25 Август, 2024 10:01 3 435 87

Тотален цинизъм: Как в България вече никой на нищо не вярва

  • даниел смилов-
  • българия-
  • цинизъм-
  • герб-
  • дпс-
  • политика-
  • барак обама-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • калин стоянов-
  • румен радев

Политиката на България е пълна със зависими хора, чието едничко основание да са на висок пост явно е това, че някой ги държи с нещо

Тотален цинизъм: Как в България вече никой на нищо не вярва - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Моето поколение е от тези, които са като цяло скептични към партийно-организираните изрази на чувства, защото има спомен за предаванията на конгресите на БКП, задължителните манифестации и дефилирането с плакати, обръчи и друг инвентар на младежи по потници и шорти пред трибуните на комунистическата геронтокрация. Този незаличим спомен прави ентусиазма на американците на техните партийни конвенции, например, отчасти неразбираем.

В конвенцията на демократите в Чикаго, която официално номинира Камала Харис за кандидат за президент, имаше и насълзени очи, и вдъхновени речи, и истински образци на ораторско майсторство, които буквално взривяваха публиката. Всичко това, което не е необичайно в американски контекст, би извикало сред мнозинството от българите едно спонтанно: „е, чак пък толкова.“

Защо българският цинизъм е прекомерен

Умереният цинизъм е полезен и морално оправдан. Той е защита срещу стадното чувство, което може да доведе до тълпи, следващи водача си в най-зловещи посоки. В нашата история това се е случвало, затова парен каша духа. Но за съжаление настоящият български цинизъм не е умерен, а е прекомерен и за това има ред причини.

Първата и най-прозаичната е, че политиката ни е пълна с неполитици – зависими хора, чието едничко основание да са на висок пост изглежда е това, че някой ги държи с нещо. Историята с Калин Стоянов, който от министър в правителството на академик Денков се оказа в един момент човек на Делян Пеевски, е добра илюстрация по темата. Ако някой може да измисли политически или идеологически аргументи за тази метаморфоза, нека да ги сподели. Но досегашните опити са неуспешни, което показва, че извън-политически закономерности и зависимости са обяснението за казуса.

Издигането на Иван Гешев до висината на главен прокурор и внезапното му падане от нея също се дължат на подобни (дори не толкова скрити) зависимости. Те му изработиха кариерните крила на цената на затваряне на очите за „ДП“ в свидетелствата по казуса КТБ. Тези зависимости обаче също така стопиха восъка по крилата му и го оставиха в небесата без пера, точно в момента, в който той стана неудобен за „ДП“ и Борисов. И беше спешно заменен с „дясната си ръка“. Тя пък, под формата на Борислав Сарафов, се оказа, че е била чест гост на заведението на Петьо Еврото - всепризнатият майстор в изработването на възвисяващи и принизяващи зависимости в българската политика и магистратура. Един вид български Дедал.

Списъкът на родните Икаровци от зависимия сорт е много дълъг и не си струва да се изрежда тук. Последното му попълнение – г-жа Горица Грънчарова-Кожарева – може би заслужава споменаване, защото и тя в рамките на два дни от скептик по отношение на незаменимостта на Калин Стоянов стана фанатичен неин привърженик и жертва министър-председателството си на олтара на тази очевидно спорна идея. Подобни жертви не само политиката, но и религията не могат да обяснят.

Играта със страховете на хората

Прекомерният цинизъм има още една по-дълбока причина, която надхвърля българските корупционни особености и засяга целия Запад. Президентът Обама, който е безспорно най-добрият оратор сред демократите и налагаше на всички висок реторичен стил преди Тръмп да пробие със силата на мрънкането и сърдития брътвеж, очерта тази причина много ясно:

„Другата страна знае, че е по-лесно да се играе със страховете и цинизма на хората. Те ще ви кажат, че правителството е корумпирано; че саможертвата и щедростта са за нещастници; и че тъй като играта е манипулирана, е добре да вземеш каквото искаш и да се грижиш за своето. Това е лесният път. Ние имаме друга задача. Нашата работа е да убедим хората, че демокрацията наистина може да даде резултат. И не можем просто да посочим това, което вече сме постигнали, или да разчитаме само на идеите от миналото. Трябва да начертаем нов път напред, за да посрещнем предизвикателствата на днешния ден.“

Всъщност с възхода на консервативния популизъм (който не бива да се бърка с консерватизма на Бърк* или Аденауер**) цинизмът по отношение на колективни действия чрез публична власт стана основен аргумент в политиката. На наднационално ниво се поставят под въпрос всички колективни структури като ЕС и НАТО и се твърди, че отделните държави могат да се справят сами. Куриозното е, че това твърдение се прави независимо дали става дума за САЩ, Германия, Унгария или България.

На национално ниво аргументът е „да си вземеш своето“, а другите да му мислят. Това води до агресивен мажоритаризъм, при който мнозинството се опитва да отнеме от малцинствата каквото може – от ресурси до права.

Откъде идва сложността в България

Драмата на България е, че защитата на свободната демокрация минава както през изобличаването на корупционните зависимости в системата (които са безспорен факт), така и през убеждаването на хората, че тази система, реформирана и променена, ще може да промени живота на всички към по-добро. Първата част от задачата – изобличаването – е като цяло свършена и никой няма съмнение, кои са зависимите.

Макар че има и по-амбивалентни случаи. Най-интересен е казусът “Бойко Борисов”. Спрямо Пеевски той се държи като зависим и големите му ходове изглежда се координират тясно с него: разпадането на ротационното управление, например. Същевременно Борисов се ползва от зависимостите, които управлява Пеевски, и му дава “политически гръб”: взаимно-изгодно партньорство, което едва ли ще се пропука заради Калин Стоянов.

И остава само едно – да се окалят другите

Най-голямата щета, която зависимите хора в политиката причиняват, е тоталният цинизъм, който те налагат. Те знаят, че никой не вярва на почтеността им и никога няма да повярва в нея. Колкото и да се “перат” подобни хора, до някакъв морален блясък няма как да се стигне. Това, което остава, е да се окалят другите: да се омаскарят, а ако може и да се закачат на някои от веригите от зависимости.

Въпросът е защо образованите хора на България допускат налагането на този прекомерен цинизъм, без да му дадат нужната битка. Сега, когато заради кризата в ДПС веригите от зависимости лъсват и почват да се разпадат, всъщност е моментът за голям демократичен пробив.

Мишел Обама – единственият оратор по-добър от Барак Обама (което се случва и в други семейства) – каза в Чикаго нещо, което може да е валидно и в български контекст:

...Не можем да бъдем най-големите си врагове. Не, в момента, в който нещо се обърка, в момента, в който лъжата се утвърди, не можем да започнем да кършим ръце. Не можем да получим комплекса на Златокоска дали всичко е точно както трябва…Не можем да се отдадем на тревогите си...

"Време за такива глупости няма"

Българската демократична общност обича да се отдава на тревогите и съмненията си като Златокоска от познатата приказка, която се грижила кашата на трите мечетата да е абсолютно точно каквато трябва – нито много гореща, нито много студена. Воден от подобен стремеж към прецизност и Жълтопаветко не признава нищо по-малко от перфектното за добро. Лидерите никога не са му точните – единият е твърде съзерцателен и дълбокомислен, другият е умен, но гледа втренчено, третият пък е хубав, но говори много и понякога несвързано…

Барак Обама каза още нещо, валидно и за България – време за такива глупости няма.

*Едмънд Бърк (1729 - 1797) ирландски писател, философ и политик, считан за духовен баща и основател на политическия консерватизъм

**Конрад Аденауер (1876 - 1967) – германски държавник, първият канцлер на Федерална република Германия след Втората световна война и председател на Християндемократическия Съюз (ХДС).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    65 2 Отговор
    вярва на лъжци и крадци и им има доверие ? Никой !
  • 2 Пич

    63 2 Отговор
    Какво да им вярваме ?! В политиката са или самосиндикални крадци , или крадци към някое посолство !!!
  • 3 Галигео Галигей

    54 11 Отговор
    Вярваме единствено на грантово заплатените научни трудове на Дайната и Смилето!🐷🐵🥳🤡👍
  • 4 ТаУмВзе

    55 13 Отговор
    Поредният Пасквил на некво Соросоидче де! Жалва се от Бай Тошо, но просто е сменило Боята на Родителите си, за да Папка! Кое не е Ясно? ХАХАХАХАХ Въпросът е Защо се Публикуват тия неща, не що се коментират де.
  • 5 И кой според вас

    42 9 Отговор
    е виновен. Медиите са основният виновник българските граждани на не вярват на никой и най-много на тях.
    Облъчват ни с невярна информация и после защо така. А да не говорим за положението в целия Европейски съюз. Некадърните управляващи на върха на това чудо на чудесата и техните решения нямат край. Забраниха кривите краставици .....това майтап ли е. Не е истина вчера какви глупости говориха за смелото настъпление на украинската армия само забравиха да кажат че то се извършва на запад. Вселенски и той говореше смело че отблъскват руската армия но не каза че евакуират 63 000 жители на покровск. Защо бе....
  • 6 морски

    41 3 Отговор
    На тия двамата как да им вярваш , само знаят да крадат и да лъжат !!!!!!!!
  • 7 на снимката

    31 2 Отговор
    КОЙ е по-дИбел???
  • 8 Верно ли

    38 5 Отговор
    Oooo, да, и точно Смилов ще ми коментира българския скептицизъм! Сега е време и Дайнов да из.е.е някоя целомъдрена д.ария!
  • 9 Сандо

    25 6 Отговор
    Коментари на хора,подкрепили въвеждането на ЛГБТ+++ пропагандата в училищата не чета.Дано и други да правят същото.
  • 10 Сещам

    23 5 Отговор
    се за приказката за Лъжливото овчарче.
  • 11 Народната поговорка

    29 4 Отговор
    За лъжливото овчарче всеки от нас я знае,явно тези си мислят че ще лъжат вечно.
  • 12 Карагьоз

    4 10 Отговор
    Абе Каква държава е това България добре е образовала цялата планета дори и водеща и пасивна Гинека с най красиви Гинеки и с най хубава Прасина Природа ,а пък Феномена Булгаро е Малакас Остава една Голяма Пасивна Собствена Вътрешна Гинека да се изяви отвън да я развееш тази Гинека Пасивна и по други държави
  • 13 Предложение

    13 4 Отговор
    Тиквата като гледам планира да се втвърдява момчето..ще прави коалиция с МВР
    Исканщм да кажа че си е купил каска и е бивш генерал знам ли..по-добре да удари един руски чай като мъж и да не ни занимава с глупостите си
  • 14 ха ха

    14 3 Отговор
    Драмата на България е, че защитата на свободната демокрация минава както през изобличаването на корупционните зависимости в системата (които са безспорен факт), така и през убеждаването на хората, че тази система, реформирана и променена, ще може да промени живота на всички към по-добро. Първата част от задачата – изобличаването – е като цяло свършена и никой няма съмнение, кои са зависимите./ и как ще стане когато всички ушаци и доносници са финансирани по европейски проекти ? ама за зелето е нормално да пробутва лъжи за прибиране на фондове
  • 15 Ще си играем на демокрация пак

    23 0 Отговор
    Тъпата гадна лъжлива проста тиква
  • 16 На снимката

    26 2 Отговор
    виждате двама грозни, оядени дебелаци - и двамата са дърти корумпирани, крадливи, лъжливи комунисти, окупирали цялата власт незаконно с изборни манипулации...
    Тези двете прасета за 10-15 години затриха българския народ... и продължават да го затриват с техните злодейски закони... ПОЖЕЛАВАМ И М ВЪЗМЕЗДИЕТО ДА ГИ ЗАСТИГНЕ И ГОСПОД ДА ВЪЗДАДЕ НА ДВАМАТА ПРИЛИЧНА НАГРАДА ЗА ДЕЛАТА ИМ!

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Спас

    13 19 Отговор
    Основния проблем тук е че конците на тези артисти явни и под прикритие се дърпат от Русия.А обработкатта става чрез медиите които са явно контролирани оттам.Народа не е виновен - предаде се защото не видя подкрепа от запад.Тия инфантили и те се напълниха с такива.
  • 19 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    5 8 Отговор
    с ГЕРБ сме до ГРОБ
  • 20 Лалугер

    17 1 Отговор

    До коментар #16 от "На снимката":

    Виновните сме ние че гласуваме за тях.
  • 21 Д Смилов!! Всичко в Държавата само

    23 2 Отговор
    Краде и лъже!! Политици, държавни и всякакви чиновници, Медии, , ЧСИ, Колектори, всакакви Лози! Монополисти Магистрати, НАП, НОЙ, Бела и Фарма мафия. Полиция,!? Всичко е Гнило, та Смърди!!
  • 22 хммм

    21 1 Отговор
    Политиците трябва да спрат да си мислят, че народът гледа с добро око на това цирково шоу! То трябва да свърши.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 12340

    21 0 Отговор
    Едмънд Бърк, Конрад Аденауер, Мишел Обама, Барак Обама....
    .... Бай даниел цитира всякакви , ама не и Алеко:
    "Всички са маскари!....
    ..... И вестникарите ни/ и от dw/ са като Данко Хаирсъзина:
    " Напувай го, па верселям! "
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Точен

    13 7 Отговор
    Не вярваме на либералите. На Възраждане вярваме. Западните банки и корпорации спечелиха чисто 16,5 млрд Евро през 2023 г у нас. Всеки българин подари на Запада по 5000 лв. Това е истината, как да вярваме на крадци, иначе "законни".
  • 29 🍋🍊🇧🇬

    7 4 Отговор
    Смилов, сега ли го разбра ве, българина го е най много страх, да не е на “течение”, да не настине и да не се “мине”?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Играта поприключи

    15 1 Отговор
    Делян Пеевски ще завлече и тоя глупак билета е еднопосочен..
  • 32 Мюре

    14 3 Отговор
    С какво благоволение и страст цитира идолите (работодателите) си... Каква страст и любов към ценностите на Демократическата партия и ръководителите и. Заслужава си всеки цент, който получава. По същия начин звучаха преди 10и ноември хората, които величаеха КПСС и държавните ръководители на СССР. Нищо ново, само посоката е различна.

    Коментиран от #36

  • 33 DW - Пропаганден машинен

    13 4 Отговор
    Да вярвате на нпо пропагандите на DW и да ги разпространявате е това е цинично!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Поправка...

    12 0 Отговор
    ...и на нищото ме вярвам вече. Защо, ами когато ти спрат дори и питейната вода, и вече и нанай-тъпите им прищраква, че ги крадат!
  • 36 Страхуваш ли се

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мюре":

    Посоката не е различна..останаха две бостански плашила на които времето изтече и е време завесата да пада
  • 37 Нема се

    6 11 Отговор
    Плашите всичко е па руски модел ,и докато България е задунайска республика ще е така
  • 38 В БЪЛГАРИЯ РУСКИ МОШЕНИЦИ

    9 16 Отговор
    НА ВСЯКА КРАЧКА - ЛЪГАХА НИ ЗА ГНИЛИЯ КАПИТАЛИЗЪМ И ЖЕЛЕЗОБЕТОННИЯ СОЦИАЛИЗЪМ, ЛЪГАХА НИ ЗА ЛУКОЙЛ И НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА РАБОТИ С ДРУГ НЕФТ, ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА ЩЯХА ДА СА БЕЗБОЖНО СКЪПИ, А ТЕ ПО ЕВТИНИ, АЕЦА САМО С РУСКО ЯДРЕНО ГОРИВО МОЖЕЛ ДА РАБОТИ - ЛЪЖА, ДА НЕ ЗАЧЕКВАМ И ТЕМАТА ЗА ИСТОРИЯТА - УНИЩОЖИХА Я ЛИЗАЧИТЕ РУСКИ ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ПОРОБИТЕЛЯ РУСКИ , Е КАК И НА КОГО ДА ВЯРВАМЕ?!

    Коментиран от #48

  • 39 Сащ са злото

    13 4 Отговор
    Вярват към крах - фашизираните им режими в Израел и Украйна го доказват.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 НЕ ГОВОРИ ЗА НИКАКВО ПОКОЛЕНИЕ

    6 1 Отговор
    ЩОТО ТИ ВИКАТ ТИКВА ! И Е НЯРНО .
  • 43 Време е за закон за НПО

    10 4 Отговор
    Такъв, какъвто има в Русия, Сащ и другаде... Да видим какво ще правят креатурите на ЦРУ и Сорос в България! ДВ е една от тези креатури!
  • 44 Бай Ганьо

    6 2 Отговор
    На вас ли да вярваме? Дето лъжете най-много от всички.
    Вие сте неможачи, пропагандата ви не струва, вие не струвате. Нито ви вярваме, нито ви искаме. Просто още не сме ви спрели. Ама скоро и това ще стане. Процесите започнаха. Истината е, че на никой няма да липсвате - нито на нас, нито на спонсорите си, затова ще сте първите пожертвани.
  • 45 АРЕС Z

    8 0 Отговор
    На снимката са най-големите престъпници и нац.предатели,НО Видов ден ще дойде и за тях,със сигурност няма да доживеят да си изхарчат откраднатите от народа пари !!!

    Коментиран от #66

  • 46 И все пак

    8 4 Отговор
    Фашисткото велле да допълни снимката с другите евроатлантици - гнома, ристю законодателството, киро нечленоразделния, кокорсчетоводителя...
  • 47 Факт

    3 1 Отговор
    Няма ли нещо по-смислено от спомените на автора по шорти!
  • 48 Булдог

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "В БЪЛГАРИЯ РУСКИ МОШЕНИЦИ":

    ,,Руски мошеннци" облечени и ,,облепени" с Американски (евроатлантчески)ценности!
  • 49 Баба Гошка

    10 1 Отговор
    Вината е в матриала. Липсва единство и организираност. Как ще оставиш киртака да уббие човек и увреди тежко втори със свитата си и на втория ден да покрият всичко с пресен асвалт. Ако беше някой братчед затрит, поне хиляда щяха да скочат с подръчни средства да търсят възмездие. А българското стадо само гледа тъъпо и после се обръща на другата страна. Утре може да сте вие на мястото на жертвата, ако не потърсите възмвздие
  • 50 Румен Американеца

    13 1 Отговор
    Тъпо стадо овце. Надяват се че Бог ще накаже престъпниците по високите етажи на властта и техните измекяри. Псуват ги и ги проклинят. Е да, ама напоследък Господ май не е българин, май стана катарец, а клетвите не ги стигат. Не заиграе ли тоягата, спасение от никъде няма да дойде.
  • 51 Свободен

    4 12 Отговор
    Страхотна статия - респект, г-н Смилов?
    Само пропуска, че голяма част от населението просто иска нещата да станат по-зле, за да се обезличи разликата в личностните качества!
    Един пропаднал путиноид няма да иска нищо добро за нацията, ще се моли за катастрофа!
    Така няма да лъсва мързела му и резултатите от него!

    Коментиран от #65

  • 52 Айде

    2 3 Отговор
    Е, виждаме напоследък и липсата на прецизност до къде ни води! А някакви идеи за промяна!? Омръзнаха безплодните констатации!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 демократ

    6 2 Отговор
    как да повярваш когато 35 години държавата се лющка като вода в бряг и нищо не се е случило и близките 20 години едва ли ще се случи с тия управници само борба за власт
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Помощ ТЕРОРИЗЪМ

    1 2 Отговор
    Убиват ме във Виена Австрия по особено жесток начин, убиват ме Перничани близки до МВР корумпирани полицаи! Моля за помощ откраднаха ми и документите!Казвам се Мирослав Германов, на улица Мария Хилфер щрасе съм до катедралата! Помощ!
  • 57 А камала каза:

    7 2 Отговор
    Ще Редуцираме населението в света,за да живеят нашите деца свободно и да дишат чист въздух! Коментарът е излишен!
  • 58 Ддд

    5 3 Отговор
    сем.Смилови, слуги на Прокопиев и НПО-Америка за България. Служат също така вярно на ПП-ДБ!
  • 59 ПИТАМ

    4 3 Отговор
    КАК БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ВЯРВА НА ТЕЗИ ДВАМАТА ТЮФЛЕЦИ ОТ СНИМКАТА, ЕДИНИЯТ ВЕЧЕ Е ОСЪДЕН ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ, ДРУГИЯ ГО ЧАКА СЪЩОТО, ВЪПРЕКИ НАВЕЖДАНИЯТА И ПРИКЛЯКАНИЯТА ПРЕД ПОСОЛСТВОТО.
    ТЕЗИ ДВАМАТА ОТ СНИМКАТА ЗА ДА СА ВЕЧНО НА ВАЛАСТ С РИСТЕ ПРАВНАТА НУЛА, ПРЕВЪРНАХА КОНСТИТУЦИЯТА В БОЗАДЖИЙСКИ ТЕФТЕР. В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ВСИЧО Е ТЯХНО - СЪД, ПРОКУРАТЕРА, МЕДИИ, ДАНС, БНБ, КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД - ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ. НЕ МОЖЕХА ДА ЗАВЛАДЕЯТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ЗАТОВА ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА С ОБИКНОВЕНО НАРОДНА СЪБРАНИЕ, НИЩО ЧЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. БЪРЗАХА ДА НАПРАВЯТ ДЕСА ДУЛОВСКАТА ПРО...СТА..КЕСА С КОЯТО ДЕБЕЛАН ВЕЧЕ ЖИВЕЕ И БЕЗЕЛКОВ КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ ДА НЕ МОГАТ ДОРИ И ТАМ СЪДИИТЕ С ГЛАСУВАНЕТО СИ ДА КАЖАТ, ЧЕ ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е НА ТЕЗИ ДВАМАТА СКАЧЕНИ СЪДОВЕ ОТ СНИМКАТА.
  • 60 ФАКТ

    6 2 Отговор
    МАГНИТСКИ ДО МАГНИТСКИ НА СНИМКАТА!
    ДВАМАТА ВЛАДЕТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И ИНФРАСТРУКТУРА В БЪЛГЪРИЯ, ПРЕВЪРНАЛИ ГИ В КОЧИНА ЗАРАДИ ЛИЧНАТА СИ ИЗГОДА - "УБАВЦИ"!
    НЕ НИ ГИ НАТРСВАЙТЕ ПОСТОЯННО! НАРОДА СЕ ОТВРАТИ ОТ ТЯХ, НО И ОТ ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ, КОИТО ПОСТОЯННО ИМ ГИ НАТРИСВА, ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ!
  • 61 Мнение

    3 1 Отговор
    Не само в България, но и целият свят е против нас вече. Румъния дръпна във всяко отношение много напред, а ние тъпчем 35 години на едно място и ставаме все пи-зле и по-зле. Румъния до края на годината без визи за САЩ, сигурно влизане в Шенген. А ние какво правим - закони, които да измъкнат сухи от правосъдието такива бандити като Пеевски, Борисов, Доган и всички бандити около тях. Правосъдието, глупако, правосъдието и нищо друго няма да ни оправи. Измекярската съдебна реформа на Христо Иванов да си я завре...
  • 62 4848

    0 0 Отговор
    Всички заедно и държавата вярват на мошенници.
  • 63 Истината

    7 1 Отговор
    А истината е, че съдбата на България е изцяло в ръцете на ДС-КГБ мафията, срещу което трябва да се борим, за да се освободим. Вместо примери от САЩ и света аналлизаторите да кажат истината. 35 години в България тази мафия не допусна да има честни избори, защото видя през 1989 г. колко много милиони българи искат да се освободят от комунизма и запяха " 45 години стигат". СДС беше надежда, но се оказа че е създадена от тази мафия, за да не може България да се отърве от нея. Факти много- СДС ,т.е.надеждата е ликвидирана чрез добавянето й в името но ГЕРБ, про-живковото крило на БКП, начело с агент Буда -мафиота Борисов, награден от КГБ с орден за заслуги, 23 години незаобиколим фактор в политиката, издигнат от агента на КГБ Румянцев- Бриго Аспарухов, издигнал агента Симеон- Казиното за премиер, начело на измислената партия на негово име НДСВ, агента на ДС-КГБ Сава,Сокола,Алексей- вечния лидер на ДПС Ахмед Доган. Всички други партии се въртят от мафията около тези 3 основни стълба с една единствена цел- да държат парите, властта и контрола над всичко и всички. Тях изобщо не ги интересува съдбата на хората. Това може да се промени само чрез честни и свободни избори, когато гласовете на милионите български избиратели у нас и по света ще изхвърлят на политическото бунище тези вредни за България боклуци и производните им. Засега не се задава промяна на избирателния закон,който узаконява нечестните избори, а това е и причината хората да не гласуват. Чакаме някой не

    Коментиран от #68

  • 64 3376

    3 1 Отговор
    Пътувам в Румъния и гледам на пътя поставили нещо за дезинфекция на колата, минах и спрях и чакам да платя на някой, ама никой не дойде. Има маного да се учат от нас.
  • 65 да де

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Свободен":

    пак те е налазила кукувицата
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 даката

    6 2 Отговор
    Точно за това искам еврото. Бг лева зависи от бг политици и партии. На тях, нула доверие
  • 68 ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #63 от "Истината":

    забравяш да споменеш американските инструктори които ги превърнаха в "демократи" и че всички правителства от 30 години са с одобрението на посолството на сащ

    Коментиран от #70

  • 69 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор
    Всеки си обяснява съществуващото житейско състояние в България по своемо и с това се Прикрива Реалноста. Политиката е Концентриран Израз на Икономиката. Защо Българинът е най-бедният Работещ в Европа? Защо "Бизнесмените" в България са против Увеличаване на Работната Заплата? Отговорът е: Българската Икономика е по Модела на Москва. Не Пазарна и не Конкурентно Способна. Олигархична с Инструменти на Корупцията. Замяната (Конституционно Формулирана) на Политическите Партии с Политически Проекти на практика предоставя Гаврата с Общественоста да се осъществява от Организирани Престъпни Групи. Нароилите се Проектни Вождове водят борба за домогване до Власта от Комерсиални Подбуди. Държавата има една единствена Задача - Да осъществява Ефективен Контрол върху Социално Икономическите Отношения. Трудно ли е да се осъществи Анализ на Съществуващото Състояние и Разработят Реформи, които чрез Върховенството на Закона и Допитване (чрез Референдуми) до Общественоста да се Създаде Реално Ефективен Контрол. Конкурентно Способноста в Пазарната Икономика създава Прагматични и Предприемчиви Личности, способни да вземат Адекватни Социални и Икономически Решения. Администрацията изисква Професионалисти, а не Калинки. Професионалистите се Сертифицират с Текущи Тестове. Издържалите, Продължават. Не издържалите Преустановяват Дейноста си. Човек се Учи и Възприема Новостите в Технологиите докато е Жив.
  • 70 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "ха ха":

    Забравил ли си, че ДС е официално обявена от любимия ти диктатор Живков за клон на КГБ , а то е в Москва, а не във Вашингтон. Любимият ти агент Буда е охранявал Живков и Симеон, а не посолството на САЩ. Чугенени глави научете поне малко география, тогава едната гънка в мозъка ви, ще ви сигнализира, че Кремъл е в Москва, а не във Вашингтон и не е в София, че да му се кълнете във вярност.

    Коментиран от #73

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Анотация

    0 0 Отговор
    Що не вярвате на Камала и Коуча, бе!
  • 73 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "Истината":

    нормално е за демократите да лъжат и обиждат , с единствената идея да наложат лъжата за "истина" и грабежа за "справедливост" , от 35 години сте на власт и вечно са ви виновни или руснаците или калпавия материал или кой знае каква измишльотина за да оправдаете престъпленията си , а истината е че сте болни от алчност
  • 74 граф Монте Кристо

    1 1 Отговор
    И кой стои зад всички тия циркаджилъци,джанъм?Не са ли американците,чиято колония се явяваме,те задават всички вектори,икономически и морални,а си кривнал , а са те капичнали в канавката.
  • 75 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    На някои шефоолар не им се мре мърцина,или да се мъчат цял живот като грешни дяволи.Какво казва предателя Нено чорбаджи на пловдивския каймакамин.Не ща аз да падам надолу,а ми нагоре да ида,и децата ми още по нагоре,ъхъ!
  • 76 Власт и пари

    1 0 Отговор
    Всичко се дължи на т.н. преход когато всички държавни предприятия отидоха в ръцете на частни. Търгуваха се дялове и такива като Пеевски и Борисов държаха движението им. Стотици държавни служители получиха правата да търгуват. Внушаваха на всички, че това са комунистите, които също можеха да си продават, но на такива които имаха пари от "кредити" от банки които изгърмяха. Такива като Пеевски и Борисов държат да са на власт защото все още е възможно да се разбере от къде са парите. А обикновените милионери държат на тези двамата по същата причина.
  • 77 За протокола

    2 0 Отговор
    Елементарен опит да се прехвърли проблема от болната глава на здравата.
    Проблемът е в системата.
    Проблемът е в това, че държавата НЕ РАБОТИ.
    А народа няма инструменти и начин, с които да промени каквото и да е.
    И затова прави това, което може, като протестира с негласуване (защото няма нито един свестен, за когото да гласува) и коментира безмилостно ясно, честно и точно недъзите и политическата реалност в държавата ни.
    И това не е цинизъм, а ясна политическа и гражданска позиция. За този, който желае и има очи и честност за да я види.
  • 78 ВСИЧКИ МЕДИИ СА В РЪЩЕТЕ

    0 0 Отговор
    НА РУСИЯ И ГЕСТАПОТО - КАКВО ДА ОЧАКВАШ, ОСВЕН ЛЪЖИ, ОСОБЕНО ТИКВАТА, ПА НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА БАРЕМ ЕДИН АСКЕР ДА МУ ДАДЪТ, ЗА ТОЛКОВА ЛЪЖИ
  • 79 Професор

    3 0 Отговор
    Съвсем ясно е -- смиловци искат да ги управляват Обами и Камали, персони, които не са работили и един ден някаква друга работа освен да цицат пари от данъкоплатците, но които са майстори/ки на празно празнодумия, целта на които е... да цицат повече от данъкоплатеца. Щом речите на Тръмп, които произнася без да чете от телепромпта (както правят обамокамалите) за смиловци са "брътвежи", можем само да им кажем -- учете английски език. Щом назначаването на Камала БЕЗ конституционно-предвидените предварителни избори и организирането на съдебни преследвания и даже убийства за опонентите си за смиловци е "демокрация", мерси, Дойче Веле! Платете им и продължавайте да им плащате. Пак ще загубите и тази война, дано този път да е завинаги. Запомнете -- перверзиите и пороците ВИНАГИ се провалят. ВИНАГИ. Заедно с вас, смиловците.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ОВЧО

    1 0 Отговор
    ВЯРВАЙТЕ НА ИЗМИСЛЕНИ КОМУНИСТИ И НА ДЪРЖАВНА НЕСИГУРНОСТ ТЪПАНАРИ ПРОСТИ ПО СМОТАНО И ГЛУПАШКО ПЛЕМЕ НЯМА

    Коментиран от #85

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ОВЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "ОВЧО":

    ГАНЬОВСКА ПРЪДНЯ
  • 86 ОВЧО

    1 0 Отговор
    МИ ТОЙ ВЕЧЕ И ДЯВОЛА .НЕ ИМ ВЯРВА
  • 87 Не забравяйте този стил

    0 0 Отговор
    . . . преди Тръмп да пробие със силата на мрънкането и сърдития брътвеж. . . Като дойде Тръмп на власт