Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 20:20 1 775 12

Как лошите новини се отразяват на човешката психика

  • здраве-
  • психика-
  • новини-
  • информация-
  • медии-
  • стрес-
  • депресия

Информацията ни залива отвсякъде и голяма част от нея съдържа ужасяващи и потискащи новини

Как лошите новини се отразяват на човешката психика - 1
Снимка: Shutterstock

Известията и извънредните новини текат безспирно, чуваме звуковия сигнал от телефона и веднага впиваме поглед в екрана. Движението е почти автоматизирано. Преди да се усетим обаче вече сме влезли в спирала от ужасни новини за насилие, война, кризи. Тенденцията започна с пандемията от Ковид, после с войната в Украйна,земетресенията и природните бедствия, а сега и с войната в Близкия изток.

Новинарските сайтове са пълни с ужасяващи и депресиращи снимки. Ние обаче продължаваме да скролваме по екрана - за това вече си има и термин - дуумскролинг. Съставен е от английските думи doom (гибел, обреченост) и scrolling, която вече е навлязла в езика – скролването е движението, което правим с пръст по екрана на телефона си. Дуумскролингът означава безспирното преглеждане на лоши новини, дори когато сме сигурни, че нищо хубаво няма да излезе от това. Терминът се появи по време на пандемията.

От праисторическо време

Този феномен звучи парадоксално и до известна степен наистина е. Ние, хората се чувстваме несъзнателно привлечени от негативните новини и често сме песимистично настроени. “Мозъкът ни разпознава по-бързо отрицателните думи, по-добре и по-интензивно работи, когато се случва нещо негативно”, обяснява невроложката Марен Урнер.

Това има някаква логика от еволюционна гледна точка. “В дните на саблезъбите тигри и мамутите е било фатално, ако човекът пропусне да забележи опасната ситуация”, обяснява експертката. В днешно време мозъците ни се опитват да се преборят с несигурността чрез систематичното събиране на информация. Искаме да сме подготвени максимално добре за очакващата ни заплаха. Колкото повече лоши новини четем, толкова по-добре подготвени се чувстваме.

Приложенията на електронните устройства

Приложенията обаче са програмирани тъкмо така, че да ни държат информирани непрестанно. Използват се най-различни психологически трикове. Безкрайното скролване се подклажда от един специален модел, при който страницата никога не свършва, а само зарежда все нови съдържания и те допуска още и още по-назад. Като чипс - не можем да спрем да ядем, докато не свърши. Само че чипсът все някога свършва, докато новините от екрана могат да текат безкрайно.

В един подобен експеримент американски учен поставя пред няколко души купички със супа - някои от купичките автоматично се пълнели с ново съдържание преди да се изчерпи. Експериментът показал, че онези, чиито купички се допълвали, са изяли 73% повече от останалите. Въпреки това те не вярвали, че са изяли повече от другите и твърдели, че не се чувстват по-сити.

Друг трик, използван от производителите на мобилни приложения, е механизмът, при който трябва да “дръпнеш” надолу, за да презаредиш страницата. Това е копирано от хазартните игри като ротативките. Колкото по-често дърпаме ръчката на ротативката, толкова по-близо сме до това да спечелим. Това кара мозъка ни да произвежда допамин и да иска още и още.

Непрестанен стрес за мозъка

Четенето на стресиращи новини обаче може да повлияе негативно на нивата на серотонин в организма – в резултат от това се чувстваме изтощени, раздразнени, депресирани или не можем да спим.

Тук се появява и хормонът на стреса кортизол, който ни прави продуктивни в краткосрочен план в особено трудни и стресови ситуации. Постоянно повишеното ниво на кортизол обаче може да бъде вредно; защото ние по същество сме подложени на постоянен стрес.

Степента и последиците от дуумскролинга варират при различните хора, но проучванията показват връзка между консумацията на лоши новини и по-високите нива на тревожност, депресия, стрес и дори симптоми, подобни на тези при посттравматичното стресово разстройство.

Проучване, проведено от психолози в сътрудничество с „Huffington Post“, установява, че участниците, които са гледали негативни новини в продължение на три минути сутрин, са с 27% по-голяма вероятност да имат лош ден.

Конструктивна журналистика

Невроложката Марен Урнер разглежда и ролята на медиите в този контекст. Те също се възползват от ефекта, тъй като лошите новини генерират повече кликове и продават повече съдържания. Проучванията потвърждават, че читателите са по-склонни да се съсредоточат върху негативните новини, отколкото върху добрите. Този навик обаче не е здравословен. С течение на времето консумирането на негативни новини може да насърчи хроничния стрес - което от своя страна да доведе до сърдечносъдови заболявания, диабет или депресия.

Да намерим баланса

Несъмнено е важно да сте в крак с новините и да знаете какво се случва по света, но трябва ли това да става по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата? Не! По-доброто начало на деня би било "да не посягаме веднага към мобилния телефон, да не включваме радиото, да не пускаме телевизора и да не усещаме, че пет или шест устройства ни заливат с информация едновременно", казва Марен Урнер. Трябва да възприемем по-разсъдъчен подход. Затова е важно да се търсят източниците на конструктивна журналистика, която не гони евтини сензации.

Автор: Хана Фукс


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемери

    4 1 Отговор
    ДВите се отчитат за работата си или?
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Лошо и Депресивно
    Има
    Книга

    ЕМОЦИОНАЛНА ПЛАСТИЧНОСТ
    от Доктор
    СЮЗЪН ДЕЙВИД
    Много е Полезна
    Но Се
    Пазете Сами
  • 3 Беловеца

    8 1 Отговор
    Ако нямаше опция за коментари в този сайт,където хората се гъбаркат с копипейстнатите ви простотии....одавна щяхте да сте на бунището.Където ви е и мястото всъщност.

    Коментиран от #11

  • 4 Как, как ?!

    1 1 Отговор
    Забавно.
    Дойче зЕлЕ фаГти....
    А и те/ж0рн@лят@/ са х0р@.
    И те трабва да припечелват някак си.

    Коментиран от #6

  • 5 Калпазанин

    10 1 Отговор
    Вие сте ежедневен пример, хеле пък като сложим кромидстъкмистиката за добро утро и след това maras prostoto anatolii i dzcambo и през час къде кой удушил набил хвърлил се зад влака скочил от болницата (за мен лично бургаската държи рекорда) и тук таме по някоя катастрофа, а "прекрасните" ви заглавия направо са като оидпаравки към новините, направо пей сърце, а най успокояващо ми действат такива за бургаското барби тита Евгени ми@@@@@в и сие
  • 6 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Как, как ?!":

    Припепелват,,,,,!!!!!!! От простотии и пропаганда
  • 7 Пич

    3 1 Отговор
    Всички новини , и добри , и лоши , се отразяват на психиката ви така , както позволите вие ! Сигурно всички сте виждали , че някои индивиди изпадат в неадекватност и при добри новини. Дръжте печено , и няма да имате нужда от психолози !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БеГемот

    3 1 Отговор
    Тоя пропа.днал са.йт само такива новини пуска.....и малко п.орно....
  • 11 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Беловеца":

    Много скоро сайтче като тоз, ще е в пространството
  • 12 Будител

    2 0 Отговор
    Новините са новини....добри или лоши...но за негативното въздействие са виновни , все повече пищещи и говорещи некомпетентни и зле образовани журналисти....а стрмежа да се печели на всяка цена-(визирам рекламите)-УБИВА!!!