Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Септември, 2023 19:01 3 536 100

Най-субсидираният сектор: протестът на зърнопроизводителите

  • зърнена сделка-
  • зърнопроизводители-
  • зърно-
  • протест-
  • субсидии-
  • ес-
  • русия-
  • румен радев

Именно този сектор е най-субсидиран и агресивно подпомаган

Най-субсидираният сектор: протестът на зърнопроизводителите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Едва преминал първите сто дни, кабинетът на акад. Николай Денков получава бойното си кръщение тази седмица. Зърнопроизводителите започват национален протест от днес, енергетици планират да се изсипят в София на 19-ти, а партия "Възраждане" ще излезе два дни по-късно пред парламента. Сякаш са се наговорили да нажежат до червено есента на местните избори, а провокациите към сблъсъци изглеждат неизбежни.

Още новини от Украйна

Тези протести са различни от гражданското недоволство, избухнало заради жертви на катастрофи или на жестоко убийство, затворена общинска болница, лоши пътища или директор феодал на държавно лечебно заведение. Те са политически, някои и антиевропейски по своята същност. А за да бъдат по-убедителни например бунтовете на зърнопроизводителите, някои медии обработват с внушения, че украинското зърно е "радиоактивно - заради аварията в Чернобилската АЕЦ", че е "ГМО зърно" и се използва само за фураж.

От май 2022 година досега Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е проверила 575 пратки от Украйна към България и не е открила нито нарушения на стандартите, нито вредни стоки. А някои проби слънчоглед показаха по-висока масленост от българския. От 2016 година ЕС прилага за Украйна и Молдова задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия, което означава, че продуктите трябва да отговарят на правилата и изискванията в Общността.

Финансирани от ЕС, предани на Кремъл

Секторът, който е най-субсидиран и агресивно подпомаган, вкл. и с връщане на акциза за горивото, с лоби в политическите сили, ще блокира държавата с купена с европейски субсидии техника за по няколкостотин хиляди евро. Не иска конкуренция от Украйна, която воюва и чиито производители не получават никакви субсидии. Иска да продаде зърното си на високи цени и ако може - държавата да помогне с пазарите, защото заради пълните силози жътвата това лято започна със закъснение. Около 75-80 на сто от българското зърно се изнася.

Фермерите настояват за компенсации за милиони и да бъде продължена протекционистката мярка, забраняваща безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна. 49-ият парламент я отмени с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Сред организаторите на земеделското недоволство обаче личат близки до президента Румен Радев лица - като Тодор Джиков, бивш шеф на Асоциацията на картофопроизводителите и зам.- министър на земеделието в служебно правителство, Светлана Боянова - съветник на служебния министър на земеделието Явор Гечев, а сега начело на Националната аграрна камара, както и свързания с пилона на Рожен Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите. Всъщност присъствието на Караколев е странно - в крайна сметка животновъдите имат интерес от евтини фуражи.

Зърнопроизводителите са непримирими - отказват диалог, независимо от призивите на премиера, поставят ултиматуми, плашат с конфронтация. Макар че на среща с министрите на финансите и на земеделието "с малки изключения всички присъстващи организации, подкрепиха отпадането на ограниченията за украинския внос", както обясни акад. Денков.

В крайна сметка е постигнат компромис Украйна да наложи ограничения на специфични експортни стоки според държавите и техните изисквания, за да не се създадат проблеми на местните производители. Предложението на премиера е българското решение за групите стоки и конкретни количества да бъде взето след обсъждане с браншовите организации.

Когато фактите говорят, комбайните мълчат

"Този бранш е получил над 30 милиарда лева дотация от ЕС. Когато си получил такива пари, не може да говориш, че ще събориш държавата и ще фалираш… Моят съвет е да седнат на масата." Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитва да балансира между бранша, който протежираше, и правителство, което подкрепя, за да оцелее. Депутатът от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева застана зад протестите, като ги обясни с "неглижиране на сектора" - теза, споделяна и от организатори като Светлана Боянова. По време на първия кабинет на ГЕРБ Танева се опита да наложи лобистка законова поправка, която принуждаваше собствениците на земи да ги предлагат за продажба първо на арендаторите, обработвали ги поне 4 години. Тя не мина заради шума, който се вдигна, но с различни методи, в т.ч. криминални, се стигна дотам, че близо 80% от обработваемата земя в България е засята със зърнено-житни култури.

Анализ на селскостопанската индустрия през първите десет години от членството на страната в ЕС показва ясни тенденции към комерсиализация и консолидация, констатира Департаментът по земеделие на САЩ. Според доклад от 2020 за преброяването на българските стопанства, те са 132 хиляди, като средният размер на използваната земеделска земя се е утроил през последните десет години до 33 хектара на стопанство (в сравнение с 15 хеткара средно в ЕС и 32 хектара средно в Нидерландия). Около 9% от стопанствата държат 85 на сто от използваната земеделска земя - и тук лъвският пай е на зърнопроизводителите.

В Чехия и Словакия този дял е още по-голям - най-големите ферми в Чехия (27.8% от общия брой) и в Словакия (17.9% от общия брой) държат цели 92-93% от използваните земеделски площи, най-високите дялове сред държавите членки, по данни на Евростат за 2020.

По БНР вчера Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) посочи тази "чудовищна концентрация на собственост" в резултат на субсидирането. (Eвропейските субсидии се отпускат на база директни плащания на площ.) "Земеделците намаляват с явно видимата причина, че едни големи семейства просто изтикват всеки", каза Безлов.

Политическа воля за промяна на схемата обаче трудно ще се намери - въпреки докладите на експерти, журналистическите разследвания и войната в Украйна. Всички те разкриват големите проблеми с високата концентрация на използваната земя, превес на монокултурното земеделие, приток на огромни средства в ограничен кръг собственици, свързани помежду си. Досега обаче нито едно управление не се е осмелило да наруши комфорта на зърнарите. Акад. Денков е първият, който поне им се опълчи - дори и с политнекоректното, но смело изявление, че не преговаря с "терористи", а обеща и предстояща промяна на методиката на субсидиите, така че всички сектори да се възползват.

Нови приливни вълни

След тътена на комбайните и тракторите, идват възгласите на миньорите и енергетиците, вдигнати от синдикатите с искането да бъде запазен въгледобивът и да не се бърза със закриването на базови мощности. В основата на недоволството им са териториалните планове за справедлив преход, които не дават никакви ясни гаранции за бъдещето на хората като работа и живот в трите въглищни региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Този горещ проблем също остана за кабинета Денков-Габриел.

Протестът на "Възраждане" не е изненада - проруската формация по принцип е срещу управляващите, но сега прибавя и щипка гняв срещу "новата американска база в Ямбол, целяща пълното колонизиране на моята Родина" (по Костадин Костадинов). А след като началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов рестартира идеята, лансирана през 2019, за координационен център на НАТО за Черно море в България, това със сигурност ще налее още бензин във възванията.

Тътенът на комбайните отприщи вълна от протести - едва ли и симпатиите на българите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 67 Отговор
    Тия субсидии хората са си ги изработили.Защо им завиждате че с тежък труд изкарват пари.Нали това е целта от бизнеса да забогатееш.За Денков добрите земеделци са бедните земеделци.А на политиците никой не завижда че без труд стават милиардери.

    Коментиран от #6, #22, #30, #31, #95

  • 2 Пак ли?

    41 26 Отговор
    Да настройвате българите едни срещу други? Да ги разделяте по какви ли не признаци?! Това ли ви е " печелившата" тактика? Оооо, вярно, изобщо нямате такава, защото за това трябва поне малко мозък, какъвто " управляващите" " властимащи" в момента просто не притежават.ама то мозък, чест, достойнство не се купували, бре.....

    Коментиран от #4

  • 3 аман от адвокати

    38 8 Отговор
    кажи други по интересни неща, например КОЙ е направил маслобойни за които няма слънчоглед, КОЙ не дава субсидии на животновъдите като в другият "евросъюз"?
  • 4 Последния Софиянец

    46 20 Отговор

    До коментар #2 от "Пак ли?":

    Нашите политици вместо да се борят всички българи да станат богати искат и богатите да обеднеят.Само политиците имат право да са богати в България.

    Коментиран от #96

  • 5 Да, бе

    51 10 Отговор
    Най-субсидирани са политическите хиени... От корупция естествено...

    Коментиран от #19

  • 6 Жоро

    30 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точим ДДС, това честно ли му викаш!?

    Коментиран от #23, #76

  • 7 мафията

    49 26 Отговор
    Свикнаха да печелят много милиони на година , и сега ще ореват орталъка ,че няма да е още по голяма печалбата им !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха ха ха

    42 27 Отговор
    Що е то зърнар - просто един алчен зърнен спекулант и нищо повече .
  • 10 !!!?

    26 7 Отговор
    Боко ли клати "Сглобката" или посолството !!!?

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тоалетна хартия

    34 11 Отговор
    Субсидиите за българските земеделци и животновъди е в ПЪТИ ПО-малка от тия в западна европа!!! РТова ни поставя в не конкурентна среда, затова нямаме никакво зеленчуков производство, овощарство и животновъдство. На хората им омръзна да се мъчат да произведат нещо качествено,българско и на добра цена, заради това и се отказаха още преди 20год. Субсидиите за една овца в европа е 7 пъти повече от тая българската!!! Мииии дааа,щото европейската е по-гладна и алчна от нашата овца!!! Печалбите в европа на земеделци и и животновъди е в пъти повече от тук в България. Ония със 1000 декъра правят печалба,като на нас с 10хил.декъра!!!Има няколко измамници-субсидаджии сверзани основно с дпс и герб,точно тия са с Майбах и вилите по ревиерите!!

    Коментиран от #92

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Защо

    36 16 Отговор
    Само гледаме как се покачва хляба всяка година.А цената на пшеницата на международните пазари пада.Тия с тракторите за по 200-300 хил.лева ли ще ще закъсат.Всички знаят че във всеки окръг бевшите дърти ченгета са изкупили цялата земя и сега ако искат и глад могат да докарат.Затова и Нинова и Копейкин ги бранят нищо че са капиталисти.
  • 15 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    31 18 Отговор
    40 % икономиката на Б-я продължава да е в руски ръце, доскоро купувахме най-скъпия газ в Света от Газпром, 2-пъти по-скъп, отколкото го купуваха в Германия и Турция .

    Започни с Лукойл - руски е, данъци не плаща . КТБ беше руска -окрадоха 4 -милиарда .Виваком също, М-тел - също, направихме на Русия Балкански поток за три милиарда лева с наши български пари, платихме им един милиард за неработещи реактори в Белене, Мариците са на руски офшорки, изобщо 40 % от нашия национален доход се краде и отива в Русия .

    ЗЕМИТЕ НА ЗЪРНАРИТЕ-МИЛИОНЕРИ ГИ ИЗКУПИХА НА БЕЗЦЕНИЦА И ОТКРАДНАХА ПОДСТАВЕНИ НА РУСКАТА МАФИЯ ОФШОРКИ – АКЦИОНЕРНИТЕ ДРУЖЕСТВА С ИНВЕСТИЦИОННА ЦЕЛ, ако ги помните - и парите от арендите, които зърнарите им плащат на тези дружества с парите от субсидиите от ЕС пак отиват в Путинландия .

    Заради картелно скъпото им зърно у нас са най-скъпите в Европа свинско, пилешко и телешко месо, мляко и млечните продукти – 70 % от тях все са внос . Ако зърното е евтино, така пък ще се увеличи производството на месото и млекото у нас и ще дръпнат напред месните и млечните производите . Така, че вместо зърнарите – то да се замогнат малко и другите производители .

    И какво реват толко тия ? На България й трябват около 2 милиона тона фуражно и хлебно зърно , другото отива за износ . Т.е. и със затворени и с незатворени пазари у нас, то за три –четвърти от производството си зърнарите се състезават винаги на външния пазар с всички– украинци, аржентинц

    Коментиран от #75

  • 16 Някой

    30 20 Отговор
    Определено ДВ се пробва да внесе разделение в народа. И като е найсубсидирания? За субсидиите все пак се бачка. И то яко. И тук са важни и метеорологичните условия, които са непредвидими. Една година изкараш реколта, а на следващата -не.
    Петата колона в България не е руска, а американска. И ДВ е най-верният им глашатай.

    Коментиран от #29

  • 17 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    28 18 Отговор
    Тия зърнари-милионери със своите монополно-картелно високи цени, съсипаха млечното и месното производство у нас , щото 80 % от себестойността на млякото, месото и яйцата се определя от цената на фуражното зърно . И затова у нас са най-скъпите в Европа свинско, пилешко и телешко месо, мляко и млечните продукти – 70 % от тях все са внос .

    Ако зърното е евтино, ще се увеличи производството на месото и млякото у нас и ще дръпнат напред месните и млечните производите . Така, че вместо зърнарите – то да се замогнат малко и другите производители , които са много повече на брой, отколкото зърнарите и така забогатителният ефект от евтино зърно, ще е за стотина пъти повече на брой земеделски производители - животновъдите , които сега са смазани и все по-малко стават .

    Не може държавата да е майка за едни - зърнарите-милионери, а мащеха за останалите .

    И какво реват толко тия ? На България й трябват около 2 милиона тона фуражно и хлебно зърно , другото отива за износ . Т.е. и със затворени и с незатворени пазари у нас, то за три –четвърти от производството си зърнарите се състезават винаги на външния пазар с всички– украинци, аржентинци, руснаци и т. н.. Та да им купят за нашите резерви само единия милион хлебно зърно , та да не реват .

    За едининия милион фуражно зърно да се състезават у нас на пазара с всички останали вносители , а за другото над тези два милиона тона, които са за нашия пазар , нищо не се променя с вноса на украинското зърно,
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А пък Коцето не тряя а работи!

    17 13 Отговор

    До коментар #5 от "Да, бе":

    Прибира над два милиона лева от субсидията.Падат му се по 200 000 на месец.И още 100 000 хиляди като преджоби 50% от заплатите на депутатите си.
    Богат като цар.

    Коментиран от #59

  • 20 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    27 16 Отговор
    Ей, зърнари - милионери назначени ! Една година не можете да си продадете залежалото зърно , през което време нямаше внос от Украйна , сега украинското зърно ви било пречело . Ами то може никога да не може да си продадете вашето зърно, това не значи да ви търпим изнудванията .

    А, БРЕ , НАЛИ СТЕ ВСЕ МНОГО МОЗЪЦИ !

    АМИ КАТО НЕ МОЖЕ НА ЗЪРНО ДА ГО ПРОДАДЕТЕ, АМИ ПРАВЕТЕ ДЕСТИЛЕРИИ, БЕ .

    Зърното съдържа 90 % захари – нишесте, от кило и половина зърно излиза килограм чист спирт и за водки, и за уискита и за всякакви други хранителни и нехранителни цели става .

    Ей, десет лева е килото на чистия спирт, зърното за неговото производство струва 75 стотинки .

    А с продажбата на белтъка от зърното, който не ферментира, си възвръщате напълно и в цялост стойността на тази част от зърното, което става на спирт .

    Като при това този белтък е идеален за вегетарианци и от него също може да се правят всякакви вкусни храни .

    Ама вие искате по най-лесния начин да карате . Пари – пари , без пари прим .

    Коментиран от #39

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сектант

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и най-ощетяван от укро зърното и гнусарите търговски вериги
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха ха

    28 17 Отговор
    Няколко милиардера зърнари лапат субсидиите и за това са изфабрикували тия протести , за да лапат и нищо да не остане за останалите в селското ни стопанство - факт неоспорим и лесно проверим .
  • 25 !!!?

    16 12 Отговор
    Абе защо близките на убитите български граждани по пътищата не носят националния трибагреник когато протестират за справедливост и защита, а все охранени бабаити, алкохолизирани ултраси и съветски възрожденци се гаврят със знамето - под път и над път, за щяло и нещяло !!!?
  • 26 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    18 16 Отговор
    Колко на брой са тия изнудвачи – едрите зърнари-милионери, които тормозят цял един народ .

    Един змияр от тези вчера се хвалеше, че бил обработвал 120 000 декара, смучел субсидии за всичките тях . Ами това са цели 120 квадратни километра . На цяла България територията й е 114 000 квадратни километра . Цялата да беше поле за жито, то това означава, че латифундисти не са повече от 1 000 броя такива.

    ДА, ДЕ , АМА ОБРАБОТВАЕМАТА ЗЕМЯВ Б-Я Е НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 50 000 КВАТРАТНИ КИЛОМЕТРА, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ САМО 500 БРОЯ ТАКИВА ЛАТИФУНДИСТИ МОГАТ ДА СЕ ГАВРЯТ С ЦЯЛ ЕДИН НАРОД .

    Е, управляващата българо-руска комунистическата мафия , промени добрите закони от началото на 90-те, като махнаха горната граница на земеделските имоти, които може да бъдат притежавани и обравотвани от едно лице / и или от свързани лица и след този удар срещу българския народ , веднага след 2000 г. - набързо от руските Акционерни дружества с инвестицианна цел , нали ги помните, бе открадната и /или изкупена на безценица българската земя за по 100- 150 лева за декар .
    КОЙ ДРУГ ОСВЕН ТАЗИ МАФИЯ ИМАШЕ ТОГАВА ПАРИ ЗА ТАКИВА МАЩАБНИ ИЗКУПУВАНИЯ НА ЗЕМЯ, а тя беше на безценица защото още не бяха отминали последствията от последното ни ограбване и разорение през 96 г. от БКП и Виденов, когато доларът стигна 3000 лева, пенсиите по три долара, а заплатите по 10 долара .

    И ТОЧНО С ТЕЗИ ОТКРАДНАТИ ПАРИ НИ ОТКРАДНАХА И ЗЕМЯТА СЪЩИТЕ КРАДЦИ .
  • 27 Васко Жабата

    16 11 Отговор
    Ако направят ревизия на дейността на земеделските правителства през последните 20-30 години, размера и разпределението на субсидиите, бенефициентите и начина на придобиване на земеделски земи, ще ходите да протестирате пред началника на затвора заедно с тиквата и пеефски.
  • 28 Феодал

    10 14 Отговор
    Аз да си карам Лимозините, вие си плащайте скъпо зърно , и за хлеба и за животните .
    Утре като взема субсидиите , ще ходя на почивка в Дубай .
    Вие стойте в нета и ми гледайте Селфитата , от плажове , скъпи ресторанти и нощни клубове .
    Хаха
    Хахаха
  • 29 Да бе

    19 14 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Много бедни тия със стотиците хиляди декари .
    Направо ми се плаче за тях .
    умират от глад ,фалират , ходят скъсани съдрани .
    Само автомобилите им за милиони горките .

    Като ги гледам плаче ми се за бедняците .


    Хаха
  • 30 Стършел

    22 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В случая, целта на бизнеса е да забогатеят от субсидии, па ако може да нямат конкуренция и зърното да си го продават на двойна цена.🥳🥳🥳
  • 31 Хаха

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Умника пак се из.друса .
    Хаха
  • 32 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    21 15 Отговор
    Абе, зърнари – милионери назначени ? През 22 г. реализирахте свръх-свръх печалби и не защото сте нещо много умни и предприемчиви, ами защото през 21 г. накупихте семена и торове на много ниски цени, и като през 22 г. Путлер нападна Украйна , цената на зърното скочи много, много и така натрупахте огромни печалби .

    Е, ами и това го има в зара, едната година като си на огромна печалба от такива събития, пък следващата по обратната логика ,като събитията тръгнат по обратния ред – скъпи торове купени по време на война и евтино зърно след като първоначалният шок от войната е овладян , става обратното - ще имате загуба, ама като си я приспеднате от свръх-печалбите, нещата си идват на нормалното . СРЕДНА НОРМА НА ПЕЧАЛБА .

    Ама, когато имате свръх-печалби от войните не ходите да се молите да си дадете печалбите на народа, който ви ги е платил, ама при загубите ви от овладяването на войните , търчите да просите пари от същите тези хора, които са ви плащали свръх-печалбите . НАГЛЕЦИ !

    И шмекери, нали сте много голями бизнесмени ! За резевни фондове не сте ли учили , а ? Като имаш такива голями свръх-печалби – няма да си купувате Майбиси и Бентлита, а ще си направите резевни фондове, та като дойдат лоши години, да може да ги преживеете, без да търчите да просите от държавата / от окрадените от вас хора .

    А иначе за вас си остават вашите печалби, ама вашите загуби ни ги прехвърляте на нас ! АМА МНОГО ГОЛЯМИ ХИТРЕЦИ СЕ ИЗВЪДИХТЕ !

    Коментиран от #36

  • 33 12345

    16 15 Отговор
    Обедненият уран води до ракови заболявания,не искам продукти от място където ,американци и англичани запазила за повече от 20г земята...
    Ако хляба поевтинее с някакви стотинки,да не забравяме ,че лекарствата и лечението е скъпо..
    На управляващата банда продажници,не им пука за нашия живот и този на децата ни..

    Коментиран от #34

  • 34 Стършел

    3 13 Отговор

    До коментар #33 от "12345":

    Много си сигурен в твърдението ти, без грам покритие.🤔🤔🤔

    Коментиран от #35

  • 35 Последния Софиянец

    15 11 Отговор

    До коментар #34 от "Стършел":

    Вчера пак беше взривен склад с обеднен уран в Украйна.
  • 36 без имена

    10 13 Отговор

    До коментар #32 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    който разбира много от бизнес и земеделие да си направи ферма . да покаже на тия новите как стават работите. ппдб с отношението си показаха , че по същество са социалисти. не приемат да има богати хора освен тях. идват избори. поляците правили това заради изборите. но у нас не се задават избори? оставка!

    Коментиран от #45, #47, #48, #50

  • 37 Тоалетна хартия

    17 11 Отговор
    Само да напомня и да кажа на сукалчетата, че подобна схема със зърното,докара Виденовата зима...България,която може да има затворена икономическа система ,я докараха до глад и протести.....Фащ е пиявица, не й пука за Вас, трябва да си продаде боклуците на всяка цена на който й да е!!! За сега,само сглобката , в европа е съгласна да вземе комосион и да унищожи народа си!!Повечето от сглобката имат имоти в чужбина!! Българино, пак спиш и те правят на маймуна!!! Африка се осети, но баш българския тарикат спи.....
  • 38 Жмел

    16 9 Отговор
    Тактиката ви не работи...
    Явно тя рабти по следния начин: пуска се новина против земеделците и веднага се активират про правителствени тролове, като се цели да се разделя обществото! Гнусна тактика, но е хубаво, че и се вързват само малоумници;)
  • 39 Тоалетна хартия

    11 12 Отговор

    До коментар #20 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Укри зърнара ,пръв приятел, нали?????В Окрайна америка носите държат земя, колкото 5 Българии...Ама те са баш приятели!!!ДЩе
    се храниш ти и семейството си с отрова!!!

    Коментиран от #49

  • 40 Просто човек

    15 13 Отговор
    Нагли путински слуги!
  • 41 Като видях

    15 10 Отговор
    дойче зеле, се отказах да чета! Зависима и пропагандна медия може да се чете или за забавление или ако не се уважаваш!
  • 42 Тоалетна хартия

    13 3 Отговор
    Трактор хубав , нов ,за 300хил. лв. ще поръчам 10.... Един хубав трактор е от 600хил. лв. нагор бе лаик!!
  • 43 ДО ПЛЮВАЧИТЕ ТУКА

    13 3 Отговор
    ЯСНО ВИДЯХТЕ ТУКА А И ТЕ ЛИЧНО ВИ ЗАЯВИХА ВЧЕРА ЧЕ ТЕ.. С МАЙБАСИТЕ НЯАААМА ДА СТАЧКУВАТ.ЗАЩОТО ЧАКАТ ТИЯ ДЕТО СТАЧКУВАТ ДА ФАЛИРАТ. И ДА ИМ ЗЕМАТ И ТЕХНИТЕ ЗЕМИ
  • 44 Хххххххххххх

    12 5 Отговор
    Пишете каквото искате, тези хора НИКОГА няма да отстъпят. Този път залога е на живот и смърт.
  • 45 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    16 6 Отговор

    До коментар #36 от "без имена":

    Пич, аз съм в дребния частен бизнес още от 89 г., една от първите частни дружествени фирми на граждани беше моята по Указ 56 - правех красиви стилни масивни мебели, продавах си ги без да плача на държавата, нямам нито един ден трудов стаж на държавна или общинска служба , цял живот се само-издържам , имам три висши, и биотехнология, и право , и инженер съм, и по всяка една от тях си работя по 7-8 години, включително и много сайтове съм направил в зората на нета, пак в моя си дребен бизнес та малко нахално идва такъв като тебе да ми дава акъл !

    А заради биотехнологията разбирам от фуражи и зърно и какво се прави със зърното доста повече от всеки едни от тези бандити-милионери . И евтина и качествена захар може да се прави от това зърно, ама те не искат да си напрягат на нещо повече от добре утъпнаната схема - грабеж !
  • 46 Банана Джо

    8 3 Отговор
    "европейски субсидии техника за по няколкостотин хиляди евро" ...ми тя зем.техника и лимузините е внос от Западна Европа и скъпа моя ,но пък и трябва да отговоря на Евро нормите нъл тъй казаха демократично от Брюксел.....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    13 6 Отговор

    До коментар #39 от "Тоалетна хартия":

    Е, та нали от американците сме се учили на модерно земеделие . Не помниш ли как Хрушчов гледаше в САЩ като теле в железница успехите на американското земеделие . Та няма лошо , че в Украйна има ферми на американци . Лошото е , че у нас земите ги открадна простата руска измет , та и у нас земята вече не е в български ръце .
  • 50 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "без имена":

    Извинявай за суровия ми тон в по-предния мой отговор, но с оглед на препоръките ти към мен е заслужен, а по отношение на ПП-ДБ и цялата тая оpда в Народното събрание, ами аз съм написал огромни тухли по тази тема - всичките тези партии са все комунистически .
    И сегашните и предишните партии в парламента до една са комунистически - Бойковци, Курнелиевци, Атанас Атанасовци, Христо Ивановци , ДПС – до едни главатарите им все са били комунисти и агенти на ДС

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 До г-жа Милчева

    10 4 Отговор
    Не сте много наясно с материята, но пишете каквото са ви поръчали.
    Голямата конценграция започна по времето на първото правителство на СДС. Започна реституцията. Голяма част от наследниците бяха вече в градовете и продадоха земята на безценица на председатели на ТКЗС и АПК, които станаха арендатори, но фактически започнаха да плащат ренти след 2007г, когато влязохме в ЕС. След 2007г у нас стъпиха инвестиционни фондове, които също купиха много земя на сравнително ниски цени и я отдадоха под аренда, а друга част препродадоха на други чужденци.
    По отношение на субсидиите от ЕС. Нашите земеделци получават 2-3 пъти по ниски в сравнение със западните им колеги. Нека да са 30 млрд лв от 2007 насам. А някой направили си труда да изчисли колко милиарда ренти са изплатили земеделските производители. Може да се окаже, че са повече от субсидиите. Например, по директните плащания от ЕС получават по 16 евро на хектар, а плащат вече между 350 и 1000 евро на хектар. За да получат тези 16€, трябва да изпълняват много огранечения, които оскъпяват продукцията. А ренти получават предимно пенсионери, които ги харчат за лекарства и храна.
    Който не уважава собствените си производители, ще храни чужди.

    Коментиран от #67

  • 53 без имена

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    тия едри фермери са резултат от така сключения договор за влизане в ес. -плащане на декар. нито дума за мляко , сирене , плодове....питаха станишев- защо така ? ами така ни бе по-лесно. и тия зърнари са спазили правилата и са получили субсидии. имат много пари. всеки , който има пари , иска още. какво нелогично и незаконно правят?

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зърнар с тумбак и Майбах

    11 6 Отговор
    Така е - борба за оцеляване на Майбаха ми е ... Точа субсидии от ЕС ама иначе го плюя и съм ибриk на Путлер !
  • 57 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    6 5 Отговор

    До коментар #53 от "без имена":

    Сам си отговорил, какво е незаконното - злоупотребата с власт !
  • 58 Ццц

    10 5 Отговор
    И като заваля дъжд от "експерти", та цяла неделя. Въпрос: 1. кое налага внос от Украйна? Има ли дефицит, за да се налага внос? 2. Някой води ли диалог преди да махнат забраната или предложението дойде по-късно с единствената цел да влезе в новините? 3. Защо само ние от най-засегнатите държави намираме полза и експерти да защитават този внос? Само ние ли си имаме правителство, соето на всяка цена да защитава националния интерес на....Украйна? Тези и други въпроси отправяйте на адреса за кореспондеция на българското правителство: гр. София п.к. 1408, ул. Козяк 16.

    Коментиран от #62

  • 59 Да, бе

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "А пък Коцето не тряя а работи!":

    Два милиона са джобните на децата им, а бе къде ви произвеждат такива. То бива липса на интелект, ама направо сте за министерски съвет, бе....
  • 60 Чекмеджан

    10 4 Отговор
    Утре ще стигне ли изложението но Майбах и Ролс Ройс до София?

    Коментиран от #94

  • 61 Зърнарите ограбват българския народ

    14 7 Отговор
    Два милярда субсиди и няколко човека прибират повече от половината, а после чакайте евтин хляб и евтини фуражи! ДДС измами, картел ня цените на фуражите, горива без акциз, забранени препарати убиващи пчелите!!!??? Тези трябва да се изринат и субсидиите да се насочат към малките фермери за да има нормални цени.
  • 62 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    9 7 Отговор

    До коментар #58 от "Ццц":

    Тарикатееш, руснако, тарикатееш - въпросът е не : " Кое налага внос на Украйна ?" , а

    "Кое налага нашите зърнари-милионери - да бъдат недосегаеми и привилигировани монополисти на нашия пазар, от чиито монополни високи цени страдаме всички потребители, плащайки за милионерското благополучие на зърнарите ? "

    Коментиран от #64, #90

  • 63 Дойче Гьобелс

    9 3 Отговор
    За да води пропагандата си чуждестранният агент DW няма да изкара данните за субсидирането на гръцките земеделци, които протестират през месец, или на френските, които получават в пъти повече от българските..
  • 64 Стига с глупавите опорки

    6 7 Отговор

    До коментар #62 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Ако толкова мразиш тази страна, напусни я!

    Коментиран от #68

  • 65 Маня

    6 2 Отговор
    Госпожа Милчева, безличният Безлов, отидете при милионерите и вижте какъв е трудът им- техния и на обикновените хиляди земеделци!
    Те дават хляба, храната ни- вие какво работите, какъв реален резултат има от вашата работа?
    Аз зная какъв е- допринесохте за разпада на страната, как не ви е страх от провидението!
    Безсрамни, нагли , платени!
  • 66 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    7 4 Отговор
    Орбан: Сделката за украинското зърно е глобална измама. Излъгаха ни, а Африка не получи и един хляб. Орбан нарича глобална измама сделката за укр зърно
    "Ние внесохме укра зърно, когато ни убедиха от Брюксел да го пуснем по суша – Полша, Унгария, Словакия, България, Румъния, тези, които се явяваме съседи на Украйна. А за украинското зърно, което минаваше по море ни бе казано, че ще отиде в Африка, иначе там ще настане глад", припомни Орбан
    "Излъгаха ни. Изнасяме зърно от Укр, но то не стига до Африка. А борсите тук, в Европа, имайки по-евтино от унгарското, румънското, полското зърно, не купуват нашето, а по-евтиното украинско. Бедните африкански деца не получиха от тази сделка нито един хляб. Това мошеничество. Брюксел просто не стои на страната на държавите-членки и народите на Европа, а представлява съвсем други интереси. Няма европейски, няма румънски, полски, унгарски, словашки интереси, а има американски интерес."
  • 67 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    8 7 Отговор

    До коментар #52 от "До г-жа Милчева":

    О, докторке, нещо , заплатена от Путин се се намесвате в материя, която ви е мътна и кървава .

    И ИЗОБЩО И ДОКТОРКА ЛИ СТЕ , ЧЕ ОТ ГРАМАТИКАТА НА ПРАВОПИСА ВИ ВИ ЛЪХА ВЪПИЮЩА НЕГРАМОТНОСТ ? ИЛИ ПЪК СТЕ РУСКИНЯ, ТА ЗАТОВЕ НЕ ПАНИМАЕТЕ БЪЛГАРСКИ ?

    Няма как да обвинявате СДС в окрупняването на земята, защото СДС беше на власт само девет месеца - от октомври 91 г., до юли 92 г,. а земята започнаха да я връщат с решения на поземлените комисии и със скиците за тях чак в през 2000 -2001г., и тогава все още нямаше пазар за земята . Вижте кога започват сделките със земя .

    Чак при правителстото на Царя-ченге и Доган-ченге . И се развихрят малко преди приемането ни в ЕС и малко след влизането ни в него , когато руските и нашите комунистическите тарикати , които изкупиха на безценица и директно крадейки тази земя чрез АКЦИОНЕРНИТЕ СИ ДРУЖЕСТВА С ИНВЕСТИЦИОННА ЦЕЛ , вече си правеха сметките как ще точат субсидиите на ЕС.

    Та , за да не ставате за смях, не слугувайте на Путин . И по-напред съм написал, че съм и биотехнолог, и инженер, и ЮРИСТ, при това съм и съвременник на събитията и ЖЕРТВА НА ИЗМАМИТЕ НА ТЕЗИ БОКЛУЦИ -ИМОТНИ ИЗМАМНИЦИ , описал съм и как правеха масовите си имотни измами . Та четете ме , четете ме по-добре , за да не ставате за смях .

    Коментиран от #77

  • 68 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    11 6 Отговор

    До коментар #64 от "Стига с глупавите опорки":

    Вие я мразите, аз обичам Родината си ! Ама вие май не правите разлика между Родина и продала се на варварска Русия държава .

    Държавата е едно юридическо лице, завладяно от бандити-комунисти ,служещи от 1944 г. до настоящия момент на крадлива Русия .

    Коментиран от #71

  • 69 Отрова от Украйна

    8 5 Отговор
    Евроатлантизмът изисква от българската рая да изяде всички продукти с ГМО отрови от земите на нацистка Украйна, подправени с хиляди тонове боеприпаси изсипани върху тях. Нашата територия им трябва , а ние им пречим и трябва да бъдем претопени колкото се може по-бързо, както и българският бизнес разбит и унищожен.
  • 70 123456

    5 3 Отговор
    Обаче , ако кабинета Денков оцелее след протестите , без да даде нито една оставка , има огромни шансове да си изкара целия мандат !

    Коментиран от #72, #80

  • 71 Не е ли на Марс

    8 4 Отговор

    До коментар #68 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Звучи все еднакво тъпо като лъжите на националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! :)) А човек за да обича родината си, първо трябва да не се мрази и да и да е евтин лъжец!
  • 72 Ако оцелее

    10 2 Отговор

    До коментар #70 от "123456":

    ще покаже, че българският народ, е една овца и си заслужава съдбата да плаща троен и четворен ток, съсипано земедели е продадени служби, схеми, кражби и собственост на мафия!
  • 73 Васил

    11 3 Отговор
    Искам да напомня на всички незапознати със земеделието да спрат да си дават мнението.Това да отглеждаш земеделски култури независима какви са са част от държавната сигурност.Земеделието в цял свят се субсидира,точно поради тази причина,а че нашите земеделци карат Майбаси е чист български манталитет.Не забравяйте как Бойко изби прасетата,а м/у другото пак започна,цената на свинското скочи с 50%.Ако желаете да сме и зависими и от внос на зърнени култури подкрепяйте посолството.
    Българи ще има но България не!

    Коментиран от #74

  • 74 В България има

    9 1 Отговор

    До коментар #73 от "Васил":

    70 000 земеделци, от които 20 са крупните земевладелци с майбасите! И седнали националните предатели да обливат народа с тази глупост! Всичко си описал точно!
  • 75 Щом си искаш

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Отровите, ще си ги получиш. Но каква цена ще платим всички останали, които не ги искаме?
    А стига писа фермани глуписти

    Коментиран от #84

  • 76 Анджело

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Има си прокуратура и съд за подобни престъпления. Някой ти е източил мозъка
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ........

    9 3 Отговор
    Егати пропагандата,егати чудото.Все тая ми е кой колко взима!По-важното е да не ни тровят.Там гърмяха снаряди с уран,а и още ще им дадат.Да си го ядат онези където им дават такива снаряди!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Редосеялката

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "123456":

    А няма оставки, а ще играе дървото.
  • 81 Алоо, ППДБ растчетата

    6 3 Отговор
    Излезте утре на протест, Киро острото, за да си защитите правителството, та да видите кво ша стане
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Един

    8 6 Отговор
    Крупните зърнари са бившите комундели накупили, или откраднали земя на безценица. Хванали се на нещото изискващи най-малко работа и поддръжка и се налапали със субсидии. Сееш и жънеш. Това са милионери за една година. Уважавам овощарите, зеленчукопроизводителите, животновъдите...това са хора които наистина работят здраво.

    Коментиран от #85

  • 84 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 11 Отговор

    До коментар #75 от "Щом си искаш":

    Айде стига вече с руските ви опорки ? 576 проби са направени на украинското жито и нинакви следи от отрови не са намерени. Ама толкова проби не са напарвени на нашите зърнари, да не се окаже накрая , че нашето е отровно , а ?

    И стига с писъците ви . За украинското зърно няма пазар у нас , щото и нашето ни е предостатъчно, заради свръх-производстовото му .

    Коментиран от #97

  • 85 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    4 6 Отговор

    До коментар #83 от "Един":

    Във всичко си прав, само в едно не. Няма бивши комундели,като няма бивши негри .
  • 86 Ван дер Любе

    3 2 Отговор
    Държавата (и ЕС) дават пари за производството на зърно, производителите искат да го продадат супер скъпо (на световния пазар, а не само в Украйна) зърното е много по-евтино. От цената на зърното нагоре отиват храни като хляб, олио, но също и животински продукти (месо, масло, мляко и т.н.) от животни хранени със свръх скъпото зърно. И сега тези ни казват, ни взимаме по 30 стотинки печалба на всеки един лев, дето сте ни го дали и вие искате да станат 20 стотинки? Няма да стане. Ние даже искаме 40 стотинки, т.к. Майбасите са поскъпнали.
  • 87 Източна ромелия

    8 1 Отговор
    Дойче зелето да си гледа зелето
  • 88 Източна ромелия

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    А що не питаш колко депесарски фирми изкупиха земя в цяла България

    Коментиран от #89

  • 89 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 4 Отговор

    До коментар #88 от "Източна ромелия":

    Ама защо ти ДПС-то с главатар Ахмед Доган, комунист , агент на Гестапо, верен слуга на БКП и КПСС, Главен Мултак, го разглеждаш като нещо различно от руската комунистическа мафия , която е превзела и разорява България ? Ами той и ДПС-то му е част от тази мафия .

    Нали Путя него го награди с ордени на Русия, а не мен !
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор
    ГАДНИТЕ ПОЛЯЦИ , УНГАРЦИ И СЛОВАЦИ
    ... БУТАТ И БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО :)))
  • 92 13#

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тоалетна хартия":

    Няма такова нещо.От 20 години съм в Италия и не виждам тук фермерите да са забогатели кой знае колко за разлика от нашите спекуланти там.Тук плащат в пъти по-големи данъци отколкото в Бг и въпреки всичко цените на продукцията за крайния потребител е по-ниска отколкото при нас въпреки разликата в стандарта на двете държави.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Чочо

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Чекмеджан":

    Утре и яхти в Лесновска река ще акостират
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Разкулачвай

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    По това се познават необлшевиките-троцкисти. Тия земеделски правила са създадени при думбалумбакрацията, а сега видиш ли сетила се Мара да се побара,т.е. разкулачвай-кулаците. Тц тц
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 някой

    2 0 Отговор
    Дойче Веле не дава и една лоша дума да се каже срещу правителството на сглобката.
    Защо ли е така?Дали защото защитава чуждите интереси, а не българските?