Last news in Fakti

11 Януари, 2024 14:31 4 947 29

Какво се знае за тайната среща край Потсдам

  • бежанци-
  • германия-
  • потсдам-
  • неонацисти-
  • алтернатива за германия

Тази среща е била пазена в дълбока тайна: политици, неонацисти и предприемачи са обсъждали експулсирането на милиони хора

Какво се знае за тайната среща край Потсдам - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Функционери на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), чийто клон в Саксония е признат от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) за дясноекстремистко формирование, са участвали в тайна среща с неонацисти, на която са обсъждали как да бъдат експулсирани милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени, става ясно от журналистическо разследване на сайта Correctiv. С резултатите от него разполага и ДВ.

Къде се е провела срещата?

Германската общественост не е трябвало въобще да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата.

В нея са участвали десни екстремисти, представители на популистката партия „Алтернатива за Германия" и редица крупни предприемачи, чиито имена са посочени в разследването. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от опозиционния Християн-демократичен съюз (ХДС). Техните имена обаче не се споменават в публикацията на Correctiv .

Кой е организаторът?

Според разследването инициатори на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, бивш зъболекар от Дюселдорф, отдавна известен в дясноекстремистките среди като един от членовете на "Дюселдорфската група", и Ханс-Кристиан Лимер, крупен инвеститор в областта на гастрономията, основател на пекарните Backwerk и на веригата от ресторанти за бургери „Hans im Glück". Самият Лимер обаче не е присъствал на срещата, а пред журналистите той е заявил, че се дистанцира от всичко, свързано с тази проява.

На тайната среща е обсъждано "масовото експулсиране на чужденци от страната" – и на такива, които живеят от дълго време в Германия, имат германски паспорти или разрешителни за пребиваване, но също и на пристигнали наскоро в страната хора, търсещи убежище. Според журналистите от изданието на срещата е бил представен конкретен „план за реемиграция". „

Всеки участник в събитието е получил персонална покана и е бил помолен да направи лично дарение за минимум 5000 евро – в брой или по банков път.

Призиви за "експулсиране на чужденците"

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, лидер на неонацисткото движение Neue Rechte (Нова десница). Именно той е представил пред аудиторията така наречения "план за реемиграция", който от Correctiv определят като откровено расистки и противоречащ на Конституцията на страната. В него се посочва как и кого, според авторите на плана, трябва да бъде експулсиран от Германия. Назована е дори конкретна страна от Северна Африка, в която, според плана на Зелнер, трябва да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които помагат на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" – вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени. Според разследващите журналисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал плана, но е имало изказвания за това, че могат да възникнат трудности при изпълнението на мерките – и най-вече при експулсирането на чужденците с двойно, вкл. германско гражданство.

От пресцентъра на "Алтернатива за Германия" са отрекли партията да е организатор на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към заявената си позиция по отношение на миграцията.

Автор: Наталия Позднякова


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    48 4 Отговор
    Вие базата си я имате. Само трябва да я заредите с Циклон - 5 и да ги излъжете да влязат да се къпят.
  • 2 Сатана Z

    43 8 Отговор
    Знае се ,че германците дължат на България сумата от 63 милиарда долара,които ни дължат за военната помощ на източния фронт.

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Механик

    55 4 Отговор
    Зелето риве яко! Бъркат се плановете на глобалистите и техните рупори реват до небесата.
    Естествено всеки който не е съгласен с плановете им е неонацист, маргинал, лумпен и пр.
  • 4 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    56 5 Отговор
    Аз ако бях германец само за тях щях да гласувам и да се надявам, че като вземат властта ще пратят цялото Дойче Веле в Биркенау.
  • 5 Тома

    34 5 Отговор
    Значи хитко е жив и ще прави сапун

    Коментиран от #11

  • 6 Я па теа

    56 1 Отговор
    Голям страх че Алтернативата ще вземе властта... :)
  • 7 Спасение

    40 1 Отговор
    трябва за Европа. Не си затваряйте очите за подмяната на населението

    Един от ръководителите на ХАМАС миналия месец заговори за "климатична справедливост".

    Не че това е спешен въпрос за тях, но явно е тема в страните с малко обработваема земя и вода. И с растящо бързо население.

    Ще дойдат много повече от досегашните, главно млади мъже.
  • 8 да питам

    10 6 Отговор
    А представители на " Русич " имаше ли ?!🤭

    Коментиран от #17, #21

  • 9 Тц, тц, тц,

    44 1 Отговор
    "...провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата."

    Абе тия журналисти ннджи ли са били, спецназ ли, тюлени ли?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Калпазанин

    20 2 Отговор
    Псалмите на дз, алтернатива за Германия започна да набира сила по отношение на емигрантите и започнахте със оп@@@@@.а дано пък викам аз че тогава хич не ми е мъка и за вас дол и ционистчета само с гонене от дойчланд няма да ви се размине, хич не ми е тежко и за урсула и сие
  • 13 Не в Африка, трябва емигрантите да ги

    7 40 Отговор
    изпратят на Путин. Нали той предизвика миграцията на милиони със своите бомби в Сирия!

    Коментиран от #16, #29

  • 14 Превод

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Дай си банковата сметка.
  • 15 А съветската окупация

    11 28 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    коства на народа ни общо сумата от 133 280 719 447 лева. 450 хилядна българска армия е хвърлена от комунистическото марионетно правителство във военни действия с отстъпващите от Балканите немски части. Тази война, в която по заповед от съветските окупатори е включена цялата българска армия води до огромни загуби.
    България дава за 7 месеца война с Германия общо над 40 000 жертви (убити, изчезнали и ранени войници и офицери). Убитите са 8337, ранените са 22 958 и изчезналите са 9155 души. За тези свидни жертви в България няма нито един значим паметник, за разлика от чудовищните по размер паметници във всеки по-голям български град в прослава на невоювалата на българска територия окупаторска Съветска армия.

    Коментиран от #24

  • 16 Христо

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не в Африка, трябва емигрантите да ги":

    При раждаемост средно 8 деца на семейство трябва храна и вода, капиш?

    Как ще ги спреш?
  • 17 Не бе

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Имало на зеленич.

    Коментиран от #18

  • 18 да питам

    2 13 Отговор

    До коментар #17 от "Не бе":

    А като ги разбираш толкова нещата , ще ми обясниш ли логично , руски неонацисти - денацифицират украинци ?!🤔
  • 19 Никой

    4 9 Отговор
    И като се сетя ,че лидера на ПП " Възраждане " беше почетен гост на конгреса на партията " Алтернатива за Германия " . Същия изнесе прозяваща благодарност от трибуната на тоз сбирка. Ако лъжа редактора на ФАКТИ да ме опровергае.

    Коментиран от #22

  • 20 реалностите

    21 4 Отговор
    Немските леви либерали с една дума евроджендъpи всячески се опитват да компрометират партии, като АзГ, защото виждат, колко много последователи имат и ще им объркат плановете за налагане на евpoгей3еpcки "ценности"! По подобен начи с помощта на САЩ обученият и инсталиран от тях Мицотакис унищожи партия "Златна зора", като ги обяви за незаконни и вкара по затворите, след което наложи властта на новите американски си господари на Гърция в резултат на което тя бе чипирана, дехристианизирана и задръстена с нови окупационни US военни бази!
  • 21 Някой си...

    0 11 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Че без тях закъде.... Ама той и Капейкин май е бил там.. нали са дупе и гащи с АЛТЕРНАТИВА ЗА гЕРМАНИЯ
  • 22 Да питам..

    3 15 Отговор

    До коментар #19 от "Никой":

    Н е знам защо и мешат капите ултрадесни, като тая АГ и ултралеви като нашто Израждане.. ма те така на времето Хитлер и Сталин си беха дружки, та какво има за чудене..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "А съветската окупация":

    До 15 ком - интересно колко много бедни ама умни путинофили са ти сложили минуси
  • 25 Хахаха

    2 1 Отговор
    Дойче зеле......
  • 26 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Е, и какво е "окончателното решение" , дойчовците !?
  • 27 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Изключително съобразително са го измислили с оглед наближаващите избори се стремят да препънат Сара Вагенкнехт,а тя доколкото зная не се е заканвала да изгони поголовно чужденците.Но колко му е да им се припише на Алтернативата ,че били крайнодесни,респективно нацисти,ксенофоби и расисти.Гестапо ги изловило в тайна среща и завера,ми нали първо трябва да завземат цялата власт за да предприемат такива депортации.Дори да са се събирали,какво може да последва от това,та нали подобна завера ще стане достояние на гестаповци в реално време.И събирали големи пари за някакви тайни предначертания,може да се гадае от-до.Така че явно се опитват да ги препънат на изборите,което е много лош признак за нахлуващите нечисти нрави в германската политика.
  • 28 Журналист от Коректив

    4 0 Отговор
    Сорос и немските му марионетки добре плащат за лъжи и пропаганда!
  • 29 перничанин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не в Африка, трябва емигрантите да ги":

    бегом марш у карлуково .
Новини по държави: