Last news in Fakti

27 Май, 2024 13:16 4 168 69

Бинарното и небинарното в живота на… Европа! Психиатърът д-р Васил Урумов пред ФАКТИ

  • немо-
  • евровизия-
  • песен-
  • бинарен-
  • небинарен-
  • победител

„Традиционното семейство“ отдавна не е това, което показваха филмите от 60-те и 70-те години, казва медикът

Бинарното и небинарното в живота на… Европа! Психиатърът д-р Васил Урумов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Победителят от тазгодишния песенен конкурс "Евровизия" Немо беше посрещнат като герой в родината си. 24-годишният певец е от Швейцария, но живее в Берлин. Немо е първият небинарен победител в конкурса - не се определя еднозначно като мъж или като жена. Какво е небинарен… Пред ФАКТИ говори психиатърът др. Васил Урумов.

- Д-р Урумов, думата „небинарно“ се оказа най-търсената, след като швейцарският изпълнител Немо стана победител в Евровизия. Какво е небинарен човек…
- Трябваше да изгледам финала на Евровизия, за да осъществим това интервю... Първо, две думи за псевдонима му: Немо, от латински, означава "никой". Това вероятно е подбрано със замисъл. Преди да обясним какво е „небинарност“, нека да обясним какво е бинарност. Това понятие не се прилага само при пола, а и при много други ситуации в ежедневието ни, за които не си даваме и сметка.

Думата произлиза от латински, с корен "bi", тоест, "две" и от там се разделя на две категории: има/няма; мъжко/женско; фаза/нула; черно/бяло.

Това е хубавото и лесното на категориалния подход, защото всичко попада в една от двете категории.
При по-сложните понятия, обаче, разделението само на две категории се случва по-трудно. Как се окачествява интелект, ръст, характер? Би било твърде редукционистично да опишем някого като умен/глупав, висок/нисък и тн. Не че не го правим, но така се губят нюансите. Колко висок? Спрямо какво висок? Колко умен или глупав?
Затова при по-сложните понятия използваме дименсионалния подход, където свойствата са разглеждани като спектър на „Височина“ или „Интелект“ или др. Има хора високи 156 см и хора високи 186 см. Първите бихме ги определили като „ниски“, а вторите като „високи“. Само че има и хора високи 206 см. Те също спадат към „високи“ или даже „много високи“, но с категориалния модел това няма как да го опишем адекватно. Това е хубавото на дименсионалният подход, защото той отчита тези различия и дава по-точна представа.

При биологичния пол има заложена бинарност - мъжкото или женското, към които попада мнозинството от населението.

Но тъй като медицината не е точна наука като математиката, има и хора, които се раждат с биологически характеристики, при които не може да се определи дали са от мъжки или от женски пол. Това са интерсекс хората и са пример за небинарност, когато говорим за биологичен пол.

- Хората имат конкретен набор от хромозоми, които показват пола им. Какво може да кара човек да не се чувства нито мъж, нито жена?
- Тук вече говорим за понятието „социален пол“, което е много по-сложно от категоризирането в 1/0 или мъжко/женско. Това е субективно възприятие и усещане на дадения индивид. При повечето хора социалния пол и биологичния пол съвпадат, това са така наречените cis-gender: мъжете се възприемат като мъже и жените като жени. Тук обаче също имаме спектър - мъжко/женско, защото има и по-женствени мъже, както и по-мъжествени жени. За да не стане още по-сложно, няма да намесваме сексуалното привличане между половете, защото там също има спектър. Също така в последните години са извършвани различни невроизобразителни изследвания, чиито резултати показват, че има различия в големината/обема на някои мозъчни структури между цис и транс хората.

Тоест, с две думи, има различия на ниво орган, които съответно променят функцията - поведение, възприятия.

Много е важно да се споменат и културалните различия, тъй като различните култури могат да имат различни понятия, представи и традиции, които да влияят по отношението на проявата на половите стереотипи. Тоест, нещо, което е нормално женско поведение в една култура може да бъде гледано като неутрално или мъжко в друга и обратното. Например, в някои латино или скандинавски държави е съвсем нормално и прието момчетата да плачат и изразяват чувствата си, а в повечето балкански или арабски държави не е. Този вид хронично потискане и отхвърляне на емоциите може да доведе до различни психически и поведенчески отклонения в дългосрочен план - емоционално дисрегулирано поведение; външна физическа или вербална агресия към хора и предмети; вътрешна агресия - автоагресия, опити за самоубийство, злоупотреба с алкохол или наркотици.

- Загубата на т.н. „традиционни ценности“ в Европа е все по-голяма тема. Все чуваме призиви за либерално отношение към различните… Това нормалност или проблем е на днешното съвремие?
- Всяка промяна си има плюсове и минуси, зависи от гледната точка. Само времето ще покаже дали тези промени и решения са били ползотворни в дългосрочен план. Културата и обществото ни се менят с времето, социалните нагласи, дори с технологичния и научния прогрес. Те няма как да останат стационарни, защото ще станат архаични и ригидни. Навсякъде по света малко или много сме свидетели на промяна в обществото, мисленето и нагласите. Влиянието на религията и църквата като институция намалява, в сравнение със средните векове, просто защото мисленето на хората се променя. Технологията и науката се развиват и могат да обяснят много природни явления и много хора започват да мислят критично. Дадени феномени или бедствия имат съвсем логично обяснение, а не се тълкуват чрез магическо мислене като „наказания от бога, защото сме грешни“. Разбира се, религията като философия има и плюсове, тъй като може да даде спокойствие и утеха в състояния на несигурност, което намалява тревожността и създава усещане за спасение у много хора.

„Традиционното семейство“ отдавна не е това, което показваха филмите от 60-те и 70-те години, където съпругът отива на работа, а съпругата стои вкъщи, домакинства и се грижи за двете им деца.

В последните десетилетия много от хората дори не сключват брак, защото го смятат за нещо остаряло и непрактично, а предпочитат да живеят заедно, но без да се чувстват ограничени или задължени от закона или църквата.

Много хора вече не ходят физически на работа, защото не им се налага, а могат да работят през компютъра си от всяка една точка на света, стига да имат достъп до интернет. Това им дава много повече възможности и свобода. И също толкова иронично, все повече хора се чувстват самотни, въпреки постоянната виртуална „свързаност“ и достъп до всякакъв тип информация и привидни развлечения.

Това често се случва, точно защото липсва реалната комуникация и жив социален контакт.

Това е едно от най-честите оплаквания на пациенти, които идват за консултации в кабинета ми. А по отношение на „различните“ - ние всички сме различни по един или друг начин. И аз съм различен. Вие - също. Това е съвсем естествено. Много често различните са обект на подигравки, дискриминация, нападения и атаки от мнозинството, защото не са като тях. Всички помним детенцето, което носеше очила в детската градина/училище или високото хилаво момче или пък ниското пълно момиче. Всички те в даден момент са били обект на подигравки, защото не са били като мнозинството от останалите. Това се пренася и за другите „различни“ хора. Те могат да бъдат обиждани, дискриминирани, малтретирани, нападани, дори убити. Това е неприемливо отношение и никой не го заслужава. Всички трябва да имат равни права и да са защитени от дискриминация или агресия, защото колкото си по-различен е по-трудно.

Разбира се, това не означава да се прилага специално отношение или преференции. В последните години много западни компании имат „квоти“, по които да назначават „различни“ служители. Това явление наричам „обратна дискриминация“, тъй като те са длъжни да назначат определен брой служители според възраст, пол, сексуална ориентация, цвят на кожата, етнос или др.

Много често тези компании изтъкват подобна „шареност“ с цел да покажат на техните млади клиенти и консуматори колко са модерни и готини.

Силно се съмнявам, че мулти-милиардните корпорации са толкова загрижени за човешките права и равенство. По-скоро печалбата е движещата сила при тях и какъв по-добър вариант да привлекат още консуматори от това да покажат колко са инклузивни и колко ценят равноправието. Този вид политика за назначаване също не е адекватна, според мен, защото често може има по-подходящ избор на служител, с повече качества за дадената позиция, но само защото някой спада към малцинствена категория, е приет вместо първия. Също така има вариант за злоупотреба от тази малцинствена позиция, защото работникът може да не върши съвестно работата си и да бъде „носен“ от други хора в екипа, само защото той знае, че няма да бъде уволнен, защото попада в квотата.

Затова аз подхождам и се държа с хората според техните заслуги, качества и възможности, а не според пола, цвета на кожата или сексуалната им принадлежност. Има много „нормални“ хора, които не струват, които са "лош мат'рял" и също така много „ненормални“ хора, които са добри и съвестни граждани, професионалисти и партньори. Тук наистина ключовото е да подходим към всеки човек индивидуално, за да го опознаем и оценим, а не да се осланяме на предразсъдъци и стереотипи.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НЕМО - небинарният

    71 9 Отговор
    Искам да призова всички небинарни да гласуват за ПП/ДБ . Те са като нас - изр@ди извр@теняци и ще ни подкрепят и за в бъдеще , както ни подкрепяха и досега ! Обръщам се и към всички други заклети фенове на ЛГБТИ обществото - гласувайте за Кирил Петков , Асен Василев , Христо Иванов и Атанас Атанасов /да не забравя и Ицо Хазарта/ , те многократно са доказали , че имат само едно желание - НЕБИНАРНОСТТА да се превърне в официална държавна доктрина на България и тя да бъде прекръстена на (НЕ)Бинария ! Ура , небинарки и небинарничета , Ура !

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Форда

    46 6 Отговор

    До коментар #3 от "НЕМО - небинарният":

    😄🤭
    Много точно!
    ппдб+ 🏳️‍🌈🌈

    Мирослав няма против да гледа мъже да хохо Лена. Това са демоктачни ценности.

    Коментиран от #10

  • 8 Ха ха

    51 4 Отговор
    Момченцата от малки да започват да плачат,а момиченцата да го раздават "строги лелки".Момченцата - балет и худ.гимнастика,момиченцата бокс,борба,футбол .И върнете задължителната казарма,та момичетата да се научат и да стрелят добре .Момченцата през тези две години на курсове по маникюр,шеф и кройка,гладене на чаршафи.
  • 9 Гост

    47 4 Отговор
    Как хубаво го е описал доктора. Наместо ераст да му кажеш полярен...., еееех тавтология, Баце!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    52 3 Отговор
    Скоро очаквайте да се узакони педофилията и зоофилията, все пак според тоя небинарен психиатър трябва да сме толерантни с всички различни! Може даже парад да си спретнат - дядо с петгодишния си любовник и третополов прегърнал бик.
  • 12 Ха ха

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    :"съчки събирам,съчки събирам".
  • 13 ТИР

    52 3 Отговор
    Ако това са ценностите към които 35 години ни тласкат то, Не Благодаря, по добре с кокошките на село и външна тоалетна, ергени търсят моми, а банани може и да не ядем,,,
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Борисчо Бонев

    32 1 Отговор
    Немо е светъл пример за нашата група в СОС /и за кмета Терзиев/ ! Всички искаме да сме като него !!! Искаме , не само ние да сме като него , искаме всички в България да станат такива и да усетят радостта от влизането на заден ход (в) .... от страната на движение /както стана по Попа и Витошка/ ! Изобщо - небинар да се наричам - първа радост е за мене / е , има и малко болка в седалищната област , ама тя е сладка болка/ !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕВРОНЮЗ

    33 2 Отговор
    😂 😂 😂 😂 Абе тоя на снимката от коя психиатрия го изпуснаха.
  • 19 Всички

    5 6 Отговор
    Сме Хора на Този Свят
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    41 0 Отговор
    Този доктор си плюе на дипломата.Като говори за глупостта ""Социален пол", да каже къде това понятие го има в дисциплините които е учил- Анатомия на човека, Зоология , Общо биология и др. Явно и този е от другата страна на реката, за това говори тези глупости.

    Коментиран от #25

  • 22 до Последния Софиянец

    2 16 Отговор
    до Пост 1 Уважаеми господине редно ли е да обиждате Хората Всичко Хубаво
  • 23 Точен

    37 0 Отговор
    Разбрах. Небинарен е евфемизъм за пед.ераст.
  • 24 Те бройните системи са

    11 1 Отговор
    Десетична двоична осмична и шестнадесетична
    Има ги на всеки научен калкулатор
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 като гледам

    13 0 Отговор
    д.ра,?! има мерак да го подгони Змея-троед!.....
  • 27 Верно ли

    20 1 Отговор
    Тоя "психолог", дето се е скрил зад това дърво, дали не е за специалист, или и той е "интерсекс" нещо си, та затова да не се нуждае от лечение???
  • 28 Сър Ник - коуч и инфлуенсър

    17 0 Отговор
    Според това докторче всички футболни рефери са бинарни....

    Коментиран от #30

  • 29 Град Козлодуй

    9 1 Отговор
    господине с Манипулирания не Става
  • 30 Град Козлодуй

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Сър Ник - коуч и инфлуенсър":

    Има в Нета Инфо за Значението Бинарен
    господине
  • 31 Киро

    26 0 Отговор
    В природата небинарните или ги убиват или прогонват, щом не могат да създават поколение са излишни! Човека същество което се мисли за най умно ще се окаже че е най загубено единственото което умишлено се опитва да се самоунищожи.

    Коментиран от #53

  • 32 шефа

    18 0 Отговор
    Този от снимката не само че е не бинарен ами е и ..диот.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Артилерист

    40 0 Отговор
    Толкова много приказки, за да се "обясни" една ненормалност. Това е образец на манипулиране. Това американците го владеят до съвършенство. Затова налагат на света ЛГБТ джендъризма. Не съдя никой за неговата ненормалност, но не е редно да я превръщат публично в някакъв вид нормалност и да вменяват на деца и млади хора да ходят да си правят сложни операции за смяна на пола и да се осъкатяват за цял живот. Цинично, отвратително и жестоко е.

    Коментиран от #41

  • 36 Патолог

    20 0 Отговор
    Да създадем нови социални полове. За ръст под 156 см – къс/джудже/пигмей/полуръст, за ръст над 206 см – дългуч/гигант/исполин/великан.
  • 37 БгТопИдиот🇧🇬

    20 1 Отговор
    В нормалните държави тези ги лекуват приинудително (бинарни и небинарни федарасти)!
  • 38 Хмм

    15 0 Отговор
    значи бинарното разстройство вече се нарина Небинарно и не е разстройство а нещо по-нормално от трезвото разсъждение. Това ми напомня как преди 3-4 години намалиха процентите телк на инвалиди за да не взимат пенсии. Абе демокрацията се развива и осъвременява
  • 39 ха ха

    22 1 Отговор
    Бравоска! Поредната порция давоска пропаганда. Защо ли? Ами, защото ни представят "ужасите" в дългосрочен аспект при момчетата, които за учени да сдържат емоциите си. Внушават, че при тези които хленчат от сутрин до вечер всичко е наред... в дългосрочен аспект ;) След като всички сме различни, защо точно полово и пигментно различните са в дневния ред? Аз се чувствам гравитационно дискриминиран!!!!!!! Защо няма закон за престъпленията от омраза към гравитационно дискриминираните, аааа?
  • 40 Тъпо соросоидче

    15 1 Отговор
    Да ви кажа честно нашата Радка или Асенка биха изглеждали на Евровизия по добре от това..
  • 41 ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Артилерист":

    Фърляй по едно око под леглото за американците и се премести на първия етаж, че един беше скочил с вик "Амери.." Ъ-ъ-ъ... "Руснаците идат!"

    Коментиран от #45

  • 42 име

    17 0 Отговор
    Тоя небинарния е видял че няма много тагива, всички се правят на гейчета, транс и т.н. и затова е решил да се пише небинарен, да изглежда по-оригинален. Поведетието му показва че го тресат някакви комплекси и затова се чуди с какво да се открои, че да го забележат.
  • 43 Верно ли

    20 0 Отговор
    Ние, по-възрастните се смеем, но днешните младежи толкова ги объркват такива "експерти" в днешно време, че нито небинарните са небинарни, нито бинарните - бинарни! И накрая защо нямалявала популацията в "цивилизования" свят...
  • 44 истина ти казвам

    13 0 Отговор
    Като го гледам тоа доктори той е минал под 🎏🎏🎏
  • 45 Артилерист

    16 3 Отговор

    До коментар #41 от "ха ха":

    Бъди спокоен. Аз не се плаша от руснаците. Те само са ни освобождавали и са ни помагали да се развием в модерно развита във всяко отношение страна.
  • 46 Мошенов

    22 0 Отговор
    Не знам бинарен или небинарен беше този с розовата поличка, но си беше чист пе......ст.
  • 47 Гечка

    10 0 Отговор
    Въобще и не четох, ще ме заболи главата от глупости
  • 48 Сандо

    24 1 Отговор
    Едно време името НЕМО научавахме още като деца от класическия роман на Жул Верн и за много от нас той беше образец за подражание.А за сегашния немо дори не ми се мисли,остава ми само надеждата,че няма да се превърне в обект за подражание на младите.
  • 49 Сила

    7 4 Отговор
    НЯКОЙ ПРОЧЕТЕ ЛИ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ ОТ СТАТИЯТА....?!? само питам, интересно ми е.....

    Коментиран от #58

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 pycoфил

    3 3 Отговор
    ние сме би .......
  • 53 Не признавам

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Киро":

    И при растенията,и при животните небинарното винаги го е имало ,но то не дава плод и постоянно отмира и пак при генетични смущения се появява. Само хората като по-хитри се опитват да излъжат, да метнат на джанката природата. Нямам нищо против не бинарните,както не ми пречат яловите дръвчета или животни, но не признавам по никакъв начин небинарните да имат привилегии или да превръщат нормални деца в ялови.

    Коментиран от #60

  • 54 Иван

    5 0 Отговор
    Всичко е нагон, просто някои не могат да се "успокоят", търсят емоции, това е цялата работа. Път - без изход е това, мъжкото тяло няма онази красота - но щом се харесват.

    Това е хормон, тоест - сетивата ти се изострят, ами нещо като флирт. Има случаи, в които са естествени нещата, има и такива - не трябва да им се сърдим.

    Както и ние - хетерото, не си показваме страстите, така и те. Изобщо не са "извънземни".

    Ако са принудени да се трудят, ще открият и друго в живота.
  • 55 Град Козлодуй

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ПсихолозитесаРазлични както и Хората👌
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Българин

    14 0 Отговор
    Полът се определя от хромозомите. Всичко останало е диагноза. Този като психиатър би трябвало да ги знае тия неща, не да се прави на луд. А Трансвизия няма нищо общо ни с Европа, ни с каквато и да е визия, дето нормален човек да я припознае за своя или за нормална. Даже там, където имат месеци на прайда и навсякъде веят дъгите, които откраднаха от децата, пак сбърканите са минимален процент и вместо да се насърчават крайностите им с прайдове трябва да си кютат по-дискретно и задължително далеч от децата.
    Но понеже западният свят в момента прави точно наопаки на здравия разум, такива като мен стават намсикви фоби (не знам тая седмица как ще ме нарекат) и ги опресирам и дискриминирам. А на мен не ми пука за шарените и прайдовете им. Пука ми, когато доближат децата ми. Да си направят техни и да си ги възпитават. Моите ще станат нормални хора с баща и майка, а не родител 1 и родител 2 с неясни определения, пол и като цяло сбъркана представа за света, в който живеят.
  • 58 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Сила":

    то само последните два абзаца имат смисъл, другото е ала-бала.
  • 59 Бай Дън

    11 2 Отговор
    Такива ги лекуваха едно време със сап, но по здрав два пъти като му го увиеш по гърба и от небинарен става нормален и походката му се оправя!
  • 60 Бай Дън

    11 0 Отговор

    До коментар #53 от "Не признавам":

    Правилно, но слива която не ражда я отсичат да не сени на по младите!

    Коментиран от #66

  • 61 Име

    4 1 Отговор
    Според мен хомосексуалността е игра - просто се превземат, това-онова.

    Жената притежава грация, наблюдавал съм явлението, случва се, то е като "падение".

    Обаче е като обратимо, това е ненужно.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Вярно казват,

    4 1 Отговор
    Психиатрите са психо. Както гушкам дървото, рано или късно ще го усети по гърба си, не е наред човека.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Вярно казват,

    3 1 Отговор
    Психиатрите са психо. Както гушка дървото, рано или късно ще го усети по гърба си, не е наред човека.
  • 66 Овощарска опция

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Бай Дън":

    Еее не бих ги отсичал щото все пак да двукраки същества, нооо ако нагло си сеят психозаразата и това е овощарска опция.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Смех

    4 0 Отговор
    Тоя пен д елл го изгониха от Курило като мръсно коте