Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 09:04 2 689 26

Голямото предизвикателство как да свалим пациент безопасно до линейката? Пред ФАКТИ говори Ива Пехливанска (СНИМКИ)

  • ива-
  • пехливанска-
  • пациенти-
  • столче-
  • линейка-
  • спешен екип

И днес ставаме свидетели как хора се свалят в одеяла, а такъв тип пренасяне не е стабилен и носи риск за пациента, казва тя

Голямото предизвикателство как да свалим пациент безопасно до линейката? Пред ФАКТИ говори Ива Пехливанска (СНИМКИ) - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автомобилите на ЦСМП са оборудвани в съответствие с действащия медицински стандарт „Спешна медицина“. В този стандарт е определено и задължителното наличие на сгъваема носилка тип „столче“ с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен пациент до линейката. Така министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков отговори скоро на въпрос на депутат. Как е всъщност? Пред ФАКТИ говори Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

- Г-жо Пехливанска, отново се повдигна въпросът как да се свалят пациенти от високите етажи на блоковете до линейката, когато това се налага. Респективно, и кой е задължен да го прави. Оборудвани ли са линейките ни адекватно, за да се справят с подобни предизвикателства?
- Въпросът наистина пак стана актуален. Как да се пренасят пациенти от дома и съгласно Наредба №3 за утвърждаване на медицински стандарт „спешна медицина“ ясно е посочено, че това е задължение на спешния екип, но тук не се конкретизира кой от спешния екип – дали от медицинските, или немедицинските лица. Това много затруднява работата на екипите, защото обикновено, ако изключим реанимационните екипи, другите са съставени от двама човека – медицинско лице и шофьор. И в много от случаите този спешен екип е от хора, които са в напреднала възраст – над 60 години. И сега изниква въпросът как да свалим 120 кг. мъж от шестия етаж? За съжаление, нямаме много опции като оборудване.

- Какво оборудване имаме в линейката за транспорт на такива пациенти…
- Понякога има евакуационен стол, но ако има площадка със стълби, свалянето става доста трудно. Ако има асансьор, се ползва, но всичко зависи и от състоянието на пациента.

- А принципно заложено ли при обявяването на обществена поръчка за линейки, те да имат такива пособия за пренасяне, за сваляне на пациенти…
- Не, съсредоточаваме се само върху медицинското оборудване и нужните спецификации. Да има оборудване за пренос на пациенти не е заложено. Разгледах последната обществена поръчка, защото такива атрибути много улесняват работата на екипите, но няма включени пособия за пренасяне. Това нещо лесно може да се коригира и не струва толкова скъпо, ако има желание.

- Свидетели сме на това как се търсят близки или съседи, които да помагат…
- Такава е практиката. Ако няма кой да се притече на помощ, се търси помощ от Районната координационна централа, която да изпрати хора – гражданска защита или екип на МВР. Но така много се удължава времето за реакция. Според Наредбата екипът трябва да е качил пациента в линейка на 10-ата минута от момента на пристигането на адреса, ако се нуждае от хоспитализация, разбира се. Тоест, ние не може да спазим тези 10 минути, а това пък вече е животозастрашаващо за самите пациенти. Ако човекът е в безсъзнание, значи наистина имаме спешен случай. Такива устройства и платформи, с каквито предлагаме да се оборудват линейките, биха улесни екипите на спешна помощ, но и са щадящи за пациентите. Защото днес ставаме свидетели как хора се свалят в одеяла, ако нямаме опция човекът да бъде качен в асансьор. Но такъв тип пренасяне не е стабилно и носи риск за пациента. Този метод на пренасяне е стар – отпреди 20-30 години, но все още се използва у нас. Затова ние предлагаме да се вземат мерки, защото има достатъчно възможности да се свали пациент по един по-удобен и безопасен начин. Тук говорим за пакет от помощно оборудване, който при всяка една ситуация би бил полезен. Говорим за меки носилки, които да заместят използването на одеяла, въздушни възглавници с компресор, които повдигат пациента достатъчно високо, за да бъде качен на носилката безопасно. Има, примерно, специални жилетки, които са за пациенти в тежко състояние. Ако сегашните евакуационни столове бъдат оборудвани и с мобилна платформа за сваляне по стълби, е възможно пациентът да бъде транспортиран до спешния автомобил и от един човек.

- Скъпо ли е това оборудване?
- Разглеждала съм цени, които са крайни, но има и български фирми, които правят такова оборудване.

- Като цена…
- Ако говорим за общия пакет, с най-важните неща, става въпрос за 10 000 – 12 000 лева. Разбира се, ако се поръча по-голямо количество, каквото ни трябва, се очаква да има и доста по-големи отстъпки. Въпрос на преговори.

- Въздушните линейки ще бъдат ли оборудване с такива неща?
- Като стандарт в момента нямаме никаква информация какво ще е оборудването за въздушните линейки. Търсих информация специално за тях, но няма. Параметрите, които са заложени, по наши наблюдения не обхващат всичко. Носилките при въздушните линейки са доста по-различни. Нямаме отговор какво ще бъде оборудването за тях. Надяваме се хората, от които зависи това, да го направят достатъчно адекватно, защото там е наистина много важно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    6 2 Отговор
    Тва е работа на санитарите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 факт

    9 2 Отговор
    Важният въпрос е : каква субсидия взимате за 1 бр. убит от вас българин ? Защото бежанците и "римляните" си счупвате краката и ръцете да ги спасявате!

    Коментиран от #21

  • 5 3343

    11 0 Отговор
    Да продължим разговора и със сградите?
    Как се сваля пациент от Панелка!?
    От съвременна сграда същата работа. Тесни стълби и асансьори.
  • 6 Истината!

    12 0 Отговор
    България и Румъния са двете държави в ЕС, в които се отделят най-малко средства на глава от населението за здравеопазване!
  • 7 Истината!!!

    13 0 Отговор
    България е на последно място по ефективност на здравната си система!!!
  • 8 Факт

    12 0 Отговор
    Българите получават най-лошите услуги за средно и силно развити икономики.
  • 9 6нтщ5ж

    10 0 Отговор
    В България има лесен достъп до лекар, достатъчно болници, но ЛОШО качество на здравеопазването!
  • 10 Линейка

    9 0 Отговор
    При сърдечен инфаркт или инсулт линейката трябва да бъде при пациента до 18 минути.
  • 11 Също така

    12 0 Отговор
    И безопасното сваляне на пациента от линейката е важно! Преди години ме транспортирана по спешност до болница. И при свалянето от линейката с носилка се озовах под нея ! Направо ме изсипаха като чувал с картофи добре, че не нямаше последици!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В чужбина

    8 0 Отговор
    При транспорт в чужбина екипът се състои от двама шофьори, като при желание на клиента в екипа се включва и медицинско лице, чието заплащане е допълнително.
  • 14 Не е за чудене

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Също така":

    С нашите носилки от 2 тръби и парче брезент, малки асансьорчета и тесни вити стълби, пак късмет си имал.
  • 15 Право на мнение!

    11 0 Отговор
    В линейките трябва да бъдат двама Парамедици, които да дават първа помощ и двамата да могат да шофират и да са в добро физическо и здравословто състояние, да са млади - до 35 години!!!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Изискване!!!!!!

    11 0 Отговор
    Екипите на Спешна помощ са длъжни да транспортират пациента от дома му до линейката при нужда! В действащият Медицински Стандарт е определено и задължителното наличие на Сгъваема Носилка тип „столче“ с Плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен пациент до линейката. Съгласно стандарта, преместването на спешен пациент е определено като Основна Професионална компетентност в списъка по дейности за всички мобилни спешни екипи и при изпълнение на своите мисии, екипите за спешна медицинска помощ са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, включително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа!!!!!!!!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Трябва, ама къде ги

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Право на мнение!":

    Няма и няма да има. Знаеш защо.
  • 20 цербер

    3 0 Отговор
    Ива Пехливанска-председателка на Съюза на парамедиците в България.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.