Last news in Fakti

27 Декември, 2023 16:00 10 996 114

Любомир Кисьов: Как българският народ, който се ласкае, че има най-древната история в Европа, всъщност не я знае

  • история-
  • българия

Личното ми мнение е, че ако не беше Априлското въстание, Екзархията щеше да доведе до независима България в тия граници. Може би десетина години по-късно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги съм се чудил, как народ като българският, който се ласкае, че има най-древната история в Европа, всъщност не си знае историята! Или поне я учи и знае избирателно.

*Веднага давам пример. За Баташкото клане, колкото и да е ужасяващо, учим децата си от най-крехка възраст! А за Старозагорското клане 95% от възрастните не са и чували. А то се е случило само няколко години по-късно. По време на Руско-турската война, ген. Гурко съвсем лекомислено заема Стара Загора с малобройна 4 500 души армия. Въпреки, че знае за идващата 48 000 турска. След неизбежното отстъпление, турците подлагат на сеч населението на града. В резултат 14 500 загинали и около 10 000 отвлечени. Повечето от тях не се връщат никога! Защо не учим за това? А учим само за Батак където загиналите са в пъти по-малко!

*Култов момент в нашата история е т.н. Санстефанска България. Казвам т.н. понеже това събитие е предвидено да възпламенява мозъците на българите, но не и да се случи. Защото преди това на Райхщадското споразумение и на Будапещенската конвенция е записано, че няма да се случи. Между Русия и Австро-Унгария е решено, че няма да има голяма държава на Балканите.

*Защо българите почти нищо не знаят за проведената от 23.12.1876 до 20.01.1877 г. Цариградска конференция? Нали тя дава автономия на България в не по-малка територия от Сан Стефано. Тук липсва Беломорието, но присъства Сев.Добруджа и Поморавието. Защо представителите на Османската Империя рязко променят позицията си и отказват да подпишат на 20.01.?!

Може би отговорът се крие в подписаната на 15.01. Будапещенска конвенция?!

*Най голямо е учудването ми, че такова важно събитие, като Независимата Българска екзархия е почти неглижирано от нашите "историци"! Учредена на 27.02.1870 г. и призната със ферман на султана за официален представител на българите. Година по-късно с плебисцит от 2/3 към екзархията се присъединяват всички земи с преобладаващо българско население и тя се разпростира на над 215 000 км². Личното ми мнение е, че ако не беше Априлското въстание, Екзархията щеше да доведе до независима България в тия граници. Може би десетина години по-късно.

Такова явно е било и мнението на граф Игнатиев, защото по негово настояване в 1872 г. българските владици са заточени, а Руската ПЦ заедно с Константинополската патриаршия обявяват схизма на БПЦ.

*Има още безброй примери. От избиратено изучаване на Раковски, Ботев, Левски, Вазов до изричане на полу истини, скриване на истината или заменянето и с лъжа.

В нашите учебници може да се прочете, макар и в няколко реда, че американският журналист Джануариъс Макгахан е дал гласност на зверствата по време на Априлското въстание. Но никъде няма да видим, че разследването е на генералният консул на САЩ в Истанбул - Юджин Скайлър. Че той е организирал експедицията и той е привлякъл Макгахан за тази цел и лично е участвал. Защото така излиза, че с това се е ангажирала Американската държава.

Има още много. Скриването на факта, че по време на ПСВ в Добруджа главен противник на Българската армия са руснаците. Че те, руснаците пращат и 2 дивизии против България и на фронта в Македония. И още и още...

Натрапва се усещане, че всичко което е в ущърб на Русия или не е в нейна полза, е прикрито, скрито или неглижирано.

Но истината рано или късно изплува!

Любомир Кисьов

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 208 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За да научите истината четете

    81 9 Отговор
    неуморно "Укритото и премълчаното в българската история" в 3 тома!

    Коментиран от #4, #22

  • 2 Последниа Софеанец

    8 39 Отговор
    Ас см очила у Петър Берон и сам бил утличник
  • 3 Име

    75 82 Отговор
    Този човек помирисвал ли е - барут, генерал Гурко, какво е могъл да направи човека, толкова има като армия с това - заема позиции.

    Батак е жестокост, която е ужасна. Стара Загора била военна грешка.

    То по тази логика - всичко е грешка на някого.

    Коментиран от #26

  • 4 мдаааа

    57 22 Отговор

    До коментар #1 от "За да научите истината четете":

    " Основи на комунизЪма " - тоже ...

    Коментиран от #20

  • 5 Утре

    107 105 Отговор
    Защо се публикуват такива пумии? Кой е Любомир Кисьов? Някакъв авторитет? Има публикации във фб как обикновените руснаци събират дарения, за да финансират освобождаването на братята християни, ама тук не ги виждам. Или пък да обясните, че англичаните са финансирали и помагали на турците през войната.

    Коментиран от #8, #15, #16, #17, #18, #19, #78

  • 6 Бамбука

    69 45 Отговор
    Всъщност, много факти се знаят, но се плаща да не се дискутират открито. Независимо от това, погледнете файтонните партийки - БСП, Въздух..те, ИТН и кой гласува за тях ?

    Коментиран от #108

  • 7 Мда

    111 53 Отговор
    Комунистите са ни учили само на угодната за Русия история.

    Коментиран от #52, #66

  • 8 Ха Ха

    80 19 Отговор

    До коментар #5 от "Утре":

    Публикации във фейсбук имало!?!?! Ти сериозен ли си?!
  • 9 Българка

    105 63 Отговор
    Крайно време е учебниците в тоя си вид да отпадна и да се напишат нови учебници. И в тях българската история да се изучава по-задълбочено. И българската история от Възраждането до днес да бъде "освободена" от руските окови.

    Коментиран от #27, #30, #41

  • 10 Аман от безродници

    71 69 Отговор
    Измекяр! А какви са гаранциите, че България щеше да остане в тези граници, ако решенията на Цариградската конференция се бяха приели? Самото предложение е за две автономни области. Защо ли? За да се заложа последващи противоречия на българи срещу българи. Той и Митхад паша това е чакал - общи училища със смесени паралелки, общи културни дружества и т. н. А като минат още десет години ще гониш....

    Коментиран от #33, #85

  • 11 филип ейджи

    51 41 Отговор
    защото едното клане е от башибозук, другото от редовна турска армия

    Коментиран от #112

  • 12 Обяснението е много просто

    80 71 Отговор
    Русофила няма капацитет да мисли.
    Той има 2 клетки да пази равновесие.

    Коментиран от #44

  • 13 БАРС

    67 70 Отговор
    ТОЯ НЕЩО НЕ Е ДОБРЕ ЯВНО ИЗПУЩА.ПСВ ГЕРМАНИЯ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА РОСИЯ А КОАЛИЦИЯ С ГЕРМАНИЯ КАК РАЗ БЪЛГАРИЯ .ЗНАЧИ И ТЯ Е ОБЯВИЛА ВОЙНА.ТОЯ ЗАЩО НЕ СИ УДАРИ ГЛАВАТА ТА ДА МУ ДОЙДЕ У НЕЯ ЧЕ ДАЖЕ И АЗ ДА БЯХ НА СТРАНАТА НА РУСИЯ СЪЩОТО ЩЯХ ДА НАПРАВЯ.ЗНАЧИ ТЕ СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА НАС А ПОСЛЕ НИЕ КИ ПЛЮЕМ И ИМ ОБЯВЯВАМЕ ВОЙНА.ПАРЕЗ ВТОРАТА СЪЩО.И ТЕ ТОГАВА ПАК ВЛЯЗОХА .СЕГА ПАК ГИ ПЛЮЕМ И НЕ СЕ ЗНАЕ МОЖЕ И ПАК ДА ВЛЯЗАТ.ДРУГО КОГАТО РАШКИТЕ ТРЪГВАТ ДА ОСВОБОЖДАВАТ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО ТО ТЕ ТРЪГВАТ СРЕЩУ МНОГО ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕН ВРАГ И ДВАПЪТИ ПОВЕЧЕ АРМИЯ.АНГЛИЧАНИТЕ СА ГИ ВЪОРЪЖИЛИ С НАЙМОДЕРНИТЕ НА ТО ВРЕМЕ ПУШКИ И ОРЪДИЯ АНГЛИЙСКО ПРОИЗВОДСТВО.И ТОГАВА АНГЛИЧАНИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ПОТИСКАНЕ НА СЛАВЯНИТЕ ЧРЕЗ ТУРЦИТЕ.ДРУГО СЕГА Е СЪЩАТА РАБОТА В УКРАИНА.ДАВАТ ОРЪЖИЕ А ИЗПОЛЗВАТ УКРИТЕПРОТИВ РУСИЯ.

    Коментиран от #59, #69

  • 14 То сме чакали

    83 79 Отговор
    500г., щели сме да се освободим след още 10. Дрън- дрън.. Грешката на руснаците е, че въобще са се захванали с това продажно племе. Достойнство никакво, само келепир ни е в главите. При нас винаги отгоре изплува най гнусното.

    Коментиран от #28, #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аман

    82 55 Отговор

    До коментар #5 от "Утре":

    "Защо се публикуват такива пумии?"

    Тази дума пумия означава, че миеш ПУМИ ли?
    Човекът е написал 100% истина. Всички тези неща са публикувани официално. Просто се дразни защо не са отразени в учебниците и защо не им е дадена гласност.
  • 19 Неудобни исторически факти

    60 40 Отговор

    До коментар #5 от "Утре":

    Абе другарю ти как си представяш вечно фалиралата руска империя да води война с благотворителни цели..в същата война окупират и присъединяват цял Кавказ до град Карс

    Коментиран от #31

  • 20 Авторът на книгата

    31 30 Отговор

    До коментар #4 от "мдаааа":

    Е Антикомунист и Русофоб, спокойно! И разкрива, че една от причините за Народностния ни Садомазохизъм е именно Руското интелектуално влияние, защото Руската интелигенция изгражда нашата Следосвобожденска, а тя не харесва народа си, и у някои възниква мисълта, че след като Освободителите са такива, то Българският народ не заслужават никакви грижа и отговорност! Особено силно се налага това след 44 - та, когато СССР става и "пример" за устройството на Нова (Противо)България!
  • 21 Млад русофил пита:

    45 24 Отговор
    Добре де, нали украинците са ни освободили? Защо тогава има толкова много турци в България?

    Коментиран от #24

  • 22 Няма

    50 40 Отговор

    До коментар #1 от "За да научите истината четете":

    От тази статия няма да научите Истината.
    Лъжата е преплетена почти еъв всяко изречение.
  • 23 Бг тъпунгер

    60 51 Отговор
    Само малоумник може да вярва, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават". И от това нещо, българина изпада в дълбоко унижение за столетия напред, защото руснака като чуе името „Болгария“, първото нещо , което изрича е: " а мы вас асвабаждали".
  • 24 А когато

    15 10 Отговор

    До коментар #21 от "Млад русофил пита:":

    Ни бе освободила Русия, защо не питахте за турците?
  • 25 Алфа херинга

    54 26 Отговор
    Значи, зад всички уж безразборно нахвърляни събития, прозира цялостната идея на автора. Ако сме си седяли тихо и кротко, пак сме щели да се освободим, защото с това са се били заели САЩ видиш ли. А лошите руснаци, освен че са искали да ни завалдеят, носят вина и за българските жертви от войната.

    Коментиран от #94

  • 26 Бай Яни.

    20 20 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Да отстъпва с бой и да прикрива отстъпващите цивилни. А не да бяга като плъх.
  • 27 Алфа херинга

    31 17 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Добре де, да се напише ама кой да я напише? Защото твойте демократ либерали сега съдят Иван Тренев, че бил написал книга за Левски, където има различни неща от налаганите досега. А той човекът, показва документи. На кой да вярваме?

    Коментиран от #58

  • 28 Ти си грешка,

    19 13 Отговор

    До коментар #14 от "То сме чакали":

    Русосифилистико! Само тук на Балканите и двата основни обществени лагера са компадорски и еничарски! Боже, пази България!
  • 29 !!!?

    41 31 Отговор
    Има и още една истина: Никой от нашите възрожденци, нито задграничния революционен комитет не е канил Русия да ни "освобождава" ! Напротив всичките ни пред и следосвобожденски възрожденци са заклеймявали опити за такава идея !
    В писмо на Васил Левски да Любен Каравелов в Букурещ: цитат "Дочувам байо Либене, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш у Булгарско ?
    !!!?

    Коментиран от #57, #72

  • 30 Яяяяя

    21 17 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Коя история, 700 години под робство, с останалото е в далечното минало

    Коментиран от #56

  • 31 Яяяяяя

    26 5 Отговор

    До коментар #19 от "Неудобни исторически факти":

    Да, образованието на територията е сведено до минимум, четейки коментариите, заслужаваме си съдбата
  • 32 Вълканов

    20 15 Отговор
    значи попщинакта щяля да ни освободи.Колкото ни "освободиха от Византия, докарвайки 12000 Византийски попа, които благодарение на цар Симеон травматизираха Българина, а Симеон и Петър избиха Аспарухоите последователи. Избиха прабългарския интелект и насадиха пригоденото към Византия християнство, избиваха и прогониха богомилите. И започнаха робствата, от коити неможем да се оттървем. Комунистите създадоха Патриаршията, на местото на екдархията, подчиненадуховно на Цариградската патриаршия.

    Коментиран от #43

  • 33 ха ха

    21 14 Отговор

    До коментар #10 от "Аман от безродници":

    Какво искаш да кажеш? Нали след асвабадителната война пак е разделена на две - Северна и Южна? После Съединението и чак след 30 години обявяваме Независимостта... Установяването на една държава винаги е процес. Виж Канада и Австралия за пример - още са доминиони. В Австралия дори имаше референдум за република, който републиканците позорно изгубиха. За Източна Албания няма да споменавам, щото там половината са същите шилета като нас в България...
  • 34 Морски

    22 8 Отговор
    Ти пък къв си ве?Любо Кисьов-фейсбукшматарок
  • 35 Вълканов

    16 6 Отговор
    Комунистите трябваше да реформират Българското християнство,изхвърляйки всички гръцки светии, мъченици, техните икони от църквата и оставяйки само Българските.Трябваше нашите попове да станат свещенници, ратувайки за Българското, а не славене на чужденците.
    Така че, църква изпълнена с гръцки идиотщини неможе да освободи Българина., щом и досега вместо Иисус никарат да казваме гръцкото Христос. Иисус) Йешуа, Възвестителя никога не е имал нещо общо с гърците. Разбрахте ли.
  • 36 гост

    27 20 Отговор

    До коментар #14 от "То сме чакали":

    Може да не са били 10 , ама най-много още 30-35 , през половината от които като автономна област ! След Първата световна Османската империя се разпада и всичките и европейски територии стават независими държави под английски , френски и австроунгарски протекторат !! Например Словения , Хърватска и Румъния са били Австроунгарски протекторат и това си личи и до сега , същото щеше да е с България ! То реално България е държава след обявяването на независимостта , чак 1908 г , преди това е била напълно окупирана руска губерния , заради което и пренебрегвана от Европа !!! Най-вероятно това и целта на Раша да избърза с войната , за да изпревари Европа да вземе Балканите , което обяснява и руския бяс от обявяването на независимост !! Раша е проклятието на България , което винаги е искало да я откъсне от Европа и да я направи губерния от крепостни !!

    Коментиран от #109

  • 37 БеГемот

    28 21 Отговор
    Въпрос на време е да се изучава правилната история ...а именно че САЩ са освободили България и никога не са хвърляли бомби над София ...

    Коментиран от #40

  • 38 !!!?

    11 10 Отговор
    На карта от 1714 година се вижда, че България съществува като наименование дори и в пределите на Османската империя. Това са годините когато се ражда Паисий Хилендарски, който в своята "История славянобългарска" (около 1762 г.) пише, че на север живеят руси и московци, т.е. дори по негово време сегашна Россия се е наричала все още Московия !!!?

    Коментиран от #67

  • 39 Мътнев

    21 15 Отговор
    Ако можеше да мислиш щеше да разбереш,че Русия не воюва срещу България,а срещу Централните сили.
  • 40 гост

    36 18 Отговор

    До коментар #37 от "БеГемот":

    То щото любимите ти руснаци не са бомбардирали Варна , само поради простата причина , че не са можели да стигнат до София , не за друго !! А и като гледам какво се случва на държавите освободени от САЩ , като Франция , Италия , Гърция и цялата Европа извън окупираната от миризливия Джугашвили , направо да ги съжалиш , къде по-зле са от България при българо съветската власт, нали ?? Само дето Гърция преди войната е била два пъти по-малка икономика от България , а сега ще я гоним още 20 години поне !!

    Коментиран от #42, #99

  • 41 и като

    12 14 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    излъжем децата си за историята какво ще спечелим? оп да верно ще се намажем на сащисаните говеда нали… аман от “умни” хора в тази българия
  • 42 БеГемот

    19 18 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Те руснаците не са ми никакви ,но когато една държава започне да изопачава историята си според политическата конюнктура и временният превес на една шепа психодесни отк.ачалки то значи не уважава сама себе си и е достойна за съжаление....

    Коментиран от #48, #60

  • 43 тук си много прав!!!

    12 11 Отговор

    До коментар #32 от "Вълканов":

    много малко хора знаят че мъченията на българския народ започва след избиването на богомилите !!! тази карма вече е към края си но едва ли ние ще сме живи да видим новото начало…
  • 44 е по добре са значи

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "Обяснението е много просто":

    от вас шекелофилите вие нямате и една гънка в мозъка си правите всичко което ви кажат краварите и се радвате на това… така че руофилите печелят в случая а ти никога няма да разбереш кое е тунел и кое е мост защото си много …..!!!
  • 45 безобразия

    18 2 Отговор
    Целта е българина да забрави историята си и народ без история не е вече и народ.
    Четете достоверни източници и отдайте почит на тези, които заслужават паметта ви и благодарността ви.
  • 46 Мъдрият

    27 14 Отговор
    А твойто, авторе, жонглиране с разни псевдо факти, пък е избирателно против Русия!

    Истината е, че без Руско-турската освободителна война - и досега щяхме да сме под турско робство!

    Освен това на много хора не им е ясна каква е причината за това Русия да освободи България от турското робство, затова ще я обясня:

    1. Главната и основна причина за нашето освобождение е император Алексадър II Николаевич

    Уникална личност, неслучайно наречен: Цар Освободител

    (И това не е зарад нас, а защото освобождава селяните в Русия от крепостничеството и приема много други реформи в полза на народа и на човека! )

    Алексадър II Николаевич обича България и по-точно българския народ - като братски православен народ.

    И той е посетен от бългаски духовник(не си спомням в момента името му) който му разказва за тежкото положение на българския народ под турското иго, за кланетата...

    И император Алексадър II Николаевич се изправя и казва с трепет: те са наши братя! Да отидем да ги освободим!

    И понеже той е човек, който държи на думата си - реализира това и на практика! Слава Богу!

    Бог да упокои душата му и да му дари Небесното Царство!

    Коментиран от #63

  • 47 Мъдрият

    24 7 Отговор
    Знаете ли, че в знак на благодарност към него, във всички храмове в Българската Православна Църква, на всяка Света Литургия се споменава за упокой името на нашия цар освободител Алексадър II Николаевич.

    Нещастието за България(и за Русия) е, че заради демократичните му реформи има хора които го мразят и постоянно се опитват да го убият, и през 1881г. император Алексадър II Николаевич е убит при атентат срещу него.

    И това е много лошо за България, защото синът му Александър III - не обича България и се обявява против съединението...

    (А ако беше жив пред 1885г. император Алексадър II Николаевич той никога не би се обявил против съединенито ни, а би го подкрепил с радост! ) Но така или иначе - в историята няма "ако"!

    А вие казвате Русия, не е правилно да се говори държавата това, държавата онова! Важни са управляващите хора в момента!

    Все едно да кажем България реши да приеме християнството - но това не е правилно, защото не го реши България, а Свети цар Борис, който тогава управляваше България!

    Така, че още веднъж да кажа: нека винаги се молим за упокой на душата на нашия цар Освободител - Алексадър II Николаевич!
    Бог да го прости и да му дари Небесното Царство! Амин!

    Коментиран от #55

  • 48 гост

    20 22 Отговор

    До коментар #42 от "БеГемот":

    Единственото изопачаване на историята е от мръсните шумкари и шефовете им в Кремъл , както и казва автора в статията , НИЩО добро и НИКОГА не е идвало в България от Раша , това е ИСТИНАТА и скоро няма да могат да я крият руските подлоги !!!
  • 49 Шахматист

    21 20 Отговор
    Лъжите, които са набивани в главите на българите, по времето на комунистическият режим, водят до трайно изкривяване на Истината и това, което действително се е случило. В противен случай, сега по-голямата част от обществото щеше да е наясно какво са мислели българските възрожденци и революционери за "Дядо Иван". Щяха да знаят, че Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов и кой ли още не, искрено са мразели русия и за нищо на света не са искали тя да ни "освобождава". Били са наясно, че нейната цел е съвсем друга, а именно окупиране на българските земи и заробване на българският народ. Само намесата на Великите сили, е предотвратила това да се случи. И след Освобождението, колкото и куриозно да се струва на заблудените от руската и комунистическата пропаганда, главен враг на България е била не Османската Империя, а именно Руската Империя. Неслучайно Стамболов води твърда политика спрямо русофилите, което му струва живота. И сега виждаме опити за подмяна на Историята, предизвикани от премахването на МОЧА. Но, "жалните вопли" на русофилстващите национални предатели останаха "глас в пустиня". Да се надяваме, че българският народ е поумнял и е разбрал, колко е пагубно за България обвързването под какнато и да е форма с русия.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 007

    21 10 Отговор
    Историята ни е писана от съветските " историци" Затова и започва 681 сякаш преди това не е имало нищо. Пак от тях са скрити всички гадости и предателства на рассия а след това на сесесере срещу обединението на българите в силна и независима България!!! Време е да напишем истинската си история и да изхвърлим рашибозука!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дааааааам

    11 3 Отговор
    Афтуря разказва историята, както дяволът чете Евангелието. Преди време писах тук за Старозагорското клане, но ме изтриха светкавично. Сега не бих си направил труда.
  • 54 След Кримската война

    17 2 Отговор
    руснаците разбират, че не могат да превземат Проливите по море въпреки разгрома на турския флот от Нахимов в Синопското сражение и затова тръгват по суша да ни "освободят" и да превземат Цариград. Спира ги английския флот разположен в Босфора. Иначе щяха да демилитаризират и деосманизират Истанбул.
  • 55 Не толкова мъдрият

    13 5 Отговор

    До коментар #47 от "Мъдрият":

    Нали знаеш, че същият този 1828-29 свобождава Гърция и изтегляйки се “освобождава” Черноморието от Българите, живеещи там, превръщайки ги в “Бесарабски”. Слава… трижди.

    Коментиран от #62, #75

  • 56 Батка,

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Яяяяя":

    обзалагам се, че не пишеш от България, а сигурно я от Щатите, я от Англия....
  • 57 !!!?

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    Само да се допълня. Малко сезал и висок, здрав клон ши ма спасят от двата ми врага, скрити в мене. Много са измъчвам да взимам страна на някой от тях. Затова реших да ги накажа и ми трябва тоз сезал!!!?
  • 58 Хи Хи Хи

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Алфа херинга":

    А стига бре.. ти верно ли го имаш това масонче за историк ??? Айде молим, да бъдем малко посериозни, а!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Да ти кажа..

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "БеГемот":

    Почти съм съгласен с теб но.. махалото на времето не стои на едно място. Мина времето на психо-левите откачалки, сега е времето на психо десните. Да видим..
  • 61 ДА БЛАГОДАРИМ ,

    8 8 Отговор
    ЗА ТОВА ПОДОБАВАЩО НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ И МЕКЕРЕТАТА НАШИ НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ РУСКИ РОБИ - тоест русофили!!!
  • 62 Мъдрият

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Не толкова мъдрият":

    Нещо се бъркаш - не е той!

    Александър II Николаевич е управлявал Русия от 1855г. до 1881г. (роден е 1818г)

    Така, че тогава 1828-29г - е бил на 10-11г. и не е управлявал естествено!)))
  • 63 Хи Хи Хи

    3 6 Отговор

    До коментар #46 от "Мъдрият":

    Торба с вълна е по-умна от теб. Времето на хората като теб , сдето обикаляха селските сборове и вечеринки и разказваха приказки от 1001 нощ отдаван, ма много отдавна мина. Ма ти се пробвай де.. лошо нема
  • 64 Да ти кажа..

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Абе, юнак,":

    Не му се връзвй на момчето. Не го ли виждаш, че си е повредено от малко..
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 И да ме трият,

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мда":

    и да не ме трият - все тая, истината не се променя! Отново ще го кажа - прав си, човек, но само погледни повечето от мненията в този сайт, както и нацвъканите минуси в много " неудобни" коментари!

    Коментиран от #68

  • 67 хммм,

    9 7 Отговор

    До коментар #38 от "!!!?":

    Много си прав и Паисий в своята "Исторїѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народѣ и ѡ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битїа болгарскаѧ" споменава неведнъж московити и руси, отличавайки ги като различни народи. Правилно отбелязваш, че сегашна Россия се е наричала Московия, но не знам съзнателно или поради недостатъчна информираност спестяваш фактите от къде всъщност московитите, както ги нарича Паисий, по късно придобиват названието Руси. Всъщност първите нарекли се "руси" са населението на територията на днешна северна Украйна. Държавното обединение там е създадено от Шамбат (Кий), който е по малкия брат на Кроват (Кубрат), владетеля на Стара Велика България. Едва след като московитите завладяват тяхната територия си присвояват и названието "руси".

    Коментиран от #71, #103

  • 68 'Кво ти пука!

    7 9 Отговор

    До коментар #66 от "И да ме трият,":

    Аз изобщо пък на гледам нито плюсове, нито минуси. Даже е имало случаи на по късен етап сам да си сложа минус, да се кефят копейковците, дето имат мозък 2 гр. по малко от кокошка (ако не знаеш, кокошката има мозък 2 гр.).
  • 69 Ей кукумицин

    8 12 Отговор

    До коментар #13 от "БАРС":

    Прадядо ми е воювал в ПСВ срещу руснаците лично после е бил 2 г пленник в Испания и Франция.Участвал е в 3 войни.Дядо ми е участвал в окупационните воиски в Македония заедно с немците ,казваше че за всичко си плащали и не били лоши ,а след това стещу тях до Първата фаза.А баба разказваше дойдоха руснаците радваха се на децата и ги напълниха с въшки гладни мръсни .

    Коментиран от #76

  • 70 хахаха

    12 8 Отговор
    -за клането в Стара Загора знаят ВСИЧКИ българи, учили прилежно история в училище...
    -повърхностното познаване на историята от въпросния писач личи ярко. Всичките споразумения са предварителни, защото РИ иска да получи ПОДКРЕПА от другите велики сили в предстящата война с ОИ...когато РИ стига Цариград, Британия заплашва да се включи във войната на страната на ОИ...при това положение Сан- Стефанския мирен договор е бил обречен
    -никой не е крил факта, че РИ воюва срещу ЦБ през първата световна война...очевидно писачът не знае ккви съюзи са съществували тогава...учудващото е, че ЦБ приема страната на съюз, в който участва довчерашния поробител

    Коментиран от #81

  • 71 !!!?

    8 11 Отговор

    До коментар #67 от "хммм,":

    Московията не е била никога "русь", а името Россия издава некадърна реплика на Киевска Русь, която по това време е под вековното робство на московците,...същата съдба на България ! Тази История колкото и да се мъчи кремълската пропаганда е мъртво родено отроче !!!?

    Коментиран от #74

  • 72 хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    докога ще цитирате тая партенка, измислена преди 20-тина години?
  • 73 Счетоводител

    8 8 Отговор
    Прочетете малко от дописките към вестници на Ботев в периода ( 1874-1875) му преди за влезе в БГ и загине на връх Вола. Още тогава Сърбия и Русия се стремят да изтласкат българите или да българите от Македония и западните покрайнини. Освен това през 1875 г., че ако тази политика продължи в следващите пет години, с Македония е свършено. Сами си вадете изводите. Освен това имам чувството, че интелигенцията от революционери е умишлено елиминирана и тогава се в случило освобождението ни през 1878 в тази война, с останалите правилни хора и както казват "восточно" ориентирани.
  • 74 хммм,

    5 8 Отговор

    До коментар #71 от "!!!?":

    А аз какво казвам? Московията си е била московия, а руси са друг народ. След като ги окупират си присвояват и името им. С него се фукат (не знам дали тая дума не произлиза от fack) и до днес.
  • 75 Ъхъ

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Не толкова мъдрият":

    кой същия този? Александър Втори е на 10 години през 1829 година и не е император....
  • 76 ПРИВЕТ ТЪПАНЧЕВ

    6 4 Отговор

    До коментар #69 от "Ей кукумицин":

    ЗНАЕШ ЛИ ОТ ПИСАНЕТО ТИ РАЗБРАХ ЧЕ НЯКОЙ ОТ РОДНИНИ ТИ ТЕ Е ИМАЛ ПУ-- ВЪШКИ А ПОСЛЕ РАШКИТЕ ВИНОВНИ.НУ ЯВНО БАБА ТИ СИ ХЪРЕСАЛА НЯКОГО ОТ РАШЕН СОЛДАТЕН.
  • 77 Историята не е наука, в нея няма точност

    15 2 Отговор
    Историята е нещо като наука, но не е истинска наука. Защото в истинските науки има закони и точни правила. А тук за точност изобщо не може да става дума. Всъщност "науката история" е девойка, която постоянно отдава снагата си на завоевателя. Сега историята е една, утре е друга. Възрожденските писатели твърдят в своите произведения, че Русия е нашата освободителка, а османлиите са нашите поробители. Сега ни внушават обратното. Не вярвам на бръщолевенията (научните изследвания) на нито един историк. На децата в училище в момента на практика не им дават да четат "Под игото" в пълен обем. Защо ли? Ами да вземем поне само думите на Мунчо, който постоянно повтаря: “Руссиян жъ тъ заколи”, "Руссиан ждъ та заколли и тебе!". Как ви се струва в днешната геополитическа обстановка, в час по литература да прозвучи: "Руснакът ще дойде и ще ви заколи". Разбира се, такова нещо няма и не бива да се чува. Сакън, пази Боже! Како шъ кажат амириканцити, ма, кът чуят тйез приказки?
    Смени се властта, посрещнахме с хляб и сол новите завоеватели и юруш... да пренаписваме учебниците по история и българска литература. "Добре дошли, скъпи партньори, какво ще заповядате? Ние на тези руснаци ще им таковаме ...." И така, тази история постоянно се повтаря след известно време пак и пак. Все с нови господари и за всеки от тях - нова история. Убавина, та дрънка!
  • 78 Защото???

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Утре":

    Защото вярваш в дядо мраз!
    Лекарства няма, за твоята диагноза!
  • 79 уйко калеко

    8 3 Отговор
    аФтора знае българската история АМА Я ЧЕТЕ КАКТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО.Явно е от новите лизачи на западни зад--ци.Твърдението му ,че без АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ПАК ЩЯЛО ДА ПОЛУЧИМ НЕЗАВИСИМОСТ Е ТВЪРДЕ СПОРНО..аФтора споменава и ПСВ като набляга на факта,чя руски войски навлизат в ДОБРУДЖА и дори две дивизии руснаците пращат в МАКЕДОНИЯ и накрая продължава ,,И ОЩЕ И ОЩЕ ..,,А защо аФтора премълчава,факта,че по това време (ПСВ) РУСИЯ и БЪЛГАРИЯ СА ПРОТИВНИЦИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ ХВЪРЛЯТ СТРАНАТА НИ В ОБЯТИЯТА НА ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ ЗНАЕМ ,ЧЕ ТОВА ВОДИ ДО НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И ОКОНЧАТЕЛНО СБОГУВАНЕ С МЕЧТАТА БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС ДА ЖИВЕЕ В ЕДНА ПО ГОЛЯМА ДЪРЖАВА.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ПРИПОМНЯНЕ

    11 10 Отговор

    До коментар #70 от "хахаха":

    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и освобождават Созопол и редица градове, а по-късно превземат дори и гр. ОДРИН, но.... „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства, изоставените Българи от одринско бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторите, както и предводителят на въстанието кап. Г. Мамарчев са арестувани от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...? Русия и ОИ (Турция) винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!

    Коментиран от #82, #89

  • 82 уйко калеко

    10 4 Отговор

    До коментар #81 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    ВСИЧКО ВИ Е ВЯРНО,ОСВЕН ЕДНО.ОДРИН Е ПРЕВЗЕТ ОТ РУСКИ ВОЙСКИ,ЕСТЕСТВЕНО СА УЧАСТВАЛИ И БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #95

  • 83 Четете бре

    16 6 Отговор
    "Защо не учим за това? А учим само за Батак където загиналите са в пъти по-малко!"
    Защото клането в Стара Загора е извършено от Сюлейман - Френски евреин Соломон, приел турската вяра!
  • 84 Проблем на гУсина

    13 3 Отговор
    Като средностатистически гражданин учил по Тошово време всички тези събития съм ги учил и са ми известни.Годината 1772-ра е пълна глупост. През 1916г. се бием с 5 пъти повече румънци отколкото руснаци. На Македонския фронт се бием с две руски бригади,а не дивизии.След революцията от 1917г. руснаците отказват да се бият и бригадите са разформировани. За Екзархията е прав - с прибързаното и неподготвено Априлско въстание само даваме ненужен курбан и то опровергава фантазиите на всички революционери ми,че сами можем да катурнем империята.Това,че днес растат функционални неграмотници си е проблем на гусина Кисьова.

    Коментиран от #91

  • 85 Амиии то по същество

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Аман от безродници":

    Амиии то по същество Митхат паша иска същото за което се бори и Левски,т.е. равенство и мирно съжителство на турци и българи. Митхат,Раковски и Левски са масони.
  • 86 Днешните политкореткници

    16 4 Отговор
    Аааа... чували,чували сме за Старозагорското клане.Чували сме и ,че Сюлейман паша е евреин и,че старозагорските евреи са посочвали кого турците да колят.Затова после всичките са избягали в Турция. Това днешните политкоректно не смеят да си го помислвт,камо ли да го напишат.
  • 87 Стига бе

    15 8 Отговор
    Знаех си аз, че американците са ни освободили от турско робство.
    Това го затвърждават пишман историци и манипулатори като тоя, които с историята си служат с изрази като- "може би, ако не беше, Личното ми мнение е.." ...смЕх, голям.

    На всичкото отгоре турците в Старозорското клане избиват 15000 българи, обаче излиза, че те са жертва на руснаците - уникално - тоя кърти мивки до арматура - от тъпотия се чудиш - да се смееш ли, да плачеш ли, двете ли в едно да съчетаеш…
  • 88 За соц периода

    6 2 Отговор
    Също недоизказани истини, приета конституция и тълкувана история с гласовете на бсп, затова е така
  • 89 МАНИПУЛАЦИЯ

    12 2 Отговор

    До коментар #81 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    кап. Г. Мамарчев е офицер в РУСКАТА армия.
    ЗАЩО това си го спестил?

    Коментиран от #97

  • 90 Коректен

    5 11 Отговор
    Защото родителите ни, ние и децата ни учихме фалшива история, написана от чебурашките.
  • 91 Коректен

    6 9 Отговор

    До коментар #84 от "Проблем на гУсина":

    Проблемът ти е, че си учил фалшива история и си толкова заблуден, че не го осъзнаваш. Твоите поробители ти откраднаха архивите заедно със златото, за да не разбереш истината какви "братя" са ти.
  • 92 И досега

    12 3 Отговор
    Че има премълчавани събития има, но не точно тези посочени от автора. В академичните учебници от Тошово време ги има. Сегашните учебници са в пъти по-проскубани.Допуснати са и фактологически грешки ,като нищо не говорещата 1772 г. ,както и броя на руските сили в Македония. И досега се потулва,че при Одрин Калоян е изтребил тамплиери,че Търново е предадено от евреи,че българският таен революционен комитет е основан от масони,че Левски обикаля с масонски пари, че в изгарянето на Стара Загора активно участват местните евреи...
  • 93 Четете малко повече

    2 0 Отговор
    Не съм учуден - история славяно-българская е написана (преписана от Атонските архиви) едва през 1760 г.!?
  • 94 Жорката

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа херинга":

    Още малко и ще се окаже , че Винету и Кромуел са ни освобождавали и са герой за БГ историята. Пасито започна и намери бедни , но вече по- богати хора да му пригласят. А най-смешното е нароилите се любители на банани и аЙфони със западни автомобили, събуващи си мараронките преди да се качат в колите си!
    Още 2-3 години и сбогом на територията. Многоцветниците ще си правят коментари и паради!
  • 95 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #82 от "уйко калеко":

    Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в СУ, няма да се оправим ....това е тъжната истина!

    Коментиран от #98

  • 96 голям праз

    3 2 Отговор
    келеш....перерунгев бяло дупе ,баш кьосе алтъни вади серсемина....
  • 97 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #89 от "МАНИПУЛАЦИЯ":

    Да, така е! Интересна е ролята на кап. Мамарчев във въстанието към което се присъединява точно преди потушаването му…, че близо 100 войводи от въстанието са пратени на заточение в Сибир, а други в Диарбекир, а той - освободен...Ролята му в предателството на "Велчовата завера" също е много съмнителна, тъй като всички съзаклятници са избити или обесени, а той „заточен“ на о. Самос, който е собственост на Богориди, а управител е Кръстевич, българи от родния му Котел?.... Русия и ОИ (Турция) винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 98 Не/нимой!

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нимой! 90% са шорошняци.
  • 99 Мммм да...

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Да руснаците са бомбардирали Варна в същата война в която съюзниците им англи и френци бомбардираха българските тогава градове Дедеагач,Порто Лагос,Кавала,Дойран и Битоля. Българските войски предварително опразват и не защитават Дойран и Битоля, но Дойран е унищожен изцялo, а Битоля е полуразрушен.

    Коментиран от #102

  • 100 Арманец

    6 3 Отговор
    Да , ние получихме независимост от Султана и Европа .

    Коментиран от #106

  • 101 Хайрсъзина

    8 0 Отговор
    Добавям. Колко нашенци знаят за въстанието в 1850г. в севрозападна България.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Анджо

    8 4 Отговор

    До коментар #67 от "хммм,":

    Да ама ти натискат яко минуси тия неграмотници. Знаеш ли , че Москва е създадена пак от Българите и много други столици в Европа но , това се крие и от запада и от проклетите славяни руски.
    Има историци, примерно като досент Вачкова, намерете и ще видите колко история се крие от Българите и как я фалшифицират. Тая статия мислите ли , че е толкова пълна с лъжи, за мене си е пълната истина. Продължава да ни е страх от тези проклети руснаци които даже крадът и името си.

    Коментиран от #104

  • 104 хммм,

    2 2 Отговор

    До коментар #103 от "Анджо":

    Мен минуси и плюсове изобщо не ме вълнуват, никъде не слагам и даже никога ги гледам. Когато коментирам изразявам свое мнение и никой не е длъжен да го възприема, а този който има глава на раменете си да мисли. Запознат съм не само с мненията на директорката на Историческия музей в гр. Перущица доц. Веселина Вачкова, ни и с други съвременни историци и изследователи на реалната история, а не на политическите фалшификати натрапени ни от чужденци и още преподавани в учебните ни заведения. Такива мога да изброявам много, но няма да стигне мястото и ще посоча само част от тези, творби на които могат да се открият в интернет със свободен достъп. Паисий Хилендарски, Спиридон Габровски, Поп Йовчо от Трявна, Г. С. Раковски, Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Асен Чилингиров, Петър Георгиев и много други. Също откъси и цитати на много от известните антични гръцки, римски, сирийски, арменски и други автори, като Херодот, Страбон, Тукидид, Йоан Малала, Йоан Цеца, Йоа̀н Никиу̀ски, Мовсес Хоренаци... От посочени от тях исторически извори от антични автори и ключови моменти съм стигнал и до много други наши и чужди автори на исторически сведения издадени наразлични езици, като предпочитам тази до XIX век, макар и оскъдната информация която е доживяла до наше време по чудо въпреки чудовищните многобройни кампании по унищожение и изнасяне в други държави, като до част от запазените в чужбина и днес нямаме свободен достъп.
  • 105 Галя от ПосолствоТО

    10 4 Отговор
    Да си дойдем на думата, свободни сте благодарение на нас. Сега дарявайте на зеления, че ние свършихме парите.
  • 106 хах!

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "Арманец":

    И един малък геноцид покрай другото. Пет милиона златни рубли и 120 хил Манлихер на Кемал Мустафа за извършване на геноцида.
  • 107 Марк Тулии Цицерон

    11 3 Отговор
    Авторът случайно ли пропуска да спомене командира на турците сюлейман паша които всъщност е етническия евреин соломон леви. Геноцида в Ст. ЗАГОРА Е ЗАПОВЯДАН ОТ НЕГО.
  • 108 Бамбукин

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бамбука":

    То и кире и на спецов гаджето са от тези партии та и другите
  • 109 В грешка си

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Ни е никога не сме влизали в сметките на западните имперски държави .
  • 110 Ако Левски беше с ботуши...

    6 3 Отговор
    "Личното ми мнение е, че ако не беше Априлското въстание, Екзархията щеше да доведе до независима България в тия граници."
    А мойто лично мнение е, че ако майка ти беше мъжка, едва ли щеше да те има за да лееш антибългарските си излияния..
  • 111 Изобщо

    8 1 Отговор
    Не им пука на ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ,КАКВА НИ Е ИСТОРИЯТА,САМО ЗНАМ,ЧЕ ТЕ НИ МРАЗЯТ И УБИВАТ!НЕ ПУТИН СЕРСЕМИ ДЕГРАДИРАЛИ!!!
  • 112 Хохохо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "филип ейджи":

    Значи клането от редовна турска армия е по хуманно така ли?
  • 113 Българин

    3 1 Отговор
    Любчо ,с твоето,, ако" априлското го нямаше ,то Руснаците не биха имали повод да ни освободят,майка ти и баща ти не биха били комунисти и доносници в дс,а ти щеше да си с чалма и женати с шалвари.
  • 114 Койчо

    0 1 Отговор
    Аргументите "щеше" не са исторически, само аргументите "беше". Да се оплаква в паралелната реалност Любчо Искариотски.