Last news in Fakti

25 Декември, 2023 10:14 2 330 28

Заради миграцията: Европа завива силно надясно?

  • мигранти-
  • бежанци-
  • миграция-
  • нидерландия-
  • европа-
  • ес-
  • германия-
  • франция

Северните държави вече затегнаха законодателството си

Заради миграцията: Европа завива силно надясно? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за миграцията в момента е в центъра на вниманието – не само заради решението на ЕС да промени процедурите за мигрантите, но и във връзка с по-строгата миграционна политика, която смятат да провеждат редица страни в Европа.

Френският модел

След тежки преговори с опозицията управляващите във Франция прокараха в Националното събрание нов и по-строг имиграционен закон с гласовете на крайнодесния Национален съюз. Шефката на фракцията на Националния съюз Марин льо Пен видя в това „идеологическа победа“ и не без злорадство заяви: „Депутатите на Макрон вече не могат да ни упрекват, че искаме предимства за французите – сега те самите взеха такова решение“.

Президентът Макрон защити курса на правителството. „Законът не предава нашите ценности“, заяви Макрон, който бе преизбран през 2022 година с обещанието да спре подема на крайнодесните. За да се предотврати обаче идването на власт на Националния съюз, „трябва да се заемем с проблемите, които подхранват тяхното укрепване“.

Франция затяга достъпа до социални помощи за някои чужденци и определя по-дълги периоди на изчакване за правото на социални помощи. Лидерът на германската опозиция Фридрих Мерц също залага на по-строго миграционно законодателство, особено след силно увеличаващото се влияние на даснопопулистката "Алтернатива за Германия". Християндемократическият съюз (ХДС) вече има подготвено и съответно решение на ръководство, което следва сходна логика.

Европа гледа надясно

По-строгата миграционна политика е важна тема в много европейски държави. Британският премиер Риши Сунак в момента е под особено голям натиск от страна на своята партия, тъй като въпреки Брекзит миграцията към Острова не намаля.

Но докато в много столици все още се разработват политически концепции, северните държави вече затегнаха законодателството си. В Дания социалдемократическата министър-председателка Мете Фредериксен провежда рестриктивен миграционен курс от идването си на власт през 2015 година. Събирането на разделени семейства бе затруднено, а кандидатите за убежище получават предимно помощи в натура, вместо пари. Съществува и така нареченият „Закон за гетата“, който предвижда, че в определена градска част не бива да живеят повече от 30 процента „незападни чужденци“.

На последните избори дяснопопулистката Датска народна партия, която през 2015 година получи 21% от гласовете, взе само 2,6 на сто. Швеция и Финландия също затегнаха миграционната си политика, след като десните популисти във Финландия станаха част от правителството, а в Швеция го толерират.

Въпросът за ценностите

Френският изследовател на популизма Доминик Рейне дава за пример и Нидерландия, където десният популист Герт Вилдерс през ноември изненадващо спечели парламентарните избори. Както посочва Рейне: „Избирателите в Европа от четвъртък век насам искат все същото – миграционна политика, която се основава на избора и интеграцията. И на екстрадирането на онези, които нарушават ценностите на свободата, равенството и толерантността“.

Много журналисти, политици и анализатори така и не разпознаха или пък не приеха на сериозно това развитие сред населението, отбелязва Рейне. Той уточнява, че тук става дума за въпроси, свързани със стил и начин на живот, манталитет, привички, мислене и житейски настройки. „Тоест – за всички онези елементи, които определят дадена култура и създават на хората чувство за принадлежност – в случая към европейската култура.“

Бариера срещу крайнодесните?

В политическата надпревара с крайнодесните, центристките партии в Германия и Франция следват сходни стратегии. Германският отпор срещу „Алтернатива за Германия“ съответства на отношението към Националния съюз във Франция. И щом някой кандидат на тази партия стигне до балотаж, всички останали партии се обединяват срещу него. Въпросът е дали тази бариера не започва леко да се вдига.

Автор: Андреас Нол


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    41 0 Отговор
    И заради това!
    И заради убийствената политика на ЕС ( от глобалиски пудели) ,които работят срещу националните интереси на народите!
  • 2 Дано

    35 0 Отговор
    вземе бързо завоя докато е още време !

    Коментиран от #26

  • 3 Майна

    40 4 Отговор
    Голям страх от Алтернатива за Германия!
    Голем страх от Възраждане!
    Тези партии проведоха среща помежду си ( пет партии ,борещи се за приоритетите на нациите си)
    Как ще ги спрете?!
    С ,,плюене,, по официалните медии, а..?

    Коментиран от #8

  • 4 Урюрвкос

    38 1 Отговор
    че какви ценности има Европа, мигрантите си носят свои традиционни които са по силни и доминират над местните.
  • 5 дядо йоцо

    39 1 Отговор
    защото цялата политика на запада е просто безумна и противоестевственна и няма как да продъжи дълго. много е просто и за това е много сложно за разбиране от малките душички с промити кратунки. това е.
  • 6 Германия

    25 1 Отговор
    Нашите прабългари" са тук, закачени като пиявици и точат кръв колкото могат. Карат и дечурлига, като се возиш в самолета, вдигат врява щото нямат никаква култура, преди пропуска, засукана "прабългарска" по 20 пъти им казва "казвате ми МАМо" и така си я карат. Дано не ги разкарат, че ако се върнат в Родината ще трепат старци.
  • 7 Щъркел

    18 2 Отговор
    Всяка жаба да си знае гьола.
  • 8 Механик

    7 22 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Да, бе, да , искати се , ама НЕ . Възраждане изчезва .
  • 9 Тра-ла-ла

    26 1 Отговор
    Късно се сетиха. Процесът вече е необратим и най-лошото е, че метастазите вече плъзнаха и на изток. Само се чудя дали Франция или Холандия ще стане център на Европейския халифат.

    Коментиран от #21

  • 10 ЕСССР

    19 1 Отговор
    Ту на ляво ту на дясно право в 💩-то прясно! Да живей ЕСССР под шофьорлъка на Урсула спуканата гума!
  • 11 Реплика

    13 1 Отговор
    Не изглежда да е само заради миграцията.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Линго

    11 1 Отговор
    Защо се учудвате, дали на руски или на английски правилният път съвпада с дясното!
  • 16 Любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Кога се наспа бе левак? Май белото не прощава. Мечтай за чужбина.
  • 17 Ден

    16 0 Отговор
    Ами време е със закон да се обявят за криминални едни нпо-та!
  • 18 ЕС сам си е виновен.

    16 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 19 Най лесното е

    16 0 Отговор
    да не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.
  • 20 Ами добре бяха

    15 0 Отговор
    в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии бол.
  • 21 Преди стотина

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тра-ла-ла":

    години едно друго племе се помъчи да завладее Германия та трябваше да си внесат един австрийски художник да оправи пейзажа. Сега лека полека пак натам отиваме.
  • 22 Бай Тъню Кочаня

    12 0 Отговор
    Ейййй, полека бре, покрай другите бежанци, ако върнат и наще ма н гале, тука няма да може да се живее, бре!
  • 23 Стършел

    4 0 Отговор
    Закъсняха! И ще Закъсът!
  • 24 Това го пиша от 2015г.

    12 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 25 Шопендар

    5 0 Отговор
    Какво удобно оправдание за неудачите на ес,миграция и путин,а че сегашните европейски управници ги бива само в изправянето на краставиците,ама и това не го свършиха като хората,нооооо,пък напълниха добре гушките
  • 26 парекселанс лъжец

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дано":

    Френският изследовател на популизма Доминик Рейне да продължава да гледа как все повече "десни популисти" изненадващо ЩЕ печелят парламентарните избори.
  • 27 Точен

    6 1 Отговор
    Успех на Алтернатива за Германия и на Възраждане! А и на всички националисти /на български значи народолюбци/.
  • 28 Така , така

    3 0 Отговор
    Така е загинала Римската империя - от 3-ти век НЕримските етноси стават повече от римляните в Италия и 100 години по-късно 40 000- ни орди от готи и вандали превземат без бой Едномилионния Рим. Няма го римският дух ,а само пърдешковци и консумеристи,досущ днешните европейци.