Last news in Fakti

26 Юни, 2024 10:39 2 902

За Мусала, „Слава на Аллаха” И „Свети“ Александър Невски…

  • мусала-
  • връх-
  • българия

Това е наистина срамно и обидно за нас, българите и за нашата древна страна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Огнян Стамболиев, ПЕН- Бг

Нашият президент, за когото, за съжаление, съм гласувал и аз, упорито отказва да се промени името на най- високия български връх. Преди него категорично отказа да направи това и неуважавания не само от мен негов предшественик, за когото наскоро Кеворк Кеворкян написа цяла книга с красноречивото заглавие „Президентът натрапник”. Идеята е да бъде именуван Свети Иван Рилски, на най- великия български светец, като се премахне турското име Мусала, което означава „Слава на Алаха” или нещо като „Аллах Акбар!”, с което днес талибаните ислямизират и тероризират нашата християнска Европа.

Това е наистина срамно и обидно за нас, българите и за нашата древна страна. Всички български топоними / имена на местности, населени места, върхове/ в заграбените след войните от Турция и Гърция изконни български земи са турски и гръцки. Само у нас следите от това петвековно варварско азиатско робство, осакатило ни в много отношения, са още налице. В страната ни има огромен брой грозно звучащи турски имена като: Кайлъка, Кърджали, Саръ баир, Аязмото, Хаинбоаз, Бакаджика, Хисарлъка, Бузлуджа, Ерден дере, Каймакчалан, Саръ баир, Джебел, Ерден, Айдемир, Делиормана...

Повечето от европейските държави, особено тези от Източна и Централна Европа са били под нечие чуждо робство. Но в нито една от тях няма да срещнете топоним от езика на поробителя им. Никоя уважаваща се държава не би го допуснала. Само ние! Защото нито Вроцлав от Полша е Бреслау, нито Любляна днес се казва Лайбах, нито Братислава е Пресбург или пък Карлови вари – Карлсбад. А защо нашият хубав древен град Вишеград трябва носи грозното, напомнящо за зверствата през робството име Кърджали? Защо един древен християнски манастир край Варна, все още се казва Аладжа манастир, а не носи името на светец? Къде е църквата ни? И защо тя не си каже думата и за Мусала? Да, нашата църква спи. А примерите са толкова много... Да не говорим за катедралния храм в София. Вместо „Свети Иван Рилски“, „Свети Патриарх Евтимий или „Св. Св.Кирил и Методий“, той все още носи едно името на един руски завоевател- бандит, васал на татарския хан, поробил Русия през 13 век, при това приел Исляма!

Да, за тези, които не знаят, че московският княз Александър Невски е бил покорен васал на татарите, а не някакъв герой, трябва да се доверят на последни проучвания за него, а те сочат, че натрапеният на България „светец“ през различни етапи от живота си се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин. За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като „смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб!



Свързани новини