Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 16:00 2 394 11

Изборите: Кои градове са предрешени и в кои ще има битка

  • местни избори 2023-
  • герб-
  • бсп-
  • продължаваме промяната-
  • сдс

Велико Търново, Варна, Русе, Пазарджик и Ловеч са градовете, които ПП-ДБ вярва, че ще спечели

Изборите: Кои градове са предрешени и в кои ще има битка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Велико Търново, Варна, Русе, Пазарджик и Ловеч са областните градове, за които ПП-ДБ най-силно вярва, че ще спечели. Това припомня Владимир Йончев за OFFNews.bg.

Големите битки

Велико Търново е единственият град освен София, в който социологическите проучвания към момента дават преднина на кандидата на ПП, научи OFFNews. Старата столица на България не се развива добре и има масова нагласа сегашният кмет Даниел Панов да бъде сменен. Панов е бивш военен и вече три мандата е кмет на града.

ПП издигат млад и много силен кандидат срещу него. Йордан Терзийски е едно от знаковите и популярни лица на Продължаваме промяната. Архитект, предприемач и народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Над 15 години проектира жилищни, обществени сгради и интериори в България, Нидерландия и Великобритания. Неговият баща е бил главен архитект на Велико Търново. Напуска в знак на несъгласие с политиката на сегашния кмет.

Във Варна ГЕРБ отново залагат на Иван Портних, но е спорно дали ГЕРБ или Дидо Дънката е голямата сила зад него. ГЕРБ едва ли имат поводи да се гордеят с Портних, но след като бившата хостеса Славена Точева от задна позиция на два пъти измести с преференции спуснатите от ГЕРБ знакови лица за водачи на листата Костадин Ангелов и Даниел Митов, ГЕРБ предпочетоха отново да заложат на изпитаната схема.

Сигурно е, че Портних ще събере най-много гласове на първия тур, но също така е сигурно, че на втория всички ще играят срещу него.

Най-силният му противник е областният управител Благомир Коцев от Продължаваме промяната. Макар и слабо познат в София, той е харесван и разпознаваем във Варна и е достатъчно консенсусна фигура, за да обедини всички срещу Портних на втория тур.

Във Варна обаче не бива да се подценява и "Възраждане". Това е родният град на Костадин Костадинов, там той има по-висок процент от средния за страната. Издигнатият от него Коста Стоянов е депутат, бил е зам.-кмет и общински съветник.

След цирковете, които БСП направи, пътят към Русе е отворен. Там социалистите първо изключиха сегашния кмет Пенчо Милков, а после го издигнаха за втори мандат. Милков остава единственият кандидат на БСП с реален шанс за победа в областен град, но високи шансове имат и генерал Иван Иванов от ГЕРБ, и Рена Стефанова от Продължаваме промяната.

Преди месец вечният кмет на Пазарджик Тодор Попов, който влиза в играта за пети мандат, изглеждаше непоклатим. Социологическите проучвания на ПП обаче са показали, че техният кандидат Петър Куленски има неочаквано добри позиции и напълно реален шанс да обърне мача. Данните показали, че Куленски, който е зам.-председател на парламентарната група на ПП, дори води в самия град, но губи в селата. Разликата обаче била малка и преодолима и Пазарджик ще е във фокуса на кампанията на ПП-ДБ. ГЕРБ не издига кандидат, но къде явно, къде скрито, подкрепя Тодор Попов.

Добри за ПП социологически данни са излезли и за Ловеч, където техен кандидат е депутатът Искрен Арабаджиев. Досегашната кметица на ГЕРБ Корнелия Маринова беше зачертана от ръководството на партията и вместо нея беше издигната Валентина Недялкова. На предишните избори Ловеч беше градът с най-малка разлика между ГЕРБ и БСП. Сега червените издигат Борислав Илевски.

Завързани избори се очакват в Благоевград. Днес "Маркет линкс" публикува социологическо проучване и резултатите са доста шарени.

Сигурните победи

В някои от областните градове изборите изглеждат предрешени. Макар всички основни партии да издигат кандидати, едва ли някой вярва, че може да бутне кметовете на Кюстендил Петър Паунов и на Монтана Златко Живков. Паунов е кандидат за пети пореден мандат. Живков - за шести. Кметове са още от времената, когато СДС беше сила и никога не са сменяли партията си. И тъй като от години СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ и двамата се ползват с подкрепата на най-голямата партия.

Предрешени изглеждат и изборите в Габрово, където настоящият кмет Таня Христова (ГЕРБ) се бори за четвърти мандат.

А вероятно най-сигурният и обичан кмет в цялата страна е Станката - легендарният кмет на Перник Станислав Владимиров, който само за 4 години преобрази града и от индустриално срутище го превърна в проспериращ град.

Станката е от стар комунистически род. Неговият вуйчо, който го е отгледал, години наред беше депутат от БСП. През 2019 г., когато ГЕРБ мачкаше навсякъде, а БСП никаква я нямаше, Станката се яви като кандидат на БСП и спечели. Тези избори бяха пример как би могла да изглежда една нормална лява партия в България - над 80% от младите, образованите и живеещите в центъра гласуваха за БСП, над 80% от възрастните и хората в селата гласуваха за ГЕРБ.

Но вместо да си го закачи като значка на ревера, Корнелия Нинова се отрече от него. Малко по-късно и го изключи, заедно с цялата партийна организация в Перник. За сметка на това, ГЕРБ го припозна и сега на изборите няма да издига кандидат срещу него. Така единственият му опонент се явява Георги Недев от ПП-ДБ (квотата на ДСБ). Той е уважаван общински съветник и собственик на рок-клуб и би бил прекрасен кандидат, стига срещу него да не беше толкова силна кандидатура като Владимиров.

В Бургас досегашният кмет Димитър Николов изглеждаше сигурен и преди цирковете с двамата кандидати, които ПП и ДБ сътвориха, а след тях е още по-вероятно да спечели на първи тур.

Никой няма съмнения и че след 5 мандата на Хасан Азис в Кърджали ще спечели кандидата на ДПС, както и да се казва той. За протокола - новият Азис се казва Ерол Мюмюн.

С едни гърди напред

Твърде вероятен изглежда и четвъртия мандат за кмета на Стара Загора Живко Тодоров, но нажежената обстановка от протестите там прави всяка прогноза рискована, още повече че Демократична България там издига силен кандидат Димитър Чорбаджиев, а кандидатът на Възраждане Искра Михайлова също е много популярна в града.

В Ямбол досегашният кмет Валентин Ревански е издигнат от партия Пряка демокрация, но ще има подкрепата на ГЕРБ. Той ще се изправи срещу бившия кмет на ГЕРБ Георги Славов, който сега се явява от партия Българска нова демокрация.

ПП-ДБ винаги са имали лоши резултати в Ямбол, но този път издигат изключително силен кандидат - хирургът д-р Георги Стефанов, носител на наградата "Лекар на годината". БСП също издигат лекар - д-р Недялка Петкова-Влахова.

Най-гербаджийска е ситуацията във Видин. Там кандидатът на ГЕРБ се бори с досегашния кмет, който е от коалиционния партньор СДС и с бившия кмет на ГЕРБ, който сега е издигнат от партията на Цветан Цветанов.

В два града има висока вероятност кмет да стане човек, който не се ползва с явната или скрита подкрепа на нито една от големите партии.

В Хасково отново се кандидатира дългогодишният кмет Георги Иванов и той е фаворит.

В Добрич за трети мандат се кандидатира Йордан Йорданов. Той стана кмет с подкрепата на Реформаторския блок, когато беше едва на 28 г. Спечели втория си мандат като независим, а сега се явява като кандидат на местна коалиция ДБГ, в която влизат "Има такъв народ", ДБГ, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД.

За Сливен, Враца, Шумен, Плевен, Разград, Търговище, Силистра и Смолян към момента не разполагаме с достоверна информация каква е разстановката на силите.

А Пловдив? Пловдив е отделна вселена, която трябва да се описва отделно. Там ситуацията е толкова объркана, че има време всичко да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    5 4 Отговор
    Няма значение за коя точно от главите на ламята ще гласува юнакът.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Кметът ИЗПОРТИХ
    след сексмерака в Израел ,
    след 15О ООО ООО лв за 2 5ОО метра,
    след Л@ЙНЯН@Т@ тръба в морето,
    след като над половината РАБОТНИ дни не е на РАБОТА .....
    пак е мераклия .....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Макс

    8 0 Отговор
    Сега реално ще видим дали българите в България гласуват и за кого ? Познавайки манталитета им , почти нищо няма да се промени .

    Коментиран от #5, #6, #10

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Макс":

    Защо мислиш , че е важно кой как ще гласува ❓❗
    Още Сталин го е казал :
    " Не е важно кой как гласува,
    а кой как брой гласовете!"
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Макс":

    Как мислиш , че ГЕ"П дванадесет години бяха непобедими🤔❓
    Про.100.кирчо го каза
    "Ала бала и от 7% хоп с 27% ❗

    Коментиран от #7

  • 7 Лиляна

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Прав си господине !
  • 8 За Русе

    4 4 Отговор
    Пенчо няма никакъв шанс, разкопа града, продължи схемите на ГЕРБ, Таки, Ковачки и т.н. Настоящия кандидат на ГЕРБ тотален некадърник и неадекватник. Болницата под негово ръководство е на път да фалира, а и заяви ,че няма да направи нищо за по чист въздух, проблем номер едно за града. Златанов от Възраждане е прост популист, обграден от бивши мутри и хора били в листите на ГЕРБ, БСП и др. На всичкото отгоре по плакатите в града е Копейкин все едно той е кандидат кмета.
  • 9 Кую

    4 0 Отговор
    За такива честни и умни хора не гласувам. Само за мафиоти.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пловдив

    1 0 Отговор
    Пловдив - ще бъде Костадин Димитров. След интервюто по нованюз, видяхме, че е най-подготвения. Предлага решения и знае как да подреди града.