Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 21:01 2 161 107

България: Ако се откажем от днешната свобода

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • корнелия нинова

"Консерватизмът", с който се облъчва масовата публика в България, е повърхностен и кичозен - консерватизъм на свинските пръжки, трибагреника и калпаците

България: Ако се откажем от днешната свобода - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Консерватизмът", с който се облъчва масовата публика в България, е повърхностен и кичозен - консерватизъм на свинските пръжки, трибагреника и калпаците. Рецептите, които дава на уплашените хора, водят в опасна посока.

Когато няма свобода - какво има? Има „Бог, цар, отечество“, например. Но може да има и доста други неща, за които ще стане дума след малко.

"Една заран Грегор Замза се събуди в леглото след неспокойни сънища и установи, че е превъплътен в огромно насекомо…"

Как стана така, че думата „свобода“, от която произлиза либерализмът като политическа философия и светоглед, се оказа в ужасната хитинова обвивка, в която една сутрин се събужда Грегор Замза, героят на Франц Кафка от „Преображението“?

Клишета, които работят безотказно

Либералите като някакви хлебарки, които подлежат на масово изтребване или поне на индивидуално смачкване с тóка на добре подкован военен ботуш, либералните „скакалци“, които унищожават урожая на отрудените хора, „либерастите“ като някакъв особен вид перверзни и вредни насекоми, откраднали от небето многоцветната дъга на децата… Всички тези добре разпознаваеми клишета сами по себе си са безпомощни и скучни, но работят ефикасно, включително и в България.

В България, където, впрочем, те проникнаха през последните 15-ина години главно от Русия, от идеологическите лаборатории на Владимир Путин, който кръвно се обиди на либералния Запад и реши да оглави световния консерватизъм – редом с дейци като Тръмп и Льо Пен. Но това е странична тема в случая. Странична е, защото на мястото на либерализма ще дойде не консерватизмът, а „Китай“, тоест – един тоталитаризъм „с човешко лице“.

Консерватизмът е политическа философия и мироглед, които заслужават сериозно уважение. Но „консерватизмът“, с който се облъчва масовата публика (в случая в България) е повърхностен, еклектичен и кичозен. Тозиконсерватизъм на свинските пръжки, трибагреника, калпаците и бащинските шамари по врата просто се храносмила най-лесно от много хора, които са уплашени до смърт от неразбираемите и със сигурност опасни предизвикателства на днешното време.

Карантина и изолация от света?

Като ваксина срещу тези предизвикателства (с извинение към консервативните антиваксъри за тази метафора) политическият консерватизъм, не само в България, предлага набор от проверени и тъй да се каже „сертифицирани“ препарати: патриотизъм, религия, традиционно семейство, списъкът е известен. Нещо повече: срещу пандемията на либерализма и глобализма той препоръчва и излизане в карантина, изолация, затваряне на всички врати и прозорци.

Но на чорбаджи Марковата идилия зад високия дувар отдавна ѝ е минало времето. А дори да приемем, че и на либералните идеи и либералното общество също им е минало времето, както обичат да повтарят Орбан и съмишленици, уплашените хора няма да намерят някакво друго, мечтано „времеубежище“, ако използваме точната диагноза на Георги Господинов.

Как неусетно стигаме до "Китай"

Не, без да се усетят, те ще се озоват в „Китай“. В еднообщество на тоталния контрол, на идеологическите забрани, на пропагандните медии и на авторитарната власт. Авторитарна власт, която им гарантира физическа сигурност и спокойствие, плюс безгранично и сладостно потребление, телесни наслади и хедонизъм – само срещу цената на пълното подчинение и на всекидневните мозъчни промивки.

Когато няма свобода – какво има? „Бог, цар и отечество“? Не, когато доброволно се откажем от днешната свобода, утре ни чака тоталитаризъм. Макар и с човешко лице.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    71 17 Отговор
    България е отново окупирана, а българите са роби на западните импералисти свободата в България отново е мираж последните 15 години катопо турско робство е в момента
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 4 Отговор
    Някога Бяхме Хора и Човеци
    Сега
    Добротата е
    Малка
  • 3 Реалист

    62 9 Отговор
    Не е свобода да ти зануяват енергетиката. По време на Социализма НРБ ИЗНАСЯШЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ СЕГА В,, СВОБОДАТА "ВНАСЯМЕ
  • 4 Гориил

    48 4 Отговор
    Изглежда, че Йозеф Гьобелс е написал нещо подобно през 1939 г.
  • 5 ХАХАХА

    42 3 Отговор
    Вечер сайта "Факти" да не даден на DW под наем ?
  • 6 Професора

    52 3 Отговор
    В,, Свобода" преди 2 години ви затвориха по къщите по време на световните войни и робството българите никога не са били затваряни по къщите. В,, Свобода" ви ваксаха принудително
  • 7 Майна

    66 3 Отговор
    Къде е свободата?
    Обезлюдена България..
    Сбрсна в пет-шест града..
    За кой е свободата..?
    За една прослойка от 100 000 души,които пълнят спа-курортите..
    В пречупените пенсионери, за които се говори като втора ръка хора( на държавна едва ли не издръжка)
    Същите тези прежалени българи,бкоито изградиха това, с чието разпродаване изплува ,,НОВИЯТ ЕЛИТ,,

    ЗА КАКВА СВОБОДА ГОВОРИМ?(
  • 8 Сталин

    49 8 Отговор
    Демокрацията е единствено за бананови републики от колониален тип ,класически пример е България.Ако Сащ признаят една държава за демокрация ,това е парола и означава че тази държава е под тотален политически контрол на Сащ,същото е признаването на една държава за пазарна икономика,това е парола че икономиката на държавата принадлежи на западните мародери и е под техен контрол.
    Сериозните държави , имат несменяем пожизнен лидер който познава и решава проблемите в дългосрочен план,защото това е дълъг процес ,такива държави са Русия, Турция,Беларус,Сирия ,Иран,Северна Корея,Венецуела.На всеки 4 години Сащ сменят агентурата си от политически про ститутки чрез изборен процес и ако някой национално отговорен лидер не работи за интереса на Сащ бива сменян чрез платени протестери и цветни революции,пример са правителствата на Петър Младенов,Жан Виденов и Орешарски и някои политически лидери като Волен Сидеров биват тормозени.САЩ обикновено подбират агентурата си от доказано пропаднали компрометирани типове и нищожества ,като Тулупа и Киртака които разиграват театър за пред простолюдието,а зомбираните български овце от българските медии на ЦРУ изпадат в екстаз от тези "лидери"/ нищожества.Единствената бюлетина на българина за по добър живот е куршума за агентурата на тези западни мародери,но тъй като българина е същия мишок като "лидерите" си това едва ли ще се случи,така че надежда всякаква вие оставете и продължавайте да блеете на празна демократична поляна

    Коментиран от #28, #35

  • 9 1020

    35 4 Отговор
    Голяма глу потевина е тая статия. Изсмукана от пръстите про па гандна тъ пня без грам ясна мисъл. Ама пък статия от друга страна...
  • 10 Сталин

    30 6 Отговор
    Аспиранта на Калифорнийския университет Джон Адамс,за подготовка на дипломна работа попитал ChatGTP да състави рейтинг на най добрите държави в историята на човечеството.Отговора шокирал изследователя- най добрата страна за последните пет хиляди години изкуствения интелект е определил СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ
  • 11 Майна

    23 5 Отговор
    ДВ е последния цайтунг, ( вече медия)който може да отстоява СВОБОДАТА!
  • 12 Х - мен

    29 5 Отговор
    В Свободата вс Сряда коли от посолството седят пред министерски съвет и служители от посолството дават заповеди на фалишивото правителство.
  • 13 Сталин

    37 5 Отговор
    За 30 години западна демокрация,българина беше превърнат в жалък безправен и нещастен роб който само обслужва дебелите з@ дници на западните мародери
  • 14 Сталин

    24 4 Отговор
    Демократия,ето строй при котором кучк@ мерзавцев управляет толпой идиотов
  • 15 12343211

    16 2 Отговор
    Думата свобода не е свободия....винаги си отговорен към нещо.
    Някой хора използват думата за да направят някого да им служи.
  • 16 Mиcиpkи,

    32 3 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло".

    И кой е автора на туй... нещо?
    Неизвестен? Не си знае името?
    Или не се подписва от срам, че се е продал за няколко цента?
    Пoдлoги...

    Коментиран от #31

  • 17 Кое

    29 1 Отговор
    По-точно е вашата свобода? Това да ти налагат непонятни ценности, да не можеш свободно да се определиш като мъж или жена. Да те е страх да се наречеш бял, за да не обидиш някого или да не те осъдят за дискриминация. Да приемеш насила ценностите на някой друг с помощта на държавата. Да ти наложат, от кого да купиш реактори за 60 млрд, когато може да ги купиш на половин цена, без бонуса да ти ги заровят в задния двор. Не слагам въпросителни, защото това не са въпроси! Това е свободата, която ни предлагате! Ако трябва да избирам между Китай и това, няма да мисля дълго.
  • 18 1234

    1 29 Отговор
    Болшевиките на Сорос марионетките русофили искат бг да е вечната колония на Русия ,да цуцат ресурса руските престъпници като откраднат бг златото и други измами ходят да харчат в “лошия”запад и загнилата америка
  • 19 мдда

    3 24 Отговор
    Ами така е... Румен Глиганов ни донесъл огромен пилот от Турция и сложил едно сравнително малко българско знаме на него! Ехеее,, радвай се скачай га н ьо!

    Коментиран от #58

  • 20 Бесен-_ Язовец

    32 1 Отговор
    Това е свободата според Ротшилдите да ви заливат с пропаганда по 24- 7 -365
  • 21 Трол

    4 25 Отговор
    Марксистите изпълзяха като гъби след дъжд....
    Това,което явно не разбирате мили ми рашисти,както и човекът,писал статията е,че ние в момента живеем в модела "Китай"...
    От 13 години ни управлява авторитарен режим,съвсем същия като в рашия... ББ е холограма на путлер,управлява по абсолютно същия начин,единствената разлика е,че над него има ЕС,който дава парите и упражнява някакъв контрол и затова има някаква привидна демикрация,а над путлер няма никой... Ако не беше ЕС и ние щяхме да си "избираме" герб с 90%.
    Та мисълта ми и парадокса мили рашисти е,че вие реално мр@зите това,за което се борите и се борите за това,което мр@зите,но сте прекалено 0граничени,за да го осъзнаете...

    Коментиран от #23, #105

  • 22 Юмер

    21 0 Отговор
    От коя свобода, бе васалино!?
  • 23 АнтиТрол

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Трол":

    От Троловете не се изисква мислене, то обикновено им липсва,затова и са Тролове
  • 24 Яяяяя

    15 0 Отговор
    Моля дефинирайте думата свобода
  • 25 Велев

    26 1 Отговор
    Значи консерватизма бил анти свобода, бил нещо лошо да мислиш за родина и държава. Ей тези са антибългари и се борят срещу българщината, като плюят върху всичко родно. Тези безродници нямат правото да се смеят и дават акъл на нас българите!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коч Ина

    26 2 Отговор
    свободата да бъдем изтривалки на запада. Интересна концепция
  • 28 👍👍👍

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    По- точно неможе и да бъде. Вярно до последната точка!!!
  • 29 Хохохо

    22 1 Отговор
    ДВ отново с езика на омразата срещу всичко българско и християнско.те са за фашизма ,хомосексуализма и джендърството.
  • 30 смешници

    18 0 Отговор
    Каква свобода бълнуват тези в такава манипулативна статия?
    Да те управляват дистанционно не е свобода.
    Свободата е на върха на копието.
  • 31 Порно

    21 0 Отговор

    До коментар #16 от "Mиcиpkи,":

    Има го в секцията на Дойче веле, това е Александър Андреев, за нас българите/той не е такъв/ е изключително принципен, пише или лошо, или нищо. Основната му теза е че сме безнадеждно тъпи, не разбираме света , и имаме право само да бачкаме и плащаме данъци. За да има за демократите по душа. Като посредствената му щерка , която уреди на висока длъжност в ЕС.
  • 32 Анонимен

    16 0 Отговор
    Тия нещо против трибагреника ли имат?
  • 33 Анонимен

    16 1 Отговор
    ДВ затвърждават първото място в класацията за най-гнусни медии
  • 34 де ве

    18 1 Отговор
    в момента в Европа е тоталитаризъм по-опасен и от този по време на комунизма... иначе защо против волята на хората налагат джендър идеологията, защо ни затварят енергетиката, искат да ни съсипят и земеделието. Ако някой изрази мнение против и случайно се чуе по обществените медии, веднага бива заклеймяван като враг на "демокрацията". Образованието е нула, медицинското обслужване - само ако си плащаш и пак не е сигурно. Храним се с боклуци и се вихри чалга културата. За сметка на това децата няма къде да играят, да спортуват, съоръженията за ски са затворени, басейните също. спортни зали за малките няма, спортни школи също. Морето и градовете - презастроени. Ама едно време било тоталитаризъм, а сега демокрация.... молим???
  • 35 ...

    6 19 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    "Сериозните държави , имат несменяем пожизнен лидер който познава и решава проблемите в дългосрочен план,защото това е дълъг процес ,такива държави са Русия, Турция,Беларус,Сирия ,Иран,Северна Корея,Венецуела".
    ...и защо нито една от тези държави не е в топ 10 по икономическо развитие,при положение,че рашия има най-много природни ресурси в целия свят?
    Беларус е вероятно най-бедната държава в Европа,Иран е откровено терористична държава,в Северна Корея преживяват с 300 грама ориз,а венецуелците се чудят как да избягат в Колумбия и също няма буквално какво да ядат...
    Пожелавам ти от сърце да живееш в някоя от тези държави,но нямаш място в цивилизовано общество!

    Коментиран от #40, #43

  • 36 Актът важи до 2045 г., как сте зелета

    10 0 Отговор
    Дойче зеле да си четат "Канцлер акта" и да си траят! Те са победена страна и нямат да имат Канцлер, който не се харесва на САЩ!
  • 37 Кр....ен..ясъл...ку .....ундел...

    14 0 Отговор
    Кой си ти дето се криеш зад това дойче. зеле и с кво право ще ми диктуваш кви ценности да изповядвам....НЕЩО ПРОТИВ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ ЛИ ИМАШШШ????? ААААА?????!!!!
  • 38 1234

    3 11 Отговор
    Имаше един русофил алкохолик ,без ден работен ,роднина на оня от вмро ,30 години се снима в реклама на дюшек,и като отиде в лошия Брюксел на заплата 20 хиляди евро не му стъпва крака в бг
  • 39 123

    15 1 Отговор
    Почва масово облъчване на Сатанистите за предстоящия конц.лагер който подготвят.
  • 40 Не си ти тоя

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "...":

    Дето ще казва на кой къде му е мястото...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 кучето от крайния квартал

    15 2 Отговор
    15 години сме на синджирче пред вратата на ЕС, ама вътре (в Шенген) не ни пускат... това демокрация ли е или тоталитаризъм, че се обърках. Искат да пазим границата, ама ни накараха да си разтурим армията, да си нарежем танковете и самолетите и да си подарим оръжията. Освен това плащаме напред за самолети на чертежи... ма нали сме част от НАТО и ЕС що не ни дават оръжия. Едно време дали сме плащали на руснаците за оръжия и техника, като бяхме част от другия лагер ??? От 1200 бойни самолета 1986 година в момента след 34 години "свобода" имаме 0 натовски.

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Объркано Атлантиче

    16 3 Отговор
    Когато Херман Гьоринг свидетелства на Нюрнбергския процес, той беше попитан:
    "Как накарахте германския народ да се примири с всичко това?"

    Той отговори следното:
    „Това е свързано с човешката природа. Можете да го направите в нацистки режим, можете да го направите в социалистически режим, в комунистически режим, можете да го направите в монархия, в демокрация.
    Единственото нещо, което едно правителство трябва да направи, за да превърне хората в роби, е да посее чувство на страх."
    ..

    - Е, разбираш ли? "Путин ще атакува, той е виновен" е от този сериал.

    Коментиран от #51

  • 45 Объркано Атлантиче

    15 1 Отговор
    Ако нещо е доказано като истина, то НЕ е "теория". Всичко е истинска конспирация - тоест заговор, заговор срещу човечеството!
    Най-големият проблем на измислената "демокрацията" е истината!
    Демокрацията е фалшива, конспирацията е истинска!
  • 46 Малей

    0 8 Отговор

    До коментар #42 от "кучето от крайния квартал":

    Е що вие Шенген бе вие исксте Рашка....такова раздвоение на личноста да го нараечем (щото е под въпрос дали сте) нали знаешмза кого е хатактерно

    Коментиран от #107

  • 47 Доротея

    3 15 Отговор
    Свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ...

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Евала пубер неграмотен":

    Къде видя да се споменава Китай?!
    И хайде изброй ги тези 16 грешки,п@ляк...
  • 51 Само питам

    4 15 Отговор

    До коментар #44 от "Объркано Атлантиче":

    Какво ще се случи с българските русофили след като психопата Путин пукне и Русия се разпадне?
    А/ Ще има вълна от масови самоубийства, истерия, депресии и други психични заболявания
    Б/ Ще емигрират в остатъчна Русия за да я защитават от "агресията на САЩ и Запада "
    В/ Ще заобичат Китай и другарят Си Дзинпин.
    Г/ Ще станат нормални българи

    Коментиран от #64

  • 52 Любо

    16 1 Отговор
    Като говорите за свобода защо спряхте руските телевизии , на хората на които дължим свободата си и давате трибуна само фашизоидните пропагандатори от Дойче веле и Свободна Европа, работещи против България и българите, и налагащи евроатлантическа окупация и терор??

    Коментиран от #54, #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Кочо

    2 17 Отговор

    До коментар #52 от "Любо":

    Може да емигрираш в Русия и да се радваш на руската свобода.

    Коментиран от #57

  • 55 Бгг

    10 1 Отговор
    Фашагите от DW да си гледат мигрантите, че много германки разчекнаха. А може и на либерастпеделазите да им харесва.
  • 56 Гориил

    2 12 Отговор

    До коментар #52 от "Любо":

    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #60, #61

  • 57 Бгг

    11 2 Отговор

    До коментар #54 от "Кочо":

    А вие може в гейсъюза, свободно ще ходиш с пола на гейпарадите и ще те тракат ерогейове.
  • 58 Аватар

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "мдда":

    Какво ненормално има в това българско знаме да се вее на българска територия в присъствието на български президент?Това как точно ви пречи и на какво се присмивате?
  • 59 Истината

    0 14 Отговор
    Колкото по далеч от Русия, толкова по близо до цивилизацията!

    Коментиран от #65

  • 60 Любо

    11 2 Отговор

    До коментар #56 от "Гориил":

    Аз пък мисля, че е крайно време евроатлантическата фашистка и нацистка пропаганда да бъда третирана като заплаха за човечеството!!
  • 61 Бгг

    10 3 Отговор

    До коментар #56 от "Гориил":

    Проблема ви е истината.
    Извъртате нещата както ви отърва, обаче хората виждат лицемерието ви.
    Дори ЕС е по долен и от СССР.

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гориил

    2 13 Отговор

    До коментар #61 от "Бгг":

    Никой не те задържа насила в ЕС. Свободен си да отидеш в руският рай.

    Коментиран от #66

  • 64 Объркано Атлантиче

    13 2 Отговор

    До коментар #51 от "Само питам":

    Ми, то се случва вече:
    Русия и Китай имат по-голямо влияние върху гласуването в Общото събрание на ООН, отколкото САЩ .

    Съединените щати непрекъснато губят от две ядрени сили - Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и последователно се противопоставят на политиката на господство на САЩ на международната арена.
    Има 1500 случая от 1991 до 2020 г., когато Русия и Китай не бяха съгласни с позицията на САЩ: гледната точка на Москва и Пекин в крайна сметка спечелиха в 86% от всички случаи.

    Освен това позициите на Москва и Пекин сега получават все по-голяма подкрепа от членовете на международната общност, особено от държавите от глобалния Юг.

    Рано е да погребваме хегемона, но земята под краката му отдавна се тресе.
    Познай кой ще командва света?
  • 65 Бгг

    12 3 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Цивилизацията на гейпарадите, еднополовите бракове или на зелените сертификати. Тая цивилизация си я заврете в з.....а.

    Коментиран от #69, #72

  • 66 Бгг

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "Гориил":

    Затова или ще се промени тоя съюз в полза на гражданите си или ще бъде унищожен.

    Коментиран от #67, #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 днешната свобода да убиваме за 5 лева

    8 3 Отговор
    и да не носим отговорност, свободата да се дротираме и да минем със 100 през пресичащ на пешеходна пътека и да излезем невинни че сме пили сироп за гърло и сме изгубили ориентация,свободата ако някоя жена не иска да ти е робиня да я острижеш и пребиеш и да си герой в града си
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Доротея

    3 11 Отговор

    До коментар #65 от "Бгг":

    Русофилията със сляпото си подчинение на всичко руско и съветско, с роболепнотото си и сервилно отношение към руснаците и внушеното задължение за вечна благодарност към "двойните освободители" е ярък пример за пасивен хомосексуализъм. Нищо мъжкарско няма в това като чуеш за Русия и Путин да си изуеш гащите и да заемеш позиция "партер".

    Коментиран от #76, #78, #83, #89, #91, #93, #95, #96, #97

  • 73 Бгг

    6 1 Отговор

    До коментар #68 от "Гориил":

    Тука сте прав.
    Нито сме били фашисти като фашистите.
    Нито сме били комунисти като комунистите.
    Нито ще бъдем европейци като европейците.
    Тези идеологии ни насаждат чужди за нас ценности. Това е отговора на въпроса.

    Коментиран от #74

  • 74 Гориил

    0 10 Отговор

    До коментар #73 от "Бгг":

    Какви са ви русофилските ценности? Да лижете руските ботуши и да сте им благодарни на веки веков?

    Коментиран от #84

  • 75 Механик

    3 8 Отговор
    Ако общуваш с кокошки, ще се научиш да кудкудякаш. Ако общуваш с орли, ще се научиш да летиш. Ако общуваш с русофили винаги ще бъдеш роб.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Бгг

    10 3 Отговор

    До коментар #72 от "Доротея":

    Запада се превърна в "Империята на злото" и то пред очите ви. Жалко, че не го виждате. Примери : Упадък на ценностите, принудително зелени сертификати , поддържане и създаване на много военни конфликти, обезличаване на собственото си население и култура и много други.

    Коментиран от #81

  • 79 Русофилското верую

    5 7 Отговор
    Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Русия е велика. Путин е гениален. Русофила е истински българин и патриот.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ксаниба

    2 9 Отговор
    Русофилите винаги са се преструва ли, че са патриоти. А патриотизма е последното убежище за негодника.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Бгг

    10 1 Отговор

    До коментар #74 от "Гориил":

    Ценностите са ни български. Нито са източни , нито са западни.
    Но вас ви е яд, че голяма част от българският народ харесва Русия защото тя ни е освободила от турското робство. Е защо не ни освободи някоя западна държава ??? - Ви питам аз.

    Коментиран от #86

  • 85 Госあ

    1 8 Отговор
    Не свободата а робството е жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.
  • 86 Гориил

    3 11 Отговор

    До коментар #84 от "Бгг":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато по заповед от Москва взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР? Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #90

  • 87 Ксаниба

    2 10 Отговор
    Русофилите мразят свободата. Самата русофилия е форма патологична ОМРАЗА. Русофилите мразят свободата и демокрацията, ЕС, НАТО, САЩ, Украйна и украинските бежанци, евреите и Израел.... Готови
    са да мразят всичко и всеки, които Путин и Русия им посочат. И изпитват чувства на изпълнен дълг и задоволство от демонстрирането на омразата си.
  • 88 Времетосвърши

    9 1 Отговор
    Това, което ни предлагат за либерализъм, е либерал фашизъм и свободата е сиренцето в капана...за каква свобода говорим, когато всичко е прономеровано и прошнуровано, когато всеки е в безброй регистри и системата знае повече от мен за мен...? Няма свобода там, където лъжата е обявена за истина и Големия брат те дебне от всеки ъгъл...Отчуждение и недоверие, разделение и враждебност, войни и насилие, правото на силата, терор на едни овластили се малцинства над мнозинството...обявяване и налагане на ненормалното за норма...
    Това демокрация ли е? Това ли е свободата? Това е бесен либерализъм, еднакво човекоубийствен с фашизма и със средновековната безпросветност...
    Трябва да намерим мярката, защото ще се самоунищожим. Безрасъдството е приело такива размери, че като едното нищо ще взривим Земята.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Бгг

    10 2 Отговор

    До коментар #86 от "Гориил":

    Грешките на комунизма спрямо Македония не оправдавам. Аз също за това ги обвинявам.
    Комунистите не ни направиха 16та република но "демократите" ни направиха последната република на гейсъюза (във всеки смисъл на думата). И искат да ни обезличат. Дори СССР не посегна на националните валути, но гейсъюза го прави. Дори СССР не посегна на семейството но гейсъюза го прави. Основната единица на държавата е семейството следва род, родина.
    Какво разбирате вие от това ??? Разбирате само от пари. И майките си ще продадете за пари, какво остава за родината.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Аватар

    6 1 Отговор
    В статията удобно се пропуска какво има предвид автора под свобода.Свобода би трябвало да е синоним на демокрация.Западът твърди,че е демокрация.Но демокрацията се основава на свободата на словото,а западните правителства приемат закони срещу свободата на словото,дори я криминализират като реч на омразата,дезинформация и вътрешен тероризъм.Британците приеха закон,който регулира какво може да се говори онлайн
    През септември ЕС прие Закон за цифровите услуги,който дава на служителите на ЕС нови правомощия да изискват от платформите на социалните медии да цензурират политическа реч в съответствие с техните изисквания и им позволява да налагат глоби от 6%от общите им приходи при неуспех да цензурират всичко,което ЕС реши,че е реч на омразата,дезинформация или про руска пропаганда.Толкова за свободата.А за ,,консерватизма" ще кажа,че една нация се определя от нейната система от вярванияи ценности.Ако тя бъде унищожена,какво остава от нацията?Неудобен и незададен поради това въпрос.ЕС беше икономически съюз за свободно движение на хора и капитали.Днес е различен.

    Коментиран от #99

  • 99 ...

    0 5 Отговор

    До коментар #98 от "Аватар":

    Альоша,дори да са вярни нещата,които говориш (в което се съмнявам),ако сравняваш свободата на словото в демократичните държави и в тези,за които се борите,е все едно да ми сравняваш Мерцедес с Трабант... В рашия една единствена журналистка посмя да каже какво мисли и разбира се избяга от рашия след това,иначе сега щеше да е до другия критик с 19 годишна присъда или да е паднала от някой прозорец...
    Така че колкото и да е малка (според теб) свободата на словото,поне я има,за разлика от тоталитарните държави...

    Коментиран от #100

  • 100 Аватар

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "...":

    Разликата между демокрацията и тоталитаризма е в продължителността на мандата на управляващите.Не сравнявам,а посочвам как чрез приемане на закони срещу свободата на словото,а висши чиновници ще определят какво е пропаганда,дезинформация и реч на омразата,ЕС по нищо няма да се различава от Русия и Китай. Ефективните присъди няма да закъснеят.И да припомня - Асанж е в строго охраняван затвор от около 4 години без присъда.

    Коментиран от #101, #102, #103, #104

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Виж Сега,

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Трол":

    Капиталистическата Демокрация е скрита форма на Диктатура на Капитала. Който притежава, той и управлява - В.И. Ленин. Запознай се с някои основни теоретични постановки и тогава се опитвай да разсъждаваш
    задълбочено
  • 106 Мръъсен паррцал

    3 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ не чета от санитарно-хигиенни съображения.
  • 107 Неграмотнико!

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Малей":

    Засрами се!