Last news in Fakti

6 Декември, 2023 07:20 2 261 27

Германия: Липсват десетки хиляди учители

  • германия-
  • учители-
  • работа-
  • заплата-
  • образование-
  • ученици-
  • мигранти

Образователната система е застрашена от колапс

Германия: Липсват десетки хиляди учители - 1
Снимка: Shutterstock

Ребека е учителка от над трийсет години. Преподава английски език и история в гимназия край Хамбург. Все по-често напоследък обаче ѝ се налага да преподава само английски, понеже няма достатъчно учители по предмета, а пък той се ползва с приоритет пред историята. Това води дотам, че часовете по история отпадат - понякога за месеци.

"При нас постоянно има недостиг на кадри. Просто на пазара на труда няма повече учители, които могат да заместват", казва Ребека. "Ръководството на училището не може да попълни вакантните места, а колегите често излизат в отпуск по болест за седмици или месеци, защото натоварването ги разболява", допълва тя. Последиците от това са, че някои предмети отпадат изцяло. Вече има училища, които преминават на намалена, 4-дневна работна седмица. В цялата страна липсват десетки хиляди учители.

Слаби резултати

Недостигът на учители в началните училища е особено остър. Точно там, където децата се учат да четат, пишат и смятат. В последното проучване „Пиза“, в което ОИСР оценява учебните резултати на 15-годишните ученици в различни държави, децата от Германия тази година се представят по-зле от когато и да било – и то тъкмо по математика, в природно-научните дисциплини и в четенето.

Липсата на учители очевидно е и една от причините за слабите резултати. Колко точно преподаватели липсват е трудно да се установи, тъй като в Германия образованието е отговорност на отделните федерални провинции, а между тях съществуват известни различия – включително по отношение на хорариума на учителите.

Един пример: в гимназия в Долна Саксония за пълно работно място се изискват по 23,5 учебни часа седмично, докато в съседната провинция Шлезвиг-Холщайн работната седмица включва 25 учебни часа. Преподавателите в началните училища поемат значително повече учебни часове, отколкото в средните училища или гимназиите, където учителите отделят много повече време в подготовка за часовете и за оценяването на работата след тях.

Противоречиви данни

В Германия в момента има около 14 000 незаети места за учители. От 2025 г. до 2035 година се очаква недостигът да се увеличи до около 21 000 учители годишно. А може да се окаже, че тези предвиждания са дори твърде оптимистични.

"Разликата между търсенето и предлагането на учителски кадри ще нарасне до 56 000 места до 2035 г.", казва синдикалистката Аня Бензингер-Щолце за ДВ.

По данни на Федералната статистическа служба през тази година в училище са постъпили 830 600 първокласници – рекорден брой за последните 20 години. През следващите десет години броят на децата и младежите, посещаващи училище, се очаква да нарасне от 11 на 12 милиона.

Увеличението се дължи отчасти на по-високата раждаемост, но най-вече на увеличената имиграция към Германия. В края на 2022 г. децата на възраст между пет и седем години в Германия са били с четири процента повече, отколкото през предходната година. Този ръст се дължи изцяло на нарасналия брой деца с чуждо гражданство.

Все по-малко кадри за образованието

Ситуацията се влошава от факта, че от 2026 г. децата в началното училище ще имат право и на целодневна занималня в училище. Според изчисленията на учителския синдикат общият брой на незаетите работни места до 2035 година може да достигне и половин милион.

За подготовката на кадри за образованието отговарят отделните федерални провинции, които обаче от години обучават по-малко учители, отколкото са необходими за покриване на техните бъдещи нужди, посочва Бензингер-Щолце.

"Заради недостига на обучени кадри училищата наемат все повече хора, които не са учили за учители, а идват от други професии. В същото време броят на студентите, подготвяни за учители, намалява по демографски причини, както и защото професията изглежда все по-малко привлекателна на младите хора, обяснява експертката.

Условията на труд

Актуално около 40% от учителите в Германия работят на непълен работен ден. Ребека също преподава само 23,5 часа седмично вместо обичайните 25. "Преподаване, подготвителна и последваща работа, поправяне на тестове и класни работи, време за изпити – всичко това ми отнема повече от 40 часа седмично", казва тя. А има и административна работа, например подготовката за училищни екскурзии, която също отнема време.

Като цяло условията на труд са се влошили значително през последните години. Класовете са станали по-големи, а преподаването - по-сложно. "Имаме повече ученици с миграционен произход, които се нуждаят от повече подкрепа, защото вкъщи не могат да им помагат", казва още Ребека. По думите ѝ особено по-младите ѝ колеги, които тепърва навлизат в учителската професия, често са претоварени. Според учителския синдикат броят на учителите, които изпитват съмнения дали правилно са си избрали професията, нараствал постоянно.

Как да стане по-привлекателно преподаването?

Профсъюзът представи план от 15 точки, целящ да направи учителската професия отново привлекателна. В него се призовава за намаляване на работното време, за по-малки класове, повече компенсиращи часове, по-добра здравна защита и схеми за облекчаване на учителите. Предвиждат се екипи, в които учителите ще работят заедно със социални педагози, възпитатели и психолози, както и с преводачи и учители по роден език.

"Отдавна призоваваме да се подобри и ускори признаването на

придобитите в чужбина учителски квалификации", казва Аня Бензингер-Щолце, включително по отношение на украинските бежанци, които досега почти не са имали шанс за работа в германските училища. "Ако учителите имат само един учебен предмет - каквато е нормата в чужбина - това не трябва да бъде критерий за изключването им", допълва тя. Като цяло учителският синдикат не очаква ситуацията в училищата да се подобри бързо. Просто политиката прекалено дълго е пренебрегвала критичното положение.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    34 4 Отговор
    Е как така ще липсват бе? Тия дето Меркелица ги "покани", нали всичките бяха нанофизици и учители?
  • 2 Жеко

    28 2 Отговор
    Обонго и Абдула не могат ли да преподават на немските май ни?
  • 3 Павел пенев

    28 3 Отговор
    Германия е вече разнебитена държава. Икономиката избяга в САЩ,лекарите избягаха в скандинавските страни за по високо заплащане, за учители няма желаещи. Има желаещи само за социални помощи, а бюджета не могат да вържат с 60 милиарда евро но правят дарения на Украйна и Израел защото се чувстват виновни за ВСВ.
  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 0 Отговор
    ЩЕ ИМ ПРАТИМ
  • 5 Име

    13 0 Отговор
    В България имаше образование - сега сричат и примрънкват, учениците не знаят нито кой е Миклухо Миклай, нито Фернанд Кортес, нито Бейкън и не ги интересува - никой няма да се хване да чете биографията на Нютон, но - ще гледат "Опенхаймер" и това е за тях - велико културно събитие.

    Не че трябва да влизат в дълбочина, но е необходимо да имат раздвижено мислене.

    Все повече има скука и невежство. Дано да не е така.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ветеринарен психолог

    5 4 Отговор
    Тръгне ли Германия надолу за България е катастрофа.Просто сме ,като закачени за тях. Така е било винаги през вековете.Така ,че не се радвайте.
  • 8 Някой

    19 1 Отговор
    От пуснатите милиони високо образовани бежаци от Сирия, Ирак, Афганистан и къде ли още не, няма как да няма няколко десетки хиляди учители. Не знам защо се оплаквате, като ви облагородиха расата толкова добре...
  • 9 Работил в Германия

    18 1 Отговор
    Германците искат професия на бюро и да няма никакви опасности за живота и здравето. Гледат само мекото на хляба и няма да си трови нервите с деца и да седи на крак по цял ден. В мините им работиха само поляци , във фермите също от източна Европа, на полето румънци и българи, от тока имат страх и там търсят електричари от чужбина, в строителството също чужденци, за тежка работа не ги търси.
  • 10 Ха, Ха,

    13 2 Отговор
    На дойчетата все нещо им липсва напоследък, ала май най-много им липсва руският газ и петрол
  • 11 456

    3 1 Отговор
    Проблемът учители да няма е в екскурзиите. Прекалено много екскурзии се правят/а това е огромна отговорност за учителите/, а деца "иди0тчета" все повече.
  • 12 СКОРО ИМАШЕ АНКЕТА В 2300

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    български училища на 9 то класници.56 процента от тях НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ ПИШАТ СМЯТАТ И АНАЛИЗИРАТ ТЕКСТ..... ЦЕЛТА Е ПОСТИГНАТА ОТ МРЪСНИЦИТЕ ДЕМОКРАТИ.ТЪПА ПОПУЛАЦИЯ ДЮНЕРДЖИИ ЦЪКАЩА ПО ТЕЛЕФОНИ БЕЗЛИЧНИ ТЪПУНГЕРИ ЖИВЕЕЩИ В ДРУГАТА ВСЕЛЕНА НА НЕТА НЕ ЗНАЕЩИ ОТ ДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО НЕЗИНТЕРЕСОВАНИ ИДЕОЛОГИЧИСКИ И КУЛТУРНО

    Коментиран от #27

  • 13 Хасан гаджето на Ханс

    10 2 Отговор
    Много неща липсват в Дерманистан, ам учители по арабски и турски буквално на всеки ъгъл
  • 14 любител

    8 4 Отговор
    липсват им защото и те затъпяват като се водят по акъла на краварите. а колкото до това дали е тежка работа отговора е пределно ясен най айлякчийската работа с по 3-4 месеца почивка след парламента които почиват през цялото време което работят от 12м.-12м. хахаха

    Коментиран от #23

  • 15 Стоян

    8 2 Отговор
    Българските учители да учат бързо немски и да напускат прокажената територия където са хулени, обиждани и даже бити от демократично мислещи ученициКопелдаци

    Коментиран от #17

  • 16 Дедо Пене

    8 1 Отговор
    В България заплата на млад учител е 115% от средната заплата в държавата, или в момента е 2128лв. В ГФР учителските начални заплсти са под 80% от средната! А стига се спекулира с натоварването, защото ако работят в завод на конвеир ще бъда по-малко нстоварени ли?

    Коментиран от #24

  • 17 Дедо Пене

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Стоян":

    Българските учители са по-добре платени от немските, спрямо стандарта!
  • 18 Русофил

    8 1 Отговор
    Образователната система на германците си замина. Вижте им резултатите на PISA.
    Един от най-големите спадове в света.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 ...

    9 1 Отговор
    Слаби, слаби... Колко да са слаби след като са на 24то място, а България на 49то?
  • 20 Войните се печелят от

    10 0 Отговор
    Училищната скамейка
    Бисмарк
    Който не гледа свои деца глада децата на другите
  • 21 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    Ти видя ли българските? А руските(от 2021ва година)? Аре да гледаме цялата картинка.
  • 22 Т.е.

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    Русия, Беларус, Сирия, Иран и т.н. не са част от света, щото дори не влязоха в класацията дори. Както и още 90 държави.
  • 23 456

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "любител":

    Не змам колко почивка имат, но лятната ваканция на децата е само 6 седмици. Тази година децата в Берлин ще излязат ваканция на 18 ЮЛИ и в края на Август са пак на училище. Ако това не е изморително... а "иди0тчетата" се увеличават.
  • 24 За 35 евро на ден

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо Пене":

    Нема си мръдна пръста пък и требвало да съм квалифициран преди това за да ги земам тея 35 евро неска демек с вишу образование..просто нема ка да стане..предпочитам мръсна рискова гадна работа за пари
  • 25 херодот

    7 1 Отговор
    Внесете си учители от Афганистан ! Мнооого са добри и мнооого бързо ще ви научат на всичко ,което ви е нужно за да живеете добре.(кавичките да си ги слага който и където намери за добре).
  • 26 чак пък колапс

    2 3 Отговор
    Осигурете им онлайн езиково обучение, докато обучите учители. Мрежата позволява нестандартни решения на проблема.
  • 27 Да, ама

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "СКОРО ИМАШЕ АНКЕТА В 2300":

    "Говорят" английски, "компютърни" специалисти!
    Три поколения: учащите по време на прехода чалгаджии, децата им сега с деца - крещящи, невъзпитани, иначе на всички възрасти управляващи МПС, пикаещи на пътя. Фотографи и клипаджии. Биещи се момичета.
    Пичове и и незнам какви мейкърки.
Новини по държави: