Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 06:00 2 757 26

България и електронните рецепти: напредък или ненужен хаос?

  • здраве-
  • хаос-
  • електронни рецепти-
  • здравеопазване-
  • българия-
  • аптеки-
  • лични лекари-
  • антибиотици-
  • лекари-
  • фармацевт

Електронните рецепти осигуряват прозрачност и ще намалят порочните практики с антибиотиците, казват едните. Другите недоволстват и говорят за огромни затруднения.

България и електронните рецепти: напредък или ненужен хаос? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Добър ден! Искам да закупя лекарство, което ми беше предписано вчера електронно. Името и ЕГН-то ми са …" Така започва голяма част от разговорите между пациенти и фармацевти в България вече трета седмица.

От 16 октомври насам лекарствените продукти за лечение на диабет, както и антибиотиците се изписват и закупуват само с електронна рецепта. Целта на промените: целият процес по предписване и отпускане на тези две групи медикаменти да стане по-прозрачен, както и да се осигури контрол върху честата и неправилна употреба без лекарско предписание - шанс за прекратяване на дългогодишна, порочна практика. Чрез хартиените рецепти досега не можеше да бъде проследено отпускането на лекарства, а прекомерната употреба на антибиотици от своя страна води до антибиотична резистентност.

Процесът по въвеждането на е-рецептите започва през 2020

Новото правило гласи, че за да издаде електронна рецепта, медицинското лице трябва да разполага с електронен подпис - отдавна задължително условие за работещите с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това изискване обаче не важи за медиците в Спешна помощ, които също имат право да изписват лекарства, не важи и за практикуващите, които не работят по НЗОК. Алтернатива на медицинския софтуер, който е различен в различните кабинети и аптеки, е специално разработеното, безплатно мобилно приложение eRx. С негова помощ могат да бъдат издавани е-рецепти извън лекарския кабинет, например при домашни посещения, става ясно от сайта на Министерството на здравеопазването.

Въпреки че процесът по въвеждане на електронните рецепти започва още през декември 2020 година, днес лекари, пациенти и фармацевти се чувстват изненадани и недостатъчно добре подготвени. Мненията и събраните до момента впечатления силно се различават.

"Антибиотикът трябва да се купува само с рецепта"

"Като цяло одобрявам е-рецептите. Смятам, че е недопустимо пациентът да отиде да си купи лекарство, което е на прескрипция, без прескрипция. Не бива така да става и никъде не е прието", споделя пред Дойче Веле общопрактикуваща лекарка от Бургас. За нея е-рецептите безспорно са удобство, което пести време. Тя отчита като голям успех засиления контрол върху продажбата на антибиотици. Новият закон не би трябвало да бъде изненада за никого, тъй като за него се знае от много време, подчертава общопрактикуващата лекарка от Бургас.

На същото мнение е и стоматолог със собствена дентална клиника в Пазарджик, за когото новото правило носи повече прозрачност и би ограничило порочните практики, особено с антибиотиците. Той споделя, че в клиниката нямат проблеми с издаването, а след това и с изпълнението на е-рецепти. Доволен е от факта, че страната върви напред и се доближава до практики от Западна Европа.

За общопрактикуващата лекарка от Бургас е изключително важно фармацевтите да спазват лекарските предписания. "Ако желая да се доверя на аптекаря да направи замяна с генеричен антибиотик, аз имам възможност да го отбележа. Ако не желая това да се прави, пациентът си поръчва в аптеката това, което аз съм изписала", казва тя.

"Изпитваме огромни затруднения"

Затегнатото отпускане на генерични лекарства, освен ако не е изрично отбелязано в електронната рецепта, пробужда съвсем други чувства у фармацевтите. Управител на аптека в Бургас вижда в новото правило ограничение на правата ѝ като фармацевт и разказва, че често изписаното лекарство не е в наличност, понякога в цялата страна. "То няма лекарства за хората в България, те решиха да спасяват антибиотиците." Тъй като е от първите на фронтовата линия, жената ежедневно се сблъсква лице в лице с разочарованието и недоволството на пациентите. "Изпитваме огромни затруднения. Човекът стои пред нас и смята, че ние сме причината той да не си получи антибиотика."

Фармацевт в столична аптека споделя същите наблюдения и обяснява, че повторното ходене до лекарски кабинет заради неизпълнима е-рецепта не е оптимално за нуждаещите се от медикаменти, някои от които директно се отказват от предписаната им терапия. Създалата се ситуация се дължи от една страна на липсата на синхронизация между различните видове медицински софтуер, от друга на различните кодове на лекарства, които се издават от Националния съвет по цени и реимбурсиране, казва фармацевтът.

Докато едни събират горчив опит всеки ден и са убедени, че електронните рецепти не са подходящи за България, то други споделят по-оптимистични нагласи. "Аз съм доволен като цяло, тъй като вървим напред. Има някакви проблеми, които трябва да се решат чисто технически. Ще създаваме проблеми на хората известно време, но това ще отмине", казва обнадеждено стоматологът от Пазарджик.

Въпрос на време е да разберем колко бързо хората в България ще свикнат с новата практика, отказвайки се от дългогодишен, порочен навик на отпускане и закупуване на антибиотици без лекарско предписание.

Автор: Маргарита Николова


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мин. на електронното управяне

    19 2 Отговор
    Всичко е Точно и по-Точно ще става,тепърва ще има да се удивлявате
  • 2 Само констатирам

    42 2 Отговор
    "Умните" глави на територията бг , освен хаос и разруха , нищо друго не могат ( а и не искат ) да сътворят !

    Коментиран от #11

  • 3 За протокола

    36 2 Отговор
    Има още много какво да се желае с тези електронни рецепти. Например:
    - пациента няма информация какво точно му е изписано. Лекарят може и да му каже, но дали ще го запомни и за колко време? И ако нещо се обърка, как ще се доказва какво е изписано какво е дадено и т.н.?!?!
    - с хартиена рецепта можеш да си взимаш лекарствата когато са ти нужни, докато с електронната не е така. Пример, лекарства по здравна каса, които се получават на определена дата всеки месец. Таблетките са 30, а в месеците с 31 дни не можеш да ги вземеш 1 ден по-рано и трябва да пропуснеш един ден, защото електронната система не разрешава.
    - Достъпност до системата. Има населени места, където проблем са тока и телефона, а какво остава за интернет.
    И накрая - писна ми от реклами на лекарства по интернет и "здравни" статии и съвети от хора от кол и въже в интернет.
    Рекламират се лекарства, отпускани по предписание и това не касае обикновените хора, а за тези без рецепта се стимулира самолечението и приемането на какви ли не препарати, което е вредно.
    Здравните статии и съвети от разни "експерти" и подбрани от журналисти без медицински познания повече вредят, отколкото помагат и на практика служат само за повишаване броя на читателите.
  • 4 Оправен

    31 2 Отговор
    Достатъчно добре мога да се диагностицирам, за да преценя мога или не мога да се оправя без антибиотик. По тази причина винаги имам наличен антибиотик, който предпочитам да изхвърля, ако мога да мина без да го консумирам. Но винаги ще се стремя да притежавам резервен антибиотик, вместо супер болен да търся лекар и да му се моля за електронна рецепта. Винаги ще съумея да изсимулирам, за да се снабдя с резервен антибиотик. Така че, за мен това е ненужен хаос.

    Коментиран от #13

  • 5 Бялата и Фарма, мафията създадоха Хаус!

    35 2 Отговор
    Едните, искат да има Опашки пред кабинетите и да "шумкат банкноти," а фармацевтите да продават това, което имат и носи по голяна пвчалба!! Никой не мисли за пациентите, мислят само да си пълнят Пеликанските гуши!! Счучена Мафиотска държава управлявана от Борисов, Пеевски и ПП-ДБ!!
  • 6 До 5 счупена

    13 0 Отговор
    Счупена
  • 7 КовидманЯк

    30 0 Отговор
    В природата празно място няма.Ще се отворят алтернативни ниши за покупко - продажба на антибиотици и инсулин.Всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #8

  • 8 Моарейн

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "КовидманЯк":

    Сега ще тръгне един фармацевтичен туризъм до съседните страни, в които подобни дивотии няма. А каква чудна ниша за вихрене на всякакви хакери се отваря, нямаме даже и най-бегла представа.
  • 9 Бялата ма...я

    30 1 Отговор
    На никой не му пука за резистентност на хората от антибиотик, ако беше така, голяма част от месото риба от фермите са бъкани с антибиотик.
    Та да ни ми разправят, че са загрижени, а заради удвояване на приходите на лекарите и разпродаване на повече от другите и по скъпи заместители.

    Коментиран от #22

  • 10 Пилотът Гошу

    31 1 Отговор
    Както обикновено у нас се върши нещо, което уж било като на запад, а накрая винаги е поредната балканска простотия....
    Като толкова държат да е като на запад, защо не го копират 1:1? Ми защото не търсят същия резултат....
    И в Германия примерно рецептите са електронни, но въпреки това получаваш принтирана бележка, чийто код фармацевтът ще сканира. На нея пише и какво е лекарството и предписаната доза.... Каква е опаковката, с 10, 20, 30, 90 и т.н. таблетки и прочие... Бележката я задържа фармацевтът, но от лекаря до аптеката не ходиш неосведомен какво точно ти е изписано.... Всяка баба може да се справи (или дядо, добре).
    Само у нас разни празноглави "специалисти" все се правят на велики и тормозят хората с глупостите си...
  • 11 Тъпо изказване

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Само констатирам":

    Хем искате европейски живот, хем се мръщите. Вярно е че е е направено тежко обслужването. Как е в Испания. Всеки има Медико трахета(карта) С нея отиваш в аптеката. Вътре е вкарана рецептата с лекарствата и срока за употреба.Ако го няма лекарството, аптекаря го поръчва и на другия ден си го получаваш. Сега направиха е-приложение в който виждаш изследванията си,датине за прегледи ,ваксини и др. Да се знае че когато имаш планиран преглед при Доктор ти идва съобщение 1-2 дни преди това за да ти напомни. ЗА ПЕНСИОНЕРИНЕ ДА ЗНАЯТ ЧЕ ИМА НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ВСЕКИ МЕСЕЦ И ЛЕКАРСТВА КОИТО СТРУВАТ ОТ 50-60ОЕ МЕСЕЧНО НО ТИ ЗАПЛАЩАШ САМО ПО 8,60 Е. Без рецепта лекарствата са безбожно скъпи. Всичко зависи от ОСИГУРОВКИТЕ ТИ. Айде сега вярвайте на българските демократични политици.
  • 12 Макак

    18 1 Отговор
    Огромен проблем е че само лекари с договор със здравната каса могат да изписват електронно. Всеки правоспособен лекар трябва да маже да изписва.
  • 13 Пеперуда

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Оправен":

    С антибиотик се лещуват САМО бактериални инфекции. Той не е просто силно лекарство. Та да си го имаш "за резерва" не е много умно, ама ти си знаеш.

    Коментиран от #17

  • 14 патладжан

    7 2 Отговор
    Аз се чудя кой аптекар ще ти даде антибиотик без рецепта. На мен ми бе предписан миналата зима Бисептол за 2 седмици с хартиена рецепта ама тъпия доктор не писал за колко време та като ми свърши едната опаковка едва ми дадоха втора в аптеката защото в кутия е по един блистер.Та и казвам на аптекарката че ако знаех че има един блистер и той няма да стигне за 2 седмици още тогава щях да взема 2 кутии и онази естествено ми даде. А и нали пише дата на рецептата как ще ти дадат така антибиотик. Освен ако аптекаря не ти е познат разбира се.

    Коментиран от #19, #23

  • 15 Дойче веле

    13 0 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 16 ВКК

    13 0 Отговор
    "Нововъведението"води до затруднения за лекари и пациенти и лишава от възможността пенсионирани лекари да изпишат антибиотик за себе си или близък-т.е.дискриминация по възраст!
  • 17 Оправен

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пеперуда":

    Е знаем го това де. Само че, често след вирусната следва и бактериална инфекция. Зависи. Проблем е, че ти се нуждаеш и от подходящия антибиотик за конкретния случай. Аз не изключвам ползването на рецепти. Просто няма да тръгна по лекари заради грип - те и без това се гнусят да те пипнат, когато испускаш секрети от всеки отвор. Иди, че им обяснявай какво ти е и кой антибиотик работи най-добре за теб, предвид че вече си резистентен към най-често ползваните.
  • 18 Мамул

    1 2 Отговор
    К О Н Т Р О Л
  • 19 Лост

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "патладжан":

    Всичко което е без зелена рецепта съм вземал от аптеките.
  • 20 Макс

    2 2 Отговор
    Не е така . Само даваш здравната си карта на аптекаря , дават ти лекарството, плащаш, взимаш касов бон и чао .
  • 21 Така, така ...

    14 0 Отговор
    Днес антибиотика само с електронна рецепта. Утре и аналгин, и памук ще можеш да купиш само с електронна рецепта. После хляба и сиренето в магазина само с електронен купон ще ти дадат. Постепенно се сварява жабата. Електронното робство настъпва, мои малки бели мишленца....
  • 22 Мдааааааа

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бялата ма...я":

    Ами даже трябва да сме благодарни на производителите на пилета, свинско и телешко месо, че са бъкани с антибиотици. Например те хване сезонния грип. Веднага си сваряваш една пилешка супа и я приемаш на 8 часа по една кафеена чашка, то в нея си има достатъчно антибиотик.
  • 23 Клоун с жълта шапка

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "патладжан":

    Само да ти кажа, че Бисептол не е антибиотик. Който ти е казал че е, те е излъгал.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 DW, Бялата мафия, Фарма мафията,

    4 1 Отговор
    Електронни рецепти, Хаос!! Пълнене на Пеликански гуши!!
  • 26 DW, Бялата мафия, Фарма мафията,

    3 1 Отговор
    Електронни рецепти, Хаос!! Пълнене на Пеликански гуши!!