Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 09:00 2 160 15

Чии са тези думи - на Румен Радев или на ChatGPT?

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов

Успехът на популистите би могъл отчасти да се обясни и с това, че те излизат извън посредствеността на изтърканите образци

Чии са тези думи - на Румен Радев или на ChatGPT? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всички заинтересовани страни трябва да се съберат за преговори и да търсят мирно решение", този цитат за войната в Украйна звучи като излязъл от устата на Радев. Но не е. Иво Беров за ChatGPT и човешката посредственост.

"Във въображаема дъждовна нощ героят ни - Христо Ботев - се появява на един от паметниците на града. Той е облечен във военно облекло и носи със себе си книга със стихове. Става ясно, че той е дух, който се завръща в съвременния свят, за да сподели своите идеали и борбата си за свобода. Към него се присъединява група от млади хора, които са вдъхновени от идеалите му. Те започват да разпространяват неговите стихове и идеи, като организират протести и демонстрации срещу корупцията и нарушаването на свободата "

Това са съвсем кратки и показателни откъси от сценарий на филм, озаглавен "Ботев: Гласът на свободата". Приемлив сценарий. Не съвсем блестящ, но пък с въображение и благородна и патриотична приповдигнатост. Може дори да се приеме, че е по-добър от филмите за Ботев и Левски, показани наскоро по Българската национална телевизия. А има и едно огромно предимство - той не струва нищо на данъкоплатците. Нито стотинка. И е написан точно за седем секунди. От така наречения изкуствен интелект и по-конректно - от ChatGPT.

Икзуственият интелект - заплаха за посредствените

Уменията на този изкуствен разум, ако може да бъде наречен така, не са чак толкова необясними. Просто алгоритъмът на програмата му шета из Мрежата и извлича от нея най-често срещаните образци в дадена област. Получава се извлек на познатата и естествена човешка посредственост. Затова изкуственият разум става съперник и заплаха за всички посредствени творци, а също посредствени политици, пиари и речописци. Просто защото може да ги измести. Ето например една реч на кандидат-кмет за столицата ни:

"Уважаеми граждани на София, днес съм тук, за да ви представя своите идеи и визия за бъдещето на нашия красив град. София е сърцето на България и затова имаме отговорността да я развиваме и подобряваме във всички аспекти... Желая да разработим дългосрочен план за модернизация на пътищата, обществения транспорт и зелените пространства. Ще инвестираме в устойчиви и екологично чисти технологии, за да намалим замърсяването и да подобрим качеството на живот в София... Ще насърчавам предприемачеството и иновациите, като създавам подходящи условия за бизнес и инвестиции."

По-нататък речта продължава все така "вдъхновяващо", за да завърши с призива: "Гласувайте за мен и заедно ще изградим светло и успешно бъдеще за София! Благодаря ви!"

Въобще реч на човек, който много добре познава проблемите на столицата и умее да общува с хората. Само дето не е реч на човек. Речта е пак на изкуствен интелект. Което означава, че ако например една съвсем простовата чалга певица реши да се кандидатира за кмет на София, няма да има нужда от отбор умници, които да я обслужват с речи и съвети. Само за седем секунди тя може по този начин да си набави "чудесна" предизборна реч.

ChatGPT може да е и популист

Всъщност посредствеността е неизбежна, а изкуственият разум е може би необходим. Те създават чувство за сигурност, доста ценена в Европейския парламент - "този говори с познати образци, значи няма да сътвори някоя щуротия". Но е добре все пак избирателите да внимават, защото може нечии сладки предизборни приказки да са съчинение на ChatGPT, зад който се подхилва някоя чалга певица, или пък благопристойна мижитурка.

Успехът на популистите би могъл отчасти да се обясни и с това, че те излизат извън посредствеността на изтърканите образци. Изкуственият разум също може да напише популистка реч. Само за три секунди. Ето пример: "Виждам как икономическата неравенство расте и как хората се превръщат в жертви на системата. Това не може и не трябва да продължава. Нашата държава е създадена с цел да предпазва и подкрепя своите граждани, а не да ги злополукава."

Много добро изказване, само дето думата "злополукава" разкрива произхода му.

Радев или ChatGPT?

Наши политици пък предлагат убедителни наглед предложения за постигане на мир в Украйна. Ето пример: "Всички заинтересовани страни трябва да се съберат за преговори и да търсят мирно решение на конфликта. Преговорите трябва да бъдат проведени с открити умове и желание за компромис, като се вземат предвид интересите и безопасността на всички страни."

Човек лесно може да се досетят кому би могло да принадлежи това предложение. На Румен Радев, разбира се. Или на Корнелия Нинова. Или на Костадин Костадинов. И въобще на политици от така наречената "коалиция Митрофанова" . В случая обаче не са точно те. Така отговаря изкуственият разум на въпроса как може да бъде постигнат мир в Украйна. Такъв би бил и отговорът му на въпроса: "А как да постигнем мир между Израел и Хамас?". Такава беше и позицията на Китай за войната срещу терористите в Газа.

Думи, които не означават нищо и от които няма никаква полза. И те не са непременно дело на изкуствения разум, може да са и резултат от човешката посредственост или от простоватата човешка хитрост. Такава посредственост би могла да бъде добро качество за един политик, когато всичко е наред и нещата вървят. И пагубна, ако нещата не са наред и трябва да се търсят наистина смислени решения.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутра-джендър

    10 13 Отговор
    Ето затова ние трябва да разчитаме на политици като Бойко Борисов и Кирил Петков, които не могат да бъдат възпроизведени с ИИ.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 6 Отговор
    Историята не е За Подигравка Моля
  • 3 Жан Клод ( с двата ножа)

    9 8 Отговор
    Думи без смисъл- Отново!
  • 4 Злати Минкова

    9 7 Отговор
    На Митрофанова са.
  • 5 Злати Минкова

    14 11 Отговор
    Думите са на митрофанова или на някое бункерно сибирско джудже. Митрофанката и Радев само ретранслират нарежданията на бандатата джуджета.
  • 6 Със сигурност не

    13 7 Отговор
    са на неграмотния Мунчо, той само чете сричайки каквото са му написали другарите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Брък

    5 3 Отговор
    Ташки... как да не съвпада позицията на така наречената редакция и така наречения автор? Затова им пълнят паниците и подхвърлят корички леб.

    Коментиран от #15

  • 9 Чичо Тони

    2 6 Отговор
    Проблема с така наречения изкуствен интелект, е че той изпълнява неотклонно определен алгоритъм и еднакви или подобни казуси и събития ще ги интерпретира по еднакъв или подобен начин. И тогава няма как една "специална операция" (например в Ирак) да бъде определена като "демократична", а друга такава като в Украйна, да бъде демонизирана. Компютъра не е мисирка на хранилка с петцифрена заплата, на която да нареждаш кое е правилно и кое е неправилно. Там ги стяга чепика соросоидите и ако обърнете внимание, когато говорят за изкуствен интелект, винаги започват с приказки за следене и ограничаване правата на индивида и завършват със "заплахата от дезинформация".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Немога да ви чета

    4 4 Отговор
    манипулативните и лъжливи статии! Гнус ме е, че има някой който е способен да пише лъжи и сигурно се начрича българин безродника!!
  • 12 Изкуствен интелек

    3 4 Отговор
    Коя е тази изтривалка Иво Беров, че да говори така за изкуствения интелект, който го надминава в пъти? Разумните хора искат мир, а Иво Беров иска шпек ама нали си е простичък - не знае че шпек по време на война може да е за последно.
  • 13 !!!?

    7 3 Отговор
    Че то фуражките са съветски модел ChatGPT - строй се, преброй се, мирно, равнис, за по..о..чест !!!?
  • 14 хмм

    3 0 Отговор
    Политиците са специалисти в прикриването на собствените си мисли. Могат да ви говорят дълго, без да казват нещо конкретно. Винаги може да познаете неопитния политик в липсата на "посредствените" клишета.
  • 15 Ниси вга за сам

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Брък":

    Заплаха за посредствените е само, наистина. То и те ще са основните му ползватели. Пък и да има матрял за безкраен флъд У цоциалните мтежи.