15 Август, 2024 09:19 1 290 5

Огромният пожар край Атина е изпепелил 104 квадратни километра

  • горски пожари-
  • пожар-
  • гърция-
  • атина

Пожарът нанесе щети на 22 предприятия и направи необитаеми най-малко 78 къщи

Огромният пожар край Атина е изпепелил 104 квадратни километра - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Агенция за сателитно наблюдение и картографиране на Европейския съюз съобщи, че тази седмица североизточно от Атина смъртоносният пожар е изпепелил 104 квадратни километра. Огнената стихия унищожи и десетки домове, а много държави да изпратиха помощ на Гърция в борбата с пламъците, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Службата на ЕС "Коперник" обяви оценката на щетите вчера, ден след като горският пожар беше овладян в покрайнините на столицата.

Един работник от фабрика загина в пожара, който обхвана планински райони на юг с площ почти два пъти по-голяма от Манхатън и обгърна Атина с облак гъст дим.

Пожарът нанесе щети на 22 предприятия и направи необитаеми най-малко 78 къщи, като почти половината от тях бяха напълно унищожени, съобщиха гръцките власти в сряда. Инспекциите в засегнатите от пожара райони ще продължат и през следващите дни.

Пожарът е следствие от последователните горещи вълни в Южна Европа и ниските нива на валежи през тази година. Според актуализираната оценка на Националната обсерватория в Атина през последните осем години в района на Атика, който включва Атина, са изгорели 450 кв. км гори. Това представлява 37 % от общата залесена площ на региона.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злобното Джуджи

    3 3 Отговор
    Едно време Русия помогаше със самолети да се гасят пожарите. Но няма вече самольоти, няма и Рассия - они утанули.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 5343

    1 1 Отговор
    хайде сега еврокомисията да им прати 500 милиона евро помощ да се "справят" с последиците
  • 4 Простият

    1 0 Отговор
    Аз пък не знах, че Последователните горещи вълни в Южна Европа палят автоматичо пожари.
  • 5 Мдааа....

    1 1 Отговор
    Вместо рафали да бяха купили самолети за гасене на пожар.Гърчолята всяка година горят ,и после ревът.
Новини по държави: