Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 08:46 1 749 13

До какво води прекомерната употреба на антибиотици

  • антибиотици-
  • здраве-
  • хапчета-
  • резистентност-
  • медицина-
  • бактерии

Устойчивите на антибиотици бактерии застрашават здравето ни

До какво води прекомерната употреба на антибиотици - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече от големите изследователски фармацевтични компании се оттеглят от разработването на антибиотици. Причината за това е, че инвестиционните разходи за изследванията и маркетинга са високи, а лекарствата вече почти не носят печалби.

Целта на "Фондация достъп до медицина" (Access to Medicine Foundation) е да гарантира достъпност на подходящите лекарства на засегнатите пациенти по целия свят, когато това е възможно. Независимата организация с нестопанска цел със седалище в Нидерландия съзира в резистентността към лекарствата огромна заплаха. Тя призовава за по-сериозни усилия в рамките на фармацевтичната индустрия, както и за по-интензивни изследвания за нови антибиотици.

Според германския Съюз на научноизследователските фармацевтични компании (Vfa) в момента се провеждат клинични изпитания само на 68 активни вещества в целия свят. Други 292 проекта се намират в предклинична фаза. Това обаче е далеч от достатъчното.

Повече смъртни случаи заради резистентността към антибиотиците

Най-сериозният проблем е все по-често срещаната резистентност към антибиотиците, която води до много смъртни случаи. Публикация от 2022 г. в научното списание "Лансет" обобщи резултатите на няколко проучвания на смъртността и заболеваемостта, причинени от т. нар. антимикробна резистентност (АМР).

Според един от резултатите броят смъртни случаи, свързани с резистентност към антибиотиците, е почти 5 млн. души в целия свят. Не е ясно дали причината за това е началният патоген или въпросната резистентност. Най-силно засегната е западната част на Субсахарска Африка.

Резистентността към антибиотиците и липсата на разработки на нови активни вещества представляват основен проблем не само за развиващите се и за новите индустриални държави. Индустриалните страни също се борят с него. Затова и "Фондация достъп до медицина" спешно призовава за нови антибиотици и ваксини. Въпреки това много от големите компании вече не правят изследвания на нови активни вещества и лекарства. Причината е, че в пазарния смисъл това просто не си струва.

Производството се държи само от няколко компании

Но не само изследванията и разработката на нови антибиотици се намират в стагнация. Подобна е ситуацията и при производството на лекарства.

По данни на "Достъп до медицина" мнозинството производители на антибиотици са големи корпорации, които често отговарят за над 200 продукта, доставяни от тях по целия свят. Ако тези компании променят стратегията си и спрат да произвеждат антибиотици, хората, особено тези, които живеят в страни със средни и ниски доходи, няма повече да имат достъп до тях. Резултатът от това ще е, че все повече хора в света ще умират, защото не са получили правилното лекарство, а не заради самите микроби, които са причинили болестта.

По-конкретно в страните с ниски и средни доходи много активни съставки дори не биват регистрирани. "Фондация достъп до медицина" е посочила като проблемни повече от 100 държави от целия свят. В тях има спешна необходимост от по-добър достъп до медикаменти.

Малко от новите антибиотици изобщо не са на разположение в повече от десетина от тези страни. Следователно и шансовете новите антибиотици да достигнат до хората са малки.

Необходимо е самоограничение при маркетинга

Поне толкова важно, колкото и разработката на нови антибиотици, е това лекарите да не предписват прекомерно много конвенционални антибиотици. Важно е да се прекъсне появата на резистентност още от самото начало. "Фондация достъп до медицина" се опитва да окаже влияе за това компаниите да изпълняват отговорностите си в областта на маркетинга и продажбите. Това включва например да не изкушават лекарите да предписват антибиотици прекалено често и в големи количества. Защото именно този подход отваря вратите към резистентността.

Развитието на резистентност и нуждата от повече прозрачност

Някои дружества са започнали да споделят откритията си за резистентността с клиники и изследователи. Голямата американска фармацевтична компания Пфайзер например публикува необработените данни от програмата си за вътрешен контрол в регистър със свободен достъп. Това е най-малкото стъпка в правилната посока.

Някои изследователски фармацевтични компании и производители са разработили пазарна стратегия за вече тествани лекарства, така че те да могат да се разпространяват на пазара и да се употребяват сравнително бързо. Въпреки тези малки постижения обаче сме далеч от намирането на решения. Реалността е, че резистентността към антибиотиците се развива много бързо. По-бързо, отколкото е възможно да се появят нови антибиотици. И въпреки че разходите за изследванията, разработката и производството могат да бъдат високи, един свят без ефективни антибиотици би излязъл значително по-скъпо за всички ни.

Автор: Фабиан Шмид


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пълни глупости

    13 0 Отговор
    Най резистентни били западната част на Субсахарска Африка.
    Бе то половината африканци антибиотик не са виждали !

    Коментиран от #3

  • 2 Така така

    14 1 Отговор
    Фарма мафията прави каквото си иска всичкото зло идва от запад и сащ

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Здрасти

    5 1 Отговор
    Благодарение на фарма мафията средната продължителност на живота във Великобритания е 81,5 години.
  • 5 Доцент Доктор

    2 4 Отговор
    Най-добре е всички да се ваксинираме и да се свърши веднъж завинаги
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ааа

    4 2 Отговор
    Резептата на българина за дълголетие е "Антибиотици и краве кисело мляко" :)
  • 8 Хе-Хе

    7 1 Отговор
    Един голям проблем е, че малко лекари когато изписват антибиотик, не ви изписват и не ви обясняват за какво и защо е необходимо да вземате заедно с него витамини и пробиотици, иначе охолно рекламирани по телевизиите, но само патилите разбират за какво се говори в рекламата! Антибиотика унищожава така наречените полезни бактерии, чревната микрофлора, която осигурява вашия имунитет! Стига се до неприятна първо дисбактероза, вижте какво е, а после куп проблеми с вътрешни органи като бъбреци, сърце, поява на диоптри...Всичко, защото някой личен лекар съвсем умишлено и прагватично бизнесменски ви разболява, състарява и убива! Без преувеличение!
  • 9 Механик

    9 0 Отговор
    Аз пък да ви обясня, за какво е цялата тая олелия с тия антибиотици. Ще го обясня нагледно.
    Начи, разболяваш се от грип. Почваш да кашляш и ако не вземеш антибиотик, има голям риск да направиш бактериална пневмония. От кето пък има голяма вероятност да пукнеш. (точно така избиха милиони, уж болни от ковид). А това е и целта на мероприятието. Колкото повече изгинат, толкова повече ще остане за ония дето водят човечеството към зануляване.
    Като начало и още отдавна почнаха с пропагандата за "резистентност" на бактериите- не хвана декиш. Сега почват с електорнните рецепти. По тоя начин ще трябва лекар да ти даде такава. В началото все пак ще се намира начин за снабдяване с антибиотици макар и трудно (познат лекар, пари на лекар и пр)
    Когато видят, че е това не лови декиш, направо ще забранят да се произвеждат антибиотици. Ще има вой до небасата, как човечеството е пред гибел от отия антибиотици, как "ще се мре, яко ще се мре" (звучи ви познато, нали?)
    Знам, че ви звучи като конспиративна теория, но не мислите ли, в последно време се оказа, че повечето конспиративни теории не са чак толкова теории, ами са си чисти практики???
    А, стадото блеее и се кефи на това, че отвън касапина точи ножа. Кефи се, щото ТЕЛЕВИЗОРА му е казал, че тоя нож го точат, за да пазят стадото от вълци. А както знаем, ножа не се ползва за вълци, а за шилета.
  • 10 Хе-Хе

    4 0 Отговор
    Не е изключено някое красиво опаковано лекарство просто да не никакво лекарство, а безвреден, дай Господи прах, замесен с малко захар, оцветител и аромат! Навъдиха се много фармации и внос! Боли ме глава, купих някакъв аналгин, не минава! Чак когато ми дадоха от стария добре познат болката мина за нормалните минути от едно хапче! Сетне - резистентност!
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса като боготворим докторите и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.