Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 13:00 2 207 71

Георги Даскалов: Чинии, къщи, пърформанси

  • бузлуджа-
  • паметник-
  • селска къща-
  • българия

Възстановяването на макар и една селска къщица би имало повече смисъл от наливането на милиони в Чинията

Георги Даскалов: Чинии, къщи, пърформанси - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Архитектката Дора Иванова продължава кампанията си за възстановяване на паметника на Бузлуджа. Паметника на БКП. Това пише във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Запознах се с тази жена преди години, когато бях главен редактор на новините на „Евроком“. Тя тогава тепърва прохождаше с тази идея, а сега вече с нея е Будител, усвоител на пари и уважаван човек.

Още тогава ѝ казах – да се възстановяват комунистически паметници не е детска игра, пърформанс, забавление. То е все едно да се възстановяват нацистки символи в Германия.

Г-жа Иванова, живяла години в Германия, ми отговори – не, не, нацизмът е зло. Комунизмът не е. И ние трябва да съхраним това наследство.

А мозайките, ах, мозайките…

Не става дума да разрушаваме тези паметници, не.

Но и ми се види прекалено да даваме пари да ги съхраняваме, особено за този мегаломански строеж посред Балкана, на знаково за България място.

Не знам колко пари – държавни и частни – е успяла госпожа Иванова да вземе за проекта си за възстановяване на Чинията.

Но те не само се дават напразно. А и вредно.

Тези няколко милиона, които ще идат – и идат - за ремонта на това капище – биха имали повече смисъл, ако бъдат дадени за възстановяване на хилядите български къщи из българските села, които са изоставени, рушащи се, плачещи.

За които наследниците нямат достатъчно пари, за да поддържат. Но не са докопали до машината – пропагандна, държавна, която налива пари за Бузлуджа.

На тези наследници – и техните родители, баби, дядовци – са им извадени пари от джоба, за да построи БКП този кич, тази чиния.

А сега – косвено и пряко – ще трябва да дадат още.

Възстановяването на макар и една селска къщица би имало повече смисъл от наливането на милиони в Чинията.

Но това не е кауза, достойна за нова България.

Която – за мен неразбираемо – продължава да се прехласва по комунизма.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 30 Отговор
    Кокорчо не е ли още разменил тази фантасмагория за някой и друг компесаторен бон. Може да го реставрират за мавзолей за Вова като най-накрая му дойде редът.
  • 2 Бравооо!

    54 16 Отговор
    Ние заради такива като Вас сме на това дередже! Само рушим история. Събаряме паметници и строим грозни хотели. Народ без памет е обречен! Вие искате да му изтръгнете паметта! Защо съборихте мавзолея! Никога не съм го харесвал, но беше построен с парите на тоя народ и беше памет за нещо пошло и кошунно. Събаряме паметници - не ни харесват но са памет! И тази "чиния" е памет, която учудва света, а ния искаме да я сринем! олкова умоограничен народ се е навъдил, че няма повече накъде! Защо ли българите бягат от България? Заради простащината на тези които ни управляваха до 1989 и продължават да ни управляват и до днес! Заради техните некадърни дечица жадни за сребърнеци и продаващи един цял народ! Срамно е дори, че и пишете тия простотии! Вие сте позор за народ и Родина!

    Коментиран от #9, #35, #52

  • 3 12345678

    48 14 Отговор
    Не ни пробутвайте тия долни инсинуации, трябва да се умилим, че една къщурчица е възстановена, така ли? А защо е порутена, бихте ли отговорили, господа евроморалисти? В онзи оплюван строй и къщи се строяха , и паметници , и хора имаше, и живееха , не живуркаха като сега ...
  • 4 Типичният българин

    12 35 Отговор
    Това трябва да се направи на планинска скара-бира "Чинията". Ръгаш тройка кебапчета с гарнитура, оригнеш се, на връщане може да спреш след Ботевград да препикаеш гроба на дрогаря Яшар, и право в София

    Коментиран от #6

  • 5 факт

    46 13 Отговор
    Написаното е долнопробна пропаганда. Жената се е захванала да събира пари за възстановяването на един символ, който за голяма част от българите е ценен, защото е част от историята на държавата. Тя събира пари от хора, които мислят като нея, не взема пари от държавата. Да сравняваш комунизма с нацизма е изключително долнопробно внушение и елементарна прозападна пропаганда. Комунизмът днес набира привърженици в цял свят, защото на самозабравения капитализъм с нечовешко лице трябва да се намери противостояща идеология, която да върне нормалността в отношенията между хората. А ако авторът не знае какво значи нацизъм, да не го търси в историята на БКП и социалистическа България, а в Украйна и Израел като съвременни образци на нацизма.

    Коментиран от #7

  • 6 Типичен Манго

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Типичният българин":

    Какъв Ботевград те гони бе?

    Коментиран от #41

  • 7 местен

    18 22 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Чинията е символ единствено на БКП. Там никога не се е събирал Държавния съвет, който беше изпълнителната власт. Никога не се е събирало Народното събрание, което беше законодателната. Събирала се е единствено партийната върхушка. Така че да говориш за символ на държавността е меко казано погрешно.

    А че Партията е ползвала ресурси на Държавата за да изгради това недоразумение е друг въпрос. На Държавата това там никога не е било нужно.

    В заключение връх Хаджи Димитър със старо турско име Бузлуджа изглежда прекрасно без чинията.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво и от мен,

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бравооо!":

    много добре казано,и си е самата истина!
  • 10 Какво се е случило на този връх?

    16 16 Отговор
    Разгромяването на четата на Хаджи Димитър? Не е там. Надолу в курията е. И още по-надолу - чак до с. Енина. Но паметника е до чешмата. Не на върха.

    Конгресът на БРСДП? Не, той се е случил на 3 км. надолу на една поляна до една чешма. Там има хижа. Комунистите се събират да ядат кебапчета и да слушат пламенни речи. Скараджиите от Габрово припечелват добре.

    Единственото значимо нещо, което се е случило на този връх, е построяването на Чинията. Да се вижда отдалеч и да напомня кой командва. С държавни пари и с доброволен труд от цялото население.
  • 11 Колев

    28 2 Отговор
    Напомням на аФтора, че социализма свърши и сега е капитализъм. Селска къщурка е частна собственост и е абсурдно да се възстановява с държавни пари, давани на настоящите собтвеници. А имащите капитал сами решават в какво да го инвестират (което може и да е паметник).
  • 12 Прокопи Прилепа

    10 27 Отговор
    Бутайте, този грозен паметник на комунизма. Все едно в Германия има паметници на национал-социализма. И без това комунета изчезват прогресивно. Демографията неумолимо декомунизира България. Последните избори ясно показаха, че комунетата-русофили са една шепа хора и то при никакава избирателна активност. Всъщност има смисъл да си го ремонтират сами, като надгробна плоча на скапаната идеология, като след години хората ще се чудят каква е тази "летяща чиния" и какви са били тези изчезнали от лицето на земята примитивни индивиди.
  • 13 ТрампЛин

    12 21 Отговор
    Чинията Трябва да си стои, в точно този си вид, за да напомня на този клет Народ за Мрачните години на НедоноШчето-Зрелия социализъм!!!
  • 14 ТрампЛин

    9 22 Отговор
    Всичката им беше такава на другарите с каскети! Кремиковци, Радомир, НДК, Летящи чинии…..колоси на глинени крака, от грозен по-грозен и от ненужни по-ненужниЦИ!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сандо

    22 6 Отговор
    Ето,това се нарича махленски манталитет.А китайците,съхранили държавата си 5000 години,твърдят,че най-важното нещо са символите.А нашите умнокрасиви жълтопаветници никога няма да разберат,че унищожавайки символите на една държава,те унищожават и самата държава!

    Коментиран от #18, #39

  • 18 Румен Решетников

    8 13 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Я прочети колко исторически паметници на Китай са унищожени от хунвейбините на Мао и тогава говори, вата!
  • 19 САП

    25 2 Отговор
    Айде пак почна пропагандата, колко лош е бил комунизма.
    Да паметника на Бузлуджа е от преди, но си остава нещо уникално, което не е военно съоръжение

    Ще ремонтираме къщи които е по-лесно да разрушиш, колкото да оправиш.

    Или ти си от тия де то са готови да сменят паметника на съветската армия в София с паметника на загиналите американски пилоти бомбардирали цивилното население на София.

    Паметника на Бузлуджа трябва да остане за да ни напомня, за собствената ни история на всичките и страни. Дори тези които искате да подмените.

    Колкото и да обвиняваш предишния режим ето някои интересни числа.
    България население:
    преброяване 1946г. - 7 029 349 човека
    преброяване 1989г. - 9 009 018 човека
    преброяване 2021г. - 6 519 789 човека

    Самите числа казват защо хората го помнят с добро.
    Явно за хората е бил по-скоро отколкото лош(въпреки всичките му лоши неща).
    А за така наречената "Демокрация" днес въпроса е щом е толкова добра, къде са 2 489 229 човека. Твърде много време мина 34 години за да обвинявате за това предишния строй.

    За 34 години България е загубила 27,6% процента от населението. Това не се случвало и по време на войни.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Време е!

    11 1 Отговор
    Дайте ми сметката да преведа за "чинията"!
  • 22 ЕвроАтлантически тепегьоз

    18 4 Отговор
    Възстановяването на хиляди селска къщи плюс инфраструктурата на страната може да стане когато почнем сами да добиваме собственото си българско злато. Сега направо ни го крадат и изнасят, но това е забранена тема и не отпускат грантове да се пише за нея.

    Още повече, че през "гадният" комунизъм сами си добивахме българското злато. Сега "демократично" ни го вземат.. и за тва им бодат очите паметници, комунизъм и соц. символи..
  • 23 Вла

    11 2 Отговор
    Ще излезе по-малко пари да се възстанови, отколкото да се разруши и почисти след това. Или искате просто да се изостави и да стои една руина там? Освен това е инвестиция в интересно за посещение място, което да носи приходи.
  • 24 ТрампЛин

    7 13 Отговор
    От МОЧА, гАльоша и Чинията, ще излезне достатъчно трошляк за да се построи нещо Смислено, нещо от което ще служи на Хората, а не на шепа дърти комуняги да бият чело!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мисля

    14 2 Отговор
    Авторът на поредната правоверна боза,има пълното право да си напъне гърбината и да си събира пари за възстановяване на селски къщи.Било чрез дарения,било чрез фондации.Какво го бърка за какво другите събират пари и ги използват?И как можа да не спомене Путин?Ц-ц-ц!
  • 27 ТрампЛин

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "САП":

    И какво излиза? За 5 години от България си бият камшика повече от половин милион хора, и това е само върха на айсберга, хора които преко сили са изтраяли 48 години “Възход”! В последствие си тръгнаха и тези които са имали някаква надежда, че България е скъсала с комунизма и върви по пътя на Демокрацията.

    Коментиран от #50

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 истина ти казвам

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "инфо":

    Вземай кирката и бегай да буташ МОЧ-ът!

    Коментиран от #47

  • 31 ТрампЛин

    3 5 Отговор
    Значи от 1990 до 1995 половин милион се изселват от България, докато от 1995 до 2021- два милиона. Схващаш ли тенденцията? Няма да те питам колко са избягали от 1945 до 1989 и колко от тях са се завърнали, но вече има такива емигрирали след 1989 които се завръщат и инвестират у нас, спечеленото в Гнилия Капитализъм.

    Коментиран от #32, #46, #48

  • 32 Значи

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "ТрампЛин":

    Българите масово гласуват с крака за демокрацията. Хората просто не я харесват и бягат в чужбина. Малкото останали тук сме родолюбци.

    Коментиран от #33

  • 33 ТрампЛин

    4 6 Отговор

    До коментар #32 от "Значи":

    Таратанци! Първите половин милион чакаха на полусъединител десетки години! Последваха ги по-нерешителните и тези които си въобразиха че Демокрацията е дошла у нас! Уви! У нас останаха соцносталгиците, мързеливите и некадърните!

    Коментиран от #34

  • 34 О, брато

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "ТрампЛин":

    Обиждаш 6 млн и половина българи, в това число вероятно майка си и баща си.

    Коментиран от #38

  • 35 Анджо

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бравооо!":

    Абе ти добре ли си , кой ще ходи на тоя връх да го подържа. Тоя паметник защо бсп.не си го подържа, а искат пари от народа. Разрушиха го , а сега трябва да го строят на ново.
    Кумонистите да събират пари и да си го правят , като умрат след време , пак ще падне, а тогава защо да го поправяме.
  • 36 От (бивш) главен редактор

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "инфо":

    на в-к Демокрация може ли да се очаква нещо разумно, високо и красиво?!
  • 37 резервист

    9 1 Отговор
    Хлопа ти дъската, Гоше. Разрушаването е безсмислено изначално. Вместо това е по-добре да им се даде нов смисъл. Всички построено при социализма трябва да бъде разрешено според теб? Ако постъпваше така, човечеството още щеше да живее в глинени колиби.

    Коментиран от #40

  • 38 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "О, брато":

    Не обиждам никого. На този свят има кадърни и некадърни хора и мързеливи и работливи и слцносталгици…не всички се раждат еднакви като от калъп.
  • 39 Анджо

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    По гаден символ не бях виждал.
    Да подържам проклятието на България. И тия комунисти не измряха ли вече, по голям боклук от комуняга не съм виждал.
  • 40 ТрампЛин

    2 8 Отговор

    До коментар #37 от "резервист":

    Какъв смисъл да му дадеш на нещо което изначало е построено Без Мисъл? Какъв смисъл да дадеш на Кремиковци, на Радомир, на …..МОЧА!?!
  • 41 Типичният българин

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Типичен Манго":

    Правец е точно след Ботевград, като се прибираш към София, не знаеш ли?
  • 42 ЕВРОНЮЗ

    8 1 Отговор
    СОРОСОИДЕН ИЗТЪРСАК, Паметника на Бузлуджа е строен с пари от народа.. Спомням си в училище събраха пари и ни даваха възпоменателна марка. Така че аз със тази марка се смятам за акционер в този строеж.. Със сигурност има още хиляди българи които са в моето положение...... Във този ред на мисли си викам, какво ли ще е някой ден да се обърне палачинката и започнем да събаряме къщи и палати на ЕвроАтлантически разбойници..???

    Коментиран от #43

  • 43 ТтампЛин

    2 7 Отговор

    До коментар #42 от "ЕВРОНЮЗ":

    Наборе, имаш пълното право….да отидеш и да събереш малко желязо или плочки от мозайката. Полагат ти се. И на мен също. Никой не ме попита искам ли да дам или не. Така се правеше по него време. Всенародна любов, изборна активност 110%, победа за БКП 99.9%…..Ееее, славни години, комсомолски години…..

    Коментиран от #44

  • 44 ЕВРОНЮЗ

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "ТтампЛин":

    Питал не питал имаше държава и общество. И на мене много неща не са ми харесвали тогава, но това което се получи сега е абсурд. На тебе ако ти капе покрива ремонтираш ли го или събаряш цялата къща.??? Какво стана като събориха мавзолея.??? Ходи в Бояна и виж вилата по пътя към Витоша. Ще познаеш скъпия мрамор.

    Коментиран от #45

  • 45 ТрампЛин

    4 5 Отговор

    До коментар #44 от "ЕВРОНЮЗ":

    Държавата беше БКП! Гражданско Общество-Нула! Зеро! Нада! Всичко което виждаш сега, всичко на което се възмущаваш, аз го виждах тогава и се възмущавах! Можех ли да кажа нещо? Нищо! Зиро! Нада! Сега обаче всеки вижда кусурите…..у другия! Никой не ги вижда у себе си! Всеки чака държавата да го оправи, Царя да го оправи….станахме смешни и започнаха да ни Оправят! Всеки който дойде ни оправя, защото нали това Чакаме? Ех българино, кога ще се научиш, че първо трябва да започнеш Сам да се оправяш?
  • 46 Я па тоя

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТрампЛин":

    Я разкажи кога стъпва американският ботуш в България, кога се подписва плана им -Ран-Ът, колко стотин предприятия се закриха и разрушиха. Кой ще стои тук без препитание? Естествено е , че ще избягат в чужбина да търсят работа.

    Кажи и за след края на Вт. св. война. Защо хората не избягаха, макар че, обедняха, а страната бе разрушена и плащахме големи репарации?

    Коментиран от #54, #55

  • 47 инфо

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "истина ти казвам":

    Защо решихте, че искам да разрушавам нещо?
  • 48 ЕВРОНЮЗ

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТрампЛин":

    Сладур, успялите да си намерят работа по светът и реализирали се по някакъв начин е именно защото са получили образование и възпитание по онова време което е било възхода на България. И понеже ЕвроАтлантиците сте нищожества затова смятате че унищожавайки всичко минало ще бъдете видяни, забелязани и оценени от обществото.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ти си

    13 0 Отговор
    Господин Даскалов само да го светна че родната къща на Хитлер в Браунау си е все още цяла и не покътната ! Лятната резиденция на същия Келщай хаус в Бехтесгаден в Германия си стои все още непокътната и годишно е посещавана от над 3 милиона души които искат да се докоснат до историята и си плащат за това !
    Само варварите и неграмотните рушат и отричат миналото - пример , мавзолея в София .....

    Коментиран от #57

  • 52 Ти си

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бравооо!":

    Оффффф .......

    Коментиран от #68

  • 53 Ей Мунчо

    3 0 Отговор
    Лукановци , Костовци, шопаравци , бастисахте я таз държава бе .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ТрампЛин

    1 5 Отговор

    До коментар #46 от "Я па тоя":

    И да те светна още нещо. Само за първите 6 месеца след 10 ноември, от България си биха шута над 150,000 човека! Какъв план Ран, какъв план Ът те гони? Соца си беше жив и здрав, комунделите си управляваха процъфтяващата ни икономика. Нищо ме се беше продало или изяло, все още се договаряше, как ще я опоскат тази Народняшка Република, твоите скъпи Другари от ДС и от БКП. Ще ви се някой друг да ви е виновен и за безхаберното управление през тези 48 години, и за краденето настъпило след него.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ти си":

    Това е къщата на родителите му! Само комунисти трепят и заклеймяват заради един човек цели фамилии до трето коляно!
  • 58 Я па тоя

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "ТрампЛин":

    Бравооо, откри Америка - след 10 ноември си биха шута хиляди. Естествено е, имаме смяна на с-мата.
    Главният въпрос е, ЗАЩО и след 30 години продължават да си бият шута хиляди ???
    ..и не разбрах

    ЗАЩО след края на Вт. св. война- 1944, хората не си биха шута, макар че, обедняха, а страната бе разрушена и изплащахме огромно репарации?

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ТрампЛин

    0 6 Отговор

    До коментар #58 от "Я па тоя":

    Колкото до единствения смислен въпрос-защо продължават да си бият шута 30 години след това….ами според мен тенденцията е обратна, повече се връщат отколкото заминават! Огледай се ослушай се и ще разбереш.

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🙂
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Я па тоя

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "ТрампЛин":

    Според теб !!
    А според данните?


    "За последните десет години напусналите са повече - над 344 хил. души. Това става ясно от данните на националното преброяване, което НСИ проведе по миналата година. През последното десетилетие като цяло нарастват потоците на миграция както навън, така и към страната, но нетно повече са напускащите. Тенденцията се обърна за кратко през 2020 и 2021 г., когато по време на пандемията завръщащите се бяха повече..."

    Коментиран от #65

  • 65 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Я па тоя":

    Ти в тази статистика слагаш и сезонните работници, и тези които са си намерили работа в ЕС, но не се изселват. Някои от тях дори не се местят с цялото семейство, децата си остават в България. Още веднъж ще отговоря на въпроса ти защо хората не са бягали след 1944. Имало е вълна на бежанци само в началото, докато комунистите не спуснаха желязната бариера. Отнеха правото на българина да пътува зад граница, а на граничната бразда стреляха на месо! Малцина успяха, доста загинаха! Просто се чудя дали не си някой тинейджър, за да задаваш този въпрос!!!

    Коментиран от #66

  • 66 Я па тоя

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "ТрампЛин":

    Стига бе, верно ли ?!

    Границата се затваря моментално след 1944 само за Турция, поради нейните апетити и строената й войска готова да нахлуе. Границата с Гърция се затваря чак през 1948.

    Другите граници из соц.Европа, голяма част от Азия и Африка бяха отворени. На дядо ми брат му бе проектант и инженер в изграждането на ВЕЦ-ове - обиколи половината свят заради работата си.Тогава страната ни бе много добра в изграждането на подобни.

    Коментиран от #67

  • 67 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Я па тоя":

    Ясно.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Армандо

    0 0 Отговор
    Ако искаме можем да говорим с дни за вредите и ползите о т комунизма но ако сте чели книгата на Ивайло Петров или гледали филма Хайка за вълци ще ви стане много ясно че едни и същи хора са управлявали преди и сега също и началото на Шменди капели на Влади Върнала няма по точно описание от неговото .И от Италия Португалия и Еспания са емигрирали след войната но хората трябва да оцеляват така че нищо ново под слънцето а колкото до Бузлуджа ако имат пари да си го ремонтират то си е частна инициатива пък и с глобалното затопляне като се вдигне водата има къде да се спаси партията така че мислене с перспектива.

    Коментиран от #71

  • 71 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Армандо":

    И от Испания, Португалия и Италия са имигрирали хора след войната….Точно така! И веднага след 10 Ноември от България имигрираха хора като след Война! Безхаберното и диктаторско управление на БКП доведе нещата до там, да бягаме като след война!