Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 23:01 3 786 89

Защо в България вярват на такива удивителни лъжи

  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев-
  • корнелия нинова-
  • делян пеевски

Когато нямаш аргумент в демократичната надпреварва, не се отчайвай – изгради кампанията си на базата на конспиративни теории

Защо в България вярват на такива удивителни лъжи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миш-маш от полуистини, небивалици и откровени лъжи, а българското общество с голям апетит поглъща конспиративни теории и пропаганда. Опасността е, че България може да загуби всяка връзка с реалността. Няколко примера.

Когато нямаш аргумент в демократичната надпреварва, не се отчайвай – изгради кампанията си на базата на конспиративни теории. Рецептата е проста: на базата на няколко истинни твърдения и няколко полуистини замеси миш-маш от небивалици и откровени лъжи, в който обаче има донякъде логични връзки между всички събития и общата конструкция звучи бомбастично. И поне от много далече – теорията трябва да изглежда правдоподобно.

Конспиративната теория е блато, в което опонентът бавно затъва, ако се опита да я опровергава. Защото тя може да се намества и адаптира към всякакви нови аргументи, да стига до базови интуиции за това, как е устроен света.

Политиката в България е наситена от конспиративни теории и българското общество се оказа европейски шампион в апетита да ги поглъща заедно с колците и всичките им други екстри. Ето един пример за конспиративна теория, която още циркулира в публичното пространство и дори ДАНС и други служби бяха натоварени да я проверяват.

Т1: ПП-ДБ, чрез Алексей Петров, Иво Мирчев и други, притежават кодовете на машините за гласуване и променят резултатите, както си искат.

Тази седмица теорията получи нови „потвърждения“ – показания на блогър, който бил заплашван от вече покойния Алексей Петров, да не „рови за машините“. Тези „доказателства“, които седмици се въртяха из Фейсбук, станаха и обект на парламентарно изслушване в присъствието на ръководители на службите. За пореден път българската държава заприлича на някой, който - след като започнали да му се привиждат бели мишки - си назначил хора да му ги ловят.

Службите няма да хванат белите мишки – това е сигурно. И Теория 1 е принципно сбъркана, защото няма и най-малко реално доказателство (освен страховете на този или онзи), че машинният вот е бил манипулиран. Ако пък ПП-ДБ нагласяваха резултатите, необяснимо е, защо са ги нагласили в полза на ГЕРБ и други партии – по-логично би било да си дадат поне едно крехко мнозинство. А пък Алексей Петров беше убит и докато убийството му не бъде разплетено, всеки може да се упражнява с мотивите. Чудно защо, рядко конспираторите се сещат да търсят връзки на това убийство с атентата срещу Гешев, инсталирането на Сарафов и т.н.

В раздухването на конспиративни теории се включи също президентът Радев и антуража му, както и началниците на служби. Такава е например:

Т2: На базата на нещастно и комично изтекъл запис на ПП се правят внушения, че това е партия, която едва ли не ще предаде България и службите на „американците“.

Със сигурност записът от вътрешната среща не представя ПП като организирана и дисциплинирана партия, но реалните изводи от него – при добросъвестен прочит – не могат да надхвърлят тази констатация. Смяната на ръководителите на службите е наложителна така или иначе и ПП-ДБ продължават да настояват за това, и то с добри аргументи. Разговори със съюзнически посолства още по-малко биха могли да се класифицират като „предателство“ – българските интереси в областта на сигурността разчитат на колективни форми на отбрана и споделяне на информация.

Но Т2 е вече толкова медийно раздухана, толкова е обговорена на най-високо ниво, че каквото и да каже човек, то ще се извърти в „подкрепа“ на тази теория. Основното обаче е, че въпреки Т2, ротационното правителство на академик Денков защитава доста строго и последователно реалните български национални интереси и в геополитиката, и в енергетиката, и по отношение на икономиката на страната. И като резултат от устойчивия курс на управление, България е на път да влезе и в Шенген, и в еврозоната. И това неизбежно ще стане, ако настоящият политически курс се запази и не се подмени с конспиративно мислене.

Манипулативна пропаганда

Сестра-близнак на конспиративната теория е манипулативната пропаганда. Тя не твърди, че изяснява истината, а представя нещата в полза на определена политическа сила. Пропагандата дава кураж на привържениците, гали тяхното его, а по отношение на опонентите цели да ги ядоса и поне мъничко да ги усъмни в някои факти. Пропагандата разчита на еднозначна интерпретация на факти, които сами по себе си не са еднозначни. Например:

Т3: Служебното правителство на Румен Радев сключи дългосрочен договор с турския газов оператор “Боташ“, който ще ни предоставя сериозни количества газ годишно, независимо дали имаме нужда от него или не. Това е триумф на защитата на „българския национален интерес“.

Тази пропагандна теза не издържа критика, защото всъщност България се ангажира да транзитира или ползва големи количества (и да плаща за тях, дори и да не ги ползва), за дълъг период от време. Всъщност, така България може да стане индиректна врата за руски газ към Европа: „Боташ“ може всяка година да договорира съответните количества с „Газпром“ и да ги прекарва безпроблемно към Европа вече като „турски газ“. Може би затова и Европейската комисия започва разследване на сделката на Радев и правителството му с турците. А и самата сделка изглежда като дългосрочно обвързване на България с руските газови доставки за Европа, което в настоящия момент е риск за сигурността на страната.

Друга теория, която е с пропаганден характер и като цяло е невярна е теорията на „изпирането“:

Т4: Борисов и Пеевски вече са „изпрани“, защото са в коалиция с ПП-ДБ. Щом са приемливи за тях, значи корупционните съмнения отпадат.

Разбира се, определени партии имат изгода от тази пропагандна теория и я използват. Делян Пеевски гради на нея и стратегията си за преекспонирането си в политиката. Комарницки има – както винаги – добри карикатури по темата, с окачени да съхнат изпрани герои. Но все пак теорията е очевидно грешна, защото в една правова държава съмненията в корупция се разсейват с независимо и справедливо разследване и съд. Избирането на Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор хвърли тежка сянка върху възможността за професионално разследване и всъщност опроверга изчерпателно иначе популярната теория.

Най-голямата пропагандна теория в момента е с произход отвъд страната и по мащабите си надхвърля родното въображение:

Т5: Китай, Русия, Иран и други авторитарни страни са бъдещето на света. Либералните демокрации на Запада отстъпват, слаби са и не могат да се защитават. Политическите им процеси са сложни и объркани, докато при автократите е ясно поне кой командва. България трябва да се преориентира от Западния лагер (ЕС и НАТО) към автократите и да се готви отново да ги посреща с хляб и сол.

Тази теория е основата на руската пропаганда и е учудващо колко адепти тя има в България. Едни громят ЕС и НАТО, други се възторгват от Китай, Путин, че и чак от Хамас и Ким Чен Ун. Трети ехидничат за бъдещето на Европа и нейните ценности и измислят безвкусни псевдотеории като тази за „джендъра“ (КС, уви, е в тази група). Четвърти направо искат да изкарат страната от ЕС и НАТО. Пети залагат надежди, че Доналд Тръмп ще води изолационистка политика и ще изостави ЕС на Путин.

Защо България е толкова уязвима от пропагандна теза, взета назаем от 30-те години на 20 век, когато либералните демокрации пак са се изправяли срещу мощни авторитарни и тоталитарни държави?

Подобни обещания вече са вкарвали България в задънена улица

Историята ни учи, че не се учим от историята. Но България е наистина на кръстопът. И опасността е, че подведени от конспиративни и пропагандни теории, губим връзка с реалността и можем да загубим шанса да станем високо развита, богата и свободна държава. Тези, които са обещавали други (уж по-преки) пътища на България, са я вкарвали я в националистическо, я в тоталитарно блато, в което има примитивна икономика, изоставане спрямо конкурентите, липса на свобода и скърцане със зъби.

Затова, когато хората отидат да гласуват на края на месеца, добре е да го направят със съзнанието за важността на момента. Да, може да се гласува, като се покаже среден пръст на всички, но това е един от начините предстоящите кризи – а такива ще има – да заварят България слаба. Същото би се получило, ако хората почнат да дават ‚втори“, „трети“, че и „пети“ шанс на управления, които вече са показали какво могат. Понеже един от кандидатите не е перфектен, това не означава, че трябва да се гласува за по-лошите от него като знак на високо морално разочарование. Перфекционизмът и в изборите е противник на най-доброто възможно решение.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 прави сте бе зелници

    89 22 Отговор
    изобщо не ви вярвам .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шоги 6

    87 22 Отговор
    Абе.... Дойче веле...!!! Айде няма нужда...!
  • 5 Сатана Z

    101 47 Отговор
    България ще пребъде ако е близо до Русия.Видяхме в каква дупка се превърна нашето отечество в прегръдките на Посолството и назначените от него марионетни правителства в последните 34 години.
    България ще я има и без тях.
    Yankee, Go home!

    Коментиран от #16, #30

  • 6 Майна

    81 31 Отговор
    Когато падат маските , такива статии са неуместни ..вече
    ,,....Това е последният пирон в ковчега на Америка? Не беше просто сензация — имах предвид това. Това е така, защото в този ключов исторически момент – който самият Байдън точно определи като инфлексна точка – Байдън завинаги запечата мястото на Америка върху грешната страна на историята. Той разкри на света като цяло, че моралната позиция на Америка е паднала; той разкри голото лице на пълната морална деградация и израждане на Америка.

    Утре той трябва да отправи забележително искане за огромни 74 милиарда долара за подкрепа на геноцида, както в продължението на варварското украинско клане на цивилни, което продължава вече 9 години, така и в варварското етническо прочистване на Палестина от Израел.,,
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Естествен Интелект

    50 16 Отговор
    Зелето в канала. Защо не броиха изрязъците, а????
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    62 14 Отговор
    В какви лъжи вече да вярваме:
    Румен Радев- ,,винаги в синергия с дневния ред на САЩ,,
    Тези- ,,записите ..,,посолството,,..
    САЩ- хм...
    ,,Хайде човече, това е морално, ъ-ъ... ъ-ъ... морално, ъ-ъ...“

    На света му е писнало от ранговото лицемерие и двойните стандарти на Запада. Ето защо вярвам, че днешната реч бележи ключова точка, към която може да погледнем назад един ден, много години в бъдещето. Байдън е перфектният емблематичен „терминален президент“ – болен, разлагащ се, гериатричен, малодушен и аморален, предизвикана от медицината пластмасова кукла-чорап, която представлява неизлечимо болните последни дни на неговата западаща империя.,,
  • 11 А бе

    31 7 Отговор
    Той Тиквун ни го каза, защото сме прости.

    Коментиран от #13

  • 12 Боклук

    78 16 Отговор
    Трябва да си много пропаднал духовно и да мразиш България до дъното на душата си за да даваш ежедневно трибуна за антибългарската пропаганда водена от враговете на България DW.
  • 13 Мда

    12 14 Отговор

    До коментар #11 от "А бе":

    Предните коментари го доказват.
  • 14 истина ти казвам

    23 47 Отговор
    Бутайте МОЧ-ът!!!
  • 15 Не чета.

    20 43 Отговор
    Важното,е че червените изрожденските боклюци никога повече няма да се докопат до властта!

    Коментиран от #50

  • 16 Няма такъв вариант.

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Вервай ми.
  • 17 Тра-ла-ла

    57 12 Отговор
    "нещастно и комично изтекъл запис ....." - е това беше върха на наглостта - да представяш този позор като забавен анекдот вероятно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да попитам

    47 13 Отговор
    Някой изчете ли докрай пропагандните фашистки глупости написани по-горе ??

    Коментиран от #48

  • 20 Ами няма автор

    55 16 Отговор

    До коментар #7 от "Кой е авторът на това проклятие":

    Мерзавците вече ги е страх да се подпишат! И не без основание! Когато дойде Страшният съд, тогава ще разберат , че НАТО е 💩 ! Разбира се ще бъде късно!

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Град Симитли

    44 9 Отговор
    даниел смилов срамежлив е станал, вече не се подписва под пасквилите си:))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бай Даньо

    15 29 Отговор
    Китай, Русия, Иран и други авторитарни страни са бъдещето на света.... и турция , наши русофили твърдо вярват в доброто бъдеще на последната.. Дали са русофили може би по скоро антибългари!?
  • 25 Удивителни Лъжи

    45 11 Отговор
    Т1: Избори са се фалшифицирали и ще се фалшифицират, с кодове или без кодов, така че не ни успокоявайте; Т2: Изтеклият запис е много красноречив за управляващите и не трябва да се умаловажава тенденциозно. А ние съдим за тях и от действията им; Т3: Турция се наложи като газов разпределител за Европа, така че да се работи с Турция за газопренос е разумно и печелившо, особено след елиминирането на Русия; Т4: Днес Борисов и Пеевски го играят първи атлантисти и е очевидно, че държат да се харесат на някого и този някой не са избирателите; Т5: Никой не разглежда Китай, Русия и Иран като бъхдещето на света. Тяхната роля днес обаче е полезна за озъптяване на самозабравилите се атлантически ястреби.
  • 26 тука е така

    18 5 Отговор
    Най сетне някой в България да зададе правилния въпрос. Ами няма да получи отговор защото всеки се е затворил в собственото си битие и не го интересусва нищо извън това.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 селтак

    11 19 Отговор
    Маалии,кво е тва зомби на снимката ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Много

    2 3 Отговор
    просто - аз съм и вие сте, затова се ...
  • 33 Логос🇧🇬

    40 9 Отговор
    Няма смисъл да се коментира изобщо поредната еврЕоатлантическа бълвоч на либерасткия хазарски п@рцал Дойче зеле.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мдааа трагедия

    34 8 Отговор
    Германското Дойче Веле бута криминалната партия ГЕРБ на пред в бяло и на никой не му прави впечатление!
    Интересно нали!
  • 36 ДОЛУ

    11 22 Отговор
    МОЧАТА
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 До младите:

    12 22 Отговор
    Ето това нещо на снимката е комунизма,деца.
  • 39 Майна

    26 5 Отговор
    И още нещо да добавя към ,,просвещаващата ни статия,,
    Да..
    Българите наистина вече губят реалността..
    В какъв Свят живеем..
    В Свят , в който се разигравала на живо Реалити ,в които ,,животински хора,, са принудени да бягат и се обстрелват от въздух като всеки ден ни информират колко е станала ,,бройката,, и колко от тях деца..
    И това се прави без ,,хуманитарна пауза,,( гоненето в заграден участък и изтреблението)
    В каква реалност сме...
    Сатанинска ,да?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Жмулев от храстово

    28 4 Отговор
    Самата статия е един голям миш-маш... И кой по добре спира коне от дойче-зеле? А за праведните верующи оставяме възможността да се осведомяват за истината и единствената праведна истината от аверите на министерството на истината. ...
  • 42 На последния софиянец баба му

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ма ни ма ли позна ва баба ,ми аз съм баба ти
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Клубзет

    7 5 Отговор
    Е клозет...
  • 46 Буха ха

    21 4 Отговор
    Рецептата на Дойче Зеле, експерт по темата:

    Рецептата е проста: на базата на няколко истинни твърдения и няколко полуистини замеси миш-маш от небивалици и откровени лъжи, в който обаче има донякъде логични връзки между всички събития и общата конструкция звучи бомба стилно.
  • 47 Перо

    23 6 Отговор
    БГ екипа на DW знае добре, как се прави джендърска пропаганда с чужди пари!
  • 48 С танка

    26 5 Отговор

    До коментар #19 от "Да попитам":

    Аз издържах до:
    "И като резултат от устойчивия курс на управление, България е на път да влезе и в Шенген, и в еврозоната. И това неизбежно ще стане, ако настоящият политически курс се запази и не се подмени с конспиративно мислене."
    Тез бая на сериозно са се взели с тъпотата си, но е явно че не ни познават изобщо.
  • 49 Урюрвкос

    18 4 Отговор
    тази статия доказва че нещата никак не са конспиративни а работят реални процеси макар и на бавна предавка
  • 50 Гориил

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Не чета.":

    „Те не са толкова червени“, каза другарят Син Цинпин
  • 51 DW Лъжи, маниполации, фейкове!?

    19 4 Отговор
    ФЕЙКОВЕ И Манополации!? Teзи трябва да бъдат изгонени от България!!!?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Живанши

    8 2 Отговор
    Какво ме обременявате с някакви психологически лукуми. Политиката е ЧИСТ бизнес в 21ви век! Абсолютно НАВСЯКЪДЕ! Някъде е по-добър бизнес, другаде - не. Зависи от каква гледна точка гледаш. Това всичко е свързано с икономически достатък който е обгърнал почти цялата Пламена, изключвай Африка. Каквито и да е идеологически лукуми да ми опъвате, нещата все ще вървят така - средняшки! Сополивичко, но пак в достатък! Политиката е бизнес напълно, само дето не плащат данък печалба.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Пха ха ха ха

    20 5 Отговор
    Дойче веле трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пасъмас

    7 3 Отговор

    До коментар #55 от "Кирил":

    Не Народ а ????

    Рожен, Калофер, хорА и пилони.
    Зелен сертификат….сини зони!
    Зони червени, оранжеви, лилави.
    Палитрата свърши, останах без сили!
    Банки обират, без маски, без изстрел.
    Кюлчета злато, пистолет-Да си мислил!
    Нощно Шкафче в Министерска квартира.
    Колко ли пачки със Евро побира?
    Дронове, спални, отворен прозорец.
    Проснат напряко спи Огнеборец.
    Мата Хари свободно кръстосва навред.
    Прокурори хвърлят високо Каскет!
    Хемус, мостОве, строят Виртуално!
    По Струма загиваме ний Ритуално!
    Народа разделят, насъскват, подтискат.
    Едните пилеят, а други се стискат.
    Раята безмълвно върви като Зомби.
    Не мож’ да я стресне дори хекатомба!
    О Боже! Не може Това да е Онзи народ!
    Който прегази Дунав без брод.
    Който Балкана посред зима пресече.
    И на Теодор Комнин главата отсече!
    На Калоян страшен и верни боили.
    Които сразиха ромейските сили.
    Които разбиха железните рицари.
    И сам Балдуина хвърлИха в тъмница.
    Не! Не може това и врагът да ни стори!
    Кой каквото ще, това да говори!
    Не може това да са същите хора
    Които безмълвни гледат Позора!

    Коментиран от #89

  • 60 До Ве

    13 2 Отговор
    Българската/западна/ ХИБРИДИЯ е завладяла 99% от медиите и е по опасна от липсващата или задушена руска дезинформация/забранена ТВ например/!!!

    И четем във Факти...
    „Българският демократичен парадокс винаги е бил в това, че ако демокрацията разрешава различни мнения и партии, то у нас демократите биха заличили различните мнения и партии. Това коментира за Лентата.ком Мартин Карбовски.

    Така е у нас и със свободата на словото - ако може някой да спре да приказва ще е по-добре за свободата. Казах ви - парадокс, български, демократичен.“
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "Кирил":

    В очакване на Промяната.


    Във време на смут и раздори, след половин век на терор.
    Очаквахме ний Свободата, да изгрее и в нашия двор.
    Улисани в протест и митинги, в очите със блясък наивен.
    Така и не можахме да схванем, сценария на Режима противен.
    А той беше написан отдавна, далеч преди някой от нас.
    Дори на ума да му дойде, какво ни подготвят зад нас.
    Лукавия да го беше планирал, едва ли би той подредил.
    Тестето с белязани карти, по добре от Луканов и син.
    Червената чума отрови, живота на много от нас.
    И дори след три десетилетия, не е паднала още от власт!
    Като тумор тя бавно разяжда, обществото и нашия дух.
    Метастазите нейни обхващат, зрение, говор и слух!
    Уж гледаме всички еднакво, но виждаме само това.
    Което на нас ни се иска, което не Е в наша вреда!
    Говорим но нищо не казваме, това е такъв феномен.
    Защото каквото приказваме, едва ли сами ще прозрем!
    Уж слушаме всички внимателно, но чуваме само това.
    Което на нас ни оттърва, всичко друго за нас е лъжа!
    Втренчили поглед далече във празното,очакваме новия строй.
    Който да Е по хуманен, но той да настане без бой.
    Тъй както си пием ракията, табиетлийски и без много зор.
    И щракаме с пръсти на сянкапоседнали в задния двор.
    Или с комшията табличка хвърляме, дюшеш, дубари, ек-ек.
    Пък нека Елита Партиен, дипли пачки под своя дюшек.
    Накрая объркани и омотани, ще тръгнем след някой лъжец.
    Който има уста като порта, и слава на чалга певец!
    И всеки път просто гласуваме, не с хладен ум
  • 63 А кой ли е афтура

    17 2 Отговор
    "Политически анализатор"?! Обществена тайна е, че у нас няма та
    кова животно... Кристиян Шкварек
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...
  • 64 Протти и бедни

    7 10 Отговор
    Народа е умишлено затъпен и опростачен по времето на комунизма Резултатите се виждат днес
  • 65 Колев

    17 4 Отговор
    Някой разбра ли кой е автора? Освен Дойче Веле друг вестник у нас цитира ли се. Как да разберем в каква степен ни лъжат и манипулират като се публикуват толкова често материали на Стефан Стефанов. Ей хора един ден всички манипулатори ще бъдат забравени, а катастрофата просто е явна. Да ви пратя преводи на независими френски и английски источници, че ми призлява от толкова примитивна манипулация.
  • 66 едфрсьа

    12 1 Отговор
    Тази статия даже можем да се досетим кои е платил за да се появи. На истината се вика лъжа а на лъжата истина, вземат се няколко сребърника и се гледа кого още можем да излъжем. Най голямото зло кравария, плаща на мисири и мисирки да лъжат и мажат на воля и като обработи простите, ги дои и стриже. Нещо неясно има ли?
  • 67 Българин

    6 17 Отговор
    Отлична статия.

    Особено точки 2 и 3 са много важни, за да се разбере как руските пропагандисти се опитват да манипулират, и какъв национален предател е Радев.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Любопитен

    1 6 Отговор

    До коментар #68 от "Абе":

    Ти конкретно коя част от "комунизма" най-много харесваше?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Стефанов

    11 2 Отговор
    Пореден буламач без автор
  • 72 Баба Кина

    11 0 Отговор
    А, конспирацията с Посолството и връзките с Магнитски при Дебелян и Буцерион как ще ги обясним кодово!?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ТрампЛин

    2 6 Отговор
    И аз чакам и мечтая за комунизма! Ядеш колкото можеш и работиш колкото искаш! Иначе казано-Ядеш на корем, работиш по гръб! Да живей комунизма!
  • 75 ДВ фабрика за краварски лъжи

    10 3 Отговор
    ДВ ненормални сте
  • 76 ТИР

    6 2 Отговор
    Видия ли дълго четиво , спирам да чета,
    коментарите показват дали съм прав,,,,
  • 77 Мечката

    10 5 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ, НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА.
  • 78 Дааа бе

    9 1 Отговор
    Когато съвпаденията с теорията станат реалност и теорията става реалност, а случилото се факт. Защо Алексейчо привика Цанов, Ъ?! На кого измивате калните чеппички? Ъ?! За много прости ли взимате нас, българите. Но за ваше съжаление, нямаме нищо общо със западните бройлери. Дори и те започнаха да проглеждат.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Дойче зеле пръъъдня

    7 2 Отговор
    Смръъдлив гнуусен миш аш на Дойче зеле, дори неподписан. БЕЗ ПОВЕЧЕ КОМЕНТАРИ
  • 83 истината

    6 2 Отговор
    Навсякъде в България има 100 % про американска и про евро джжендъристка, проукраинска и произраелска пропаганда. Има желязна цензура и се допускат само "правилните" мнения по всички медии.Като истински фашисти, отрязаха руските телевизии. КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.
  • 84 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Дойче зеле никога не лъже :)
  • 85 Алооооооо

    1 1 Отговор
    БОКЛУЦИ КОЙ Е АВТОРААААА КОЙ Е АВТОРА БОЛКЛУЦИИИИИИ. А СЕТИХ СЕ ДВ ОТДЕЛ БОКЛУЦИ 90% ОТ РЕДАКЦИЯТА
  • 86 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Виждаш "Дойче веле"........Не чети, не коментирай, не се унизявай !!
  • 87 Вуду магия

    2 1 Отговор
    АБЕ ДЪЛЖИНАТА НА СТАТИЯТА ДА НЕ Е ПРОПОРЦИОНАЛНА НА БРОЯ НА УКРАИНСКИТЕ ЖЕРТВИ
  • 88 1234

    1 0 Отговор
    невероятен опит за манипулация - чакам на 01.01.2024 - "И като резултат от устойчивия курс на управление, България е на път да влезе и в Шенген, и в еврозоната. "
    ако не стане, публично извинение за цялата тъпотия
    Държавата няма пари, ясно е , който има да взима от държавата го знае!
  • 89 Да да,

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Пасъмас":

    и от стиховете се вижда че българина е бил успешен само при авторитарно управление. То затова истинска демокарция никога няма и да има тука. Въртим се като улави и все търсим кой да ни оправи със "здрава ръка" ама все избираме такива с "голяма уста".