Last news in Fakti

13 Декември, 2023 16:00 2 648 121

Унищожаването на паметници е унищожение на знанието

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • разрушаване-
  • българия-
  • мнения

Прекрасният "нов свят" има нужда само от послушни зомбита!

Унищожаването на паметници е унищожение на знанието - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас демонтират паметника на съветската армия в центъра на София. Няма никаква видима причина за събарянето му. Нито войната в Украйна, нито някакъв български национален интерес определят нуждата от такова деяние. И това го знаят дори и разрушителите. Те просто изпълняват заповедите на босовете на глобалистката матрица. И не задават въпроси. Пък и не ги интересува. За сегашната власт в България понятия като родина, родова и историческа памет, нямат никакво значение. Това коментира във "Фейсбук" Иван Спирдонов.

Унищожението не е само у нас. В Полша събарят всякакви спомени от социализма. Дори има държавна институция заета с това. В САЩ разрушиха десетки и стотици паметници, защото били "робовладелски", "расистки", "сексистки" и т.н. Например - Антифа и BLACK LIVES MATTER събориха паметника на генерал Робърт Лий, водач на войските на конфедерацията (тоест - на робовладелците) по време на гражданската война, без значение, че той е нямал нито един роб. В Европа заклеймяват "Колониалното минало" и сатанизират куп велики хора, забраняват писатели и учени, защото били хомофоби и расисти или руски автори, само защото са руснаци.

Разлика няма. Новото (не)нормално иска да унищожи миналото, историята, за да може съвсем истински дебили да растат в съвсем истинско продължение на "1984" и "Прекрасният нов свят".

От началото на XXI в. появилата се в Близкия изток радикална групировка „Ислямска държава" целенасочено унищожава исторически паметници. Нейната обосновка е, че паметниците са „езически" и нямат място в земите на правоверни мюсюлмани. Странно, но според официалната европейска гледна точка „Ислямска държава" върши варварски деяния, а за действията в САЩ и Европа нищо не се казва.

В миналото всяка, „приела се насериозно" власт, група или дори империя, постъпва по този начин - елините рушат останалото от пеласгите, а после и наследството на ахеменидска Персия; римляните рушат келтското наследство; испанците ликвидират дори спомена за инка и Атахуалпа. По нашите земи османската власт прави всичко възможно да унищожи дори и спомена за съществуването на Българска държава... Всяка власт, всеки, задържал се по-дълго лидер задължително се опитва да промени историята.

И какво излиза - за толкова векове сме останали същите варвари, каквито сме били в древността?

Целта е стандартна и точно наподобява целите на османските завоеватели по нашите земи. Те са унищожили изцяло спомените за българското царство, искали са българинът да е дълбоко убеден, че е роб, че дядо му, баща му и те са били роби и че децата и внуците му също ще бъдат роби.

Разликата днес е в това, че процесът е глобален и централизиран. Сегашната вълна от унищожение е част от войната за умовете и трябва да увековечи властта на глобалните милиардери над стотици милиони роби, които дори обичат робството си, тъй като не познават нищо друго освен робство.

За да успеят глобалистите си създадоха подходящо варварско движение. То расте и в САЩ и в Европа и у нас. Това са новите либерални хунвейбини, санкюлотите на голямото зануляване, на новото (не)нормално! Те искат да рушат, а не да градят. Гурутата от матрицата им напяват, че идва нов свят, ново време и всичко старо трябва да бъде разрушено, погребано и забравено.

И какво следва после? Много е вероятно на бъдещите ученици да се преподава съвсем измислена история с измислени държави и герои от книгите за Хари Потър, Властелинът на пръстените или Хрониките на Нарния за действителни.

Също е вероятно Холивуд да се превърне окончателно в основен източник за историческа информация, заедно с тотално манипулируемите социални мрежи.

Още през 1951 г. преди повече от 70 години американският историк Чарлз Е. Ноуел заяви, че учените са изправени пред невъзможността да запазят историята: „В Съединените щати правото да изследват, преподават и интерпретират историята все повече преминава в ръцете на Холивуд, писателите на исторически романи, авторите на сензационни биографии и създателите на хумористични книги".

Тази схема вече се отнася за целия запад, а не само за САЩ.

Така жителите на бъдещия прекрасен нов свят няма да имат никаква представа какви са и могат да бъдат манипулирани много лесно, подобно на зомбита.

У нас, например, според нуждата на господаря към момента, може да се учи, че Сюлейман паша при Шипка се е бил в защита на България с руските агресори (колко му е мемориалът да бъде променен като тук там се сложи по някой фес, чалма или полумесец) или пък, че Вапцаров е разстрелян, защото е бил сериен убиец, нает от КГБ.

Тъжната истина за България е, че каквото и да направи, тя сама не може да промени дори себе си, защото тези процеси са глобални. На все по-малко оставащите нормални хора остава надеждата, че ще се появи някаква нова световна сила, която да спре унищожението.

Автор: Иван Спирдонов/фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    69 20 Отговор
    Два дни не схващате същината ! А тя е , че паметника не е много важен ! Важното е , да ви сервират подобни тъпотии , за които да се карате , за да не мислите за важното !!! Истината е , че държавата вече действа във военно положение , но не заради себе си , а военно положение , заради чужди държави и интереси ! Искуствено наложена инфлация , ниски доходи , измислени глоби и рестрикции , пълно разгащване на нашата армия , за сметка на чужда , и последно , но най важно - загробване с чудовищни заеми , за плащане на чужди масрафи ! А вие си се боксирайте за няколко камъка , с малко месинг отгоре !!!
  • 2 Бесен-_ Язовец

    53 20 Отговор
    Е къде се бутат паметници във ФАЩ и в колониите от Европа България, Полша, Литва Латвия и Естония и изчезналата Покрайна бутаха.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Трол

    24 35 Отговор
    Само в Северна Корея не унищожават история, защото тяхната история започва с великия лидер Ким Ир Сен.
  • 5 БСП на Бунището

    36 54 Отговор
    Фрагмент от барелефа на паметника издигнат в памет на Руския комунистически Окупатор на Царство България от благодарните български Комунисти...И " това " ако е Нормално....

    Коментиран от #7, #44

  • 6 ИНЖ

    16 33 Отговор
    София(или Улпиа Сердика) е имала Колизеум почти равен на римския. Но никой не плаче за него!? Да го възстановим ли???

    Коментиран от #9

  • 7 честен ционист

    28 18 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    Бяха ви развъдили през социалистическо до близо 9 млн. Значи е било напълно нормално.

    Коментиран от #16

  • 8 Диамантената ръка

    34 46 Отговор
    Това не е паметник, а комунистическа пропаганда и второ мястото му не е там, а в музея.

    Коментиран от #10

  • 9 честен ционист

    30 13 Отговор

    До коментар #6 от "ИНЖ":

    Май не проумяваш, че българите нямат никаква заслуга за тоя колизеум и по онова време са се въргаляли в калните юрти и сламените къщури. Така че не е от значение, дали можеш да го възстановяваш, а дали имаш моралното историческо право дори и да си го помислиш.
  • 10 честен ционист

    64 23 Отговор

    До коментар #8 от "Диамантената ръка":

    Мястото на всеки паметник е там, където го е заварило историческото време и никой съвременник не е надраснал това историческо време, за да прокламира къде е мястото на който и да е културен обект.
  • 11 ...

    17 40 Отговор
    Унищожаването на паметници е унищожение на ПРОПАГАНДАТА.
    ЗНАНИЯТА СА В УЧЕБНИЦИТЕ !!!!!!

    Коментиран от #15, #39, #60, #79

  • 12 Българка

    29 38 Отговор
    Аз пък подкрепям мнението на друг автор, че ако толкова много твърдят, че трябва да имаме паметници на съветската армия, защото е исторически факт, че тя е нахлула в България и ни е окупирала- "освободила", то нека издигнем паметник и на Врмахта, или Хитлер, защото сме били съюзници на фашистка Германия през голяма част от ВСВ. Така ще "съхраняваме" историческата памет.....
    Няма място на централно място размахвания автомат от съветски войник над главите на столичани. България не е руска/ съветска губерния
  • 13 Милчо Мицков

    44 10 Отговор
    А кога ще бутат Президентството,ЦУМ и Партийния дом?Грозни,сталински сгради,лошото е ,че са толкова солидни,ще изкарат поне още двеста години.Депутатите се повръткват в зала"Георги Кирков",само дето седалките от червени,ги смениха на сини.Да не броим из София и страната всички сгради съветски модел.Самата Галя от посолството е съветски модел.Изкарайте на светло родителите им.,....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тц, тц, тц

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Без "шпация" пред удивителен знак! Пък с останалото, след като си наясно, си се занимавай. Къде със знания, къде с опит, къде с планове! И по-полека със "знанията", понеже многото съмнения си имат друго наименование!

    Коментиран от #30, #34

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 27 Отговор
    Казват,че паметникът се рушал в основата си........Вероятно от амоняка,който е преобладаващ в уринатора наречен "Моча".Жалко това бе прекрасен естествен облекчителен център на централно място,когато се провежда биреният фест или коледният базар.Очаквам 2024г там мястото да се заеме от весели павилиончета с греяно вино и тъмна бира с Немски свински наденички с горчица!
  • 18 Аайде стига

    15 4 Отговор
    Глупости !
  • 19 Никой

    15 24 Отговор
    Някъде в Европа има ли нацистки паметник оставен да стърчи,щото нали миналото не трябвало да се унищожава. Трябвало да служи като поука пред поколенията. Та,така също трябва да се подходи към всички рашистки паметници в Европа които проповядват война. Бункерфюрерът постигна това което дори Сталин не успя,да съсипе СССР в международен план. Дори Маркс и Енгелс не биха дори си мечтали ,че комунизмът една " прогресивна " утопия ще успее да бъде така срината от един невзрачен КГБист.

    Коментиран от #117

  • 20 Мацква

    25 36 Отговор
    Трябва да се премахне всичко свързано с Русия!
    Трябва да се преместят паметници, плочи,звезди и т.н.в музейте за соца.Трябва да се сменят имената на всички улици и учреждения с руски имена,само така ще се отървем от скапаното руско самосъзнание,от което страдаме от1944г.

    Коментиран от #35

  • 21 МОЧА Е ПРОПАГАНДА КОМУНИСТИЧЕСКА

    21 20 Отговор
    Знанието е в книгите и учебниците....
  • 22 В МОСКВА ИМА ЛИ ГОЛЯМ ПАМЕТНИК

    21 15 Отговор
    На Кирил и Методи....дали им азбуката с надпис...ОТ ПРИЗНАТЕЛНА РУСИЯ

    Коментиран от #103

  • 23 Друнгария Леон

    29 15 Отговор
    Захарова Ви го каза пряко, че след Украйна сте Вие. Руснака такива работи никога не забравя.

    Коментиран от #111

  • 24 Поздравления

    26 13 Отговор
    Най после един аналитичен и вярно исторически коментар. Все още има честни и почтени образовани хора. А не като папагалите "демократи"!
  • 25 !!!?

    14 18 Отговор
    Задачата на музейте е съхраняване на историческите артефакти ! Заедно с държавния архив те са депата на историческата памет на всяка нация. Такъв е случая и с паметниците на съветския окупатор. Затова държавата е длъжна да ги съхрани в най-тъмните ъгъл на коридорите си като най-позорните свидетелства за раболепието на една безмозъчна русофилска шайка, която няма аналог в световната История !!!?

    Коментиран от #118

  • 26 Справедлив

    21 10 Отговор
    Правителство ,дупетати и всички други пиявици са БЕЗРОДНИЦИ. Срам и Позор за тях и техните семейства. Но. Земята се върти и след време всички ще си спомняме с презрение за тях
  • 27 Да кажа само че е

    14 19 Отговор
    Дезинформация лъжа!! Думата памет..ник означава нещо в памет на някого За паметта на кого е издигнат този монумент на чужда армия? При това обявила ни война и нахлула в територията на суверенна държава. Ние за разлика от унгария на румъния на хърватия НЕ СМЕ ВОЮВАЛИ СРЕЩУ ТЯХ!!! В памет на това че ни ограбиха пари злато архиви земя собственост и избиха интелигенцията на царство българия? За това ли е този ПАМЕТ...НИК?? Да кажат русофилите на бсп поне една единствена причина за която трябва да има монумент за ПАМЕТ на тази съветска войска? Не могат !! Защото няма причина...Там трябва да има монумент в памет на Симеон Велики на Иван Асен които са направили България на 3 морета на хан Аспарух основателя на българия на Левски на Ботев на Стамболов...Герои българи колкото щеш.
  • 28 Републиката

    23 12 Отговор
    Двете профашитки и ДПС режат с флекс в тъмна доба антифашистки паметници. Цивилизованите страни(Германия и Австрия) ги съхраняват и поддържат.

    Ами разрушете и другите постиженеия на соца: Козлудуй, Нефтохим, Павец Чаира, НДК (беше с името на Л. Живкова), затрупайте прохода ан Републиката. Безгръбначи продажници сте.
  • 29 Друнгария Леон

    20 9 Отговор
    Украйна с над милион избити и осакатени, и с над 20 млн беженци от 45 млн. Уверено вървите по пътя на Украйна.
  • 30 ...

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тц, тц, тц":

    Опита се да бъдеш оригинален, но не ти се получи. ФАКТ е, че съм прав и се зачуди за кво да се изтролиш селската
  • 31 Спиридонов дгд

    10 13 Отговор
    Айде след Моча и Мунчо.
  • 32 Друнгария Леон

    10 8 Отговор
    Ще ви преместят завинаги със сармати от тая територия.
  • 33 Горянин

    4 10 Отговор
    А какво за всички чисто български паметници, разрушени (например, Мемориала на Софийските полкове с лъва, там където беше чучелото пред ндк) не преместени по време на комунизма авторино?!
  • 34 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тц, тц, тц":

    Па тва със съмненията беше ни в клин ни в ръкав с моя пост.
  • 35 Маша

    26 12 Отговор

    До коментар #20 от "Мацква":

    Ти пък, пубер пъпчасъл, от какво страдаш? Бил ли си роден преди 35 години, живял ли си тогава? Знаеш ли, че тогава бяхме близо 9 млн., имахме промишленост, селско стопанство, здравеопазване, образованието ни беше едно от най-добрите, стандарта ни на живот беше по-добър от сегашния (ако не броим карането на западни трошки четвърта употреба и плюскането целогодишно на банани като маймуни), строяха се жилищни комплекси с прилежащите училища, детски градини, поликлиники и цялата необходима инжинерна инфраструктура. Нямаше бездомници и хора, ровещи за храна в кофите с боклук. Нямаше и наркомани! Външния ни дълг беше 7 млд. Но ти, с промития си мозък никога няма да го проумееш!

    Коментиран от #47, #49, #113

  • 36 може

    20 11 Отговор
    както е тръгнало всичко на разсипия пак ще посрещаме Руснаците с хляб и сол

    Коментиран от #40

  • 37 айдуци

    22 8 Отговор
    що германците не си взривят магистралите и сградите построени по времето на Хитлeр, а поляците да бутнат Освиенцим примерно... ами щото това е памет
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Национален протест

    11 11 Отговор

    До коментар #36 от "може":

    От твоите уста, в божиите уши! На сегашните башибузуци и престъпници мястото им е в затвора. Продадоха народа си и всичко свято! Срам и гнус!!!

    Коментиран от #45

  • 41 ...

    4 9 Отговор

    До коментар #39 от "Национален протест":

    кой глупости бе??? Кое е глупост? Това, че ЗНАНИЯТА СА В УЧЕБНИЦИТЕ? Това ли бе илитерат? Да не си на шопската максима - "Е па най-мразим да мислим и четем?"
    Какво... ходиш и питаш паметниците за знания ли? Глупости било. Аре, че ми писнахте "умниците" със знания от кръчмите.

    Коментиран от #55, #59

  • 42 Сандо

    5 6 Отговор
    Не може със стари символи да влезем в "Прекрасния нов свят" /какво представлява е описан от Олдъс Хъксли/.
  • 43 Баце

    2 6 Отговор
    Този нещо се е объркал.
  • 44 ха ха ха

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "БСП на Бунището":

    ето от къде идват хомо наклонностите им в този форум. през 20 мин някой да си предложи моливчето тука и да се предложи за мъжки ласки
  • 45 ДОЛУ

    6 9 Отговор

    До коментар #40 от "Национален протест":

    МОЧАТА

    Коментиран от #109

  • 46 какво да очаквате от НАЦИСТ

    8 6 Отговор
    Иван Ангелов Спирдонов е български писател, националист....
    през 1992 г. става активист на СДС...
    през 2005 г. е сред съучредителите на Национално обединение „Атака“....
    през 2018 г. е сред учредителите на партия Възраждане във Велико Търново

    Коментиран от #48

  • 47 Баце

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Маша":

    Ти нещо си се объркал.
  • 48 Кочи

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "какво да очаквате от НАЦИСТ":

    Досетихме се,че е някакъв гладен б°клук.
  • 49 Да ама не

    14 12 Отговор

    До коментар #35 от "Маша":

    Всичко което произвеждахме бе неконкурентно само за соц страните. Всички заводи ни тровиха ужасно без катализатори а морето замърсено жестоко..Нямаше нито един свестен път от софия до бургас с кола 8до 10 часа .Произвеждахме ток а имахме по месеци режим на ток 4 часа има 4 часа няма..Да отидем до границата в собствената си държава Трябваше да се кандидатства за разрешение до мвр. За телевизор хладилник кола се записахме в магазин И чакахме да ни дойде реда може и години. И още много дивотии Всички докарани ни от съветската армия .

    Коментиран от #119

  • 50 Честито

    6 14 Отговор
    Блаженни бяхме тия които да живяхме да видим рухването на паметника на звяра
  • 51 Матей преображенски

    13 5 Отговор
    Събарянето на този паметник е знаково,като най-голям,известен и на видно място и предхожда ескалация на фашизацията в страната,изостряне на русофобията ,след което ще има вълна от унищожаване на хиляди други паметници от соцвремето,вкл. на партизани и др. антифашисти.В Украйна така почна антируската вълна,паралелно с тези акции властта създава контингент от лумпени за организирани на стихийни шпицкоманди.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да питам

    8 2 Отговор
    Защо тогава нашите политици,се ядосваха уж,че братята в Македония рушат български паметници.Или принципът е--не ме гледай какво правя,а ме слушай какво говоря.Точно тези разрушители,след войната ще се обърнат на 180 градуса,бас ловя.И няма да им пука.
  • 54 Възмутен

    10 12 Отговор
    Паметници с високо вдигнато оръжие в ръка са призив за война и кръвопролитие! Такива паметници НЕ трябва да има никъде по света!
  • 55 Национален протест

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "...":

    Умнико мамин, пий си млякото с филията мас и плюй несдъвканите си мисли! Само да не вземеш да се задавиш от голямото си его на начетен "умник", умнико?
  • 56 Копейкин

    10 8 Отговор
    Взривете тая грозотия.
  • 57 М да

    7 10 Отговор
    Дълг на всеки цивилизован човек е да се се бори с Варварите и с паметници на ВАРВАРИТЕ, особено в случая когато те са окупирали неговата родина и са довели на власт яничарски режим избивал българи в това число и защото не са искали да се пишат македонци.
    Всъшност най-голямото престъпление на московските варвари е че те изкорубиха и унищожиха от вътре едва велика цивилизационна идея за ДЪРЖАВАТА НА ДУХА И ИСТИНСКОТО ХРИСТИЯНСТВО на нашите славни деди, достигнала и до тях чрез Киев и я подмениха и превърнаха в Империя на азиатските варвари, ИМПЕРИЯ на ЗЛОТО в която животът на свой и чужди няма никаква стойност.
  • 58 Шизофрения

    9 10 Отговор
    Абе в коя нормална страна има такъв голям паметник на армия която и е обявила война .

    Коментиран от #66, #67, #78

  • 59 Истината ще ни направи свободни!

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "...":

    За съжаление! Знанията, истинските вече не са и в учебниците...Ще се наложи да се открива отново колелото, защото истината, достигната от опита на поколенията се подценява или отрича от човеци, които носят паметта си в джоба и се събуждат всяка сутрин като новородени. Историята предлага много примери, но комедията с подреждането на жълтите павета е достатъчна като илюстрация за загубено знание и умение...
    Език, памет, мислене - основни човешки същности, наруши ли се връзката между тях, сме обречени като човеци.
  • 60 Лъжите са в учебниците, писани от същите

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    комуняги, дето се борят да не се премахне МОЧА/Паметникът на съветския мародер/!

    Коментиран от #68, #72

  • 61 Мнение

    5 10 Отговор
    М.О.Ч.А. е една историческа Лъжа!
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 8 Отговор
    В безкрайните глупости и недомлъвки, по въпроса за съветските военни паметници в България, човек може до такава степен да се обърка, че да не отличи бялото от черното.
    По цял свят има паметници на воинската слава. Паметници построени от признателното население, за онези млади момчета проявили мъжество и героизъм във величави битки, за които се разказва от поколение на поколение и за които се носят легенди. Тези паметници превъплъщават духа на падналите герои в битката и по този начин имат и друг, неръкотворен образ.
    Да, обаче… (да ме извини, един г-н експрезидент) се оказва, че в България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще излязат „неизвестни” данни за епични боеве водени от Съветската Армия за освобождението на София, Пловдив, Варна от фашизма, пардон, монархо-фашизма. Ще се появът спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметникът… Но стига. Съществуването на паметниците на Съветската Армия е подигравка не толкова с българския народ, а със съвестта на човечеството. Тези паметници са израз на безскуполността и арогантността на един обществен ред, за който нищо човешко не беше свято. Паметник не се издига просто така. Гавра е съществуването на тези конюктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията д

    Коментиран от #64

  • 63 Право на мнение!

    5 9 Отговор
    Съветската армия не ни е освободила, те са имали интерес от нас! Те са искали да обградят собствените си граници от държави, които са им подчинени и под тяхно влиятие, затова ни взеха в соцблока, взеха ни свободата към Западните държави, бяхме като в Затвор под тоталитаршзъм и забрани, както са сега Северна Корея! Подслушвани и шпионирани от доносници и ДС агенти.

    Коментиран от #106

  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 14 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Гавра е съществуването на тези конюктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи.
    Тези паметници ежедневно фалшифицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданниците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.
    Тези паметници не са на руския Ванка, Альоша и на милиони други като тях, спасили света от кафявата чума, а паметници-подигравка към човечеството, за които няма място в мъчително раждащия се свят на доброто, най-общо казано.
    Софиянци, криво-ляво свикнаха с този паметник и не го забелязват. И именно тук е опасността, този паметник поражда безчувствие, което се пренася и към други, вече действителни паметници. България посрещна съветските войници с мирна, топла южна есен, която бе последна в живот

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Сега да ти кажа

    13 8 Отговор

    До коментар #58 от "Шизофрения":

    Русия ни построи атомна централа и ни прати специалисти.Русия направи двама българи космонавти.Русия ни лекуваше без пари,а сега даже за децата събираме помощи.Това,че ни купуваше плодовете,зеленчуците и консервите да не говорим.До всяко село е прекаран ток,а сега ...Хайде да не говорим,че не Русия бомбардира София.Та да не говорим за шизофрения.Хората помнят.И,ако трябва за това да съм русофил,да русофил съм.Поне хората,които се облажиха от масовата приватизация да замълчат,ама те най-много викат долу.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Ха ха ха

    4 10 Отговор
    Натварете паметника на влак и го изпратете в Москва!И този в Пловдив и Бургас
  • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 6 Отговор

    До коментар #64 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На фалшивият паметник и САМИЯТ НАДПИС НА „паметника“; “НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ....” е фалшив, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 71 Ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #65 от "Сатана Z":

    За романа Тютюн,прочети,че комунягите са накарали Димитър Талев да го редактира???
  • 72 Национален протест

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "Лъжите са в учебниците, писани от същите":

    Комунягите, драги, и техните деца управляват в момента държавата. Не си ли го разбрал още? А паметниците са част от нашата материална култура... Уви, малко хора от коментиращите тук, в този сайт, го разбират, повечето или вървят след господарите си, или са просто платени...
  • 73 Нормален човек

    11 5 Отговор
    Промиването на мозъци у нас е достигнало завидно ниво. Особено в София вече живеят истински марионетки на пропагандата. Ако утре им наредят да хулят Васил Левски и него ще хулят. Обаче хич не им идва на ума, че съвсем в центъра на столицата има паметник на американски пилоти, на тези, които сринаха половин София и избиха хиляди хора. В този дух спокойно можем да очакваме паметник на Сюлейман паша или на султан Баязид.
  • 74 Политкоректен

    5 1 Отговор
    "елините рушат останалото от пеласгите" Добре написано! После и римляните унищожават всичко останало от етруските и финикийците. Светът не е мръднал през последните няколко хиляди години.
  • 75 реру

    18 1 Отговор

    До коментар #65 от "Сатана Z":

    "... Никой не трябва да забравя,че България беше военно-политически съюзник на нацистка Германия..."


    Никой не трябва да забравя кои са агитирали за това, писали са позиви до Царя и т.н.

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Да ти кажа..

    2 4 Отговор

    До коментар #65 от "Сатана Z":

    Да ти кажса все пак.. на такива измамници и подли душици, с кеф бих строшил кухите кратуни
  • 78 Национален протест

    8 5 Отговор

    До коментар #58 от "Шизофрения":

    Фаашизмът започва с тривиалните постулати като твоя. Гледаш го уж истина, а в същината си - лъжа. Ще цитирам коментара на "Сега да ти кажа" под № 67 , където е същината на истината и човекът го е казал много точно: " Русия ни построи атомна централа и ни прати специалисти.Русия направи двама българи космонавти.Русия ни лекуваше без пари,а сега даже за децата събираме помощи.Това,че ни купуваше плодовете,зеленчуците и консервите да не говорим.До всяко село е прекаран ток,а сега ...Хайде да не говорим,че не Русия бомбардира София.Та да не говорим за шизофрения.Хората помнят.И,ако трябва за това да съм русофил,да русофил съм.Поне хората,които се облажиха от масовата приватизация да замълчат,ама те най-много викат долу. " Браво, българино, който и да си!
  • 79 Ти нямаш сардце!

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Караш хората да четат учебници? След като има кой да им каже наготово какво да скандират, даже и по 30 лева на ръка да им бутне.
  • 80 Казуар

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "Сатана Z":

    Коя идеология е по свирепа, фашистката или сталинистката.
  • 81 Националист до #75

    1 13 Отговор

    До коментар #75 от "реру":

    Този позив е абсолютен фейк, измислен и изработен в 90-те години на ХХ век и това си личи по много неща.
  • 82 имаше

    9 5 Отговор
    едно изказване на Вацев, че когато започнеш война с паметниците - си загубил битката.

    Дори да не цитирам правилно, в тази мисъл е бъдещето на нашите мишоци, облечени във власт.
  • 83 Що за логика

    8 3 Отговор
    Пи логиката на новите варвари да разрушаване ли сега джамиите, щото и те от времето на робството, демек окупация. ЩО за глупости творят ,дават ли си сметка,че ще има възмездие,що кости геният с земята,за да живеем днес по добре
  • 84 Що за логика

    7 3 Отговор
    По логиката на новите варвари да разрушаваме ли сега джамиите, щото и те от времето на робството, демек окупация. ЩО за глупости творят ,дават ли си сметка,че ще има възмездие,що кости гният в
    земята,за да живеем днес по добре
  • 85 СЛОНА

    8 4 Отговор
    А СЕГА УНИЩОЖЕТЕ И ПАМЕТНИКА НА РЕЙГЪН!!!

    Коментиран от #90

  • 86 Българин

    9 4 Отговор
    Ами тогава да върнем паметниците на Сталин в Борисовата градина, Народният театър и Морската градина във Варна. Да върнем отново името Сталин на град Варна и на връх Мусала. Незнайно защо яьааасамите комунисти-русофили ги премахнаха, значи и те не са зачитали историята
  • 87 Айде

    7 4 Отговор
    Путин събаря паметника! Ходи да се жалваш на него! Не са ни необходими спомени за диктаторски режими!

    Коментиран от #92

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 реру

    13 2 Отговор

    До коментар #85 от "СЛОНА":

    "А СЕГА УНИЩОЖЕТЕ И ПАМЕТНИКА НА РЕЙГЪН!!! "


    Понеже каза "Царят е гол" и помогна за неговото детрониране...
  • 91 Kaн Тервел

    4 7 Отговор
    Поредният русороб. Като иска болшевишки паметници, да хваща куфара и да хови в кацапстан. Там е пълно с паметници на червени военнопрестъпници като горния такъв.
  • 92 то на тебе

    6 3 Отговор

    До коментар #87 от "Айде":

    не са ти нужни никакви спомени. Ще си живуркаш по-щастливо като неук.

    Паметници на армията, освободила Европа от фашизма има и в други държави, но сваляне се наблюдава само там, където народите са обладани от комплекса за малоценност и се възприемат като верни слуги на поредния си покровител.
    Където няма национално самочувствие и доблест, има разрушаване на паметници.

    Коментиран от #94, #97

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Само питам

    5 5 Отговор

    До коментар #92 от "то на тебе":

    Защо само в бившият соцлагер има проблеми с паметниците на руските окупатори? Задайте си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.

    Коментиран от #101

  • 95 Артилерист

    4 6 Отговор
    САЩ два пъти освобождават Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.
  • 96 Радио Ереван

    5 6 Отговор
    Попитали радио „Ереван“ какви са трите най-големи нещастия, които могат да сполетят един народ. Радиото отговорило:

    "Първо, да го бомбардират американците.

    Второ, да го окупират германците.

    Трето, да го освободят руснаците."
  • 97 Само питам

    4 6 Отговор

    До коментар #92 от "то на тебе":

    Защо лъжеш, навсякъде премахнаха символите на руската окупация. Стоят единствено там, където имат статут на войнишки паметници или са руска собственост, както е в Берлин и Виена.

    Коментиран от #102

  • 98 Перо

    5 8 Отговор
    Като свалиха шпагина най-накрая се видя, че паметника е кух. Както е куха комунистическата идеология и русофилията.
  • 99 Кресна

    5 7 Отговор
    Паметници и празници, които са повод да се развяват чужди знамена, нямат място в България
  • 100 Гориил

    3 11 Отговор
    Русофилите обичат да говорят как са за запазването на историята, че паметника е на съветските войници дали живота си за освобождението на фашизма, но не могат да обяснят защо развяват през МОЧА руското знаме а не съветското. Може би единствено етнически руснаци са се сражавали срещу фашизма а народите на останалите 14 републики да сътрудничили на Хитлер или са били неутрални? И по време на ВСВ знамето, което днес русофилите развяват е било знаме на Руската освободителна армия на генерал Власов, който е сътрудничил на германците и се е борил против Сталин.
    Може би русофилите почитат тях?
  • 101 умнико,

    10 5 Отговор

    До коментар #94 от "Само питам":

    в Европа има над 4000 мемориали, посветени на победата на Съветската армия срещу нацизма. Паметници и мемориали има в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Франция, Сърбия, Хърватия, както и в бившите соц страни, т.е. Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния (нарочно не споменавам държавите от бившия СССР). Има и в САЩ, където независимо от отношенията между тези държави, никой не мисли да ги пипа. Тази справка можеш лесно да я намериш. От тези над 4000 мемориали малко над 400 са паметници. Само в Берлин паметниците са 12, като те са едни от най-внушителните, като един е баш в центъра на града (всички паметници в Германия се поддържат в изрядно състояние от държавата и не им минава и мисъл за събаряне).
    Да си чувал в Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия или Франция да се разиграва цирк с паметниците?

    Сега ти се замисли, защо само където народа няма национално самочувствие се наблюдава такова прехвърляне на собственото нещастие върху паметниците! Сякаш махането на паметници ще им оправи положението или ще им налее някаква гордост. Самях и позор.
  • 102 да видим кой лъже

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "Само питам":

    Виена - един паметник на загиналите за освобождението на Виена съветски воини на Шварценбергплац. Съвсем отделно е мемориала на загиналите над 2600 войници на Централното гробище във Виена.
    Лондон - в парк Джералдин Мери при Имперския военен музей през 1999 година откриват военен мемориал в памет загиналите руснаци във ВСВ. При това го откриват символично на 9 май.
    За паметниците в Берлин е ясно - много са.

    Само тези примери са достатъчни, за да видим кой всъщност лъже

    Коментиран от #105

  • 103 Дел

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "В МОСКВА ИМА ЛИ ГОЛЯМ ПАМЕТНИК":

    Да има, на Лубянский проезд, близо до метро станция Китай город
  • 104 Бай Дън

    5 4 Отговор
    Видях областния на София за първи път и за свирка не става
  • 105 реру

    11 5 Отговор

    До коментар #102 от "да видим кой лъже":

    "Виена - един паметник на загиналите за освобождението на Виена... Съвсем отделно е мемориала на загиналите..."


    Да... Ключовата дума е "ЗАГИНАЛИ", която е меродавна за всички съветски паметници в Европа, където е имали сражения и жертви от ЧА. В България обаче сражения НЯМА - ЗАГИНАЛИ СЪЩО...

    Коментиран от #107

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ехо,

    6 7 Отговор

    До коментар #105 от "реру":

    В Лондон или в САЩ колко руснаци са загинали бе?
    Ама паметници има.

    Твоето е като онова ..., но упорит

    Коментиран от #108

  • 108 реру

    9 6 Отговор

    До коментар #107 от "ехо,":

    В Ню Йорк има паметник и на Путин...

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 пфф

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Друнгария Леон":

    След Украйна няма да има. Очаква ви всенародно въстание...
  • 112 кэф тоа

    0 1 Отговор
    анонимник
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Национален протест

    6 3 Отговор
    Идва Видов ден! Идва Видов ден! Запомнете го! Идва Видов ден!
  • 116 Позор

    5 1 Отговор
    Управници срам ме е от вас
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 О Мало Уний!

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "!!!?":

    Съветската армия нямаше да те окупира, ако не беше заедно с чичо ти Хитлер.
  • 119 Стига!

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Да ама не":

    Снабдявахме цяла Европа с качествени продукти на селското ни стопанство и леката ни промишленост. Имахме развито машиностроене. Бяхме втори в света по производство на електрокари и мотокари. Французите се обличаха с дрехи и обувки на български производители. Имахме корабостроене и голям риболовен и търговски флот. Образованието и медицината бяха безплатни. Чужденци от много страни получаваха образование у нас. Имахме развито туризъм. Имахме военна промишленост и силна армия. Летяхме в Космоса и се раждаха българи. Да продължавам ли? Сега сме на изчезване като нация. Скрий се някъде и млъкни , банан с пепсико ла.

    Коментиран от #120

  • 120 коми терористи

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "Стига!":

    Простия и нагъл комунист си остава такъв за цял живот...Хубаво е,че сте на изчезване и демагогията ,и шyмкapcтвото ви заедно с вас си отива.
  • 121 Диоген

    0 2 Отговор
    Мъчителен преход от комунизъм към капитализъм.МОЧА е символ на две неща-унищожаването на нацизма и на капитализма.Второто натежава на подсъзнателно ниво.За това е "битката"! Желанието за един развит капитализъм със развита социална политика!