Last news in Fakti

20 Април, 2024 16:00 2 910 19

Иван Стамболов-Сула: Да разобличим лъжата в няколко лесни стъпки

  • лична карта-
  • чип-
  • информация-
  • свобода-
  • иван стамболов-сула-
  • мнение-
  • българия

Свободата е ангажимент и дисциплина. Това също прилича на оксиморон, но не е

Иван Стамболов-Сула: Да разобличим лъжата в няколко лесни стъпки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не се срамувам да призная, че вчера зациклих. В продължение на часове се почесвах в безплодни опити да си избера тема за днешния коментар. Защото, за Бога!, това е вестник и всичко в него трябва да има пресен информационен повод, например защо Даниел Митов се отказа да е външен министър. И докато погледът ми шареше насам-натам из публикациите в мрежата, изведнъж със свирене на гуми се закова върху думите: „…може да отнеме също свободата ни, демокрацията ни, та и дори и планетата…“

Бре, да му се не види! Как се отнема планета бе, хора?! Разширих смутения си поглед, за да обхвана цялото изречение: „Фалшивата информация ограбва парите ни, здравето ни, но може да отнеме също свободата ни, демокрацията ни, та и дори и планетата“.

Представяте ли си! Отваряте поредния сайт, четете: „Не могат да арестуват Живко Коцев, миналата седмица си сменил ЕГН-то“ и – Пуф! – планетата изчезва. И даже не изчезва, ами ви я отнемат, което е много по-унизително.

С цитираното изречение започва една статия, сама по себе си твърде озадачаваща – ето ви го пресният информационен повод. Заглавието е „Граждани на Пазарджик обсъдиха капаните на фалшивите новини“, но не е било толкова обсъждане, колкото инструктаж, проведен от двама журналисти на Mediapool пред цели 60 броя пазарджиклии. От началото до края статията представлява общи приказки и човек така и не успява да разбере как да се предпази от фалшивите новини. Но пък ни успокоява мисълта, че в Пазарджик вече има 60 души на възраст от 19 (под строй доведени ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника, които са особено уязвими по отношение на фалшивите новини) до 70+ години, дето вече знаят как да разпознават лъжата в медиите и трудно ще паднат в коварните мрежи на врага.

Статията прилича повече на отчет за похарчени целеви средства, отколкото на журналистически текст. И ако успеете да стигнете до края, ще установите, че наистина е отчет, защото завършва така:

„През май екипът на Mediapool ще посети Кюстендил и Сандански. През летните месеци - от юли до септември, са планирани 4 срещи - в Шумен, Варна, Русе и Силистра.

Серията семинари са част от проекта за медийна грамотност "Be MediaWise Bulgaria" на световно известния американски институт за журналистика "Poynter" и неговата международна инициатива за дигитална медийна грамотност "MediaWise".
Проектът е насочен към различни групи от населението – ученици, студенти, пълнолетни граждани, както и уязвими социални групи. Другите партньори на "Poynter" в българския проект са Фондация "Заедно в час" и Американският университет в България“.

Накратко, очаква се да приемем за чиста монета, за послание без всякакви задни мисли, една акция, финансирана от 5 (пет) неправителствени организации. Толкоз по конкретния случай.

Пред очите ми са минали много текстове, много медийни послания и мога да ви уверя, че е изключение някое от тях да бъде абсолютно обективно и безпристрастно, за каквито се мъчат да се представят всички. Дори в прогнозата за времето има отношение.

Преди ден-два ми се мерна заглавие от някакъв американец (не съм чел текста), че войната в Украйна е загубена и че няма смисъл да се трошат още грешни пари. Чакайте, бе! За едни загубена, за други спечелена!

Когато Венелин Петков все още четеше новини, имаше една специално негова си физиономия – правеше пауза и чупеше устни в едното ъгълче. Ще рече: това, дето ви го казвам, не е окей, заслужава порицание, съчувствие или друго някакво емоционално действие от ваша страна. Когато лицето му сияеше, това означаваше, че всичко е наред.

Дори и обстоятелството дали ще публикуваш дадена новина или ще я отминеш с многозначително мълчание все едно нищо не се е случило или поне не се е случило нищо чак толкова важно, вече предопределя отношението на публиката към събитието.
Няма, няма безпристрастно поднасяне на новини. Всяко поднасяне внушава очаквана и търсена реакция. Но не тази тънка манипулация е нашият предмет, а откровената лъжа.

Да сложим ръка на сърцето и да си признаем: ние всички ставаме все по-лениви реципиенти на информация. Използвам тази префърцунена формула, за да спестя констатацията, че дружно от ден на ден затъпяваме в крак с техническия прогрес и развитието на комуникационните технологии. Спряхме да четем вестници и списания, за да гледаме телевизия. Зарязахме телевизията, за да четем сайтове в интернет. Накрая зарязахме и сайтовете, за да разглеждаме мемета и да търкаляме припряно онези кратки клипчета в тик-ток.

Всички мемета са манипулативни, а някои от тях – откровено лъжовни (това не е ли оксиморон?). Например има една цяла група мемета, които изобразяват банкноти от времето на комунизма с образа на Георги Димитров и в текст изреждат какво сме можели тогава да си купим за един или за два лева. Разбира се, никой не припомня каква е била средната заплата.

Друг вид начин за лъжене в социалните мрежи е просто възхитителен в наглата си откровеност. Механизмът е следният: правя си сайт и го кръщавам някак сензационно. После на този сайт публикувам каквато щуротия си искам и накрая споделям тази „публикация“ в социалната мрежа. Демек, това не ви го казвам аз, така че и да искам да ви излъжа, не мога. Просто ви пускам да видите какво пишат медиите. И не малко хора се връзват. Защото то е като в онзи виц:

– Подсъдими, как можахте така грубо да излъжете хората, които ви вярваха!
– Но, г-н съдия, как бих могъл да излъжа хората, които не ми вярват!

Страхувам се, че колкото и семинари, колкото и турнета да се финансират, няма да се справят с тази напаст, няма да изкоренят лъжата от медийното пространство. Затова изходът е един и съм го казал отдавна, та тогава даже ми скочиха да ме ругаят, че съм убивал свободата на словото и съм налагал фашистка цензура. Стъпките са две. Първо, най-сетне завършва мъчителният и проточил се с десетилетия процес по дигитализацията на държавното управление. Всеки получава лична карта с чип. В този чип е всичко за него – здравната му книжка, електронният подпис и т.н.

Трудно ли е да се приложи нещо такова и в социалните мрежи? За да имаш профил, регистрираш се с електронния си подпис. И после отговаряш за всичко, което напишеш. Не искаш да отговаряш ли? Аз например много рядко казвам нещо, което не бих извикал от покривите пред всички. И мисля, че който се бори за анонимност, не му е чиста работата – тръгнал е да лъже и да клевети. Така ще отпаднат всички фалшиви профили и всички тролове, които нескопосано пробутват опорките на възложителя за жълти стотинки. Ще изчезнат всички измислени сайтове за фалшиви новини. Нека има анализатори и коментатори от всички страни – това е окей, това е хубаво. Но без лъжи и измами.

Свободата е ангажимент и дисциплина. Това също прилича на оксиморон, но не е. Свободата е възможността да избереш пътя към истината и да го следваш, колкото и трудно да се окаже. Не всеки има тази свобода, не всеки може да тръгне по пътя към Истината. А това да си нахлузиш розови гащи на главата и да пищиш на всеослушание, че от утре ще се храниш през задника и никой няма право да ти пречи – това не е свобода.

Борбата за истината започва от сърцето, а не от семинарите, организирани и финансирани от разни НПО, зад които не знаеш кой седи и какви са му целите. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    15 31 Отговор
    Който е луд да чете Труд, да си търси изгубеното време в завода за боклук в Горна Малина.
  • 2 Град Козлодуй

    16 30 Отговор
    Ум Умува Ум Царува Ум Патки Пасе
  • 3 Последното изречение от статията

    38 12 Отговор
    Българина има тежка алергия и непоносимост към истината. Кажи му истината и той /българина/ ще ти стане най големият враг.

    Коментиран от #4, #18

  • 4 град Козлодуй

    6 30 Отговор

    До коментар #3 от "Последното изречение от статията":

    Истина е това
  • 5 Бамбука

    18 31 Отговор
    Живеейки в паричния свят, няма как истината да възтържествува. Това нашите политици го доказват ежедневно.
  • 6 Ломския

    18 31 Отговор
    А какво казват политиците: Ние си крадем,вие не гласувате а вместо програма може и вицове да ви казваме.......................

    Коментиран от #8

  • 7 промивката е започнала отдавна

    22 54 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #9

  • 8 Град Козлодуй

    9 42 Отговор

    До коментар #6 от "Ломския":

    и Като гласуваме какво излиза повечето Хора пак Сме и ще Бъдем Излъгани
  • 9 Знайко

    11 42 Отговор

    До коментар #7 от "промивката е започнала отдавна":

    Знае се отдавна тази адженда, макар да си разрушиха сами техните нови скрижали- монуменда в Джорджия с надписи на няколко езика , как трябва да сме само 500 млн.
    Само не ми е ясно кой ти даде 2 минуса?
    Някой гневен човечец ще да е!
    Представям си как лично аз давам минус на Дейвид Айк, защото се опитва да ми отвори очите, преди аз да съм го пожелал.....мани мани!
  • 10 Иван

    11 43 Отговор
    Има смислени изречения - но е повече някакви си там - това с 10 левките на Георги Димитров - моите родители си направиха вила, вилен имот на 2 етажа, верно - мъничка - но наша си - къде сега ще просперираш.

    Имахме и автомобил - верно - мъничък, но явно е могло да стане.

    Едан глупост - няма смисъл да си гладен и свободен - по-добре е да си нахранен и свободен. Пак си свободен - но си се нахранил. Такива - свобода на словото - без да има свобода на труд е безсмислено и това.
  • 11 Истината

    8 42 Отговор
    У телеграм е верното за войните, у фактите са лъжите
  • 12 Павел пенев

    10 40 Отговор
    Сульо не може да затъпее от ден за ден , защото е пульо по рождение. Излишно е да четете неговите простотии за съпоставяне на социализма с фашизма т.е с демокрацията.
  • 13 Сиси

    26 5 Отговор
    Браво, великолепен анализ, както винаги. Знаете, че ще бъдете оплют, създателите на фалшиви новини, заради пари, са много...за съжаление много повече са плоскоземците, които вярват на фалшивите новини и не могат да разберат написаното от Вас. Бъдете здрав!
  • 14 Айде

    1 24 Отговор
    Колко и кои са тези, които се интересуват от това!? На първо място - не са политиците, на второ - не са и почти всички журналисти, не са и тези с купените гласове, не са путинистите, както и голямата част от негласуващите! Кой остава, авторе!?
  • 15 Този глупак

    3 23 Отговор
    обяснява че средната раб.заолата при комунизма била малка.
    А бе Сульо тъп,това е номиналн а не реална заплата, но тлъсия блогер е тъп

    Коментиран от #16

  • 16 Професия блогер

    4 20 Отговор

    До коментар #15 от "Този глупак":

    Какво да искаш от такъв продажник
  • 17 Ха ха ха

    4 22 Отговор
    Този лъжец щял да открива лъжата
    Можеш да заблуждаваш само жълтопаветни телефонисти
  • 18 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последното изречение от статията":

    Не е само българинът !... Всички реагираме така !... Примерно , стани и най откровенно кажи истините в лицето на приятелите си от голямата компанията в която си в момента !?....Дали тази компания ще те приеме на следващия купон ?!...Истините са болезнени и горчиви ... и затова се възприемат грудно... особенно когато си забулен от розовата димна завеса на лъжите и илюзиите !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.