Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 21:10 1 834 14

При все повече деца антибиотиците не действат

  • здраве-
  • антибиотици-
  • антибиотик-
  • деца-
  • лекарства-
  • бактерии-
  • резистентност

Над 50% от антибиотиците днес не действат, става ясно от ново изследване

При все повече деца антибиотиците не действат - 1
Снимка: Shutterstock

Възпаление не средното ухо, сепсис, менингит - когато тези болести са предизвикани от бактерии, децата често се лекуват с антибиотици. Само че в момента въздействие имат едва под 50% от антибиотиците, става ясно от ново австралийско изследване, проведено от Сиднейския университет.

Причината: бактериите вече не реагират на антибиотика, станали са резистентни. А все още няма по-нови и ефикасни препарати. Това може да се окаже доста опасно - особено за кърмачетата и малките деца, чиято имунна система все още не е достатъчно развита и не може да се бори ефикасно срещу нахлуващите бактерии.

Внимавайте с дозировката!

Когато се предписва антибиотик, важно е не само какъв вид точно, но и каква дозировка. На кърмачетата и на малките деца най-често се предписват антибиотични сиропи, защото за родителите е много по-лесно да пробутат лъжица сироп, отколкото хапче. И тъкмо тук работата с дозировката става проблематична.

"Родителите неволно могат да сбъркат дозировката на антибиотика. Установено е, че в половината случаи децата не получават дозата, която е предписана от лекаря", твърди Йоханес Хюбнер от Германското общество по детски инфекциозни болести. Когато става дума за тежки бактериални инфекции като стрептококовите, инфекция на пикочните канали или на дихателните пътища, антибиотиците са правилният избор. Те блокират растежа и размножаването на бактериите - или просто ги убиват. Антибиотиците действат бързо - стига да действат.

Друга разпространена инфекция при кърмачетата и децата е възпалението на средното ухо - особено на все още много крехкия и къс ушен канал. Когато той е запушен, в ухото се трупат секрети, които притискат тъпанчето, а при децата това причинява силни болки. С помощта на антибиотик тези оплаквания могат да затихнат относително бързо. При някои инфекциозни заболявания могат да помогнат и билки, които имат антимикробиотични свойства. Такива са жълтият енчец, ехинацеята и чесънът. Същото въздействие може да има и екстрактът от риган. При възпаления на дихателните пътища помагат различните соли, а при възпаление на средното ухо - компреси с лук.

Обикновено обаче антибиотиците дава по-добър ефект. Това най-ярко личи при сепсиса, който трябва да се третира незабавно, защото в противен случай може да се стигне до септичен шок, до отказ на вътрешни органи и до смърт. Сепсисът - или отравянето на кръвта - най-често се причинява от замърсяване на открита рана. А при децата такива бели често се случват. Когато бактериите проникнат в кръвообращението или в лимфната система, инфекцията може бързо да се разпространи в целия организъм, а състоянието на пациента рязко да се влоши.

Антибиотичната резистентност взима толкова много жертви

Всяка година по света се регистрират три милиона случая на сепсис при новородени, над половин милион деца умират.

И още нещо важно: хората често забравят, че антибиотиците помагат само срещу бактериална инфекция, но не и срещу вирусна. Ето защо е много важно да се постави правилната диагноза. Тя е първата важна стъпка към третирането на възпалението. В момента особено драматично е положението в Югоизточна Азия и в Тихоокеанския регион. В Индонезия и на Филипините всекидневно умират хиляди деца, понеже антибиотиците не им действат.

"От една страна там невинаги разполагат с достъп до всички антибиотици, които се продават в Европа. Другото нещо е диагностиката. При нас вече най-последователно се идентифицира причинителят и се правят тестове за чувствителност към антибиотици. В резултат: ние винаги подбираме антибиотика с най-тесен спектър на действие", обяснява Йоханес Хюбнер.

В световен мащаб резистентността към антибиотицитe расте поне от 15 години насам, обаче нови антибиотици не се разработват. "Разработването на антибиотици от дълго време е занемарено, понеже фармацевтичните фирми не печелят от това", казва още Хюбнер.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    13 2 Отговор
    От пилето с антибиотици са рано рано в пубертета.

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    18 2 Отговор
    Няма такова нещо !!! Просто - антибиотиците наистина лекуват ! И лекуват евтино , и бързо ! А тези не искат въобще да ви лекуват , особено пък - евтино !!!
  • 3 Аман

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    От неграмотни ! Не от антибиотиците бе , нашия , от хормоните в месото са рано рано в пубертета !
  • 4 Жоро Бекъма

    4 1 Отговор
    Затова електронна персонална идентификация. И на всеки му според заслуженото.

    Коментиран от #13

  • 5 Антибиотиците

    16 1 Отговор
    Не лекуват защото са фалшиви спестяват от съставките, а цените са космически!
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    Печелят Бялата и Фарма мафии

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Марешки

    5 0 Отговор
    Блъскам само нишесте, понякога и плацебото помага
  • 9 12343211

    1 0 Отговор
    Странни неща!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мустафа

    3 0 Отговор
    Хайде бе ! Активното вещество не е по норма. Хапчета само със брашно и захар не лекуват, а носят огромни печалби.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.