Last news in Fakti

25 Май, 2024 15:02 3 590 41

Как Шпицберген в Норвегия стана сигурно убежище за руснаци

  • шпицберген-
  • русия-
  • норвегия-
  • владимир путин

От началото на руската инвазия в Украйна няколкостотин хиляди души са напуснали родината

Норвегия не пуска почти никакви руски граждани на своя територия. Но архипелагът Шпицберген се е превърнал в сигурно убежище за хора, които не харесват днешна Русия. Как живеят те там? Репортаж на ДВ.

От началото на руската инвазия в Украйна няколкостотин хиляди души са напуснали Русия. Много от тях заминаха за Централна Азия и Южен Кавказ, а някои - за Европа и САЩ. Но има и такива, които са се заселили в Далечния север, на архипелага Шпицберген. Климатът там е суров, почвата е вечно замръзнала, но регионът има едно голямо предимство - руските граждани не се нуждаят от виза. Дойче Веле се срещна с руснаци, които живеят в град Лонгирбюен, наричан също Лонгиър. Ето техните истории.

Нов дом

Иван е роден в Казан, а от пролетта на 2022 живее в Лонгиър, столицата на норвежкия архипелаг Шпицберген, където сега работи в сферата на логистиката. Въпреки че климатичните условия в Арктика са екстремни (Шпицберген се намира на 78-ия паралел), на Иван мястото му харесва.

"Дойдох тук с приятелката си месец след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Когато тя започна, се почувствах много зле. В такова емоционално състояние никога преди не съм изпадал. В първия ден от войната (24 февруари 2022 – бeл. ред.) прочетох новините и с майка ми си казахме, че това е крахът на всичко. Преди това беше възможно да се живее в Русия, но след онзи февруари всичко се срина“, казва Иван.

Тогава той бързо си намерил работа в Лонгиър, събрал всички документи и се отправил заедно с приятелката си към Мурманск, а оттам – преминали в Норвегия. „Когато минахме границата, сякаш камък ми падна от сърцето, стана ми много леко. Тук, на Шпицберген, имам много приятели украинци. Когато станеше дума за войната, отначало не знаех как да общувам с тях, тежко ми беше, но те разбират всичко... Мисля, че много руснаци се чувстваха по същия начин, когато всичко това започна.“

"Отдавна исках да напусна Русия"

Преместването в Шпицберген през пролетта на 2022 г. е било сравнително лесно за Иван, защото той и преди е живял и работил на архипелага – във второто по големина селище след Лонгиър - Баренцбург. Макар островите да принадлежат към Норвегия, Баренцбург е руско миньорско селище. Според договора за Шпицберген от 1920 година Русия има право да извършва икономическа дейност на островите. От близо 100 години държавният тръст „Арктикугол“ добива там полезни изкопаеми.

"Честно казано, отдавна исках да напусна Русия. Не съм си го поставял за цел, но нещата се наредиха някак случайно“, казва Иван за ДВ. Благодарение на договора за Шпицберген на Иван не са му били нужни виза и разрешително за работа, за да се премести на архипелага. Всеки чужденец може да живее и работи на Шпицберген и по-специално в норвежкото селище Лонгиър. Трябва само да има договор за работа и жилище.

Баренцбург – една малка Русия в Норвегия

Руснаците в Лонгиър, град с население от 2000 души, са по-малко от сто. Някои от тях са се изселили от Баренцбург преди февруари 2022 г., други - след началото на войната в Украйна. Повечето от тях са критично настроени към политиката на Кремъл. В Лонгиър има и паметник на руския опозиционер Алексей Навални. Там винаги има свежи цветя.

"Това е израз на съпричастие, защото сме далеч, намираме се на края на света и за нас е важно да бъдем с всички, които скърбят, да изразят по някакъв начин тъгата си", казва рускинята Мария. Тя е от Северна Осетия и в Русия е работила като стюардеса в "Аерофлот", била е и служителка на "Яндекс". "Напуснах Русия на 25 февруари 2022 година – тоест само един ден след началото на войната. Стоях на летището и бях просто щастлива, че си тръгвам. Това беше първата ми мисъл, първата емоция. А после неизбежно се оглеждаш и си казваш: "Къде съм всъщност? Как ще живея занапред?".

Отначало Мария се заселва в Баренцбург, но само след няколко месеца в руското миньорско селище започнали проблемите: руските въглища попаднали в обсега на западните санкции, а компанията "Арктикугол" била изключена от Асоциацията на туроператорите на Шпицберген и чуждестранните туристи в Лонгиър спрели да посещават Баренцбург.

Тогава Мария осъзнала, че това е същата Русия, която е напуснала, само че в умален вид. "Ако не си съгласен и не харесваш всички тези държавни институции, защото в Баренцбург работиш за държавна руска компания - в края на краищата откриваш същата бюрокрация като в Русия. С времето разбираш, че в Баренцбург следват същата руска политика. Затова не се чувствах добре, че оставам там, че печеля пари и че не знам къде ще отидат. Баренцбург и Лонгиър са на 50 километра един от друг, но животът на двете места е съвсем различен. Много е странно. Пак си в Норвегия, но някак и в Русия. Много, много е различно“, казва жената.

"Не мога да се върна"

Мария няма конкретни планове за близките години, но все повече се убеждава, че трябва да остане в Норвегия. „Чела съм много истории за емигранти, които зарязват всичко и се връщат в Русия. Но аз не мога да се върна. Напуснах страна, в която още не бяха започнали да пишат на всеки ъгъл онзи символ „Z“. Не искам да го виждам. Когато говоря с хората у дома, осъзнавам, че няма да се върна скоро. Нямам намерение да го правя."

Норвежкият Лонгиър се е превърнал в безопасно убежище за онези, които не са готови или не могат да се върнат в родината си. И затова остават на далечния и мразовит Шпицберген.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    13 15 Отговор
    Руснаците напъват мощно и към България !

    Коментиран от #6, #20, #33

  • 2 Шпицберген

    35 13 Отговор
    Е руски
  • 3 Ксаниба

    22 44 Отговор
    Правилно настоява Германия. Европа се прояви като беззъба с меки китки. Добре, че е Америка да стегне редиците. Защото както България е просмукана с отровата на КГБ агентура на всички нива, подобно е положението в цяла Европа. Агентурата на Русия е на всички нива в правителства, Евро-структури и най-лошото в големи банки като NHBS и пр. Именно затова, Австрия ни спира за Шенген, понеже продължават да получават Руски газ, понеже част от горния им етаж е свързан с кликата на Путин, а Русия неистово подскача при всяка интеграция на страни към Европа. И Русия е тази, която подклажда взаимна вражда между Македония и България. И аман от тия пакети санкции. Още от деня на нападението, трябваше да се взривят ВСИЧКИ газопроводи, да се изгонят всички Руски дипломати и да се прекрати всяка търговска дейност. Да оставят един консулат на Русия в Париж и да им закрият посолствата. Ето това трябваше да се направи веднага, а не да протакат и дават време на Путин да реагира.

    Коментиран от #21, #40

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 значи

    24 7 Отговор
    норвегия трябва да се притеснява щом няколкостотин хиляди руснака са там,щото това си е жива инвазия,а факти както винаги са се фактисали
  • 6 Супер

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Да идват по скоро
  • 7 дамм

    25 35 Отговор
    За разлика от тези достойни руснаци нашенските копейки са готови да посрещнат Путя с наколенки в поза партер.
  • 8 ТаУмВзе

    23 35 Отговор
    Що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак си пуся
  • 9 Ксаниба

    24 31 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    22 32 Отговор
    Да обобщим какво "спечелиха" aлкомужичетата досега след като пycин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 580 000 убити и над милион инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️

    Коментиран от #12, #34

  • 12 а аа

    11 13 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Произвеждат китайски москвичи и волги.
  • 13 В.В.П.

    24 15 Отговор
    Шпица е РОССИЯ..Норвегия са пропаднали алкохолици..

    Коментиран от #15

  • 14 В.В.П.

    17 16 Отговор
    Норвегия е последовател, верен на Нацистка Германия.Трябва да ги натирят в морето...
  • 15 Ганчев

    19 21 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.П.":

    Копейки и душевно болни русофили да не коментират.

    Коментиран от #36

  • 16 В.В.П.

    19 9 Отговор
    Най верния съюзник на фарера е Осло.и рибарите
  • 17 В.В.П.

    17 16 Отговор
    Норвегия са 5 млн пропаднали алкохолика .. Чеп за зеле не стават .
  • 18 стоян георгиев

    7 14 Отговор
    Ща им го откраднат рано или късно, както на нас ни откраднаха черноморието.
  • 19 В.В.П.

    10 13 Отговор
    Днеска дали ще дават копейки от пасьола!?
  • 20 БРАВО

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Ще има лов на евроатлантици!
  • 21 Ксаниба

    16 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    ТОС-2 Солнцепек и ФАБ 3000 ще ви намести размътените манерки и пръснатите ауспуси. спок!! Господ забавя, но не забравя!! Така е и наместника Божи - Руския Цар!!!
  • 22 В.В.П.

    17 11 Отговор
    Норвегия ,Подлогата на Хитлер и после на сащ ,има част от шпица ,благодарение на СССР.Трябва да ги издавят в океана ..
  • 23 Перо

    14 10 Отговор
    Какво ни интересуват последствията от една чужда, провокирана война! Първопричината е в ционисткия шут в Украйна!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уса

    13 9 Отговор
    Само хората с напълно изсъхнал мозък от лудата крава са фенове на подобни на ДВ медии.Защо тогава никоя медия не попита украинците в сащ,защо толкова много мразят зеленски?Той дори спря да идва страх от вендета
  • 26 2020

    15 12 Отговор
    П иянски страни:Финландия, Шотландия и Ирландия, наркманските сащ-впиянчена ,брутална извватена измет-това са сащ.Друга пиянска страна е каторжническа ,баптистка, фашистка Канада.На Урсула 3 от 7-те й деца са наркомани, а Урсуля Лайен е лютеранка-секта,както се сещате.На ул. Солунска, в центъра на София има адвентистки публичен дом-били адвентисти.Дякон е Мария.Колко са сектите в сащ-81 изброих.За наркоманите ,който е бил в наркоманските сащ -пияниците и наркоманите лежат по централните улицина Вашингтон, Сан Франциско, Ню Йорк.Защо криете ,че про100КИРО взима наркотици-нали е от Канада-Сашо Диков го попита в упор дали взима наркотици-взима и още как с тези ококрени очи и неадекватни отговори.Франция също има пияници .Русия е на последно място,дори след пияниците и наркомани в България .Да не пропусна пияниците от Англия.
  • 27 Град Козлодуй

    12 8 Отговор
    Слава Русия
  • 28 Град Козлодуй

    5 4 Отговор
    Просто Бизнес Плащат си
  • 29 Ксаниба

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ксаниба":

    ТОС 2 Солнцепек и ФАБ 3000 ще ви намести и агентите и манерките размътени и ауспусите издънене!!
  • 30 Биби Кинг

    5 6 Отговор
    Норвежтите нема ги гонат од Шпицбреген. Само ,че спрат спирта на пиенгурите!
  • 31 От чужбина

    10 1 Отговор
    Тази статия определено е някаква измишльотина. Прилича на онези рекламни статии дето се рекламира съмнителен продукт, и много народ се изказват как са си го закупили и колко много са доволни. Тези дето се изказват тук са имали и преди възможността да се преселят в Шпицберген - ЗАЩО не са го направили по-рано? Или са измислени или са някакви шашкалници дето ги е страх да не получат повиквателна за армията. Направете сметка КОЛКО човека са се преселили в Шпицберген? Целия архипелаг има население от порядъка на 3000 души, а въпросния град Лонгиър /Лонгирбюен/ е от порядъка на 2700 души. А и в случая никой не се оплаква от Путин, а някак си от руския начин на живот. Пряви впечатление, че пропагандата има две насочености - едната е против Путин, а другата цялостно против Русия и всичко руско. Точно това е грешка. Ако някои е недоволен от Путин, то това съвсем не означава, че трябва да бъде отхвърлено всичко руско.
  • 32 В.В.П.

    6 1 Отговор
    И,МАЙ БОЖЕ ,КАК СТАНА ТОВА ?една мома се заселила в шпица .който е руска територия .
  • 33 Мехмет

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    Ние ви ПАЗИМ от руснаците приятелю любезни мил.
  • 34 Мехмет

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ние ви ПАЗИМ от руснаците приятелю любезни мил.
  • 35 Tекстописец

    1 1 Отговор
    Е б.. ви пропагандата.Като за 3 годишни .Но онези близо 900 000$ пратени за спешна промяна на мисленето ,трябва да се оправдаят.
  • 36 Бай Ганчев

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ганчев":

    Тежка е сьдбата ни на миячи на чинии и подове.
  • 37 Швейк

    2 2 Отговор
    Плъховете бягат от потъващия кораб.
  • 38 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Тва пак трябва да е некво домашно за начинсеща мисирка в ДЗ, а сега очакваме че руснаците бягат и в космоса където се чувствали по добре да аааааа ние слама ядем, измислете нещо по добро и достоверно барем следващия път и по умно
  • 39 Всяка втора

    4 0 Отговор
    Пък аз работя в едно предприятие в Северозападна България с украинци и всяка втора дума им е псувня по Зеленски.
  • 40 Чичиба

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Здравей Русия още не е реагирал. Като реагира ще видиш изгрева от запад .
  • 41 Опааа

    1 0 Отговор
    Лелеееее,колко трогателно!🤦‍♂️😆
Новини по държави: