове да живеем в България. Целта е територия, плацдарм срещу Русия, честити нови бази/хамерикански/около Ямбол-ще подпомагат раз вистието на местния бизнес. В Ямбол са добре,защо не направите нещо за северозападната България? Мога да кажа още много имного,но ще ме изтрият пак.

    Коментиран от #56

  • 56 Не е нужен толкова голям коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Златен скункс":

    За да разберем че искаш цялата България да е транплин на московието за други военни анексии.
  • 57 пикльооо

    2 1 Отговор
    А на теб много ти се иска рашисткото посолство да ни управлява. Затова ти се плаща от там.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.