Last news in Fakti

30 Декември, 2023 16:00 1 120 38

Създаването на редовно правителство и промените в Конституцията белязаха политическата 2023 г.

  • министерски съвет-
  • конституция-
  • съдебна власт-
  • българия

Нерешените проблеми

Създаването на редовно правителство и промените в Конституцията белязаха политическата 2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Създаването на редовно правителство и промените в Конституцията белязаха политическата 2023 г., според експерти. Най-важните събития от изминалата година, проблемите, които остават нерешени, и промяната в доверието в политическата система, коментираха за БТА Димитър Ганев от агенция "Тренд" и Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан".

Събитията на 2023 г.

В международен план войната в Газа и навлизането на изкуствения интелект в живота ни ще бъдат събитията, които ще маркират 2023 г., според Димитър Ганев. По думите му на българска почва създаването на редовно правителство е събитието на годината и то не само защото има такова, а защото зад това стоят много важни процеси, които се развиваха с години. Той смята, че политическата криза, която започна през 2021 г. изглежда поне временно решена.

Разделението „статукво-промяна“, което напълно определяше политическия ни живот в продължение на три години е вече погребано, коментира Ганев и добави, че през 2023 г. е налице ново разделение, около което се групираха основните политически играчи – то е по линия на евроатлантизма. Благодарение на него стана възможно партии, които допреди година се припознаваха като основни опоненти, днес да са в общо управление, смята политологът. Той отбеляза, че през тази година институционалният център на българската политика се е променил. Ако в предишното десетилетие, в което доминираше ГЕРБ, Министерски съвет беше този, който задаваше тона, то между 2021 и 2023 г. това беше президентът, а от средата на тази година без съмнение това е парламентът, обясни Ганев.

Събитието, което определя годината, е войната в Украйна. Ако говорим за България, това е главното събитие, което определя и формулата на властта в страната, смята Първан Симеонов. По думите му събитието, което е най-важно във вътрешнополитически план, са промените в Конституцията по простата причина, че съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов се опита да прокара такива промени преди няколко години и няколко години по-късно успя. Според Симеонов войната е довела до това, че може да се състави някакво прозападно мнозинство, което да прокара тези промени в Конституцията.

Той припомни за проучване на "Галъп интернешънъл болкан" по темата от лятото. Няма въодушевление, нямаше и огромен обществен интерес към това, каза той. Според него по-големият проблем е друг – няма много голямо доверие в тази власт. След като няма много голямо доверие в една власт, то тя няма кой знае каква легитимност да прави такива промени, посочи Симеонов, но отбеляза, че по-легитимна формула може би нямаше и как да се намери, защото тя събра на едно място статукво и промяна. Статукво и промяна толкова еднакво заизглеждаха, че няма да са малко хората в България, които ще започнат да си мислят за нещо трето и да се оглеждат за генерална алтернатива на всичко, което се случва, коментира Симеонов.

Нерешените проблеми

Войната в Газа и тази в Украйна не се решиха през тази година. Имаме обаче достатъчно индикации, че през 2024 г. шансът военните действия да приключат и на двете места е сериозен, смята Димитър Ганев. Според него това ще доведе до нова политическа ситуация както в света, така и у нас. Най-важният проблем, който управлението в България трябва да реши, е да се намери ефективен механизъм за взимане на решения между партньорите в управлението, каза Ганев. По думите му липсата на такъв механизъм създава непрекъснато напрежение и скандали между управляващите партии, което ерозира доверието в кабинета. Най-голямото непосредствено предизвикателство пред управляващото мнозинство в началото на следващата година ще е осъществяването на ротацията. Какви ще са кадровите промени, ще има ли реформиране на приоритетите и програмата, ще се реши ли какъв ще е животът на това мнозинство, това са все въпроси, на които отговорите са все още неясни и изглеждат трудни, коментира Ганев.

Трябва да видим какво ще стане с Шенген, с еврозоната, с горивата и дерогацията, посочи Първан Симеонов. Той смята, че понеже се ползва с подкрепата на западните партньори, в един момент правителството може би ще има някой подарък от тях, който да го стабилизира допълнително. По темата за Шенген, Симеонов отбеляза, че ще наблюдаваме развитието.

Доверието в политическата система

Доверието в политическата ни система не се промени сериозно през тази година. Нивата преди съставянето на редовния кабинет и след него си остават ниски, каза Димитър Ганев. Според него това само по себе си не е добра новина за управлението, защото традиционно всяко ново правителство успява да презареди доверието в политическата система. Не това беше случаят с този кабинет. Това се дължи най-вече на факта, че никой не беше доволен от тази сглобка - нито електоратът на ГЕРБ, нито този на "Продължаваме промяната - Демократична България", да не говорим и за симпатизантите на партиите от опозицията, коментира Ганев. Той посочи, че ниското доверие в правителството и парламента е един от големите проблеми за това управление. Една от целите на ротацията и новия кабинет трябва да е да покажат един нов стил и облик, който да успее да повиши доверието, смята той.

За съжаление, няма много хубави новини, коментира Първан Симеонов, попитан как се е променило доверието в политическата система през тази година. Той отбеляза, че изборната активност е много ниска, както и доверието в изборите. Той посочи, че в екзитпол на много места някои хора са скрили как са гласували, което означава, че не се чувстват много свободни. Когато става дума за истината, за свободата и за доверието в системата, за което аз говоря, значи става дума за самата демокрация, каза Симеонов. Имам чувството, че политическата криза, в която живяхме последните няколко години, е преминала в криза на демокрацията, коментира още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    9 1 Отговор
    " редовно правителство " от нередовни личности
  • 2 Майна

    5 3 Отговор
    2023 г. България с ,,неизбраното,,( ала-бала) през Радев правителство бе белязана за окончателно превземане от ционизма.
    Вярвам , че 2024 ще си я върнем ( под историческия ход на световната ,,арена,,)
    Весело посрещане!

    Коментиран от #5

  • 3 Налудник

    5 1 Отговор
    Екстра. Кога идват тарамбуките?
  • 4 Българка

    4 6 Отговор
    Определено геополитическото позициониране и евроатлантизма на България са важни. Но също толкова важни са вътрешнополитическите проблеми. И най-важният еборбата с корупцията. А това определено е свързано с това двойно намагнитеният Д.Пеевски да не е на първи ред в НС, а на обвиняемата скамейка в български съд. Същото важи за сикаджийската мутра Б.Борисов и ортаците на двете корумпета.
    Нищо не е забравено, никой не е забравен. И дай боже 2024 г. да донесе СПРАВЕДЛИВ МИР, за да може най-сетне да започне и освобождаване на превзетата от Кремъл и мафията България

    Коментиран от #12

  • 5 мддаа

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    За да си я върнем.. трябва да изпъдим главният ционист - шеф кРадев!
  • 6 Майна

    12 1 Отговор
    През 2024 г. ви призовавам:
    Неподчинение на антинародната политика!
    Правителството са - ,,Слуги на народа,,
    Не да ми се изживяват като диктатори!
    Не си мълчете ,българи!
    ,,Свободата не е подарък,,
  • 7 Майна

    7 2 Отговор
    Руските имат Путин.
    Ние нямаме такъв родолюбец
    Радев ги доведе
    Всичките
    Включително и Денков!
    Направи го министър на Просветата..
    Не знаел..
    Не можел..
    Сериозно?!
    Не бъдете наивници..
    Няма ,,незнаещ,, пентагонския кадър.
  • 8 дали някога ще се оправим?

    5 1 Отговор
    много добре сте го написали “белязаха” защото това наистина е един черен белег в българската история за жалост на изтормозения ни народ

    Коментиран от #9

  • 9 Майна

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "дали някога ще се оправим?":

    Какво значи да се ,,оправим,,
    Ти чакаш ли да ти ,,оправят,, къщата..?
    Ами стягайте се..
    Действеност и съпротива.
  • 10 Майна

    7 1 Отговор
    Ако някой домоуправител ви влезне в апартамента ви и ви нарежда как да живеете, какво да правите, да ви наложи неправомерни данъци ,необосновани и заради съседите ви ( от другата улица) или ви налага да ги приемете в жилището си и да плащате и заради тях ,без да ви поиска мнението - Ще го приемете ли?
    Тези ,,отгоре,, са един вид ДОМОУПРАВИТЕЛИ!
    Всички вие сте собственици на България!
    Докога ще търпите такъв ,, ДОМОУПРАВИТЕЛ,,
  • 11 Медиите мълчат! Информационна мъгла!

    3 7 Отговор
    Никой не говори нищо за руската телевизия "Россия1"
    Кой ги пусна в България при Волгин въпреки европейските санкции!
  • 12 Майна

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Не си изобщо в час..
    Ела да видиш какво става в Германия.
    Гражданите са против подкрепата на войната в Окраина.
    Германците разбират, че истинско сътрудничество е имало с Русия и призовават за това.
    Дтачки- поголовно..
    Шолц гледа като мишка..
    Чуде се къде да се скрие..
    Приказките ти дрънчат на ,,кухо,,
    Това е истината

    Коментиран от #13

  • 13 Българка

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    Стига с изрожденски и пропутинови опорки! Върви...при ника си

    Коментиран от #27

  • 14 Майна

    5 2 Отговор
    Една която се пише ,,българка,, е някоя сиромашка душа, която до последно ще пише спуснати опорки за нищожни ,,ц,ентове,, , кво ли не принудиха хората - да забравят Божието слово..
    Съжалявам я ,нещастницата, явно не знае какъв грях си взима..
  • 15 Редовна мафия на козяк

    4 2 Отговор
    Галя от Козяк направи сглобката
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мафия

    5 0 Отговор
    Галя от Козяк направи сглобката на мафията
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами да

    4 1 Отговор
    Всичко е фалшиво в България! И властта е нелегитимна и народът - прост! Затова сме и бедни! И през 2023г. се очерта да е за дълго!
  • 21 дядото

    4 0 Отговор
    не.политическата 2023 год. бе белязана,не,по с р а н а,от подписаното споразумение с австрия за полу шенген.такова предателство към народ и държава новата ни история не помни.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ехххххх

    4 0 Отговор
    Продажници мръсни.И майките си ще продадете по заповед от Европа и Козяк.Ще ни наводните с талибани.Ще започнат изнасилвания,убийства.Ще ни унищожат децата.Който гласува за сглобкаджиите да му ........................
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 !!!?

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Рецептата за тебе е сезал, и висок, здрав клон, да те издържи и ша са упрайш. Вервай ми. На сички болежки ша ти помага.
  • 28 Какво все едно и също

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    грачиш? Да не би от психо диспансера да не те пускат? Заключват ли те? Качи се на покрива и скачай. Няма начин да не успееш.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Най голямото политическо събите у нас през 2023 год. е приемането на хиляди мигранти от Сирия и Афганистан у нас от австрийските фашисти.
  • 33 ГОСТ

    4 0 Отговор
    Най долното се получи в тази година. Прегърнаха ха се чегуртаджии и чегъртани плюс свинята която драпа за начело на една антиконстациона партия на етническа основа. Че там има менти магнитски не ги легитимира основния им лекторат е етнически. Тая партия се е доказала че действа подмолно единия път с БСП след това с герп и сега с герп пп-дб. След като изберателя не гласува и процента на гласували пада ще ни налагат разни менти и прасета.
  • 34 Пиш Ман

    3 0 Отговор
    А подаръкъг от редовното правителство за българите са 6000 нови сънародници. Честито!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 2023год Мафията и ДС Ченгетата напълно

    2 0 Отговор
    Овладяха държавата Прасетата командват Фермата(Правителството)!!! Обедня още Българакия народ Продажниците Подаряват Народната собственост, Свине се ровят в Конституцията!! Година на Свинете!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 с гнили

    0 0 Отговор
    С Гнили Дъски Бърака не се прави!