Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 15:00 2 175 22

Илиян Василев: В момента енергетиката ни е в режим на свободно падане, по-точно пред влизането в такъв режим

  • енергетика-
  • цени на ток

Делян Добрев да бъда така добър да си подаде оставката, защото сегашната ситуация е резултат именно на игрите на Ковачки с емисиите

Илиян Василев: В момента енергетиката ни е в режим на свободно падане, по-точно пред влизането в такъв режим - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във времена на криза всичко се усилва, и отрицателните и положителните качества. Но ми идва в повече нравоучението и искането на оставки от ГЕРБ и по-специално от Делян Добрев, човекът, който пряко носи отговорност за днешния кошмар в енергетиката, защото той не е плод на последните две години или два месеца. А Добрев е във властта поне от 10 години в различни качества.

Още от зората на климатичния преход и ВЕИ революцията, стана ясно, че ЕК ще търси преход, без много, много да се съобразява с реалностите на пазара - защото Германия вярваше, че ЕС ще изнася не само климатични политики, но и технологични решения за реализацията им.

Оставям настрана абсурдите в политиката на ЕК, която ориентира средните стандарти на ЕС политика по това, което иска и е по мярата на Германия, с ясното съзнание, че Германия греши. Въпросът е защо ГЕРБ пропиля години, първо за да не позволи подобно унифициране /за големи и малки еднакво/ на климатичните политики, които се приемаха през години с гласа на Борисов, на Добрев и на Петкова. Второ, защото когато бе оставен прозорец за български план - как най-добре ние да преценим /за да избегнем общите матрици/ че ще постигнем климатичните цели както сами преценим за най-добре - изпуснахме срока - ако не се лъжа беше до 2019-20 година и накрая попаднахме в най-лошата хипотеза - общата матрица на ЕК - със силно ограничени зони на маневриране.

ЕС през ЕК настоява и българските потребители през либерализацията и интеграцията ни в европейския пазар да плащат германските цени, които отразяват тамошни гламозамайващи инвестиции на принципа проба-грешка /нещо, което България просто не може да си позволи/, и решите да премахнете, без да влизате в подробностите - как и кой точно и са какъв темп, ЕДИНСТВЕНИЯ източник, който гарантира 100 процента непрекъсваема независима електроенергетика, като на всичко отгоре поливате с европари и местната гранд корупция в прекъсваемата енергетика и нещата излизат извън конрол. Всички чакат 3,5 милиарда лева като чичо Скрудж и няма сила, която да ги спре по пътя на тяхното усвояване. В момента енергетиката ни е в режим на свободно падане, по-точно пред влизането в такъв режим.

Както при зърнопроизводителите - има огромна разлика между едрите юнаци, които усвояват големите субсидии и малките и средните - и на правителството му трябваше време за да се ориентира в ситуацията и отговори с позитивна дискриминация - големите да се оправят, ще помогнем на малките.

Същото е в енергетиката - разбирам, че матрицата на ПВУ е ригидна и трябва да се отмятат квадратчета и възможни отговори в рамките на "да"., няма технологична неутралност, няма възможност за последваща промяна, ако нещата излязът извън контрол. Абсурд е да не се посочи, че въглищната енергетика не е едно цяло, което заслужава да бъда защитавано и спасявано ен гро. ТЕЦ овете в Бобовдол и Перник /двата териториални плана/ не могат да бъдат защитени и трябва да бъдат закрити, защото собствениците отдавна пропуснаха момента за модернизацията и за намаляване на парниковите емисии. Ако централите нямат причина за съществуване, такава нямат и мините. Просто е.

Същото е с Брикел и ТЕЦ Марица 3 на Ковачки, особено абсурдно е, че протестиращите искат оставка на сегашния министър на енергетиката, който няма как да носи отговорност за проблема, а не искат оставката на шефа на енергийната комисия, когото Анти-Корупционния Фонд уличи в лобизъм в полза на реалния убиец на въглищната енергетика у нас Ковачки.

Именно с помощта на политическите си покровители - ДПС и Борисов, той системно подкопаваше доверието и бъдещето на цялата въглишна енергетика и на практика занули и доверието на Брюксел в това, че у нас има хора, които могат да се опитат да реализират климатичния преход без да лъжат. С помощта на поткровителите си, един от които и самия шеф на енергийната комисия в Парламента, който сега громи правителството и енергийния министър и зове президента за брутална намеса през Консултативния съвет по сигурност, Ковачки системно лъжеше и другите съзнателни мениджъри на въглищна енергетика, като сам си мереше замърсяванията, сам се отчиташе за емисии.

Накрая случайно родителите на шефа на енергийната комосия се оказват по-състоятелни с няколко милиона всяка година именно през "услуги" за замърсяващите ТЕЦ на Ковачки. Случайно. Но нали заради тези игри на Ковачки, и отказът на ГЕРБ да намери решения и осигури бъдещето за добрата и модерна част от българската въглишна енергетика /ТЕЦ Марица Изток 1 до 3 и от там Мини Марица/, и да спре бруталните замърсители на Ковачки. И сега правителството допуска грешка да обещава ен гро, че до 2038 година щяло да има въглищна енергетика - но трябва ясно да се каже - коя част ще остане, и че централите на Ковачки няма повече да могат да се крият зад общата фасада "българска въглищна енергетика" и инвестициите в ТЕЦ Марица Изток 1 до 3.

Делян Добрев да бъда така добър да си подаде оставка, защото сегашната ситуация е резултат именно на игрите на Ковачки с емисиите, за които става реч в разследването на Анти-Корупционния Фонд. Хекимян и Сарафов скриха разследването и не го излъчиха, но от това нещата не се промениха. Няма как цялата въглищна енергетика да остане, няма как всички топнали пръст в кацата с мед сега да бъдат съдници и да останат в бяло.

В организма има гангрена и тя трябва да изчистена до дъно.

За съжаление, както казах съм песимист. На двамата свързани тясно с прокремълски позиции и открито ползващи организациите си за политическо влияние /Ваня Григорова и Антон Хекимян са еднотипен проблем - единият профсъюз, другия медия/, профсъюзни лидери - изобщо не им е до интереса на работниците. Ако им гарантират това, което вземаха досега от мините, че ще го вземат от ВЕИ - първи ще скочат да търсят помирение и усвояване на парите. ВЕИ лобито, без тези 3,5 милиарда са обречени, пазарът ще ги изхвърли - тоест за тях парите са въпрос на живот и смърт. И както казах никой не остава да му пука за енергийната ни система, за сигурност, за конкуренция, цени и т.н. Груповият егоизъм в България достигна своя връх. Няма стратегическо и системно мислене. Следствие започваме да внасяме ток, цените немски и back to the early 90s.

(Текстът е от страницата на автора във Фейсбук)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    24 1 Отговор
    Да се пусне незабавно ПАВЕЦ Чаира.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 да де

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ще го пуснат друг път тече ремонт на ремонта нещо като с жълтите павете само дето цената е за милиони.
  • 3 Хмм

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Чайра няма да помогне, а и май го съсипаха умишлено. Спряхме си блоковете в аеца, не направихме нов. Не случайно няма пазач в ада, до котела с българите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    28 2 Отговор
    А защо Ковачки е на свобода? И защо не са затворени неговите замърсители-убийци? Даже сега изнудва не само правителството, а цял един народ да му пълни гушата

    Коментиран от #6, #16

  • 6 Бай Тошо

    12 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ще го търсите социализЪма, тока беше 4 стотинки, а парите влизаха в държавата.
  • 7 ххммм

    10 1 Отговор
    С такива "енергетици" толкоз...
  • 8 Златен скункс

    11 15 Отговор
    Откога изгоненото влечуго стана капацитет в енергетиката, сигурно и плочки лепи по добре от мен, нищо че вече 40г. си вадя хляба с това.
  • 9 Тома

    15 0 Отговор
    Просто тези в енергетиката пробват народа до кога ще може да ги търпи
  • 10 ПОРЕДЕН ПЪТ

    11 16 Отговор
    САШО ДОНОСА ПАК ВЗЕ ДУМАТА .
  • 11 Българин

    13 13 Отговор
    Енергетиците лесно могат да покажат на кауните какво ще се случи без ТЕЦовете. Просто зимъска започват ефективна стачка всички, от въгледобива до последният ТЕЦ. Студ, тъмнина и мизерия. Просто на жълтопаветните докато не им го покажеш нема та разберад
  • 12 Българин

    6 16 Отговор
    Пак публикуват парцала агент на ДС александър
  • 13 Сатана Z

    6 14 Отговор
    Toва псе и от енергетика ли е специалист?

    Коментиран от #17

  • 14 Възмутен от тролове

    19 1 Отговор
    Гербажийски и Депесарски тролчета пак замирисахте ,вонята покрай вас е огромна ,кое не е истина от това което експерта по енергетика казва и какво общо има с миналото на Илиян Василев . Защо не споменавате за миналото на Борисов агент Буда и участник в групировките а Д Добрев не само оставка но и съд
  • 15 фдгфдсхс

    5 8 Отговор
    Соросоидна подлога....
  • 16 Емо

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Ами питай Гешо, Цац.ата, Бо..ко, Ди.лян Бърнъо, всичко се знае отдавна, но тези които взимаха пачки от него- от Ковачки, му бяха и чадърът, а Дилян, бърнъото и той е за затвора- лжцшпаше за Ко.вачки, ама сега лае срещу правителството всеки ден! Прав е Василев, кучето е заровено в бездействието на мутренското правителство до 2020- тогова можеше до се вземат мерки- сега е късно!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Много случайно

    15 3 Отговор
    Накрая случайно родителите на шефа на енергийната комосия се оказват по-състоятелни с няколко милиона всяка година именно през "услуги" за замърсяващите ТЕЦ на Ковачки. Случайно. Делянчо мамин...
  • 19 Гал

    1 0 Отговор
    Личката ще учи 20 години родолюбие и ще се труди за благото на отечеството.
  • 20 ПРИПОМНЯНЕ

    8 0 Отговор
    Пoнятиeтo "Eнeргиeн ceктoр" e въвeдeнo oт 39 НC (2001-2005г.), вмecтo "Eнeргийнa cиcтeмa", c цeл рaзкъcвaнe нa eнeргийнaтa ни cиcтeмa нa oтдeлни тeцoвe и мрeжи и тяхнaтa привaтизaциятa пoд фoрмaтa нa EРПтa, ТEЦoвe-търгoвcки дружecтвa и eдин куп нeeфeктивни чacтни ВEИ инcтaлaции. Упрaвлявaщитe лeгитимирaхa пoнятиeтo "EНEРГИEН CEКТOР". вмecтo "EНEРГИЙНA CИCТEМA" . Нa пръв пoглeд нeзнaчитeлнa тeрминoлoгичнa прoмянa, пръкнaлa ce oт крaдливитe пoлитици в Нaрoднoтo Cъбрaниe, нo cъздaвaщa уcлoвиe зa рaзпaрчaльocвaнe нa Бългaрcкaтa eнeргeтикa. Ceктoрът мoжe cпoкoйнo дa ce рaзрязвa и дa ce рaздaвa, дoкaтo cиcтeмaтa e eдиннo цялo. Рaзкъcвaнeтo нa eнeргийнaтa cиcтeмa нa Бългaрия дoвeдe дo нeблaгoпoлучиятa и зacтoя в eнeргeтикaтa ни.
  • 21 мдаааа

    2 5 Отговор
    Тъй рече агент доносник на ДС "Сашо11"....
  • 22 Матей преображенски

    3 5 Отговор
    Разбира се че американците имат интерес да ни оставят без ток,после ще купуваме от тук от там,скъпо,и икономиката съвсем ще иде на кино,превръщат ни в африканска безпросветна колония,с тенденция към примитивизъм.