Last news in Fakti

28 Септември, 2023 16:00 4 462 38

Валерия Велева: А защо Пеевски?

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • герб-
  • пп-дб

Доган му даде шанс да се докаже, да демонстрира пред всички на какво е способен. И не сбърка

Валерия Велева: А защо Пеевски? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки ден напоследък чуваме от водещите на политическите предавания в различните телевизионни и радио-канали неизменно един и същи въпрос - защо Пеевски съобщава всички новини в аванс, които после се случват.

Така зададен самият въпрос вече е признание за ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски, който в последните три месеца се превърна във водещата фигура на българския политически живот. При това с мълчаливото съгласие на всички участници в този процес.

ПЕЕВСКИ “СНАСЯ” НОВИНИТЕ

Искате да научите какво ще стане в държавата - слушайте Пеевски. И това вече се налага като аксиома - журналистите си намериха точния човек, който по един адекватен, систематичен и разбираем начин пълни съдържанието на медиите. Изпреварва събитията, защото умее да следва логиката им, нерядко защото е част от тях и в този смисъл е носител на информация.

От Пеевски научаваме за конституционната и съдебната реформа, за мястото на главния прокурор, за антикорупционния закон, за промените в службите, за военната помощ за Украйна, за ДДС-то, за ресторантьорите, за националния празник, за "Лукойл", за Руската църква, за бонус-донос…, а когато една сутрин съобщи, че земеделските протести ще спрат до обяд и това се случи - медиите буквално изпаднаха в ступор. И изплува резонният въпрос - Денков или Пеевски е премиерът в държавата. Разбира се и за Пеевски, и за Денков такъв въпрос не стои.

Но пък вече е традиция подписът на Пеевски да стои редом до този на Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов под най-важните законопроекти - нещо, което дори и в кошмарите си ПП и ДБ не са сънували.

ОТРЕДЕНА МУ Е СПЕЦИАЛНА РОЛЯ

За да разберем и анализираме този феномен, трябва да се върнем в деня на избирането на правителството на акад. Денков (06.06.2023), когато изненадващо лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски гласуваха "за", изтъквайки, че е това не е подкрепа за състава на кабинета, а за обещаната конституционна реформа. И до сега не са отстъпили от тази позиция. Още тогава от ДПС дадоха знак, че на Пеевски е отредена специална роля. В първия момент в дясно приеха тази непоискана подкрепа като провокация към избирателите. Мнозина и днес продължават да мислят така.

В парламента обаче Пеевски постепенно изплува от зоната на мълчание, в което бяхме свикнали да го виждаме, и пое тихо и кротко диригентските функции. Самото конструиране на това странно Народно събрание мина през кабинета на ДПС и с невидимата, но решаваща роля на Пеевски. Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на държавник, на диалогичен човек, който умее да тушира антагонизми. И най-важното - да дава решения, да сочи изход. Пред кабинета му се заредиха на опашка депутати, които разбраха, че ако искат даден проблем да бъде решен, трябва да почукат точно на тази врата.

За мнозина анализатори това е обезличаване на ПП и ДБ, дискредитиране на управляващата коалиция. Боряна Димитрова от Алфа Рисъч изтъква: "Колкото по-видима е подкрепата на ДПС, толкова по-висока цена плащат ПП-ДБ, колкото по-явно Пеевски подкрепя всеки един от законопроектите, толкова повече електоралната тежест на ПП-ДБ олеква." В такива случаи хората казват - който не знае стъпките, не се хваща на хорото...

"Пеевски беше стигматизиран като лошото дете, но пред очите ни ролята му стана много по-патриархална, държи се като много зрял човек, който разбира, контролира, дирижира огромната част от сложните процеси в обществото", е оценката на антрополога Харалан Александров, която дава точна картина на това, което наблюдаваме.

ВЪРНА ДПС В ИГРАТА

В абсолютната си политическа несъстоятелност Кирил Петков и компания се оказаха неспособни да овладеят механизмите, по които да се завърти ротационното кормило на държавата. Пеевски им помогна. При това спокойно, без паника и високомерие - влязоха в преговори с него, без изобщо да се притесняват какво мислят избирателите им за това “греховно съешаване” и с колко ще олекне електоралната им тежест. Те просто нямаха друг изход. А той пък използва тази ситуация, за да върне ДПС в играта, да позиционира Движението така че, без да е участник в изпълнителната власт, да бъде в основата всички национално-отговорни решения с оглед на новото позициониране на България на геополитическата карта.

Пеевски извоюва и уважителното отношение към ДПС, изтъквайки: “Когато се дава някаква идея, за нас е логично да се консултира, ако искат подкрепа”. И партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС. И това става публично, не тайно, не задкулисно. ДПС минава през парадния вход и заслугата за това е на Пеевски. "В този момент ДПС трябва да бъдат необходимият партньор. Докато променят тези тежки реформи, които имат да се правят, които се свързани с историческата цел България да влезе в еврозоната и в Шенген, ДПС ще имат право да говорят по която си искат тема“, очерта параметрите на ключовата роля на ДПС бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

ПП-ДБ В КАПАНА НА СГЛОБКАТА, А ПЕЕВСКИ ДА ХВЪРЛЯ ШАПКА

Христо Иванов, който изгради цялата си политическа кариера върху анатемата на ДПС, Доган и Пеевски, мотивира настоящия си “достлук” с Пеевски така: “Започнахме нов политически преход, трябва ни широка подкрепа. Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република”. Така съзнателно или не, съпредседателят на ДБ публично постави ДПС на пиедестала на реформаторската партия, без която новият преход е неосъществим. А дружеските му контакти с Пеевски, за които свидетелстват депутати, и новото му уважително отношение към Ахмед Доган, доказват правилото на лорд Палмерстън, което обобщава механизмите и в политиката: Англия няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси. (Да припомня, че първият, който заговори за рестарт на държавата бе именно Ахмед Доган."Рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество", каза Доган в края на 2019 година. Сега излиза, че идеите му са прегърнати от онзи, който преди три години висеше на оградата му в "Росенец".)

Не-коалицията не може да съществува без ГЕРБ, а пък ГЕРБ не иска да играе без ДПС. Така ПП-ДБ падна в капана на евроатлантическата сглобка и вече няма мърдане. За Денков, Василев и Петков остава да чакат знак от Пеевски дали дадено тяхно решение ще получи реален живот или не.

В медиите на Прокопиев вече няма нищо негативно за депутата, когото до скоро обливаха с кални потоци.

Във форума на "Дневник" чета:

“Видно е за всички, че без г-н Пеевски десните демократични сили няма да могат да проведат успешна съдебна реформа, рестарт на парламентарната република, отстраняване на Гешев и т.н. и т.н.
В края на краищата от г-н Пеевски зависи дали ще победим оня зелен чорап, онази ушанка пРезидентът Радев!
Затова, моля! Крайно наложително е форумното гражданско общество да забрави думи като Шиши, въпроси като КОЙ? и т.н., защото те обслужват путинската пропаганда!”

Е, Пеевски може да хвърля шапка.

В ДПС НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО

И сега стигаме до въпроса защо точно на Пеевски беше поверена тази роля?
В ДПС няма нищо случайно. Това е абсолютно премерен ход, предприет в точното време, от точния човек за точния изпълнител. За някои може да е провокативен, но който познава механизмите на действие в ДПС е наясно, че това е съзнателно наложено поведение.
От една страна ДПС казва: Искате да работите с нас, ще приемете нашите представители като равни.
От друга страна Движението демонстрира последователност спрямо от един основен принцип - то не предава кадрите си и държи на тях особено, когато са атакувани. По време на цялата сага “Магнитски” ДПС отстоя позицията си - за нас Пеевски няма проблем със съдебната система. Това и до днес е така.

ДОГАН ГО ПУСНА САМ ДА СЕ ДОКАЗВА

Да, проблемът на Пеевски не бе съдебен, а репутационен. И Доган реши да го пусне да реши сам този проблем с тези, които съсипаха репутацията му пред последните 10 години. Заложи на работохолизма му (Пеевски идва в парламента сутрин в 7.00 и си тръгва последен), на организаторските му качества и на стабилните му познания по функционирането на държавната машина. Даде му шанс да се докаже, да демонстрира пред всички на какво е способен. И не сбърка.

Само за два месеца “репутацията на Пеевски бе "избелена" от същия този политически елит, който преди това публично го заклеймяваше”, написа Петър Чолаков в коментар за Дойче Веле. А това означава, че Пеевски вече е приет и от евроатлатническите ни партньори. От неговите уста най-често чуваме категоричното: “Евроатлантическият път на България е необратим”.

"Пеевски си "връща" на всички, които го хулиха денонощно, като завзе ролята на говорител на ДПС. Това е негово право“, мотивира поведението на депутата Росен Плевнелиев.

Така пред очите на всички Делян Пеевски пише собствената си политическа история, реабилитиран на базата на качествата си от бившите си политически палачи. Надскочил ги, надиграл ги...

От психологическа гледна точка е интересно да се наблюдава, че той не проявява реваншизъм към тях. Не се забелязват дори наченки на някакъв вид отмъщение за това, което са му причинили. Те пък си мълчат за “греховете” към него, за доносите, пращани на "Козяк" и в САЩ. Това неписано публично помирение балансира политическите процеси, отваря възможности за търсене на изход и от най-заплетените ситуации. Пеевски се оказа подготвеният човек именно за управление на тези баланси.

Американците залагаха на харвардците, а събитията наложиха Пеевски като техния човек. Игра на съдбата...

А КЪДЕ Е КАРАДАЙЪ

Журналистите често питат - а къде е Карадайъ, опитвайки се да ги противопоставят. ДПС е строго йерархична партия. Както при избора на кандидат-кметовете се видя безпрекословната воля на почетния председател Ахмед Доган, така и във функционирането на партийното ръководството действа създаденото от него равновесие - Пеевски ще работи в парламента, а Карадайъ - сред структурите в партията. Това не е двувластие, а изпълнение на макс на задачите и отговорностите, които ДПС си е поставило като цел.

Доган обича да казва, че в политиката нищо не се дава даром. И съветва своите: “Бъдете търпеливи, но не до степен да губите свободата си”. Умните, които са разчели правилното този код, знаят как да действат.

И го правят.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    41 4 Отговор
    Любовницата на Доган

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Сила

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Мадам В., баничарка по пантофи....
  • 3 Бивша любовница,

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Сегашната му е Христо Иванов.
  • 4 УРА,, УРА

    38 9 Отговор
    От всичкия цирк в политиката е видно, че ДПС са най добрите. Не ми се ще да е така, но трябва да се признае. Българите се карат, стачкуват, протестират,и какво ли още не, а турците си траят и винаги са в управлението.
  • 5 ха ха

    23 1 Отговор
    Мухахаххахах, тази какви ги е нахвърляла... Колко ли ѝ е платил пеевски?... А, работата е проста - пристанал е на службите, които го държат за магнитчетата. Обзалагам се в следващите 5 години никоя медия няма да попита как се плаща на пейовски. Санкциите следва да се разпространят върху плащааите.
    Някога когато се сформираше интимната сглобка между пперудките, дбилите и европейските граждани, пеефски заедно липсващия от статията по-горе ги подкрепиха. Вдигнаха ръчички и ентусиазирано защвиха, че са готови да им стиснат топчетата само и само да им махнат магнитчетата. Оттогава се роди конституционно интимно мнозинство, щото според законът недоносче на русолявата бивша министърка, 60 дни стискане на топките прави всяка връзка интимна. Гнуссссс!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Никой

    21 3 Отговор
    Мадам В. получи плата от ДПС. Много ги люби тез ряз.ни кара бини.
  • 8 вълкодав

    13 21 Отговор
    А защо не ? Защото беше дебел, защото е предприемчив и съответно богат, защото е от ДПС, или защото не го харесват някои. Щом е богат, значи е умен. Щом е умен, има какво да се научи от него. В НС има къде, къде по-неприятни фигури, а за тъпи могат да направят конкурс "Най-тъп народен представител" Ще е голямо шоу. Такъв конкурс трябва да се проведе и за журналистите , акредитирани в НС. Такива бисери сътворяват, че званието "Най-тъп парламентарен журналист" им е малко.

    Коментиран от #16, #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мафията

    25 2 Отговор
    ни управлява и това е нейната зла и миризлива муцуна...сполайте
  • 11 1234

    27 1 Отговор
    И хонорарчето за това хвалебствие е.....?
    Много ви е къса паметта нещо - няма гадост в България , в която този човек да няма пръст ...както и партията , коята го е издигнала ...
  • 12 Ехааааа

    27 2 Отговор
    Шиши ми Баце ни оправяяяят и ще ни опраааавят. Срам за всички българи, че тия двамата не са в дранголника а дирижират политиката, мафията, краденето и най вече писането на Конституция на Република България! Срам!!!
  • 13 БГ-Гражданин!

    29 0 Отговор
    За съжаление и за обикновеният човек,вече е очевАдно,че ДПС управлява Държавата...!.
    А Киро,Кокорчо и Денков,само им козируват...!
    Ще попитате,а къде е Буцката в този пъзел...!
    Ами той,като дърта Комуняга се извърта и нагажда според обстановката...!В момента е в таен тандем с ДПС...!
  • 14 един

    18 1 Отговор
    Баничарката беше сравнила Доган с Левски,интересно Пеевски с кого ще го сравни!
  • 15 Тома

    23 0 Отговор
    На шиши шанс му дадоха краварите като го сложиха в магнитски и сега каквото искат дебелият им го дава
  • 16 Айде

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "вълкодав":

    Влез сега в друга тема да похвалиш белия си задокеански господар, да наречеш президента чорап, зеленски НЕнацист, а после си преброй сребърниците. Ти си измекяр - слугинаж, въпреки, че турския едва ли ти е проблем …
  • 17 инфо

    31 0 Отговор
    Г-жа Велева. Няма да опрделя публикацията като пасквил, защото съдържа достатъчно фактология. Проблем е представянето и внушенията. Прилича на "Ода на радостта" прославяща конкретен депутат. "Успехите" му не се дължат на някакви специални или уникални качества. "Водещата" му роля е резултат от некадърност, некомпетентност, зависимости, слугинаж, наглост, непригодност, алчност, безпринципност на останалите от "сглобката". Всичко това подплатено от обилна медийна пропаганда и решаващата роля на посолството. За морални категории и дума не може да става. Обективната журналистика изисква обективни анализи на процесите. Не виждаме такава, и това е обида (меко казано) към нормално мислещите хора

    Коментиран от #21

  • 18 ИНЖ

    16 3 Отговор
    А защо българските граждани избират за свой депутат Д.П.???
  • 19 ИДВАЛ В 7

    12 0 Отговор
    И СИ ТРЪГВАЛ ПОСЛЕДЕН...ОТ ТЪМНО ДО ТЪМНО ПО - МАЛКА ВЕРОЯТНОСТ ИМА ДА ГО ОТСТРЕЛЯТ...
  • 20 В грешка си

    23 0 Отговор
    Не, не Доган му даде шанс, Шиши бе в списъка Магнитски. Шанс му дадоха от посолствоТО, и го държат изкъсо на каишка за техните интереси, също като Борисов.
  • 21 Жжж

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "инфо":

    Това е ирония бе човек. Жената хубаво го е написала!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ха ха

    11 1 Отговор
    Валерия Велева: А защо Пеевски? / ами защото мафията е на власт
  • 24 Мадам в

    9 1 Отговор
    Дали? Все пак дръндарския дементен с0 пол държи той да ръководи най - важният си проект -дпс, а Пеевски започва да се държи като собственик на партията. Как ли ще се освободи от шишко, който е наследил от баща му ДС кадър?
  • 25 Българин

    5 7 Отговор
    Българите оринадлежим на Русия. А от Кремъл са определили ДпС да ни управлява! Така че всички нормални хора са за ДПС!
  • 26 Дрън дрън та пляс

    10 0 Отговор
    магнитски управлява държавата , банкята и шиши
  • 27 Демократ

    10 0 Отговор
    ДПС винаги са били железни по отношение на ПР, медии и публични жестове. И как не - това е ченгесарско десарско мутренска партия, с чекистко ДНК. Лицемерие, безскрупулност, кинти а власт. Обратното на демокрация.
  • 28 ГУМЕН КРАДЕВ

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "вълкодав":

    Не използвай думата " умен " като говориш за Прасеевски !
  • 29 бай Иван

    9 2 Отговор
    "Валерия Велева: А защо Пеевски?"
    Защото тези дето съставят Магнитски ни го направиха министър председател в сянка. Аз вече се отказвам в борбата с този човек. Колкото по го гониш и преследваш той става по -голям управленец в страната . Американците са разбрали и за това не го преследват по Магнитски, щото току виж им станал президент на следващите избори. Сега друг е въпроса като му знаем апетита поне до сенатор на щат може да го докара без проблем, колкото и да се дърпат янките. Възможноститте на този човек са безгранични ..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Малее какъв пасквил

    6 0 Отговор
    Жалко, че си толкоз дър-ти-чка иначе Пеевски можеше и друго да свърши …
  • 32 О ххх

    0 1 Отговор
    Умните доганя знаят какво да правят, а дръгите да бъркат в калта, аферим челяк, ашкулсун роби на строежите в пеах из улиците и гълтайки роба у устата, вдишвайки го. Много националист турк у умните, у аптеката, то освент турска реч, тюрлюгювеч олигарх и булгар капиталисти. Кире, глава отчече твоят наборче 80 чоджум
  • 33 Кажете ни

    4 0 Отговор
    Кире, Асене, Бойко, много ли е умен тоя Пеевски. Това кажете на народа. Крадени пари лесно се харчат софиянски
  • 34 Хахаха

    1 0 Отговор
    Гн Иван Костов е публикувал за Пеевски, че братовчед му, бивш шеф на следсрвието Ангел Александров му е ВЗЕЛ дипломата на Пеевски от югозападният университет. Какво това значи В З Е Л. МНОГО ХОРА СА С КУПЕНИ ДИПЛОМИ В БЪЛГАРИЯ, А и сме чели преди 20 г, на запад, сащ срещу 500 хил б пари, нямам доказателства, но са ни казвали, които са учили, но карай да върви И бай тодор бе със Средно, но управляваше България хитреца, го наричаха по Свободна Европа. Борисов има ценз, но остаряха с Доганя. Ща са оправим след 31 г, когато Ахмед навърши 100 лета у ссср кгб дс бкп
  • 35 В Велева Ни цитира мисли на Доган??????

    5 0 Отговор
    Четка едновременно Пеевски и Доган! Познайте за кой Работи и кой и плаща??? Пеевски и Доган?? Платен Слугинаж от много години!!!
  • 36 За протокола

    4 0 Отговор
    "Пред кабинета му (на Пеевски - бел. моя) се заредиха на опашка депутати, които разбраха, че ако искат даден проблем да бъде решен, трябва да почукат точно на тази врата."

    Не мога да не направя аналогията как хора са се редили пред вратата на Кръстника за да им решава проблемите...
  • 37 БоБо

    2 0 Отговор
    Казано накратко, интереса клати феса.
    Или по-Ентелектуално, няма вечни приятели и врагове, а само вечни интереси.
  • 38 Мартина

    2 0 Отговор
    Валерия удари дъното