Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 14:12 812 15

За изборите и демокрацията

  • избори-
  • демокрация-
  • гласуване-
  • ивайло михайлов

Гласувайте, за да има Общност и Самоуправление

За изборите и демокрацията - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И така, предстоят ни избори след седмица. Поредните важни за българската демокрация, за политическата ориентация на страната. Аз пък, като непоправим оптимист, се надявам да са последните в този формат на териториално разделение на държавата. Защото директно обвинявам Правителството на Иван Костов за ликвидирането на деветте области с местно самоуправление, и превръщането им в старите окръзи, с назначен областен управител, без самоуправление, без възможности за собствена стопанска, финансова или каквато и да е политика. Винаги давам за пример по-малката Австрия, с девет области, със собствен бюджет и достъп до финансови инструменти на Европейския съюз! А у нас?! Местни дерибеи, на които кметското място им е гарантирано, по една или друга схема. И винаги централно управление на финансите, без право на глас на местната общност какви разходи и в какво направление да се насочат. Целуваш ръка, и през прозореца на „жипката” се сипят средства за общината?! Не е това Демокрацията! И затова маса хора, уж свободни граждани, уж видели свят, а пък се завъртат към евразийски (без) ценности, които нито са видели, нито даже помирисали, и ако им дойдат до главата, ще се чудят как да се оправят, и как да избягат от хунвейбините им, а не от хубавинките им. Една носталгия по младост, прехвърлена на деца и внуци – ех, как хубаво си гепихме при социализъма…

На милата ни родина ѝ трябва сериозен рестарт, но както казваше една учителка, явно достигнала ниво в отношенията с тийнейджърите, за да я нарекат по-късно Желязната Лейди, няма демокрация, без критично мнозинство от демократично мислещи хора. Перефразирам. Но е факт, че в милата ни Родина, няма такова мнозинство. Ама защото и Демокрацията я няма! След почти 15-годишно авторитарно управление, вече носталгията се превръща в реалност, и маса хора си мислят – еми това е, рано или късно демокрацията си отива, и идва новия …. Все тая, месия, баща на народите, фюрер, както искаш го наречи, но Той ще въдвори Новия ред… Защото досегашните „лидери” (каквото и да означава това при Демокрацията) са слаби, налагат „джендърство” (пак каквото и да означава това), облагодетелстват международните корпорации (ми милиони хора получават над средно добри доходи от това) ограбват Африка нпр. (ама китайските инвестиции в Африка които са ограбващи, надхвърлиха тези на европейските колонизатори?!) а ЧВК Вагнер охранява руските инвестиции в диамантени и златни мини в Африка… Или трябва да приемем, че каквото и да прави една тоталитарна държава е правилно, щото нищо добро не сме видели от Демокрацията?!

Даммм, лошо на Демокрацията е, че всеки има Право на избор, и даже задължение. Ако не ползваш правото си на образование, ако не търсиш проактивно своя път в живота и професията си, оставаш аутсайдер. Точка. Обществото може и да ти осигури екзистенцминимума, но НЕ може да ти осигури равноправие, без труд, оценен по качество и количество. И да питам само – защо има работници в България, получаващи заплати, сравними с повечето страни от ЕС, и такива, които мразят заплатата си и работата си?! Дали знанията и уменията имат значение?!

Но да се върнем на Избора. Как една общност избира управлението си с 30%... дори да са 40% активност при избора? Къде са тези 60-70% от живеещите в тази община, които казват –„не ме интересува”? Има възможност да се направи извод: - Ей, тия 60-70% са щастливи, богати, безгрижни, какво значение има кой управлява общността?! Ха-ха-ха, тава беше само илюзия… Другата възможност е – какво ме интересува, поредният дерибей с антуража си… Ми да, няма как да му търсиш отговорност, ако изобщо не си гласувал! Имам скромен опит да търся отговорност от бивш и за винаги бивш депутат. А ако си избрал с гласа си някого, вече можеш да му търсиш отговорност, и , повярвай, ако не в тоя мандат, за следващия можеш да окажеш въздействие върху неговото избиране! Защото Демокрацията е твоят глас! А другото… по-добре да не го връщаме отново.

Изобщо, гласувайте, за да има Общност и Самоуправление.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 11 Отговор
    Демокрацията по света е във финалните си мъки. Но вие, какво сте се завайкали и без това демокрация никога не е имало по тия земи. Само не подсмърчайте и не казвайте, че щяла да ви липсва, тъй като така и така не сте живели в такава.

    Коментиран от #8

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор
    "А ако си избрал с гласа си някого, вече можеш да му търсиш отговорност..." 🤔🤔🤔🤔
    И каква отговорност 🤔🤔🤔🤔
  • 3 Васил

    3 2 Отговор
    На всяка цена гласувайте с хартиени бюлетини, шарлатаните са подготвили голямо Ала-Бала с машините !

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 4 провинциалист

    4 3 Отговор
    Няма никакво значение за коя точно глава на ламята ще гласува юнакът.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Точно тъй

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Докато северната ти има демокрация, особено в албанските и градове. И ти не съжалявай че скоро няма да има северна щото тя е по-млада и от Пандев, и закономерно албанците ще я прилапат. Логично у вас ще заселим 2 семейства от бежанците които ще тръгнат от там.

    Коментиран от #15

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    И каква е разликата щом "О.СЕМДЕСЕ.Т ПРО.ЦЕНТА ОТ П.РОТОКОЛИТ.Е СА К.ОРИГИРАН.И, П.ОПРАВЯН.И, П.ОДПРАВЯН.И,
    Ф.АЛШИФИЦИРАН.И "❗❗❗
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    " Технически грешки в 80% от протоколите в София" 🤔❗
    Някой вярва ли че в цялата столица няма десет човека които могат да броят и смятат ❗🤔
  • 11 Хахаха

    3 0 Отговор
    Те комунистите от де завее вятъра там и те, та в Хасково печели герб, в кърджали Ерол от дпа, ивайловград герб. Демокрация е нямало в България, те станаха с кражби изнудвания чорбаджии и феодали. Всичко друго както казват Хасковските баби, е паратка работа.
  • 12 Анонимен

    0 0 Отговор
    Раздавали една бюлетина с кредит и една с герб без фланелки. Някой ром от Република ще го зарадват с бюлетина кредит. Де да знае, що е кредит. Да бе поне Дебитна карта с 300 лева,а то кредит бюлетини.
  • 13 Анонимен

    0 0 Отговор
    Да дойде 29.1023 и да свършат родилните мъки. На хората не им е до избори.
  • 14 Баш софиянец

    1 0 Отговор
    Има проблем. 60-70%, които не гласуват не са ни най-малко от групата "не ме интересува". Огромния процент са от групата "гласувам за едно, а винаги получавам друго" или "не искам да давам моето съучастие на гадостта".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.