Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 18:23 2 172 24

Ротацията чука на вратата. Ще сменят ли от ГЕРБ министри?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • продължаваме промяната-
  • николай денков

Подмятането на Борисов за министри на ДПС при ротацията, отхвърлено от Пеевски, не е нищо повече от политическа провокация

Ротацията чука на вратата. Ще сменят ли от ГЕРБ министри? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ротацията в правителството е все по-близо, а с наближаването ѝ се засилват и критиките от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към някои настоящи министри. Как ще се отрази това на управлението? От Емилия Милчева.

Пет месеца преди ротацията през март, когато e договорено ГЕРБ да поеме премиерския пост, лидерът ѝ Борисов вече рие нетърпеливо и насочва повече от приятелски огън по министри от кабинета на ПП-ДБ. Маркира ги като при пейнтбол, за да е ясно защо би поискал смяната им по-късно. Казва, че не е доволен от 7-8 министри, за да поиска смяната на поне половината.

С половин уста предстоящи смени допусна и съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по БНР. “Разбира се, там, където някой не си върши работата и за това има обективни оценки, ще се търси подобряване на решението”. Оценките ще се изготвят съвместно с ГЕРБ-СДС на консултации, за да стане ясно кой с кого ще бъде сменен. А вероятно ще даде мнение и консилиери-то на парламентарното мнозинство и негов неформален говорител Делян Пеевски от ДПС. Както и Борисов, санкционираният за корупция по закона “Магнитски” депутат беше особено недоволен от министъра на финансите Асен Василев заради заложеното връщане на 20% ДДС за ресторантьорския бизнес.

Кои министри будят недоволство

И Борисов е ядосан на финансовия министър. Парите ги няма, похарчиха ги, а нашите бюджети винаги имаха излишък, оповести той на поредна среща с избиратели преди местния вот. (“Тлъстинките” бяха заради традиционно занижени приходи, а и нямаше усложнена геополитическа ситуация заради войната в Украйна, вече и конфликт в Израел, високи енергийни цени и също така висока инфлация, последствия от COVID-пандемията.) Критикувани са и енергийният министър Румен Радев, на отбраната Тодор Тагарев - да не прибързва и разпорежда на парламента за бронетранспортьорите “Страйкър”, земеделският Кирил Вътев - “имаме слаб земеделски министър”, на младежта и спорта Димитър Илиев - “нищо не прави и няма проекти”, също и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заради “Турски поток”. Към Цеков упрекът е, че в Москва се е срещал с руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна. Самият Цеков потвърди, че е пътувал до Руската федерация, но не се е срещал с руски политици.

Забележително е как Борисов, в чийто трети мандат скоростно бе построен газопроводът за руски газ, обвинява другиго за прокарване на интересите на Кремъл. Публикувани наскоро имейли от разбитата електронна поща на Бабаков насочиха внимание към бившата приятелка на лидера на ГЕРБ Цветелина Бориславова и управляваната по онова време от нея БАКБ, обслужваща проекта. А се появиха и “следи” за тайни преговори с руската страна.

Почти всички от критикуваните министри управляват средства за милиарди. Бюджетът на МРРБ за 2023 г. е 2.8 милиарда, а на пътната агенция - близо 2.7 милиарда лева. Под опеката на Министерството на енергетиката, но също и на МРРБ са териториалните планове за справедлив преход, по които също ще се усвояват общо над 2.4 милиарда лева (близо 1.6 милиарда трябва да бъдат изплатени непосредствено след одобрението им, което се очаква през декември). Министърът на финансите пък има тежката дума по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), по който България се надява на второто плащане от 1.4 милиарда лева. Министерството на финансите е отговорно за координацията, контрола и одита на ПВУ чрез дирекциите си “Национален фонд”, “Централно координационно звено” и “Икономическа и финансова политика”, а изпълнителна агенция “Одит на средствата от ЕС” е директно към министъра на финансите.

Кой ще натежи при ротацията

ГЕРБ започва офанзивата за предстоящи смени на министри с обвинения към кабинета все в сферата на енергетиката. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) съобщи, че кабинетът се подготвя да раздаде 662 432 375 лв. за фотоволтаици и батерии на предварително известни фирми. От ГЕРБ обвиниха управляващите и за “индикативен списък на фирми”, някои с неясен произход, други - спонсори на ПП, които да бъдат подкрепени със средства от териториалните планове. В отговор премиерът Денков поясни, че “тези изявления направо лъжат хората” и кандидатстването предстои.

Зелената сделка и предвидените милиарди за декарбонизация разпалиха апетитите за изграждане на все повече мощности за соларна и вятърна енергия. “Капитал” съобщи, че само за година и половина са присъединени 1700 MW нови ВЕИ мощности. А заявените от инвеститори са над 40 000 MW - трикратно надхвърлящи съществуващите в България, което е невъзможно за реализация. Борбата да се прокарат проекти е огромна, лобитата зад различните партии - настървени.

Отговорът на въпроса колко министри ще успеят да сменят ГЕРБ при ротацията ще се оформи под влиянието на много фактори - резултатите от местните избори, гласуването на конституционните промени през декември, развитието на националния протест на миньори и енергетици от Маришкия басейн, синхронизиран с вота на недоверие към правителството. В същото време тлеещи конфликти ескалират и пораждат верижни реакции в различни точки на света. В толкова усложнена обстановка България се нуждае от управление с ясна геополитическа ориентация и независимо от шума в сглобката, партньорите са взаимозависими.

Но смени на министри ще има - и мишените са набелязани. Подмятането на Борисов за министри на ДПС при ротацията, отхвърлено от Пеевски, не е нищо повече от политическа провокация. Във всяко управление на Борисов Пеевски е имал пръст - чрез министри, обществени поръчки и др. и не пречи отново да номинира някого “на концесия”. Продължаващата липса на коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ размива формата на политическия им съюз. А при назначения в регулатори и в държавни компании с позиции се сдобива и ДПС - освен ГЕРБ и ПП.

Червени линии в промените в Конституцията

До ротацията ГЕРБ няма да спрат с приятелския огън, но не защото искат да бутат правителството. Борисов на два пъти е казвал, че няма да го прави - в края на юни, когато се формираше “сглобката”, и наскоро с изявлението си, че “ГЕРБ няма да е партията, която ще свали правителството”. Допуска ли, че някой друг може да го направи?

Наскоро по БНТ депутатът Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) заяви, че “в момента, в който някой реши “да опраска” Конституцията за втори път, както през 2015 г., излизаме от това управление”. Но през 2015 г., след оставката на Христо Иванов като правосъден министър, от Реформаторския блок излезе само ДСБ и депутатите от Гражданския съвет, останалите в РБ не напуснаха управлението. Готови ли са и в “Продължаваме промяната” на такъв ход? Най-напред ПП-ДБ ще трябва да дефинират червените линии в конституционните промени, отвъд които няма да отстъпят, след като Христо Иванов заяви, че “с целите не можем да направим компромис, но за текстовете със смирение ще слушаме”.

А за ротацията въпросът е не колко, а кои министри ще бъдат сменени.

***

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор

    14 6 Отговор
    Ако ротация не се осъществи и всички тези нищожества изчезнат от политическия живот на България ще бъде повод, този ден да бъде обявен за официален празник.
  • 2 Асдф

    6 6 Отговор
    Във време на войни не е нужно ротация.

    Коментиран от #23

  • 3 Коментар

    12 3 Отговор
    От трън, та на глог,че е по-висок...Едният е все на колене пред кого ли не,а другия си е Кирчо в пола и жива марионетка.
  • 4 Реалист

    10 1 Отговор
    Проектът Белене е окончателно прекратен.

    Коментиран от #7

  • 5 Индийски БИВОЛАР

    5 1 Отговор
    ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ
  • 6 науката е в колапс

    11 4 Отговор
    Най-слаб е министър на образованието и науката- нищо не прави, няма идеи, говори само за средното образование, висшето образование е в колапс-няма пари, ниски , мизерни заплати, професорите нямат никакъв стимул за работа, всеки гледа да дочака пенсия, някои си стягат куфарите за чужбина, безпомощен министър, нерешителен, неориентиран, безидеен. Оставка!

    Коментиран от #17

  • 7 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Супер новина ако е истина.
    Свърши се с най големия корупционен руZки проект за източване на България. Един данък москва да отпадне. Има още много докато се освободим от руzкия хомот.
  • 8 пълнеж

    8 1 Отговор
    Цялата работа се върши от Асен Василев, останалите са пълнеж. Особено правосъдният, който се провали с т.нар. "съдебна реформа" и е слаб рист, съъщо- на образованието и науката, на икономиката, на културата, на здравето...всички!
  • 9 Никой

    11 1 Отговор
    Какъв финт ще спретне централния нападател на " Бистришките тигри" при вота на недоверие срещу правителството на ППДБ. Ще накара някои от куците играчи от ГЕРБ да гласуват въздържал се,за да може да лъсне подкрепата на ДПС. И тогава ще пусне политическите си анал затори по медиите, които прекрасно ще отиграят подадената висока топка ,че видите ли правителството се крепи на ДПС. Пък той честната Мата Хари-Марийка.

    Коментиран от #11

  • 10 Червената шапчица

    3 0 Отговор
    Дреме ми на копринените прашки.
  • 11 Червената шапчица

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Kой ще му разреши? Никакъв финт няма да има..
  • 12 Вирус

    4 1 Отговор
    Хахаха тъпи правителство как се гледат влюбено
  • 13 ха ха

    9 0 Отговор
    И Борисов е ядосан на финансовия министър. Парите ги няма, похарчиха ги, а нашите бюджети винаги имаха излишък,/ тлъстинките за 5 цифрени бонуси на служителите ги няма , браво на финансовия министър
  • 14 Лодкаря е в паника

    10 1 Отговор
    Христо Иванов: "Правителството е безалтернативно. Обърнат ли лодката - отиваме на дъното." Лодкаря е изплашен. Старият и опитен играч Борисов може да ги бутне във водата в последния момент. А и лодката от самото начало е продънена, най-вече заради двойната игра със санкционирания за корупция по закона “Магнитски” Пеевски. Как е възможно да се пише основен закон на една държава съвместно с известна в цял свят крадлива мутра?
  • 15 АДВОКАТ

    8 0 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ НАРОДА ЗНАЕ ЛИ ГО
  • 16 хххх

    4 1 Отговор
    Kъде чука на вратата? Март месец ли е вече?
  • 17 ххммм

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "науката е в колапс":

    Е то , ако най-слабият бил на МОН, то какви са тогава на енергетиката, здравеопазването и културата? Несъществиващи субекти!
  • 18 лекар

    7 3 Отговор
    Министър Хр. Хинков ще бъде сменен от проф. инж. арх. д-р ген. майор лауреат на Бойко Борисова награда Асен Георгиев Балтов бивш директор на ПИРОГОВ и специалист по пътната маркировка и строежа на автомагистрала ХЕМУС ! Негов заместник ще бъде госпожа проф. Дияна Малушева-Енчева най-секси професорката на ПИРОГОВ , лична секретарка на проф. Николай Габровски !
  • 19 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Нема толко алтав Слугинаж крадлив ей! Сами сме Виновни де.
  • 20 Ананас Слабов

    5 0 Отговор
    И Слабов е слаб министър, нищо не прави, измислен юрист, написал една книжка и толкова. Даже не преподава в юридическия факултет.Дали е влизал в съдебната зала, той е партиен човечец, фигурант, службаш. ДБ нямат ли хора? Преди Ичо, после секретарката му сега Слабов.
  • 21 ГОРСКИ

    5 1 Отговор
    Този академик не може да каже две думи да се маха да идва жената със дългата шия да видим и тя какво ще направи !!!!!!!!!
  • 22 Некадърниците вън, от властта!

    4 1 Отговор
    Всички министри на ПП, ДБ трябва да бъдат сменени, включително и премиера Денков.
    Докога ГЕРБ ще подкрепят тези, които счупиха за втори път, държавата?
  • 23 Напротив.

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Напротив, наложителна е, смяната на некодърниците, които стагнираха държавата. Слаба държава, каквато я направиха от ПП,ДБ, не трябва да има по време на война.
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Рептилката ще смени Плъха !

    Стадото да му мисли !