Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 13:17 1 528 4

Криза за специалисти, пациенти чакат по половин година за ядрено-магнитен резонанс

  • здраве-
  • скенер-
  • пациенти-
  • румъния-
  • специалисти-
  • криза

На една болница в Румъния се падат по трима радиолози

Криза за специалисти, пациенти чакат по половин година за ядрено-магнитен резонанс - 1
Снимка: Shutterstock

При съседите има сериозна криза на специалисти радиолози. В Румъния пациенти чакат по половин година за скенер и ядрено-магнитен резонанс.

За криза на радиолози в държавните болници в Румъния съобщава Диджи24. Медията информира, че в страната има 1800 специалисти, ангажирани в над 300 държавни и 200 частни лечебни заведения. Това означава, че на една болница в Румъния се падат по трима радиолози. Заради недостига пациенти чакат по шест месеца за скенер или ядрено-магнитен резонанс, предаде БТА.

В една от големите спешни болници в Букурещ “Багдасар Арсени” (Bagdasar Arseni) в момента работят седем радиолози. “Проблемът е в големия брой прегледи, в малкия брой лекари и в това, че един лекар трябва да извършва работата си на няколко машини едновременно. Нещо, което ни излага на грешки”, коментира Даниела Ласкар, първичен радиолог в лечебното заведение.

“Парадоксът е, че имаме болници с апаратура, но няма кой да я ползва, защото не достигат лекари”, отбелязва Анди Нодиц, управител на болница “Багдасар Арсени”. Работейки под натиска на големия брой пациенти, радиолозите, недоволни от заплащането, се ориентират към частна практика. За половин работен ден в частния сектор специалистите получават приблизително също толкова, колкото за цял работен ден в държавна болница. “В частния сектор един радиолог в Букурещ започва със заплата от 2000 евро нето”, казва Анди Нодиц. В държавния сектор за 18-часова смяна опитен специалист получава 1000 леи (400 лв.) или по 55 леи (22 лв.) на час.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 2 Отговор
    В Румъния дали ощински и държавни болници са търговски дружества? Дали частните болници в Румъния и навсякъде другаде се подпомагат от държавата?
  • 2 Браво

    3 2 Отговор
    Извикайте Баце и Шиши. Те могат всичко. Прогониха младите умни хора, а тук остана материала на Баце. Гласувайте за тия докара затрият България за пълни чекмеджета.

    Коментиран от #3

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Те да бяха само прогонвали, а те унищожиха много народ през тия 33 години на западна демокрация и див капитализъм. След два дена се навършват 34 от най-черната и злокобна дата за България и народа!
  • 4 Бе мойте

    3 0 Отговор
    Се плаши.
    Спецовете идат с бради, чалми и фереджета
Новини по държави: