Last news in Fakti

29 Юни, 2024 21:01 4 948 100

Вече е ясно: Борисов иска да провали първия мандат

  • бойко борисов-
  • борисов-
  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • възраждане-
  • итн-
  • даниел смилов-
  • румен радев-
  • избори-
  • предсрочни избори

Защо се случва всичко това и защо България пак ще ходи на избори?

Вече е ясно: Борисов иска да провали първия мандат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

След изборите на 9 юни изведнъж политиката в България умря. Или поне временно замря и беше заменена с нещо, което дори и бегло не прилича на нея. Целият проблем е, че изборите дадоха някакъв резултат, който макар и не особено добър за страната, все пак предполага съставяне на мнозинство и управление около ГЕРБ, ДПС и ИТН. Без да са „сестрински“ партии, тези формации са достатъчно близо една до друга, за да управляват съвместно. ГЕРБ и ДПС – или поне Борисов и Пеевски - са в някаква симбиоза, която науката се опитва да улови с метафори като „сиамски близнаци“, „тандем“ и т.н. А ИТН е персонално близко до ДПС и президента, а идеологически – до всички, тъй като от логическото противоречие може да бъде извлечено абсолютно всякакво твърдение.

Смъртта на политиката и раждането на политическата лютеница

Т.е. здравата парламентарна логика предполага, че тези три партии в момента трябва усърдно да преговарят за управленска програма, да влизат в детайли на бъдещи планове, да спорят за министри и портфейли. В крайна сметка именно затова – за съставянето на управление – избирателят ги е пратил в Народното събрание. Електоралните звезди на небето благосклонно се подредиха и тенджерата на ГЕРБ най-накрая се дотъркаля до похлупака от ДПС. А на всичкото отгоре, чудодейно до тях се оказа и един дълъг черпак под формата на ИТН. Уредите за разбъркване на една хубава парламентарна лютеница са налице и народът вече я чака с нетърпение. А най-вече избирателите на ГЕРБ, от които само 4% искат пак да ходят на избори, според последното проучване на Маркет линкс.

Да, ама не, както е казал класикът. Бойко Борисов е кахърен, че правителство няма да има и че пак ще заведе страната на избори. Като цяло, случващото се е много далеч от всякаква парламентарна логика:

1) Досега е имало по една среща на ГЕРБ с ДПС и ИТН. С ДПС нещата бяха обнадеждаващи и Движението изглежда искрено готово да състави открито управление с Борисов. С ИТН обаче нещо се закучи, но какво е то – така и не стана ясно. Нямаше съдържателна причина, която да се изтъкне като разминаване между партиите. Спомена се нещо за забавяне на еврото, но това не е официална позиция на ИТН. Спорът за „експертно“ правителство срещу „политико-експертно“ също не изглежда нерешима пречка. Във всяко експертно правителство така или иначе има политически фигури (и обратно). А ИТН декларираха, че имат готовност да приемат премиер, номиниран от друга партия. Спорът с кой мандат да бъде направено правителство също не е толкова значим – ако знаят какво това правителство ще прави, все ще се споразумеят с кой мандат да го излъчат. Следователно разговорите (или тяхната липса дотук) не изясняват за какво ГЕРБ и ИТН не са се разбрали. Което пък подклажда слухове и спекулации, че споровете са за гол материален интерес, като това кой ще контролира МРРБ, например.

2) ГЕРБ не полага никакви усилия първият мандат да е успешен. Още преди да има официални преговори на кандидата за министър- председател с останалите парламентарни партии, Борисов обяви, че правителството ще е на малцинството и в него ще са наредени ключовите политически лица на ГЕРБ. Тоест Борисов действа така, че първият мандат да се провали. В крайна сметка ИТН ясно са казали, че не искат политически оцветен кабинет, но нямат нищо против по-експертен формат, с премиер посочен от друга партия.

3) Борисов дори се застрахова, че няма да приеме управление, което е подкрепено от ДПС и депутати-отцепници от други парламентарни групи. 6-7 такива ще са достатъчни, за да мине един кабинет с първия мандат. Не е ясно, защо Борисов отказва и такова решение, след като още в първия му мандат имаше подобна ситуация.

4) Още по-интересно е отношението ГЕРБ-ДПС. Борисов държеше да информира, че той не се е срещал с Пеевски след изборите и всеки се „прибрал в партията си“. Докато управляваха в сглобката бяха неразделни, а пък сега, когато щастието им се усмихна широко – спряха да си говорят. Защо, с какви политически аргументи се обяснява това охладняване на отношенията – остава неясно. Даже Борисов се почувства длъжен да обяснява, че не смята, че заплахите срещу него идват от партньора му Пеевски. Да се чуди и да се мае човек, какво се случва в тази държава!

5) Междувременно тече координирана политическа чистка на кадри на ПП-ДБ от всички постове, които те заемат. Най-ясен е казусът със заместник-кметовете, за които се търсят под вола телета и други несъвместимости. Срещу Васил Терзиев - столичния кмет - се води пуническа война за три велоалеи, която ескалира до действително малоумното искане от страна на вътрешния министър Калин Стоянов велоалеите да се обрамчат с метални огради. Андрей Гюров - подуправител на БНБ - също беше нападнат за „несъвместимост“ от т.нар. антикорупционна комисия (КПКОНПИ), която изглежда пак влиза в модуса си на бухалка срещу неудобните. Съвместими с властта в България явно са само ГЕРБ и ДПС. Обаче пък те не искат да управляват заедно.

6) Уж ДПС направи най-силното си парламентарно представяне през последните години, а утвърдени политици – като Филиз Хюсменова, Рамадан Аталай и др. – почнаха да бъдат чистени за „слаб изборен резултат“ в техните райони. Явно новият лидер Пеевски се разправя с части от партийната си група, но и тук не е ясно каква е истинската причина. Може би това са хора, лоялни на предходното ръководство на Карадайъ? Може пък амбициите на Пеевски да са по-големи и той да търси сблъсък със самия Ахмед Доган. Второто не е много вероятно, но така или иначе ставащото в ДПС също е далеч от разумна дейност по съставяне на правителство.

Защо се случва всичко това и защо България пак ще ходи на избори?

Някой би казал, че Борисов има интерес от избори и желае да се пробва отново – този път с надежда да събере 80 депутата. Но това е малко вероятно – ГЕРБ е в низходяща тенденция и като нищо ще загуби още стотина-двеста хиляди избиратели на едни нови и още по-безсмислени избори. А и на какво да се надява Борисов? Да управлява с „Възраждане“ и „Величие“ тогава ли?

Истината, уви, е друга. Докато определени партии в България продължават да носят тежък корупционен багаж, договореностите между тях ще са неясни, нелогични и най-важното – непублични. Страховете и интересите на партийните лидери също не са стандартните страхове и интереси в една парламентарна демокрация. У нас един се страхува от независим съд и прокуратура, друг – че ще използват името му за далавери, за които той ще се окаже виновен в един момент, трети – че сега му е паднало да вземе всичко, каквото поиска и може да се мине с по-малко. Като се комбинира всичко това, може да се окаже, че правителство е невъзможно.

Но затова не е виновна парламентарната демокрация или изборната система. Представете си, че с толкова делегитимирани партии, някои от тях получат и изкуствен бонус, за да управляват: било то по гръцкия вариант или с някаква мажоритарна система. Колко дълго ще изкара едно управление, което не стига че носи корупционен багаж, но са му дали и изкуствено поощрение под формата на свръхпредставеност?

Какво означава отлагането на проблемите

Може би отново вървим към отлагане на проблемите за след още едни избори. Това отлагане само ги задълбочава обаче и е време всеки да си понесе отговорността. В крайна сметка членството в еврозоната изисква още усилия и то е възможност, която не бива да бъде пропускана. Тези, които се отказват от управленски усилия, дължат поне смислени публични обяснения защо го правят.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    51 8 Отговор
    Съществото Закопа България бреее! ХАХАХАХ Кви кабинетчета и алабализми вече.
  • 2 Той ороваля 15 години

    49 6 Отговор
    Държавата, че сега един мандат!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Помак

    26 14 Отговор
    Боико на теп разчитаме ...ти употреби Бг държавата и Ес ..сега си ни Длъжен ..м - шо !

    Коментиран от #9, #12

  • 5 розово

    37 13 Отговор
    Кой беше този Борисов?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Град Козлодуй

    47 7 Отговор
    Борисов който гроб копае в гроб пада

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 зъб

    48 4 Отговор
    ама вие анализаторите открихте топлата вода бе........за какво му е на Боко правителство като служебното е негово.....задкулисно командвани пионки....пей сърце....
  • 11 Анонимен

    40 8 Отговор
    Тиквата не може вече да управлява защото неговите авери през последните години и без него пак цицат кинти.Просто властта му се изплъзна и ако някога контролираше всичко и всички бяха послушни сега не е така.
  • 12 БЕЗ МАЙТАП

    36 7 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    Помак Бойко е създаден от ДС ДПС употребен от ДС ДПС и ще бъде изхвърлен унищожен изгорен анатемосан от тези които го създадоха.

    Коментиран от #14, #17, #99

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Помак

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "БЕЗ МАЙТАП":

    Така е ..се ено мажо или пашата ни е бил менистър и на власт...жалко за българите..

    Коментиран от #48

  • 15 Голата истина

    17 20 Отговор
    Защото е хитър на следващите избори той и певски ще имат 125 глави и тогава край

    Коментиран от #20, #68

  • 16 Браво

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Град Козлодуй":

    Много изтъркано. А ма при теб всичко е така,

    Коментиран от #19

  • 17 Град Козлодуй

    26 4 Отговор

    До коментар #12 от "БЕЗ МАЙТАП":

    ГЕРБ са Германска Християнска Партия но Във тях няма нищо Християнско
  • 18 Право на мнение!

    38 20 Отговор
    Бойко Борисов не може са управлява, защото е изключително некадърен, некомпетентен, необразован и некултурен човек. След оттеглянето на ПП/ДБ няма кого да клевети, плюе и излива помията си! Обвързването на Борисов с Делян Пеевски, който е санкциониран по Глобалния закон "Магнитски" за сериозна корупция и пране на пари, ще лепне мръсно петно на Буци. С образованите и ингелигентните ПП-ДБ Боко се легитимира пред Западните партньори и стоеше добре, но сега се окъка яко.

    Коментиран от #21, #100

  • 19 Град Козлодуй

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    то и хиената когато е ранена си изяжда червата разбрахте ли Моля
  • 20 Прогноза

    37 6 Отговор

    До коментар #15 от "Голата истина":

    Тогава ще се вдигнат ония 70% от народа, които не гласуват и ще изметат улиците на столицата с двата парцала Боко и Шиши!
  • 21 Град Козлодуй

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Право на мнение!":

    точно в Десетката
  • 22 6нтщ5ж

    33 7 Отговор
    Бойко Борисов е готов на всичко само и само да няма институционална РЕФОРМА!!! За него нямат значение загубеното национално време, европейското развитие, отговорността и върховенството на закона. Никакво значение!
  • 23 ттттттт

    19 19 Отговор
    хайде сега. гроздето е кисело . трубадурите на ппдб вият на умряло . просто е . бойко затъна в далавери и не го щат другите. ппдб станаха като него за само 3 години.
  • 24 Град Козлодуй

    30 7 Отговор
    Борисов всяко Начало си Има Своя Логичен Край

    Коментиран от #44

  • 25 Питам само?!

    32 21 Отговор
    Защо българските журналисти не попитат Бойко Борисов, след като имаше пълно мнозинство с ПП-ДБ в предния парламент, та трябваше да събори правителството и предизвика хаоса сега....защо сега говори за стабилност, преди не беше ли нужна, защо свали редовно правителство, което щеше да вкара страната в Еврозоната и Шенген...
  • 26 Покана за жертвено агне

    30 9 Отговор
    Покана от Борисов и Пеевски за правителство към трети (който и да е) е като покана от два тлъсти вълка към агне да пишат заедно обедното меню. На следващите избори със сигурност ГЕРБ няма да има 80 депутата, най-много 60 да имат, защото за 6-и път се провалят в съставянето на правителство поради наглостта, простотията и селския тарикатлък на мутрата!
  • 27 Борисов е вреден за България!

    41 15 Отговор
    Бойко Борисов е виновен, защото бутна редовното правителство и вкара България в поредната спирала на нестабилност !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мафията вън!

    31 22 Отговор
    Борисов иска коалиция с ПП-ДБ, защото само с ПП-ДБ в коалиция ще се легитимира и ще стои добре в очите на Западните партньори! Защото ПП-ДБ са единствената адекватна политически партия! ПП-ДБ са добре образовани, политически културни, ингелигентни и млади като партия, с евроатлантическа насоченост и компетентни експерти!!!!!!
  • 30 Възмутен

    34 7 Отговор
    Мафията ДПС-ГЕРБ гони младите българи от България! Децата искат достоен живот, достойни заплати, справедливо правосъдие, свобода на словото, борба с корупцията, прозрачно разходване на държавните финанси, прозрачни конкурси за държавни поръчки, да няма мутри и мафиоти с бухалки в управлениато на страната, иска спокойствие и сигурност...
  • 31 Мутренски приоми

    32 11 Отговор
    След като тъпоглавата мутра Боко, за пореден път ни вкарва в избори, за които бяха похарчени общо 1 000 000 000 лв., а не може да състави правителство, ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА И ДА НАПУСКА ПОЛИТИКАТА! Некадърен, прост, нагъл, некултурен, необразован селски тарикат!
  • 32 6нтщ5ж

    27 6 Отговор
    През 2022 г. ГЕРБ-ДПС-ИТН-Възраждане сбориха правителството на Продължаваме Промятата!!!!!!!!
    През 2024 г. ГЕРБ счупи Сглобката с ПП-ДБ, защото отказаха да вкарат в нея и трети парттьор - ДПС!!!!
    ДПС разчетаха грешно нуждата на ПП-ДБ от техния глас за промените в Конституцията, където бяха нужни 2/3 от гласовете в Парламента! ДПС си въобразиха, че техния лидер Делян Пеевски е "изпран" и могат да претенсират за власт наравно с ПП-ДБ и ГЕРБ, но сгрешиха! ГЕРБ пък си помисли, че и Борисов е "изпран" след като е в Сглобка с ПП-ДБ и може да им извива ръцете и да ги шантажира! Но и Борисов се излъга!
  • 33 Цитат

    20 4 Отговор
    "Проблемът беше в механизмът за избор и проверки на кандидатите за регулаторите и контролните органи (и мястото на ДПС). Това са тези над 100 човека, чиято смяна с нови лица може да рестартира държавността - или да продължи да я държи в плен. Процесът беше болезнен за ГЕРБ и ДПС, владеещи досега тези органи, тъй като не просто трябва да отстъпят територия, а и да отслабят контрола върху тях."
  • 34 Знаем защо

    20 4 Отговор
    Бибитко така ще го наведат от двете посолства че ще има многократни тежки прониквания около гърба..абсолютно безполезен с днешна дата както и сгантя около него
  • 35 Помним, помним!!!

    26 5 Отговор
    Протестите в България през 2020 г. започнаха на 9 юли с искания за оставките на премиера Бойко Борисов!!! Участници над 400 хиляди в страната. Ранени над 100! Повод - охраната от НСО охраняваше резиденцията на Ахмед Доган!!!!!!!!!!
    Почти половин милион българи се противопоставиха на разрастващата се мафиотизация, корупция, беззаконие в управлението на страната от Бойко Борисов и ГЕРБ, както и на ограниченията на свободата на словото!!!
    Една от целите на протестиращите беше едно бъдещо управление и съдебна система, в които олигархът Делян Пеевски и почетният председател на ДПС – Ахмед Доган да нямат задкулисно решаващата роля в България!!!!!
    4 години по-късно същите мутро-мафиоти си въобразиха, че били "изпрани" от образованите и интелигентни харвардци, че народа е забравил престъпленията, корупцията, липсата на свобода на словото, кражбите и исщат отново да се доберат до държавтите финанси и парите от ЕС, да "делят баницата"...

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пълна пародия!

    19 8 Отговор
    Протестите в България през 2020 г. започнаха на 9 юли с искания за оставките на премиера Бойко Борисов!!! Участници над 400 хиляди в страната. Ранени над 100! Повод - охраната от НСО охраняваше резиденцията на Ахмед Доган!!!!!!!!!!
    Почти половин милион българи се противопоставиха на разрастващата се мафиотизация, корупция, беззаконие в управлението на страната от Бойко Борисов и ГЕРБ, както и на ограниченията на свободата на словото!!!
    Една от целите на протестиращите беше едно бъдещо управление и съдебна система, в които олигархът Делян Пеевски и почетният председател на ДПС – Ахмед Доган да нямат задкулисно решаващата роля в България!!!!!
    А бате Бойко нали имаше снимки спящ с пачки евраци и кюлчета злато, а какво стана с “къщата в Барселона” и луксозния бутик на манекенката...А какво стана с Делян Пеевски, който е в черния списък на САЩ и Велекобритания за корупция и пране на пари по закона "Магнитски"? Тези ли двамата ще "коват" законите в България??..
  • 38 Мнение

    21 16 Отговор
    В България само ПП-ДБ работят за разграждане българската мафия, която е завладяла държавата ни. Неслучайно всички тошковци, копейки, тикви и прасета неуморно опитват да ги дискредитират в очите на чалгализираната популация.
  • 39 шекер

    10 6 Отговор
    Като не ще правителство, да ходи в Кауфланд при другото Баце, дето продава там шапки и чорапи!
  • 40 Разумен

    22 4 Отговор
    За съжаление Мафията зад ГЕРБ и ДПС отново е завладяла държавата ни. Картинката стана пълна! Върнахме се 30 години назад в Мафиотските времена на 90-те!
  • 41 Прогноза

    17 9 Отговор
    От една страна стоят старите мошеници ГЕРБ и ДПС. От друга страна са руските радиоточки Възраждане и ИТН плюс евентуално БСП и Безличие. По средата са застанали ППДБ и се чудят в кой политически ад са попаднали.
  • 42 Право на избор

    11 4 Отговор
    Дилемата пред ДС комунягите е под кой влак да се метнат..руския или американския..още не са го измислили защото ББ си е страхлив по принцип и ще отнеме време
  • 43 И какво ,помним

    12 10 Отговор

    До коментар #35 от "Помним, помним!!!":

    Да,бе столичните протести на олигарси и Божков ,защото им се беше затворил парашута .В стройна организация ,питейни вечеринки ,музика и палатки спуснаха политически отрепки актьори да зомбират раята.И кой дойде след ББ- мая, на Чери с тримата олигофрена Слави ,после пп- тата за да оправят съдебната система в полза на задкулисието и какво,дълг след дълг и корупция до шия.Айде стига ,моля с тези платени театри за простолюдието.Жалко за тъпия народ !

    Коментиран от #73

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Град Козлодуй

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Нетърпелив":

    Моля
    Себе
    си ли
    Визирате
  • 46 Докога???

    17 7 Отговор
    Бойко Борисов е като едно дърто инатливо магаре запънало се на моста!!! И ни напред, ни назад!!! Този човек е време са се оттегли от политищата в Бъргария, защото само вреди и държи цяла България в застой!!!
  • 47 Б.Б

    14 7 Отговор
    Бойко Борисов е пълен гей, ял е каиша на баща си като малък !
  • 48 БЕЗ МАЙТАП

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Помак":

    Жалко за помаците жалко за българите или жалко за всички нас? В името на какво?
  • 49 ГИРБ са крадци

    15 5 Отговор
    През май Европейската комисия (ЕК) обяви, че започва производство за установяване на нарушение на законодателството на България в областта на обществените поръчки…, за което ГЕРБ си правише оглушки (въпреки предупреждения на Асен Василев) за да може ГЕРЦ да изпразва здравтата касата безнаказано и непрозрачно!
  • 50 Фактите не лъжат

    11 5 Отговор
    Частни болници харчат непрозрачно държавни пари

    На 5 октомври миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане и "Има такъв народ" окончателно частните лечебни заведения си запазиха правото да не организират обществени поръчки за финансираните от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарства, консумативи и медицински изделия.
  • 51 Фактите не лъжат

    10 8 Отговор
    Финансовото министерство, ръководено по онова време от Асен Василев, предупреди, че с това решение на парламента над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните болници непрозрачно. И посочи, че така депутатите са пренебрегнали европейските изисквания те да провеждат открити търгове.
  • 52 Удри

    8 14 Отговор
    За да има стабилно правителство трябва да има нови избори. И герб и ДПС да имат 121+ депутата. Другото е пунта Мара.
  • 53 Вън! Оставка, Бойко!

    20 9 Отговор
    Бойко Боршсов създава кризата в България!

    Коментиран от #62

  • 54 Мнение

    13 14 Отговор
    Има само един правилен ход за България и той е отново Продължаваме Промяната да управлява. И в Шенген ще влезем, и в Еврозотата, и доходите на българите ще се вдигнат!
  • 55 Отвратен

    13 10 Отговор
    "Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на парламентарната група на „Има такъв народ" за решаващата им подкрепа при избора на Рая Назарян за председател на парламента.“, гиди мръсни под.ло.ги и ша.вр.ан.тии от ИТН!
  • 56 Борисов, махай се, не те искаме!

    14 9 Отговор
    Абе тоя де.би.л нема ли кой да го разкара, е бати необразования примитивен мутраген...

    Коментиран от #63, #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пинокио

    15 6 Отговор
    Смилов, Смилов… жълтопаветник смешен! До преди седмица обясняваше как новото правителство е вече готово между ГЕРБ, ДПС и ИТН, как всичко било отдавна уредено, уговорено и т.н. Ся друга песен зяпа! Вентилаторът се върти по-малко от теб!
  • 61 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    15 8 Отговор
    Целия съм оцапан в фекалии,изпълнявам заповедите на моя шеф-ПЕЕфСКИ
  • 62 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 19 Отговор

    До коментар #53 от "Вън! Оставка, Бойко!":

    ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ , ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ............... СЪZДАДЕ КРИЗАТА В БЪЛГАИЯ С "ВДИГНАТИЯ ЮМРУК" И "ШАРЛАТАНИТЕ" ........... ФАКТ !

    Коментиран от #70

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ясемин А Чатлъ

    7 7 Отговор
    Бойко Борисов беше употребен още 2001 "търси се виновник" и той е най-подходящ. 26.05.2001 Ж.Желев създаде Балкански Политически Клуб с личното присъствие на г-н Сюлейман Демирел и представители на всички! съседни държави и Молдова (не Украйна). На журналистически въпрос защо го е създал, д-р Желев 1-ият демократичен президент отговори "Каква я мислехме, каква стана". Коментарите оставям на вас уважаеми форумци.
  • 65 Град Козлодуй

    8 2 Отговор

    До коментар #56 от "Борисов, махай се, не те искаме!":

    БМБ е История логичен Край
  • 66 Град Козлодуй

    1 5 Отговор

    До коментар #63 от "оня с коня":

    Къде Ви възпитанието Моля към непознати обръщението е на Вие господине
  • 67 Варненец

    13 4 Отговор
    Тиквата провали цялата държава, какво му пука за някакъв мандат. За него е важно, да не попадне в обсега на един Сретан Йосич, че той отдавна ги дебне.
  • 68 1111

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Голата истина":

    Все още не е късно опозицията да гласува бонус за избирателите и да спре това безумие!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 имам добра памет

    6 3 Отговор

    До коментар #62 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Първо вие си загубихте акъла и нахълтахте в президентството.
  • 71 Чики-Рики

    4 3 Отговор
    Но ще му се получи с третия,на ИТН!...Да не дава Господ!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Подкрепям

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "И какво ,помним":

    на 1000000000000000000000%
  • 74 Тома

    13 2 Отговор
    Някой очаквали нещо от човек който казва прост съм брат ми и ми е лесно
  • 75 ха ха

    10 11 Отговор

    До коментар #72 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Гласувахме, ама по-добре за всички беше да не бутате правителството на Петков!
    Тази ви авантюра ни вкара в хаос, от който не можете да излезете, аматьори такива!
  • 76 проверено във времето

    10 6 Отговор
    Който проваля мандат, проваля себе си.
  • 77 нннн

    10 0 Отговор
    Питам жената очаква ли с нетърпение правителство на ГЕРБ, ДПС и ИТН.. ? Не - вика. И аз - не. На комшията му е все едно... Абе, кой народ очаква с нетърпение такова правителство?
  • 78 !!!?

    7 8 Отговор

    До коментар #72 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Какъв "дядо Иван" бе...кремълския Ку Чи Син, Кадиров и Ким Чен Ун ли чакаш...!?

    Коментиран от #80

  • 79 Иван

    8 3 Отговор
    ГЕРБ не са демократични - не е това което трябва - досега нямаме медицински хеликоптер, БДЖ е неприятно в момента.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Крумов

    9 8 Отговор
    Русия спаси Европа при Хитлер - Белгия и Нидерландия и другите - 20 дивизии, Русия - смаза фашистите.
  • 82 Град Козлодуй

    9 1 Отговор
    мутра Бойко
  • 83 Верно ли

    8 4 Отговор
    Хахахаха, умрЕлата партийка с 307 849 гласа вие на умрЕло, а гледам, че и тук са се активирали разни мало.мници, дето техните първо ги изпраха и изчеткаха двете шишита, а сега пищят като ощипане моми!
  • 84 Тренчев

    6 2 Отговор
    За втори път чета статия на този Смилов. Що за глупости??
  • 85 Мнение

    10 4 Отговор
    Този бандит накрая ще бъде изгонен с камъни. На народа в най-скоро време ще му писне и тогава ще стане много страшно.
  • 86 Доростолски

    9 4 Отговор
    Бате Бойко толкова ниско е паднал, че вече дълбае дъното.
  • 87 Читател

    10 3 Отговор
    Вижте физиономия на милиардер който нито може да ги харчи на воля нито ще живее като свободен човек никога.Баце е изпаднал в ступор от страх сигурно има защо.
  • 88 Фен

    4 8 Отговор
    Ми не ви ли стана ясно!?🤔 Сорос, ПосолствоТО, Бобоков, Прокопиев и сие, обединени под юмрученцето на Радев, закопаха държавата за следващите 30 години. Благодарим!

    Коментиран от #89

  • 89 Бебчо

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "Фен":

    Вземай си емотиките и биберончето и отивай да си играеш в градината....
  • 90 Не анализатор, а партиен говорител

    4 1 Отговор
    "Политически анализатор"?!
    Обществена тайна е, че у нас няма такова животно...
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...
  • 91 и не се задава спасение

    3 0 Отговор
    Ами управлението на държавата не се различава много от управлението на едно семейство. Ако хората са образовани и креативни семейството просперира, ако са необразовани и закостенели семейството тъпче на едно място и все повече затъва в собствените си битовизми.За наше съжаление оставихме съдбата на държавата в ръцете на неграмотни и алчни нарциси и все повече си затъваме.
  • 92 00001

    2 4 Отговор
    Няма да има правителство защото всички партии работят на принцип ние сме наи-добрите а всички други са ни врагов(враговете са и Българския народ) и аз искам 100 еднапартийна и еднолична власт.Такава вече няма да получат. И вместо всички да направят програма от точките които ги обединяват, те се бият помежду си и правят на черен ПР за другите .Без разбира се да мислят че те ще работат пак с тези партии. Борисов не ви е виновен , че е Българин отгледан с Български ценности, култура,маниери и начин ан поведение, и обучен в България.Това е което България предлага , а другите са същите като него нищо по различно по действия, по-думи са различни.
  • 93 Меркуцио

    3 2 Отговор
    Непоносимо тежък, че е брутално отвратителен, корупционен багаж носят ПП и няма нито къде да го скрият, нито някой иска с тях да го носи!
  • 94 Вуте

    2 1 Отговор
    Б.Борисов, готов да продаде род и Родина с надеждата пак да е управленец. Такъв властолюбец като него, и в романите нема.
  • 95 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    СМИЛОВ Е УБЕДЕН , ЧЕ СМРАДЛИВИЯ ;ПЪПЧИВ И ЖЪЛТОКОСМЕСТ АМЕРИКАНСКИ З АД НИК Е СЛАДОЛЕД- "ФАМИЛИЯ " И ДЕЙСТВА !?!?!?!?
  • 96 Марков е Спасителят

    0 2 Отговор
    Напред след рицаря на Светлината и император на Вселената подполковник проф. д-р Марков Тумбаков Дебелаков! Под неговото мъдро ръководство ще сразиме силите на Злото и на Мрака!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 DW и Даниел Смилов Качете една Бодряшка

    1 0 Отговор
    Снимка на Борисов или една, как гледа Мръсно? На тази е Уплашен!
  • 99 Е, де.

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "БЕЗ МАЙТАП":

    Деянчо му е сакъ дружка! Колко пъти човекът в предния парламент казваше, че го обича. Няма разрив в отношенията им. Ся, не може такава красива идилия да погине безславно! Деяне, не се отказвай от любовта си! Ние те подкрепяме! Романтици сме и чакаме добър край на романтичната сага.
  • 100 ЩЕ лепне?

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Право на мнение!":

    Ама моля, Ви! Защо в бъдеще време!!! Правилното развитие на тезата Ви изисква употреба на минало свършено време!!! Вече и московското джудже започна да страни от него! Ай, да му се не види, толкова зле скроена стратегия на баце от миналия парламент! КОЙ му сложи шапката??? КОЙ? КОЙ изигра грешната партия шах?