Last news in Fakti

14 Март, 2024 21:01 2 325 27

Как онези, които познаваха Нотариуса, загубиха паметта си

  • мартин божанов-
  • мартин божанов-нотариуса-
  • магистрати-
  • главен прокурор-
  • илиана кирилова

Часове преди Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, да изслуша градския прокурор на София Илиана Кирилова, асоциацията на прокурорите излезе със смущаваща позиция

Как онези, които познаваха Нотариуса, загубиха паметта си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече свидетели застават пред Комисията за Нотариуса, толкова повече Божанов заприличва на фантом. Онези, които са го виждали, не помнят да са контактували с него. Тези, с които е общувал, не помнят разговорите.

Часове преди Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, да изслуша градския прокурор на София Илиана Кирилова, асоциацията на прокурорите излезе със смущаваща позиция. Тя напомня на притчата за крадеца, който вика дръжте крадеца. Написана с квалификации от нравствения регистър, позицията обръща внимание върху "накърненото достойнство" на висшите органи на съдебната власт. Нейните автори се оплакват от "публичното унижение", на което са подложени, с което сякаш сами обръщат огледалото върху собствената си неефикасност.

Позицията на съсловната организация застава открито не само срещу работата на Антикорупционния фонд (АКФ) - организацията, която разкри толкова опозоряващи корупционни схеми, колкото нито един разследващ орган в България. Тя застава и срещу действията на парламента и създадената от Съдийската колегия комисия.

Все неинформирани, неразбиращи, незапознати, незнаещи...

Комисията за Нотариуса се опитва да разгадае как става така, че колкото повече свидетели застават пред нея, толкова повече човекът Мартин Божанов започва да прилича на фантом. Въпреки, че Марто - както го наричат хора от неговото съдийско и прокурорско обкръжение - е бил на своя последен коледен банкет с "колегите" на 10 декември 2023 година, от разпита на десетима столични районни прокурори, които са вдигали наздравици и са си пожелавали каквото там се пожелава в навечерието на новата година, почти никой не си спомня да го е виждал. Онези, които все пак са го виждали, не помнят да са контактували с него. А тези, с които е общувал, не помнят за какво са си говорили. Тази загуба на памет засяга както близки на покойния, така и негови предполагаеми покровители. А примерите са много. И именно с тази амнезия се опитва да се справи комисията "Нотариуса". Но се сблъсква все с неинформирани, неразбиращи, незапознати, незнаещи...

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов не знае какво е направено в прокуратурата по данните, изнесени от организацията "Антикорупционен фонд" през 2021 година (тогава Божанов бе осветен за първи път), макар че по това време именно той беше директор на Националната следствена служба. Министърът в оставка Калин Стоянов не знае дали Божанов е бил сътрудник на МВР. Бившата съпруга на изчезналия някогашен следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, не знае дали е виждала Сарафов да взима подкуп, както твърдеше доскоро.

Що се отнася до прокурорите, които се саморазследват, остава обоснованото съмнение, че те развиват особена чувствителност срещу тези, които помнят и им напомнят как да си вършат работата. И виждат в опитите на Комисията посегателство срещу съдебната система. Подобни виждания се четат и в изявленията на съдия Галя Георгиева. Тя декларира, че няма доверие на парламентарната комисия, която работи по случая с Мартин Божанов със следните смущаващи с политическата си некоректност думи: "Комисията се превръща в мегдан, където може да се организира майдан срещу съдии и прокурори".

"Това е изключително тревожно"

Вместо да защитава независимостта на съдебната власт, Георгиева атакува гражданското общество, което спомогна за разкриване на сериозна корупция и търговия с влияние именно сред магистрати, посочва в своя позиция Българският Хелзинкски Комитет (БХК). В нея БХК критикува изказванията на съдия Георгиева, с които "тя постави под въпрос легитимността на дейността на Антикорупционния фонд поради участието на чужди граждани в органите му на управление". БХК говори за "оклеветяващ речитатив, който стигматизира критичните към властта организации като "чуждестранни агенти", (...) "характерен повече за националистически партии и тоталитарни режими и техните лидери, отколкото за магистрат, който правораздава в едно демократично общество". " Изключително тревожно е магистрат да заема подобни недемократични позиции, а членовете на Прокурорската колегия не само да слушат безкритично, но и да подават удобни реплики към изслушваната", се казва още в позицията на БХК.

Изслушванията продължават.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как, как

    17 1 Отговор
    Явно ги е оонождал, и жена му има документи за актовете.
  • 2 Решението наближава

    17 1 Отговор
    Само при нещо подобно ще има разчистване и то качественно
    а то се задава .

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мда

    36 1 Отговор
    Влади Горанов също е непознат в герб, след като го намагнитиха. Нищо ново...
  • 5 Съдии и прокурори

    23 1 Отговор
    Не го познавам , нищо не знам ............
  • 6 Овен

    33 0 Отговор
    С тези си действия прокуратурата трябва да бъде веднага закрита. Когато се явят на нови конкурси издържалите ще бъдат назначени. Ако трябва конкурсите да продължат месеци и години. И без това не разследват и протакат нещата хората ще изтърпява.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Далавера

    36 0 Отговор
    Всичко е точно! И Боко не познавашв влади горанов бил го виждал отдалече, и то само два пъти!
    Докато няма камъни, така ще е! Продължавайте да блеете!
  • 9 Наближава

    22 1 Отговор
    В най-скоро време ще прекипи всичко отвсякъде
    и ще се отприщи нещо което малко хора си го представят .
  • 10 БАРС

    24 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ СОЦ ПРАКТИКАТА,БОЙ ДО СПУКВАНЕ И ГАРАНЦИЯ БЪРЗО ЩЕ СИ ВЪРНАТ ПАМЕТТА ДАЖЕ ЩЕ СИ СПОМНЯ И КАТО СА БИЛЕ И 2,3 ГОДИНИ

    Коментиран от #16

  • 11 Мхм

    23 0 Отговор
    Няма какво повече да се каже за герб/дпс зависимите. Нищо не знаят, не са чули, не познават.
  • 12 Прокурорчика

    7 14 Отговор
    Kвото каже господаря Русия тва правим,нали един гл.прокурор го хванаха наскоро,че ходи на инструктаж в Москва при тамошния гл прокурор

    Коментиран от #25

  • 13 Мхм

    22 0 Отговор
    Ако някой си загуби паметта и е магистрат, трябва да се освидетелства от компетентните институции в България.
  • 14 дон

    21 0 Отговор
    Наглостта се предава по партийна линия, от крадливия наглец от Банкя, до редовия прокурор. Нагло гадове мръсни.

    Затвор за вас!
  • 15 Име

    10 0 Отговор
    Вярно е, че не подобава на външна или чужда организация да бори корупция в съдебната система. Вероятно има честни служители, които могат да се дистанцират от влезлите в нечисти схеми и да изчистят системата. Изгрежда няма друг начин.
  • 16 Полковник от ДС

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАРС":

    Не другарю БАРС. Не, че не е верен посоченият от Вас пример за ефективно "съветване на индивида" , по скоро системата беше друга. Беше социалистическа с държава НРБ, а сега е капиталистическа с държава РБ. Разликата е космическа! Политиката на сигурност в двете системи са коренно различни. Диаметрално притивополжни! На времето имаше един многа известен "курорт", който възпитателно въздействаше на престъпниците и в държавата престъпност почти нямаше. Е, изключвам кокошкарските случаи, но те са друга тема.
  • 17 Енгелс

    12 4 Отговор
    При капитализма няма сигурност. Кратко казано. Такава може да има само и единствено при социализма и комунизма.
  • 18 омерта

    8 0 Отговор
    Най точния закон!
    Който не мълчи ще .....
  • 19 Динко Вълев

    4 1 Отговор
    бхк са пълни шматки! щяха да ме съдят за мигрантите ама се отказаха!
  • 20 Идиеиеиеи

    11 0 Отговор
    Прокурори и съдии, нямате ли срам бре живтниии. Съдебната система е прогнила и нелегитимна, дори мешаретата са с по голямо обществено одобрение от вас. Дано горите в ада.
  • 21 Емо

    6 0 Отговор
    Не знам, не чух, не видях.
    Това е мафията. Съдийско-прокурорската.
    Сега трябва да са протести, многократно надвишаващи онези през 2020 г.
    До пълно унищожаване на системата, създаваща почва за съдебната мафия.
    В момента няма правосъдие, а избирателно правосъдие за назидание и за правене на пари.
    Корупцията унищожава и народа , и държавата.
    Никой няма доверие на политици и магистрати. Но и всеки се е затворил, след като за пореден път хората бяха излъгани - срещу каквото протестираха 2020 г., същото се върна два пъти по-нагло.
  • 22 Амиии

    8 0 Отговор
    Питайте хората за мнението им за политици, полицаи, съдии, прокурори, администрация , за целият държавен апарат, няма да съберат и 1% положителни отговори, пълна анархия, беззаконие и хаос!!!
  • 23 00001

    0 0 Отговор
    Според Историите на Херодот Сизамнес е бил корумпиран кралски съдия, действащ в Персийската империя по време на управлението на Камбиз II от Персия. Когато Камбиз научава, че Сизамнес е приел подкуп, за да повлияе на присъдата, той незабавно го арестува и го осъжда да бъде одеран жив. Той заповяда да нареже кожата на одрания Сисамнес на кожени ивици. След това Камбиз назначава Отан, сина на осъдения Сизамнес, за съдебен приемник на баща си. За да напомни на Отанес какво се случва с корумпираните съдии и да не забравя важността на съдебната почтеност, Камбиз нареди новият съдийски стол да бъде облечен в кожени ивици, направени от кожата на одрания Сизамнес.Отанес по-късно става сатрап в Йония. Камбиз предупреди Отан непрекъснато да помни източника на кожата на стола, на който щеше да седи, за да обмиси и да произнесе своята присъда.
  • 24 Мафията е Силна и единна!

    4 0 Отговор
    Не видяли, не чули, не познавали! Очаквана реакция и защита!

    Коментиран от #27

  • 25 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Прокурорчика":

    А в Щатите стотици ходят на закуски и инструктажи.Вкл. Главния- Гешев.
  • 26 Васил

    0 0 Отговор
    Те ни плюят,а ние мислим,че вали! Прост народ сме и за това правят каквото си искат!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мафията е Силна и единна!":

    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.