Last news in Fakti

8 Март, 2024 15:14 6 429 34

Какво пишат германски медии за сътресенията в България

  • бойко борисов-
  • германия-
  • българия-
  • медии-
  • пп-дб-
  • герб-
  • мария габриел-
  • избори-
  • предсрочни избори

Изправена ли е България отново пред предсрочни избори?

Какво пишат германски медии за сътресенията в България - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще се развие ли всичко според плана?" - този въпрос задава германската агенция ДПА в кореспонденция от София за сътресенията покрай правителствената ротация. Агенцията отбелязва, че "прозападното правителство на България" е възникнало миналата година след "тежки разговори".

България отново е под пара

"Изправена ли е България отново пред предсрочни избори?" - въпросително изречение четем и в кореспонденцията на Зилке Хане за германската обществена медия АРД. Според нея ротацията в София е заплашена от провал.

"Българската вътрешна политика отново е под пара", пише германската журналистка и припомня, че за по-малко от три години в България са се провели пет парламентарни вота, а скоро отново може да има нови избори. Авторката цитира съответното предупреждение на Бойко Борисов и обяснява защо в София официално няма коалиция, а просто едно рехаво споразумение, което агенция ДПА на свой ред нарича "джентълменско споразумение".

Какво става в България, след като "премиерът на реформаторските партии" Николай Денков подаде оставка - за отговор на този въпрос журналистката от АРД е потърсила политолога от Софийския университет Борис Попиванов. "Цари хаос, абсолютен хаос. Всички твърдят, че предварително не са били направени никакви договорки. Тоест, в момента всичко е възможно", казва Попиванов.

По-нататък в кореспонденцията става дума за насрещните изисквания, с които се обсипват партиите в управляващата конструкция. "Нужни са ни определени ангажименти в областта на правосъдието. Същото важи и за държавните регулатори. Длъжни сме още да се споразумеем как занапред единно ще поддържаме мнозинството си", казва Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Заплахата на Бойко Борисов, че България отива на нови избори, Христо Иванов посреща по-скоро с усмивка, защото явно не взима Борисов на сериозно, отбелязва германската журналистка и го цитира с думите: "Мисля, че реакцията на господин Борисов беше по-скоро емоционална. Не му е за пръв път. Затова не бих придавал особена тежест на подобни изявления".

По-нататък кореспондентката на АРД обяснява накратко какви са възможните следващи политически стъпки в София и защо най-късно до началото на април трябва да има яснота за евентуалните избори 2 в 1.

Умора от политиката

"Какво ще става нататък, зависи и от най-големия критик на правителството - президента Румен Радев", отбелязва Зилке Хане и добавя, че след консултациите президентът може в произволен момент да възложи съставянето на правителство. "Радев, който бива смятан за симпатизант на Путин, навремето използваше тези времеви отрязъци, за да провежда собствена политика посредством назначаваните от него служебни кабинети", коментира германската журналистка. Тя смята, че сред успехите на сегашното правителство е именно орязването на тези президентски правомощия.

В кореспонденцията си Зилке Хане цитира прогнозата на политолога Борис Попиванов, че сегашната криза ще отшуми за 2-3 седмици и правителството отново ще заработи. Но цената е нарастващата политическа умора у хората, смята политологът. Според него в момента нито едно правителство не би могло да спечели доверие. "Доверие липсва не само по отношение на една или друга партия - доверие липсва по отношение на цялата политическа система", заключава Попиванов пред АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    79 7 Отговор
    България никога не е падала толкова ниско,да се дава за пример за корупция по целия свят и да се вписва в учебниците за корупция,цялата тази схема за измами и корупция по високите етажи от власта беше изградена и развита от гербавите и лично Тулупа,за което западните мародери го сложиха на власт три мандата ,за да могат и те спокойно да крадат,само Лукойл дължи на държавата милиарди,и всичкия западен бизнес почти не плащат данъци,затова българската бедна овца държавата я дере по три кожи ,България е държава за западните мародери,а не българите ,тази държава не е на българите

    Коментиран от #28

  • 2 сигурно

    70 6 Отговор
    Пишат ,че банският крадец и мушингер пак ще зароби държавата и народа , вместо да лежи до живот в затвора !!
  • 3 Копейкин

    39 11 Отговор
    Оставка, оставка!
    Искаме нови избори, че парите от предишните субсидии свършиха.
  • 4 Кергор

    61 3 Отговор
    Най-големите крадци и престъпници са в Парламента. Всичко се знае нищо не се прави. Въпроса е докога.
  • 5 Българин

    68 7 Отговор
    Никакви предсрочни избори няма да има. Козяк иска правителството да продължи да съществува, защото то не е създадено, за да бъде българско, а да обслужва интересите на САЩ в Украйна.
  • 6 Тома

    57 3 Отговор
    Ристьо знае какво са наредили на боко тиквата от посолството за това се смее като пача
  • 7 Реплика

    35 1 Отговор
    Аз се питам чии е ,,плана"???!
  • 8 Кво ме интересува швабите

    26 2 Отговор
    Кво пишат за нас гях да неги интересува като ги обсъждаме
  • 9 пешо

    38 7 Отговор
    дойче зеле гледайте си вашата кочина , вие сте просто едни слуги на краварите
  • 10 провинциалист

    34 5 Отговор
    "Ще се развие ли всичко според плана?" - чий план? На посолствоТО?
  • 11 До германските медии

    9 18 Отговор
    Кой полезен идиот от Брюксел, взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО ?

    Коментиран от #22

  • 12 България

    30 3 Отговор
    Я напускат много хора ,демографията расте ,народа се изнесе по Чужбина масово и не се връщат изобщо ,остават си по Чужбина
  • 13 Танас

    25 4 Отговор
    Докато Кобургскиите братчеди (Боко и Радер) не си отидат като чичо си Фердинанд, не може да има нормално правителство в Бг
  • 14 Иван

    33 5 Отговор
    Правителството ще продължи, защото така ни е наредено от американското посолство, за фа обслужва чужди интереси, Украйна, а не интересите на българския народ.Това правителство е под чужда зависимост.Боже какво доживяхме.
  • 15 Алекс

    36 6 Отговор
    Новини:
    Академик Сапунджи подаде оставка. Готви се да го замести Габриел ЕС-пержи. Ще управляват пак Бански Балканджи и Делянски Ефенд-И.
    Визия за бъдещето - силна единна (циганизирано-ислямизирана) европейска държава.
  • 16 Асен

    33 6 Отговор
    Послушковци, слушайте козяк, иначе лошо ви се пише.Такива са нарежданията.
  • 17 Да,да

    27 1 Отговор
    Няма сътресения. Клозета малко се е размирисал.
  • 18 Тиква

    33 4 Отговор
    Какво ново? Нали тези същите медии и Фондации канцелираха Бойко! При условие, че знаеха що за …. Е. Конрад Аденауер и куп други. Майка България клетата, стана за срам и позор пред света и у Нас.
  • 19 ФАКТ

    26 3 Отговор
    ЕС Е ВЛЮБЕН В БАНДИТСКА Б-Я,ПАРТИИ групировки и ДеПУТАТИ БАНДИТИ,МИНИСТЕРСТВА ШАЙКИ И т.н. И т.н.
  • 20 ГЛАСОПОДАВАТЕЛ

    12 1 Отговор
    Но затова отлични ПОДЛОГИ.
  • 21 Какво да пишат?

    17 3 Отговор
    Те са същата фашо ко4ина! Фашистки щурм против народната партия АзГ!
    Искат даже да я забранят - фашистите му неедни!
  • 22 Шопо

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "До германските медии":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 23 От страни

    5 2 Отговор
    Това шоу нема свършване - избори,сглобки, коалиции и ротации. Ред няма да има скоро. То да знаете че парламентска република се прави там, където не требва да има ред, където се джанкат и се лаят управляващ с опозицията а послеопозицията идва на власт и започва с нейните щуротии а правещите минават в опозиция и почват да правят пречки. И така до края на света как пееше оня от филма "Ние сме на всеки километър".
    Честито българи!
  • 24 От страни

    7 1 Отговор
    Няколко години балаган и липса на правителство. Правителство което го няма няма как да работи. Ние живеем вдържава правителството на която не работи. Аре честито пак.
  • 25 Окото

    15 0 Отговор
    Не легитимен, корумпиран, неграмотен, узурпаторски елит произведен от матрицата на тоталитарната българска държава дооглозгващ остатъците от нашата родина унищожаващ българската нация и държава, позорен васал и чуждо поклонник.
  • 26 ,,,

    9 0 Отговор
    Никога не знаеш от едно малко прасенце в каква голяма свиня се превръща един ден....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Томов

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Щом мислиш, че тук има корупция явно не си запознат как са нещата в държави като Германия, Англия, САЩ именно в тях е истинската нагла корупция , далавера и подобни. Но нали на българина му е толкова акъла , че е свикнал все себе си да плюе.
  • 29 Кмета

    10 0 Отговор
    Докато банкяра е в политиката България никога няма да се оправи, затова:вън!
  • 30 Някой

    0 0 Отговор
    Пишат, че мафийка ша оправи баце хаха. В германия учиха психология, две от Бг, едната българка, другата мюсюлманка. И българката си имаше гадже и приятелката й го отне, забрененя от австриеца, а бг скромна след завършване се върна в Бг. Чужденците си падат по тях и марийка е уцелила от тотото 6.
  • 31 ...

    0 0 Отговор
    Свобода. Кой квото си иска прави. Дори и фалшиви нот актове, ужасно е и не ми се мисли. Никога няма да сте като някои велики държави. Никога. Дори бай тошо бе над всички ви и не остави гладни хората, а сега просяк до просяк. Еьин ден ненадейно един младеж, дай пара, и жената без да го огледа, нямам, кво искаш ма мецо, но нещо обидно и като го погледна, разказваше на хората, той с отрязани пръсти на краката. Добре че хората са милостиви и всички му даваха пари да си купи храна. Бе студено, а той бе бос. Имайте милост хора.
  • 32 Анонимен

    1 0 Отговор
    Отдолу крадат, заплашват, всеки мълчи, и кво като изкупиха от народа безработен. Нима ги чака щастие с пари откраднати с много труд от тях родители рано или късно това са изплакани пари. И са им чисти, кой от тютюн, животни, но вие ги убихте, като по на 45,48,50 години костов и баце децата им оставихте без работа, на държавна софра са само вали хора, на бойко радев абв дпс, а частника си наема родата, децата. Кой може да мисли ок, кой не му изнася, мързеливи били. Мързеливи сте вие, крадците на едро и дребно. Бг е малка и всичко се вижда с просто око, но нали сте на власт и удряте невинните си жертви, но утре може да ви постигне същата участ, не вас, а внуците ви И тогава ще разберете мъката на ударвните от вас хора от 80 години и 100 г що не. Когато си щастлив не се самозабравяй и когато си нещастен не се отчайвайте, мили хора. Цицерон. След всящо щастие идва нещастие И скед всяко нещастие идва щастие. Го е казал Цицерон
  • 33 БОКО И КИРЛЬО ЗАТЪМНИХА

    0 0 Отговор
    ИЗБОРА НА ПУТИН - СВЕТА СЕ ТРЕСЕ ОТ ПОГНУСА !
  • 34 НА ФОТКАТА ;

    0 0 Отговор
    ТОЛУПА ПАК ИГРАЕ ДЖОБЕН ТЕНИС С ЕДНА РЪКА И ДВЕ ТОПКИ !
Новини по държави: