Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 07:47 2 317 13

Егоизмът е като ракова клетка

  • егоизъм-
  • андрей киряков

Крайната затвореност, крайното нежелание да дадеш, а само да получаваш, води до разпадане на семейството, на обществото, на държавата

Егоизмът е като ракова клетка - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чувал съм доста определения за човешкия егоизъм, но това на д-р Емилия Караславова ме впечатли. В една нейна лекция, тя сравни егоизма с раковата клетка. Клетките на рака са такива, че те не могат да излъчват светлина. Само поглъщат. Това не са самостойни клетки, които могат да живеят собствен живот, да се самоподдържат и да се развиват. Раковите клетки се развиват от и върху чужда енергия, те не могат да бъдат самостоятелни.

Егоизмът, нежеланието и невъзможността да разбереш другия, да вникнеш в света на другия, е основното нещо срещу което се борят всички религии, нещото, което се опитват да преодолеят всички духовни системи. Именно тази съсипваща затвореност, именно това пагубно за всички поглъщане на светлина, без никакво обратно излъчване е същността на егоизма. Дори и най- базовото човешко общество не може да функционира, да съществува, без наличието на някакво, макар и минимално разбиране между хората, без някаква макар и малка емпатия - съчувствие.

Крайната затвореност, крайното нежелание да дадеш, а само да получаваш, води до разпадане на семейството, на обществото, на държавата.

Но крайният егоизъм действително е и една медицинска диагноза. Това е едно наистина голямо предизвикателство пред психологията, пред психиатрията, пред морала и пред водещата религия в обществото. Крайният егоизъм, това раково образувание, което поглъща всичко наоколо и води до разпад на всяка една система, трябва да бъде лекуван с всякакви средства – лични, обществени, медицински, морални и религиозни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    13 0 Отговор
    Така е.
    Обаче превенцията е ключа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    в Бг Човещината Съчуствието са вече Малко
  • 4 Мнение

    27 4 Отговор
    Моля,не забравяйте,че егоизма е основана ценност на капитализма!

    Коментиран от #7

  • 5 "Крайно нежелание да дадеш,

    16 1 Отговор
    а само да получаваш. Крайният егоизъм е медицинска диагноза" Бих прибавил към тази неоспорима диагноза и алчността. За егоизма и алчността няма да бъде създадена скоро ваксина, за съжаление.И все пак не смятате ли, че тази статия е написана специално днес, за да изобличи тези, носители на "нежеланието и невъзможността да разбереш другия, да вникнеш в света на другия". Това са нечовеците на днешно време.
  • 6 Българин

    5 19 Отговор
    От руските четирихилядници в България по-големи рушители на обществото няма.

    Коментиран от #10

  • 7 Историк

    3 19 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Мне. Развитието е основна ценност на капитализма. Егоизмът в капитализма е желанието да реализираш потенциала си.

    Коментиран от #9

  • 8 Сандо

    12 3 Отговор
    Егоизмът и алчността са основата на Капитализма - който го е разбрал по-добре ще си обяснява случващото се по света и у нас.

    Коментиран от #12

  • 9 Фон дер Миндер

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Завиваш гоЙното в лъскава опаковка. Ама и 20 опаковки да му сложиш, гоЙното си е такова каквото си е, не го променяш като почнеш да го назоваваш с други думи
  • 10 Тази статия

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    е писана ИМЕННО за такива като тебе и господарите ти. Ето затова не си способен да я разбереш, а веднага бързаш да окекаш на метеното. Ти си живият пример, олицетворение на диагнозата. Като добавим и хроничният ти Гретенизъм, картината става пълна.
  • 11 Тази статия обяснява точно

    7 0 Отговор
    тези, които сега се смятат за "високо морални", носители на "абсолютната истина", бутат се без да имат данни на отговорни длъжности, за да могат да паразитират, но нас ни учат и ни се правят, на високо морални, но крадат съвсем открито от държавата (от нас)! Лъжат, но понеже са посредтсвени и примитивни, вече им хващат лъжите и обикновенните хора! Крият се зад разни "съюзи" и "договори", че трябвало да "изпълним заповеди на НЕбългари, чужденци, които НЕ сме избирали демократично... Всичкото това, наистина е рак, социален рак, който унищожава цялото общество, заради кефа на една малка група психично болни егоисти! Решението: Махаме ги от всичките им длъжности, за да не ни унищожат страната и нас!
  • 12 Да, това беше и моето

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    голямо разочарование. Когато в западна страна следвах икономика, професорът ни по икономика още на първата ни лекция ни каза: "Системата почива на егоизма и желанието да си "нещо", да си "повече от другите", "да притежаваш и имаш повече възможности", да те "смятат за много значим и умен", "да можеш ти да определяш системата"...., изобщо егоизмът и алчността, желанието да управляваш и контролираш другите, да си над тях, са ОСНОВАТА НА КАПИТАЛИЗМА! Самото производство на стоки и услуги било "средставо към целта"! "Целта била парите", "властта над другите", "твоята абсолютна свобода" .. Ако си много богат, то си над другите, над държави, над законите, над правилата и принудите, които имат другите в системата! Това ни казваха още на първите лекции по икономика!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.