Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 06:00 2 723 92

Протестът на миньорите: наръчник за изнудване на властта

  • зърнопроизводители-
  • миньори-
  • изнудване-
  • бобов дол-
  • протест-
  • българия-
  • николай денков-
  • възраждане-
  • правителство

Те следват "вдъхновяващия" пример на зърнарите, които постигнаха своето именно със закани, заплахи и изнудване

Протестът на миньорите: наръчник за изнудване на властта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

"Ако правителството не ни изпълни условията, затваряме държавата" - заявява синдикален водач. Изказването му звучи като заплаха за терористичен акт. И по същество тя е точно това. Което припомня думите на министър-председателя Николай Денков, че не преговаря с терористи. Думи, за които той се извини. И които някак ни напомнят за действията на Маргарет Тачър в не чак толкова далечното минало.

Едва ли синдикалните водачи си дават сметка, че за подобни заплахи Законът за противодействие на тероризма в членове 24 и 25 предвижда поне седем превантивни мерки, една от които е отнемане на паспорта и личната карта.

Най-вероятно терористичните закани на разни синдикални водачи да са отправени в някакъв иносказателно-художествен смисъл (което предположение може да е смекчаващо вината обстоятелство, но не и причина да не се повдига съответното обвинение). Може би с подобни закани някои хора искат да изглеждат като синдикални юнаци, които докрай отстояват "справедливите", според тях, искания на въгледобивници и миньори. Или пък са решили да следват поизтърканото, но все още действащо правило при сделки и преговори "искай много, или всичко, за да ти се даде половината ".

Но и при най-ожесточените сблъсъци с полицията водачите на френските "жълти жилетки", например, не си позволиха терористични заплахи от рода на "ще затворим държавата".

Всеки срещу всеки и всички срещу държавата

Несъмнено въгледобивниците следват "вдъхновяващия" пример на зърнарите, които постигнаха своето именно със закани, заплахи и изнудване. А следващите, които ще започнат да изнудват правителството по този начин (примерно ресторантьорите, ако Асен Василев върне предишната данъчна ставка), ще имат пред себе си примера на въгледобивниците. Не се знае кои ще бъдат още по-следващите. Могат да бъдат всички. Защото при всички свои изяви представителите на разни професии - учители, лекари, артисти, земеделци, полицаи, пожарникари, ресторантьори, даже и бизнесмени, никога не забравят да припомнят на държавата да им даде още пари, иначе загивала.

Като едва ли осъзнават, че "държавата" са всички те и ако тя наистина загине, то ще бъде защото е дала пари на всички. И че за да даде на едни, трябва да вземе от други. И няма да бъде чудно, ако накрая вземе от най-безпомощните - от онези, които не могат да изнудват и заплашват. От пенсионерите - те могат да си живуркат и с малко увеличение, свикнали са. И без това само тежат на бюджета. Или от децата (ще им построим детски градини, ама друг път). А колко ли детски градини могат да се построят с обезщетенията за напусналите работа миньори? Пари могат да се вземат и от работещите бедни, защото ако се вдигне минималната работна заплата, ще загине бизнесът - ресторантьорите, например, ще фалират и клетите бизнесмени няма да могат да си правят бизнес обеди и вечери по луксозните ресторанти, горките те.

Като цяло едва ли обществото ни осъзнава, че правилото "всеки срещу всеки и всички срещу държавата", всъщност означава "всеки срещу себе си и ние срещу нас самите".

"Да не се месим, Денков да се оправя"

Към сегашните сблъсъци би трябвало да вземат отношение и политическите партии, следвайки възгледите си. Социалистите биха могли да защитят най-уязвимите, като се противопоставят на социалните несправедливости. Корнелия Нинова обаче явно преценява, че всички действия срещу правителството са ѝ изгодни, доколкото могат да отворят пътя на БСП към властта. ГЕРБ, които горещо се препоръчват за дясна европейска партия, не забелязват (или по-скоро се преструват), че синдикалните бунтове са в явно противоречие не само с европейските договорености, но и с пазарната икономика. Възраждане и ИТН, като едни "работническо-селски партии", са във възторг от това, което се случва и бурно подкрепят "трудовия народ". Дори политиците от ПП и ДБ някак притеснително мълчат. Да не би да политизират протестите, които всъщност са следствие от политиката им. Може би с нагласата "да не се месим, че ще не ни намразят, нека премиерът Денков да се оправя".

Все още няма проучвания доколко обществото ни подкрепя протестите, но сякаш повечето българи не разбират, че Зелената сделка не е измишльотина, че във възобновяемите източници на енергия се влагат все повече средства и те стават все по-печеливши, че замърсителите ще бъдат изтласкани от световните пазари и че ако не се съобразяваме с насоките на световния енергодобив, ще загубим много.

Отдалечаваме се от дългосрочните си цели

Въпросът е докога правителството, с недостатъчната подкрепа дори на своите, ще отстъпва, след като отстъпките правят все по-трудно постигането на по-дългосрочните цели, които страната ни си е поставила - Шенген, еврозоната, парите по Плана за възстановяване и устойчивост и парите по плана за Справедлив преход.

Но има и нещо по-важно - държава, която се управлява от синдикалисти, няма място в развития свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Харизан Ивов

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Павлин Андреев - Разград":

    Може... парата прави фукарата...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 в рузията

    16 16 Отговор
    щяха да са ги изчистили

    Коментиран от #25

  • 5 Офанзивен дефанзиф

    35 37 Отговор
    Гледах по бТВ един от протестиращите, който заяви (перефразирам): "Ще ми дадат 36 заплати. 3 години ще ям, а после какво ще правя?. Тези хора така и не разбраха, че тези заплати няма да им се дадат, за да могат само да ядат, а за да могат да имат 3 години на разположение да си намерят друга работа, да се обучават, да се преквалифицират и т.н. Обаче повечето от тези хора само искат да ядат, не искат да мислят за нищо друго. Освен това ще бъдат отпуснати 2 млрд. лева, които ще се дадат на фирми за инвестициии, които да осигурят работа за хората там. А няма просто да с дадат на някоя фирма, както се опитват да изкарат - да се наядат нашите хора... А мините ще бъдат затворени така или иначе, понеже работят на загуба. Всички ние плащаме от данъците си покриване на загубите им - всеки месец и всяка година. Те просто са нерентабилни и няма как да работят на печалба, освен ако всички други производства на енергия спрат. Да, правителството изобщо не е китка и ще е по-добре да си ходи, но това няма да реши проблемите на миньорите - мините ще бъдат затворени така или иначе. Просто докато има опозиция, тя ще си прави реклама на гърба на хората от онези райони...

    Коментиран от #11, #14, #20, #28

  • 6 хмм

    39 11 Отговор
    Дойче пропаганда за наивници.

    Коментиран от #64

  • 7 Всъщност,

    42 14 Отговор
    Днешните продажни атлантисти на власт в БГ са немски любимци, възхвалявани и пазени от Велето. Не, Дойче Веле не одобрява днешните протести в България - зърнари, енергетици и какви ли още не. Как може да има недоволни, когато БГ е в ЕС и НАТО?

    Коментиран от #23

  • 8 друго

    34 1 Отговор
    си е да обгрижваш хотелиери и ресторантьори
  • 9 Призив

    29 10 Отговор
    Но моля Ви, не изнудвайте немските любимци, които днес са на власт в БГ.
  • 10 Артилерист

    40 17 Отговор
    Правителството е избрано с мнозинството на измамниците от ПП и Дъ и Бъ и нечестната им сглобка с мутрата Борисов и шайката му по заръка на посолствоТО. То не работи за интересите на България, а на американците, не е легитимно избрано от повечето българи и колкото по-скоро си отиде, толкова по-добре. С предоставянето на ПВО ракетите ни на американците за войната им срещу Русия в Украйна чрез украинците, то направи България лигитимна цел и дано не се сбъдне намека от вица, че Вл. Путин може да ни върне тези наши ракети, вече ремонтирани, по...въздуха...
  • 11 Луд

    25 9 Отговор

    До коментар #5 от "Офанзивен дефанзиф":

    Да те новите фирми ще наемат хора фотоволтаичните фирми които ще са новите като наемат по един работник за всеки фотоволтаичен панел да го държи и да го върти към слънцето горе-долу може и да се заемат работните места които ще бъдат освободени след закриване на мините

    Коментиран от #19

  • 12 фен

    23 19 Отговор
    Е поне не блокираха София и не опикаха Орлов мост, както правеха доскоро тумби безделници.

    Коментиран от #87

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Параной Патологин

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Офанзивен дефанзиф":

    Мен малко ме е страх от програмиста-миньор.
  • 15 Ега пук-не

    24 7 Отговор
    Дъртия сорош и останете без грам стотинка , да ви видя тогава какви ще ги плещете.
  • 16 Ти си

    39 10 Отговор
    От DW и подлогите им се опитват да ни внушават че да си търсиш правата и да си ги защитаваш е тероризъм !
    1984 на Оруел вече почва да бледнее в днешните времена ......
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Офанзивен дефанзиф

    18 14 Отговор

    До коментар #11 от "Луд":

    Както знаете в нормалната икономика никой не крепи фирма, която носи само загуби. Ако един частник вижда, че фирмата му не носи никаква печалба, просто закрива бизнеса. Обезщетява хората и те се справят сами. Каква е разликата в държавната фирма? Трябва всички ние да плащаме от данъците си за това, че тези хора работят на загуба?! Разбира се, хората не са виновни - те си вършат работата и така си изкарват заплатата, само че на практика техните заплати ги изкарваме ние. Ако мините ще работят така, по-добре тези хора да си стоят вкъщи и ние да им плащаме - защо изобщо да си рискуват живота и здравето?! Мините носят стотици милиони загуби на година - ако държавата плаща от нашите данъци заплатите на тези работници, загубите пак ще са по-малки...

    Коментиран от #24, #40, #66

  • 20 000013

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Офанзивен дефанзиф":

    Колега , изгледай и изслушай видеото с Христо Лафчиев във Факти.бг от вчера и тогава пак ела да се пениш тук!
  • 21 Историк

    15 19 Отговор
    Руските четирихилядници срещу България.

    Това са "протестите" и на юмручето, и на зърнарите и на "енергетиците".
  • 22 Пешо

    19 8 Отговор
    Иво Беров е жена с леко поведение на пилон. Всичко, което ми идва на ум е нецензурно. Хиени управляват и влечуги ги обслужват.

    Коментиран от #31

  • 23 Българин

    18 18 Отговор

    До коментар #7 от "Всъщност,":

    Тия "енергетици" и "зърнарите" не са "в ЕС и НАТО", а още са в Тошова НРБ: като манталитет. Като поведение нямаше и да си помислят да правят такива неща тогава, защото всичките щяха да са в Белене.

    Коментиран от #35, #67, #84, #85

  • 24 Ти си

    24 2 Отговор

    До коментар #19 от "Офанзивен дефанзиф":

    Защо в Германия и Полша нещата функционират ? Защо в щата Канзас се строи фирма за производство на батерии и за да се подсигури електрозахранването и си строи паралелно тец на въглища ?
    Погледни над оградата за да видиш как стават нещата по света .....

    Коментиран от #27, #32

  • 25 Злогош

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "в рузията":

    Да бе а във Франция сигурно щяха да ги галят с перце
  • 26 фактите

    20 10 Отговор
    Иво Беров ли извадихте Дойче вкиснало зеле...много сте зле, ама много. Даже за нуждника не ставате, да го е гнус човек да си избърше г...с вас. Значи властта - политиците могат да ни изнудват и да ни докарат да сме най-мизерните в ЕС, а ние да седим и да си траем. Значи властта да си разиграва кон, да хвърля милиарди за хартиени самолетчета и стари танкове, които ние плащаме, което е мегавселенски рекет - ни еда си траем. Не си познал! Сорос скоро ви дърпа шалтера и сте нула нула.

    Коментиран от #30

  • 27 Българин

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ти си":

    Със СИГУРНОСТ не защото са на загуба.

    Да не повтаряме очевидното, но нито Германия, нито Полша, нито САЩ са България. Сметката трябва да излиза, това е ясно на всички (освен на "енергетиците" и техните "водачи").
  • 28 И в какво

    18 11 Отговор

    До коментар #5 от "Офанзивен дефанзиф":

    ще се преквалифицира? Извън София не остана корав завод или предприятие. Това не са 100 или 200 човека, а десетки хиляди. Не става току така на толкова хора да се преквалифицира и намерят работа. Отделно всички западни държави си правят каквото искат, а ние трябва да ги слушаме...

    Коментиран от #44

  • 29 ха ха

    19 6 Отговор
    явно европейските ценности забраняват на хората да отстояват правата си , както колективно ,така и самостоятелно , а сладките приказки за ;пазарна икономика; ги разправяйте на пингвините в антрактида ,може някой да повярва

    Коментиран от #34

  • 30 Хмммм

    11 16 Отговор

    До коментар #26 от "фактите":

    Политиците ли са те "докарали да си най-мизерния" в ЕС или това, че още сте руска губерния отвсякъде?

    Ти лично според теб за кое допринасяш - да сме европейска държава, или да сме руска губерния?

    Коментиран от #74

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Офанзивен дефанзиф

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "Ти си":

    Те нещата и тук функционират, само че на загуба. А германците нямат избор, защото си спряха ядрените централи. В Канзас загубите от построяване на ТЕЦ на въглища и използването му ще са по-малки, отколкото да търсят алтернативен източник на енергия, затова им е по-изгодно да направят него.

    Коментиран от #57

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Опаааа

    7 13 Отговор

    До коментар #29 от "ха ха":

    "а сладките приказки за ;пазарна икономика; ги разправяйте на пингвините в антрактида ,може някой да повярва"

    Що бе, ти още ли работиш на пълен работен ден за 230 лева, като едно време?

    Щом не ти требва пазарна икономика, значи си готов да работиш без пари, нали така?

    Коментиран от #36

  • 35 Абе не да баш в Тошово време.

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Обикновена чистачка в мариците стартира с 2 500 лева.

    Коментиран от #38, #63, #73

  • 36 ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #34 от "Опаааа":

    що ти без пари ли работиш ? или те финансират да ръсиш идиотии и да се въртиш като пумпал ?

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    7 14 Отговор

    До коментар #35 от "Абе не да баш в Тошово време.":

    Знам. затова написах като манталитет. Хем са дърти комуняги като мислене и поведение, хем искат да имате европейски доходи. Е, НЕМА да стане. Сега са ги вдигнали от ДС да им обслужват дневния ред, утре същите тези ще ги закопат, когто вече не им изнася. ТОГАВА няма да има кой да им обърне внимание и да имат наистина нужда.
  • 39 Опааа

    6 7 Отговор

    До коментар #36 от "ха ха":

    Работя за пари, и то не малко, но аз не пискам, че "пазарната икономика" не ми трябва.

    Ти трябва да кажеш защо хем искаш да ти се плаща според логиката на пазарната икономика, хем ревеш срещу нея.

    Коментиран от #42

  • 40 защо

    15 6 Отговор

    До коментар #19 от "Офанзивен дефанзиф":

    Поогледай се наоколо и си отговори сам. Ако не са мините кога ще гледаш от десетия етаж на блока в който живееш? Кога ще имаш кола, трамвай, самолет? Как щеше да ни покажеш колко си умен, като пишеш на смартфона си? Ако не бяха мините и миньорите щеше ли да ти е светло и топло?

    Коментиран от #41, #50

  • 41 Българин

    10 14 Отговор

    До коментар #40 от "защо":

    Смях в залата. Въглищните мини в България всъщност ти ВЗЕМАТ от възможностите, защото работят НА ЗАГУБА. Това не ти е рурския басейн, където се копа с гигантска тежка техника и мащаба е друг.

    Да не говорим за ЗАМЪРСЯВАНЕТО.

    Коментиран от #69

  • 42 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Опааа":

    и защо си мислиш че трябва да ти обяснявам ? само виж колко ;закона ; са написани за просперитета на определени фирми

    Коментиран от #45

  • 43 Ковачки

    8 3 Отговор
    Няма да протестират , ама утре ще им резна заплатите .
  • 44 Азим

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "И в какво":

    Дай пример за „корав” завод в София,или заводите са из страната, но собствениците им са ги регистрирали в София?

    Коментиран от #46

  • 45 Опаа

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "ха ха":

    Щото "ръсиш мозък" колко лоша е "пазарната икономика", тъй че ако ще се напъваш, ще трябва да обясниш каква е тази шизо я, която личи от изказванията ти: "не ме гледай какво правя, гледай ме какво говоря".

    Коментиран от #48

  • 46 позеленял

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Азим":

    чисто по милиционерски се заяждаш

    Коментиран от #71

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Опаа":

    казвам ти че пазарна икономика няма , или си мислиш че борсата е пазар ?

    Коментиран от #56

  • 49 РЕДАКТОРА И ТОЙ Е МАШИНКА ЗА ТОР

    15 3 Отговор
    НЕ СА САМО ИВО БЕРОВ И ДОЙЧО ЗЕЛЕ
  • 50 Офанзивен дефанзиф

    6 8 Отговор

    До коментар #40 от "защо":

    Много странни доводи даваш... Това, че благодарение на въглищата е тръгнала икономиката и производството не означава, че трябва да живеем в 18-ти век през цялото време. Технологиите се развиват, както сигурно си забелязал - да не би да летим в космоса, защото използваме въглища?! А вкъщи ми е топло и светло, защото използвам газ и енергия от АЕЦ, а не защото ТЕЦ-овете опушват всичко. Освен това съм чел книги, затова се смятам за умен. Пробвай да четеш книги и ти, може да ти е полезно. И да не забравиш да ползват ток от ТЕЦ-а, питай твоя доставчик - да не те прекара с ел. енергия от АЕЦ-а случайно...

    Коментиран от #58

  • 51 Чочо

    7 5 Отговор
    Ами,тогава,затваряй тецовете и на борсата,като всички други.
    И никакви 36 заплати.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Онзи

    2 1 Отговор
    Ибрикчии без ценности и натъпкани с нищета
  • 54 Кондарев

    4 0 Отговор
    Казано е НЕ Е народ.
  • 55 Кочо

    8 5 Отговор
    Каква власт, какви 5 лева! Престъпни продажници и марионетки на грантове!
  • 56 Опааа

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "ха ха":

    Е, щом "няма" започвай да работиш за 230 лева на пълен работен ден!

    Нали "няма", значи няма и връзка между цената на труда ти и труда ти.

    Само не ми казвай, че за теб това което говориш, не важи :)
  • 57 Ти си

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Офанзивен дефанзиф":

    Усещаш ли как в един момент почваш сам да си противоречиш ? Накрая ще излезе че си тук не за конструктивен диалог а просто за да се заяждаш хей така от някаква криво тия и инат ...
  • 58 Мисля

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "Офанзивен дефанзиф":

    И как разбра,че ползваш ток от АЕЦ,когато от две години всички ползваме от обща енергийна борса?И след като четеш"много книги" не прочете ли,че газа според ЕС
    също не е екологично гориво?

    Коментиран от #77

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 инж. Ганчо Илков

    5 0 Отговор
    Още с тръгването на Приватизационния Модел ( Модела на Чубайс - Фалит на Държавата, Раздаване обезстойностени Бонови Книжки, Изкуствено /чрез Кредити/ създаване на Бизнесмени, нямащи си и Понятие от Същтноста на Пазарната Икономика, Заличаване на Традиционните Политически Партии /чрез внедрени Агенти на ДС/, Регистриране на Етнически Националистически и Олигархични Партии, Поддръжка на Корупцията и Олигархията чрез Партийна Субсидия, Разцепиха Обществото като се създаде огромна Пропаст между Бедни и Богати на Основата на Сивата Икономика, се очакваше да се случи това което става днес. Вместо Ред и Сигурност настъпи Хаос и Безредие. Бизнесмените вместо Ограмотяване и Професионално Организиран Бизнес, на преден План изтъкнаха подготвените за целта Синдикати оглавяващи Протестите и налагащи Рекет над Правителство и Потребители. Вижте Въглищните Работодатели по колко Фирми притежават/Ковачки - над 20, на ТЕЦ "Бобов Дол" - 2 явни и други прикрити, чрез Съдружие и много други/. Политиците, проявяват Интерес да се представят като добрите Самаряни пред Протестиращите с единствената Цел предизборно събиране на Гласове за Държавната Партийна Субсидия. Партии без реална членска маса /издържаща се с "Дарения" срещу Обществена Поръчка/ без елементарни Пазарни Познания Обещават на Протестиращите, че ще им Решат Проблемите. Проблеми натрупани повече от 30 години. Обществото чака Реформи.
  • 61 От кога

    3 1 Отговор
    борбата на хората да запазят работата си е изнудване?!!! Че даже и "наръчник за изнудване на властта"? На коя "власт", оная, нелегитимната, която служи на чужди интереси, против народа и държавата?! Онази, която унищожава енергетиката и загробва България. Това е мега национално предателство.
  • 62 Ти си

    7 2 Отговор
    Колега , стига с тия опорки от типа руска губерния ! Русия ли ни разруши тежката индустрия ? Русия ли ни унищожи земеделието ? Русия ли ни спря изграждането на АЕЦ Белене? Русия ли спря Южен поток? На Русия ли платихме авансово самолети за които даже и чертежи няма ? Русия ли държи ТЕЦ Марица 3 и ни цака с цената на тока ? Русия ли ни копае златото и ги изнася площадки ни мижавоте 3% ? Русия ли се настани във военните ни бази ?
    Мога още много да изброявам но няма време и желание да дискутираме с троливе ...

    Коментиран от #65

  • 63 Петров.

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Абе не да баш в Тошово време.":

    Ето , за това става въпрос! А колко е заплатата на лекар, на инженер?Не е ли срамно това, хора без всякъкво образование достигат брутните заплати на квалифицирани служители?
  • 64 Да ама

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "хмм":

    дойчовците си отварят именно въглищните централи. Защо ли? Гретенизмът добива размери на пЛандемия. Това не е случайно.
  • 65 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Ти си":

    Можеш да изброяваш, но само изфабрикувани от някого опорки.

    Ако си бил свидетел на събитията до доста "интересни" (и неочаквани за теб изводи, ще стигнеш).

    Хубаво е, че нямаш време да обръщаш внимание на реалността.

    Коментиран от #72

  • 66 Лъжа е, че

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Офанзивен дефанзиф":

    въглищните централи не носят печалба. Напротив, носят милиарди доходи. Благодарение на тях се продава ток на цяла югоизточна европа. ДАЖЕ И В ИТАЛИЯ. ВЪПРЕКИ РЕКЕТА С ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ. ОТДАВНА ИМА ФИЛТРИ, ОБИРАЩИ ВСЯКАКВИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ ОТ ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ, НО ЗА ТОВА СЕ ГРЪМКО МЪЛЧИ, ЗАЩОТО НАДНАЦИОНАЛНИЯТ КАПИТАЛ ИМА ИНТЕРЕС И Е РЕШИЛ ДА НИ УНИЩОЖИ. САМО В САЩ СА НАД 80 ТАКИВА ЦЕНТРАЛИ И НИКОЙ НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ГИ СПИРА. НАПРОТИВ, ИМА РЕШЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА РАБОТЯТ, ЗАЩОТО ЩЕ НАСТЪПИ ЕНЕРГИЙНА КРИЗА И ОТ ТАМ НОВА ФИНАНСОВА КРИЗА. И по този въпрос дума не обелват националните предатели. Що тъй Миме?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Ти ЕС и НАТО":

    2/3 от върлите путинофили пишат от "прогнилия Запад", а щерката на Лавров е американска гражданка.

    Тежко е.
  • 69 Я престани с

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    кухите, заучени фрази. Абсолютно нищо от написаното ти не е истина. Пълна лъжа. Като започне режимът на тока, кого ще обвиниш после? Всичко ще се срине. Германците демонтират ВЕИтата, като нерентабилни и вредни, и отварят "допотопните" въглищни централи. И не само там.
  • 70 Стига бе

    10 1 Отговор
    Все си мислех, а и ни казвах, че протестите са и вървят с демокрацията. А то не било така.
    Демокрация вече е - каквото ти наредят от посолствоТО
  • 71 Мани го тоя

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "позеленял":

    Той е жълтопаветник на Галя. Заработва, за да продължи жалкото си съществуване.
  • 72 Ти си

    6 0 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    Там е работата че съм живял и в предишният строй а и съм съвременник и свидетел на събитията за които пиша сега ! Опорките са на балконските мушката - деца родени в "демокрацията" с напомпани и ошашавени от пропаганда (в правилната посока) глави .
    А реалността я изживявам всеки ден така че свали си розовите очила , задръж си експертно мнение за теб и вземи наистина да прочетеш някои документи от близката ни история - архивите са живи .....

    Коментиран от #75

  • 73 кална вена

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Абе не да баш в Тошово време.":

    не бе от 5000 почва и е само с връзки....
  • 74 политиците са ОПГ

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хмммм":

    Разбира се, че политиците! Те правят законите, те взимат решенията, те прилагат властта, те слагат данъците, те разпределят бюджета. Те слагат Батко и Братко. Те създават икономическа среда за свои хора, те създават корупция, РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ!

    Коментиран от #76

  • 75 Историк

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "Ти си":

    Я ми кажи, кои "документи" да прочета за да се осведомя кой унищожи индустриалния ни комплекс или по-точно, кои фактори конкретно.

    В смисъл, аз съм чел достатъчно, но искам да ми посочиш "документите", които доказват, че това не е била "Русия".

    Коментиран от #78, #82

  • 76 Хмммм

    0 2 Отговор

    До коментар #74 от "политиците са ОПГ":

    Тези политици кой ги избира?

    Изобщо, прави впечатление че всячески избягваш темата за личната ти роля и положение.

    Това доста ясно показва, как отказваш да поемеш отговорност за собсвените си действия.
  • 77 Офанзивен дефанзиф

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Мисля":

    Ами основната енергия, ползвана в България, е от АЕЦ. ТЕЦ-овете работят на загуба, т.е. дори да ползваме такава енергия, плащаме два пъти за нея - за производстово й и за потреблението й. Енергия има достатъчно за нас, щом изнасяме толкова много ток навън.
    А газът може и да не е екологично гориво, но замърсява в пъти по-малко от ТЕЦ-овете. АЕЦ-а също не е екологично гориво - къде отива преработеното ядрено гориво? Нали пак се закопава в земята? Т.е. трябва ли да спрем да ползваме енергия и да се върнем в каменната ера? Ами не, просто е по-добре да се използват източници на енергия, които са рентабилни, ефективни и замърсяват възможно най-малко.

    Коментиран от #79

  • 78 кална вена

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Историк":

    нещо си чел недочел, между редовете, странна работа и компетенция по всички въпроси, ама ви миришат чорапките бе алоу
  • 79 кална вена

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Офанзивен дефанзиф":

    много мислиш, ама нещо логиката ти куца.....
  • 80 Уууууууууууууу

    2 1 Отговор
    Цитат:Най-вероятно терористичните закани на разни синдикални водачи..."
    Каква е тази демокрация,в която наричате мирно протестиращи "терористи"?!Извинявайте,но кога минахме на фашизъм?!В човешката история е доказано,че хората дълго не търпят фашистите.
  • 81 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СА ГОЛЯМАТА

    2 1 Отговор
    РАБОТА НА БОЙКО ТИКВАТА !
  • 82 Ти си

    4 1 Отговор

    До коментар #75 от "Историк":

    Казах търси и чети - архивите са живи -
    На 16 юни 1993 г. правителството на Любен Беров поема ангажимента да затвори четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй" до 1997 г., за което получава финансова помощ от 24 милиона екю. Договорът не се изпълнява, но парите са похарчени от правителството на Жан Виденов за други цели”. При встъпване в длъжност на кабинета на Иван Костов Европейската комисия поставя категорично условие да се изпълни договора. В изрично писмо до Ханс ван ден Брук. Министър-председателят Иван Костов настоява I и II реактор да продължат работата си до 2005г., а III и IV – до 2010-2012 г. В отговор еврокомисарят категорично отхвърля тази идея !
    Някъде да прочете думите по заповед на Москва или Русия ......
  • 83 Емо

    2 1 Отговор
    Тя тази държава не ни трябва. Тя съществува, за да смуче пари от народа, от обикновените хора и да ги дава на мутрите и управляващите. Ние ще сме държавата, когато участваме във вземането на решения, засягащи живота ни, а Пеевски, Тиквата и Киро отидат, където им е мястото - зад решетките.
  • 84 Всъщност,

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    В Тошова България, същите никога нямаше да се тревожат, че ще останат без работа. Трудът тогава беше задължителен
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Дедо Коледа

    1 1 Отговор
    Вън Кокорите и особените от властта.Оставка.
  • 87 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "фен":

    Тези които опикаха и нас—а орлов мост каза « или Ние или избори « народа да плаща И какво стана 40депутата / Чене мислят занарода и жадни за власт командват сега 200 депутата
  • 88 Пак същото

    0 0 Отговор
    Комунистите казваха « с кръв сме везли власта с кръв ще я дадем « А ПП казва с протест сме везли власта но с протести няма да я дадем»
  • 89 ганю

    0 0 Отговор
    Народа си търси правата а вие сте боклуци
    правилно е

    Коментиран от #92

  • 90 пенко

    0 0 Отговор
    ИВЧО -- АКО НЕ СИ -- " Г Ъ ЗОЛИ ЗЕЦ ХРАБЪР " - НЯМАШ ДОХОД -- КАКТО МНОГО ДРУГИ - НЕ СЕ СРАМУВАЙ !?!?!?!?!?
  • 91 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Полицията да освободи пътищата и магистралите. Недопустимо е те да бъдат блокирани.
  • 92 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "ганю":

    Магистралите не са мястото да си търсиш правата. С блокадата пречиш на движението на хора и транспорт.