Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Септември, 2023 10:01 5 694 27

Защо Източна Европа не иска зърно от Украйна

  • зърнена сделка-
  • зърно-
  • зърнопроизводители-
  • българия-
  • война-
  • черно море-
  • украйна-
  • русия-
  • унгария-
  • полша-
  • европа

В България въпросът за украинското зърно може да се превърне в сериозен вътрешнополитически тест

Защо Източна Европа не иска зърно от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега страните от източна Европа, с изключение на Унгария, бяха най-последователните поддръжници на Украйна. В момента обаче тази солидарност се разпада. Нещо повече - Киев и някои от държавите в Централна и Източна Европа имат сериозни разногласия.

Причината е, че Брюксел отмени временните търговски ограничения върху вноса на украинско зърно и маслодайни култури. Полша, Словакия и Унгария се противопоставят и желаят да ги запазят, въпреки че това би нарушило европейското законодателство. Киев, от своя страна, смята да съди трите държави. В източноевропейските държави темата с украинското зърно вече се е превърнала във вътрешнополитически проблем и в борба за власт с Брюксел.

Полша

В Полша управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) иска най-вече да си запази властта, тъй като на 15 октомври предстоят парламентарни избори. Фермерите изиграха важна роля в предишните избори през 2015 г. и 2019 г., които бяха успешни за ПиС. Партията на Ярослав Качински премина през шок тази пролет, след като разгневени земеделски производители излязоха по улиците на цялата страна, за да протестират срещу селскостопанската политика на правителството и вноса на украинско зърно. Под натиска на протестите премиерът Матеуш Моравецки уволни земеделския министър и подтикна ЕК да наложи ембаргото, което миналата седмица изтече.

С оглед предстоящите парламентарни избори Моравецки не желае да рискува подновяване на демонстрациите. Затова дойде бързото решение на Полша за забрана на вноса на украинско зърно. Полското ембарго не обхваща транзита на зърното през страната.

Словакия

И в Словакия предстои предсрочен парламентарен вот на 30 септември. След 3 години и половина управление на прозападната реформаторска коалиция, която демонстрира най-вече хаотичен стил на управление, сега е възможно бившият премиер Роберт Фицо да се върне на власт. Номинално той е социалдемократ, но на практика е десен националист, близък до унгарския министър-председател Виктор Орбан. Фицо нееднократно привлича вниманието с антиукраински и проруски послания и обещания да прекрати напълно досегашната военна подкрепа на страната му за Украйна.

Решението на словашкото правителство да запази ограниченията за вноса на украинско зърно може да е било взето в този контекст. Служебното правителство, което в момента е на власт не разполага с много правомощия. Въпреки това прозападният лагер в Словакия очевидно не желае да тика повече избиратели към лагера на Фицо, разрешавайки безконтролен внос на украинско зърно.

Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан говореше за "сериозна борба" между източноевропейските държави и Брюксел още преди да бъде обявено решението за отмяна на ограниченията върху украинското зърно. Той обвини Брюксел, че представлява не европейски, а "американски интереси, защото това, което наричаме украинско зърно, разбира се, не е украинско зърно, а търговски продукт, идващ от територия, за която отдавна се предполага, че е собственост на САЩ".

Крайните изявления на Орбан имат за цел най-вече да се харесат на поддръжниците му в страната. Но решението на Унгария за запазване на забраната за украинското зърно вероятно представлява и опит той отново да спечели на своя страна бившите си партньори за съюз срещу Брюксел. През последната година и половина пропутинската и антиукраинска позиция на Орбан го постави в конфликт не само с Чехия и Словакия, но и с Полша. В голяма степен той е изолиран в региона по отношение на външната политика.

Румъния

За разлика от споменатите три съседки на Украйна от Централна и Източна Европа, Румъния каза "да" за зърното. Тя пожела удължаване на забраната за вноса му, но засега само за 30 дни. Премиерът Марчел Чолаку заяви, че страната му е дала краен срок на Украйна за представянето на концепция, защитаваща фермерите в страната. В зависимост от това правителството в Букурещ ще вземе решение какви са подходящите мерки за защита на румънските земеделци.

Парламентарните и президентските избори в Румъния ще се проведат чак в края на следващата година. Въпреки това сили набира крайнодясната националистическа партия Алианс за обединение на румънците. Тя се застъпва за проруски позиции, а програмата ѝ включва обединение на всички румънци в една държава - включително и тези в Северна Буковина, която е част от Украйна.

България

В България въпросът за украинското зърно може да се превърне в сериозен вътрешнополитически тест. Тя бе единствената източна страна от ЕС, която в края на миналата седмица отмени ограниченията върху вноса на украинското зърно. Сега фермерите в страната протестират срещу решението на проевропейското коалиционно мнозинство. Протестите са подхранени от проруска кампания за разпространение на слухове и дезинформация в социалните медии, според която украинските храни са замърсени и вредни за здравето.украинско зърноор

Европейската комисия също е заела позиция на изчакване. Въпреки че единствено тя е отговорна за търговската политика и забраните за внос, а не отделните страни членки, EK иска първо да провери какво правят на практика Полша, Унгария, Словакия и Румъния. След месец Европейската комисия иска да направи нова оценка на ситуацията. След това тя би могла да предприеме правни действия срещу Полша, Словакия, Унгария и при нужда - Румъния. Но това би станало чак след изборите в Полша. ЕК не желае да раздава повече оръжия в предизборната битка.

Автори: Кено Ферзек | Бернд Ригерт | Роберт Шварц | Яцек Лепиарц


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 60 Отговор
    В България протестите нямат нищо общо с качеството или цената на украинското зърно, а са изцяло политически мотивирани.

    Поляците също вече признаха, че забраната там също е политическа (заради изборите).

    Унгарците отдавна са издънени от руските подкупи.

    Румъния както винаги е напред с материала и се държи адекватно.

    Коментиран от #27

  • 2 Защото си имаме зърно

    67 6 Отговор
    А укрокопското е ураново
  • 3 Последния Софиянец

    73 5 Отговор
    Защото е американско ГМО пълно с пестициди.
  • 4 Отрова от Украйна

    86 2 Отговор
    Папкайте украинското ГМО на Монсанто и Дюпон, подправено с хиляди тонове боеприпаси от най-различен вид и се радвайте на евроатлантизма и дебилизма и на пропагандата от Дойче зеле!!
  • 5 замислен

    50 1 Отговор
    Да го кажем така - във Европа всеки литър дизел се облага с акциз който е почти 2 лева т.е. дизела е 2-но по-скъп, тези трактори харчат не малко и това е основен разход, във Европа са забранени определени пестициди, хербициди и торове, ползването на тези препарати ще повиши добива с около 30%, във Европа много ГМО сортове са забранени, в комбинация с препаратите добивите биха били 2-ни! и не на последно място тук на земята се плаща рента - за добруджа е над 120 лева на декар за останалите държави не знам. Та на Германия не и пука ама няма да искат картофи на половин цена, там зърнени култури не гледат, тук се пази местния бизнес!

    Коментиран от #7

  • 6 Дойче Обективно

    43 4 Отговор
    Ха, ха, Руминия продължи забраната, но тя за разлика от другите държави е добра - забраната там не може да се дължи на руско влияние. България единствена отмени ограниченията, но фермерите протестират, похраянвани, видиш ли, от про-руска кампания. Лошо, лошо

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    4 49 Отговор

    До коментар #5 от "замислен":

    Последно путинофилите трябва да решат.

    Опорка 1: Европа използва всичкото зърно предназначено за "бедните държави" от зърнената сделка

    или

    Опорка 2: В Европа никой не допуска украинското зърно, защото е "токсично", "отровно", "ГМО", "радиационно" или там с каквито други сигнални думички ги е захранила Мутрофанова

    И двете не стават.
  • 8 Българин

    3 40 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче Обективно":

    България продължава да внася руско зърно.

    Забраната за внос на украинско такова би била изцяло политическа и няма нищо общо с икономически или екологични съображения.

    Коментиран от #11

  • 9 Коментар

    45 4 Отговор
    Те им дават снаряди с уран,а после питат защо не искаме нищо от там...
    Докато не направите с този уран мутанти явно няма да се спрете.Даже за животните не става.Ще вземат да се превърнат в някакви покемони хаха.
  • 10 Българин

    39 0 Отговор
    Украинско ли е украинското зърно и само зърно ли е? И престанете да купувате украинско зърно, така крадете от залъка на гладуващите деца в Африка. Как не ви е срам неолибералчета да крадете от гладните афрекански дечица
  • 11 Българин

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    И от къде идва това руско зърно? Или така са ти казали да казваш, а и мразиш да мислиш
  • 12 ДВ вестник за нуждника

    38 3 Отговор
    Защото е отровно, бе, тпанари. Яжте го вие, ама не щете, нали?!
  • 13 западноевропейците ни мразят и в червата

    49 0 Отговор
    Ама нали укро зърното беше предназначено за гладуващите в Африка и ние само трябваше да осигурим коридор?! Защо пък и да го купуваме?!
  • 14 факуса

    30 0 Отговор
    а що не пишете от западна колко купиха
  • 15 пфууууу

    43 0 Отговор
    В магазините на Била, Лидл Кауфланд в бившия соцлагер, сегашната Източна Европа - стоки с по-лошо качество /като най-лошото е в България/ на по-високи цени. Дори Лидъл в Сърбия предлага по-добро качество на по-ниски от БГ цени - лично проверено. Гнусни демагози са западняците, само искат да грабят. На ви там, яжте отровите на високи цени, за нас густото. Къррлежи.
  • 16 Бранди

    35 1 Отговор
    Още преди година един човек от бранша ми каза директно, че повечето мляко в БГ е смес от украинско ОТРОВНО сухо мляко. Ама ако питаш от корумпетата БАБХ, всичко е чисто като момина сълза.

    Коментиран от #18

  • 17 един

    26 1 Отговор
    Защо ИЕ не искала украинското зърно,еми много просто е,защото е нарушен баланса на производство и реализация на зърното в целият този регион!До миналата година региона е произвеждал Х тонове пшеница,слънчоглед и царевица,но следствие на войната и нарушените търговски взаимоотношения,това количество земеделска продукция идва в много повече за региона,поради което и цените паднаха главоломно а производителите ги грози фалит!
  • 18 касапина

    39 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бранди":

    Много хора не искат да разберат или толкова им е акъла ,че Чернобил оср--а цяла Европа особено Украйна ,за много години напред ,и сегашните управници продължават да ни уверяват че е безопасно ,там няма никакъв контрол за нищо .Войната още повече отрови голяма част от земята .ама и те много нагли станаха че искат и да командват другите какво да правят.
  • 19 умен

    14 0 Отговор
    Всичко ясно. Като минат изборите ще е както преди.
  • 20 Матей преображенски

    25 0 Отговор
    Особено рязък е завоят на поляците,Дуда(женско циганско име) се е осъзнал и отказва и всякаква поМОЩ за Украйна,съкращава и порциона за бежанците.А тука деков-еквилибриста и жонгльора с обтекаеми лафове,е много щедър,ще плащаме и дълговете на Украййна,и нов окупационен корпус до Ямбол в състав от 1500 италианци,навярно с много бойна техника.
  • 21 Матей преображенски

    14 0 Отговор
    тРЯБВА И ДА ИСКАТ ЛИ,да си вкарат автогол,би трябвало да са мазохисти,тия украински продукти няма да ги вземат и без пари,дори ей тъй да им ги харижат.Защото знаят ,че са опасни за здравето,а за западняка здравето е свещено,за къде е като заболее и се влачи като метилява овца,за екарисажа ли се готви?
  • 22 Хайл 14/88

    14 2 Отговор
    Дойче веле що не си ееевете пушката майка.в България не ви искаме мнението.НАТРАПНИЦИ ГНУ.СНИ
  • 23 Справедлив

    17 0 Отговор
    Щом една страна произвежда нещо, което е достатъчно да задоволи нуждите на гражданите си, няма нужда да внася от същото. Толкова е очевидно че нямаме нужда от внос на селскостопанска продукция от Украйна. Не може никой да заставя друга страна да изкупува продукцията му. Друг е въпроса че нашите управници са напълно заблудени и завладени от сатаната и не знаят какво правят и докъде ще доведат Българския народ. Така че не е редно да говорим и празнуваме ден на независимост.
  • 24 Всички задават

    9 0 Отговор
    Този въпрос но никой не ни отговаря адекватно.Чернобил беше през 86та но все още земята им е натровена,да продължавам ли?ОТРОВИТЕ С КОИТО ПРЪСКАТ СА ИЗВЪН СТАНДАРТИТЕ НА ЕС НО ВЪПРЕКИ ТОВА ЕС НИ КАРА ДА ЯДЕМ ОТ НЕГО!! Защоооо никой няма за отговори адекватно всички ще кажат помагайте на укрите.ДА ИМ ПОМАГАТ ГОЛЕМИТЕ АВСТРИЯ,ГЕРМАНИЯ И ДР ТЕ БЯХА ГЛАВНИТЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИ НА ВОЙНАТА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА Я ПОТДЪРЖАТ ЗАЩО ТЕ НЕ ЯДЪТ ОТ ТОВА, А ЯДЪТ ОТ НАЩО КАЧЕСТВЕНО??? ДОСТА ВИ ДЕЗИНФОРМИРАТ ПО ФАЛШИВИТЕ МЕДИИ АЗ ЛИЧНО ВЕЧЕ НЕ ИМ ВЯРВАМ И ПО -ДОБРЕ!
  • 25 А така

    5 0 Отговор
    Чета, чета и тук и в други сайтове и всичко е от ясно по- ясно. И при коментиращите и подкрепящите ги всичко е ясно - преобладаваща позиция в полза на интереса на родното, против чуждата намеса и най- вече на посолствоТО, против украинските изнудвачи ...и т.н. А като дойдат избори къде отиват тези гласове. Шашми и шарлатания ли ни диктуват живота. Нямаме сили да преодолеем някакви задръжки, повлияни от някои недомислици по време на соца ли? Ама те са направо цветя, сравнени с това, което днес ни устроиха тези наши избраници бе, хора! Онези разкриваха болници, заводи, централи, училища...тези рушат и закриват. Ега ти и управията , и управниците.
  • 26 Антиглобалист

    5 0 Отговор
    От къде ,на къде ще вкарваме нещо , което си имаме достатъчно? Все едно да имаш домати в градината и да идеш в магазина да си купиш вносни.
    Управляващите олигофрени се натягат! Оставка!!!
  • 27 АМИ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти си българин, колкото аз съм Марсианец. В България стачката е политическа, в Полша също, Унгария е подкупена от руснаците, само вие евро-американски "УМНИЦИ" сте умните. Тъй и не ви увряха тъпите кратуни.