Last news in Fakti

30 Юни, 2024 16:00 3 941 35

Щастливи френски избиратели!

  • избори-
  • франция-
  • социолози-
  • изследвания

В България вместо прилагане на съществуващата демократична система, професор Константинов, и пригласящите му платени от Сорос фондации, отчайват българските избиратели

Щастливи френски избиратели! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те нямат вредни професори като математика Михаил Константинов, които буквално лъжат, че на Запад избирателната система била същата като българската.

Преди малко повече от десет години на мейл си получих покана от Българска Асоциация по Изборни системи. Място на събитието беше Боровец, а датата от 2 до 4 ноември. Към вежливото писмо адресирано лично за мен, имаше файлове, които поради немощната ми интернет връзка в София не можех да отворя. Веднъж пристигнал в Париж, нещата ми станаха пределно ясни. Българските изборни неразбории се бяха превърнали в « пазар » за някои хора. Те не се интересуваха от принципи и европейски опит, а от „доходни програми” спуснати от Брюксел, без никакъв качествен контрол. Добих впечатлението, че тези хора вместо да отворят бутици за дрехи и обувки, търгуваха конференции. Таксата за участие беше 150 лева. Участниците щяха да ползуват „кафе-паузи”, коктейл за „Добре дошли” и други екстри. Имаше и тарифа за нощувките в хотела на конференцията, които разбира се бяха в плюс. Всичко това беше подписано от вечно бърборещият неразбираеми изчисления – професор Михаил Константинов. За българската избирателна система, той е нещо като Гиньо Ганев „ човекът конституция”, вреден защото несменяем. Константинов и Константиновци нямат никакъв интерес от безплатни осведомителни акции в полза на прилагане на западноевропейски избирателен опит, защото той заплашва захапаният от тях кокал.

Какво по лесно от това – бюлетините да бъдат самостоятелни? За всяка партия или кандидат - отделна бюлетина? Без химикалки, без преференции, без драскане и триене? Мажоритарна система с два тура. Във Франция никой не припада. Няма грешни протоколи. Изборният процес е лесен и разбираем. Няма "мъртви души", въпреки че 2 милиона и 500 хиляди избиратели гласуват с пълномощни!

В България вместо прилагане на съществуващата демократична система, професор Константинов, и пригласящите му платени от Сорос фондации, отчайват българските избиратели. Нищо чудно, че участието в България заплашително спада, а във Франция убедително расте.

За бъркотията била виновна ниската избирателна култура. Трябвало да се подобри обучението на участниците в секциите. Хартията не била подходяща и т.н. и т.н. Скоро може би ще се издават дипломи и определят разряди на кандидатите за броене и редактиране на протоколи. Никой не предлага опростяване на системата. Защо? Много просто. В деня в който на българските граждани бъде дадена реално възможността да избират по най-опростения начин, с публично отваряне на урните и броене на открити врата, съществуването на професори и фондации за „Свободни и честни избори“ - става безпредметно. Тогава парите, които изкарват днес – ще секнат. Това означава, че техният интерес изобщо не е политическото просвещение, а хвърляне на изборен прах в очите, под прикритието на "лъже демокрацията".

Всичко това трябва да бъде казано и добре разбрано, защото в България все още има хора, чиито мозъци не са окончателно увредени.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    58 3 Отговор
    Просто, Ясно и Нагледно обяснено защо на територийката Никога няма да има Избори. Никона не е и имало де.
  • 2 ЗАЩО ДА Е ЛЕСНО КАТО МОЖЕ ДА Е ТРУДНО

    20 12 Отговор
    У НАС ВСЕКИ ДЪРЖИ НА ТЕХНОЛОГИЯТА , А НЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО.КАТО ЛЕВ ИЛИ ЕВРО-ТО Е ЕДНО И СЪЩО АМА СЕ СПУКВАТ ДА НИ ОБЯСНЯВАТ КОЛКО Е РАЗЛИЧНО
  • 3 Какви избори, каква демокрация

    51 9 Отговор
    Джуркането на крайните резултати става секретно в едно мазе на тъмно от частна фирма и представител от посолството. Охраната е като на Бацо къщата с двоен ред снайперисти. Еми гласувайте си ако си нямате работа
  • 4 Червената шапчица

    53 6 Отговор
    Соросоидната гнус е разочарована! Искаше за патриарх Обама Барак, атанасатанасов, или поне сюлейман паси!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кой какво

    61 1 Отговор
    С такъв професор, тиквата винаги печели изборите и после се крие,тиквена демокрация...
  • 7 Хахаха Хохохо Хихихи

    55 1 Отговор
    В БГ живеят 6.5 милиона а списъците са записани 6 милиона имащи право на глас. Печелят само тия в турция с неуточнените бройки

    Коментиран от #12

  • 8 демократ

    52 1 Отговор
    Мишо професорчето е Галям измамник и слагач„
  • 9 Му ха ха ха

    23 1 Отговор
    Домус паша премиер
  • 10 Юуп

    41 1 Отговор
    Мислех, че нема да ми хареса, ама ми хареса. Забрана за шорошоидните агенти и мишуконстантинката
  • 11 Мишокът Мишо

    46 1 Отговор
    е човек на ДПС и поради тази причина ни го пробутват, като умен и разбиращ от всичко математик. Всъщност е як манипулатор и никакъв математик. И мн, мн лаком.
  • 12 дедо..

    34 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха Хохохо Хихихи":

    Франция 55 млн.с право на глас избират 550 депутати..а тука 6 млн.избират 240 депутати що сме толкоз зле тогава,при макрон на 10 млн.се падат 100 кресла..затова в бг е най приемливо около 120 седящи на столовете..

    Коментиран от #32

  • 13 Мишокът

    18 0 Отговор
    1+1=10 разбрахте ли.
  • 14 Я покажете какви са им бюлетините

    14 0 Отговор
    На французите

    Коментиран от #19, #21, #22, #27

  • 15 Край

    29 2 Отговор
    Мажоиртарната система в два тура е проста като фасул и честна като Робеспиер. Това е системата с която се е родила демокрацията и без нея е невъзможна. Имитацията на избори прави имитация на демокрация и формира имитация на елит. Резултатите ги виждаме НО... Има едно голямо НО. Мажоритарната система е за народ, който има разума да я разбере и има волята на я наложи. За сега българите не са показали и двете - да си търпят Делян Пеевски за елит.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бамбука

    13 4 Отговор
    Защо винаги някой друг от чужбина ни е виновен ? Преди десет години ..... ? Искам да видя, да чуя някой, който днес е видял нередното и го е поставил на масата. Връщайки се към минали истини, не помага. Дайте на народа утрешния ден. Критикувайте липсата на дългосрочна визия за развитието на България, това , което направи Виетнам новия икономически тигър. Занимават ни с простотиите на Бойко или Ши ши, на новите шамани от иТН, Въздухарите, Величие, забравяйки за грешките и слабостите на ПП/ДБ, които не успяха да се справят с Герб, защото ако някоя партия иска да върне демокрацията в България, преди всичко лидерите и трябва да имат дупе, воля и сила на покажат недъзите, не на личностна основа, а на висотата от която искат да бъдат управляващи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нане

    28 0 Отговор
    Свидетели сме как за 20дни от обявяването днес Франция гласува.А тук,охкане,пъшкане,и резултата-да помогнем на баче Цено.А машините продължават да гълтат милиони,дори и когато стоят на склад.Тук всички спънки имат една цел-фалшификация на изборния процес.Докога ще ни лъжат,не знаем.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 крива ракета.

    4 12 Отговор
    И на този сорос му пречи.
  • 24 Гаро

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ти да видиш":

    Секретност.Незнанието е велика сила.И аз желая да ги видя,че нямам и познати французи.
  • 25 Кой разбрал, разбрал...

    17 0 Отговор
    Изненадващо добър анализ, за разлика от много други на същия автор, но само правилната диагноза не върши достатъчно работа. Трябва и лечение, но това заболяване няма как да се лекува единствено от диагностика. Както, между другото и клиничните заболявания. Там лекаря назначава лечение, но ако пациента не предприеме или откаже да приложи необходимите действия, болестта взема надмощие и изхода е непредсказуем. В случая пациента е целия български народ и ако той не вземе необходимите мерки, крайния резултат със сигурност няма да му хареса. .

    Коментиран от #28, #31

  • 26 Веселяка

    3 6 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 27 божидар чеков

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Я покажете какви са им бюлетините":

    Френски бюлетини

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 М КОНСТАНТИНОВ Е. Б. О. К. Л. У. К

    10 1 Отговор
    Тоя е за Затвор до живот!!
  • 30 Нищо не се

    1 6 Отговор
    разбира от "анализа" на този специалист, освен, че може би предлага мажоритарна изборна система. Но за такава вече имаше референдум.
  • 31 Пешо от панелката

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Кой разбрал, разбрал...":

    Лечението е ясно, грабвайте тоягите и на площада
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Наистина интересно

    8 1 Отговор
    Четиво👍👍👍
    Не само бюлетините са проблема.
    Важно е да се изясни и районирането и количеството избиратели🧐
    Едни влизат с 5000 гласа, докато други отпадат с 10 000,🤔🤔🤔
    Не е много демократично така.
    А за район чужбина🙄🙄🙄

    Коментиран от #35

  • 34 ННинов

    2 12 Отговор
    Повърхностен коментар, показващ непознаването и на френската и на българската избирателни системи.
    Злобно и плитко!
  • 35 Много си

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Наистина интересно":

    Заблуден. При пропорционалната избирателна система от значение е общото представяне на партията, а не кой колко е получил на преференциите. Седни прочети малко по темата преди да дрищиш безсмислици.