Last news in Fakti

19 Декември, 2023 16:00 2 750 137

Лъжите на руско-комунистическата пропаганда за МОЧА

  • моча-
  • паметник на съветската армия-
  • ссср-
  • пропаганда

Не е русофилия, а русоробия пази днес руските, а не българските интереси

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. Момчил Дойчев / factor.bg

„Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но и изостря силно общественото противопоставяне... В момента е в ход агресивно настъпление срещу държавността, историята и паметта. Текат разрушителни процеси, които насаждат разделение и нетърпимост в обществото. И тези, които посегнаха на символите на държавността, националния празник, българския флаг, и които се готвят да похитят и Конституцията, днес режат нашата история парче по парче.“
Това са думи на Румен Радев, президент на България.

Тези вопли на проруския президент и маса леви идеолози ни дават повод да разгледаме въпроса за лъжите на проруската антидемократична и по същество антибългарска пропаганда в България, която за съжаление се осъществява от българи /на руска служба/, със съветско самосъзнание и манталитет. А това няма нищо общо с ценностите на цивилизацията, към която се върнахме след половинвековно съветско-комунистическа диктатура.

Първа лъжа

е представата, че с демонтирането на съветския окупационен монумент се заличавала историята на България. Това за съжаление е лъжа, защото по този начин не се заличава, а се възстановява поруганата следствие от съветската окупация и комунистическата диктатура българска история. Надписът на този паметник, всяка дума в него е тотална лъжа.
„На съветската армия- освободителка - от признателния български народ“.

България е окупирана от Червената армия, която по-късно се преименува на „съветска“. По времето на окупацията няма съветска армия. Но по-важното е, че тя няма как да е „освободителка“, защото тя окупира страната и премахва свободата и суверенитета на българския народ за близо половин век. И българският народ няма как да благодарен на своите поробители – все едно да е признателен на Василий Втори Българоубиец или на Баязид Първи. Ако някой трябва да е благодарен, това е не българският народ, а комунистическата партокрация и породената от нея днешна милиционерска олигархия.
С други думи този ужасяващ и чудовищен с размерите и посланието си монумент на сталинисткото псевдо-изкуство символизира не свободата, а поробването, окупацията на България и установяването на тоталитарен диктаторски режим – такъв, какъвто историята не познава.

Втора лъжа

ПСА/МОЧА е паметник, увековечаващ победата над фашизма

Най-широко разпространяваната теза на /пост/комунистическата пропаганда е, че МОЧА е антифашистки паметник. Според /пост/комунистическите идеолози в България до 9.09.1944 г. е имало "човеконенавистен фашистки режим", но българските антифашисти с "решаващата помощ на братската Съветска/Червена армия" са победили и освободили България от "фашистко робство". Това по същество твърдят всички съвременни леви и проруски идеолози, пропагандисти и агитатори.
В това твърдение са замесени

научна некомпетентност, полуистини и съзнателни лъжи

1. В България до 9.09.1944 г. не е имало фашистки режим. Ако беше така, щеше да управлява една единствена партия /другите щяха да са в затвора/, да има главатар, фюрер или по-точно "дуче" както италианският дуче Мусолини, да има подобна на италианската политическа, икономическа и културна система.*
За нормалната научна историография, която днес се опитва да преодолее тежко фалшифицираната българска история, е очевидно, че по време на войната в България е имало военно-авторитарен, но не и фашистки режим. Партиите са били забранени, но в парламента е имало демократична опозиция и дори забранената комунистическа партия е имала трима депутати в т.нар. "фашистки" български парламент.
Очевидно е, че в България не е имало фашистки режим първо защото не е управлявала една единствена партия - партиите са били забранени /но все пак е имало няколко опозиционни извънпарламентарни про-фашистки и про- националсоциалистически партийки и организации, които са били опозиция на правителството на цар Борис.
За сметка на това в парламента е имало не малко представители и на демократичната опозиция. И всъщност ако е имало фашистки режим, как тогава българската демократична общественост е успяла да спаси българските евреи от депортиране в Германия?

Тук е мястото да се разобличи още една сродна лъжа на комунистическата пропаганда - за т. нар. "монархо-фашистки режим в България". Да се говори за монархо-фашистки режим е все едно да се говори за дървено желязо. Монархия и фашизъм са биещи се помежду си понятия, които нямат нищо общо и не могат да съществуват заедно. Конституционната монархия в Италия, /която е подобна на тази в България/ всъщност спомага решително за свалянето на режима на Мусолини през лятото на 1943 г. Само неграмотен изследовател може да твърди, че цар Борис Трети е бил "фашист". Ако беше фашист, или националсоциалист /защото насочената към неграмотното простолюдие комунистическа пропаганда съвсем съзнателно замита социалистическите корени на фашизма и приравнява германския националСОЦИАЛИЗЪМ на Хитлер с италианския фашизъм на Мусолини като успява да наложи, дори на Запад понятието "фашизъм" едновременно и за двата режима! Но това се прави, за да не се опетнява името на социализма и комунизма, разбира се.
За съжаление и до днес на Запад се твърди, че само Хитлер е бил "човекоядецът", който започвал войната! Но от това не следва че временният съюзник на Запада Сталин е бил вегетарианец! Всъщност комунистическият съвършен тоталитарно-мафиотски режим на Сталин е много по-опасен хищник от режимите на Хитлер и Мусолини, взети заедно.

2. В България и след смъртта /според мене старателно прикритото убийство/ на царя, режимът не става фашистки. Напротив - той постепенно се разпада, за да се достигне до 2.09.1944. година, когато на власт идва демократично лявоцентристко правителство на Константин Муравиев, съставено от представители на демократичната опозиция. И досега левите идеолози не дават внятен отговор на простия въпрос: Защо СССР поддържа редовни дипломатически отношения по време на цялата война с "фашистка“ България, а обявява война точно на току що дошлото на власт демократично правителство, което не само е отхвърлило неутралитета, обявен от предишното правителство, но и обявява война на Германия! Забавянето на обявяването на война на Германия с няколко часа става по настояване на съветския шпионин в това правителство - военния министър ген. Маринов, за да има основания Сталин да ни обяви война.

3. Още правителството на Багрянов е обявило неутралитет и през август 1944 г издава заповед за разоръжаване на германските части на българска територия. На това и до днес чакаме да даде отговор комунистическата историография - как така прогермански фашистки режим обявява първо неутралитет и второ предприема враждебен акт като тази заповед за разоръжаване на немските части в България?

С други думи

МОЧА не е антифашистки паметник, а просталинистки, просъветски монумент

Той е издигнат след разгрома на горянското национално-освободително движение в България с цел да утвърди сталинисткия тоталитарен режим. Подобни монстри са изградените паметници на Сталин във Варна, София и другаде, които през 1962 г. самата комунистическа власт разрушава до основи.
Какъв "антифашизъм" има напр. в сцените, изобразяващи на МОЧА "Великата" октомврийска социалистическа революция" в Русия, прославата на съветската окупация и представянето и като "освобождение", или сцените, показващи „социалистическото строителство" и фалшивото социалистическо "благоденствие"?

Фалшификациите в българските учебници по история са стигнали до там, че и сега мнозинството българи не знаят, че СССР обявява война на България. На повечето българи е внушено, че България обявява война на СССР! Впрочем в телевизионно интервю преди няколко години с водещ Георги Коритаров това го твърдеше и /вече бивш/ български премиер!

Друга съпътстваща съвременна лъжа на неокомунистическата пропутинска пропаганда е, че България била освободена от Украинския фронт, а не окупирана от СССР, който се състоял "само от украинци", т.е. отново се спекулира с невежеството на хората, които не знаят, че това е името на фронта, а не става дума за етническия състав на армията, нахлула и окупирала България.

Неокомунистическата пропаганда твърди, че това е паметник на загиналите в България за нашата свобода съветски /напоследък "украински"!/ войни. Но никакви войни не са загинали, защото демократичното правителство заповядва да не се оказва никаква съпротива на съветската окупация.
Тук са "загинали" единствено отровилите се с метилов алкохол в Бургас съветски войници, на които им е построен паметник, наскоро даже обновен!
Следваща лъжа е твърдението, което приравнява съветските окупационни паметници с паметниците построени като признателност за освобождението на България в периода от 1879 г. до 1944 г.
Едно от оръжията на пропагандната война е използването на съзнателно и дълбоко вкорененото, още преди установяването на съветски режим в България,

"грубо политическо суеверие",

както създателят на БСДП Димитър Благоев нарича русофилството. Отъждествяването на съветските окупационни паметници, с руските "освободителни" паметници има ясни политически цели.
Никой досега не е имал сериозно намерение нито да маха паметниците в честа на Руско-турската война, нито дори да сменя руските имена на улиците в София и други градове, включително на личности, които са били със спорна значимост за възстановяването на българската държава, а някои като граф Игнатиев и Аксаков си имали много ясни имперски недоброжелателни намерения към България. Очевидно е, че тези руски имена на улици, булеварди, градове и села би следвало да се премахнат, ако имаме чест и национално достойнство.

Не може основната катедрала на България да носи името на монголски васал, масов убиец и "върховен предател" по думите на Маркс, приел в края на живота си исляма, обявен от Московската църква за светец по съвсем имперски подбуди.

Според президента Радев и подкрепящите го интелектуалци-путинофили - разделението за МОЧА било между подкрепящите Украйна „войнолюбци“ - по странните думи на резидента Радев и „искащите мир“ путинофили - представителите на БСП, Възраждане, комунисти, неонацисти и русофили. Това нелепо разбиране следва точно опорните точки на путинската нацистка по същество антибългарска пропаганда. Путин започнал не с нищо непредизвикана война против Украйна, а „специална военна операция“. Целта му не е да унищожи Украйна и установи руски неонацистки режим, а за „денацификация на Украйна“. Това странно съвпада с войната на БСП още от преди 34 години против „синия фашизъм“. Но нито Украйна е нацистка – такава е по-скоро путинска Русия, нито продемократичните и проевропейски българи са фашисти, както твърди БСП от 34 години. Парадоксално е, че путинизираните български комунисти и „патриоти“ наричат подпалвача на войната Путин „миролюбец“, а жертвата на агресията – „войнолюбци“.
Това са наративите на путинската антибългарска пропаганда и те нямат нищо общо с българските национални интереси.
Те подклаждат грубото политическо суеверие, което вече

не е русофилия, а русоробия,

която пази руските, а не българските интереси. За това е тази защита на фалшифицираната от тоталитарния проруски режим българска история , затова днешните пропутински мракобеси бранят със зъби и нокти символите на робството, подмяната на историята и преклонението пред всеки руски господар - за да държат в робско подчинение, невежество и мизерия българския народ.
______________
*В съвременната политология се спори относно тоталитарния характер на италианския фашизъм. До преврата на маршал Бадолио и свалянето от власт на Мусолини политическият режим е бил по-скоро военно –авторитарен, не тоталитарен. Твърди се, че този режим е със сигурност милитаристичен, тежко репресивен и авторитарен, но все пак не е тоталитарен, а хибриден, тъй като редица съществени елементи от диктатурата на националсоциалистическия тоталитарен режим в Германия липсват. Представете си напр. това в Хитлерова Германия /или още по-малко в Сталиновия СССР/ - политически затворник-марксист /и не кой да е а Антонио Грамши/ да напише в затвора книгата "Затворнически тетрадки", тя да излезе във "фашистко" издателство и да се продава свободно във "фашистките" книжарници! Очевидно това не е възможно в националсоциалистическа Германия и още по-малко в Сталиновия СССР! Или че фактически изстъпленията на антисемитизма започват след окупацията на Италия от нацистката армия, особено в новата република "Сало" на Мусолини, а не по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Z като запъртък

    59 60 Отговор
    Сабаките нек си лаят, а флекса бързичко да се върти...
  • 2 Трол

    52 46 Отговор
    Това дето сме разоръжили германците и сме обявили неутралитет през август 1944 г. е много смешно. Със сигурност е имало доста оцапани гащи от настъпващата армия на СССР.
  • 3 Петър

    51 14 Отговор
    А какви са лъжите за този паметник на позора:

    Коментиран от #42, #98, #123

  • 4 123

    53 20 Отговор
    Фашеджите изпълзяха от всякаде на територията наречена бг срам и позор и тежко на бг народа
  • 5 Някой

    63 44 Отговор
    Прочетох първи абзац и спрях
    Безсмислена загуба на време.

    Червената армия е освободила България. От Фашизма и фашисткия режим. Или на уважаемия автор му се ще да сме си останали фашистка държава?
    После, била ни окупирала червената армия. Ами, нима Германия не е окупирана и до сега? От американците, разбира се. Нима Япония не е окупирана и сега? Пак от американците. Нима Италия не е окупирана и сега? Сещате се от кого.
    Та, фашистките държави са били окупирани. Повечето и сега са окупира и. От американците. Руснаците отдавна се изнесоха от държавите, които да били под тяхна окупация.
    Така че, само лъжи. От някакъв си професор... Е, на хранилка на Посолството е.

    Коментиран от #57, #130

  • 6 Напън за изява и глава изява

    39 26 Отговор
    Това титулувано нищожество, съвсем скоро ще съжалява за тези глупости. Купил си е фабрика на 8 септември и място в Белене на 10ти.
  • 7 КРАТЪК ОТГОВОР НА ПЛАТЕНИЯ ДЖУРНАЛИСТ

    33 29 Отговор
    МНОООООООГО ХОРА НЕ ТЪРПЯТ ПАРАДИРАНЕТО НА МЕКИТЕ КИТКИ НО НЕ СА ТРЪГНАЛИ ДА ГИ РЕЖАТ С ФЛЕКС....ПРАВЯТ СЕ ЧЕ НИ ГИ ВИЖДАТ И ТОЛКОЗ. ..А ВИЙЙ НЯМАТЕ ЛИ ТАКИВА ЗАДРЪЖКИ ЧЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ ПЕ НЕ ГО ВИЖДАТЕ ШОТО КАКТО Е ЯВНО ДРУГИ ДО ВАС НЕ ИМ ПРЕЧИ ТАЯ КУПЧИНА КАМЪНИ И ЖЕЛЯЗО.....ВЕЧЕ ТУК ИГРАЕ РОЛЯ СЪЗНАНИЕТО И АКО ТОЕ БОЛНО КАТО ВАШЕТО....ДНЕСКА МОЧА ША ВУ ПРЕЧИ УТРЕ КОЧА И НАКРАЯ ЯВНО ИЗКАТЕ ДА ОСТАНЕТЕ САААМО ВИЙЙ БОЛНИТЕ С ПРЕРАЗСЪДАЦИ КАТО НА ШАНТАВИ ОТ КУРИЛО...
  • 8 Копейкин

    36 29 Отговор
    Моча вече се 💩💩💩💩💩 да се готви алюша😆😆😆

    Коментиран от #117

  • 9 КОТарАК

    19 8 Отговор
    и не си създавайте ИДОЛИ...казал е БОГ

    Коментиран от #66

  • 10 Гориил

    36 35 Отговор
    Имаше ли икономическа или военна необходимост за разрушаването на паметника? Защо да плюете в лицето на Русия? Русия няма да прости.В Южна Европа се засилват антибългарските настроения. Русия е мощна държава, способна да влияе на процесите, протичащи в Брюксел.Защо са ви нужни страданията на българския народ?
  • 11 Сила

    23 13 Отговор
    Направете скейт парк там и всички да мирясат най после..... и без това от средата на 80 те карахме там и мястото е перфектно като локация и средище на млади хора
  • 12 на евроге..... да нямаш вяра

    21 19 Отговор
    "За нормалната научна историография, която днес се опитва да преодолее тежко фалшифицираната българска история, е очевидно, че по време на войната в България е имало военно-авторитарен, но не и фашистки режим. Партиите са били забранени, но в парламента е имало демократична опозиция и дори забранената комунистическа партия"
    АМИ ТО ми сега няма фашизъм според ППДБ но да припомня че който слугува на фишистки режим разбирай Киевския (разпънат фашистки флас по средата на МОЛ ) то той се и асоциализира с него .

    Коментиран от #14

  • 13 Нагаждачите

    23 16 Отговор
    От едната страна, в защита на паметника са мнения на скулптори, архитекти, художници, а от другата, варварската страна, на политолози, социолози, философи и други плямпала зависещи от политиците. Това е достатъчно!
  • 14 соломон напасания

    18 16 Отговор

    До коментар #12 от "на евроге..... да нямаш вяра":

    И сега е така ! Не си признават че са фашаги а били ЕВРОГ-таци
  • 15 Гориил

    23 16 Отговор
    За България беше изгодно да заеме неутрална дистанция в отношението на Брюксел към Русия. Москва беше изненадана да научи за активното участие на София в преследването на руския посланик.

    Коментиран от #128

  • 16 Бесен-_ Язовец

    19 14 Отговор
    Това неречено Фактор е собственост на посолството управлявано от Прокопиев слугата на козяк.
  • 17 За грант продавам майка си

    21 7 Отговор
    Лъжите на турско-османската пропаганда за Джамиите



    Не е туркофилия, а туркофобия пази днес турските, а не българските интереси. За това е тази защита на фалшифицираната от либералния протурски режим българска история , затова днешните протурски мракобеси бранят със зъби и нокти символите на робството, подмяната на историята и преклонението пред всеки турски господар - за да държат в робско подчинение, невежество и мизерия българския народ.
    ...
    п.п. досещате ли се ,ЗАЩО грантаджията, няма да пише никога за истинските символи на робството
  • 18 Реалист

    19 9 Отговор
    Лъжите на Прокопиевите петоколонници
  • 19 Професора

    19 10 Отговор
    Робите на краварите от НПО почнаха да дават акъл. Акъл от роби попиват само други роби
  • 20 Хахаха хахаха

    19 11 Отговор
    Пропагандистите на ЦРУ почнаха да наричат роби благодарни български народ към освободителите от Русия
  • 21 Може ли

    19 9 Отговор
    един такъв правдив и съдържателен материал и за паметника на англосаксонските пилоти, демократизирали България през 40-те години на миналия век, по модел на Дрезден и други градове, както и за абсолютната не намеса на посолствоТО в днешната ни вътрешна и външана политика. Благодаря предварително!
  • 22 Генерал 🇧🇬

    26 9 Отговор
    В Пaриж при cключвaнeтo нa мирнитe дoгoвoри (1947 г.) Бългaрия e рaзглeждaнa кaтo фaшиcткa държaвa-caтeлит нa нaциcткa Гeрмaния.

    Някoи (като доцента на пасквила) мoжe и дa e увeрeн, чe в Бългaрия нe e имaлo фaшизъм, нo тoвa нe знaчи нищo, вaжнo e кaквo миcли и кaзвa Пoбeдитeлят. Тoй пишe иcтoриятa.

    Коментиран от #32

  • 23 За инфо

    23 8 Отговор
    В Берлин паметника на Съветския войн се намира в център на Бундесстрасе №4 срещу Райхстага , и е един от най-обгрижваните паметници от германците.

    Коментиран от #27

  • 24 Българин 🇧🇬

    21 9 Отговор
    Лъжите на соросите от Фактор, Дневник, Капитал...
  • 25 Хе-Хе

    8 10 Отговор
    1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.

    2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

    Това е Истината! Всякакви творения на Пикасо, Рубенс, Рембранд, Фидий, Мирон и Ставри Калинов - Флекс, газ и запалка!
  • 26 СНиколов

    19 5 Отговор
    С паметника или без него се тая - запътили сме се към бездната.
    Това с паметника е само повод да ни скарат да се ядем едни други и до бой да го докараме.
    Да не сме единни и да сме разделени.
    Старото римско правило - разделяй и владей.
    Не се усещаме как покрай злободневните неща ни го набутват.
    Разбутаха конституцията - макар по правило за това да трябва Велико народно събрание.
    Вкараха вече че може хора с двойно гражданство да стават депугаги министнри и какво се сетите.
    Тоест грубо казано от утре няй кукла на конци на ни е управляващ и съвсем други външни интереси
    от запад или изток от север или юг от близо или от далече да казват тукак каво ще се случва.
    Аз да питам у вас комшията ли идва да ви казва ко да правите или вие сами си взимате решенията ?
    Събуждайте се щото достатъчно много спахме.
  • 27 Хахаха хахаха

    22 10 Отговор

    До коментар #23 от "За инфо":

    Немците са благодарни на Червената армия че освободи Германия, а в България петата колона на Сорос е неблагодарна даже жали

    Коментиран от #62

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе

    17 10 Отговор
    Как може да се пишат такива глупости ,та без червената армия и антифашисткото движение на България заедно с нея,страната ни щеше да загуби земи до Стара планина.Червената армия влизайки тук се насочва към турската ни граница неслучайно и това преди 2години и половина го казаха всички професори и историци от вузовере не в История.бг по бнт,сега не е политкоректно да се казва.Само ибрекчии на извратените 32 полови от САЩ като този го премълчава,защото цялата западна Украйна е от такива земи.Да не говорим ,че баш атлантика Пасито трябва да оставя всеки ден цвете задето спасиха дедите му:)

    Коментиран от #40

  • 30 Ае у лево

    12 10 Отговор
    Поредният нАучен фашист. Само дето е забравил за ЗЗД отпреди 9.9.1944
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хе-Хе

    7 8 Отговор

    До коментар #22 от "Генерал 🇧🇬":

    Важно е какво казва победителят Днес, а той казва - Разрушете Го! И гарвани тъмни като черен рояк, спускат се, събарят и си търсят враг, на починала сабака храбро вадят нож и света човешки става все по лош! О, български нрав, о, гламаво племе, от теб нищо пак не става, Дявол да те вземе...!
  • 33 123

    9 8 Отговор
    Лъжите са само едни и идват от едно място, и това е американското посолство. + безплатната подкрепа от наши родни неолиберални , промити , наивни и кавото се сетите още гейзери.
  • 34 Г-н доцент

    9 9 Отговор
    Българи изми срама дето беше съюзник на Хитлер с пролятата кръб на българи между 44 и 45 година

    Коментиран от #38

  • 35 Aлфа Bълкът

    14 10 Отговор
    А бе свърши се вече с тоя МОЧА, дайте си малко почивка докато почнат альошите.

    Коментиран от #55

  • 36 Хе-Хе

    5 7 Отговор
    На Вас не ви ли стана ясно, че агент провокатори на ДПС - Герб, внедрени в Промяната, срутиха паметника, за да предотвратят подкрепата, която БСП бе готова да даде на ПП в СОС! Тези са способни на всичко, за да не бъдат изчегъртани.
  • 37 Демократ

    13 9 Отговор
    Браво! Но забравяте,че тези,които не знаят истинската българска история, не четат,не чуват и не виждат нищо друго, освен вкараната в чугунените им глави съветска пропаганда, наричана от неграмотните и умствено ограничени българските комунисти българска. Те дори не знаят значението на думата патриот и си мислят,че Кремъл е в София, защото се кълнат във вярност на Кремъл, не знаят какво значи думата Възраждане ,която е свята за родолюбивите българи ,те мислят,че това е Възраждане на комунистическата диктатура. Вчера проф.Дарина Григорова от СУ,която учи нашите деца, е казала " След като Путин денацифицира Украйна, да дойде да денацифицира България", защото говорителката на Путин обяви България за нацистка,варварска държава,след като провежда шествия в чест на нацисткия колаборационист ген. Христо Луков . Той е убит по нареждане на Сталин,който не е търпят родолюбците,които не приемат комунизма. Буруджиева,също преподавател в СУ, дъщеря на наемния убиец на Луков, наемник на Коминтерна, заяви,че е горда ,че фашисти Луков е убит от баща й. Тези всичките отрепки обучават децата на какво- на лъжа и пропаганда.
  • 38 Aлфа Bълкът

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Г-н доцент":

    Трябва май да измием и срама си, и от това че сме били комунисти?
  • 39 Абе

    11 0 Отговор
    Разберете се с евреите, имало ли е фашизъм у нас или не.
  • 40 Зиг Сорос

    14 7 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    Предпочитам кожата на дядо ми да беше станала на абажур в нечий нацистки кабинет, но Съветската армия да не беше спечелила Войната!
    Соломон



    тва е майтап за психарската им русофобия ))

    Коментиран от #45

  • 41 Само питам

    13 8 Отговор
    Сорос4ета мн ли ви е мъчно, че господарите ви загубиха от Руската армия в Окрайна?
  • 42 Какво е това?

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Какъв е този паметник? Поясни с думи, ние все с паметници се занимаваме и всичките ги знаем, как ли не!

    Коментиран от #50

  • 43 Обективно

    9 9 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел скоро.
  • 44 Много е писал

    9 5 Отговор
    доцента, не видях накъде да коментира евентуално за допитване на софиянци, искат или не паметника? Не е ли това висша форма на демокрацията? Или висшата форма се нарича лобизъм!?
  • 45 Много обичаш дядо си

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Зиг Сорос":

    Трябвало е кожата на дядо ти да я сполети тази съдба, преди да зачене баща ти. Така на земята щеше да има един или няколко поредни "гения" по-малко.
  • 46 МОЧА ли?

    8 8 Отговор
    Ами че той вече не съществува...
  • 47 Аспарух

    16 11 Отговор
    Ле ле ле ле колко проZти русороби обитават хубавата ни страна.
    Как рИвът , живеят във фашистки ЕС.Само, че нека да обяснят как така свободно си пишат по всички форуми, имат си копейки и комунисти депутати и всичко това във фашистки режим.
    Я някой да опита в руски форуми да говори против войната, само думата война е затвор, да каже нещо против късия Пу, да попита защо толкова много руснаци загиват....и всичко това е затвор руска тюрма.
    Та къде е фашизма товарищи русороби?...

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АРЕС

    3 5 Отговор
    Дойчеффф,ама ти знаеш ли че си голям ..ретен.
  • 50 Петър

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "Какво е това?":

    На снимката пише какъв е този паметник.
  • 51 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    10 6 Отговор
    АБЕ, НАРОДЕ МОЙ ! НЕ СЕ ЯДОСТАВЙТЕ, А СЕ РАДВАЙТЕ . Една част от комунистическата банда воюва с другата част от нея . ТОВА Е ЧУДО БОЖИЕ, ИЗОБЩО НЕ Е ЛОШО . Само така, тези криминални системи се саморазпадат, като никой не гласува вече за тях , се чудят какво да правят, за да са на власт и за да ни отвличат вниманието .
    ..
    ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ СРАЖАВАТ ПО-МЕЖДУ СИ, ТЕЗИ ИЗЧАДИЯ АДОВИ , БЪЛГАРО-УБИЙЦИ . Няма нужда да се започват пак граждански войни заради тези комунисти . ИЛИ ЦЪРКВА ЩЕ ГРЪМНАТ, или друг терористичен акт ще направят, за да запалват граждански войни .Такива са си те кърво-комунистите - българо-убийци, майце продавци, генетично обусловени абсолютни престъпници !
    ..
    А СЕГА СА СЕ ХВАНАЛИ ЕДНИ ДРУГИ ЗА ГУШИТЕ - АМИ ИДЕАЛНО, ИДЕАЛНО, ДА ИМ ПЛЯСКАМЕ , ДА ГИ АПЛОДИРАМЕ , ДА ГИ НАСЪРЧАВАМЕ !
    ....
    И кой ги бута паметниците ?- Самите наследници на вършушката БКП-Терзиевци , Христовци Комунистовци и цялата второ-ешалонна номенклатура на БКП ! Потрес ! Довчера служеха на СССР, днес на САЩ, утре ще служат на китайците и марсианците !
  • 52 П.С.А. Е...

    2 3 Отговор
    = 🚽.....
  • 53 Айде,бе

    6 7 Отговор

    До коментар #47 от "Аспарух":

    Е как къде е фашизмът,зъбите на Хитлер са в москва:)))Този паметник е на победили те фашизма и спасили на Пасито дедите:),те и България спасяват от загуби на земи като страна загубила войната.Иначе то на запад 32 пола откриха:))),та нови исторически данни няма да открият:))),нищо,че в Москва 2017 г Американци,Англичани и кви ли не заедно с руснаците маршируват на ден победи 9 май:)),има го ютуба видеото от парада,ама сега не може да се показва ,не е политкоректно,направо ще кажат ,че е фашистко:)))
  • 54 БСП на Бунището

    11 8 Отговор
    11 декември -Национален празник на Република България...Деня, в който беше отрязана ръката със Шмайзера на руския Комунистически Окупатор размахвал го 70 години над Отечеството ни!!!!
  • 55 М да

    11 7 Отговор

    До коментар #35 от "Aлфа Bълкът":

    Правилно, трябва да де изчистят всички паметници на окупатора. Трябва да признаем че небългарските комунисти осъществиха върховна перверзия, успяха по оруелски да подменят понятията и то изключително нагло. Окупатора беше наречен освободител това ако не е върховна перверзия здраве му кажи
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Алоу

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Където е стъпил руски ботуш трева не никне, затова тези примати не ги иска никой и не са се изнесли, а бяха изгонени чумавите червеноармейци

    Коментиран от #89

  • 58 00001

    6 10 Отговор
    Съветските армии бързо отстъпваха, оставяйки след себе си полета със стърнища и тлеещи гори. Те разбиха фабрики и жилища. Те унищожиха почти 32 000 промишлени предприятия. Нещо повече, те взривиха язовири и диги, шлюзове и напоителни системи и общо около 2,5 милиона kW генериращ капацитет, който включваше водноелектрическата централа Днепър в Украйна, построена с голяма фанфара от Сталин в началото на 30-те години като символ на Технологичният ентусиазъм на СССР. Войниците изхвърляха нефт и газ в реки и езера, за да лишат врага от питейна вода.20 милиона руски граждани в новоокупираните от Германците територии умират от глад и студ в следствие на Сталиновата политика на Изгорената Земя
  • 59 факуса

    9 11 Отговор
    доцентче продажно,ако не беше русия да ни освободи от робството,ти доцентче нямаше да си,а след всв,пак те ни спасяват границите,гърците са искали границата да минава по билото на стара планина,румъния и сърбия също са имали претенции за територии,ама продажници кат теб доцентче не заслужават ходят по българската земя

    Коментиран от #67, #73

  • 60 АЛЬОША

    9 8 Отговор
    И МЕН СЛЕД НОВА ГОДИНА.
  • 61 00001

    7 4 Отговор
    По време на посещението на Молотов в Берлин ноемв. 12-13, 1940 правителството на Райха беше принудено да заключи, че СССР е склонен към истинско приятелско сътрудничество със силите на Тристранния пакт и по-специално с Германия, при условие че са готови да платят цената, поискана от Съветския съюз. Тази цена се състоеше от по-нататъшното проникване на Съветския съюз в Северна и Югоизточна Европа. Следните искания бяха направени от Молотов в Берлин и в последвалите дипломатически разговори с германския посланик в Москва:
    1. Съветският съюз искаше да даде гаранция на България и освен това да сключи с нея пакт за помощ по същия начин, както тези, сключени с балтийските държави – тоест предвиждане на съветските военни бази. В същото време Молотов заявява, че не желае да се намесва във вътрешния режим на България. С цел осъществяване на това намерение е предприето и посещение на руския комисар Аркадий Соболев в София по това време.
    2. Съветският съюз поиска споразумение под формата на договор с Турция с цел предоставяне, въз основа на дългосрочен договор за наем, база за съветските сухопътни и военноморски сили на Босфора и в Дарданелите. В случай, че Турция не се съгласи с това предложение, Германия и Италия трябваше да си сътрудничат с Русия в дипломатическите мерки, които да се предприемат, за да се наложи изпълнението на това искане. Тези искания бяха насочени към доминирането на Балканите от страна на СССР.
    3. Съветският съюз заявява, че за пореден
  • 62 БлБ

    8 7 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха хахаха":

    И при това има 4 паметника и то само в Берлин и са все в паркови пространства и близо 75 години с пръст не са ги докоснали или роптали и оплювали, като нашите соросоидни идио-и

    Коментиран от #129

  • 63 !!!?

    17 4 Отговор
    Румен Радев: Днес режат нашата история парче по парче -
    - автомат "Шпагин - историческо наследство
    - пушка "Винтовка" - историческо наследство
    - граната "Лимонка" - историческо наследство
    - граната "Противотанкова" - историческо наследство
    - картечница "Максим" - историческо наследство
    - пистолет "Макаров" - историческо наследство
    - каска с Петолъчка - културно наследство
    - ушанка СССР - културно наследство
    - ушанка "Будьоновка" - културно наследство
    - ватенка, куртка, шинел, пагон, Ботуш - историческо културно наследство !!!?

  • 64 Мдаа

    8 9 Отговор
    русоробите да четат внимателно статията хихихи.
  • 65 00001

    9 6 Отговор
    3. Съветският съюз заявява, че за пореден път се чувства застрашен от Финландия и следователно изисква пълното изоставяне на Финландия от Германия, което на практика би означавало окупация на тази държава и унищожаване на финландския народ.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Клети неграмотни копейки

    9 9 Отговор

    До коментар #59 от "факуса":

    Тези "смешки" само в руските букварчета ги пише. Там пише, че и Ленин е измислил кирилицата.

    Коментиран от #84

  • 68 Събаряй

    6 3 Отговор
    Курника ,червено кхимерски
  • 69 Българските НЕфашисти

    8 6 Отговор
    Всъщност в Южна България бяха пратени съветски войски да пресечат мераците на турци и гърци за български територии. Кой бил/не бил фашист се видя на Парижката мирна конференция - въобще не ни признаха за съвоюваща страна, а фашистка Итаия я изпраха. Молотов със свръхусилия ни запази границите. А иначе на българските НЕфашисти и през 1944г. им бецалеха по 50 000 за отрязана партизанска глава и се снимаха с тях.
  • 70 00001

    8 1 Отговор
    Когато през месец януари 1941 Германия прие някои мерки в България срещу десанта на британски войски в Гърция, руският посланик в Берлин посочи в официален демарш, че Съветският съюз разглежда българската територия и двата пролива като зона за сигурност на СССР и че не може да остане пасивен наблюдател на събитията, случващи се в тези райони, които застрашават тези интереси на сигурността. По тази причина съветското правителство предупреждава срещу появата на германски войски на българска територия или на някой от двата пролива.
  • 71 Възрожденско ми е

    9 5 Отговор
    "Ако Вие сте български президент, ще Ви се наложи да приемете парада, когато в България пристигне чужд държавен глава на площада пред църквата "Св. Ал. Невски".
    Гостът учтиво ще Ви попита: "Как се казва тази внушителна църква?"
    "Свети Александър Невски" - отговаряте Вие.
    "Аха, това навярно е някой български светец?"
    "Не - това е руски пълководец приел исляма, който е победил шведите."
    Отсреща Ви се усмихват тактично.
    Качвате се в колата, за да отидете в Президентството. По пътя виждате величествения паметник на Арнолдо Цоки.
    "Това вероятно е ваш прочут генерал? - пита Вашият спътник.
    "Не - това е руският император Александър II". Продължаваме по бул. Цар Освободител", който е между ул. Московска и ул. Аксаков.
    "Но кокетната църква вдясно сигурно е прекрасен образец на българската ортодоксална традиция?" - вежливо сменя темата западният гост.
    Тук дори Вие да замълчите, преводачката избързва: "А, не, не. Това е Руската църква."
    Вие сте в президентството и пред госта обяснявате, че офисът на българския държавен глава и премиера са един срещу друг, на булевард "Дондуков" 1 и 2.
    И не, генерал Дондуков не е български генерал, а е руски княз.
    След всичко това в Гербовата зала на президентството българският държавен глава започва своята реч: "Ваше Величество (или господин президент),
    Вие гостувате на един горд и независим народ, известен със своята славна история, силно привързан към своите национални герои и национални традиции..."

    Коментиран от #80, #100

  • 72 боги

    5 7 Отговор
    доцента да го дуВа.
    ПСВ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН!
    СОРОСОИДИТЕ ЩЕ ПЛАЧКАТ!
  • 73 Фалус

    3 4 Отговор

    До коментар #59 от "факуса":

    Ай стига с тез робства ,не ти ли стига от 44 насам
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 !!!?

    18 6 Отговор
    Пловдив - един красив, древен български град под ботуша на "Альоша" !!! До кога !!!?

  • 77 Да спрат!

    7 4 Отговор
    Нека копейките да му се радват така както е разпарчетосан.За една година.
  • 78 00001

    9 2 Отговор
    Въпреки тези груби действия на СССР срещу Румъния, германското правителство отново се намеси в полза на Съветския съюз, за да запази мира и приятелството си с тази страна. Той съветва румънското правителство, което се бе обърнало към Германия за помощ, да отстъпи и му препоръчва да предаде Бесарабия и Северна Буковина на Съветска Русия. Утвърдителният отговор на румънското правителство беше съобщен на съветското правителство от Германия, заедно с искането на румънското правителство да му бъде предоставено достатъчно време за евакуация на тези големи райони и опазване на живота и имуществото на жителите там.За пореден път обаче съветското правителство поставя ултиматум на Румъния и преди изтичането му на 28 юни започва да окупира части от Буковина, а веднага след това и цяла Бесарабия до Дунава. Тези територии също бяха незабавно анексирани от Съветския съюз, болшевизирани и по този начин буквално превърнати в разруха.
  • 79 хахаха

    5 6 Отговор
    изтрихте ми коментара, в който скромно напомням на автора на пасквила, че през 1934 година Военният съюз прави преврат и всички партии са забранени, а Търновсата конституция е суспендирана...това по повод на неукото твърдение, че в ЦБългария е царяла невероятна демокрация....:)
  • 80 Не съжалявай а се гордей

    5 7 Отговор

    До коментар #71 от "Възрожденско ми е":

    Даже трябва да ти е истинско, Така е било повече 120 години ... ако не беше Руската империя, щеше да я Баязид или Сйлейман джамия ..... 640 години

    Коментиран от #86

  • 81 Малко факти.

    10 3 Отговор
    В Русия няма нито един паметник на Васил Левски.В Америка има и то не един.
  • 82 Един не трол

    8 3 Отговор
    Тука май половината не помнят какво е било през комунизма. САЩ ако имаха такава територия и ресурси като Русия нямаше да имат стигане, а те(руснаците) пак се насочват към крепосничеството. Пуснете си някой стар български филм и вижте мизерията, като не помните. Няма какво да добавя. Русия е държава, която много иска да ни няма. През комунизма не можеше да излезнеш извън пределите на страната освен ако не си партиец. След 1990 в Гърция можехме само да ходим да работим за почивка абсурд. Само да отбележа. Вие бълнувайте за фашизъм. Ама такъв е нямало. Имало е атентати срещу генерали, църкви и държавата като цяло. И пак е имало комунисти в парламента. През комунизма в парламента нямаше други освен комунисти. А и за ваше добро не Ви казаха, че е гръмнал Чернобил да не се притеснявате и да не вдигате кръвно. Тъпите демократски държави веднага предупредиха населението си.
  • 83 00001

    12 2 Отговор
    Следващият съветски руски ход беше срещу Финландия. Когато финландското правителство отхвърли съветско-руските искания, чието приемане би означавало край на суверенитета на независима финландска държава, съветското правителство създаде комунистическото псевдоправителство на Кусинин. Когато финландският народ отхвърли всякакво свързване с това правителство, на Финландия беше представен ултиматум и след това, в края на ноември 1939 г., Червената армия атакува. Финландско-руският мир, сключен през март 1940 г., задължи Финландия да предаде част от своите югоизточни провинции, които веднага бяха поставени под болшевишко управление.
  • 84 хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #67 от "Клети неграмотни копейки":

    ма вярно ли така пише? А знаеш ли от кога се празнува в Русия празникът на светите братя?

    Коментиран от #106

  • 85 00001

    5 2 Отговор
    В руски документ, открит след превземането на Белград в съветската мисия там, тази цел е изразена с пълна бруталност със следните думи: „СССР ще отговори само в удобен момент. Силите на Оста още повече разпръснаха силите си и следователно СССР ще нанесе внезапен удар срещу Германия. Съветското правителство не се вслуша в гласа на руския народ, който искрено желае да живее в мир и приятелство с германския народ. Вместо това, тя продължи старата болшевишка политика на двуличие и по този начин пое тежко бреме на отговорността.
  • 86 Русия, враг №1 на България

    14 5 Отговор

    До коментар #80 от "Не съжалявай а се гордей":

    Само безродна копейка учила "история" само от съветски букварчета може да се гордее с душманите си!
  • 87 т.е.м

    2 4 Отговор
    koлко писане, за да си изкараш една псувня...
  • 88 00001

    7 2 Отговор
    Що се отнася до Югославия, правителството на Райха се сдоби с документи, които показват, че югославският пратеник Милорад Джорджевич Джорджевич се е убедил въз основа на разговор със съветския външен министър Молотов през май 1940 г., че Германия се разглежда там като „мощен враг на утрешния ден“. Отношението на Съветска Русия става още по-ясно от отговора й на исканията за въоръжение, отправени от сръбските военни кръгове. През ноември 1940 г. началникът на съветския руски генерален щаб заявява на югославския военен аташе: „Ние ще ви дадем веднага всичко, което поискате“. Цените, които трябва да се платят, и начинът на плащане бяха оставени на преценката на правителството в Белград и беше поставено само едно условие: това да се пази в тайна от Германия.
  • 89 Някой

    4 5 Отговор

    До коментар #57 от "Алоу":

    Много бъркаш. Изнесоха се сами - никой не ги е гонел. Ако се държаха като американците, т.е. нагло и безочливо, още щеше да има Източна Германия.
    А иначе, кажи тревата как никне в Афганистан? В Ирак? В Сирия? И на още доста места. Цъфнали са и са вързали.

    Коментиран от #109, #137

  • 90 00001

    7 1 Отговор
    На среща на функционери на комунистическата партия в Загреб цялата Югоизточна Европа от Словакия до България беше описана като руски протекторат, който ще възникне след надеждата за военен упадък на Германия. В съветското посолство в Белград германските войски откриват документални доказателства за съветския руски произход на тази пропаганда.
  • 91 00001

    5 1 Отговор
    на 23 август 1939 г. е сключен пакт за ненападение, а на 28 септември 1939 г. между двете държави е подписан Договор за граница и приятелство. Същността на тези споразумения се състои в:

    1. Реципрочни ангажименти от двете държави да не се нападат една друга и да живеят като мирни съседи, и

    2. Очертаване на сферите на интереси, като Германският райх се отказва от всякакво влияние във Финландия, Латвия, Естония, Литва и Бесарабия, докато териториите на бившата полска държава до линията, образувана от Нарев, Буг и Сан реките бяха да бъдат включени в Русия според желанията на Съветите.

    Веднага след сключването на Пакта за ненападение с Русия, правителството на Райха фактически извърши фундаментална промяна в политиката си спрямо СССР и оттогава зае приятелско отношение към Съветския съюз. Германското правителство вярно се придържаше както по буква, така и по дух към договорите, сключени със Съветския съюз. Освен това, чрез поражението на Полша, тоест чрез проливането на германска кръв, тя помогна на Съветския съюз да постигне най-големите си успехи във външната политика от създаването си. Това беше възможно само в резултат на добронамерената политика на Германия спрямо Русия и огромните победи на германските въоръжени сили.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 00001

    4 1 Отговор
    След това съветският външен министър по време на тяхната среща, 12-13 ноември 1940 г. поиска разяснение или съгласие на Германия по следните четири въпроса:

    Първият въпрос на Молотов: Германската гаранция за Румъния също ли е насочена срещу Съветска Русия в случай на нападение от Съветска Русия срещу Румъния?

    Моят отговор: Германската гаранция е обща и е безусловно обвързваща за нас. Русия обаче никога не ни е декларирала, че има други интереси в Румъния извън Бесарабия. Съветската окупация на Северна Буковина вече беше нарушение на това уверение. Затова не мислех, че сега Русия може изведнъж да има по-далечни намерения срещу Румъния.
  • 94 00001

    5 1 Отговор
    Вторият въпрос на Молотов: Русия отново се чувства заплашена от Финландия, Русия е решена да не толерира това. Готова ли е Германия да не оказва никаква помощ на Финландия и преди всичко незабавно да изтегли германските хуманитарни войски, които маршируват към Киркенес?

    Моят отговор: Както винаги, Германия няма абсолютно никакви политически интереси във Финландия. Една нова война на Русия срещу малката финландска нация обаче вече не можеше да се разглежда от германското правителство като поносима, още повече, че никога не бихме могли да повярваме, че Финландия може да заплаши Русия. При никакви обстоятелства не сме искали да възникне нов театър на война в Балтийско море.
  • 95 00001

    6 1 Отговор
    Третият въпрос на Молотов: Готова ли е Германия да се съгласи Съветска Русия да даде гаранция на България и в тази връзка да изпрати съветски войски в България, във връзка с което той – Молотов – е готов да заяви, че Съветите не са имали това намерение , например, да свали краля?

    Моят отговор: България е суверенна държава и не знам България някога да е искала от Съветска Русия някаква гаранция, каквато Румъния е поискала от Германия. Освен това ще трябва да обсъдя въпроса с моите съюзници.
  • 96 00001

    7 2 Отговор
    Четвъртият въпрос на Молотов: Съветска Русия абсолютно изисква свободно преминаване през Дарданелите и за нейната защита също изисква окупация на редица важни бази на Дарданелите и Босфора в Турция. Германия съгласна ли е с това или не?

    Моят отговор: Германия е готова по всяко време да се съгласи да промени Договора от Монтрьо 1936 в полза на черноморските държави. Германия не е готова да се съгласи Русия да завладее бази в Турските проливи.
  • 97 00001

    7 3 Отговор
    Резултатът е засилване на активността в Съветска Русия, насочена срещу Райха, но преди всичко незабавното започване на подкопаване на новата румънска държава отвътре и опит за отстраняване на българското правителство чрез пропаганда.
    С помощта на объркани и незрели лидери на Румънския легион Желязната гвардия беше организиран държавен преврат в Румъния, чиято цел беше да свали държавния глава генерал Антонеску и да създаде хаос в страната, за да елиминира законната власт и по този начин премахване на предварителното условие за изпълнение на германската гаранция. Въпреки това все още вярвах, че е най-добре да мълча.
    Веднага след провала на това начинание имаше подновено засилване на концентрациите на руски войски на източната граница на Германия. Танкови части и парашутни войски се прехвърлят във все по-голям брой в опасна близост до германската граница. Германските въоръжени сили и германската родина знаят, че допреди няколко седмици нито един немски танк или моторизирана дивизия не беше разположен на нашата източна граница.
  • 98 !!!?

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Не знаеш Историята...слушаш само наративите на Кремъл !!!?

    Коментиран от #108

  • 99 00001

    5 3 Отговор
    За днес можем да информираме германската нация, че сръбският държавен преврат срещу Германия не се е състоял само под британско, но предимно под егидата на Съветска Русия. Докато ние запазихме мълчание и по този въпрос, съветските лидери сега направиха една крачка напред. Те не само организираха пуча, но няколко дни по-късно 5 април 1941 г. сключиха онзи добре известен договор за приятелство с тези покорни създания, който имаше за цел да укрепи сърбите в волята им да се противопоставят на умиротворяването на Балканите и да насърчи те срещу Германия. И това не беше платоническо намерение: Москва поиска мобилизация на сръбската армия.

    Тъй като дори тогава все още вярвах, че е по-добре да не говоря, управляващите в Кремъл отидоха още по-далеч: Правителството на Германския райх днес притежава документални доказателства, доказващи, че Русия, за да въвлече най-накрая Сърбия във войната, е дала й обещава да я снабди през Солун с оръжия, самолети, муниции и други военни материали срещу Германия. И това се случи почти точно в момента, в който съветвах японския външен министър Мацуока да доведе до облекчаване на напрежението с Русия, като все още се надявах по този начин да послужа на каузата на мира.
  • 100 Абе

    1 3 Отговор

    До коментар #71 от "Възрожденско ми е":

    В Париж най величествения мост е на руския цар Александър и води към храма с гроба на Наполеон,недалеч от там по алеята към Айфеловата кула има паметник на руски войник с кон и пише на руски и френски ,че е в благодарност на няколко руски корпуса били се там:)А те даже не са ги освободили,абе вие не разбрахте ли,че тези връзки между народите ни са дени Свише и с писменост и с религия и със славяните и извратените 32 полови от запад не могат да го променят:)))И това го казва и най големият американски пророк Едгар Кейси наричайкибРусия фар нанадеждатазачовечеството, нищо,че не е русофил ,защото е предрекъл и разпада на Ссср:)
  • 101 Урюрвкос

    3 4 Отговор
    тоя извади от 10 кладенеца вода, както е тръгнало по тази логика крепоста "Царевец" е само туристически обект без историческа ценност.
  • 102 Излагаш професията, не само себе си

    3 5 Отговор
    Доценте, пълна скръб си! Не слуяайно преподаваш в НБУ!!!
    1.Край гр. Кула (който не е в Румъния!!!) има тежки боеве с германците, при което загиват повече от 180 съветски и български войници! От къде са се взели тия германци -Сталин нарочно ги е вкарал у нас, за да може да ни нападне и да развали неутралитета на България?!
    2. На 01.09 1939 Хитлер напада Полша! На втори - франция и Англия му обявяват война! Ня 17.09. СССР също нахлува в Полша и оооо, чудо никой не обявява война на СССР!

    Коментиран от #135

  • 103 00001

    5 2 Отговор
    Така Москва не само наруши, но и злощастно предаде клаузите на нашия договор за приятелство. Всичко това беше направено, докато управляващите в Кремъл, точно както в случая с Финландия и Румъния, до последния момент се преструваха в мир и приятелство и издаваха наглед безобидни опровержения.
  • 104 00001

    7 3 Отговор
    Въпреки че обстоятелствата ме принуждаваха отново и отново да мълча, сега дойде моментът, когато да продължа като обикновен наблюдател би било не само грях на пропуск, но и престъпление срещу германския народ – да, дори срещу цяла Европа .

    Днес около 160 руски дивизии стоят на нашата граница. В продължение на седмици имаше постоянни нарушения на тази граница, засягащи не само нас, но и в далечния север срещу Финландия, както и Румъния. Руските летци смятат за спорт безгрижно да пренебрегват тези граници, вероятно за да ни докажат, че вече се чувстват господари на тези територии. През нощта на 17 срещу 18 юни руските патрули отново навлизат в територията на Райха и можаха да бъдат отблъснати само след продължителна размяна на огън.
  • 105 Урюрвкос

    5 4 Отговор
    в центъра на Швейцария има парче земя 495 кв метра собственост на Русия където има паметник на загиналите руски войници под командването на Суворов. Никой не иска да го бута, събаря или пише по него с боя. Когато талибаните дойдоха на власт първата им работа беше събаряне на исторически паметници на хиляди години. Ние сме същите.
  • 106 Мухаха

    2 3 Отговор

    До коментар #84 от "хахаха":

    Защо лъжеш? По соца руснаците след запивка и при голяма дискретност казваха: ние сме чували, че азбуката идва от България! Беше опасно да го кажат открито
  • 107 мдаааа

    3 1 Отговор
    Съдът спря събарянето на паметника на съветската армия... четем във в. Сега


    Божеее и сега ша почват да го събират... кви са уфатни флексаджиите за 2-3 дена ша го правят чисто нов!!!
  • 108 Гувядо плевенско

    3 8 Отговор

    До коментар #98 от "!!!?":

    тоя паметник е на едни американски летци, които са загинали докато са бомбардирали България.

    Коментиран от #113

  • 109 И аз да кажа

    4 3 Отговор

    До коментар #89 от "Някой":

    Ама нищо подобно- изнизаха се като на.акани, като изпросиха германците да им построят жилища в Русия, че нямали къде да ги настанят. И им построиха ( и българи работиха на тези обекти), и някакъв кеш милиарди DM им брои Хелмут Кол, само да се махнат. Толкова за победителите във ВСВ- като си бездарен, и война да спечелиш, след някое десетилетие си тръгваш като жалък и безполезен натрапник
  • 110 Павел пенев

    1 3 Отговор
    Кога си купи научното звание? Какви символи има върху паметника които сочат че е про Сталински,още повече че когато е построен Сталин отдавна не е между живите. Що за простак си ти с научно звание по демокрация и евроатлантизъм. Къде ги намират тези конгениални експерти?

    Коментиран от #124

  • 111 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    Престъпната шсйкана посолството руши паметници в България
  • 112 Гост 2

    0 2 Отговор
    Е вие какво очаквате от бандерите ГЕРБ и ППДБ нещо законно ли?
  • 113 !!!?

    13 2 Отговор

    До коментар #108 от "Гувядо плевенско":

    Ами бомбардирали са след като сме обявили война на САЩ и Англия ! Ти кажи защо фашистите от Кремъл са окупирали България след като по времето на цялата ВСВ сме имали дупломатически отношения, а българското правителство е заповдало да не се оказва съпротива при руската инвазия !!!?

    Коментиран от #114

  • 114 Петър

    0 5 Отговор

    До коментар #113 от "!!!?":

    Ама ти представяш ли си, България да постави пред посолство в САЩ паметник на Димитър Списаревски?

    Коментиран от #120

  • 115 Ха ха ха ха

    1 3 Отговор
    Колкото и нефелници да изкарвате да замазват океканото, истината е една - петното стои и вонята витае във въздуха. За по - голямо подсилване на словоблюдеца, като му цопнеш една научна титла пред никому неизвестното име, някои го смятат за неотразим белег на истЕната. Но не оневинява престъплението. Само фактът, че се извърши тайно и набързо показва колко долни, и страхливи същества стоят зад това деяние. Да не споменаваме, без нужната документация и съответно, публично обсъждане. Надяваха се да мине метър? Е, не се получи. Да видим какви ще са последствията. Живеем в оруеловите времена за жалост.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 А бе, галинче мамино!

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Копейкин":

    Да ти е сладко, добър апетит. С такива деликатеси ви тъпчат в посолствоТ0? Те затова от всеки джендарийски соросороб не става. Трябва да си го можеш, отвътре да ти идва.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 гладни

    8 1 Отговор
    Копейки бегом за евтино украинско олио от 1.95лъвъ.
  • 120 !!!?

    8 3 Отговор

    До коментар #114 от "Петър":

    Както е известно тази Паметна плоча, а не паметник, отдавна е преместена в двора на америкснското посолство, докато за безброийните „Альоши” няма да съгнат десет посолства, ако искат да си имат като поарък !!!?
  • 121 МОЧА

    5 2 Отговор
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Но често българина е ленив и прави си живота сложен!
    Такъв е нашия Народ! На никому не сторва лошо!
    Понякога дори е толкоз търпелив, че го “даряват” със Альоша!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Но винаги е разделен на две, да поведеш такъв Народ е Невъзможно!
    Такъв е нашия Народ! Все чака някой път да му посочи.
    Понякога дори е толкоз сляп, че казват му къде да МОЧА!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Да хване Ъглошлайфа във ръка, и Точка той на гаврата да сложи!
    Такъв е нашия Народ! Не му изпробвай ти с юмрук рефлекса!
    Че който вдигнал е юмрук, ще чуе песента на Флекса!!
    Такъв е нашия Народ! Когато Иска-Може!
    Да стисне нечия ръка за поздрав, протегната за поздрав Тоже!
    Такъв е нашия Народ! Не вдигай своя Шпагин в небесата!
    Защото много е търпял, и ценна му е днеска Свободата!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Aлфа Bълкът

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Тоя като го гледам на снимката с един 7кг чук и го няма с 3 удара. Ама нали сте мушмули софиянци и само ревете друг да ви свърши работата.
  • 124 Мухаха

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Павел пенев":

    А ти къде се образова? Сталин умира 1953, а паметникът е вдигнат 1954, а решението е взето преди това, естествено
  • 125 Име

    2 3 Отговор
    Величествен Монумент който струва 20 милиона на българския народ Това е техния труд и тяхната епоха Кои сте вие за да ги съдите Кои да съдите предците си И непрекъснато да ги ругаете А после ходите на гробищата Лицемерие наглост за труда на народа за строителите за архитектите Браво на тях на ДЕДИТЕ Няма безгрешни хора

    Коментиран от #126

  • 126 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #125 от "Име":

    Днешната Епоха Няма нищо общо с Онази Епоха, така както днешната русия с онзи ссср! Сега чакаме Путин-цето да ни “освободи” отново, и сме освободили постамента за негова статуя! Спи спокойно!
  • 127 МОЧА за смет

    2 1 Отговор
    Най истинската статия.
  • 128 фашистки рашастан в изолация

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гориил":

    Как може да бъдеш неутрален към една фашистка и терористична държава като Русия,която на всичкото отгоре е най-големия враг на България ? Руските терористи дори успяха да накарат неутрална Швейцария да вземе страна ! Това,че в България има една шайка русофилски национални предстели не значи,че страната ни трябва да ги взима в предвид.!
  • 129 мpaзя pycките roвeдa

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "БлБ":

    Долен русоробски npuмат !!
  • 130 Кретен

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Няма против и ние да сме били окупирани и “досега” от американците, както изброените държави - Германия, Япония и Германия. Имат в пъти по-висок жизнен стандарт от нас, и за разлика то руските първенци не им се налага да воюват за да крадат тоалетни чинии
  • 131 3.14К

    0 0 Отговор
    Има едни такива неща като тоя Дойчев, които не са нито хора, нито човеци. Какво да го коментираш това нещо?
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Отвори,

    0 1 Отговор
    поинтересувай се за отрязаните партизански глави на площада и насилствено изкараното население над 6-годишна възраст ...
  • 134 Артилерист

    1 1 Отговор
    Единственото стойностно в този нацизиращ българите пасквил е извадката от изказването на г-н Президента. Ето така се нацизира един народ- лъжи, съчинения, компилации, манипулации и прочие извращаване и изнасилване на истината. Спомням си, че в началото на "демокрацията" някоя си беше написала книга, в която "доказва", предсавяте ли си, че в България не е имало турско робство, нито Баташко клане. Народът ни си имал имоти, живеел си бейски, закрилян от турския агалар. А в Батак имало размирици на заблудени срещу ЗАКОННАТА ТУРСКА ВЛАСТ, на които всичко кротко е било обяснено и те се разотишли. Да не си помислите, че правя аналогия с настоящото ни колониално положение?

    Коментиран от #136

  • 135 Доценти бол, мислещи малко

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Излагаш професията, не само себе си":

    Това което е написано е самата истина! Доцентчето ми слага минуси, за да не се види, че е дълбико невеж! Пуберите, които коментират тук, поне проверяват фактите и после оценяват! В това отношение те са далеч по обективни от доцента!
    А въпросният. не знам дали знае, "Народен съд" е дело на другаря Чърчил за цяла Европа! У нас е имало изстъпления, защото сме били най прости и невежи! В това отношение не сме се променили
  • 136 Четене му е майката

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Артилерист":

    След априлското възстание, някой хора си мислят, че свобода означава свободия (точно както сега!) Изнасилват жената на Барутанлията, водач на башибузука от с. Барутин и клането започва! !000 - 1500 души са изклани!
    Това не е най голямото клане в Бългатия! В Стара Загора са убити около 20 х.,(предимно жени и деца) от Сюлейман - Френски евреин Соломон, приел турската вяра - защо? Историята не казва!!!
  • 137 123

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Някой":

    Споко, в близките 300 години у нас ще има пазарна икономика. Няма място са селски тарикати и мързеливи и лъжливи партийни активисти. Запретвайте ръкави и работете за семействата си.